MARILE EMANCIPĂRI IZABELICE

Thyatira-map-thumbApocalipsa 2:20-22:Dar iată ce am împotriva ta: tu laşi ca Izabela, femeia aceea care se zice prorociţă, să înveţe şi să amăgească pe robii Mei să se dedea la curvie şi să mănânce din lucrurile jertfite idolilor. I-am dat vreme să se pocăiască, dar nu vrea să se pocăiască de curvia ei! Iată că am s-o arunc bolnavă în pat; şi celor ce preacurvesc cu ea am să le trimit un necaz mare, dacă nu se vor pocăi de faptele lor.”

Care ar putea fi ereziile Izabelei, marile ei emancipări sau marile ei curvii? Tiatira reprezintă perioada consolidării papale și a întunericului spiritual din evul mediu. Consider că este vorba despre opt emancipări ale Bisericii Catolice și nu numai:

  1. Emanciparea îngerilor: în loc să îi considere duhuri slujitoare se închină înaintea lor.
  2. Emanciparea Mariei, elevată ca fiind parte din familia divină (cu privilegii speciale), ridicând-o la rang de mijlocitor.
  3. Emanciparea sfinţilor: să ne rugăm înaintea lor. Au făcut din ei mijlocitori între noi şi Dumnezeu.
  4. Emanciparea preoţească şi papală. Singurul care este Domn şi de care depinde mântuirea și iertarea noastră este Domnul Isus Cristos. Înlocuitorul sau, mai bine zis, locțiitorul Domnului pe pământ este doar Duhul Sfânt. Mai ales, chestiunea cu ”sfântul părinte” este ieșită total din Scripturi.
  5. Emanciparea osemintelor şi a relicvelor. Ştiţi că există în diferite mănăstiri moaște de-ale sfinţilor. Oamenii au ridicat ţărâna ca obiect al închinării.
  6. Emanciparea simbolurilor: crucea, icoanele şi tot felul de simboluri şi efecte religoase care sunt considerate sfinte, trebuie sărutate și venerate.
  7. Emanciparea clădirilor. Știţi că în ţara noastră îşi făceau cruce când treceau pe lângă clădirile bisericilor. Când intri în clădire „te sfinţeşte clădirea, pui mâna pe zid şi te-ai sfinţit”.
  8. Emanciparea locurilor sfinte, locuri unde s-au arătat diferite vedenii și s-au petrecut miracole. Acestea devin obiective turistice și de pelerinaj.

Fiecare din aceste erezii a dat naștere la altele, asfel că religiile creștine tradiționale au ajuns să fie îmbibate în păgânism. Mă gândesc la faptul că, acum când se alege un nou papă, se cuvine să cugetăm la ceea ce stă în spatele acestor mari instituții cu pretenții statale, care își zic a fi creștine.

sursa foto AICI.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

22 răspunsuri sa “MARILE EMANCIPĂRI IZABELICE”

  1. Nu sunteți nici primul, nici ultimul care citește Apocalipsa într-o cheie istorică, motiv pentru care și atribuiți imaginii bisericii din Tiatira o semnificație istorică, respectiv perioada medievală. Eu nu înțeleg: de ce e mai rău Evul Mediu decât perioada antică târzie? Și nu văd de ce e mai întunecat spiritual Evul Mediu decât antichitatea târzie, perioada modernă sau chiar perioada Reformei. Crime în numele dreptei credinței s-au comis de-a lungul întregii istorii a bisericii, fără excepție. Cred că uneori, când ne gândim la anumite perioade ale istoriei, lucrăm mai degrabă cu imagini stereotipe decât cu sursele primare…

    • Este vorba de trei moduri de interpretare: persoane și situații reale, contemporane profeției, tipuri de biserici și oameni din toate timpurile, dar și imagini reprezentative unor ere istorice.

  2. Frate Cristian , perfect adevarat !!!

  3. ce trist e ca si pastori evanghelici se adreseaza cu ” parinte ” catre preoti prin emisiunile tv …!

  4. Cum ii inseala satana pe oameni !!!

  5. Cel mai mare dar , pe care il poate da un educator este , de a-l face pe cineva (…)

  6. Evenimentele si personajele de „ultima generatie” iau un contur tot mai bine pronuntat pe scena politica a lumii. Raportat la aceste evenimente as avea o intrebare: In viitorul apropiat, cand va aparea acea alianta dintre fiara/anticrist/proorocul mincinos/noua ordine mondiala, credeti ca biserica catolica va juca un rol important? Daca „da”, care ar putea fi acel rol?

  7. Stimate domnule pastor Cristian Ionescu,

    Deşi sunt creştin-ortodox, iar nu catolic, nu sunt de acord cu unele dintre afirmaţiile dumneavoastră.

    Astfel la pct. 1. aş recomanda pt. meditaţie următoarele:
    “Cei doi Îngeri au ajuns la Sodoma seara, iar Lot şedea la poarta Sodomei. Şi văzându-I, Lot s-a sculat înaintea Lor şi s-a plecat cu faţa până la pământ“ (Facerea/Geneza 19:1)

    „14. Iar acela a răspuns: “Eu sunt căpetenia oştirii Domnului şi am venit acum!” Atunci Iosua a căzut cu faţa la pământ, s-a închinat şi a zis către acela: “Stăpâne, ce porunceşti slugii tale?
    15. Zis-a către Iosua căpetenia oştirii Domnului: “Scoate-ţi încălţămintea din picioare, că locul pe care stai tu acum este sfânt!” Şi a făcut Iosua aşa.”
    (Iosua 5:14-15)

    “7. Iar îngerului Bisericii din Filadelfia scrie-i: Acestea zice Cel Sfânt, Cel Adevărat, Cel ce are cheia lui David, Cel ce deschide şi nimeni nu va închide şi închide şi nimeni nu va deschide:
    8. Ştiu faptele tale; iată, am lăsat înaintea ta o uşă deschisă, pe care nimeni nu poate să o închidă, fiindcă, deşi ai putere mică, tu ai păzit cuvântul Meu şi nu ai tăgăduit numele Meu.
    9. Iată, îţi dau din sinagoga satanei, dintre cei care se zic pe sine că sunt iudei şi nu sunt, ci mint; iată, îi voi face să vină şi să se închine înaintea picioarelor tale şi vor cunoaşte că te-am iubit.”
    (Apocalipsa 3:7-9)
    * Deci, „iată, îi voi face să vină şi să se închine înaintea picioarelor tale”, adică înaintea picioarelor îngerului (versetul 9)..

    Iar la pct. 2 v-aş reaminti următoarele:
    “Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. (…)
    Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui tău.”
    (Luca 1:28,42)
    * Textul de mai sus este cunoscut şi ca “închinarea/salutarea îngerului”.

    “Şi de unde mie aceasta, ca să vină la mine MAICA DOMNULUI meu?”
    (Luca 1:43)

    “În numele lui Hristos, aşadar, ne înfăţişăm ca mijlocitori, ca şi cum Însuşi Dumnezeu v-ar îndemna prin noi. Vă rugăm, în numele lui Hristos, împăcaţi-vă cu Dumnezeu!”
    (II Corinteni 5:20)
    * Mijlocirea sfinţilor

    P.S.
    Ştiu că nu o să îmi postaţi comentariul, mai ales din cauza lungimii, dar trebuia să îmi apăr credinţa.

    • Vi l-am publicat și respect sinceritatea crezului dvs.
      Totuși, nu considerați că termenul „închinare” în unele dintre pasajele menționate are sensul de respect, în altele (ca cel din Apocalipsa) vindicativ, iar în Iosua, Căpetenia ar fi o arătare mesianică?
      Plus, ce facem cu pasajele în care îngerii au respins închinarea.
      De asemenea, acesta este primul punct. Ce facem cu restul?…

      • Mulţumesc pt. afişare!
        Ce facem cu restul? Nu voiam să abuzez de spaţiu.

        • Domnule Ioan Cadar, puteti sa cautati dovezi cat vreti, pentru a va sustine parerea dv. Biblia spune clar: „Caci este un singur Dumnezeu, si ESTE UN SINGUR MIJLOCITOR intre Dumnezeu si oameni, omul Isus Hristos, care s-a dat pe Sine insu-si…..”(a mai facut cineva asta?) 1Tim.2-5 Sa nu confundam inchinarea ca semn de respect, (cum spunea si fr. Ionescu) cu inchinarea care i se cuvine doar lui Dumnezeu. Daniel, Neemia etc, foloseau aceasta forma de inchinare , care se obisnuia la curtile imparatilor (pagani sau Izraeliti), dar ce credati dv. despre inchinare la ingeri si sfinti este o „cheie” cu care nu ve-ti putea deschide poarta cerului! Ap. Pavel, subliniaza puternic acest pericol, spunand: „Nimeni sa nu va rapeasca premiul alergarii, facandu-si voia lui insusi, printr-o smerenie, si INCHINARE LA INGERI, amestecandu-se in lucruri pe care nu le-a vazut….”(Col.2-18) Cand Sf. Ioan a vrut sa se inchine ingerului „care avea o mare putere” (Apoc.18-1), acesta l-a oprit categoric, spunandu-i:”Fereste-te SA FACI UNA CA ACEASTA…..Lui Dumnezeu inchina-te” (Cap. 19-10) Ma rog ca Tatal Ceresc sa va lumineze in aceasta privinta, caci daca ar fi exist si alti „mijlocitori”, atunci Domnul Hristos nu ar fi trebuit sa se jertfeasca pentru noi. Dumnezeu sa va binecuvinteze!

          • Întradevăr, Mijlocitorul între noi şi Dumnezeu-Tatăl este Domnul Iisus Hristos.
            Dar in II Corinteni 5:20 apostolul Pavel însuşi se prezintă ca mijlocitor, dar între noi şi Domnul Iisus Hristos, că doar nu degeaba stă scris:
            „Cel ce vă ascultă pe voi pe Mine Mă ascultă, şi cel ce se leapădă de voi se leapădă de Mine” (Luca 10:16).

    • Domnule Cadar, ați citat Luca 1:42 ˝Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui tău.”
      Cum puteți explica atunci Judecători 5:24 ˝Binecuvântată să fie între femei Iael, nevasta lui Heber, chenitul! Binecuvântată să fie ea între femeile care locuiesc în corturi!˝
      De ce în baza unui verset sau două, se închină unii Mariei, iar lui Iael, nu?
      Cum explicați atitudinea lui Petru față de Corneliu, sutașul, atunci când acesta i se închină? Sau atitudinea îngerului din Apocalipsa, atunci când Ioan vrea să i se închine?
      Nu vă dau referințele, pentru că sunt sigur că le cunoașteți.

      • Stimate domnule Pop Alexandru,

        “8. Şi eu, Ioan, sunt cel ce am văzut şi am auzit acestea, iar când am auzit şi am văzut, am căzut să mă închin înaintea picioarelor îngerului care mi-a arătat acestea.
        9. Şi el mi-a zis: Vezi să nu faci aceasta! Căci sunt împreună-slujitor cu tine şi cu fraţii tăi, proorocii, şi cu cei ce păstrează cuvintele cărţii acesteia. Lui Dumnezeu închină-te!”
        (Apocalipsa 22:8-9)
        * Iarăşi, ca şi la Apocalipsa 19:10, Apostolul Ioan s-a închinat îngerului. Oare, dacă era greşit i s-ar mai fi închinat şi a doua oară? Totuşi, cea mai mare cinstire i se cuvine întâi lui Dumnezeu, abia după aceea şi îngerilor.

        • Între închinare și respect este o mare diferență. Dar să presupunem că, prin absurd, Dumnezeu ar accepta închinarea înaintea îngerilor, așa după cum vreți să credeți. Totuși, ați văzut vreodată un înger în persoană, sau o ființă cerească?
          Ioan a văzut. Probabil în momentul în care vezi așa ceva, te sperii de moarte. Știți, eu m-am născut și am crescut într-o familie de ortodocși. Nu am văzut niciodată îngeri, dar de fiecare dată când mergeam la biserică trebuia să sărut niște icoane cu așaziși sfinți, să mă plec în fața lor și să fac semnul crucii. Dacă ar fi fost îngeri în persoană, poate că ar fi fost altfel, dar așa, nu era decât o înșelătorie din moși-strămoși.
          Cum rămâne cu sutașul Corneliu și atitudinea lu Petru față de închinarea înaintea oamenilor? Sau cu Maria vs. Iael?
          Sunt uimit de ce sacrificii sunt în stare uneori oamenii sa facă în slujba idolatriei. Apropo, și ceva legat de Împărăteasa Cerului: http://alexpop7620.wordpress.com/2012/03/14/cat-costa-idolatria-clasica-in-era-postmoderna-2/

  8. Este Un singur Dumnezeu „numai LUI sa te inchini”!
    .daca s-a inchinat si a doua oara nu inseamna ca a facut bine.
    Dumnezeu nu si imparte cinstea cu nimeni, iar ingerii nu primesc
    inchinarea care nu li se cuvine ca si slujitori ai lui Dumnezeu.
    Mi se pare ca e f simplu de inteles.
    Ce nu inteleg, cum poate un preot sa accepte cinstea de a i se inchina un muritor?
    Intre noi si Dumnezeu exista doar un singur Mare Preot.

  9. Buna.am si eu o intrebare.Dc respectati ziua de duminica si nu ziua de sambata?Imi puteti da versete clare cum ca IISUS a schimbat ziua de sabat iar apostolii nu au mai respectat-o dupa Invierea lui?ptr k din ce am citit scrie foarte clar k El nu a schimbat nimic si nici nu va schimba ci doar va implini adika ne va scoate din pacat dar nu spune sa respectam ziua in care el a inviat din morti ci ziua de odihna lasata de domnul inca de la inceputul lumii.MULTUMESC anticipat.

Trackbacks/Pingbacks

  1. FRANCISC I, ULTIMUL PAPĂ, DEOCAMDATĂ | Popas pentru suflet - 15 martie 2013

    […] și de tradiție va începe noul pontif pentru a elibera catolicismul de păgânism (vezi Marile emancipări izabelice). Atunci, stimați protestanți, abia atunci să fiți entuziasmați că a binecuvântat Domnul […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: