O TRAGEDIE CU RĂDĂCINI ADÂNCI

20121214-235525.jpg

Cu toate că s-ar putea argumenta raritatea unor acte criminale ca cel de ieri, în urma căruia sunt 27 de fatalități (20 copii), violența de neimaginat din Connecticut ne reprezintă pe noi toți ca națiune, ca civilizație, ca umanitate.
Aceasta deoarece cumpărăm sau, cel puțin, tolerăm o cultură care produce monștri. O lume bolnavă, cu o muzică incitantă, o cinematografie care glorifică rebeliunea, răzbunarea și violența, legi tot mai îngăduitoare cu desfrâul, drogurile și criminalii, toate acestea vor produce o încărcătură explozivă care va detona acolo unde va găsi verigile slabe.
Înțeleg că se va discuta problema diponibilității armelor de foc, măsurile de siguranță în școli și multe alte subiecte tangențiale.
Dar această crimă, în toată hidoșenia ei are o rădăcină. Sunt la modă soluțiile de suprafață, care atacă – fără mare succes, aș adăuga – simptomele. Tratamentul care vindecă boala în sine începe – în acest caz și nu numai – cu uitatul în oglindă. Jocurile video care conțin violență cumpărate pentru copii, filmele cu scene sadice pe care le luăm în glumă, disfuncționalitatea familiilor în care cresc acești copii (ca în cazul acestui ucigaș ai cărui părinți au divorțat acum trei ani) și multe, multe altele fac parte din dinamica și evoluția socială (poate, mai degrabă, involuția) care inspiră asemenea elemente.
Criminalul a comis un act care nu poate fi justificat și căruia nu i se pot acorda circumstanțe atenuante, dar căruia, într-o măsură mai mică sau mai mare, mai mult sau mai puțin direct, mulți dintre cei care sunt acum șocați și mânioși îi sunt complici.
Pentru că toți împreună suntem responsabili de mediul social în care trăim și de valorile pe care i le atribuim.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

26 răspunsuri sa “O TRAGEDIE CU RĂDĂCINI ADÂNCI”

 1. Cata dreptate aveti… Din pacate…

 2. Am o prietenă, soţie de păstor, care ne-a spus că luna decembrie, este cea mai grea lună pentru soţul ei, căci foarte multe persoane se confruntă cu depresia şi gândurile negre. De aceea m-am gândit ca luna aceasta să mă rog în mod special pentru cei pentru care nu se roagă nimeni, pentru cei singuri, pentru cei ce trec prin vremuri grele. M-aş bucura dacă toţi cei ce citiţi acest mesaj aţi accepta să vă alăturaţi şi împreună prin rugăciune să punem zid de protecţie în jurul nostru şi al altora.
  Să ne rugăm şi pentru acest oraş care a experimentat această tragedie.
  ana
  anatatarandras.com

 3. O societate care ˝seamănă vânt, va secera furtună….˝ Biblia (Dumnezeu) are dreptate, chiar dacă L-am scos din ecuație.
  Celor care vor să afle mai mult despre cauzele care au dus la situații de genul acesta, în special în societatea occidentală, le recomand cartea lui John F. MacArthur ˝Conștiința pe cale de dispariție.˝

 4. Fr.Ionescu cred ca ai uitat sa mentionezi si eliminarea oricarei ume de religie din scoli [rugaciunea , cele zece porunci cit priveste numele Domnului Isus nici sa nu auda caci le produce nightmare} asa ca consecintele nu intirzie sa apara . pacat de acei copilasi inocenti.

  • Personal daca as avea oportunitatea as trimite o scrisoare asemanatoare cu gandurile acestea guvernului american semnata din partea bisericii penticostale romane din America.

 5. Cand intri intr-un magazin media si mergi la raionul de jocuri, peste 80% din jocurile expuse sunt despre razboi ca, sa nu mai vorbim despre imaginile de pe copertile dvd-urilor si de grafica jocurilor. Tot felul de creaturi care mai de care, demonice. Problema este ca, are satana grija sa otraveasca copiii, inca de la varste foarte fragede si apoi unii se mira ca se intampla astfel de tragedii. Traim vremuri grele si situatia pe an ce trece se va acutiza, dar ce este mai trist, este faptul ca, sunt destui crestini care se ” impusca ” intre ei, si inca cu ce ” pistoale ” ( ura, rautate otravitoare, venin ucigator, egoism cronic, etc,etc )!!!

 6. Cand moartea e divertisment si viata e un lucru fara valoare, iar in jocurile video ( care sant folosite ca sa tina copii ocupati si deoparte de parinti si deci de educatia de care ar avea nevoie ) ai chiar mai multe ( vieti ) , cand autoritatea sociala si/sau spirituala e inexistenta sau in cel mai bun caz luata in deradere datorita promovari ” drepturilor ” liberale artificial create asa incat sa includa lipsa de raspundere in fata oricarei forme de autoritate, nu e de mirare ca sunt si astfel de razvratiti, mirare e ca nu-s mai multi

  • Asta ma mir si eu, ca nu e mai rau cand te gandesti cu ce se hraneste sufleteste omul de rand din lumea „libera”.

   Nu stiu cat de mult pot fi blamate jocurile video (pt ca sunt multi care le practica si nu au aceleasi izbucniri si sunt altii care nu au crescut in mediul asta si fac acelasi lucru–ma gandesc la cazul din Arizona de acum cativa ani, cand un penti din bise rom f conservatoare si.a impuscat nevasta in public si parmi.sa si.a ranit si copiii, dupa care s.a sinucis).

   • Val,

    al nu mai era ” penti ” demult. Acela era un cazut de la credinta ( asa cum sunt altii prin adunari ), care venea la adunare si poza in credincios.

    • Remus,
     Ideea a fost alta–nu cred ca acest om a crescut cu jocuri video criminale, etc…. Cu alte cuvinte problema nu este una limitata doar la joucuri si filme (desi asta cu siguranta contribuie enorm)… pamantul era plin de salnicie si pe vremea lui Noe inainte sa existe electronicele. De fapt pacatul de crima a existat incepand cu Cain….

 7. O societate …nesarata. Unde-i sarea? O lume intunecata…unde-i lumina? Si de aceste doua lucruri noi, Biserica Lui Christos sintem responsabili.

 8. Va rog urmariti documentarul urmator:

 9. Eu personal sunt pentru 2nd amendment a constitutiei Americane care spune ca cetateanul are dreptul de purta arma.

  Dar intreb: ce folos are o arma de asalt care poate trage nu-stiu cate zeci de gloante pe minut sa fie legala? Ce aplicatie ar putea avea?

  • Delight in Truth
   ce folos? Daca citim constitutia Americii , numai unul:

   The Second Amendment states that in order to maintain a free state, the people must retain the right to keep and bear arms. The presence of armed citizens is what keeps the government „honest”

   Intrebari

   1.Ce folos are constitutia Americii in miinile unor persoane care nu cred in Dumnezeu?

   2. Ce rol are ” the right to free speech” daca acest drept nu este inteles ca si „political speech” si nu ca dreptul stricatilor de tip „Hollywood’ de a pune tot felul de gunoaie in societate?

   Daca vom raspunde corect la aceste intrebari , poate vom intelege din ce cauza copii mor cu zecile in scolile publice si cu milioanele in clinicile de avorturi…

 10. Problema nu este ce fel de armament detinem ci in mana cui ajung aceste arme. Armata israeleana si nu doar ea ci si orice educator de la gradinita pana la universitati israerlene, li se cere obligatoriu sa fie „educati” cum sa se apere si cum sa apere copiii ce ii au in primire pentru aproape 8 ore pe zi. Am vazut si un „banner” (langa o scoala, in ebraica si engleza) care descurajeaza pe oricine ar fi tentat sa aduca la scoala o arma care spunea, parafrazez „…nu suntem responsabili de cei ce vor aduce arme la scoala, ei vor fi intampinati cu o forta ucigatoare…” In acelasi timp, sunt echipe inarmate la aceste scoli ce poarta arme automate la intampinarea copiilor dimineata si participa la paza scolilor. Ei bine, ei au avut, si poate si au de a face cu „fanatici” dar se pare ca si in America a devenit o moda sa fii fanatic…In alta nota, se pare ca pana si dintre „fratii” nostrii au nu un pistol doua pe acasa ci o duzina intreaga, si cand te cheama sa-i vizitezi, acesta e unul din „altarele” lor, cate pistoale au, cate trofee au vanat, cat de …curajosi sunt ei…

 11. Fr Cristi,

  Comentatorul Gabi formuleaza corect termenii GENERALI ai amendamentului #2 a constitutiei Americii.

  Dar comentatorul Gabi NU raspunde specific intrebarii cu pricina.

  De la comentatorul Gabi ne asteptam la mai mult. 🙂

  De aceea intreb din nou: ce folos are o arma M16 sau AK47 automata (sau semi-automata) care normal ar fi folosita pentru asalt in operatii militare, la un cetatean de rand? Care ar fi aplicatia ei?

  Asteptam un raspuns coerent, concret si bine documentat.

  • Hmmmm???? In primul rind cred eu, e– frica, al doilea motiv ar fi –mindria–(un adevarat credincios i-si pune nadejdea in Dumnezeu nu in arme- deci nu ar trebui sa fie nici fricos nici mindru )–- adevaratul cistig e al fabricantilor si distribuitorilor de arme. Ori cum, arma e un instrument inofensiv in mina unui om cu scaun la cap –dar devine unealta mortii in mina nebunului. Dupa cite am observat -americani au du-so prea bine si cind dau de greu -colapseaza si nu vad nici o iesire din situatie – si de aici dezastrul –vina??? -parintii,scoala ,mass mediasi de ce nu si unele biserici asa zise crestine

   • Mike…motivul ptr. care eu si tu sintem in aceasta tara este ptr.ca am crezut ca gasim libertate….

    Aceea libertate a fost cistigata de oameni care sau increzut in Dumnezeu … dar au stiut sa puna si mina pe arme.. (exemplu biblic Iosua)

    Americani „este” de mai multe feluri

    Nu-i baga pe toti in aceeasi oala

    Americanii au cladit o tara cum nu a fost alta in istoria lumii

    Noi romanii?

    Mai are rost sa mai spun ce am cladit? Uite-te numai la ultimele alegeri…

    • Gabi–eu vorbeam de comportamentul americanilor intre ei–nu intre americani si dusmanii lor–De acord -Americanii(cei de demult) au cladit tara asta atit de puternica, dar tot Americanii(de astazi parca incep sa o demoleze– Iar cu privire la motivul venirii romanilor in aceasta tara –,,este” diferit– unii din cauza ca sa aiba -libertate de – sa aiba multe case,masini fonfoase ,sa-si alerge calul , sa-si omoare copii ,sa fie mai bogati etc. Altii au pus motivul ca n-au putut sa fie pocaiti adevarati(nu au putut sa-l serveasca pe Domnul-nu sau putut ruga???) –Eu am venit sa-mi iau televizor color si colorat am ramas . Romanii?sa construiasca ?–pai unii dintre ei vin aici si cersec sa poata ridica si ei o bisericuta –de– mina de lucru nu se gaseste acolo si nici caramizi nu se fac– oare bis din Portl and a apelat la ajutoare din Romania?? De politica de acolo? tipic Caragialeasca….

  • O sa dau un simplu raspuns blogistului Delight in Truth

   Daca fondatorii acestei tari ar putea sa re-scrie „the second amendmant” sint sigur ca nu numai ar scrie „people must retain the right to keep and bear arms.” ci ar adauga „people must retain the right to own tanks and F16”

   Principalul inamic al libertatii individuale nu sint hotii si tilharii ,

   Crestinii martiri nu au fost omotiti (oficial) ptr. credinta… ci au fost omoriti (in majoritate) ptr. ca au fost considerati „enemy of the state”

   Problema mare este ca libertatea individuala nu mai este restrinsa cu ajutorul armelor… liberalismul a gasit o cale mai sigura : crearea unei paturi de oameni si de corporatii dependente de guvern cu ajutorul caruia statul poate sa controleze libertatea indivizilor folosindu-se de democratie….in alte cuvinte Fascism….

   the founding fathers knew who the real enemy is ….

   Our christians liberty will be gone by the rule of the majority ….

   There is not much we can do… the government has welfare , F16 and tanks …. the second amendment is useless

   Think about that ….

   • Este clar ca fondatorii Americii au avut principii anti-guvern. Este tot asa de clar faptul ca un criminal care vrea neaparat sa obtina o arma semi- sau automata o v-a obtine daca aceasta este sau nu este legala.

    Acest concept nu prea este inteles de presedintele Americii, un crestin NE-nascut din nou.

    Un presedinte care nu intelege ca intre masacrul din Newtown si masacrul ZILNIC din Planned Parenthood nu este nici o diferenta.

    Ma opresc aici ca intru la categoria „preaching to the choir.” Comentatorul Gabi face parte din „choir.” 🙂

   • Gabi– crestinii erau anihilati din simplul motiv –ei (ca si cei trei tineri din babilon) sau inchinat doar Lui Dumnezeu–si bolsevicilor nu le placea asta –ei spuneau ca nu exista Dumnezeu –ei sint dumnezei si lor sa te inchini–enemy of the state – era doar perdeaua cu care acopereau crimele. Sint si eu unul care a ramas orfan de tata la 6 ani datorita calailor rosii.

 12. Ar trebui si biserica penticostala sa fie mai implicata in a ajuta parintii cu copii cu probleme speciale. Daca inveti un copil autistic shooting or altceva el face acel lucru la timp si nela timp
  Ati vazut acest copil a fost abandonat de tatal lui Fratele lui nu se raspundea cu el…. Nu vreau sa spun ca a facut bine dar ce facem noi ca biserica comunitate romina in problemele noastreIn Rominia fratii penticostali n-au vrut sa le faca nunta la niste tineri care au fost in scoli speciale Si fratii baptisti i-au primit.Inca abandonam si ne intoarcem spatele de la ceia ce ar trebui sa ne doara si d-am vina pe America si pe arme si chiar noi sintem cei care ne-am departat de mintuitorul care nea- salvat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: