Deși, la prima vedere, tinerețea este vârsta marilor începuturi și transformări, eu cred că bătrânețea poate fi vârsta marilor traume. Dacă atunci când ești tânăr, motivația este curiozitatea și necunoscutul, la bătrânețe ieși puțin câte puțin din obișnuitul pe care ți l-ai clădit o viață întreagă. Începând cu plecarea copiilor atunci când merg la școli sau își formează propria familie (mai vizitez din când în când camera unde au stat cele două fete ale noastre care s-au căsătorit, așa, să-mi aduc aminte), apoi slăbiciunile anilor adunați ca o povară apăsătoare și mai ales pensionarea, actul de lepădare a societății de ceea ce nu mai este util, toate acestea sunt traume vestitoare de sfârșit. Nu mai vorbim de momentul inimaginabil când stai față în față cu o piatră de mormânt, deasupra unui morman de pământ care ți-a răpit dintr-o dată jumătate din tine. Este doar o chestiune de timp până o va înghiți și pe cealaltă.
Demisia și retragerea papei se leagă de imaginea bătrânelului firav care spune că vârsta nu îi mai permite să se achite de activitățile din ce în ce mai extenuante ale poziției de pontif. Din punctul meu de vedere este o chestiune de demnitate. Eclesiastul descrie plastic ”anii când vei zice: „Nu găsesc nicio plăcere în ei”. Și totuși, îngăduit de Creator în această perioadă de viață este un mare examen. Sunt oameni care devin frustrați, paranoici și senili, în vreme ce alții sunt plăcuți, darnici și sfătoși. Aducând din nou vorba de demnitate, Pavel numește această atitudine a fi ”vrednic de cinste”.
Pentru că mă apropii cu pași repezi de vremea bătrâneții mele (poate în câțiva anișori 🙂 ), am început să mă gândesc din ce în ce mai mult la acest subiect. Atât prin prisma familiei cât și a slujirii, provocările vârstei sunt mari. Ca părinte dorești să ai simțământul împlinirii de a-ți vedea copiii la casele lor, ieșiți cu bine din vâltoarea tinereții, păstrând valorile în care i-ai crescut. Ca slujitor, învățând și din greșelile unor înaintași, consider că cea mai importantă preocupare este să lași în urma ta oameni destoinici care oricând să poată purta poverile spirituale ale bisericii. Înaintarea în vârstă ar trebui să ne facă din ce în ce mai conștienți de ceea ce lăsăm în urmă. În măsura în care copiii și enoriașii ne vor permite o retragere mai mult sau mai puțin onorabilă, la urma urmelor este în puterea noastră de a da grație și demnitate momentului.
Recent, deși a încercat de o bună bucată de vreme să se retragă din poziția de Redactor Șef al revistei penticostale Cuvântul Adevărului (frații l-au tot rugat să mai rămână), pastorul Cristian Vasile Roske (fratele Sile) a insistat să facă pasul înapoi. A lăsat în urmă nu numai un set de valori publicistice, ci și oameni capabili care au preluat din mers lucrarea, atât la redacție cât și în biserica pe care a păstorit-o. Îl cunosc de când eram de-o șchioapă. Nu mi-am închipuit vreodată viața de biserică fără el. La orice serviciu divin era pe scaunul lui, conducând programul, cântările în comun și dând stabilitate, sensibilitate și spiritualitate bisericii din strada Popa Nan 106. Predicile sale erau adevărate momente de prospețime în vremea marelui întuneric comunist. Știam că suferea pentru credință și îl consideram în taina sufletelor noastre un model al credincioșiei.
Când încă nu împlinisem șapte ani, a rupt orice șablon de etichetă bisericească, suindu-mă cu picioarele pe scaunul de la amvon și punându-mă să predic în seara de crăciun a anului 1969. În anii care au urmat, mi-a monitorizat atent creșterea spirituală și… amvonală, dându-mi sfaturi pe care nu le-am uitat niciodată. Prima mea conversație cu fratele Constantin Caraman am avut-o într-o seară când, în urma unei predici rostite în prezența amândurora, fratele Sile m-a dus la dânsul să-mi dea câteva sfaturi. Le țin minte și pe acelea. Bineînțeles, de-a lungul timpului, mulți alții au contribuit într-o măsură mai mare sau mai mică la formarea mea, dar temelia învățăturilor și structurii mele sufletești a așezat-o acest om al lui Dumnezeu.
Însă, oricât de mare impact ar avea cineva asupra celor din jur, apostolul Pavel subliniază că cel mai de seamă exemplu stă în ”sfârșitul felului lor de viețuire”. Obișnuim să ne elogiem înaintașii atunci când nu mai sunt. Urarea mea pentru fratele Sile este ca Domnul să-i dea sănătate și cât mai mulți ani în mijlocul comunității pe care a slujit-o cu iubire toată viața și care îl iubește ca pe un adevărat patriarh al credinței. De aceea, acum când se vorbește atât de mult despre acest segment de viață al apusului slujirii, oricât de semnificativ ar fi gestul papei, sunt nostalgii mai aproape de inima noastră. Îi avem pe ai noștri, modele vii, oameni cu adevărat vrednici de cinste, cărora le datorăm aprecierea și dragostea noastră câtă vreme mai sunt printre noi.
Aceasta postare nu iti da dreptul la comentarii… Slava Domnului!
De ce fratele (fain frate ) v-a pus ca sa predicati fiind atit de micut ?
Descoperiri și călăuzire. Atât aș putea să spun deocamdată.
Chiar daca astazi Biserica din Popa Nan arata cu totul altfel decat cum era in anii copilariei mele, nu voi putea uita ca atunci cand aglomeratia era mare, noi cei tineri ne asezam pe suportul pe care era asezat amvonul, de unde atat fratele Sile cat si Matache, Manea, Valer sau altii pe care nu ii vom putea uita si cu care dorim sa ne ne revedem in cerurile prea inalte cantand lauda celui preainalt vor fi stalpii de credinta pentru noi si cei ce vor urma dupa noi.
Tuturor celor care au sadit in inimile noastre credinta vie in cel ce este vesnic viu le dorim o batranete plina de putere, dragoste si rabdare fata de cei mai tineri care nu au cunoscut restrictiile vremii, ci lebertatile care uneori sunt gresit intelese de unii.
Cu toata dragostea pentru toti copii Domnului,
Lidia Constantin
Nu l-am cunoscut personal pe fratele Sile Roske, dar ne-a vizitat biserica de vreo 2-3 ori. Mi-a placut foarte mult cum a predicat…
Auzisem de fratele Sile de la Mircea Ciugudean, care mi-a spus ca fratele a scris versuri, iar la unele din acele versuri Mircea le-a compus linia melodica si le-a armonizat. Doua din aceste cantari sunt „As vrea Isuse scump sa fiu ca Tine” si „Se duce vremea, trece anul…”
Da, a compus poezii și cântări, a scris cărți și nenumărate articole, plus a editat revista cu cel mai mare tiraj în mediul evanghelic românesc.
Deci , predicati de 45 de ani ! Inca 45 si puteti folosi banca de rezerve..[.cu exceptia plecarii noastre prin 2018 sau cel tarziu 2028.
43 ca să fie exact.
Încă 45? Nu prea am de unde… 🙂
De foarte mult timp nu am mai vazut predicand nici macar tineri sub 16 ani. Nu stiu care ar fi cauza. Lipseste initiativa din partea pastorilor sau lipseste copilul/tanarul cu chemare ?
Initiativa este, mai ales atunci cand poporul striga ca „Saul a batut miile, iar David zecile de mii”. Atunci incepe „spiritul de initiativa” sa initieze… 😀
Fr Cristi , NU te uita la tine ca esti atat de slab , Nici la vrasmasul care , te-ar nimici degrab , Nu te uita la ziduri , la portile de fier ,LA ura ce scrasneste , ci uita-te la cer ..[..e o cantare adevarata ] . Cei ce sunt ai lui Hristos sunt insufletiti de un alt Duh , ca si Iosua si Caleb , la fel de puternici si la 80 de ani–––[ cu conditia sa faceti pana la capat ce spune cantarea si , sa nu ne tradati , apucand calea spre Reding , Ca. sau , alte misc de genul lor .]
Frumoase amintiri a zilelor de demult. Cred că foștii studenți ITP își mai amintesc de cartea de omiletică și de…lecțiile (de viață) ale fratelui Sile.
Vá trimit un comentariu privat.https://www.youtube.com/watch?v=SBxcD95IYnY
Antonio Bolaines e un bun escatolog( a fost solicitat de Obama ca si consilier spiritual,dar…a refuzat).
Nu stiu dacá stiti spaniolá dar…ar fi bine sá intelegeti prezentarea.
aici vá trimit ceva de actualitate
http://es.noticias.yahoo.com/blogs/episodios-nacionales/la-prensa-insin%C3%BAa-la-necesidad-que-juan-carlos-120115352.html
Regele e solicitat sá abdique…dacá nu intelegeti limba,vá pot da informatii.Cred cá e interesant.
Interesant. Nu, nu cunosc spaniola, din păcate.
Fr Sile a coordinat editia in limba Romana a „Biblia de Studiu pentru of Viata Deplina” cred ca singura Biblie de studiu verset cu verset, cu pneumatologie penticostala din limba Romana.
Felicitari pentru postare fr. Cristian. Intr-o lume care cauta numai cearta si disputa online (si nu numai), era nevoie de un astfel de articol care sa ne aminteasca de mai marii nostrii care au trait altfel decat traiesc multi astazi. Sile Roske este inca pastorul bisericii noastre alaturi de al mare om al lui Dumnezeu, Emil Mestereaga. Ma bucur oridecateori ii ascult predicile si ii pretuiesc sfaturile (cele date si cele pe care nadajduiesc sa le mai primesc de la dansul). Fiind membru in Popa Nan de peste 10 ani, nu pot sa ma simt decat onorat ca ma aflu alaturi de acest om de un astfel de calibru spiritual. Aveti dreptate fr. Cristian: sa-i pretuim pe cei ca fr. Sile, acum cat inca ii mai avem printre noi. Ei, cu caderile lor mult criticate de speculantii de greseli ai zilelor noastre, au adus totusi credinta curata pana in zilele noastre. Ne inchinam in biserici construite si pastorite de ei. Dar noi !? Ce ducem mai departe ? ……
Dumnezeu sa va binecuvinteze viata, familia si slujirea !
Il cunosc pe fratele Sile din anul 1975.Doar am colaborat cu el in domeniul muzicii . Mia placut sa lucrez cu el .Sunt din Galati .Si tu Cristi ai fost odata la Galati cu tinerii din Popa Nan si cu fratele Sile si ai dirijat cintarea ISUS VIATA NOASTRA.Dumnezeu sa va binecuvinteze pe amandoi.