A trecut sărbătoarea îndrăgostiților sau, cum i se mai spune, Valentine’s Day. Nu am să zic nimănui că e rău în sine să mergi cu nevasta la restaurant, să-i oferi un buchet cu flori și să îți exprimi sentimentele de (sperăm, sinceră) iubire.
Nici măcar nu voi ataca ideea de a avea o asemenea zi în calendar. Însă, având în vedere că această sărbătoare „creștină” a fost intenționat suprapusă unui festival păgân, iată ce mă preocupă.
Atunci când a fost consacrată această sărbătoare, scopul a fost să anihileze obiceiurile și sărbătorile oculte ale popoarelor proaspăt încreștinate… de multe ori cu forța, așa cum a fost în acele vremuri obiceiul catolicismului, ca religie de stat.
În zilele noastre, acum când ziua lui Valentin a fost golită de orice înțeles spiritual (dacă l-o fi avut vreodată) iar dragostea ca noțiune a fost pervertită sau redusă la limita ei firească, bisericile depun eforturi de a oferi alternative cu infuzie de valori creștine. Că aceste acțiuni-replică, așa cum se obișnuiește și de Halloween, ar avea vreun impact social, mă îndoiesc.
Că ar avea un rol protectiv asupra copiilor sau tinerilor, iar nu-mi vine să cred.
Dar nu aceasta este paguba. O zi, într-un fel sau altul, nici nu strică biserica, nici nu repară lumea.
Ceea ce mă îngrijorează este altceva. Acțiunile noastre transmit mesaje. Unul dintre aceste mesaje, transmise frecvent cu asemenea ocazii, mie îmi pare a fi conformismul. Încercând să acomodăm sau să ne acomodăm în spiritul lumii, mă tem că mai degrabă îi validăm obiceiurile în loc să îi oferim adevăratele valori.
Suprapunerea produce mai degrabă confuzie decât contrast.
Mai mult, propovăduind Evanghelia așa cum este ea, un mesaj al separării de lume și al confruntării lumii, percepția cu care îi lăsăm pe oameni este mai degrabă una a îmbrățișării acestor obiceiuri, fie ele și cu amendamentele de rigoare.
Se vorbește foarte mult în ultima vreme despre DIALOG și cât de mult este în detrimentul nostru faptul că ne opunem cu intransigență unor idei, manifestări și, în general, noutăți în ale credinței și, fățiș, celor care le promovează.
Să nu uităm că păcatul și căderea omului sunt rezultatul unui asemenea DIALOG. Prorocul tânăr care a fost trimis să rostească osânda altarului pângărit, în urma dialogului interzis dar pe care și l-a permis cu profetul cel bătrân și mincinos, săracul, și-a pierdut viața.
Dialogul își are locul și rostul lui, dar nu cu scopul de a scoate la mezat valorile credinței și nici pentru a face urâciunile lumii acceptabile, oricât de atrăgător ar fi ambalate.
Mă tem că în spatele unei cine romantice, a unui eveniment alternativ organizat de biserică, în loc să dăm un înțeles curat, duhovnicesc acestor obiceiuri, mai degrabă slăbim spiritual și promovăm acest trend al capitulării.
Pe această platformă a îngăduinței și dialogului, în ultimii ani, bisericile au acceptat compromisuri inimaginabile doar cu puțin timp în urmă.
Iată de ce, ziua lui Valentin (real sau fictiv, sfânt sau mai puțin) nu este în calendarul meu.
„A trecut sărbătoarea îndrăgostiților…..”
Articolul impartaseste si opinia mea despre aceasta sarbatoare. Ceea ce trebuie sa remarc este ca ar fi fost mult mai adecvat sa fie publicat INAINTE de eveniment, ca o atentionare, nu acum ca o „critica”. Daca ar fi fost publicat inainte, poate ar fi avut efect desteptator.
Aveți dreptate!
L-am avut în minte dinainte. Dar să vă explic de ce am preferat să aștept până după.
Mai întâi, am dorit să tratez „sărbătoarea” cu o totală indiferență.
ȘI acest lucru a transmis un mesaj, nu? Mai ales că majoritatea pastorilor bloggeri au făcut același lucru.
Doi, tratând acum subiectul, îi dezamorsăm un pic din tensiunea emoțională. „După ploaie chepeneag” pare în acest context abordarea cea mai dezimflamată a subiectului. Ca să mă exprim mai simplu, nu mai are nimeni pentru ce lupta.
În fine, chiar dacă mi-am exprimat punctul de vedere, în acest caz nu condamn pe cei căsătoriți care au avut o zi mai romantică. Ceea ce am reclamat are de-a face cu anumite consecințe inadvertente.
Oricum, dacă trebuia înainte, poate la anul…
Poate ceilalti „bloggers” nu au tratat subiectul fiind prea ocupati cu …..cadourile pentru partenere …. 😉
Asa este, frate Ionescu! Chiar si serile romantice, organizate in cadrul unor biserici cu scopul de-a „consolida cat mai bine familiile si relatiile”, i-si au riscurile lor. O imbracaminte sumara de seara, o cina romantica, o muzica „cocktail”, un pahar de…vorba cu X si Y (sau dialog 🙂 ), pot starni pofte care mai tarziu sa dea nastere unor fapte rusinoase.
Mai bine sa fugim si de ceea ce ni se pare rau decat sa ne expunem unor conjuncturi si circumstante riscante.
Asistam la o „lumificare” a adunarilor de credinciosi. Ce e mai trist este ca pentru orice prostie scornita de diavol gasim repede o aplicatie teologica care sa corespunda intrucatva cu o adormire a constiintei pentru blestemul nostru si a copiilor nostri. Spunea un frate ca umanismul face ravagii intre asa zisi crestini. Esenta vietii de credinta nu este sa ne simtim noi bine, ci dimpotriva sa il GLORIFICAM PE DUMNEZEU TATAL, FIUL si DUHUL SFANT. Glorificarea nu se face printr-o amestecare a lucrurilor pagane cu cele ce au mai ramas spirituale. DUMNEZEU este cel mai gelos dintre toti. DUHUL pe care l-a pus DUMNEZEU in noi ne vrea cu gelozie pentru sine. Si noi am fost rascumparati ca sa slujim de lauda slavei Sale.
DUMNEZEU ESTE SFANT!! Si oricine rosteste Numele DOMNULUI sa se departeze de faredelege.
Sa fi sfant inseamna sa fi al lui DUMNEZEU.
Cinei sfant sa se sfinteasca, cine este intinat sa se intineze si mai departe…. cine are urechi de auzit sa auda.
Cu ani in urma , au avut loc sinucideri in masa prin San Francisco…[ persoane de sex feminin , in urma unor trairi adanci de ”extaz sau delir ” a acestei sarbatori care se poate incadra la –ocultism . –––––P.S. Fr. C.Ionescu , expresia : consecinte inadvertente –mi-a luat 2 ore de lectura si inca ar mai fi zeci de pagini. Facand aceasta am dat peste un proverb Chnezesc : -” Cel ce gandeste mult inainte de a face un pas isi va petrece viata intr-un singur picior ”
Foarte interesant proverbul Chinezesc, frate Santrio. Ma gandesc la un domeniu al vietii unde-si gaseste aplicatia, poate banuiti…I-mi aduc aminte si eu de un alt proverb Chinezesc care spune : „Fereste-te de omul care-si arata religiozitatea prin semne exterioare”. (la care eu as adauga „NUMAI prin semne exterioare”) Sorry, m-am departat de subiect !
STEFAN MATASARU ,Credeti ca proverbul de care vorbiti este o proiectie a ” subconstientului ” Valentine’s day sau , doar un moft literar…? In per. ’87-’89 locuiam in Ridgewood [Seneca Ave./ Cornelia St.] – dar nu imi amintesc de numele dvs.
@Santrio Proverbul acesta poate fi aplicat unei persoane care se straduieste sa impresioneze pe cei din jur, in timp ce lipseste esentialul. Acestia nunumai ca se inseala pe ei, dar fac o reclama proasta valorilor pe care pretind ca le au. Provarbul nu prea are legatura cu Valentine’s day, totusi as putea spune ca un astfel de om este opozitul a ceea ce cere Cuvantul barbatilor: „iubiti-va nevestele, cum si-a iubit Hristos biserica,(pana la capat) si S-a dat pe Sine insusi pentru ea”.
Spre sfarsitul verii ’88, am sosit la NY si am locuit pentru un scurt timp pe strada Catalpa.
Prb. chinezesti sunt de vina ca le lipseste esentialul ! Scriptura ramane esentiala si trainica ,in special daca , tinem cont ca ele nu , se contrazic ci , se completeaza. –––––-Asadar , Efeseni 5: 25 despre care aminteati , are o deosebita frumusete si armonie NUMAI DACA se IMPLETESTE cu Efeseni 5:24 Si dupa cum Biserica este supusa lui Hristos , tot asa si nevestele sa fie supuse barbatilor lor in toate lucrurile . 23:Caci barbatul este capul nevestei , dupa cum si Hristos este capul Bisericii , EL , Mantuitorul trupului. . Tit 2:4;5 ..ca sa invete pe femeile mai tinere sa-si iubeasca barbatii si copii ;sa fie cumpatate ,cu viata curata, sa-si vada de treburile casei , sa fie bune , supuse barbatilor lor , pt ca sa nu se vorbeasca de rau Cuvantul lui Dumnezeu. 1 Petru 3: 1,2,3. Eh ! , La astfel de neveste le putem incredinta si gatul nostru ,[caci stim , ca nu , ni-l va sucii cum nu trebuie ] , cu atat mai usor mese la restaurant si buchete de flori ; chiar si de Valentine’s day …pt ca o astfel de sotie este mai ceva ca cea din prov. :31 .
Iata, o bula de aer, celor care vor sa respire:
„Putin aluat dospeste toata plamadeala”.