Dezbaterile cu privire la hora carismaticilor din Baia Mare, protagonist Sunny Tranca, dincolo de aflatul în treabă al unora care nu știu să deosebească stânga de dreapta, demască un număr de confuzii grave în ce privește aspecte esențiale ale credinței. O scurtă enumerare:
1. Între public și personal. După ce spațiul public a fost deja bombardat agresiv și ostentativ cu isprăvile ”dacilor” săltăreți, vremea negocierilor a trecut. Totul a devenit o luptă pentru adevăr. Chestiuni de genul ”îl cunoașteți” sau ”ați vorbit vreodată cu el” nu sunt nici relevante nici de bun simț. Nu, nu cunosc pe toată lumea și nu am timp să vorbesc cu toată lumea, dar este de datoria mea să mă exprim cu privire la ceea ce îmi invadează spațiul. La manifestări publice, răspuns public!
2. Între obiectiv și colateral. Critici de genul ”de ce nu vă vedeți de pastorație” sau ”pastorii nu se ocupă de suflete ci de blog” sunt nu numai obrăznicii, sunt insinuări abjecte. În primul rând, de unde știu dumnealor că nu se ocupă pastorii de suflete, de unde știu ei câte consilieri am avut săptămâna trecută, câte convorbiri telefonice am avut și de câte suflete m-am ocupat sau nu? Apoi, că pe unii îi obsedează rău cum de pot face blogging, cam câte ore pe zi trebuie să lucreze un pastor, opt sau zece, sau poate paișpe ore? Bun, paișpe! Dacă doarme cinci sau șase (ca mine) îi rămân vreo cinci. Bloggingul, bine gestionat, nu ia mai mult de o jumătate de oră. AM VOIE SĂ BLOGĂRESC O JUMA DE ORĂ ÎN TIMPUL MEU LIBER, STIMABILE? Atunci, schimbă placa!
3. Între libertatea și robia harului. Există un curent al creștinismului modern sau post care nu vede decât dezmățul libertății. Acest curent negociază acest concept în favoarea firii pământești, a aprinderilor carnale. El nu distinge noțiunea de robie de bună voie și nici de călăuzire a Duhului, afară de faptul că o confundă cu predispozițiile răzvrătirii lor.
4. Între principii și preferințe. Orice lucru în care acest curent tolerează manifestările extreme ale firii devine subiect al preferințelor. În teologia lor aproape că nu mai sunt principii. Decența în îmbrăcăminte, pietatea, echilibrul și multe altele devin victime ale răstălmăcirii și redefinirii perverse a unor termeni: legalism, fariseism, formalism…
5. Între convertire și naștere din nou. Convertirea poate să însemne și doar aderarea la un grup religios dar fără transformarea radicală a vieții în toate amănuntele ei. Atunci când acest lucru se petrece în zona conservatoare, generează oameni falși. În sfera liberală naște răzvrătire, nelegiuire și asemănare cu lumea.
6. Între bine și rău. A fost de-a dreptul obositor să elimin acele comentarii care se osteneau cu ”uite aici” și ”uite colo” ce (alte) cântece, melodii și versuri a compus împricinatul. Principiul este că ”puțin aluat dospește toată plămădeala”. Este ridicol cum oameni care își bazează obsesiv intrarea în rai pe baza exclusivă a harului și detestarea faptelor, acum încearcă să cântărească la gram binele mult contra puținului rău.
7. Între generații și spiritualitate. Acești comentatori se erijează în exponenți ai generației tinere, subînțelegând prin aceasta că TOATĂ generația tânără este reprezentată de asemenea manifestări. Fals! Aici categoriile nu sunt tineri și bătrâni ci duhovnicești și firești.
8. Între confruntare și insulte. Unii încep cu ”bă, Ionescule” sau, foarte politicos 🙂 , ”Domnule Ionescu” și pe urmă se deranjează dacă sunt moderați. Ei încearcă să pună în aceeași cutie confruntarea unui stil și manifestare bisericească și modul lor obraznic de a se adresa. Eu zic că ar putea trece direct la subiect fără nicio interpelare. Mai neutru…
9. Între adevăr și iubire. Aici e cheia: dacă nu tolerezi toate prostiile n-ai dragoste. Dacă le confrunți ești plin de ură, ți-e frică să nu-ți plece membrii și altele. Tot aceștia, ca să-și explice cum de un om așa de inteligent și erudit 🙂 (ceea ce nici nu sunt și nici nu mă cred) se plasează atât de conservator în aceste dezbateri, tot ei mă acuză de populism și că așa îi țin pe membri. Păi, hotărâți-vă!
Mai sunt multe confuzii, liberalismul este o mare ceață, dar deocamdată, atât.
Ravenhill spunea:
„Many pastors criticize me for taking the Gospel so seriously. But do they really think that on Judgment Day, Christ will chastise me, saying, ‘Leonard, you took Me too seriously’?”
Brother Ionescu, I will change this quote a little.
Many people ( and some ‘pastors’ ) criticize me for taking the Gospel so seriously. But do they really think that on Judgment Day, Christ will chastise me, saying, ‘Cristian, you took Me too seriously’?
Sadly, I expect there will be liberals jumping in who actually think, or at least say, that God WILL chastise people for taking Him too seriously.
M-am gindit mult zilele acestea la felul in care ar trebui sa stam in fata Lui Dumnzeu, mai ales cind sintem in casa Lui si cel mai potrivit raspuns l-am gasit scris in cartea lui Iov 42:5-6, care spune asa: „Urechea mea auzise vorbindu-se de Tine; dar acum ochiul meu Te-a vazut. De aceea mi-e scirba de mine si ma pocaiesc in tarina si cenusa.” Dar unde era Iov atunci cind spunea aceste lucruri? Nu era el deja in tarina si cenusa? Ba da, era acolo, dar n-a vazut. Abia dupa ce i s-au deschis ochii, a vazut deslusit cine este de fapt. Doamne Dumnezeule, descide-ne si noua ochii sa vedem unde sintem si cum trebuie sa stam in fata Sfinteniei Tale!
Orice capitol din Biblie incepe cu versetul 1, deci pana la versetul 5-6 mai sunt, normal nu?, inca 5-6 versete. Intr-un text cu continuitate sa ajungi la versetul 5 direct pare o …..scoatere din context si…..chiar este.
Dialogul intre Dumnezeu si Iov incepe in capitolul 38 versetul 2 cu intrebarea ” Cine este celce Imi intuneca planurile, prin cuvantari fara pricepere?”. Dumnezeu isi incheie prelegerea cu aceasi intrebare (aproximativa) in capitolul 42 versetul 3 partea 1: „Cine este acela care are nebunia sa-Mi intunece planurile?”
Cheia finalizarii raspunsului lui Iov (capitolul 42:5-6) enuntat de dumneata ESTE inceputul raspunsului, respectiv capitolul 42 versetul 3 partea a doua: „Da, am vorbit, fara sa le inteleg, de minuni, cari sunt mai pe sus de mine si pe care nu le pricep.”
Epilog: ….incercarea de-a invinui pe Iov cum ca este „tarana si cenusa” deci pacatos cu alte cuvinte si nu vedea SI incercarea fortata de a ne autodeclara „tarana si cenusa” si de-a ne verifica peste masura „cum stam inaintea Lui Dumnezeu” mai ales in casa Lui SI in contextul articolului original MA FACE SE CRED CA SE DA O INTERPRETARE TOTAL GRESITA TEXTULUI DIN IOV 42:5-6.
Iov a declarat acele faimoase expresii NUMAI in ideea vorbirii lucrurilor pe care nu le intelegea.
Concluzionez atragand atentia tuturor celor care de vreo doua saptamani, pe toate blogurile vorbesc despre lucruri pe care…..s-ar putea sa nu le inteleaga!…..deci ce nu se intelege, ar trebui lasat la o parte ca nu cumva daca Dumnezeu deschide ochii si lucrurile stau altfel sa vezi pe toti cu …..sacul si cenusa pe lista de cumparaturi!
Cine pricepe sa priceapa si cine nu…..Dumnezeu cu mila. 🙂
Like!!
Frate Ionescu va felicit si cred ca si Domnul Dumnezeu se bucura de dumneavoastra , pentru ca sunteti unul din putinii pastori cu influenta care tineti sus si tare Adevarul ,demascandu-i pe falsi inchinatori . Acest „crestinism modern ” este orice numai crestinism nu e si cred ca e bine reprezentat in Biblie la 2 Timotei 3
1. Sa stii ca in zilele din urma vor fi vremuri grele.
2. Caci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, laudarosi, trufasi, hulitori, neascultatori de parinti, nemultumitori, fara evlavie,
3. fara dragoste fireasca, neinduplecati, clevetitori, neinfranati, neimblanziti, neiubitori de bine,
4. vanzatori, obraznici, ingamfati; iubitori mai mult de placeri decat iubitori de Dumnezeu;
5. avand doar o forma de evlavie, dar tagaduindu-i puterea. Departeaza-te de oamenii acestia.
Care deasemenea propovaduiesc o evanghelie ciuntita a harului, iesit din context, nu dupa cum scrie in Biblie la Tit 2
11. Caci harul lui Dumnezeu, care aduce mantuire pentru toti oamenii, a fost aratat
12. si ne invata s-o rupem cu paganatatea si cu poftele lumesti si sa traim in veacul de acum cu cumpatare, dreptate si evlavie,
Cat despre faptul ca scrieti pe blog este o lucrare spirituala de mare impact si de acea diavolu e deranjat si prin slujitori sai incearca sa va opreasca, este exact ca orice alta invatatura pe care o dati insa la mult mai multi oameni decat ar incapea intr- o cladire de biserica. Domnul sa va tina in calauzirea Duhului Sfant si in paza Sa.
Pazeste-ma de uneltirile celor rai, de ceata galagioasa a oamenilor nelegiuiti! (Ps.64:2)
Aceste „confuzii liberale” sunt bine ticluite de cel rau si au ca scop daramarea a ceea ce-a mai ramas inca in picioare. N-ati observat ideea ce se propaga la nivel general, cum ca cei „traditionali si legalisti” ar fi acele oase moarte din Ezechiel, si ca ei (libertinii) sunt cei ce-au experimentat adevaratul har al Domnului si au devenit „mladite noi in Christos”?! Si roada este ceea ce se vede… Pentru oamenii acestia, trairea cu evlavie in Christos si a fi prigonit pentru asta este ceva de domeniul trecutului! Pentru ei totul se rezuma la – sa te inchini, si in acelasi timp sa-ti dovedesti inchinarea manifestandu-te in fel si chip, asa cum i-ti trece prin cap in momentul respectiv. Ca doar…in Christos e libertate!
Frati sfinti, care a-ti avut parte de chemarea glorioasa a Domnului nostru Isus Christos, si care a-ti gustat din bucuria vietii viitoare, fiti treji si vegheati, ziditi-va sufleteste pe credinta voastra preasfanta, rugati-va prin Duhul Sfant, tineti-va in dragostea lui Dumnezeu si asteptati indurarea Domnului nostru Isus Christos pentru viata vesnica!
Be blessed
7. Între generații și spiritualitate. Acești comentatori se erijează în exponenți ai generației tinere, subînțelegând prin aceasta că TOATĂ generația tânără este reprezentată de asemenea manifestări. Fals! Aici categoriile nu sunt tineri și bătrâni ci duhovnicești și firești.”
De fapt, liberalii nu sunt multi ci putini.Atata tot ca’s foarte galagiosi. Si era sa uit ca majoritatea sunt liberali pe banii altora, de regula a parintilor conservatori.
Eu totusi cred ca sunt multi, si numarul lor e in crestere…
Sunt destul de multe biserici carismatice in Romania dar cu exceptia a doua, trei, ele sunt foarte micute.
2 Corinteni 10:7
Vă rog eu frumos, nu mai blamați liberalismul pentru orice prostie… Are și liberalismul teologic demnitatea lui, iar chestia cu Sunny Trancă e prostie curată.
Îl blamez nu pentru că le inventează pe toate, deși inventează multe, ci pentru că le culturalizează.
Nu ati pus link-ul cu video pentru cei care nu au vazut videoclipul ca sa inteleaga mai bine despre ce e vorba ( o mica observatie )
Este groaznic ce se intampla.Am citit si comentariile de pe youtube si se pare ca ei stiu ce fac si nu sunt pregatiti sa primeasca nici un sfat si nici nu ii intereseaza adevarul 😦