DR. VALERIU ANDREESCU RESTABILEȘTE ADEVĂRUL DESPRE PASTORUL MARTIR ION JILOVEANU

valeriu-andreescuIstoria Penticostalismului Românesc de Dr. Valeriu Andreescu este (în cele două volume și peste 1300 de pagini) o lucrare de referință a istoriei penticostale de 90 de ani în România. Ar fi de apreciat stilul, spiritul de obiectivitate și munca titanică de a aduna munți de informații, de a trece peste goluri pe care nu le vom recupera niciodată, pentru că memoria trecutului a fost adeseori îngropată alături de cei care l-au trăit.

Trec peste referirile la propria-mi persoană, corecte din punct de vedere informațional, dar poate prea generoase și numeroase, exagerând într-o măsură contribuția mea la istoria penticostalismului românesc, fie ea și legată de prezența și activitatea românilor penticostali în diaspora. Neavând studii teologice (sau de vreun fel) și fără acțiuni de anvergură care să fi schimbat în vreun fel sau să fi marcat această istorie, prezența mea în vecinătatea unor nume cu rezonanță este mai degrabă o reflectare a poziției pe care o ocup în prezent în comunitatea penticostală română din SUA și a vizibilității pe internet și media. Menționez acest lucru fără să cad în panta unei false modestii. Cel mai probabil, implicarea mea în ceea ce devine mișcarea penticostală română are în vedere demersul pentru conservarea principiilor de credință și valorilor apostolice. Meritul acestei implicări se va vedea (dacă se va vedea) ceva mai târziu. Depinde cine va scrie următoarele volume… Oricum, mulțumesc profesorului Andreescu pentru amabilitate, având în vedere că aceasta reflectă într-o măsură și percepțiile sale.

Ceea ce aș dori să subliniez este faptul că Dr. Andreescu restabilește la locul de cinste care i se cuvenea demult pe pastorul Ion Jiloveanu din București. Că acesta păstorea în 1948 o biserică de aproximativ 500 de membri în capitală (nu știu câte biserici penticostale și chiar evanghelice îi erau comparabile în România de atunci) este remarcabil. Dar ceea ce definește activitatea pastorului Jiloveanu sunt darurile spirituale și manifestarea supranaturală a acestora. Din păcate, nefiind temeinic documentate au rămas parte din folclorul penticostal subteran. Autorul scrie (p.236, vol 1):

”După criteriul de evaluare stabilit de Domnul Isus (”după roadele lor îi veți cunoaște” Matei 7:20) Jiloveanu a fost cel mai rodnic lucrător penticostal din București.”

”Chiar dacă unora nu le vine la îndemână să-l recunoască pe Ion Jiloveanu ca martir, ar trebui să-l recunoască măcar ca erou al credinței.”

Cunosc câte ceva despre activitatea acestui om al lui Dumnezeu pentru că generațiile trecute ale familiei mele s-au născut (propriu și figurat) în credința penticostală a acelor vremuri și pentru că văduva lui Ion Jiloveanu a fost mulți ani membră în Biserica ”Vestea Bună” din București unde eu am crescut.

Cea mai mare tragedie cu privire la pastorul Jiloveanu nu a fost martirajul său ci, lucru care nu-i scapă autorului, succesul securității comuniste de a-l defăima și a crea confuzie în ceea ce privește reputația sa morală.

Pentru calitatea istorică și literară a lucrării sale, dar și pentru recuperarea unor adevăruri – cum este și cel referitor la pastorul martir Ion Jiloveanu – rămase multă vreme în obscuritate, Dr. Valeriu Andreescu merită aprecierea și recunoștința noastră.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

7 răspunsuri sa “DR. VALERIU ANDREESCU RESTABILEȘTE ADEVĂRUL DESPRE PASTORUL MARTIR ION JILOVEANU”

 1. Si eu care credeam ca” rascumparatorul” a scris istoria 🙂

  Are these books available somewhere in USA?

 2. take 2 🙂
  are these books available to be purchased in USA?

 3. L-am cunoscut pe profesorul Andreescu. Candva imparteam aceeasi…cancelarie. E un om cu calitati deosebite. (…)

 4. Dragă frate Ionescu,
  mă bucur pentru cuvintele de apreciere adresate fratelui Andreiescu şi lucrării sale. Din păcate, cartea Istoria penticostalismului românesc a avut un start „împiedicat” sau „boicotat” sau „…” – puteţi pune orice alt cuvânt care să reprezinte manifestarea perenă (de-acum) a unui refuz colectiv de asumare a istoriei. Ca editor al cărţii am crezut (încă mă străduiesc să mai cred) că publicarea unei istorii ample, scrisă de un istoric, va fi un eveniment salutat şi apreciat în primul rând de mai marii noştri în Domnul. N-a fost să fie aşa, cel puţin la Sovata, la Conferinţa Pastorală din septembrie. Mulţumesc lui Dumnezeu pentru toţi cei interesaţi de lucrarea aceasta! Ca editură am fi extrem de bucuroşi să primim comentarii, analize şi informaţii suplimentare pentru a aduce textul acestor două volume cât mai aproape de realitatea istorică, pe care aşa cum spuneaţi, ne este extrem de greu, poate chiar imposibil uneori să o reconstituim din mărturii orale, din povestiri şi mai puţin din documente.
  Dacă în cercurile penticostale amintite mai sus cartea nu a beneficiat de apreciere sau măcar de recunoaşterea ca document incomplet, în curs de maturizare, putem spune cu bucurie că acest lucru a avut loc în alte medii culturale, cum a fost concursul Marketsquare din Budapesta şi prezentarea unui reportaj pe TVR.

 5. Da fratele Jiloveanu era plin de puterea lui Dumnezeu,semne si minuni vazute si marturisite chiar de necrediosi.Insa sunt si unele lucruri care trebuie stiute,NU facea parte din cultul penticosta,ci era independent asa cum erau sfintii Bibliei,nu dupa culte infintate de om. Cat despre moartea sa ,nu a fost pricinuita de bataile comunistilor,ci chiar de catre cei care conduceau cultul penticostal in vremea aceea,care nu erau nici pe departe sfintii asa cum se crede astazi.Stiu ce vorbesc,dar nu voi intra in amanunte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: