PUIUL DE DAC, ATUNCI ȘI ACUM

sunny_trancaNu am comentat alături de furtuna de cuvinte declanșată de, iată, o nouă controversă muzicală, ”Io mi-s Doamne pui de dac” cu Sunny Tranca și trupa din Baia Mare. A fost postarea pastorului Petru Lascău și consider că a avut dreptul la câteva zile de exclusivitate. Pentru mine, fenomenul se înscrie într-un șir mai lung de rateuri care compromit comunitatea evanghelică, discreditează generația tânără, pe nedrept, deoarece marea majoritate nu este reprezentată de aceste extreme și crează o prăpastie de netrecut între principiile noastre și preferințele unora. De departe, asemenea aiureli sunt incalificabile și nejustificabile. Asta pentru orice om normal.

Punctul meu de vedere cu privire la astfel de manifestări este bine cunoscut și nu cred că am șovăit vreodată în a le condamna. De fapt, spre deosebire de muzica din majoritatea bisericilor evanghelice, unde nuanțarea crează probleme, cazul acesta nici nu merită să fie încadrat în categoria controverselor. Mă gândesc că pentru mai toată lumea (până și cea din biserici) este o aberație.

Aspectul pe care doresc să-l aduc în discuție în această postare se leagă mai degrabă de devenirea acestui om din ceea ce a fost în ceea ce a ajuns. În urmă cu câțiva ani, impresionând prin mărturia convertirii sale, s-au realizat vreo două emisiuni în cadrul cărora acest tânăr și-a povestit istoria și a cântat ceva muzică destul de potolită. În ultima vreme, văzurăm ce-i și cum și li l-am lăsat altora… Retrospectiv, ciudățeniile ceva mai camuflate de atunci trebuiau să dea de gândit. Mă rog, povestirea era prea picantă. Totuși, mi s-a părut flagrant ceea ce spunea cu privire la botez: că nu prea a înțeles ce face, nu i s-a părut prea important afară de împlinirea poruncii Mântuitorului, dar afirma că momentul de căpătâi a fost cel al convertirii, al predării. Pe lângă faptul că tocmai botezul este imaginea care trebuie înțeleasă temeinic pentru a justifica o convertire AUTENTICĂ, mărturia mi s-a părut destul de diluată în esența ei spirituală. Din păcate, pocăința multor vedete în ultima vreme pozează aceleași simptome.

Fiind clar că acest tânăr a avut o istorie (băutură, bătăi și tot ce înseamnă viața trăită – nu doar în lume, în lume se poate trăi și decent… – la marginea societății), ceea ce nu mă mai surprinde este cât de repede și de triumfalist a fost îmbrățișată această dramă, făcând din ea traiectoria normală a promovării: murdărie, droguri, stradă – convertire (cât de cât), papagal și vreun talent oarecare, bunăoară muzical – plimbare prin biserici, trupă de laudă și închinare, vedetism – lider și model spiritual. Toxicitatea unei astfel de aventuri nu este doar aducătoare de accidente spirituale ca cel de la Biserica Filadelfia din Baia Mare, dar devine pentru mulți un trend al superficialității cu care privesc anumite stiluri de viață.

Tinerii curați care au stat cuminți în familie și în biserică, cei care și-au văzut de școală și n-au făcut prostii sunt deodată… plictisitori. N-au mărturie. Pe ei nu-i mai întreabă nimeni cum și-au ținut curată cărarea. N-au loc de cei care aduc dramaticul și palpitantul în istorisirile lor. Acolo este înghesuiala. Nu mă înțelegeți greșit, mă bucur atunci când Evanghelia Domnului aduce rod binecuvântat salvând cele mai distruse vieți. Transformarea radicală a vieții este frumusețea Lucrării lui Dumnezeu! Dar omului convertit trebuie să-i dai (un pic mai mult) timp să-și regrete trecutul, să înțeleagă cât de hidos a fost, să-i fie greu să-și mai amintească detaliile lui și să ȘTIE MĂCAR CE-I AIA BOTEZ! Nu orice fiu risipitor se pocăiește cum trebuie și nu întotdeauna rezervele fratelui mai mare sunt nejustificate…

Apoi, trebuie lăsat să se integreze ascultător în mediul bisericii locale, să priceapă că nu se cântă cu clopul pe cap, că hora n-are ce căuta în biserică și că ”io mi-s Doamne pui de dac” (sau numele de Vitamina C la trupa cu care făcea muzică până nu demult) n-are nicio conotație creștină, nici măcar în glumă. Dar, ce să-i faci, n-ai ce-i face, dacă n-a avut omul timp destul să priceapă…

Că a dat și peste lideri, grupuri și acum și biserici care-i seamănă leit, cu atât mai trist! Iar teologia în spatele căreia operează: liber prin har. Vorba fratelui Liviu Olah: halal libertate!

Desigur, este ușor acum să punem întrebări. Pentru noi, aceste recapitulări ne pun în situația de a reconsidera întreg protocolul, procedurile și procesul de producere a emisiunilor. Aceasta poate fi o lecție temeinic învățată de mulți!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

194 răspunsuri sa “PUIUL DE DAC, ATUNCI ȘI ACUM”

 1. Manuela ~faith-hope-love~ Răspunde 23 ianuarie 2013 la 9:02 PM

  Eu nu am rezistat in a viziona videoclipul pana la sfarsit.
  Pe mine ma socheaza si ma dezamageste cel mai mult faptul ca multora le place acest videoclip si mod de inchinare!

  „Trebuie sa aiba loc o noua reforma. Trebuie sa se produca o ruptura violenta de acea pseudo-religie iresponsabila, pagana, nebuna dupa distracţii, care trece drept credinta în Cristos si care este raspandita in toata lumea de catre oameni nespirituali, care folosesc metode nespirituale pentru a-si atinge scopurile.” A.W. Tozer

  „Adevarata inchinare necesita nasterea din nou.” A.W. Tozer

  • As fi vrut sa iti dau „like” dar nu are „buton de like”. Gandim la fel.

  • Dar Hillsong va place?Tozer nu a suferit liberalismul si cu atat mai mult legalismul.Ce va face sa credeti ca” personajele”pe care le judecati asa vehement nu sunt nascute din nou???Le cunoasteti personal??Biserica Lui Cristos nu reprezinta doar cultul d-voastra denominational si cu siguranta nu doar biserica Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA si simpantizantii lor

   • Dacă ne-ați onorat numindu-ne, ar trebui și să știți că nu suntem deloc legaliști. Dar ce este prea de tot, este prea de tot.

   • like like like, imi place raspunsul tau Gianina!

   • Manuela ~faith-hope-love~ Răspunde 24 ianuarie 2013 la 11:28 AM

    Tozer canta imnurile lui Isaac Watts, ati stiut asta?
    Va recomand sa cititi ce spuneau Tozer si Ravenhill de starea bisericilor si inchinarea din biserici si inca acum 20, 30, 50 de ani….

    Sunt si in America astfel de cluburi. Noi aici fugim de ele, voi unii in Romania mergeti dupa ele ( inchinari carnale – flesh worship ).

    Interesant cum unora cand nu le place ceva ce scrie in Cuvant, imediat il numesc ‘legalism’.

    La urma urmei…..Gianina and heavendelighted

    We have to face a HOLY God someday!!

    • Va recomand sa cititi ce spuneau Tozer si Ravenhill de starea bisericilor si inchinarea din biserici si inca acum 20, 30, 50 de ani….

     ANUME: Bucuria creştină a fost înlocuită cu DISTRACŢIA firii pământeşti, a diavolului.

  • Nu vorbi daca nu stii despre ce este vorba, daca voi nu aveti inima pregatita pentru lucurile noi pe care Dumnezeu vrea sa le faca in lumea aceasta. Vorbiti fara voi, sunteti ca si fariseii, istoria se repeta. Daca iubiti pe Isus Cristos din toata inima nu ati judeca…. nu judecati ca sa nu fiti judecati.

   • Stau și mă întreb, minunându-mă, ce mai vrea să facă Domnul NOU, două mii de ani mai târziu, când abia ne târâm să împlinim și să se împlinească cu noi ce-i scris. Iar dacă, totuși, vrea să facă ceva nou în viețile noastre, ce-o fi acel ceva, o biată imitație de cârciumă de prin Maramu?…
    Iar cât privește cu judecatul, aia mi-e frică mie că nu mai judecăm deloc, dacă niște bâțâieli ieftine și niște chiuituri false, nu de la Duhul, nooo, ci iaca de col’ de la colț de la badea pahar citire, asta a ajuns să ne încânte pe noi.

    • Durerea cea mai mare, este că fiecare dintre mișcările apărute, „născute” din biserici, fie ele penticostale, baptiste, sau evanghelice, și care clar au îmbrățișat învățătura carismatică, via Bill Johnson, Randy Clark, Heidi Baker, Chris..și alții… toate aceste mișcări declară că sunt independente.
     Dar… învățătorii, trupele de laudă și închinare, liderii sunt aceiași care învață..și sunt invitați să slujească între ei, fac publicitate și vând cărțile celor enumerați mai sus, plus au aceiași linie raportat la învățătura carismatică…deja foarte cunoscută… prosperitatea, libertatea în închinare, unicitatea lor, folosirea cadrului lumesc în închinare… ș.a.m.d.
     Eu, personal, sunt un om întors din lume, și atmosfera întâlnită la ei, din ceea ce se vede în media, este ceea ce am lăsat în urmă..în cluburile și discotecile din care Dumnezeu m-a scos. Nu este treaba mea să îi judec pe acei oameni, dar este treaba mea să condamn un sistem lumesc pe care îl văd infiltrat în ceea ce carismaticii numesc noua ordine apostolică… NAR. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți :)))

 2. Otrava,otrava,otrava
  Asa se pierde credinta si oamenii continua sa fie convinsi ca au parte cu Domnul Isus.Morminte varuite si calauze oarbe…vai de cei slabi care se clatina si accepta aceasta cale, cei tari in Duhul vor pastra credinta adevarata data sfintilor odata pentru totdeauna, este oare un semn ca se apropie venirea Stapanului?

  • Mihai,
   cred ca de o parte sunt cei nascuti din nou care nu pun la indoiala
   si nici nu unterpreteaza cu firea Biblia;
   si ceilalti !
   ( a caror viata nu s-a schimbat, care sar gardul, cautind aici jos ceva care sa-i „umple”) si asa cum spune si Domnul Isus:
   Trebuie sa va nasteti din nou!
   Daca pastorii cauta sa-i invete, il fac ori legalist, ori fariseu.
   Cine nu-l urmeaza pe Hristos, face ce face si lumea,
   mai grav e ca nasc confuzii in sufletele multora.

 3. Ati simtit vreodata o bucurie atat de mare cand ati realizat ceea ce a facut Domnul Isus pentru noi incat sa va vina sa cantati, sa dansati, sa sariti in sus de bucurie?
  Oamenilor li se intampla asta si se manifesta. Nu stiu daca tine de temperament sau de cat de bine s-a inteles harul. In afara de asta, cel caruia i s-a iertat mult iubeste mult. Ce este rau in a-ti manifesta bucuria in fata Domnului?
  Sunt oameni care simt bucuria imensa a mantuirii si nu se manifesta pentru ca au fost invatati sa nu se exteriorizeze dar sunt si oameni care nu au nici o problema in a-si arata aceasta bucurie iar modul in care o fac poate fi prin strigate, topaieli, ras, cantec si nu e nimic rau in asta.
  Cand se uita la un meci de fotbal oamenii isi manifesta sentimentele in toate felurile si nu i se pare nimanui deplasat. Cand trece un examen si vede rezultatele un om sare in sus de bucurie. Cand castiga un concurs cineva drag sarim in sus de bucurie. Cand se naste un copil sarim in sus de bucurie. La o nunta ne bucuram si dansam.
  Cu atat mai mult ar trebui sa fie inteleasa manifestarea in fata Domnului pentru ca El ne face cea mai mare bucurie.

  • Da, și pe urmă, ca la cârciumă… să nu mai știe oamenii unde au intrat.

   • Si cei nebiblic cu asta. Biblia spune nu fiti plin de vin ci de Duh. Adică nu va imbatati de vin. Imbatativa de Duh. Dacă oamenii sunt imbatatii de Duh, e foarte posibil sa nu mai știe pe unde au intrat.

   • Cititi Psalmii si vedeti cum s-a inchinat DAvid!!!!
    Psalmul 47: ,,Bateti din palme toate popoarele…”‘!!!!
    Psalmul 150: ,,Laudati-L cu timpane SI CU JOCURI, laudati-L cantand cu intrumente…..” Laudati-L cu chimvale sunatoare, laudati-L cu chimvale zanganitoare” !!!!

    Isus cand a venit pe pamant nu a schimbat modul de inchinare !!!! Ce e asa de greu de priceput?

    Pana si pilda fiului risipitor ne arata asta, cand s-a intors acasa fiul cel mare > Luca 15:25 > cand a venit si s-a apropiat de casa, A AUZIT MUZICA SI JOCURI!!! ” Interesant modul lor de a se bucura cand fiul risipitor s-a intors acasa, nu???

    JOS LEGALISMUL

    • Este amuzant că folosiți, la virgulă, clișee care sunt speculativ folosite pentru a justifica pornirile firii pământești. Problema este că în Duhul, manifestările nu sunt organizate, intenționate. Ele sunt spontane și, de cele mai multe ori, unice. Bunăoară, fiul cel mare îi reproșa tatălui că ospățul era ceva neobișnuit, care nu mai avusese loc. Or, aceste incitări la hore și la „bucurii” cu „libertate în har”, au devenit un fel de placă stricată a unei presupuse închinări care funcționează mai degrabă ca un fel de drog.

  • Draga ucenicule,
   evanghelia posperitatii este cea propovaduita acum,
   nu?
   Nu stiu daca la voi se joaca si se danseaza, dar stim ca nu exista
   bolnavi si saraci intre copiii Domnului.( nu si dupa Biblie)
   Daca am citi mai atent,am stii care este Calea, si cum I-ar place Domnului sa traim si sa ne inchinam, stiind ca frica de Domnul este inceputul intelepciunii.
   Doamne ajuta ne pe toti sa ne mutam toata atentia spre ADEVAR>

  • eu inteleg ce spui tu, dar nu prea cred ca din acest motiv horeau topaind aia de-acolo.

 4. CE nu inteleg eu este de ce cei care se intorc la Domnul, se pocaiesc si vin in special din lume, nu stau langa cei in varsta pe banca vreo 5-10 ani inainte sa se avante in slujire….
  Obisnuiesc sa vad in ultima vreme ca „multimea” e impresionata de daruri (cantareti, proroci, predicatori etc) pe cand Dumnezeu cauta ROADA (roada e cartea slujitorilor de vizita, nu doar a prorocilor)!. Si roada nu e doar roada dragostei (ca toti zic frate, trebuie sa ai dragoste) ci avem si roada neprihanirii, roada luminii, etc. Ori, mi se pare mie ca multi din generatia tanara se avanta in slujire fara sa aiba inca rodul umblarii cu Christos. Domnul sa se indure!

  Ps: Am observat in special la personajul adus in discutie ca toti care-l aplauda o fac in special din cauza convertirii lui. Biblia insa NU spune ca o convertire spectaculoasa aduce dupa sine garantul unei mantuiri categorice ci:

  1 Corinteni 15:1 „Vă fac cunoscut, fraţilor, Evanghelia pe care v-am propovăduit-o, pe care aţi primit-o, în care aţi rămas”
  1 Corinteni 15:2 „şi prin care sunteţi mântuiţi, DACA o ţineţi aşa după cum v-am propovăduit-o; altfel, degeaba aţi crezut.”

  Sa nu ne trezim implicati intr-o slujire care calca in picioare Biblia si frica de Dumnezeu pentru ca asta e o credinta DEGEABA!.

 5. Aceiasi exasperare este simtita si intre americani
  .Un artcol de Bill Blankshaen

  ‘I love music. Truly I do. I love to sing. But you wouldn’t know it on Sunday morning when I’m visiting your church. I’m not talking to all of you, of course. I’m sure many churches, maybe even yours, get it right. I just haven’t been there that often, I guess. My experiences with modern worship music in evangelical Christianity often leave me not just silent, but wondering if I should be joining George Bailey in making a quick exit from the agony.”

  To be candid, I know how to behave in your church. I’ve been raised in it my entire life. So I know how to fake it when necessary. Lately, it’s been very necessary when the music is playing and we’re supposed to be singing, you know, to God. Frankly, I’m tired of it. Maybe all the “seekers” are enjoying it, but I’m finding it hard to sincerely engage in anything resembling worship. Instead of feeling the joy of joining with other believers in offering praises to the Almighty, I often feel insulted, bored, and disconnected from 2,000 years of worship history. And just when I think that maybe it’s just me having a selfish and sinful attitude — a very real possibility — a flamboyant electrical guitar solo breaks out. I’m left deciding whether to waive my iPhone and buy the t-shirt or just shut up and go home.

  http://www.patheos.com/blogs/billintheblank/2012/07/why-ive-stopped-singing-in-your-

 6. Cu parere de rau ,n-am stiut cine e acesr Sunny Tranca. Am cautat pe Google si am vazut ca e un cantaret. Am cantat si eu in biserica vreo 10 ani la intrumente si cu toate astea nu ma laud ca sunt cineva. Chiar nu sunt. Insa muzica acestui om nu se lipeste de sufletul meu. Eu prefer versurile lui Traian Dorz si muzica mai linistita. Ori , daca e mai noua ascult „lhitul”-Romania, ai nevoie de Dumnezeu.

 7. Ceea ce este ingrijorator,este faptul ca un pastor denigreaza un tanar in public!un tanar care slujeste Domnului,chiar daca dumneavoastra nu apreciati!pana cand nu intelegem ça suntem diferiti ,o sa existe mereu lupta intre generatii!Si nu uitati ca si lucrarea Domnului Isus a fost denigrata de cei care „slujeau” pe Dumnezeu,in special de preoti,trimitandu-l la moarte!

  • Ceea ce este îngrijorător este cât de mulți sunt târâți în aceste rătăciri, în vreme ce și mai mulți întorc capul și tac…

   • 🙂 cat este de adevarat acest lucru.

   • Încă nu ATI dat nici un argument sa dovada biblica ca stilu lui de cântat nu e biblic.

    • si de unde sti tu care e stilul BUN de cantat??? da-mi exemplu din Biblie, de cv stil.
     Eu il vad pe DAvid in Psalmi, cum bate din palme laudand pe Domnul, il vad cum salta de bucurie strigand ,,cantati o cantare noua”!!!! Psalmii: 47, 150,149.. si altii…

     • Mă văd silit să vă repet răspunsul dat la comentariul dvs. anterior:
      „Este amuzant că folosiți, la virgulă, clișee care sunt speculativ folosite pentru a justifica pornirile firii pământești. Problema este că în Duhul, manifestările nu sunt organizate, intenționate. Ele sunt spontane și, de cele mai multe ori, unice. Bunăoară, fiul cel mare îi reproșa tatălui că ospățul era ceva neobișnuit, care nu mai avusese loc. Or, aceste incitări la hore și la „bucurii” cu „libertate în har”, au devenit un fel de placă stricată a unei presupuse închinări care funcționează mai degrabă ca un fel de drog.”

     • ROXI Vad ca ai GURA FOOOOARTE MARE Dar respect pentru UNSUL DOMNULUI nu ai de loc Tare as vrea sa vad pina unde veti ajunje cu stilul vostru de inchinare care nu vi se ridica mai sus de crestetul capului vostru

   • Îngrijorător e că mulţi vor naşterea din Duh fără moartea impulsurilor firii. A se citi la Galateni 2:20 „…nu mai trăiesc eu…”

   • ELA NU IL DENIGREAZA NIMENI PE SUUNY S-A DENIGRAT SINGUR .OBSERV CA VOI CEI TINERI CU CUNOASTETI O NASTERE DIN NOU ,A FI UN CRESTIN AUTENTIC , LA VOI MERGE TOTUL DEAVALA SI CU HRISTOS SI CU LUMEA ,ATI PLECAT DE LA DISCOTA LUMII LA CEA A POCAITILOR SI VA MERGE FOARTE BINE II IMPACATI PE TOTI .CE LE PUTEM SPUNE TINERILOR DIN LUME ,VENITI LA NOI ,AVEM DISCOTECA ,TINEM UN STUDIU BIBLIC SI APOI DANSAM SI NE DISTRAM .CRED CA PARINTII NOSTRI S-AR MINUNA DE ACESTA REFORMA INTRE POCAITI .DOAMNE AI MILA DE POPORUL TAU !

   • C.I.
    Sa inelegem ca cei ce intorc capul sunt la fel de vinovati??? Ce-ar fi sa faceti o lista si cu ei si (macar) un articol (si) impotriva lor, daca tot va pasa de Adevar 🙂

    Daca indrazniti sa o faceti, nu pot veni in ajutor din pacate–sunt de partea lui Sunny… de data asta cel putin, dar as vedea ca, macar o data, nu sunteti partinitor in a confrunta pe „vinovati”.

    • Val, daca esti de parte lui Sunny, I challenge you to look up „hora.” During the song he invites „haideti aici in fata sa facem o mare hora.”

     Hora is a folk dance with sexual undertones. Nici eu nu am stiut asta ca am fost copil cand am plecat din Romania.

     Ce cauta un fenomen din lume la inchinare? Ajungem imediat la amestecatura pagana si crestinism, apoi universalism.

  • Intelept raspuns Ela! Ti-as da „Like” daca ar fi…(e mai usor! haha) dar asa gandesc si eu…

  • Ceea ce nu (vreți să) înțelegeți este că manifestarea este DEJA publică. NU, NU putem fi indiferenți la astfel de imposturi și NU putem tăcea atunci când credința este compromisă prin astfel de fenomene. Pericolul și toxicitatea unor astfel de ieșiri la scenă deschisă cere un răspuns ferm. Dacă ar fi făcut o greșeală la un serviciu divin în biserica noastră, aș fi stat de vorbă personal și aș fi încercat să-l conving de greșeală. Dar atunci când se erijează în exponent al unui curent încurajat în anumite cercuri carismatice de proveniență penticostală, producând secvențe ostentative și sub formă de promotion în mediul evanghelic, a trecut vremea diplomației. Mă mir că nu pricepeți, sau poate nu vreți să pricepeți. Confuzia de a amesteca aceste lupte spirituale cu conflictul dintre Domnul și farisei este uimitoare. Denotă o răstălmăcire crasă a contextului biblic și manipularea Scripturilor în favoarea firii pământești. Trist, foarte trist…

   • asa e, cineva cu autoritate si raspundere trebuie sa spuna clar,pacatului sau ratacirii p nume atunci cand apar astfel de clipuri p internet…ma bucur cand vad scriptura aplicata si explicata cu argumente clare impotriva acestor noi fenomene din biserici.

   • De acord in totalitate cu ceea ce a scris fratele Ionescu mai sus! (9:47AM)
    Libertatea in Christos este una! Dar razvratirea si obraznicia unora a intrecut masura!

   • Pacea Domnului sa fie peste dumneavoastra! Exista un motiv pentru care comentariul meu nu a fost postat? Am deranjat in vreun mod? Daca da, imi cer sincer iertare.

   • Stimate Pastor Ionescu,

    Cred ca functia si chemarea dvs. sunt unele care, din puct de vedere al timpului investit, sunt foarte costisituare.
    Sunt putin mirat cum de risipiti timpul ramas in a comenta astfel de lucruri (consider eu, de prea mica importanta).

    Este foarte adevarat ca trebuie sa fim activi, sa fim o voce pt apararea Cuvantului lui Dumnezeu, a societatii, a demnitatii umane, a celor cu probleme sociale. De acceea au fost in istorie oameni ai lui Dumnezeu care au avut viziune in a fi o voce si au reusit aiba impact la nivel de generatii, natiuni, continente.
    Consider ca sunt foarte multe probleme IMPORTANTE in societate pt care inca nu s-a ridicat nimeni sa vorbeasca..

    Totusi, a pierde vremea cu nimicuri nu se ridica la nivelul staturii profesiei si , probabil, chemarii dvs.

    Doresc sa va reamintesc ce au facut (Marcu 9: 33-34) ucenicii in moementul in care NU AU INTELES ce le spunea Isus (Marcu 9: 30-32)

    Va doresc o viata plina de excelenta!
    Adrian

    • Stimate Adrian,
     Din oarece motiv, comentariul dvs. ajunsese la SPAM. L-am recuperat și pentru că este decent – deși criticismul este subtil, personal și subiectiv – îl postez și vă răspund.
     Dumneavoastră afirmați că sunt lucruri importante care se petrec în societate și care ar merita implicarea și intervenția mea. Fiți mai specific, care sunt acelea și, dacă ați urmărit cât de cât activitatea mea pe blog sau amvonală, care dintre ele mi-au scăpat?
     Discuția despre aberația de la Baia Mare este calificată de dvs. drept ”nimicuri” iar intervenția mea o pierdere de timp mult sub nivelul chemării și posibilităților mele, ca să parafrazez. Pe lângă faptul că aceasta este percepția dvs. de unde priviți lucrurile, chiar dacă aș accepta premizele pe care vă bazați critica, sunt doar vreo trei postări din peste o mie de articole. Poate mai putem încadra încă zece similare acestuia. Totuși, pentru mine nu este pierdere de timp și nici nu consider că aceste probleme sunt de mică importanță. Ca să vă răspund tot cu versete, vă reamintesc că ”puțin aluat dospește toată plămădeala” și ”vulpile mici strică viile în floare”.
     Rămâne, în spiritul sincerității pe care încă nu v-o contest, să îmi spuneți care sunt acele teme IMPORTANTE la care făceați referință în comentariul dvs.
     Fiți binecuvântat!

  • Oricare ar fi motivatiile din spatele acestor denigrari ceea ce faceti este total nebiblic. Dati-mi un verset din biblie care sa va sustina aceste acte tipic tabloid, can-can, stiri senzationale sunt peste tot in presa, tv de ce nu ar fi si in biserica. Eu mi-am invatat lectia si am fost sfatuita de tatal meu, un batranel fara scoala, care L-a cunoscut pe Dumnezeu tarziu la maturitate si-L Adora din toata inima lui pentru ca stie de unde L-a scos. Intr-adevar el nu a fost dintre acei „Tinerii curați care au stat cuminți în familie și în biserică, cei care și-au văzut de școală și n-au făcut prostii …” dar este copilul Lui Dumnezeu care stie ca nu poate sta in picioare fara El, care stie ca a ucide este egal si cu a ura, care stie ca „parasul fratilor si defaimatorul” este satan si acesta nu este prietenul lui Dumnezeu si mai stie ca i s-a iertat mult si asta il face sa iubeasca mult” Intr-un anumit moment din viata mea el m-a invatat ca lupta mea nu este impotriva oamenilor (carnii) si armele mele nu sunt barfele (barfa=vorbire de rau atunci cand peroana despre care se discuta nu este de fata) ci genunchii plecati, mijlocirea inaintea Lui, Dumnezeu face dreptate, Dumnezeu judeca lucrurile, toate acestea nu sunt ale noastre. Putem sa nu ne asociem cu lucrurile si faptele care nu ne convin stand departe de ele si ducand fiecare personal Lumina Lui Cristos in noi si cu noi. Eu am fost binecuvantata cu acest sfat si am avut roade. Nu cred ca chemarea noastra este sa eradicam „pseudo-crestinismul” sau pe cei care „se cred crestini, dar nu sunt ca noi” pentru ca noi stim ca lucrurile acestea vor ramane impreuna pana la vremea cernerii cand se va alege neghina de grau, dar sa nu fim asa de plini de mandrie si falsa smerenie ca doar noi vom fi graul si cei inspre care aratam cu degetul neghina mai bine sa cerem Lui Dumnezeu cercetare personala. Eu daca as cauta un”popas pentru suflet”, in conditiile de viata actuale care nu sunt deloc usoare atatea controverse, stres, razboi psihologic… sincer nu v-as alege atata timp cat postati asa ceva.

   • @ gianina corondan
    Dumneavoastră suprapuneți două straturi ale vieții creștine, amestecându-le. Este vorba de greșelile oamenilor în viața de zi cu zi, slăbiciunile și durerile procesului de maturizare spirituală pe de o parte și enunțarea, păstrarea și apărarea principiilor unei învățături sănătoase pe de altă parte.
    Sensibilitatea greșit aplicată pe care o afișați ar trebui să vă creeze aceeași repulsie citind zeci și sute de versete care conțin confruntări mult mai agresive și mai grafice decât cele îndrăznite de noi. Mă refer la evanghelii, epistole și nu mai vorbim de Vechiul Testament. Și, da, mă refer la unele interpelări directe și indirecte ale Domnului și la multe „atacuri” de-a dreptul violente ale lui Pavel, Petru și chiar Ioan.
    Atitudinea dvs. nu face altceva decât să permită afirmarea unor curente periculoase, aducătoare de confuzie și extrem de contagioase în bisericile noastre. Este un mod iresponsabil de a vedea lucrurile pe care nu ni-l putem permite.

    • Foarte corecte raspunsurile dvs…ce s/ar intampla daca ar tace toti? s/ar crede ca toti sunt de acord cu bizareria asta?

    • Frate CRISTIAN IONESCU Nu ascultati de vocea celui rau CONTINUATI SA SPUNETI LUCRURILOR PE FATA Dumnezeu sa va ajute in tot ce faceti Multumim lui DUMNEZEU pentru oameni ca dumneavoastra care se lasa la dispozitia lui DUMNEZEU si spun adevarul lui Mereu nainte cu DOMNUL ISUS

 8. Pentru toate acestea intr-o zi cineva va da socoteala. Mai rau ca in „lume”. Nu imi gasesc cuvintele care sa exprime durerea.
  Plange Isus.
  Cine mai plange cu EL????????

  Loc de lacrimiiii….. aici se pare ca se odihneste credinta unora……….+

 9. Unul din pastorii adunarii din Baia Mare pe nume Vali, a spus clar intr-un comentariu pe blogul fratelui Lascau ca, adunarea din Baia Mare este una Carismatica Independenta Liberala !!!
  Ce inseamna asta ? Inseamna ca, aceasta adunare nu da socoteala nimanui de ceea ce se petrece acolo, iar acest tip de comportament este specific adunarilor carismatice !!! Deci, n-ar trebui sa ne mire aceasta comicarie care s-a petrecut acolo.
  Dar haideti sa vedeti ca, se intampla lucruri grave si la ” case mari ” ( Gaither Vocal Band ):

  http://www.google.de/url?sa=t&rct=j&q=jesus%20on%20the%20mainline%20gaither%20vocal%20band&source=web&cd=1&ved=0CDQQtwIwAA&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3D-6abTcyY3qQ&ei=fAIBUYyjHof24QTDmoHIAQ&usg=AFQjCNHpQoltZgLH0ROp-8CPBCukTERp0Q

  Poate sa primeasca Dumnezeu asa ceva ca, lauda la adresa Lui? Nicidecum. Dar cei din sala ce fac !!! Rad pe rupte, lucru care spune multe despre modul in care tratam lucrurile ca si crestini.

  • Dar nu te supara Remus…de unde sti tu mai exact ce poate si ce nu poate Dumnezeu sa primeasca?? pun intrebarea aceasta cu tot respectul….si inca ceva …valabil pentru toata lumea…nimeni si nimic nu ne da noua dreptul sa judecam nici un stil de inchinare….nu judecati ca sa nu fiti judecati!!!! se pare ca partea asta e decupata din Biblia multora de pe-aici! Domnul sa ne lumineze si pe noi si pe voi!

   • Vorbiți serios? Chiar niciun stil, niciunul?…

   • Dannyela,
    ai citit textul in care se spune sa ne judecam singuri, ca sa nu ajungem la Judecata ?
    si sa dam afara raul, judecindu-ne pe „noi” nu pe cei din afara pe care ii judeca Domnul.
    Cita vreme mai putem indrepta, ajuta, smulgind din foc, sa nu tacem, altfel pietrele vor vorbi.
    Este vorba de vesnicia noastra, care conteaza mai mult decit orice jignire am primi-o pt Domnul.

   • DANNYELA,DACA AI CUNOSTE MAI BINE BIBLIA ,TI-AI DA SEAMA CA NOI PUTEM JUDECA DACA AVEM NEINTELEGERI INTRE NOI SI BISERICA .1 CORINTENI 6;1-7

  • Sunt vali, pastoral de la Filadelfia
   Te rog sa faci deosebirea ifntre LIBERA si liberala!
   Multumesc

 10. Trist.Foarte trist.
  Spunind adevärul despre aceastä stare de lucruri esti acuzat de räutate si opinia ta este consideratä atac la persoanä.Cuväntul lui Dumnezeu este Adevärul si se implineste sub ochii nostrii.Multi i-si dau invätäturi dupä poftele lor si träiesc dupä ele.Bisericile care tin curatä cärarea sint numite ,,inapoiate” cäci nu tin trendul cu poftele si obiceiurile lumii.Se ingäduie lucräri lumesti si nefiresti in actul de slujire si inchinare din motive care tin de släbiciunea unia sau altuia ( de ex.sä nu plece tinerii din bisericä).
  Cei care nu suportä mustrarea Cuväntului nu vor pocäi niciodatä.Cuväntul ne musträ ca sä ne aducä intr-o stare pläcutä lui Dumnezeu.Asa inträm sub binecuväntarea Lui.
  Domnul Isus i-a iubit pe ucenicii Lui.El le-a vorbit de la Tatäl.Unii dintre ei nu au putut suferi Cuväntul asa cum le-a fost dat de la Tatäl si l-au päräsit pe Isus.Isus nu le-a spus acestora ,-auziti nu plecati veniti cä mai putem schimba cäte ceva- tocmai pentru cä-i iubea asa de mult si stia cä numai implinind Cuväntul asa cum a venit de la Tatäl pot sä fie mäntuiti.Dimpotrivä El s-a intors spre cei care au rämas si i-a intrebat:,,Voi nu vreti sä vä duceti”? ,,la cine sä ne ducem?Tu ai cuvintele vietii vesnice.”

  Pocäinta este pentru uniio hainä prea strämtä in care se sufocä . Päcatul este osändit in mädularele noastre.Firea omului iubeste päcatul.Cine nu si-a rästignit firea päminteascä ajunge prin implinirea pofteler la päcat.Toti päcätuim.Unii se intorc la Dumnezeu si sänt iertati.Altii dimpotrivä nu märturisesc cäderea prin släbiciune deschizind astfel o usä päcatului care se inmulteste mereu.Astfel ajung orbi fatä de adevär. Ajung sä se amestece din nou cu lumea.Pärtäsia cu lumea este vräjmäsie cu Dumnezeu.Cine este in Hristos este o fiintä nouä.Si cine spune cä rämine in El trebuie sä träiascä o viatä asa cum a träit-o Isus.

  • Ioan Ardelean,
   asa a fost cu Penielul, din nefericire asta este realitatea,
   de care nu trebuie sa ne miram, pt ca si Domnul Isus
   se intreaba daca Va Mai Gasi EL credinta pe pamint cind va veni?
   Doamne ai mila de noi s-o rupem cu lumea,
   pentru pretul nespus de mare care L-ai platit pentru noi,
   ca sa fim iertati si mintuiti.

 11. Slava Domnului pentru Sunny Tranca!

 12. vad ca ceea ce am scris eu nu a trecut „cenzura”

  Lasati doar postarile care va plac.

 13. Din cauza ca unii nu mai au frica de Dumnezeu i-si permit astfel de libertati in biserica, ”

  „Eclesiastul 5:1 Păzeşte-ţi piciorul când intri în Casa lui Dumnezeu şi apropie-te mai bine să asculţi decât să aduci jertfa nebunilor; căci ei nu ştiu că fac rău cu aceasta.”

 14. Poate au dreptate si partizanii topaitului si batutului din palme, mai mereu aduc versete din Vechiul Testament si versetele sunt intradevar din VT.Numai ca cei din vechime intelegeau cu totul altceva:
  Isaia 26:19
  Să învie dar morţii Tăi! Să se scoale trupurile mele moarte! -Treziţi-vă şi săriţi de bucurie, ceice locuiţi în ţărînă!
  Nu se potriveste, este vorba despre inviere
  Ieremia 31:7
  Căci aşa vorbeşte Domnul: ,Strigaţi de bucurie asupra lui Iacov, chiuiţi de veselie în fruntea neamurilor! Înălţaţi-vă glasurile, cîntaţi laude, şi ziceţi: ,Doamne, izbăveşte pe poporul Tău, pe rămăşiţa lui Israel!“
  Nu se portiveste:”asupra lui Iacov?”
  Luca 6:23
  Bucuraţi-vă în ziua aceea, şi săltaţi de veselie; pentrucă răsplata voastră este mare în cer; căci tot aşa făceau părinţii lor cu proorocii.
  Nu se potriveste “ziua aceea” este altceva
  Psalmi 98:4
  Strigaţi către Domnul cu strigăte de bucurie, toţi locuitorii pămîntului! Chiuiţi, strigaţi, şi cîntaţi laude!
  Maleahi 4:2
  Dar pentru voi, cari vă temeţi de Numele Meu, va răsări Soarele neprihănirii, şi tămăduirea va fi supt aripile Lui; veţi ieşi, şi veţi sări ca viţeii din grajd.
  Nu se potriveste, este altceva
  Poate>
  Psalmi 149:3
  Să laude Numele Lui cu jocuri, să -L laude cu toba şi cu arfa!
  Psalmi 150:4
  Lăudaţi -L cu timpane şi cu jocuri, lăudaţi -L, cîntînd cu instrumente cu coarde şi cu cavalul.
  Dar in realitate nu gasim descrierea acestora ci dimpotriva pietate, smerenie, frica de Domnul
  Si totusi modelul de manifestare este chiar dat sfintilor de catre Duhul Sfant la Rusalii>plini de Duhul Sfant vorbeau in alte limbi si/L prosleaveau pe Dumnezeu, fara jocuri, fara topaituri, fara hore, de altfel sfintii lui Dumnezeu spun ca in Imparatia lui Dumnezeu se intra prin multe necazuri,prin suferine si biruind ispitele…

 15. Mereu a fost amuzant să văd cum oamenii care nu au experimentat acea bucurie adevarată pe care o găseşti doar la El,şi când intri adânc în prezenţa Lui pot comenta aşa de uşor gesturile unui om cu inimă de închinător.Treziţi’vă,Domnul nu ne’a chemat la o religie,la o ideologie,Domnul ne’a chemat la o relaţie cu El!Şi Sunny Trancă e unul din oamenii care au auzit cu adevărat vocea Tatălui,şi care a făcut ce Tatăl i’a spus să facă!Duhul Sfant a adus prin Sunny şi mulţi alţii închinarea adevarată,din inimă,sunetul muzicii şi al bucuriei.În loc să vă uitaţi şi să comentaţi exteriorul(săriturile,versurile sau gesturile) analizaţi inima oamenilor şi sufletul lor.Dacă reuşiţi,vedeţi o inimă de închinători.Şi nu mai judecaţi,Domnul nu ne’a chemat să judecăm,El e singurul judecător!

 16. frate Cristian,
  cred cá ar trebui sá scrieti un articol despre cum a apárut cultul penticostal si care sánt conditiile alinieri in prezent la el.
  Cei ce nu vor s-o facá,nui nimic;sá-si facá o tarabá a lor cu denumire proprie,cu libertáti cu clop si joc.Cred cá ar fi mai bine.
  Ce cred eu e cá in adins satan vrea sá pángáreascá lucrarea autenticá cu dinastea.Deci totul e planificat.

  • Pentru voi mai important e cultul(religia) decat credinta in Isus Chirstos si faptele vrednice de pocainta!

   • Și… țopăielile astea ce sunt, fapte vrednice de pocăință? Iar Cultul, cu ce e vinovat Cultul, sau cu ce am dovedit noi loialitate față de Cult prin faptul că nu suntem de acord cu asemenea manifestări?

    • David de ce a jucat inaintea Domnului?

    • David de sigur a topait Mai Tare decat astia. Daca nu credeti inseamna ca nu ati citit sau inteles cartea Psalmi.

     • Hai să zicem…
      Dar tocmai asta este FRAUDA carismaticilor! Ei, care se laudă cu o călăuzire absolută a Duhului Sfânt, ei împrumută și imită stiluri muzicale, manifestări și jocuri de scenă până și de la discotecă, iar cât despre David, jocul lui David nu este un model de închinare ci o experiență personală și unică. Apropo de cititul Bibliei, o altă FRAUDĂ carismatică este că își alcătuiesc crezul dintr-o compilare de astfel de instanțe. Ciudat este că versetele care vorbesc cu claritate despre acoperirea capului la surori, împotriva bijuteriilor și altele asemănătoare, pe acestea le ignoră.
      Deci, eu vă recomand dvs. să citiți TOATĂ Biblia!

  • cine v-a spus voua ca doar Cultul Penticostal v-a intra in Imparatie??oare Dumnezeu chiar ne-a chemat la un cult sau la o religie???treziti-va fratilor!!! In care Biblie scrie cuvantul penticostal ??? ca in biblia mea n-am gasit!!!

 17. de ce ai sters comentariul meu?????
  ____________________________________________________
  Pentru că nu mi-a plăcut introducerea. Revizuiți!

 18. prin faza cu io mi-s Domane pui de dac….a vrut sa reflecte spiritul de luptator de dac, atitudinea de neinfricat si de razboinic! pe care trebuie sa o aiba orice crestin!!! dar repede ati aruncat cu pietre 🙂 sa vad ce am mai scris si aici gresit…sa nu imi postati..

 19. ”Pazeste-ti inima mai mult decat orice , ca din ea ies izvoarele vietii”Cuvintele astea!! Ce unelte bune in mana celor iscusiti. Am o intrebare si o sa o forumlez la finalul postarii. Articolul asta nu a aparut la intamplare cu siguranta. Eu cred ca ”motorul ” lui este un gand, iar motrul gandului e inima sau mai bine zis ceva ce produce ea ca urmarea a ”combustibilului” folosit. Din nou fac precizarea, e credinta mea proprie si personala,
  Exista doar trei combustibil posibili pentru inima: ”DRAGOSTEA” . ”URA” si ”FRICA”. Din pacate doar autorul articolului, Dumnezeu si posibil satana cunosc intentia”combustibilul” inimii lui. Daca acesta a fost ”Dragostea” si intentia fratelui Cristian a fost condusa de dragoste atunci nu il poate acuza nimeni ”in dragoste nu este lege” Daca insa FRICA ca se golesc bisericile de tot mai multi tineri , l-a condus sau mai rau are ceva personal cu Sunny……noi nu putem sti niciodata, sau ma rog, nu in lumea asta :).
  Frate Cristian, tinerii astia , si vorbesc in dreptul meu acuma, s-au cam saturat sa il urmeze pe Christos datorita fricii de pedeapsa sau alte frici ce direct sau indirect ni s-au picurat in minte si suflet de colegii dumneavoastra din amvoane. Pentru prima data in viata mea am gustat ce inseamna sa il urmez pe Christos din DRAGOSTE…….si sa simt libertatea dupa ce am scapat de orice duh de frica ce era bagat in subconstient ca un program mental.
  Va iubesc la fel de tare chiar daca dupa ce am citit articolul, ati trecut in lista celor ”greu de iubit” Asta as vrea eu sa stiu: Ce ii determina pe pastori sa fie asa de inversunati si de cruzi in cuvintele adresate ”aproapelui” lor? FRICA (ca li se golesc bisericile) sau DRAGOSTEA( pentru sufletele celor care pleaca in biserici independente satui de conformismul si duhul de religiozitate, fariseic din bisericile in care au crescut?)

  • Dragă Lucian,
   FRICA, nu! Sunt un om simplu, fără pretenții și întotdeauna mirat de harul care mi-a fost acordat să fiu mai cunoscut decât merit, să slujesc la o biserică mai mare decât îmi este lungul nasului și să înțeleg și să pot exprima mult mai mult și mai bine decât m-ar duce capul în mod natural. Așa că niciodată nu voi putea fi retrogradat atât de jos încât să mi se pară că am pierdut ceva.
   URĂ, nici atât! Nu îl cunosc pe Sunny și nici nu este nevoie. El a acceptat să fie portavoce pentru un curent public, ostentativ, contagios și periculos pentru sufletele altora. Manifestările acestui curent trebuie abordate iar promotorii lor puși în situația să se justifice, dacă au cu ce.
   DRAGOSTE? Înțeleg că în mentalul liberal dragostea înseamnă să fii un fel de gelatină care se modelează preferințelor fiecăruia. După cum puneți dvs. problema, Domnul și apostolii au fost plini de ură. Sau credeți că poți să ataci cu duritate doar pe farisei, legaliști, retrograzi și, mă rog, ce epitete mai găsește pentru noi elitismul religios de stânga.

   • Logic si rational aveti perfecta dreptate. Inima si sufletul insa nu e bipolar asemenea minti nu vede lucrurile in bine si rau, alb si negru. Mai degraba simte doua manifestari ale Adevarului. Pentru ca simte nu poate demonstra cu argumente logice si rationale. Deci cred ca orice parte as apara sunt egale sanse sa gresesc. Prefer sa spun ”nu stiu” sa aleg ceea ce ma indeamna inima…………si sa astept vesnicia cand ”voi cunoaste pe deplin”

  • ‘Frate Cristian, tinerii astia , si vorbesc in dreptul meu acuma, s-au cam saturat sa il urmeze pe Christos’
   De la aceasta afirmatie, poate dar tragic adevarata, la „mai lasati/ne in pace cu Sfantul lui Israel” nu e decat un pas
   Dela o libertate totala in Hristos directia este la o libertate totala in afara lui Hristos… se pare ca este pe sens unic…

 20. David, nu numai comentariu tau l-a sters, ci si doua comentarii de-ale mele.

  Daca tot va exprimati opinia, lasati-i si pe altii sa-i exprime opinia!

 21. cred ca mai bine am vedea fiecare de oile si caprele din comunitatea noastra! in primul rand sunny nu apartine cultului penticostal, nu stiu de ce va agitati atata? Isus, Fiu de Dumnezeu nu si-a permis sa distruga si sa zdrobeasca prin vorbe, atitudini nici macar “mucul care mai fumega”…si noi oamenii cine suntem sa o facem ? – sa ia piatra si sa arunce cel care e fara pacat…

 22. Ma bucur ca D-voastra cunoasteti diferenta dintre comentarii si insulte, prin acest articol ati demonstrat la toti aceasta.

 23. . 🙂
  . 🙂
  Frate Ionescu, va rog suneti-mi despre pilda cu piatra,
  atit de des folosita , fie ca se potrivetse , fie ca nu;
  noi, cei salvati prin har,
  mai „incapem ” in grupul celor care aruncau cu piatra?
  sau ei erau de fapt inca nemintuiti?

 24. Penticostalii spun despre acești carizmatici ca sunt pierduți exact la fel cum spun ortodocsi de penticostali ca sunt pierduți. Ortodocsi spun ca penticostalii au părăsit credință adevarata. Penticostalii spun de acești carizmatici ca au părăsit credință data sfintilor odată pentru totdeauna. Adică cultu penticostal din România.

  • Nu, mai întâi noi am spus că ei s-au abătut de la adevăr. De aceea nu mai suntem ortodocși. Cât privește carismaticii, ei spun că au păstrat credința noastră dar au schimbat manifestarea. Noi spunem că nu poți exagera în manifestări fără să o iei razna.

   • Cuvântul „exagera” este relativ. Ce pentru tine este normal pentru mine poate fi exagerat si Vice versatil. Datine la toții versete biblice care definesc clar ce înseamnă exagerare? Nu puteți da pentruca nu sunt. Desigur puteți lua versete din context sa le aplicații aici. Asta nui greu de făcut.
    Cuvatul „exagerat” este un cuvânt de opinie. Nu este un cuvânt care se poate folosi despre adevaruri abosulte ale scriitorii.

 25. ….” si toti am fost adapati dintr-un singur DUH ” –-Atunci , unde este armonia ?….Cel putin la inchinare ! Din comentariile de mai sus se inteleg mai multe : personal observ ca liderul cantaret [pui de leu ] a reusit sa puste mai multi iepuri cu o singura lovitura. Fiind biserica INDEPENDENTA ”- le atrage atentia Cultului P ,Isi atrag jucausi care simt nevoia ”descatusarii” , maresc rateingul bisericii lor si a altor bloguri……si sper sa se opresca aici….Pt. ca de obicei la felul acesta de manifestare LIBERA ” apar UP GRADE-uri : rasul sfant , lesin , caderi pe spate ,……..stiu cazuri intr-o [ ”adunare din state ”] patrulau fratii si surorile in 4 labe si rageau ca Leii , declarand ca ei il asteapta pe LEUL din semintia lui Iuda. Asta s-a intamplat in urma cu 20 de ani….Nu doresc sa-mi bat joc de nimeni , dar ma tem ca astfel de manifestari nu zidesc…

 26. Mă întreb, firește, cât mai durează până ajungem, de la atmosfera ˝bisericească˝ din clipul de mai sus, la atmosfera din clipul următor: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=xCeVZ6e2T0E
  Când vom transforma bisericile în Grădini Zoologice? De fapt, pe la minutul 11:40 din clipul de la Baia Mare, apar primele sunete specifice regnului animal; atmosferă de junglă amazoniană. Sau este cumva limba bravilor noștri strămoși, DACII? Dacă cineva o înțelege, poate ar vrea să ne ajute cu o traducere; Google translation nu-mi dă nimic de genul…

 27. Frate Ionescu,
  vad ca aduceti in discutie botezul in apa. Incepand cu a spune ca la botez inchei un legamant, pana la faptul ca te nasti din nou, sunt facute multe afirmatii nebiblice pe acest subiect in bisericile noastre.

 28. Romanii ca romanii, dar americanii au sarit calul rau de tot. Si asta se intampla de multa vreme.
  Va puteti da seama ce-i freaca duhurile necurate pe oamenii astia !!!

 29. Saracu Sunny, n-are decit sa se tina bine de palarie acuma. Si-o cam dat foc la colop cu „boamba” asta, si-o fost si de paie :)… Adevarul e ca nu-i atita despre o persoana cit e vorba de acest curent, aceste manifestari, care pot devenii foarte confuze pt cei fara discernamint. Sunny doar s-a-ntimplat sa le reprezinte, el fiind cel care a pus ultimul pai la greutatea care a rupt spatele camilei. Numai ca n-a fost doar un pai, parca a fost un sac intreg 🙂 . Mai sunt ele ceva cintari cu o „teologie” nu prea corecta, dar melodia-i buna si se cam lasa in pace. Altele au o melodie cam zgaraietoare la urechi, sau de prin cie stie ce filme, da cuvintele-s faine, cel ce cinta pare pocait, imbracat cuviincios.. le mai lasi sa se mai aleaga si singure, ca doara nu te poti bate cu toate… Da cu puiu asta de dac le-o cam adunat pe toate gramada. Si nu e vorba de chestii de preferinta sau stil de muzica, mai incet, mai tare, mai minora, mai in trei patrimi… E vorba de niste elemente foarte clare care vin din lume si n-au ce cauta in lauda Domnului. Cit discernamint e nevoie sa stii ca „oi, ioi, oi si ui,ui, iui si turai, turai” n-au ce cauta acolo? Apoi acel ritm provocator repetat la nesfirsit cu aceleasi trei sunete, si raperii fac cam acelasi lucru cu chanturile lor… Ce diferenta este intre un pui de dac sau de alt neam cind e vorba de draci? E altceva ce pune duhurile pe fuga… De cind ti se iarta toate pacatele doar prin simplul fapt ca ierti gresitilor tai? Pai sunt multi care se inteleg asa de bine linga un pahar. Sunt cei mai buni prieteni. Tot i-si iarta unul altuia… Sa incepem cu luminile de scena? tinuta, imbracamintea? body language?… N-are rost…
  Cine-i sfant sa se sfinteasca si mai departe… Cel ce nu vede oricum nu pricepe… Multumim Domnului pentru rabdarea care o are cu noi, si ca se lasa gasit de cei ce sincer i-L cauta.

 30. Nah… l-a lasat fr. Lascau si l-a luat fr. Ionescu. Nu aveti nici un drept sa faceti rating pe pielea lui. Omul nu e in cultul penticostal.. ce treaba aveti? Faceti ceva constructiv ca nu cred ca cineva va ia in serios cu ceea ce scrieti aici. Mereu, fr. Ionescu, polarizati doar oameni carora le place ce scrieti. Pe ceilalti nu ii convingeti. Mai sunt unii dintre noi care-l cunosc pe Sunny personal si au o parere despre el pe care, prin calomnia de aici, nu o sa reusiti sa le-o schimbati.

 31. Hmmm… Sunt fan Sunny, la fel cum sunt fan frații Pește sau vreun manelist creștin oricare ar fi numele lui… ÎNSĂ, mi se pare cel puțin jenant să te dai autoritatea supremă în muzică/închinare și să trasezi destine STRICT după gustul tău… saaaau, cel ce a scris articolul este chiar Isus, ascuns în spatele unui pseudonim…?!?… Penibiiiil… DACĂ NU AM DE ALES, MĂ VOI ÎNCHINA ȘI PE MUZICĂ CLASICĂ, ȘI PE MUZICĂ ROCK, ȘI PE ORICE ALT GEN DE MUZICĂ… deoarece închinarea mea este ÎNAINTEA DOMNULUI, STĂPÂNULUI ȘI MÂNTUITORULUI MEU, ISUS HRISTOS!!!… (parcă, totuși, pe manele pocăiești mi-ar fi greu să mă închin… ;-)) Cam atât!!! Am acordat deja prea mult timp unui subiect lipsit de importanță…

 32. sunt liderul unui grup…nu are importanta care…ar trebui sa solidarizez cu ai mei muzicieni…Dar.. nu pot ptr ca de alungul aniilor am vazut unde se ajunge cu IURESU asta…si iertata sa imi fie parerea ….majoritatatea,cauta-i prin biserici daca-i mai gasesti…va vb unul care a inceput oarecum gresit…urmariti de aici inainte viata spirituala cresterea acestui stil…! si mai vb. fr Ionescu cat despre vedetele astea care se pocaiesc trec peste cativa pasi importanti …si sunt destui naivi care-i imbratiseaza rapid.Cine-i Sfant sa se Sfinteasca .amin

  • Macar stii de cit timp Sunny s-a pocait?
   Si daca a ajuns undeva, Domnul l-a ajutat si l-a ridicat.

   • PETRE Sfirsitul lauda inceputul asa ca mai asteapta sa vezi Daca ar veni ceva comunisti sai aresteze pentru ce fac si ce cred sau ar veni bsa le confiste CAIETELE si instrumentele (noi am avut parte de asa ceva )atunci se va vedea cine rabda pina la capat Pina la proba contrarie totul e FOC DE PAIE Dumnezeu sa va lumineze

    • Tudora, se pare ca tu ai pile 🙂 Nu are nimeni voie sa ti se adreseze, ca automat ia „pumnul in gura” din partea moderatorului. Si prin asta nu face decat sa-ti alimenteze starea actuala, fara sa-ti dea sansa macar sa vezi ca POATE exista si varianta in care tu defapt nu prea ai dreptate.

 33. pentru Puiu Ionescu:

  Dacă aţi făcut un studiu amplu biblic despre muzică, in Noul Testament, rolul muzicii este inferior altor discipline, cum ar fi studiul temeinic al Scripturii, rugăciunea, postul. Cel puţin teoretic, penticostalii pun accent pe umblarea in Duh şi subminarea manifestărilor firii păminteşti. Este clar că muzica de care vorbeşti place firii păminteşti.

  Poate ştii, satan e eexpert in muzică, iar muzica drăcească e creată pe placul firii, contra Duhului Sfint. Amăgirea grozavă e ca să slujeşti firii păminteşti ca să nu spun dracilor, dar să crezi că slujeşti Lui Dumnezeu datorită versurilor vopsite creştineşte, e drept, de paie.

  Dar imi veţi repeta-ntrebarea: „de unde ştii tu că……….” – din 1 Ioan 2:20 si 27.

 34. Frate Ionescu

  Trailalalaua lui Sunny si manelele romanesti au un efect destul de limitat asupra unei minoritati din crestinatatea romaneasca in general si zero asupra tinerilor romani din America.

  Este o trupa de muzica care sint sigur este populara intre tinerii de la dumneavoastra din biserica si se prea poate sa le cintati unele din cintari in adunare.

  Este din Redding California, Bill Jonhnson este pastorul lup. Trupa este numita Jesus Culture… Este o miscare poate mai periculoasa decit toate care au venit pe teava ereziilor americane in ultimul timp.

  Iosif Ton spune de ea ca este una dintre cotiturile positive ?????? majore in Istoria crestina…. PDF de mai jos pagina 30.

  Dă clic pentru a accesa iosif_ton_puncte_de_cotitura_iunie_2012.pdf

  Ce face Sunny in Baia Mare … big deal…Miscarea care a inceput in Redding o sa va măture ( o parte) din tineret … they are so big that if you google Jesus … in most search engines you get Jesus Culture first and than Jesus Christ si aduna constant zeci de mii de tineri la concerts pe stadioane  • Gabi,
   How do you like them apples? 🙂
   (…)

   • Frate Val,
    Am să explic de ce nu am publicat videoclip-urile:
    Este nedrept să acceptăm anumite manifestări doar pentru că se întâmplă undeva.
    Este greșit să justificăm anumite practici doar pentru că oameni – poate sinceri – așa au fost învățați.
    Baza principiilor noastre sunt Scripturile, nu experiențele personale sau de grup.

    • Si ce era asa grava sa fie publicate? Doar altii au publicat chestii la fel, doar ca conotatia era negativa…

     Aici, in video clipurile mele, conotatia dadea peste cap teoria ca manifestarile carismatice sunt firesti si dracesti–asta e tot…dar va iteleg teama de a pierde tot argumentul, lol

     Nu uitati manifestari asemanatoare se intamplau si la Azuza… doar ca noi penti am utiat sau ne facem ca uutam…

     • Frate Val,
      exemplificările lui Gabi la care făceați referință sunt atât de extreme încât nici dvs. nu ați putea fi de acord cu ele (sunete ca de animale, râs, tăvălituri pe jos etc.)
      În imaginile propuse de dvs. sunt manifestări care ÎN MAREA LOR MAJORITATE sunt acceptabile în orice biserică penticostală română. În imaginile propuse de dvs. NU EXISTĂ DELOC asemenea manifestări.
      Dar, pentru că sunt imagini care descriu dezvoltarea unei biserici subterane într-un mediu – de cele mai multe ori – privat de temeinicia unei învățături scripturale, consider că nu pot fi relevante în cadrul discuției noastre, deoarece nu voi accepta ca râvna incontestabilă și sacrificiul unor credincioși persecutați (chiar dacă pe alocuri dau dovadă de o naivitate justificabilă, zic eu) să fie terfeliți prin asocierea cu aberanții și aberațiile de la Baia Mare (și nu numai).
      DECI, frate Val, NU teama de a pierde argumentul m-a făcut să moderez videoclip-urile postate de dvs., CI respectul, dragostea și admirația pe care le am față de acei creștini scumpi și dragi, pentru care acele manifestări nu sunt mofturi, snobisme sau distracții! Înțelegeți?

     • Foarte bine zis, cei dati afara din servicu pentru |Numele Domnului,cei bagati in puscarie pentru ca nu au facut semnul crucii ,si altii inca vorbesc inaintea Domnului

    • (…)
     ________________________________________________
     Scumpi frați Gabi și Val,
     cred că este bine să încheiem aici duelul videoclip-urilor și să ne întoarcem la… oile noastre.
     Mulțumesc de înțelegere, fratele Val nu mă va mai acuza de părtinire 🙂 , acum că l-am moderat și pe Gabi… 🙂

     • N.ati moderat clipurile lui Gabi..doar pe ale mele–deci tot partinitor ramanesti 🙂

      In plus, eu am postat clipuri decente (cum ati spus si dvs) care ar fi zidit pe toti;Gabi a postat clipuri care denigreaza.. 🙂

     • Nu! Scopul dvs. (mărturisit) era ca prin asociere să justificați manifestările de la Baia Mare.

     • Nu,nu neaparat pe cele de la Baia Mare–desi am fost f deacord cu hora lui Sunny–
      Am vrut sa scot in evidenta ca manifestarile in sine nu sunt problema, nu sunt nedumnezeiesti..

      Dupa cum ati observat, am cautat sa evit sa.mi dau cu parerea pt ca e prea controversata si fiecare oricum ramane cu parerea lui…

     • Two wrongs don’t make it right :
      And actually I didn’t post any videos, I was analyzing the non actions the Romanian pastors have vis a vi this new wave of Christian(so called) manifestations

      Val, if you want to read it..I will post it on „the other blog” … 🙂

     • Gabi, I said I wanted the ARGUMENT of the videoclips to stop.
      Yeah, right, you can communicate directly to each other… 🙂 🙂 🙂

     • Val , posturile mele nu denigreaza , ci atentioneaza…mare diferenta…unless you agree with what goes on in Redding

  • Gabi,

   Eu cred ca efectele sunt mari si se raspandesc foarte rapid, atat in tara cat si printre tinerii din America. Oamenii acestia considera ca lor li s-a revelat „adevarul adevarat” si „marea lor trimitere” este de-a exporta aceasta marfa mai departe, prin tot felul de simpozioane crestine, tabere crestine si intruniri la nivel national (si nu numai). In tara, in orasul meu natal, dupa revolutie a inceput o grupare cu manifestari similare ca cele de la Baia Mare. Cred ca a fost prima grupare din tara. La ora actuala, in acelasi oras sunt vreo 3 sau 4 grupari asemanatoare, raspandite geografic in diferite cartiere din oras. Nu de mult, o grupare dintr-acestea a tinut un simpozion cu toti tobosarii din tara. Cu alte cuvinte, scopul lor este de-ai invenina pe cat mai multi…
   Iar cat despre melodiile trupei Jesus Culture, acestea au devenit cantari comune intr-o biserica din zona unde locuiesc. Asta e. Din nou, marfa circula si se pare ca are priza buna la unii.
   De aceea, eu cred ca e bine ca fratele Ionescu ia atitudine ferma impotriva acestor curente, si nu se scalda in ape tulburi de tipul „hai sa sondez opinia publica ca apoi sa stiu de partea cui sa fiu”.
   God bless you, man! 🙂

  • Gabi,
   Nu am avut ce face si am trecut in revista scrierile celui care adopta erezia lui Pelagius si contesta viata complet schimbata a lui Augustin
   „Denominatiile trebuie să fie înţelese ca un pachet total al programului lui Dumnezeu pentru poporul Său!”
   „Imparatia lui Dumnezeu este aici si ea avanseaza tot mai mult”
   Credeam ca Imparatia LUI incepe in noi!
   asa este scris! si nu e aici!
   vaiiii..cite mai putem scrie, numai sa aiba cine sa citeasca ,
   dar numai aici sunt doua lucruri nebiblice;
   nu am mai avut rabdare sa vad ce este cu Bill Johnson, dar, cred ca pt fratele Ionescu este important, daca este asa cum spui cu muzica si pericolul respectiv.
   Ar trebui sa fim ai circumspecti cu cei care isi tot schimba confesiunile, daca tot sunt la pachet, un dar de la Dumnezeu. 😦
   ce sens are sa te „tot transferi”?

 35. Salut! Daca doriti o parere obiectiva , eu nu condamn nici un stil de muzica dar ceea ce mi s-a parut important din postarea de mai sus: ca oamenii isi iau lideri și modele spirituale gresit fara a studia persoana pe care o iau ca si model .Problema e ca toata lumea poate sa condamne pe altul dar nimeni nu se gandeste : oare eu nu sunt la fel? sau nu as fi la fel? daca as fi in situatia lui .

 36. Foarte amuzant clipul. Am tras o portie de ras autentica cand am vazut cum canta astia. Discoteca curata taica. Daca astia au impresia ca asa se aduc oameni la Dumnezeu apoi se insala amarnic. Nu-i nevoie sa va faceti griji in privinta lor. Prind bine la asistati sociali si pierde vara(de care oricum nu avem nevoie) nu la tineri de dreapta.In alte ordine de idei, e vorba de o biserica carismatica nu una penticostala asa ca nu-i treaba noastra ce pacate fac ei.Noi sa ne vedem de treburile noastre. Singurul lucru care putem sa facem noi ca parinti e sa avem un control mai ferm asupra copiilor si tinerilor nostrii si in mod special sa nu le dam bani pe prostii gen intalniri de tineret la biserici carismatici. Facem un pariu ca majoritatea tinerilor care au mers in biserica aia au mers pe banii parintilor?

  • Este si nu este treaba lor…ca pe toti lumea ne vede ca pocaiti sise pot naste intrebari de genul :”de ce la unii se cere sfintenie si infranare iar la alti pocaiti merge cu de toate?”

   • De ce? Pentru ca unii parinti conservatori uita sa-si puna lacat la portofel si la card. DE AIA. Stiu ca pare ciudat dar majoritatea acetor intalniri de tineret cu rock si lalaiala tropaiala sunt pe banii parintilor conservatori.Dar acuma este CRIZA si buzunarul parintilor s-a diminuat ceea ce inseamna ca astfel de manifestari o sa dispara incetul cu incetul.Pacatul costa, iar atunci cand nu mai exista bani cu care sa fie finantat acesta o sa dispara.

 37. „Oamenilor fara prihana le sade bine cantarea de lauda” spune Biblia…Acesti oameni nu au nimic din aceasta neprihanire dovada ca au schimbat in desfranare Harul lui Dumnezeu!

 38. Frate Ionescu,
  de ce nu slujiti la mese?
  ca doar is atitea probleme sociale?
  De ce nu faceti o discoteca sfinta, sa-i multumiti pe toti?
  Nu oricine are harul de a suferi pt ca lumea, tinerii, fratii, se pierd.

  Vad ca la subiectele astea cu „lumea”
  e ca si cind ai trage un ciine de coada:
  hop si muscaturile!
  Strigam cit avem suflare:
  TREZITI-VA!
  suparati-va, injuratine-ne(pocaieste)
  dar nu cedati teren diavolului.
  Strigati catre Hristos daca credeti ca noi vrem sa va inselam!!!
  Cititi va rog scripturile cu rugaciune inainte.
  Ii veti multumi fratelui Ionescu o mie de ani, dupa ce veti fi luminati.
  Cereti Domnului lumina!!!!
  Orice jignire, nu face doi bani, daca e spre binele vostru.
  Doamne ai mila de copiii si nepoteii nostri!

 39. DOMNUL SA NE PAZEASCA SUB ARIPA LUI OCRORITOARE SI SA-SI ADUCA AMINTE DE NOI ATUNCI ,CAND SE VA FACE VOIA SA „PRECUM IN CER SI PE PAMINT !” MA DOARE DE MAREA PRAPASTIE INTRE TINERETUL GENERATEI DE AZI SI CEL PE CARE PE L-AM TRAIT „CU FIRCA SI TEMERE”

 40. Fr.Ionescu tinerii din biserica care o pastoresti si alte biserici nu cred ca se comporta decent si cinta muzica pe care o cinta de frica ta sau altor pastori , fr. Adi Tise e la inaltime cu mesajele lui in engleza pentru tineri un ajutor de nadejde pentru tine God bless you all

 41. Gaby ce ai postat tu aia este o sinagoga a satanei ei sint posedati de diavolul

 42. Nu-i nimic de mirat din tot taraboiul asta. Pe aceleasi criterii pe care unii accepta manifestarile gen celor de la Baia Mare, in 10 ani, cu indulgenta, vom motiva slujirea persoanelor gay, drogatilor si a altora in biserica. Pare exagerat ce spun, dar intrebari de genul: „da’ ce, tu esti mai pocait ?, Ii cunosti tu relatia lui cu Dumnezeu?, Voi sunteti mai buni, ca prin predicile si cantarile voastre plictisiti si adormiti lumea?” etc, se vor naste tot timpul, si in felul acesta, motivam orice, dar numai in fata oamenilor. Se aduce des in discutie contextul in care David dansa inaintea Domnului (2Samuel 6:16), dar de ce nu apeleaza nimeni la Exodul 32:5-6 , scena cu vitelul de aur: „5Când a văzut Aaron lucrul acesta, a zidit un altar înaintea lui, şi a strigat: Mâine, va fi o sărbătoare în cinstea Domnului! 6A doua zi, s-au sculat dis-de-dimineaţă, şi au adus arderi de tot şi jertfe de mulţumire. Poporul a şezut de a mâncat şi a băut; apoi s-au sculat să joace.”
  O sarbatoare in cinstea Domnului, spunea Aaron, cu tot „pachetul”: altar, jertfe si o doza de zbenguiala. Mai mult de-atat, israelitii strigau (v.8): „Israele! Iata dumnezeul tau care te-a scos din tara Egiptului!”
  Era acesta Dumnezeul lor? Nu! A pretinde ca aduci laude lui dumnezeu, nu inseamna neaparat Dumnezeu.
  Mai mult de-atat, la un moment dat, Dumnezeu devine satul de asa zisele laude la adresa Sa: „21Eu urăsc, dispreţuiesc sărbătorile voastre, şi nu pot să vă sufăr adunările de sărbătoare!
  22Când Îmi aduceţi arderi de tot şi daruri de mâncare, n-am nici o plăcere de ele; şi viţeii îngrăşaţi pe care-i aduceţi ca jertfe de mulţumire, nici nu Mă uit la ei.
  23Depărtează de Mine vuietul cântecelor tale; nu pot asculta sunetul alăutelor tale!
  24Ci dreptatea să curgă ca o apă curgătoare, şi neprihănirea ca un pârâu care nu seacă niciodată!”
  Stiu, o sa mi se spuna ca am iesit din context. Da, din context dar principiul ramane.

 43. Da, imi cer scuze, ultimele versete erau din cartea prorocului Amos, cap. 5:21-24.

 44. Frate Ionescu,
  nu trebuie sa afisati, nu e momentul…
  (…)
  –––––––––––––––
  Da sora Elisa,
  Și multe, multe altele…
  Toate la vremea lor.
  Dar, ca să îmi cunoașteți părerea, aveți dreptate.

 45. Daca am comenta si am judeca fiecare in dreptul nostru cum stim sa judecam si sa comentam de alti pe care nici macar nu ii cunoastem ar fi extraordinar ………………………. 🙂

  • Simi Hosu,
   uite eu as comenta despre mine, asa cum o fac intre surori,
   cu cele care nu sunt bune, ca cele bune sunt doar lauda si slava desarta, daca nu-s de la Domnul;
   dar….intr-un spatiu unde sunt si oameni duhovnicesti si cei care au „inca” numai duhul lumii, care nu pot intelege si nu pot primi lucrurile venie de la Duhul lui Dumnezeu” este o nebunie, pentru ca ei nu le POT intelege , pentru ca ele trebuiesc judecate duhovniceste” 1 cor2 -13-15.
   Daca avem slabiciuni sau probleme de marturisit, ca sa ne rugam impreuna si apoi sa primim iertare, o facem in piata publica?
   Nu!
   nici macar in biserica, pentru lucrurile de mai sus, pe care le spune apostolul Pavel.
   ..Si ne judecam ACUM, ca sa nu ajungem cu ele la scaunul de Judecata a lui Hristos.

  • Simi Hosu,
   uite eu as comenta despre mine, asa cum o fac intre surori,
   cu cele care nu sunt bune, ca cele bune sunt doar lauda si slava desarta, daca nu-s de la Domnul;
   dar….intr-un spatiu unde sunt si oameni duhovnicesti si cei care au „inca” numai duhul lumii, care nu pot intelege si nu pot primi lucrurile venie de la Duhul lui Dumnezeu” este o nebunie, pentru ca ei nu le POT intelege , pentru ca ele trebuiesc judecate duhovniceste” 1 cor2 -13-15.
   Daca avem slabiciuni sau probleme de marturisit, ca sa ne rugam impreuna si apoi sa primim iertare, o facem in piata publica?
   Nu!
   nici macar in biserica, pentru lucrurile de mai sus, pe care le spune apostolul Pavel.
   ..Si ne judecam ACUM, ca sa nu ajungem cu ele la scaunul de Judecata a lui Hristos.

 46. Se bat cu pumnul in piept ca il cunosc pe Dumnezeu , dar CU FAPTELE IL TAGADUIESC, se cred iscusiti ca David, … insa AIUREZA, … pacat de timpul lor pierdut, si apoi de imaginea care o propaga. Sunt penticostal , dar vazand tipul asta de muzica luat de la hora din Banat.. hai turai si turai, zic acum … daca as fi Ortodox … acum si nu as fi penticostal… as prefera sa mor ORTODOX .. SINCER. suntem asa de usori si asa de repede ne duce Satan de nas si in loc de PUTERE, DE RUGACIUNE, DE DUHUL SFANT, de ELIBERARI SI VINDECARI ….(semnele care vor urma pe cei ce vor crede) … DOAR ZAMGANEALA .. MULTA ZAMGANEALA.. rade dracu de ei pot sa cante pana nu mai au glas ,,.. ca adica nu se tem de dracu.. dar dracu spune despre ei ca si despre Pavel.. „pe Pavel il stiu” ??? hai sa ne pocaim ca Domnul Isus Hristos vine.

 47. Iata o viziune biblica despre efectele muzicii hip-hop si rock !!!

 48. Aici este un alt episod foarte important despre muzica. Explicatiile unui fost cantaret de Rap !

 49. Remus , vídeos excelente. Ar fi trebuit sa fie puse ca si „guest post” . Fratele de mai sus a adus niste argumente la care nu le-am mai auzit. Dumnezeu trage semnale , dar majoritatea sint orbiti. Este trist ca si pastori care la-au cunoscut pe Dumnezeu in trecut capituleaza in fata presiunilor exterioare si introduc inchinari satanice in adunarea sfintilor, si , culmea este ca lumina vina de unde nu ne asteptam….

  As da nume sau imagini dar sint sigur ca as fi moderat.

  • Gabi,

   am vizionat, am constatat ca vorbeste corect si le-am postat. A lui Dumnezeu sa fie slava ca, ne arata ca, lucreaza si ochii Lui privesc ceea ce se discuta aici spre invatatura noastra.
   Si aici iata unul deasemenea valoros, in care muzica este din nou adusa in discutie !!!
   Merita vizionat.

 50. Cel mai corect este sa se dea nume si imagini, din moment ce sunt adevarate si
  fratii trebuie sa cunoasca si sa se fereasca;
  nu cred ca fr Ionescu le va sterge, atunci la ce bun totul, daca nu dam pe fata raul?
  Doamne ajuta-ne !

 51. CUVINTUL-Acela ii va osindi in Ziua de Apoi!
  Cuvintul necitit prin Duhul sfint, avind ca final transformarea,
  aduce doar osinda.
  Ioan 12-48
  Efeseni
  4 -19. ei s-au dedat la desfrinare, si-au pierdut orice fel de simtire,
  savirsesc cu lacomie orice necuratie.
  Frate Ionescu,
  ni s-a explicat astazi ca desfrinare in acest caz este „curvia” cu lumea,
  nu actul curviei.
  Cum intelegeti dvstra?
  Este aceasta stare rea a celor care vor sa fie si cu lumea si cu Dumnezeu?
  Acestia au, sau „mai au” Duhul lui Dumnezeu?
  L-au avut vreodata? ca daca nu L-au avut , atunci degeaba aud adevarul,
  ca tot nu inteleg;
  daca L-au avut si L-au stins?
  Daca L-au stins, ce mai este de facut?

  • He, și „curvie CU lumea” ce înseamnă practic? Mă tem că, pentru unii, tot și nimic!
   Păcatul poate fi generic dar și specific.
   Cel generic trebuie rezolvat la nivelul minții iar cel specific în practica trăirii de zi cu zi.
   Una din tacticile diabolice este abstractizarea păcatului.

 52. erata
  neavind (nu avind) ca final transformarea

 53. Fenomenul este mult mai subtil decât pare a fi. Nu cred că autorul spectacolului din Baia Mare şi-a dat seama de complexitatea mesajului integral al manifestării, ci a fost furat de vântul care l-a dus în acea direcţie. Mesajul , în accepţia mea, nu are niciun mesaj creştin autentic. Iată de ce:
  1. Romulus Vulcănescu, scriitorul și etnologul, a scris o lucrare intitulată Mitologie română (1985). El a sintetizat unele aspecte ale horei. Iata concluziile sale:
  a. Cel mai complex şi mai semnificativ rit ce ţine de cultul solar era hora. Pentru noi „hora reprezintă factorul permanenţă al culturii române în necontenit proces de evoluţie, din preistorie pînă astăzi” (p. 371)
  b. Pentru români hora era un relict heleolatric, ce ţinea de o veche ceremonieperiodică adusă zeului soare. (p. 372)
  c. „În realitate, hora actuală la români este un relict heliolatric, care ţine de cultul Soarelui sfânt ca divinitate uranică”. (p. 372)
  2. Édouard Schuré a scris o carte intitulată Sanctuarele Orientului, şi a fost tradusă şi în româneşte. La pagina 33 din traducerea românească, autorul începe să descrie puţin un fel de muzică orientală. El vorbeşte de câteva dansatoare, de o orchestră sălbatică, compusă dintr-un cântăreţ la tarabuk, unul la chitară, altul la mandolină şi un solist vocal. Acolo este şi dans, dar nu relictul heliolatric de la noi, ci unul descris astfel:
  „Dansat în mediul său natural, dansul se încarcă de adevăratele sale semnificaţii: devine fenomenul patologic al unei rase decăzute, imaginea înspăimântătoare a unei alienări a personalităţii umane, care se produce atunci cînd simţurile devin stăpîne” (p. 34)
  A-L amesteca pe Creator în asemenea afaceri, oricât de culturale şi strămoşeşti ar fi, înseamnă, în ultimă instanţă, a-I lua în deşert Numele !

 54. De ce toata lumea il da exemplu pe David la astfel de discutii cand si David a fost un om care a pacatuit intr-un fel in care nu trebuia.Eu nu vad sa scrie in toata Biblia ca Isus dansa sau se bucura in felul acesta desi era plin de duh mai mult ca si David.si eu sunt din maramures si il cunosc personal pe sunny dar ce e prea mult e prea mult.

  • Exact aici e problema. Ca omul se uita la pacatul tau si te arunca in „iad”, el nu pricepe ce-i aia iertare. Prin faptul ca unii il dau ca exemplu pe David, asta nu aproba automat toate pacatele lui David (ar fi si culmea). Dar din moment ce Dumnezeu Insusi spune clar si raspicat ca David a fost un om dupa inima Lui, inseamna ca pasiunea si dragostea lui David pentru Dumnezeu sunt demne de urmat (nu pacatele lui, despre care, by the way, Dumnezeu zice ca le arunca in marea uitarii).

   Daca Dumnezeu nu ar fi rostit raspicat „verdictul” in cazul lui David, sunt convins ca in adunarile noastre s-ar fi vorbit despre el ca despre ultimul om, cazut, exemplul perfect al pacatosului ce merita iadul. Dar se pare ca Dumnezeu le-a inchis gura tuturor, oferindu-i lui David un har ASA DE MARE, incat insusi FIUL LUI DUMNEZEU sa poarte pe pamant numele lui David 😉 Cat de imens har si cata onoare trebuie sa primesti de la Dumnezeu, incat Insusi Fiul Sau sa poarte, in veac, numele tau. Insusi Dumnezeu sa se faca cunoscut sub numele tau, ca fiind un URMAS AL TAU.

   Deci se pare ca pe Dumnezeu INTRADEVAR il intereseaza INIMA ta, nu pacatul tau. Daca ai o inima de inchinator adevarat, chiar daca cazi in pacatele cele mai groaznice, atunci cand strigi dupa El, te restaureaza si te numeste Fiu de Imparat. Uite ASTA nu o sa putem noi intelege niciodata pe pamantul asta.

   Si doar asa, ca idee, inca nu s-a punctat clar nici macar un pacat categoric al lui Sunny, ci doar interpretari, rastalmaciri ale unor versete si pareri pesonale. Ma intreb oare daca era David in locul lui, stiind toata istoria de pacate a lui David, oare de cate ori l-am fi omorat cu pietre, noi pocaitii din ziua de azi, din moment ce Sunny are parte de asemenea tratament.

   • @Grig
    Uitați de pocăința lui David (o, ce pocăință).
    Ce a declanșat această pocăință, în urma nu doar a păcatului curviei (uităm de ucidere, conspirație, înaltă trădare împotriva propriei armate…)?
    CONFRUNTAREA!
    Confruntarea de către prorocul Natan în termenii cei mai duri și… public? Cum de a apărut tot episodul în Scripturi?
    Voi, cei ce credeți că îi protejați, voi le sunteți cei mai mari dușmani, voi îi împoedicați să se pocăiască!

 55. Grig unde ai gasit versetul cu marea uitarii?

 56. David a pierdut binecuvintarile in urma pacatelor, si-a pierdut fiii,
  lucru greu numai de imaginat, dar de suferit!!
  Cind s-a pocait, a facut-o pina la singe, avind o inima care se fringea din cauzadurerii pacatelor;
  luam doar partea care ne convine, doar jumate de adevar, aceasta fiind minciuna.
  In toate videourile cei care participa la „hora” danseaza, sar, se bîţîie…
  nu ai nevoie de mare discernamint sa vezi ca este un lucru care batjocoreste tot ce e sfint.
  Aibe mila Domnul de ei.
  In Brasov erau multe Centre crestine, inca de acum 18 ani, de cind cunosc eu,
  dar nici aceia nu excelau in topaieli si muzica disco, ca cei de acum;
  or fi „evoluat” si ei acolo. 😦

 57. va rog sa nu postati numai daca credeti ca e necesar;
  parca nu vad bine, cum sa scrie „rusine lor”?
  adica inclusiv dvstra, si de ce_
  de ce nu e barbat, sa posteze aici?
  Vaiiii, cit este de urit sa ai doua feţe!!!!
  draceste.
  Val said:

  ianuarie 29, 2013 la 19:42

  Razvan,

  (Ne)respectabilii de care vorbeai (cel putin cel din Chicago) sunt mai interesati in strecurarea tantarilor lui Sunny, Peniel si Pustan decat de (camila) lui IT.

  Ma bucur ca Ton a avut demnitatea (fie ea si mult prea tarzie) sa spuna pana la capat adevarata lui (buna/rea) teologie. Mi.ar place sa pot spune la fel si despre (ne)respectabilii in lupta lor atat de NEDREAPTA pt Adevar–ei inca se ascund dupa degete si fac tam-tam din nimic si nimic din tam-tam. Rusine lor!!!

 58. va rog sa nu postati numai daca credeti ca e necesar;
  parca nu vad bine, cum sa scrie „rusine lor”?
  adica inclusiv dvstra, si de ce_
  de ce nu e barbat, sa posteze aici?
  Vaiiii, cit este de urit sa ai doua feţe!!!!
  draceste.
  Val said:

  ianuarie 29, 2013 la 19:42

  Razvan,

  (Ne)respectabilii de care vorbeai (cel putin cel din Chicago) sunt mai interesati in strecurarea tantarilor lui Sunny, Peniel si Pustan decat de (camila) lui IT.

  Ma bucur ca Ton a avut demnitatea (fie ea si mult prea tarzie) sa spuna pana la capat adevarata lui (buna/rea) teologie. Mi.ar place sa pot spune la fel si despre (ne)respectabilii in lupta lor atat de NEDREAPTA pt Adevar–ei inca se ascund dupa degete si fac tam-tam din nimic si nimic din tam-tam. Rusine lor!!!

  • Am mai spus-o, si o mai spun: Nu a fost nimic rau in manifestarea de bucurie a lui David cand a fost adus chivotul la Ierusalim. El era atunci in perioada de glorie, cand a avut biruinta dupa biruinta, si dorinta buna sa zideasca o casa pentru Dumnezeu. Mical, sotia lui
   era gresita cand l-a dispretuit in inima ei….Sunt unii si in zilele noastre care au „duhul de dispret a lui Mical”. Lasati-ma sa va spun, cand eram un tanar pastor intr-o biserica din Ardeal, am fost confruntat cu astfel de persoane, care atunci cand era o manifestare de bucurie a Duhului, ar fi vrut sa „ne arda pe rug” (daca ar fi putut) Daca n-au putut-o, eventual ne-au reclamat la „securitate”, ca facem prea mare galagie, ca nu respectam programul de a incheia la timp, etc., si interesant, ne apostrofau tot cu Cuvantul Bibliei ca „Dumnezeu nu este un Dumnezeu al neoranduieli, ci a randuieli…”
   Cand ascult muzica, sau observ cum unii se manifesta intr-o adunare, prin Harul Domnului imi pot da seama daca in spate e Duhul Sfant, sau e duhul lumii si firea pamanteasca. (mai sunt si azi oameni care au darul deosebirii duhurilor) In final ceea ce am vrut sa spun, este ca atunci cand cineva sustine sus si tare ca David a fost gresit cand si-a manifestat bucuria aducerii chivotului, ma tem ca datorita prejudecatii, ar putea sa faca aceeasi greseala ca si Mical. Va rog sa recititi si sa va convingeti ca momentul caderii lui, (David) a fost cand a pacatuit cu Bat-Seba, de atunci au inceput problemele in familie, si nunumai. Desigur ca paralel cu manifestarile de bucurie originale ale Duhului Sfant, in zilele noastre se strcoara si firea pamanteasca, cand oamenii sunt lumesti, si nu traesc o viata curata. Cuvantul lui Dumnezeu ne spune si noua „daca vei DESPARTI ce este de pret, de ce este fara pret, vei fi ca gura Mea” (Ier. 15-19)

   • Frate Ștefan,
    Indiferent ce părere am avea despre dansul lui David, trebuie să recunoaștem că acel dans nu l-a ajutat deloc în lupta împotriva firii, dimpotrivă!
    Când Mical, ca orice femeie geloasă, i-a reproșat că… prea s-a dezgolit, replica lui David n-a fost deloc spirituală: era vorba de ceva slujitoare care – spunea el – i-ar aprecia formele.
    Mai mult, dacă dansul lui David a fost ceva spontan, o explozie de moment nepremeditată, concertele „noastre” sunt spectacole pregătite coreografic, cu incitări programate, menite să speculeze naivitatea și predispozițiile nărăvașe ale generației tinere, cu fumuri, obscuritate, flash-uri de lumini care stimulează și agită simțurile și chemări repetate, insistente la dans și dezmăț. Îmi povestiți și mie unde e Duhul în asemenea cazuri?
    Nu apărați, frate Ștefan, ceea ce NU a fost atacat. Noi avem stăruințe la biserică și știm ce înseamnă ca cineva să fie „sub putere”! Dacă și când simt că cineva ar ataca lucrarea și experiența penticostală, stăm altfel de vorbă. Nu este cazul aici!…

 59. Imi povestea o sora, ca dupa ce a decedat sotul, fiindu-i urit singura in casa
  lasa televizorul toata noaptea, apoi avea cosmaruri.
  Prima data cind i-am spus ca vin duhuri in incapere desi doarme, a spus ca
  nu-l inchide, ca este f singura, casa mare, etc.
  Apoi Domnul i-a mai spus printr-o sora sau un frate, asa ca a terminat cu el,
  revenindu-i somnul.
  Asa si cu stirnirea duhurilor cind se danseaza, se joaca, se mai si urla, cum am vazut in unele videouri carismatice.
  Daca nu discernem duhurile e de rau;
  insa daca le dicernem , suntem acuzati ca nu avem iubire.
  Suntem obligati sa strigam, sa nu-l lasam pe satana sa cistige teren;
  chiar daca nu avem voie la amvon, si nu o facem;
  ca si femei predicind in biserici,bineinteles.

  (amvón (-oáne), s.n. – Construcţie (ca un balcon) într-o biserică, de unde se predică sau se citeşte evanghelia.

 60. „Am ajuns si noi evanghelicii romani sa imbratisam EVANGHELIA DE ZAHAR a celor care apartin de curentul teologic eretic SEEKER-SENSITIVE ??? TOT scopul suferintei groaznice a crucii pe care a suportat-o Mantuitorul ISUS se intelege DEPLIN si are SENS , cand intelegem oroarea iadului , locul unde ar fi trebuit sa ajungem cu totii datorita faptelor noastre PACATOASE !!!
  Dumnezeu sa ne ajute la asta si sa ne dea o pocainta sincera si autentica !!!
  Atunci Duhul sfant ne va convinge de pacatul din viata noastra si ne va indemna spre pocainta reala , smerenie reala , dragoste reala (agape) si trairea unei vieti crestine reale( in sfintenie) in totala antiteza cu lucrurile lumesti ( pe care lumea le iubeste si le cauta ; adica succes personal in cariera si finante , mandrie , realizare personala , distractie cu muzica lumeasca , un stil de viata epicurian , hedonist , masini si case scumpe , consum de alcool , cluburi , baruri , discoteci , curvie , preacurvie , minciuna , etc ) .”
  Ioan8

 61. Doua curente extreme in crestinism – Legalismul si Crestinismul ieftin
  Asigura-te ca nu faci parte din nici unul din aceste curente care influenteaza crestinismul
  http://sofinetibogdan.wordpress.com/2013/04/13/extremecrestine/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: