PERICOLUL MIȘCĂRII CARISMATICE (3) – O PERSPECTIVĂ PERSONALĂ

spiritual_giftsAtunci când vorbim despre un curent sau o mișcare, trebuie să privim și din punct de vedere personal. Care este dinamica gândirii unui om care stă față în față cu o învățătură nouă. Ce îl atrage sau îl respinge, ce vulnerabilități îi exploatează asemenea manifestări și, întrebarea cheie, cum le poate reconcilia rațional cu mediul precedent pe care îl părăsește în favoarea noului. Menționez din start că nu orice nou este rău. Acest clișeu a fost aplicat și crezului nou-testamental (”calea cea nouă”). Dar, în vreme ce punctul de pornire al lui Pavel a fost să dovedească cu Scripturile, în cazul mișcării carismatice mai întâi ești chemat să guști experiența.

Acoperirea teologică este speculativă. Dar tocmai asta este FRAUDA carismaticilor! Ei, care se laudă cu o călăuzire absolută a Duhului Sfânt, ei împrumută și imită stiluri muzicale, manifestări și jocuri de scenă până și de la discotecă, iar cât despre David, jocul lui David nu este un model de închinare ci o experiență personală și unică (până și în viața lui… David, nu mai vorbim de ceea ce a urmat…)

Apropo de cititul Bibliei, o altă FRAUDĂ carismatică este că își alcătuiesc crezul dintr-o compilare de astfel de instanțe. Ciudat este că versetele care vorbesc cu claritate despre acoperirea capului la surori, împotriva bijuteriilor și altele asemănătoare, pe acestea le ignoră.

Nu vi se pare ciudat că noul mod de a te bucura în Hristos este invariabil legat de muzica lumească? Acum, întrebarea mea este, de unde au acești tineri cunoștință de modurile de manifestare și incitare, decorurile de scenă, stilurile muzicale copiate la virgulă și tot tacâmul pe care îl poți privi sau auzi DOAR în arenele și sălile lumii? Oare Duhul Sfânt, dacă avea nevoie de nou nu îl putea găsi decât în astfel de medii? Realitatea este că tinerii noștri și nu numai, gustă astfel de spectacole INTERZISE (pe care unii dintre detractorii mei le numesc cultură și le promovează), devin infatuați cu ele și pe urmă, normal, și le-ar dori și în biserici.

Dar ceea ce este și mai tragic, nu vi se pare cel puțin curios, aceste noi manifestări vin la pachet cu o îmbrăcăminte ostentativ senzuală, interpretări gemute și tandre, atitudini de rebeliune și sfidare, exact ca Esau care, atunci când a aflat ce nu le place părinților lui, le-a făcut în ciudă.

Atenție și veghere: tot ceea ce te scoate din litera, spiritul și întregul Scripturilor (prerogativa de bază), din cadrul unitar al familiei și mediul testat și decent al bisericii nu este nici nou (vezi proveniența) nici bun. Spunând aceste lucruri nu neg nuanțele și influențele culturale ale stilurilor muzicale (nici fratele Niculiță Moldoveanu nu a compus în vid) și nici nu contest o oarecare trăsătură umană comună a manifestărilor (iaca, toți mai ridicăm mâinile, nu?) ci mă refer la extremele firești, vădit și ostentativ lumești, al căror scop manifestat este închinarea dar care sunt doar divertisment cu iz de destrăbălare.

Or, închinarea nu este despre mine, ce-mi place mie, ce mă satisface pe mine, deoarece toate aceste înclinații pot avea cârlige în firea pământească. Închinarea are de-a face cu trei dimensiuni ale vieții: 1. cunoașterea de Dumnezeu prin Cuvânt și prin experiența personală, 2. trăirea în sfințenie și 3. atitudine de smerenie (interioară și exterioară) și supunere în familie și în părtășia bisericii locale.

Botezul cu Duhul Sfânt, vorbirea în limbi, bucuria mântuirii și manifestările ei în mediul penticostal au fost contestate la fel ca și mișcarea carismatică, înțeleg acest lucru. Diferența este că mișcarea penticostală, odată cu toate aceste manifestări a predicat depărtarea de lume și a condamnat modelele ei, în vreme ce mișcarea carismatică le îmbrățișează. Cineva îmi va spune că și carismaticii au parte de experiențe similare penticostalilor și, uite, chiar între denominațiunile clasice există asemenea curente. Asemănătoare, poate, dar nu este același lucru. Eu nu cred în manifestări autentice ale Duhului Sfânt între oameni care sărută icoane, se închină la statui și profesează un crez nebiblic după cum nu cred că indecența, spiritul lumesc și rebeliunea organizată sunt mediile în care Dumnezeu este prezent.

Da, cred că există forțe și energii spirituale care mișcă aceste mase. Consider că există predispoziții care îi fac pe asemenea oameni vulnerabili unor asemenea experiențe. Pe aceasta contează hristoșii, prorocii și învățătorii mincinoși, culminând cu anticristul prin care satana va face să i se arate puterea cu semne și minuni.

Am văzut prea multe minuni, am experimentat de prea multe ori puterea extraordinară a Duhului Sfânt, L-am văzut pe Domnul la lucru din copilăria mea și am fost în prezența multor oameni de mare calibru spiritual care testau BIBLIC aceste manifestări, ca să mai pot fi clătinat: știu ce înseamnă lucrarea și manifestările reale ale Duhului Sfânt cu botez, vorbire în limbi și daruri spirituale, dar simt și știu și impostura atunci când se furișează în rândurile noastre. Îmi fac datoria să spun.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

56 răspunsuri sa “PERICOLUL MIȘCĂRII CARISMATICE (3) – O PERSPECTIVĂ PERSONALĂ”

 1. AVETI DREPTATE FRATE CRISTIAN. Din pacate cred ca traim vremea cand cine este sfant sa se sfinteasca mai departe.
  Cine este nedrept, să fie nedrept şi mai departe; cine este întinat, să se întineze şi mai departe; cine este fără prihană să trăiască şi mai departe fără prihană. Şi cine este sfânt, să se sfinţească şi mai departe!

 2. Domnul sa va binecuvinteze frate Cristian! Este foarte bine venita aceasta clarificare si sortare a lucrurilor. Doar la lumina evangheliei si prin calauzire Duhului se poate vedea clar. Acestea sunt tocmai lucrurile care trebuie judecate, dupa Scripturi. N-o fi treaba noastra sa judecam (decidem) soarta cuiva, dar faptele si influentele trebuie judecate.

 3. „Botezul cu Duhul Sfânt, vorbirea în limbi, bucuria mântuirii și manifestările ei în mediul penticostal au fost contestate la fel ca și mișcarea carismatică, înțeleg acest lucru. Diferența este că mișcarea penticostală, odată cu toate aceste manifestări a predicat depărtarea de lume și a condamnat modelele ei, în vreme ce mișcarea carismatică le îmbrățișează. Cineva îmi va spune că și carismaticii au parte de experiențe similare penticostalilor și, uite, chiar între denominațiunile clasice există asemenea curente. Asemănătoare, poate, dar nu este același lucru.” – AMIN – Aici ati pus punctul pe i …cum se spune.

 4. Stimate domnule pastor Cristian Ionescu,

  Dumneavoastră spuneţi următoarele în articolul de mai sus:
  „Eu nu cred în manifestări autentice ale Duhului Sfânt între oameni care sărută icoane, se închină la statui și profesează un crez nebiblic”.
  V-aş ruga să îmi indicaţi care anume sunt pasajele Crezului niceean care nu pot fi susţinute biblic?

  • Lăsați crezul Niceean și luați Scripturile ca autoritate supremă în materie de doctrină.

   • Dar oare penticostalii nu ţin cont de Mărturisirea de credinţă penticostală?
    Iar Crezul pe baza Scripturii a fost alcătuit şi ştiţi prea bine asta.

    • Și pe baza sfintei tradiții…

     • Stimate domnule pastor Cristian Ionescu,

      Crezul de la Niceea, nu contrazice Biblia, ci dimpotrivă, sintetizează învăţătura creştină despre Dumnezeu triunitar.
      Ceea ce mă enervează la dumneavoastră e că deşi ştiţi foarte bine aceste lucruri, totuşi vorbiţi de rău Crezul şi asta doar pentru că este de provenienţă ortodoxă.

     • Ceea mă… impresionează la dvs. este tenacitatea cu care evitați orice discuție despre (ne)biblicitatea tradițiilor…

     • Ioan Cadar,
      Nu te mai enerva si accepta situatia–e tipic C.I. sa strecoare tantari si sa inghita camile 🙂

     • “Fraţilor, vă laud că în toate vă aduceţi aminte de mine şi ţineţi predaniile cum vi le-am dat.”
      (I Corinteni 11:2)
      * “Now I praise you, brethren, that you remember me in all things and keep the traditions just as I delivered them to you.”
      (I Corinthians 11:2, New King James Version)

      “Deci, dar, fraţilor, staţi neclintiţi şi ţineţi predaniile pe care le-aţi învăţat, fie prin cuvânt, fie prin epistola noastră.”
      (II Tesaloniceni 2:15)
      * “Therefore, brethren, stand fast and hold the traditions which you were taught, whether by word or our epistle.”
      (II Thessalonians 2:15, New King James Version)

      “Fraţilor, vă poruncim în numele Domnului nostru Iisus Hristos, să vă feriţi de orice frate care umblă fără rânduială şi nu după predania pe care aţi primit-o de la noi.”
      (II Tesaloniceni 3:6)
      * “But we command you, brethren, in the name of our Lord Jesus Christ, that you withdraw from every brother who walks disorderly and not according to the tradition which he received from us.”
      (II Tessalonians 3:6, New King James Version)

      P.S. Mulţumesc Val!

     • 1. Fratele Val să respecte mai întâi tradiții și pe urmă să vorbească. 🙂
      2. Biserica Ortodoxă are două alternative: ori introduce tradițiile de care am vorbit în canon (se mai poate?) ori renunță la ele. Pavel vorbea de ÎNVĂȚĂTURI și acestea sunt negru pe alb parte din SCRIPTURI. Tradiția moaștelor de unde e?

     • “Dar iată, odată, când îngropau un mort, s-a întâmplat ca cei ce-l îngropau să vadă una din aceste cete şi, speriindu-se, au aruncat mortul în mormântul lui Elisei. Căzând acela, s-a atins de oasele lui Elisei şi a înviat şi s-a sculat pe picioarele sale.”
      (IV Regi 13:21, dar II Regi/Împărati 13:21 în versiunile protestante)
      * Puterea vindecătoare a moaştelor sfinţilor

      “Sau nu ştiţi că trupul vostru este templu al Duhului Sfânt care este în voi, pe care-L aveţi de la Dumnezeu şi că voi nu sunteţi ai voştri?”
      (I Corinteni 6:19)
      * Moaştele sfinţilor nu putrezesc tocmai pentru că trupul lor, cu adevărat, a devenit templu al Duhului Sfânt. Tocmai de aceea moaştele sunt vrednice de cinstire.

      “9. Dar Mihail Arhanghelul, când se împotrivea diavolului, certându-se cu el pentru trupul lui Moise, n-a îndrăznit să aducă judecată de hulă, ci a zis: “Să te certe pe tine Domnul!”
      10. Aceştia însă defaimă cele ce nu cunosc, iar cele ce, – ca dobitoacele necuvântătoare, – ştiu din fire, într-acestea îşi găsesc pieirea.”
      (Iuda 1:9-10)
      * Iată o dovadă clară că Dumnezeu cinsteşte trupurile sfinţilor, chiar morţi fiind, deoarece însuşi Arhanghelul Mihail s-a luptat cu diavolul pentru trupul lui Moise. Nu se cuvine, deci, şi nouă, păcătoşilor, să le cinstim moaştele, trupurile neputrezite ale sfinţilor?

     • Unde sunt osemintele lui Elisei? După miracol (mai era nevoie de unul ca să fie dublu cât numărul de minuni ale lui Ilie – a cerut o îndoită măsură) le-au îngropat și gata.
      Da’ de ce se lupta Mihail cu satana pentru trupul lui Moise? Ca să nu încapă pe mâinile oamenilor să-l idolatrizeze cum se face cu moaștele.
      Doamne, câtă rătăcire!…

     • fratele Val are si el traditile lui carismatice …. care merg waaaay back to Elvis, Beatles , Hippies and Oral Roberts 🙂

     • Tot la capitolul Moaşte

      “7. Iar îngerului Bisericii din Filadelfia scrie-i: Acestea zice Cel Sfânt, Cel Adevărat, Cel ce are cheia lui David, Cel ce deschide şi nimeni nu va închide şi închide şi nimeni nu va deschide:
      8. Ştiu faptele tale; iată, am lăsat înaintea ta o uşă deschisă, pe care nimeni nu poate să o închidă, fiindcă, deşi ai putere mică, tu ai păzit cuvântul Meu şi nu ai tăgăduit numele Meu.
      9. Iată, îţi dau din sinagoga satanei, dintre cei care se zic pe sine că sunt iudei şi nu sunt, ci mint; iată, îi voi face să vină şi să se închine înaintea picioarelor tale şi vor cunoaşte că te-am iubit.”
      (Apocalipsa 3:7-9)
      * Iată, ce-i spune Domnul Iisus Hristos îngerului din Filadelfia (episcopului locului, cel mai probabil):
      “iată, îi voi face să vină şi să se închine înaintea picioarelor tale”
      (Apocalipsa 3:9)
      Deci, sfinţilor li se cuvine cinstire şi închinare; e drept, nu ca lui Dumnezeu.

     • Cinstire, da, cât trăiesc; pildă în bine, după moarte (sfârșitul felului lor de viețuire); închinare, NU! De unde ați scos chestiunea cu închinarea, fie și… nu ca lui Dumnezeu? Eu zic că deloc. Domnul Însuși spune că nu trebuie să ne închinăm decât lui Dumnezeu.

     • Domnul Iisus a spus îngerului: „iată, îi voi face să vină şi să se închine înaintea picioarelor tale şi vor cunoaşte că te-am iubit.” (Apocalipsa 3:9)

     • Una este la picioarele lor și împreună cu ei DOMNULUI și alta este – nu în cazul de față – să se închine LOR.

     • Ioan Cadar, eu ma bucur ca vii cu toate aceste argumente la lumina. Pentru multa vreme nici nu ma gindeam ca cineva poate argumenta asa ceva, sa te inchini sau chiar sa saruti niste oase. Ma gindeam ca sunt doar niste superstitii aiurite. Ar trebui pus la rubrica „incredibil, dar adevarat” cata lume crede aceasta ratacire. Eu te sfatuiesc sa pretuiesti acest har de a ti se arata adevaratul sens a-l Scripturilor, chiar prin intermediul acesta.

     • Draga Gabi,
      N.am traditii (doar) carismatice (toti avem traditii),dar fie vb intre noi, n.am aproape nimic in comun cu prezentii carismatici din America ; ma identific mai mult cu penti decat cu carismaticii. sunt pt miscarea carsimatica ce a venit in RO dupa revolutie in mare parte–nu zic ca n.au fost si nu sunt si chestii rele (asta e peste tot). Eu inteleg diferenta dintre o miscare as a whole si ratacirile care au loc in acea miscare. Toate miscarile au avut si au „an aura of irregualarities, heresies, and failures”, dar asta nu inseamna ca Dumnezeu nu a lucrat acolo.

      Ce combat eu aici nu este faptul ca miscarea carismatica e mai pe nicaieri ( ca este), ci faptul ca nu e cu nimic mai deplorabila sau falimentata ca si alte grupari cum sunt cele traditionale romanesti, de pilda (considera doar bataile ce au loc la Bise (…) unde se intalnesc doar cu politia de fata- si multe alte bise traditionale unde au venit inarmati la bise ca sa se bata). Despre astea nu vei vedea nici un articol pe acest blog si eu asta combat. Nu accept sa judecam cu 2 unitati de masura, si cam asta face C.I.–oricat de mult tin la el si mi.e drag si il respect in multe feluri.

     • Frate Val,
      Una este să ai de-a face cu fulgii fraților nepocăiți cum trebuie, care calcă propriul lor crez și altceva să combați erezii.
      Eu nu pot fugi după toți fulgii.
      Îi iau pe cei care cred că sunt dăunători.
      Cât privește faptul că am scris de unele și nu de altele, nu e vorba de două unități de măsură, e vorba de cât poate acoperi un om și, implicit, care îi sunt prioritățile.
      Altfel, simpatia este reciprocă.

     • (Daca ma repet, e o gresala. Dupa prima incercare mi s-a blocat pagina…)

      Ioan Cadar, eu ma bucur ca vii cu toate aceste argumente la lumina. Pentru multa vreme nici nu ma gindeam ca cineva poate argumenta asa ceva, sa te inchini sau chiar sa saruti niste oase. Ma gindeam ca sunt doar niste superstitii aiurite. Ar trebui pus la rubrica „incredibil, dar adevarat” cata lume crede aceasta ratacire. Eu te sfatuiesc sa pretuiesti acest har de a ti se arata adevaratul sens a-l Scripturilor, chiar prin intermediul acesta.

      P.S. Cat despre inchinare de care vorbesti, vrei cumva sa iei si prima parte cand spune ca cei ce se inchinau erau din „sinagoga satanei”?

     • Val ,daca toti carismaticii ar gindii ca tine ( for the most part) mai treca mearga .. 🙂

      Dar in privinta la ce este ok sa se publice pe un blog ,daca fratii se bat intr-o biserica nu cred ca este recomandat ca incidentul sa fie facut public…ca doar blogul nu se numeste „Popas pentru Birfa”

      Dar daca fratii se bat, si pastorul incepe sa predice ca este biblic ca fratii sa se bata deoarece si Domnul Isus a intrat cu biciul in templu , atunci este corect ca incidentul sa fie publicat de catre un blog crestin ca oamenii sa nu fie indusi in eroare de „INVATATURA”

      Acelasi lucru se aplica la Peniel/Sunny . Daca organizatorii/cintaretul ar fi recunoscut ca a fost o greseala … nu avea nici un sens sa se mai dezbata subiectul….

      Pe un blog serios nu se discuta neaparat pacate, ci se discuta idei…

     • tot la capitolul moaste 🙂

      “Binecuvântat este Domnul Dumnezeu, Dumnezeul lui Israel, singurul Care face minuni.“(Psalmul lui Solomon, 71:19 – Biblia Ortodoxă)

      link-ul de ajutor: http://bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=65&cap=71

    • Cei ce alcatuiesc (fie si pe baza Scripturii) defapt ei adauga ceva, si lor li se va adauga, …stiti ce.

  • Ioan Cadar –daca studiezi bine istoria bis ortodoxe, vei afla ca la soborul de la Niceeia sa votat scoaterea icoanelor si obiectelor de cult din biserici– dupa putin timp ,s-au introdus din nou datorita faptului ca mestesugarii au ramas fara lucru .Deci din acele timpuri, sa inteles ca inchinarea la altceva decat DUMNEZEU -era pacat. Insasi Domnul IIsus spune –inchinare in Duh si Adevar- nothing else- God bless you

 5. CE CRESTINI SINTEM? LIBERALI SAU CONSERVATORI

  Baptiştii conservatori americani s-au retras în anul 1845 din Organizaţia Baptistă Naţională şi-au înfinţat organizaţia Biserica Baptistă din Sud (South Baptist Church)
  Ei au exclus din organizaţia lor toate bisericile liberale care aveau păstoriţe. Mai târziu în anul 1979 au schimbat toţi pastorii moderaţi cu pastori conservatori şi chiar fundamentalişti. Despre această trezire spirituală a vorbit pastorul Harding de la biserica baptistă First Baptist Church din Troy (metropola Detroit) la biserica baptistă română unde era pastor Beni Cocar cam prin anul 1998. Cel care traducea în limba română a fost un pastor penticostal român. După predică l-am întrebat:
  -Ce zici frate? la care n-a răspuns nimic.
  Biserica americană First Baptist Church este o biserică fundamentală baptistă afiliată cu Bob Jones University. Biserica pregăteşte copii de la grădiniţă până la liceu inclusiv. Fetele (elevele) nu au voie să poarte pantaloni şi fustă scurtă, nu au uniformă şcolară dar totuşi hainele se aseamănă între ele. Tinerii (elevii) nu au voie să poarte bărbi şi să discute cu fete (dating), nu au voie să meargă la filme şi să asculte muzică populară. Este interzis să meargă în grup la restaurante ci numai cu părinţii.
  NOI SINTEM PENTICOSTALI DE CARE? DIN NORD SAU SUD?

 6. Orice abatere de la invatatura sanatoasa a Sfintelor Scripturi, are efecte negative si conduce pe cel, sau pe cei in cauza, la comiterea de pacate. In raport cu gravitatea abaterii, unele efecte pot fi catastrofale atat pentru cel in cauza , cat si pentru cei carora le sunt raspandite invataturi eronate.

 7. ……””intrebarea cheie , cum le poate reconcilia rational cu mediul precedent pe care il paraseste in favoarea noului .”” Cred ca la inceputul miscarii carismatice a existat o sete sincera pt o apropiere autentica de Dumnezeu , si Domnul a cercetat , a turnat prospetime si putere , dar FARA sa le anihileze Ratiunea , astfel au reusit sa se impace cu gandul ca Dumnezeu este acelasi ieri , si in veci Dar in scurta vreme [ ca la majoritatea trezirilor ]––a aparut competitie , partide , imitatii , exagerari , dorinta de a explota , etc. – pana cand s-a diluat si , in cele mai multe cazuri , a mai ramas doar dorinte inversunate dupa DARURI FARA ROADA , unde rationalul este mult tocit de spiritul kundalini si alte duhuri de confuzie. Totusi , eu cred ca Dumnezeu are si astazi oameni reali , cu Duh Sfant , diferite daruri si echilibrati din randurile fratilor carismatici , care lucreza pt extinderea Imaratiei LUI DUMNEZEU..

 8. Carismaticii pun accent pe placerile trupului,
  care trebuie omorit, ca sa poate trai Hristos in el.
  Nu putem face rabat de la Cuvint lasind lucrurile firesti sa ne inunde.
  Dumnezeu umple universul, EL e prezent peste tot, in orice loc,
  in orice clipa;
  de ce IL cautam in bitieli, in larma multa, in spectacol pur lumesc?
  pentru ca nu-L avem in noi;
  daca EL nu este in noi, asta nu este Evanghelia!
  Daca nu pastram in inima noastra ceea ce citim, atunci Cuvintul va fi osinda
  pentru noi.
  Daca citesti Cuvintul, dar nu vrei sa-L asculti, Domnul iti va trimite invatatori mincinosi, pe care ii vei crede.
  Este nevoie de autoritate de sus, asa cum avea sfintul apostol Pavel,
  dar el avea o partasie intima cu Domnul, ca si apostolul Ioan,
  de aceea Domnul li s-a descoperit extraordinar, ei avind autoritate sfinta;
  incit invatatura lor, are putere.
  Acum s-au ridicat (impropriu spus) pastori care predica despre dumnezei straini,
  predicile lor au de toate, in afara de putere, autoritate sfinta, sete de curatie;
  ei pun baza pe aur si argint, desi noi nu cu acestea am fost cumparati,
  ci cu singele sfint al Domnului Isus, ca sa fim de ACELAS NEAM cu EL,
  nascuti din EL.
  Fiind nascuti din EL, se schimba mintea noastra, si fara METANOIA,
  nimic nu e!
  Nu trupul, nu poftele, nu firea, ele trebuie sa moara!
  Slavit sa fie Domnul, care ne-a dat Viata vesnica,
  care este SINGURUL lucru care conteaza.
  spicuiri din predica de astazi a fr Belciu B. de la evanghelizare

  P.S.
  „Curvia spirituala a biserici este desfrinare;
  curva cea mare este si cu Dumnezeu si cu lumea, facind desfrinare-
  Mireasa este numai cu Dumnezeu!”(pastor B.Belciu Australia)

 9. teribil !
  nu stiu daca sa-l mai postati, asta e biserica carismatica,
  cu care unii sunt de acord?
  este orice, numai biserica nu;
  asta i pocainta????
  curvie cu lumea!
  (…)

  • R. Bonke spunea ca a venit vremea cand oricine poate avea un „amvon”. Sora Elisa, vad ca predicati de-a binelea mereu, si dv. spuneati ca…..
   In ce priveste „harismaticii”, nu cred ca e corect sa sustineti ca toti sunt destrabalati, ca umbla dupa „placerile trupului” etc. Si eu ma consider „carismatic conservativ”, carismatic in sensul bun al cuvantului, nu asa cum a fost pervertit de unii oameni care n-au fost nascuti din nou, si nu-l cunosc pe Dumnezeu si neprihanirea Lui. (din pacate sunt destui in zilele noastre) Eu sunt cum s-ar spune „mai de mult in sat”, si m-am lovit de multe. Probabil ca orice miscare de trezire spirituala a avut aberatiile ei. Ce parere ai, ca atunci cand am primit credinta (aproape 55 de ani in urma) unii frati predicau ca a avea freza (par) era o mandrie, si parul pieptanat in sus era impotriva lui Dumnezeu? Mai tarziu sotia mea, a fost prima care „a avut curajul” sa-si puna ceas pe mana.Bineinteles ca asta era o alta extrema, dar in timp lucrurile s-au limpezit, si din focul acelei treziri s-au ridicat si au ramas oameni buni credinciosi, pleava a fost dusa de vant, iar graul a ramas. Sa nu ma intelegi gresit, prin ceea ce spun nu incurajez manifestarile firii pamantesti, dar nu sunt de acord nici cu acei dogmatici penticostali, baptisti etc. care sar ca niste pompieri, gata sa stinga orice manifestare a Harului si a Duhului Sfant, care nu se potriveste cu sabloanele lor de gandire. Chiar zilele trecute am ascultat pe nu lider COG, american, cum in urma miscarii „Jesus”,(care a avut si ea extremele ei) de prin ani’60, cum au ramas in urma lideri spirituali, de mare valoare chiar si in zilele noastre. Mike Brown, un evreu mesianic, fiul unui lawer din Long Island este unul din ei, poate ati auzit de misiunea lui de la radio numita „the line of fire”, si mai sunt si altii. Sa ne rugam pentru acesti „copii” despre care s-a vorbit mult in ultimul timp, si sa cerem intelepciune de sus,ca pe cat posibil sa-i ajutam sa inteleaga ca pe langa ravna si entuziasmul lor, „sfintenia este podoaba casei lui Dumnezeu, cat vor tinea vremile”. Va spun insa un lucru, ei sunt destul de inteligenti ca sa-si dea seama daca avem dragostea lui Isus, si daca-i iubim cu adevarat. Daca doar sarim la ei cu critici aspre, si-i demonizam, deavolul va profita de asta, si s-ar putea pe multi din ei sa-i pierdem pentru totdeauna. Multumesc Domnului pentru familia mea, ca toti sunt credinciosi, dar imaginati-va ca unul din baietii aceia, sau fetele acelea ar fi un copil de-al nostru….

   • Frate Matasaru, va rog frumos, eu nu vorbesc in biserica niciodata, chiar poezii nu mai spun de cind fiul mi-a spus
    ca suna ca si predicile.
    Aici discutam doar priteneste.
    Sa stiti ca satana, cum spune si AW Tozer cauta sa prezinte un Hristos blind, tandru, iertator.
    Oare acela ii va duce in vesnicie?
    Sau Acela care spune ca prietenia cu lumea este vrajmasie,
    curvie spirituala, desfrinare spirituala?
    Sa nu i inselam noi, nu ne jucam cu pacatul, este vorba de un lucru de o importanta deosebita, e vorba de viata si de moarte.
    Eu m-am intors la Domnul, dupa ce s-au intors baietii mei,
    iar ceea ce iubesc ei, este dupa Cuvint, desi sunt tineri,adica au fost si mai tineri acum 18 ani, cind m-am intors la Domnul.
    Nu trebuie sa-i amagaim si sa ne tot ducem la extreme, ca
    daca nu vad dragostea…s-ar putea ca sa…
    ca nu e rau…
    dar …
    Eu cred ca Isus Hristos nu este cineva care inghite orice ,
    EL este CINEVA care ne primeste numai daca ne predam cu trup, suflet si duh, restul e vint si furtuna.
    E destul ca ei se autoinseala, nu-i ajutam daca facem pe iubitorii.
    Preferabil sa se supere acum, nu la Judecata.
    Nu discutam de sabloane de gindire, UNUL este DUHUL SFINT !
    cei care au Duhul discerne lucrarea „celuilat” si nu ne pierdem vremea vorbind de sabloane de gindire, ca e in zadar, daca nu ne vorbeste Duhul Domnului.
    „Daca” ar fi copiii nostri. ziceti!
    ce ati face?
    i-ati incuraja in a se inchina cuiva care nu exista in acel loc,
    ci veseliei nejustificate?
    Eu nu, as fi foarte drastica. si m-as ruga ca sa -i izbaveasca Dumnezeu de asa „boala spirituala”

 10. Ioan Cadar ai locuit cumva in Portland? just curios.

 11. Fr.Matasaru ce te-a determinat sa te numesti carismatic si nu penticostal ?Care e motivul de ai schimbat barca?

  • Draga Pete, eu sunt penticostal, nu numai pentru-ca am crescut intr-o fam. de penticostali si am slujit mai multi ani ca pastor in aceasta denominatie, ci mai ales ca prin harul Domnului am avut experienta botezului cu Duhul Sfant, m-am bucurat si zidit spiritual prin Darurile Duhovnicesti (supranaturale), in 1985 Domnul a vindecat-o pe sotia mea de cancer tiroidal care s-a extins la plaman. Medicii din Aiud si Cluj i-au dat cel mult 3 luni, si iata ca inca traeste (harnica, credincioasa si f. activa)
   Penticostalismul este o denominatie care a luat amploare in urma treziri carismatice dela inceputul secolului trecut, dar de fapt i-si are originea in revarsarea dela Rusalii. Deci „nu am schimbat nici o barca” cum spuneai tu. Sunt, si nu pot fi altceva decat un crestin penticostal. GBY !

   • Fr Matasaru va rog sa mi dati si mie niste date, precum ca penticostalismul s-a tras dintr-o trezire carismatica.
    Oricum denominatiunile nu sunt biblice, sau ati vazut undeva o „indicatie” macar in acest sens?
    Nu putem pune etichete, altele de ceea ce se stie despre penticostalism.
    Din cite cunosc eu, carismaticii au aparut nu de mult, si
    duhovniceste nu prezinta Cuvintul ca baza, ca la penticostali.
    Roada lor spune totul :firea paminteasca, pe care trebuie toti s-o omorim, asa ne cere CEL care a murit pentru noi, desi fara
    pacat;
    iar daca noua ca pacatosi, ne pare mult sa-L ascultam,
    mai bine ne-am tot duce, si am uita de religii, daca nu-L avem
    pe Hristos.

  • Charisma-(charismatic)-gr.Kharisma= Ansamblu de daruri spirituale deosebite coborate de la Duhul Sfint. – O alta definitie–Dar sau virtute impartasita de Duhul Sfint unei persoane cum ar fi -darul intelepciunii,al vindecarii,a talmaciri limbilor etc– dupa cum se vede , totul depinde de Duhul Lui Dumnezeu nu de capriciile oamenilor– deci bro. Matasaru nu greseste cind sa declarat -charismatic . Blessing to all

 12. Ioan Cadar thanks God bless you.

 13. Fr. Stefan Matasaru , cand vb de misc.” Jesus” va referiti la ”Jesus Only ” ? Daca da , atunci au nevoie sa l-i se spuna ca , incalcesc lucrarea lui D-zeu. Se opun botezului in numele Tatalui ,al Fiului si al Sfantului Duh si insista cu forta pe botezul ” numai” in Isus. [Fpt 2:38 ] : – facand o alta ”COTITURA” in ist. crestinismului. Ei sunt dintre aceia care lucreaza tot pe principiile – 2 adevaruri + 1 minciuna sau : [PUTIN ALUAT face sa dospeasca toata …]Cateva din metehnele doctrinei lor ar fi botezul la varste copilaresti ,grabitul la dans , si am sa ma opresc putin asupra : Repezirii lor , de ”Punere a mainilor ”pe capetele care intra pt prima data in mijlocul lor. [ Si toti se inghesuie : femei , barbati ,noi convertiti ,toti se simt Autorizati si apoi ne miram ca , se deregleaza RADARUL. –-Piesa cea mai importanta a motorului cognitiv este glanda pineala -EPIFIZA ,care , e plasata exact in mijlocul creierului si scaldata in lichidul celebro – spinal [ o mai numesc unii si CASA CONSTIINTEI ] si sta cu varful in sus–-are functii multiple printre care si de RADAR – de a capta adevarata lumina, LUMINA , care lumineaza pe orice om venind , in lume. ––––-Noi , nu , le dorim raul , nici lor , nici copiilor lor ci , combatem ideile lor si rasturnam cu Adevarul , izvodirile mintii . –Cum ne spunea si fr. mai mare : ca Dragostea , nu este o gelatina care se muleaza dupa toate mofturile firii …Daca ii lasam pe toti ”Autorizatii ” , acestia sa ne traga palme in cap … , atunci , glanda de mai sus se poate inclina intr-o parte si v-a capta informatii si ” lumina ” – pe o alta frecventa ! Si am auzit marturisiri de la cativa ca au reusit sa isi atinga spatele calcaielor cu ceafa !–Aia da GELATINIZARE ! Nu e de ras , asa s-a intamplat ! Si tot ei canta : I command you Satan in the name of the Lord – Pick up Your weapons and flee –For The Lord has given me authority , to step all over Thee…

  • Frate Santrio, nu cred ca e vorba de aceeasi miscare, probabil ca „Jesus only” de acum, nu e aceeasi cu „Jesus movement” din’60s si inceputul ’70s, si nici nu subscriu la tot ce era sau este excentric fata de invatatura sanatoasa, doar am scos in evidenta faptul ca in timpul acelei miscari (Jesus movement) sau convertit oameni care mai tarziu au devenit o binecuvantare pentru natiune, si nu numai.(cunosc un om smerit, dar f. valoros, si cu o mare dragoste pentru tineri, coordonator la „Campus Crusade for Christ”, care a marturisit ca a fost mantuit tot in timpul acelei „treziri”)
   Iata ce spunea cineva despre acea miscare, care a ramas in istorie: „The Jesus movement,was like a spiritual tsunami, that washed ower hundreds of thousands of young people in the late 1960s and brought them into a personal relationship with Christ. Some of these kids had been drug addicts and social misfits; most were just average Joes and Janes who discovered that Jesus is more exciting than traditional churches hed led them to belive….Lately I find my self waxing nostalgic for those days – not because I want to return to the awkward fashions and hairstyles of 1972, but because I miss the spiritual simplicity of that era”.
   Oricum, iti multumesc pentru informatiile ce mi le-ai dat, si sunt de acord ca trebuie sa fim vigilenti caci „putin aluat dospeste toata plamadeala” cum spuneai.

 14. Frate STEFAN Matasaru : tot respectul , cu inclinatie !

   • In alta parte Remus a aratat cateva video-clipuri cu Keneth Hagin, si Keneth Copeland, spunand „Romanii ca romanii, dar americanii au sarit calul rau…” Si e adevarat ca acel ras diabolic si alte manifestari „salbatice”, n-au nimic cu Evanghelia Domnului Hristos, si aduc numai rusine crestinismului si trezirilor haristmatice (reale), dar nu putem spune: „acestia sunt americanii”. Este ca si cum ai pune in vitrina unui magazin de fructe si legume, cateva mere din cele mai putrede, in timp ce inauntru sunt multe altele sanatoase, frumoase, aromate…. Eu care traesc in America de multi ani,(NY) m-am convins de asta. Trezirile spirituale sunt bune, si invioratoare, dar ele sunt ca focul care atunci cand arde in limitele lui, schimba atmosfera rece, formalista, intr-una calda, placuta, atragatoare. Insa pentru-ca exista un dusman a tot ce este bun, si Dumnezeesc, trebuie sa fim atenti, ca acest „foc” (entuziasm) sa nu iasa din limitele oranduielilor Scripturii, ceea ce poate transforma lucrari bune in „cenusa”, si poate aduce multa eroare si paguba Evangheliei. Eu sunt un om in varsta, si as putea sa le spun celor tineri, cum ar putea sa stie daca lucrarea de trezire in care sunt agajati, daca este „sanatoasa”, sau daca este una falsa. Ap. Pavel i-a scris tanarului Timotei despre „invatatura care duce la evlavie”. Aceasta poate fi semanata in inimile oamenilor prin predici, studii biblice, muzica, etc. Voi stiti mai bine decat noi, decat parintii, sau pastori; cat de sfant este environment-ul din acea miscare, si daca totul duce la evlavie, la o „teama sfanta”, partasie cu Dumnezeu in rugaciuni (nu scurte si formale), sete pentru cunoasterea Cuvantului, sete continua de a traii curat si moral. Daca este asa, atunci eu zic ca e o cale buna. Daca insa nu e asa, daca ne entuziasmam strigand „we love You Jesus”, dar viata si faptele spun altceva, daca in jur sunt divorturi, desfrau, relatii vinovate, daca firea pamanteasca este la ea acasa, atunci avertismentele fr. C.I.,si a altora ar trebui sa fie un f. serios semnal de alarma.
    Cand si eu eram tanar, ma miscau mult cuvintele acelei vechi cantari: „Numai odata tu traesti
    Dar cui te zbati ca sa-i slujesti
    Numai o inima tu ai
    Dar cui ai vrea sa i-o predai?

    Voi sunteti generatia de maine, va iubim si ne rugam pentru voi!

    • Excellent post frate Matasaru.
     I found this quote Robert Godfrey laments:

     The worship of the church has become a feel-good experience, rather than a meeting with the holy God of the universe. Exciting music has become the new sacrament mediating the presence of God and his grace. Sermons have become pop psychology, moralistic exercises in self-help

     • Multumesc frate Gabi, sunt impresionat ce multe lucruri sti. Fiecare cu darul lui, eu iti citesc cu placere posturile, adeseori imbracate in umor, dar cu mult realism. Fratele Ionescu este un om intelept, el stie ca „popas pentru suflet” are nevoie si de un om ganditor ca tine. Poate ca in viitor Domnul o sa-ti dea un „job” pentru a-ti pune mai mult in negot „talantul”. (ca,vorba eclesiastului: Am vazut robi calari, si voevozi mergand pe jos. Ecl.10-7 )

      Sa ai un weekend bun ! (fara asa furtuna cu zapada ca la NY)

    • Frate Matasaru,

     ceea ce eu am expus sunt lucruri foarte grave. Trist este deasemenea ca sunt oameni care urmeaza pe Keneth Copeland. Am avut un coleg african la servici care a mers la Basel ( Elvetia ) sa asculte pe acest ratacit. Bineinteles ca acest tinar inca nu este intors la Domnul si inca nu stie sa faca diferenta intre adevar si minciuna. Problema s-ar pune in dreptul crestinilor nascuti din nou. Ce cauta ei sa asculte pe un asemenea om ? Dar cum este posibil ca, milioane de crestini sa participe la cruciadele lui Benny Hinn ? Pentru mine aceste fenomene sunt dovada ca, foarte multi crestini nu stiu sa discearna minciuna de adevar !!!
     Si ca incheiere vreau sa spun ca, cu ceva ani in urma am vazut un videoclip dintr-o biserica baptista din SUA, unde una dintre enoriase primise Stigmata, iar pastorul acelei adunari punea aceasta lucrare demonica, pe seama lui Dumnezeu !!! Pentru mine este o enigma mare, cum de acesti oameni nu pot sa-si dea seama de aceste rataciri ?

 15. Cine poate sa spuna ca nu va iubim?
  Oare pe Petru nu l-a iubit Mintuitorul?
  Daca s-a cait cu lacrimi, Domnul nu l-a lepadat,
  ci cu aceeasi iubire l-a purtat ca sa nu cada in deznadeje ca Iuda.
  Domnul nu vrea flacara devotamentului nascut din mindrie, ci
  smerenie si cainta sincera.
  Domnul sa se indure de noi toti!

  „daca ochiul tau te duce in pacat scoate-l, mina taie-o,
  picioarele la fel, etc!
  ne-o spune Domnul prin apostolii care vesteau Cuvintul!

  • Eu cred ca daca le-am fi aratat mai multa dragoste la tinerii acestia multi dintre ei se indreptau. Eu cred caci atata timp cat cineva mai traieste, inca mai este sansa. Ar fi bine daca atunci cand vedem ceva rau sa incercam sa ii indreptam cu mila urand pana si camasa manjita de sange. Fratilor multi au fost prinsi de diavolul. (…)

 16. e lesne de observat ca manifestarile asa zise alea Duhului, la carismatici, in Biblie se mai gasesc doar in comportamentul indracitilor. cand draci erau obligati sa elibereze omul posedat de dansii, isi mai bateau pentru ultima data joc de ei, iesind din ei aruncandu-i de pamant, sau facand spume la gura sau strigand asemenea unor fiare.
  Caracteristica principala a Duhului Sfant e SFINTENIA, acea caracteristica care in randul acestor oameni e imposibil de intalnit!

 17. Frate Ionescu, ar trebui o predică facută pe tema asta .
  Si eu ma confrunt cu miscarea carismatica unde ma aflu, am incercat sa-i inteleg dar nu am cum. Folosesc in aparență un limbaj biblic și nimic mai mult.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: