PUNCTUL MEU DE VEDERE DESPRE IMIGRANȚI ȘI IMIGRARE

immigrationÎn 1980 am depus actele de imigrare în Statele Unite. La vremea aceea – aveam doar 17 ani – nu mi-am pus prea multe întrebări și n-am făcut filosofia imigrării. A zis tata hai! și ne-am hotărât. Mai târziu, m-am întrebat mai serios, de ce ne-au zis americanii, hai!? Pentru că, la vremea aceea, pe de o parte era nevoia de mână de lucru ieftină și fără nazuri, iar pe de altă parte, sistemul capitalist era justificat în fața expansiunii socialiste. Bine, îmi închipuiam eu că ar fi și o manevră de populare cu albi europeni, avizați fiind de creșterea exponențială a altor segmente demografice.

Între timp, problema imigrării a devenit una foarte complexă și controversată. Astăzi, întreaga Europă analizează și se opintește cu acest subiect. Românii, cu spiritul lor întreprinzător și aventurier sunt undeva în mijlocul acestei dezbateri cu implicații sociale, politice și economice.

În prezent, SUA trebuie să găsească o soluție pentru cele aproximativ 18 milioane de ilegali (între care și români) care sunt aici de mulți ani, integrați, muncitori, familiști. Majoritatea sunt din țările mezo-americane, în special mexicani, cubanezi și portoricani.

Iată câteva puncte de vedere personale, cu implicații atât socio-economice, dar mai ales în lumina unor principii de suflet care apelează la spiritualitatea acestei națiuni.

Mai întâi, este absurd să iei oameni care au crescut în această țară, au muncit, s-au integrat în sistemul ei și să-i dai afară. Cunosc câteva astfel de cazuri, în care serviciile de imigrare americane au procedat absolut irațional. Înțeleg și faptul că nu poți avea o societate total deschisă. Ilegalitatea poate fi prevenită prin clădirea unui sistem de control și protecție a granițelor. Dar odată ce omul este aici și a rezistat unui număr considerabil de ani (eu cred că de la 3 în sus) fiind un om cinstit și muncitor, acesta trebuie considerat ca un beneficiu pentru această societate și integrat legal.

O altă chestiune este legată de calitatea imigranților acceptați prin procesul legal. Ceea ce observ eu este un influx de asiatici, arabi și africani care, să-mi fie cu iertare, nu sunt asimilați în spiritul patriotic al acestei națiuni. Și noi românii avem comunitățile noastre etnice dar, ca mai toți (est)europenii – și specific, creștini, pentru că imigrarea are și o dimensiune religioasă -, suntem pro-americani.

Consider că legile și perspectiva cu privire la imigrare a guvernului SUA ar trebui să ia în calcul aceste prerogative. Altfel, America va deveni suma și media structurilor demografice pe care le clădește. O problemă pe care o văd acută este lipsa de viziune a republicanilor care ar dori să elimine aproape complet imigrarea, sau să o tolereze pe criterii intelectuale și economice. Pe de altă parte, democrații visează doar la acele categorii care îngroașă numărul lor de constituenți politici (Românii și est-europenii sunt dezavantajați… Au orientări prea conservatoare).

În statul Illinois este pe rol o nouă lege care să ofere ilegalilor permis de conducere. La nivelul administrației americane se pregătesc legi favorabile legalizării tuturor imigranților. Pentru românii noștri, veștile sunt destul de bune.

Cu ceva ani în urmă, am stat de vorbă cu un politician care m-a întrebat ce părere am despre aspectul imigrării în SUA. I-am spus atunci ce gândesc și acum: aduceți cât mai mulți europeni, pe aproape toți dacă se poate 🙂 ! Cât mai puțini de alte feluri, iar musulmani, dacă se poate deloc! Nu sunt rasist și nici nu vreau răul altora, dar este suficientă o privire fugară la ceea ce se întâmplă în occidentul european ca să mi se dea dreptate.

Cineva ar putea să-mi spună că și în acest fel se poate face evanghelizare. Mandatul biblic este să mergem în toată lumea, nu să aducem toată lumea într-un loc. Aici nu este vorba de evanghelizarea lumii ci de viitorul Americii. Și când discutăm de viitorul Americii, discutăm de toată lumea…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

32 răspunsuri sa “PUNCTUL MEU DE VEDERE DESPRE IMIGRANȚI ȘI IMIGRARE”

 1. Frate Cristian,
  Va rugam sa ne tineti la curent cu orice modificare de legi care priveste statutul de imigrant.Suntem intre nadejde si disperare.Va multumesc

 2. Visul american s-a terminat, scump frate!…Haide-ti acasa! Inca in tara asta e nevoie de dvs….De ce puteti face aici! Dumnezeu lucreaza! Nu va legati inima de un loc de pe Pamant!! Domnul ne vrea inchinatori in Duh si Adevar! Haideti acasa! Stiu ca e greu! Dar atunci cand v-ati botezat, cand a-ti intrat in apa cui i-ati promis credinta? Unei tarii sau unui Domn? „Treci în Macedonia şi ajută-ne! FA 16:9 „” Treci in Romania si ajuta-ne!”…Culmea! stiu ca asta va framanta de ceva timp! Haide-ti acasa! Isus e Domn!

 3. Acceptarea unui emigrant in SUA ar trebui sa aiba la baza anumite conditii, cum ar fi:

  1. Verificarea cazierului juridic atat din tara de origine cat si la nivel international (Interpol).
  2. Renuntarea absoluta la cetatenia tarii de origine.
  3. Vorbirea si scrierea cursiva a limbii engleze.
  4. Semnarea unui angajament prin care emigrantul promite ca va respecta constitutia si legile tarii.
  5. Semnarea unui angajament prin care emigrantul promite ca se va integra in societatea americana – fie ca angajat in cadrul unei firme, fie ca entreprenor particular.
  6. Semnarea unui angajament prin care emigrantul promite a) imbratisarea valorilor iudeo-crestine; b) dezasocierea de persoanele fizice sau organizatiile cu caracter ostil Americii.
  7. Intrarea unui emigrant in America sa fie facuta (si acceptata) numai „pe usa”, adica prin serviciile de emigrare, si nu aranjata clandestin pe alte cai si prin alte mijloace. Daca emigrantul a sosit in SUA cu viza de turist, atunci sa-si respecte angajamentul de turist si termenul stabilit la primirea vizei de intrare. „Da al vostru sa fie da!”

  In cazul in care se constata nerespectarea uneia dintre legi, acea persoana sa fie parasutata inapoi in tara din care provine si cu care a intretinut relatii, si sa-i fie revocat permanent dreptul de a mai emigra in SUA.

  „IN GOD WE TRUST – ONLY!”

  • Manuela ~faith-hope-love~ Răspunde 16 ianuarie 2013 la 3:14 PM

   TOTAL de acord cu Ovidiu!

   si mai ales cu aceasta!
   „Daca emigrantul a sosit in SUA cu viza de turist, atunci sa-si respecte angajamentul de turist si termenul stabilit la primirea vizei de intrare. “Da al vostru sa fie da!”

   CRESTINII romani de ce incalca legile?!?!
   daca acestia nu mai au integritate, cum sa o asteptam de la altii?

   • For the sake of argument..if one of Manuela Faith and hope family members would come here and than refuse to go back, would Manuela Faith and hope call LA MIGRA to report the illegality?

    • Manuela ~faith-hope-love~ Răspunde 16 ianuarie 2013 la 6:49 PM

     Hey Gabe,

     First of all, I would not invite/sponsor someone to come if I didn’t have complete confidence they would return. I have made this very clear to family members and friends, and I have NEVER had anyone I invited overstay a visa yet.

     Second, if they violated my trust as well as that of the promise they made in getting their visa, I would of course not support them in this action (financially included), and I would first attempt to convince them to honor their commitment. Honestly, it’s never gotten that far, and I don’t expect it ever will.

     As an aside, I don’t think La Migra is a U.S. government agency ( did you illegally moved to Mexico? ) you might be thinking of the USCIS….You’ll probably be on hold for a while…I don’t think they can find O’s uncle yet. 🙂

     Hey Val,

     I will logically infer then that you also agree with me. Thanks! I’m not sure that Ovidiu and Remus would think you can agree with both of them, but you can have that discussion with them. 🙂 :-).

    • Gabi and Manuela,

     It’s not about calling the immigration office and turning anybody in – I doubt any Christian would do that. It’s all about being honest and telling the truth: „I’m going but I’m returning on that day!” Or… „I’m asking for a tourist visa, but the truth is, I’m not going in as a tourist. In fact, I plan on staying there beyond my visa deadline, working various jobs while taking care of my residency paperwork.”

     • Manuela ~faith-hope-love~ 17 ianuarie 2013 la 8:15 AM

      Ovidiu, I completely agree.

      The question we are discussing is whether or not it’s acceptable for Christians to commit visa fraud, which by the way, also usually leads to not paying taxes, etc. The church’s appropriate response to this behavior is a completely different topic.

   • Manu,

    Eu sunt deacord si cu Ovidiu si cu Remus si nu ma contrazic fiind deacord cu ambii.
    In plus sunt de acord si cu Doru (comentariu de mai jos)…, care mi.a furat vorba din gura 🙂

 4. In 89 am parasit Romania peste granita fara pasaport si atunci cand situatia o impune sunt gata oricand sa emigrez si sa traiesc ” ilegal ” in orice tara din lume si Dumnezeu nu ma condamna deloc.
  Nimeni nu este ilegal pe acest pamant. Toti oamenii ( de buna credinta ) au dreptul la, libera circulatie pe intreg pamant si la posibilitatea de a exista oriunde se afla. Iar in ce priveste castigarea existentei personale sau familiale ( atunci cand nu exista deloc interesul de a insela statul prin neplata taxelor si impozitelor ), nu exista munca la negru si munca la alb. Cine munceste fara forme legale, nu are nici drepturi sociale si nu vad de ce un asemenea om ar fi de condamnat !!! Dreptul la viata este incontestabil pentru orice om de pe aceasta planeta si el confera automat dreptul de a munci, pentru a intretine viata fizica.
  Sa nu uitam ca europenii care au emigrat pe continentul american, au ocupat tot acest teritoriu in mod abuziv si ilegal, exterminand zeci de milioane de amerindieni pe tot continentul american dea lungul timpului !!!
  Deci americanii, care de fapt sunt europeni ar trebui s-o lase mai moale cu, condamnatul celor care se afla ” ilegal ” pe teritoriul lor ( care de fapt n-a fost al lor niciodata ), caci stramosii lor l-au furat de la altii prin violente criminale !!!

  • normal, cand vine vorba despre tine iti gasesti scuze cu duiumul.

  • Mi se pare exagerat și am să vă spun de ce. O parte din ceea ce spuneți sună bine, dar nu tot.
   Voi reveni, acum nu am timp.

   • Mike,
    daca ar fi fost vorba de persoana mea, da,
    eu vorbesc despre cei care ar fi vrut sa plece(repet, nu eu)
    sa lucreze si ei in USA, nu de ceea ce fac cei de acolo,
    cine face”pentru el face” . :zicea un frate, cine da, lui isi da. 🙂
    comoara din cer fiecare si-o mareste cum crede.
    Totusi, faptul ca si la noi s-au facut megabiserici, avind ajutor
    de „dincolo” nu e o bucurie:
    pt ca in acest fel, nu ne mai cunoastem, paratasia frumoasa pe care ar trebui s-o avem, a disparut.
    Retine, ca nu la darnicie m-am gindit. 🙂
    Ci direct la ajutor de a primi pe cineva, nu ilegal, nu sunt nici eu de acord, minciuna e minciuna.
    Am si eu din sase citi am fost la mama. 🙂
    trei familii dintre ai fratilor mei, in Germania, care nu se omoara sa ne ajute, dar nu s credinciosi si mi se pare si urit sa astept ceva de la ei, cind se vor duce in vesnicii nemintuiti, dar eu sa ma bucur de banii lor.
    Mama s-a rugat pt toti, sa fim credinciosi, nu bogati.
    Mi s-a intimplat sa o duc f.bine, multi ani, sotul lucra ca inginer proiectant la un mare institut de proiectari din BV,
    eu asistenta, aveam bani destui, dar eram o pacatoasa,
    deci o mare nefericita. 😦
    Asa ca acum sunt muuult mai fericita, abia acuma de fapt.

  • Dupa logica lui Remus, Israelitii ocupa ilegal tinutul cananitilor…

   Dupa aceiasi logica,nu ar mai exista nici o granita si nici o tara, care va grabi infintarea unui guvern mondial unic, care va fi condus de anticrist

   Sa fie oare Remus ptr. „new world order” ?

   Sa fie Remus pentru acelasi lucru pentru care este impotriva?

   Daca toti cei care au fost de acord cu Remus, din ce cauza oare au emigrat inspre tarile bogate si nu au emigrat inspre Africa, sau Afganistan…de ex.?

   Dolari , dolarei, dolarasi.. ( sau euroi)

   • gabibogdan,

    te rog sa fi mai atent cand citesti ceva. Eu am vorbit clar si am spus : CAND SITUATIA O IMPUNE !!! Cine citeste sa inteleaga asta. Asta nu inseamna anarhie si nici nu desfiinteaza granitele, care vin de la Dumnezeu ca forma de organizare a tarilor. Apoi fi mai atent si la afirmatii periculoase de genul ” adept al NWO ” !!! Nu am conceptul de, desfiintare a granitelor si daca Dumnezeu a facut dintr-un singur neam de oameni mai multe neamuri, este normal si logic sa aibe fiecare neam hotarul lui. Eu am vorbit la nivel personal si este trist ca nu ai inteles asta. Bineinteles ca nu se poate muta toata Africa si Romania in SUA, dar atunci cand Dumnezeu misca niste oameni dintr-o tara intr-alta prin decizie personala pentru diferite lucrari, aici nu avem a ne impotrivi. Ca unul care am experimentat mai mult ca tine ( probabil. si daca gresesc, retrag afirmatia ) emigrarea si imigrarea, stiu ce vorbesc. La situatii speciale, Dumnezeu lucreaza special, chiar si fara pasaport si fara viza. Am experimentat asta in viata personala si este un lucru pe care nu-l poate contesta nimeni.
    Emigrarea este un subiect interesant, este biblic si s-ar putea vorbi mult despre el.

  • Remus, ai exagerat putin. Eu cand am venit in America am avut toate actele legale(am plecat in timp de libertate). Am asteptat sa imi vina drept de lucru vreo sase luni fara sa lucrez. M-am apucat de lucru imediat. La vreo 2 ani mi-am deschis firma de constructii legal. Am platit toate taxele care mi s-au cerut. De atunci am avut de lucru constant. Sotia ma ajuta cu actele. Mi-e si frica sa insel ca nu cumva sa imi pierd binecuvantarea. Muncesc cu mainile mele (dau si la altul). Incerc sa implinesc ceea ce spune biblia, in special Pavel.Stiu ca pe vremea comunismului era de plecat din tara din cauza regimului greu de suportat.Nu avem ce sa reprosam fratilor care au plecat atunci. Dar acum cu libertate si cu posibilitatea de mai bine, de ce sa nu traim legal daca se poate? Romanul trebuie neaparat sa isi schimbe mentalitatea asta. Auzeam de la cineva ca nu stiu cat la sute din romani sunt pe ajutor de stat sau sunt pensionati pe caz de boala. Ne mai miram de ce se intampla? Pamanturile sunt lasate de izbeliste. Crezi ca v-a merge la infinit in felul acesta? Nu putem sa ne razvratim chiar in felul acesta, cum ca tot pamantul este al nostru. Eu mi-as chema tot neamul aici daca ar fi posibil. Dar daca legea e lege… Cred ca nu le-ar conveni la romani sa vina peste ei ungurii sau rusii si sa colonizeze tara.De fapt au facut-o unii inainte. A fost bine?Asa s-a ajuns la cele 2 razboaie mondiale.

 5. In sfarsit sunt si eu intru totul de acord cu un comentariu al fratelui Remus 🙂

  • Frate Ilioi,

   nu contest ca sunt un om care nu greseste, dar vreau sa va multumesc pentru apreciere. Spun ceea ce gandesc, fara sa copiez pe altii. Iau ce este bun de la oricine, dar am si idei si concepte originale, necopiate sau imprumutate de la nimeni.

 6. Doru daca nu puneai happy face credeam ca e ceva wrong cu tine

 7. Frate Ionescu de data asta trebuie sa fiu de acord cu dumneavoastra 100%.

 8. According to Val, Doru Ilioi, Remus..

  Un posibil scenariu daca America va deschide granitele

  pe malul riului Potomac vad o multime de „emigranti” 🙂 cu corturi ,prajind lebede la protap

  Hotii de buzunare vor disparea cu desavirsire din orasul Bucuresti si vor aparea miraculos in orasul New York

  Continentele Africa, , Asia , America de Sud ar fi goale intr-un an

  Arabii ar veni cu catel, camila si cu vesta cu bombe

  Casa mea ar fi plina de veri de mina a doua, a treia si a patra…

  Ala da cosmar

  No thank you…

  Close the border please…

  • Frate Gabi, deocamdata, chiar daca poate nu mai aveti cetatenie romana, inca mai faceti parte (macar genetic) dintr-un popor fata de care americanii, nemtii, englezii si alte cateva zeci de natiuni au mari prejudecati. Astept sa vad ziua cand hotii de orice fel vor disparea din Romania, dar asta nu inseamna ca vi-i doresc in America. 🙂

  • Gabi,

   This is one of the reasons the family tree needs pruning from time to time… 😀

 9. Frate Ionescu, was there anything wrong with the other post that didn’t make it? Can we know the rules of what is acceptable and what is not so we at least don’t waste time writing ?

 10. Desi nu am dorit niciodata sa mi caut alt loc, parasindu-mi tara, am vazut ca fratii plecati sunt f egoisti, li se pare ca numai lor li se cuvine, vezi bine, un tari mai bun pe pamint, sa le fie de bine. 🙂
  noi suntem doar calatori, desi pamintul e intreg al Domnului,
  asa cum spune in Biblie „tara pe care ti-am dat-o” inteleg ca trebuie sa stau acolo, unde mi-a fost dat, chiar daca unii inteleg ca li s-a dat acolo unde au emigrat. 🙂
  dar daca tot am plecat, de ce sunt fratii atit de inchisi cind vrea cineva sa mearga
  la ei, se invoca imediat ca nu mai merge treaba nici acolo.
  Cred ca bunastarea ii schimba in rau pe oameni, care uita ca sunt doar STRAINI si
  calatori, si se indragostesc chiar , de cele ce le au pe pamint, ba se vad „singurii”
  in stare sa o duca bine. :))
  poate chiar cred ca Domnul le-a dat. 🙂
  Nu invidiez pe bogatii acestui veac, si nu cred ca fuga peste granitele tarii este o dovada de credinta. 🙂
  Dimpotriva.
  Nu mai este mult si pamintul cu toate bogatiile lui, va arde cu foc si cu trosnet:
  aveti grija mare..la comoara de sus. 🙂
  numai ea va ramine!!!

  • Elisa, nu vreau sa fiu ca unii care dacă au ajuns la mal nu vrea sa ajute pe cei ce se ineaca! Ai dreptate, sunt unii care, se pare ca devin egoisti odată ajunsi într-o situație mai buna! Spun se pare, pentru ca in realitate acesta este caracterul lor, fie in bogăție, unde se vede mai clar, fie in sărăcie unde nu este așa vizibil! Nu uita, cele mai multe construcții de biserici, cei mai multi misionari, cei mai multi sponsori pentru studenți, cea mai multă literatura a fost si încă este sponsorizate de ” frații plecați care sunt foarte egoisti”! Subiectul nu este acesta, ci emigrarea, care este o problema foarte complexa, căreia nu i se poate găsi o rezolvare simplista! Trebuie sa ajuti frații care sunt ilegal aici? Da, pentru ca așa cere Scriptura! Trebuie sa fii corect, onest si sa-ti respecti promisiunea? Da pentru ca așa scrie! Trebuie sa fii turnator la Department of Imigration and Naturalization? Nu pentru ca nu-i crestineste! Este simplu? Nu deloc, deci nu cred ca ar trebui sa fim așa repede la categorisi si ataca unii pe alții, pentru ca, cel puțin teoretic, lucram împreuna, voi cei din RO cu noi cei din diaspora la largirea imparatiei! Si nu cred ca putem unii fără alții! Așa sa ne ajute Domnul!

   • Mike-Problema nu e chiar asa de complicata cum pare sa arate de la distanta–Sa ajuti pe fratii veniti ilegal –da- spunele adevarul–vor avea repercursiuni datorita incalcari legilor Americane .- E urit cuvintul -turnator–mai devreme sau mai tirziu cei de la Department of Imigration and Naturalization vor afla si de aici dezastrul -pentru ca am tacut si nu am avertizat clandestinul de urmarile incalcari de lege , e necrestineste sa lasi omul sa traiasca in nesiguranta si minciuna -apoi rusinea lor intorcinduse in tara fortati ca niste rau facatori.God bless you

 11. Revenind la ideea fr. Mihai Pop, sa mergem inapoi in tara de origine?!…Anul trecut am fost intr-o vizita in tara si am calatorit prin (…) stand acolo pentru cateva zile. Am vizitat doua biserici (…) Nu mi-ar fi rusine sa invit un vecin, o cunostinta necredincioasa la aceasta biserica. In schimb, la biserica cealalta atata murmur, zumzet si dilentatism de m-am intrebat de ce aceasta? Chiar la o cantare a unei tinere la pian, un batranel de langa mine spune cu voce tare „asta-i blasfemie impotriva lui Dumnezeu…” Nu mi s-a parut de loc iesit din comun, vocea ei a avut doar cateva inflexiuni, dar atat… (…) Ar fi tare dureros. Acomodarea multor romani credinciosi ar fi dureroasa in asemnea circumstante… In schimb cei ce fac din Casa lui Dumnezeu nu numai o placuta experienta nu doar pentru membrii bisericii ci si pentru cei ce vin si viziteaza biserica, felicitari nu numai pastorilor acestor biserici ci si celor ce compun bisericilile ce si-au inteles menirea de „unelte utile” in mana lui Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: