FEMEILE CA MAJORITATE ÎN SOCIETATE ȘI ÎN BISERICĂ

womanchurchChiar dacă la nivel global, femeile sunt încă mai puține decât bărbații (diferența este infimă), rolul lor este din ce în ce mai majoritar. Luând Statele Unite ca standard, aici femeile sunt pentru prima oară mai multe decât bărbații în statistica forței de muncă, înscrierile la multe instituții de învățământ superior, posesoare ale permisului de conducere, plus, deloc de neglijat, femeile domină internetul în latura sa economică. Mai rămâne o statistică pe care am lăsat-o intenționat la urmă, aceasta făcând obiectul dicuției noastre: femeile ocupă acum majoritatea scaunelor, listei de membri, personalului slujitor al bisericilor, așa cum arată un studiu recent publicat de Barna Group.
Nu mai vorbesc de unele familii… 🙂

Având în vedere această realitate documentată statistic, reevaluarea rolului femeii în biserică este absolut necesară. Nu neapărat pentru a schimba doctrina slujirii sau a emancipării în poziții de conducere, ceea ce biblic este neavenit, dar pentru a veni în sprijinul lor și a crea un mediu de suport. De exemplu, multe dintre aceste femei sunt mame, lucrează, nu sunt foarte mult ajutate de soții lor (deh, realitățile sociale încă nu au ajuns și pe strada multora dintre noi… 🙂 ), sunt mult mai prezente la biserică. Dacă veni vorba de copii, ele sunt mult mai implicate în creșterea și educarea lor, aducerea lor la biserică și chiar disciplinarea lor, ceea ce are efecte adverse în spiritul de rebeliune dezvoltat de generațiile mai tinere.

Trebuie adăugat faptul că surorile noastre se confruntă adeseori cu stări de depresie, probleme pe care – din păcate – soții lor nu sunt pregătiți să le abordeze, stări de epuizare fizică și psihică. Pe de altă parte, de  ce să nu recunoaștem, mulți dintre bărbați sunt exagerat de dependenți de soțiile lor, încărcându-le o povară și așa încărcată.

Ce poate face biserica? În primul rând, ce pot face… femeile pentru femei! Grupurile de suport spiritual și nu numai vor deveni un imperativ. Surori duhovnicești, capabile, cu disponibilitate și un pic de timp, care să fi trecut prin viață și să aibă habar de provocările ei ar trebui să organizeze departamente de suport spiritual, moral și chiar material pentru femeile mai tinere dar și mai în vârstă care au nevoie de ajutor.

În cadrul conferințelor de familie ar trebui început un proces de reeducare a fraților în ceea ce privește rolul și nevoia de ajutor a soțiilor lor. Bineînțeles, nu trebuie ignorat faptul că, în noua ei capacitate, femeia ar putea să devină abuzivă. Știți proverbul care zice că ”dacă îi dai nas lui Ivan, el se suie pe divan.” Odată ce noile dimensiuni ale acestei probleme sunt abordate, femeile trebuie să cunoască și să accepte limitele biblice care le definesc locul în familie și în biserică.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

64 răspunsuri sa “FEMEILE CA MAJORITATE ÎN SOCIETATE ȘI ÎN BISERICĂ”

 1. Statisticele sunt foarte interesante. Este un trend de mai demult. Spre exemplu, cu zece ani in urma, in clasa mea la medicina, 60% erau femei, si foarte inteligente si capabile.

  • o fi fost ele bune la scoala, dar dupa ce are bisturiul in mana trebuie sa fi iute de picior ca altfel te poate ciopartii de sus pana jos. mie mi sa intamplat. Teoria ca teoria dar practica te omoara. Norocul lor e ca la adunare, nu le trebue bisturiu pentru ca au limba destul de ascutita. Vorbesc de iscusitele care predica fara sa citeasca Biblia. Daca ar citi-o acolo unde trebue, sa-r aseza frumos pe scaun.

 2. Cu toate ca acest studiu arata o ascensiune a femeii, dea lungul istoriei, de la caderea in pacat femeia niciodata nu a ajuns la nivelul barbatului, nici din punct de vedere spiritual si nici din punct de vedere social-profesional. Iar acest lucru arata clar ca, femeia nu se poate ridica sa fie egala cu barbatul.

 3. Remus de unde ai luat tu informatiile astea? Daca te duci la doctor si este femeie o refuzi numai pentru faptul caci tu crezi ca nu este la fel de calificata ca un barbat ? ori de la o sora prorocita tu nu primesti cuvintul ca nu este asa de sfinta ca tine ? (…)

 4. Sint absolut de acord cum este scris articolul.
  Dar cind cineva scrie asa cum scrie Remus- inteleg din cuvintele lui lipsa de respect si aroganta. Deborah a fost o femeie. Si la timpul potrivit a facut jobul unui barbat. Nu s-a impins sa-l faca – un barbat a impins-o sa-l faca. Daca era Remus acolo la intoarcere – dupa victorie i-ar fi spus sa calatoreasca in caruta in spatele armatei cu bagajele…
  Estera era o fata tinara. Cind si-a luat inima in dinti sa mearga la imparat nechemata nu a fost lucru de joaca – si procedeaza cum nici un barbat nu-i poate baga de vina- sau cum multi barbati aroganti n-ar fi facut-o. Posteste, se roaga, si cere sprijin celorlalti evrei sa faca acelasi lucru impreuna cu ea. Daca Remus era acolo ar fi zis ca nu femeile hotarasc postul unei natiuni intregi…sa treaca la bucatarie…
  Femeia de la fintina…cu toate bubele ce le avea…se duce in Samaria si propovaduieste Evanghelia. Daca Remus ar fi fost acolo nu ar fi dat voie unei femei care a avut 5 barbati sa vorbeasca despre Isus…Evanghelizarea trebuie facuta doar de barbati si doar in forma si ritualul stabilit de ei.
  Ma intreb…cum explica Remus ceea ce insusi Domnul Isus spune – ca nu mai este diferenta intre barbat si femeie…etc?
  Si cu ce am spus aici nicidecum nu sustin ca femeile ar trebui sa fie in Biserica ceea ce Biblia spune clar ca nu trebuie sa fie. Desi…au existat in primele biserici diaconite. Si ma intreb daca in lucrarea femeilor in Biserica n-ar trebui stabilite asemenea ierarhii strict pentru lucrarea lor. Era o vreme in Romania cind s-au primit si surori la Seminar- vorbesc de seminarul Baptist…asta pe la inceputurile lui…
  Pina si faptul ca fratele Remus spune” de la caderea in pacat femeia nu a ajuns la nivelul barbatului” pare asa o fraza aiurea. Dumnezeu a creeat parte barbateasca si parte femeiasca…nu le-a facut sa se compare ci sa se complecteze…O jumatate care se respecta …nu poate sa isi dispretuiasca cealalta jumatate si sa spuna ca nu e la nivelul…primei jumatati. Asta doar dovedeste ca INTREGUL este sub nivel – din toate punctele de vedere.

  • Rodica Botan,

   cred ca emanciparea americaneasca din tine nu te lasa sa intelegi ceea ce am vrut sa scot in evidenta prin cuvintele exprimate de mine. Pacatul femeii comis in Eden si dezastrul pe care l-a produs asupra intregii creeatii a lui Dumnezeu este inaintea ochilor Lui si cred ca va fi atata timp cat vor fi cerurile si pamantul. Cand Dumnezeu priveste la tot raul care exista pe pamant azi, vede in permanenta pacatul femeii din Eden, care a adus nenorocirile de astazi. Cuvintele mele se bazeaza pe ceea ce este scris in Biblie si pe ceea ce se vede dea lungul istoriei.
   Si acum ia priveste aici ca, sa intelegi ceea ce am dorit sa spun:

   1- Enoh- barbat credincios, rapit la Dumnezeu fara sa cunoasca moartea fizica.

   2- Noe- om neprihanit ( lucru confirmat de insusi Dumnezeu ), prin care Dumnezeu salveaza rasa umana de la disparitie totala de pe pamant.

   3- Avraam- om neprihanit, prietenul lui Dumnezeu, tatal tuturor credinciosilor

   4- Isaac, om neprihanit care se roaga timp de 20 de ani pentru nevasta lui care era stearpa.

   5- Iacov, om neprihanit, naste pe cei 12 patriarhi.

   6- Iosif, om neprihanit prin care Dumnezeu salveaza pe Egipteni si pe Israel de la moarte prin infometare.

   7- Moise, om neprihanit prin care Dumnezeu salveaza poporul Evreu din robia Egipteana. Dumnezeu face minuni nemaipomenite prin el si comunica cu el in mod unicat, gura catre gura.

   8- Apare Legea si preotimea a carei interpret si slujitor este barbatul. Apar capeteniile peste 10, 100,1000 , a carei conducator este barbatul.

   9- Betaleel- maestru si primul inventator evreu in arta lucrarilor in aur, argint, arama, pietre si lemn.

   10- Samuel, om neprihanit, judecator a lui Israel

   11- David, om neprihanit dupa inima lui Dumnezeu. Imparat al lui Israel, care a facut istorie.

   12- Solomon, cel mai intelept om la timpul lui si cel mai bogat om al tuturor timpurilor. Imparat al lui Israel, care a adus cel mai inalt nivel de trai din istoria poporului evreu.

   13- Ilie, om neprihanit, prooroc a lui Dumnezeu. Este rapit la Dumnezeu ca si Enoh, fara sa guste moartea fizica.

   14- Iov, om neprihanit si curat la suflet, unicat din punct de vedere al sfinteniei printre cei din timpul lui. Dumnezeu il da pe mana satanei care ii ia tot ce are. El ramane neclintit in neprihanirea lui, in timp ce nevasta lui il indeamna sa blesteme pe Dumnezeu.

   15- Daniel, om neprihanit prin care Dumnezeu descopera profetii deosebite privind vremurile viitoare.

   16- Isaia, Ieremia si altii. Oameni neprihaniti, prooroci prin care Dumnezeu face lucrari deosebite. Acestia primesc proorocii cu privire la venirea Mantuitorului si vremuri viitoare.

   17- Ezechiel, om neprihanit prin care Dumnezeu descopera lucruri Dumnezeiesti. In cartea Ezechiel, Dumnezeu confirma despre Noe, Daniel si Iov ca numai ei si-ar mantui sufletul prin neprihanirea lor din toata tara.

   18- Ioan Botezatorul, pregateste calea Mantuitorului. Nimeni dintre cei nascuti din femeie nu este mai mare decat Ioan Botezatorul.

   19- Apostolii Domnului Isus, toti barbati neprihaniti prin care Domnul Isus a pus bazele Bisericii.

   20- Apostolul Pavel, om neprihanit prin care Dumnezeu lucreaza intr-un mod deosebit la zidirea Trupului lui Hristos

   21- Ioan, apostol a lui Dumnezeu scrie cartea Apocalipsa.

   22- 144.000 de barbati din natiunea Israel ( printre care nu se gaseste nicio femeie ) in gura carora nu s-a gasit minciuna vor insoti pe Miel oriunde va merge.

   23- Pe temeliile zidului Noului Ierusalim vor sta numele celor 12 apostoli ai Mielului, in care nu se gaseste numele niciunei femei.

   Iar acum cateva completari de sfarsit. Niciodata Dumnezeu nu a pus vreodata imparat peste poporul evreu o femeie, asa cum fac oamenii in ziua de azi punand femei presedinti de tara, deoarece Dumnezeu respecta ierarhia stabilita ca barbatul stapaneste peste femeie. Cei mai mari conducatori de osti au fost barbatii. Cei mai mari arhitecti ai lumii au fost si sunt barbatii. Barbatii au construit cele mai marete constructii arhitecturale dea lungul Istoriei. Barbatul construieste un acoperis desupra capului femeii. Cei mai talentati bucatari sunt barbatii, care baga in buzunar orice femeie in ce priveste gatitul unei specialitati culinare. Cei mai mari si cei mai multi inventatori dea lungul istoriei au fost si sunt barbatii. Prin ei s-a creeat toata tehnologia de azi si au pus bazele dezvoltarii medicinii moderne. Cei mai mari si mai iscusiti medici de pe pamant sunt barbatii.
   De ce Dumnezeu a facut cele mai mari si cele mai multe lucrari pe pamant prin barbati ? Femeilor, intrebati-L pe El. El va poate lamuri mai bine ca mine.

   • Remus spune…
    ” cred ca emanciparea americaneasca din tine nu te lasa sa intelegi ceea ce am vrut sa scot in evidenta prin cuvintele exprimate de mine. Pacatul femeii comis in Eden si dezastrul pe care l-a produs asupra intregii creeatii a lui Dumnezeu este inaintea ochilor Lui si cred ca va fi atata timp cat vor fi cerurile si pamantul.”
    Raspuns-

    Iti amintesti cind Satana s-a dus sa-l ispiteasca pe Domnul Isus in pustie cind era flamind? Ce-I spune Domnul Isus? Dar de expresia “Inapoia mea satana” ai auzit? Adam trebuia sa refuse marul ca sa fie asa nevinovat precum il prezinti. El avea responsabilitatea familiei lui si Dumnezeu lui i se adreseaza nu Evei. Adam a facut o alegere el insusi – Eva nu l-a obligat. Te-ai intrebat ce s-ar fi intimplat daca Adam ar fi zis NU Evei? Cred ca Adam mai avea suficiente coaste sa-i faca Dumnezeu o alta sotie. Amindoi au pacatuit in gradina. Dumnezeu este intotdeauna drept. In felul in care pui problema dumneata il faci pe Dumnezeu nedrept si asa ceva este imposibil.
    Si citeva exemple din lista celorlalti barbati de nadejde pe care mi i-ai defilat mai sus:
    -Avram isi da nevasta lui Faraon . Imagineaza-ti ca unul din liderii de vaza ai oricarei organizatii de baptisti sau penticostali de astazi ar face asa ceva…Sau daca era femeie ce statut i-ai fi dat?
    -Iacov– minte cu nerusinare pe tatal sau si mai pot adauga si alte lucruri…daca era femeie ai fi recomandat 40 fara una, nu?
    -Moise…omoara un om…daca era femeie ai fi trimis-o la ghilotina precis
    -David- om dupa inima Lui Dumnezeu – sa-ti mai spun ce a facut sau stii deja? Daca era femeie…cai fi putut sa spui ceva bun de femeia respectiva?
    -Solomon…incepe bine si sfirseste prost…Daca ar fi fost femeie l-ai fi dat exemplu pentru curvie, pentru idolatrie, etc
    ……….
    Concluzia mea este ca Dumnezeu se uita la inima noastra- nu face deosebire. Si mare este Harul Sau ca ne iarta- dar deopotriva pe barbate si femei. Avem slujbe diferite pentruca ne-a dat daruri diferite. Trebuie sa apreciem darul Lui dat fiecaruia ( femeie sau barbat) si sa lucram cu El fara sa ne comparam unii cu altii, pentruca urechea si gura n-au ce sa se compare decit sa lucreze impreuna. Sintem madulare aceluias trup…Pina si apendicita are o functie- acolo se aduna bacteria necesara pentru digestie si cind sistemul digestiv nu lucreaza bine din apendicita varsa ce e necesar in sistemul digestiv ca organismal sa functioneze normal. Ca daca capul zice ca n-are nevoie de intestine si de functia lui ce crezi ca i se intimpla ? Asa ca stai frumusel si nu judeca lucrurile care au fost facute de Dumnezeu cu scop si intelepciune. Nici o femeie care se respecta nu vrea functia unui barbat- si sper ca si invers.
    Apoi cind va veni Christos vom fi ca ingerii- Tot din Biblie frate Remus- nu asa scrie? Nu vor mai fi femei si barbati, nu-i asa? Asa ca singurul neajuns care l-ai avea este legat de unde si daca si cum va fi numele dumitale vizavi de numele celor 12. Eu una stiu ca o sa am un nume nou…abia astept ca asta dupa cum vezi nu-mi aduce mare valoare- ca-i nume de femeie.
    Si nu e vorba de nicio emancipare americaneasca…e vorba de o intelepciune simpla asezata pe foile Bibliei daca cineva este dispus sa citeasca si sa judece. N-am alta pretentie decit aia ca stiu sa citesc. Sau si cititul ar trebui sa ne fie interzis noua femeilor?

    • Rodica Botan,

     expresia ca ” vom fi ca ingerii ” inseamna ca tu vei ramanea femeie si eu barbat in continuare, dar asexuali, asa cum sunt ingerii. Apoi cat despre exemplele tale negative pe care le-ai adus in dreptul barbatilor care au avut caderi sunt irelevante, fata de ceea ce am dorit eu sa scot in evidenta, iar tu nu vrei sa accepti. Schimbi trenul ca la Suceava. Deci ca, concluzie: Dumnezeu lucreaza cu femeia foarte limitat pe plan spiritual si chiar profesional, in comparatie cu barbatul. Asta este decizia Lui pe care nimeni n-o poate schimba.

     • „expresia ca ” vom fi ca ingerii ” inseamna ca tu vei ramanea femeie si eu barbat in continuare, dar asexuali, asa cum sunt ingerii.”

      🙂 🙂 🙂
      Frate Remus,
      BIBLIA zice că „nu vor mai fi nici parte femeiască nici parte bărbătească”
      Ceea ce spuneți dvs. este cel puțin hazliu…
      Nu intru în alte amănunte că nu ne șade bine. 🙂

     • Remus…vad si eu o limita- dar limita o vad in dreptul tau. Si e trist ca doar nu ai venit singur pe lume si nici nu cred ca esti singur acuma.
      „Iti spun un singur verset si nu mai am ce-ti spune. …”Caci Dumnezeu atit de mult a iubit lumea ca a dat pe Singurul Sau Fiu…” L-a dat si pentru femei si pentru barbati …nelimitata dragoste fata de niste limitati ca noi. Asta este „planul Lui spiritual” ca niciunul sa nu piara ci sa aiba viata vesnica”. Sa dea Domnul sa cazi pe mina citorva femei „limitate” si sa fi tratat asa ca si cum Dumnezeu Insusi ar lucra prin ele, ca sa inveti o lectie importanta in viata si sa ai respect de fiintele de care chiar Domnul nostru s-a apropiat cu respect si dragoste. Aminteste-ti de Maria si Marta, de Maria Magdalena, etc…cind iti mai vin alte ginduri „limitate”…

     • Frate Ionescu,

      cred ca ati dat o interpetare gresita acestui subiect. Adultii care mor adulti, vor ramane adulti si copiii care mor copii, vor ramane copii in viata vesnica. In aceeasi forma va invia fiecare ( vezi Apoc. 20:12 ). Acum ca, cei batrani nu vor mai fi batrani, asta este altceva. Apoi cat despre ingeri, ei nu vor invia si nici nu vor avea trup fizic de slava cum vor primi credinciosii si nici nu vor manca si vor bea in Imparatia lui Dumnezeu, asa cum vor face credinciosii la Nunta Mielului. Sa nu mai vorbim despre mancatul din Pomul Vietii, care are dea face cu materia. Deci iata ca sunt elemente care ne arata ca intelegem gresit acest aspect ” si vom fi ca ingerii ” !!! Da vom fi ca ingerii, dar nu in toate aspectele. V-ati gandit vreodata de ce Dumnezeu nu vorbeste nimic in cartea Apocalipsa despre activitatea copiilor care au ajuns in cer ???

     • Fr. Ionescu,

      este extraordinar faptul ca, ati sters un asemenea comentariu !!!

     • Da, și (multe) altele care nu v-ar fi plăcut…

   • @ Remus
    Maria sora lui Moise proorocita
    Proorocita Hulda – Vaduva din Sarepta- Debora conduce pe Israel in lupta -Estera Salveaza natiunea lu Israel -Maria mama lu Isus -Fivi diaconita si cu siguranta nu le-am spus pe toate.
    @ Gabi ce rost are sa dam exemple de femei masculine din bisericile Americane cind noi avem in bisericile noastre Cintarete femei de pastori etc.

  • Oooo Rodica! Ai confundat jobul cu lucrarea Domnului. De fapt sunt multi care fac doar un jiob in adunare, pentru a castiga si ei o bucata de paine, sau chiar mai multe. Cuvantul Domnului ne indreptateste sa spunem si acest adevar. Noi spunem cu durere de inima. Domnul va judeca.

 5. Era o vreme in Romania cind s-au primit si surori la Seminar- vorbesc de seminarul Baptist

  11 Femeia să înveţe în tăcere, cu toată supunerea.
  12 Femeii nu -i dau voie să înveţe pe alţii, nici să se ridice mai pe sus de bărbat, ci să stea în tăcere.

  Rodica Botan, in Christos nu mai exista diferenta, nu mai este sclav, stapin , femeie , barbat

  Dar asta nu inseamna ca Dumnezeu nu a LIMITAT rolurile fiecaruia

  Daca baptististii au admis femei in seminarii ptr. posturi de pastori… baptistii ar trebui sa citeasca biblia mai atent.

  Penticostalii americani (AG) ordineaza femei deja…

  • Gabi, nu înțeleg, surorile nu au dreptul la o educație creștină superioară?
   Există și alte domenii decât cel pastoral. De exemplu, muzica, contabilitatea, asistență medicală etc., pe care universitățile creștine le oferă. Chiar în profil biblic, surorile pot fi profesoare de religie în școli, sau învățătoare de școală duminicală sau chiar misionare.
   Nu înseamnă că vor fi ordinate.
   Cât privește organizațiile penticostale americane, acesta (și altele mai mari) este un motiv pentru care am stat departe de ele.

   • ” ptr. posturi de pastori…”…Am fost specific
    Biblia este clara nu lasa loc de speculatii

    Foarte bine a-ti facut ,am fost la o sarbatoare de ordinari la AG. Au ordinat o femeie pe post de pastori. Sa nu mai vorbesc de circul care l-au facut in „worship”.

    Si aceea biserica este „the flagship” AG church.

    Eu m-am simtit ridicol sa stau linga „mature men that look like they had decent jobs” ….care sareau ca mingile

    Ma mir ca pastori seriosi romani mai fac parte din aceea organizatie

  • Femeile alea n-au avut post de pastori. Ele s-au ocupat sa invete surorile asa cum scrie Biblie ( surorile mai batrine…etc, etc) adica surorile mai intelepte sa invete pe cele mai tinere cum…
   Cum sa-si tina casa, cum sa se poarte, etc, etc…Si pentruca eu n-am facut diferenta de baptisi si penticostali- NICIODATA cind am vorbit pe blogul asta, puteai sa-mi acorzi putina incredere. Avem prea multe lucruri in comun ca sa ne inpotmolim in cele putine diferente. Citesc Biblia …si ciotesc despre o Ana care slujea in Templu, despre alte surori care invatau Cuvintul cu sotii lor in Bisericile din casa lor in Noul Testament…Citim frate , citim si noi surorile, baptiste sau penticostale…si stim EXACT care ne sint indatoririle. Nu toate femeile sint ca cele pe care le descrii, asa cum nu toti barbatii sint oameni de nimic. Problema este in alta parte si e mai usor sa generalizam si sa dam vina pe altii. Problema este ca familia a fost atacata si distrusa aproape…si generatiile care vin dupa noi nu mai au notiunea de ce inseamna o familie.

 6. Bineinteles ca femeile vor deveni tot mai proeminente in roluri de conducere

  Intoarcerea valorilor biblice este o normala … si satanica

  Observati tineretul crestin din ziua de astazi …. baietii devin afemeiati ( freze , haine, gesturi, imaturitate)

  Femeile devin tot mai masculine( Joyce Meyer de ex,) imbracaminte masculina, freze masculine, vocea, pina si forma corpului este prelucrata in sali de gimnastica sa arate tot mai masculina.

  Este mult material ( nu in main stream christianity ) , despre „biblical womenhood” care ar ajuta tineretul roman…

  Dar bisericile romanesti din diaspora( cel putin) pierd sute de ore repetind … muzica si zero despre acest subiect

  Sa nu ne miram cind homosexualitatea o sa faca ravagii pina si in bisericile nostre( deja a inceput in multe adunari)

  • Gaby…pina si necredinciosii stiu ca problema copiilor de astazi este ca in majoritatea familiilor lipsesc barbatii – tatii. Asa ca…judeca drept. Sau educatia copiilor este doar treaba de femeie? Pardon?
   Nu barbatii sint RESPONSABILI de familia lor? Majoritatea barbatilor insa si-au abandonat familiile. Nu exclud si vina femeilor dar fii drept. Nu mai aruncati aiurea cu pietre. Fiti barbati si insusiti-va partea de vina si dati solutii nu omoriti femeile care incearca sa supravietuiasca intr-o lume tot mai complicata, unde de cele mai multe ori este necesar sa se implice ca sa poata face fata situatiilor de tot felul.

   • Rodica mai incearca sa citesti odata…
    vina este impartita… femeile devin masculine barbatii se afemeiaza…
    inversarea rolurilor…
    Biserica ( for the most part) cinta …
    Nu astept scuze ptr. acuzatia de” aruncari de pietre aiurea”
    🙂

   • Rodica are dreptate, este o tragedie naționala in America ca mulți copii se nasc in afara casatoriei si trăiesc fără influența tatălui lor in viață. De aici rezultă faptul ca acești copii nu știu sa se relateaze la o persoana de parte barbateasca, la autoritate, si decurg la experimente cu homosexualitatea.

    Exista unele orașe in centrul cărora 90% din copii sunt născuți in afara casatoriei! Nu am vrut sa cred când am auzit asta pe Foxnews pana m-am documentat.

    Pacatul, din nefericire are consecințe in generatiile următoare!

  • nene gabi,

   ai 5 stele de la mine pentru comentariu. Uneori dai cu bata-n balta si nu-mi intelegi cuvintele, iar alteori vad ca judeci foarte limpede anumite subiecte ca, acesta cu travestirea pocaitilor. Da, travestirea pocaitilor este un fenomen foarte raspindit in ziua de azi si este o uraciune in fata lui Dumnezeu. Unii dintre ei nici nu isi dau seama ca au devenit inversi pe anumite laturi. Dar cel mai periculos aspect este cel al femeii cu ” doua capuri „. Adica are pe umerii ei si capul ei si al barbatului. Sau al doliea la fel de periculos ca primul, este cel al barbatului cu, cap de femeie. Cine citeste, sa inteleaga ce inseamna asta!!!

  • Si tot in legatura cu muzica bisericeasca si (ne)invatura care (nu) se practica in adunarile noastre , Ravi Zacharia identifica problema de capatii a societatii in care traim…

   • @Gabi – cita dreptate are–totala –sint foarte frumoase predicile dar daca nu sint puse in aplicare de credinciosi–ramin doar simple apeluri ce gidila doar urechile–dar cintecul sacadat misca piciorul credinciosului cu rivna – iar in unele bis pent. se si danseaza – nu mergem noi in lume aducem lumea in noi .Cine e vinovat??? femeia sau barbatul???

 7. Remus despre femei nu ai gasit exemple? Debora MARIA mama Domnului Maria Magadalena Ana prorocita Fetele lui filip prorocite si mai sint multe nu fii asa ingust la minte

 8. ,,La procesul de reeducare”
  trebuie să participăm toţi că nu prea ştim cum să ne purtăm unii cu alţii. Eu mă străduiesc să învăţ … dar văd că sunt falimentară de multe ori (pentru că sunt firească) şi uneori mi se pare că soţul meu este şi mai falimentar (pe alţii îi vedem mai bine şi judecăm fireşte).
  Numai că
  ,,procesul de reeducare”
  trebuie să se bazeze pe adevărul Scripturilor nu pe interpretarea noastră a Scripturilor!!!
  Ce spune Biblia despre cum să …??? Ştim noi ce spune Biblia? Avem noi călăuzirea Duhului Sfânt sau ne dăm cu părerea??? Câtă smerenie avem când este vorba de Adevăr? Nu de adevărul nostru ci de Adevărul (Domnul nostru Isus Cristos). Cât de deschisă este inima noastră ca Dumnezeu să ni se descopere?
  Deci totul depinde de cât de aproape suntem de Dumnezeu, de adevărul Lui şi dacă ajungem să spunem: ,,Nu mai trăiesc eu ci Cristos trăieşte în mine!”.
  ana
  anatatarandras.com

  • Cu catva timp in urma, s-a vorbit pe blog despre anumiti pastori sau invatatori de scoala duminecala, ca unii din ei in urma unor marturisiri facute de surori in legatura cu problemele cu care se confrunta in relatiile lor intime, unii din acestia (barbati) au fost ispititi si ei, cazind in unele pacate. Parerea mea era ca in astfel de cazuri ar fi mai recomandata o femeie trecuta prin exp. vietii, matura spiritual, care cred ca ar putea in aceste situatii sa faca un job bun. Nu e asa ca chiar si in unele ramuri ale medicinei, este mai recomandata o femeie decat un barbat? Si Domnul Isus a spus ca „fii veacului acestuia, fata de semenii lor, sunt mai intelepti decat fii luminii”. Cu acestea nu vreau sa spun ca femeia poate ocupa orice functie de slujire in Biserica, dar nici sa nu subestimam faptul ca slujirea lor este de neinlocuit. Pentru Dumnezeu ele sunt atat de importante ca atunci cand noi barbatii nu ne purtam cu intelepciune, respect si dragoste cu sotiile noastre, El nu ne asculta rugaciunile!(1Petru 3-7)In ce priveste caderea primilor nostrii parinti, nu cred ca Adam este absolvit de responsabilitate, caci Domnul LUI i-a spus: „din pomul cunostintei binelui si raului sa nu mananci”. Se vede ca el a fost asa de „indragostit” de tanara lui sotie, ca oferta ei a fost mai importanta decat porunca lui Dumnezeu. Exemplul lui Iov este admirabil, si pentru-ca a ramas „neclintit in neprihanirea lui”,si n-a ascultat de nevasta-sa cind NU a trebuit sa asculte, si ea a fost binecuvantata. Desi, poate mai mult ca oricand, vrajmasul lucreaza neobosit la distrugerea familiei, daca stam fiecare la locul nostru (barbati si femei), in familie si biserica, „sarpele cel vechi” nu va avea succes, si fiecare va descoperi cat de pretioasa este slujirea celuilalt (celeilalte). Sunteti de acord?

   • Da frate Matasaru. Nimeni nu a spus ca Dumnezeu nu lucreaza si prin femei sau ca femeia nu este importanta sau ca are valoare mai mica decat barbatul. Lucreaza, dar lucreaza lucrarile specifice lor. Deci, eu am dorit sa scot in evidenta limitarea de catre Dumnezeu a anumitor lucrari in dreptul femeii. Iar dovezile in aceasta directie sunt limpezi ca apa cristalina.

    • „Deci, eu am dorit sa scot in evidenta limitarea de catre Dumnezeu a anumitor lucrari in dreptul femeii….”
     NU ESTE LIMITARE…este DELIMITARE. Nu au aceleasi functii si nu se compara- se complecteaza.
     Cind ai o operatie…si ai la cap doctorul care te opereaza si ala care iti face anestezia…care este limitat din cei doi? Anesteologistul sau surgeonul? Sint limitati sau delimitati unul fata de altul? Impreuna formeaza un team- o echipa de lucru- asa cum o femeie si un barbat formeaza cea mai simpla ( complicata) celula a societatii. Cit poate fi de greu de inteles?

 9. Remus tu gindesti cind te apuci sa scrii un comentariu? Nu scrie nimic de copii pentruca nu sint copii acolo si apoi se vede din comentariul tau ca batrinii nici in cer nu mai sint folositori. (…)

 10. Remus…timpul este o dimensiune creata pentru planeta noastra…si sufletul este etern – nu are virsta.

  • Rodica Botan,

   sa nu te superi ca, trebuie sa te corectez putin. Conform Apoc. 20:12-15, in fata scaunului de domnie erau la judecata morti MARI si MICI. Acesti morti mari si mici erau deja inviati cu trupuri eterne pentru judecata si fiecare isi astepta judecata si sentinta. Si oricine n-a fost gasit scris in Cartea Vietii a fost aruncat in iazul de foc ( mare sau mic ), iar oricine a fost gasit scris in Cartea Vietii a intrat in Imparatia lui Dumnezeu ( mare sau mic ). Deci, in Rai si-n Iad se gasesc mari si mici.
   Asa scrie, asa vorbim.

   • Manuela ~faith-hope-love~ Răspunde 5 decembrie 2012 la 9:12 PM

    Remus,
    ‘mari si mici’ nu se refera la adulti si copii!
    English translation – ‘great and small’, which means people of high position and low position
    no special treatment for anybody- the king and the peasant will all stand for judgment.

   • vezi aroganta Remus? Tu trebuie sa CORECTEZI o femeie- asta este destinul tau…

    Desi functiile noastre in trupul Lui Christos sint diferite, cunostiinta nu este un atribut specific barbatilor – pentruca nu se mosteneste …nu este in DNA. Se obtine pe alta cale – una modesta- citind si aprofundind Cuvintul. Si este data TUTUROR acelora care au urechi sa auda si ochi sa vada, celor CE CAUTA sa-L cunoasca pe Mintuitorul lor.

    Un barbat care se respecta si se vrea respectat are DATORIA SI RESPONSABILITATEA sa fie intermediarul intre Dumnezeu si familia Lui. Simte-te binecuvintat ca ai sansa sa ai o asemenea pozitie de onoare si reprezinta-L corect pe Dumnezeu in fata celor care ti s-au dat in grija, nu-i intoxica cu informatii gresite ci fa-ti misiunea cu piosenie si teama de Dumnezeu nu cu aroganta. Te asigur ca orice femeie inteleapta va asculta cu respectul cuvenit ceea ce ai avea sa spui atunci cind iti iei pozitia de care vorbeam cu sfiala si teama raspunderii .
    Ceea ce ai dovedit aici insa este in parte problema unora dintre barbatii carora nu li se da respectul cuvenit – pentruca nu-L reprezinta pe Dumnezeu ci se reprezinta pe ei si vointa lor si aroganta lor …Secretul este in a avea tu insusti ca stapinire pe Acela care este capul barbatului si atunci nu va fi nici o problema- NICIUNA in a deveni de drept si de fapt capul familiei, capul femeii – si te asigur ca reprezentindu-l astfel pe Christos vei primi respectul cuvenit .

  • Rodica Botan,

   asta este parerea ta, dar nu si cea a Bibliei. Timpul vine din vesnicie, el n-a fost creeat la facerea cerurilor si al pamantului.

   Ia si citeste aici:

   „” Apoi a urmat un alt înger, al treilea, şi a zis cu glas tare: „Dacă se închină cineva fiarei şi icoanei ei şi primeşte semnul ei pe frunte sau pe mână,
   10 va bea şi el din vinul mâniei lui Dumnezeu, turnat neamestecat în paharul mâniei Lui; şi va fi chinuit în foc şi în pucioasă, înaintea sfinţilor îngeri şi înaintea Mielului.
   11 Şi fumul chinului lor se suie în sus în vecii vecilor. Şi nici ZIUA , nici NOAPTEA n-au odihnă cei ce se închină fiarei şi icoanei ei şi oricine primeşte semnul numelui ei! !!

   Ai citit bine expresia care face referire la timpul vesnic ??? Nici ZIUA , nici NOAPTEA, nu vor avea odihna !!! Asta nu dovedeste ca timpul se masoara si in viata vesnica ???

   Ia mai citeste si aici:

   Apoc.22:2 „”În mijlocul pieţei cetăţii şi pe cele două maluri ale râului era pomul vieţii, rodind douăsprezece feluri de rod şi dând rod în fiecare lună; şi frunzele pomului slujesc la vindecarea neamurilor. „”

   Ai citit bine ? In viata vesnica Pomul Vietii va da 12 feluri de rod in FIECARE LUNA !!! In fiecare luna, inseamna ca timpul in viata vesnica se masoara, asa cum s-a masurat si inainte ca Dumnezeu sa faca cerurile si pamantul.

   • Frate Remus,
    Câteva comentarii chiar nu le-am putut lăsa. Îmi pare rău, un pic prea departe…

    • Frate Ionescu,

     nu sunt prea departe deloc. Sunt doar lucruri pe care nu ati ajuns sa le intelegeti si este normal sa le tratati ca atare. (…) Si exista atatea alte marturii credibile, care confirma ca, copiii plecati de pe pamant in cer, acolo sunt copii. Chiar personal am sa va scriu o marturie, pe care v-o trimit pe privat.

   • E drept…dar observi ca ziua si noaptea sint specifice pentru iad si cei care au ajuns acolo…in toate exemplele pe care le-ai dat. Poate ca celor care vor fi chinuiti le-a fost dat sa-si numere zilele tot ca o pedeapsa…

    Cit despre anotimpurile din Noul Ierusalim…asta da! ca si asa imi place toamna si primavara…

 11. Si pentru remarca de mai sus a lui Remus ca…anestezistul nu taie cu bisturiul…raspunsul meu este simplu!
  Dahhhh…..Fa-ti tu o operatie fara anestezie sa imi demonstrezi ca anestezistul este mai putin important decit doctorul care opereaza si atunci te cred ca surgeonul este mai important decit celalalt!!! De fapt…nu deseori moartea pacientului este din cauza anesteziei. Este o adevarata arta in medicina sa stii exact cit si cum sa administrezi medicamentele in timpul operatiei. Vorbesti iara de-ale tale …din epistola dupa remus…capitolul ala …limitat …

 12. Remus ( sau oricine altcineva):

  „frunzele pomului slujesc la vindecarea neamurilor. “

  Oare ce vindecare ca

  ” lacrimi in ceruri nu-s
  Lacrimi in ceruri nu-s
  Lacrimi dureri nu vor mai fi…..

  • gabebogdan,

   sa sti ca ti-am raspuns la comentariul de mai sus cu privire la deschiderea blogului, dar comentariul n-a mai ajuns sa fie postat. Da, am doua bloguri demult deschise, pe care deocamdata nu am activitate. In ce priveste subiectul expus de tine, crezi ca se poate intelege asemenea cuvinte fara descoperire Dumnezeiasca ? Nu am lumina asupra acestei taine si nici nu cred ca se va gasi cineva repede sa dea un raspuns, insa eu pun o intrebare:

   „” exista pericolul mortii si a bolii fizice inainte ca Adam si Eva sa cada in pacat, daca el nu isi hranea corpul cu mancare si nu il alimenta cu apa ?

   • remus..intrebare ilogica… moartea nu a existat inainte de caderea in pacat….si ce motiv ar fi avut Adam sa nu mai manince?
    in vesnicie se va bea si se va minca din nou….

  • pot fi cei dinafara zidului Noului Ierusalim?

 13. Rodica Botan
  „iată ce-mi caută și acum sufletul, și n’am găsit. Din o mie am găsit un om: dar o femeie n’am găsit în toate acestea.”
  Ce zici ? Cine crezi ca o scris ? ( hint … nu a fost Remus)

  Eu nu sint de acord cu citeva chestii care le-au scris David sau Solomon….
  Dar sint curios, care este opinia domniei tale?

  • Manuela ~faith-hope-love~ Răspunde 7 decembrie 2012 la 12:44 PM

   Br. Gabi or nene Gabi,
   What it means is a) Solomon didn’t look in the right places for a good woman and b) men should be selective in who they marry (unlike Solomon) and then have great appreciation when they have a good wife.

  • Interesant e ca oamenii pot sa profite de sfaturile bune pe care li le dam, dar in acelas timp noua sa nu ne ajute, daca nu le punem in practica. Mi si mi de credinciosi, au inteles din proverbele lui Solomon ca „o nevasta priceputa este un DAR dela Domnul” (Prov.19-14), iar el cu toata intelepciunea lui nu a gasit nici una. Nu spun asta ca sa-l discreditez pe unul dintre cei mai intelepti dintre oameni, ci ca sa ne fie de invatatura, ca orice pozitie am avea, si oricat de destepti am fi, avem nevoie de mila si harul (darul) Domnului. Numai cine intelege aceasta realitate, stie ca trebuie sa ne rugam mult, si sa umblam „smeriti cu Dumnezeu” (Mica 6-8)

 14. Opinia mea? Ce conteaza! Asa scrie in Biblie precum spui si nici mie nu-mi place ce scrie- dar ce trist ca asta este concluzia ce ai tras-o ca as fi impotriva la ce scrie in Biblie. Dimpotriva n-am argumente impotriva Bibliei si nici nu le vreau. Ca daca scrie…scrie ! Atit! Stii treaba cu Iona…daca Biblia ar scrie ca Iona a inghitit pestele…mi-as imagina cit de mare a trebuit sa fie burta lui Iona.
  Am aparat doar ceea ce am crezut ca este drept de aparat. Domnul Isus a aparat si pe femeia prinsa in curvie si adusa la el. Ca vezi…si acolo, fariseii nu l-au adus si pe dumnealui, numai pe ea a au adus-o.
  Apoi mai exista un text care are mult de-a face cu situatia asta. Multi spun…ok, ok, chiar daca barbatul nu este supus Domnului, femeia tot trebuie sa fie supusa. Ok…adevarat. Dar stii parabola cu datornicii? Da-mi voie sa o transpun situatiei asteia. A iesit barbatul de la judecata dupa ce este iertat de Domnul pentru marea lui datorie si se agata cu miinile strins de gitul femeii care nu si-a respectat datoria care era mai mica decit a lui ( vezi…responsabilitatea barbatului este fata de Dumnezeu- direct; iar a femeii fata de barbat este intr-adevar mai mica ca El nu-i CHIAR…Dumnezeu).
  Potrivit ar fi sa ne platim toti datoriile- sau mai degraba sa nu ni le facem si atunci vom trai mai bine. Nefericirea este ca sintem cu TOTII niste pacatosi. Sa revin la treaba ca nu s-a gasit nici o femeie dintr-o mie. Si eu o regret, dar voua barbatilor ar trebui sa va para bine ca va da sanse mai multe sa aratati ce puteti. De fapt, la cit a inzestrat Dumnezeu in voi, cine stie cita migala a pus in fiecare detaliu…cind l-a facut pe Adam…asta ar trebui sa va faca sa fiti la fel de grijulicu ceea ce Domnul va da in grija…Numai la comunisti se construiaminunata societatecomunista cu critica. La Domnul se lucreaza cu…dragoste cind e vorba de oameni. Iar din ce a scris Remus de pilda zemuieste ceva…dar nu miroase a dragoste sau a blindete, sau mila, sau indurare. Nici har nu pare…parca-i mai degraba bici…

 15. parerea mea e ca femeile sunt mult maisensibile la Duhul Sfant si la cuvantul Domnului. Pentru ca asa cum au fost puse mai prejos, nu au atata mandrie ca barbatul. De aceea Isus s-a arata prima data mariei si de aceea sunt mai multe femei care fac lucrari de milostenie, si au grija de altii lucru care il facea si Isus, pe cand sunt barbati in biserica care dorm spiritual aproape ca sunt morti

  • Cam nebiblica parere ai frate anonim, nebiblica,
   dar cum spui sunt multi barbati care dorm, fiind aproape morti,
   asta pentru ca nu citesc BIblia, si uite unii zic ca:
   @parerea mea e ca femeile sunt mult maisensibile la Duhul Sfant si la cuvantul Domnului.
   Nu sensibilitate se cere la Cuvintul Domnului, ci CUNOASTERE!
   Vaaai noua!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: