CE CRED EU DESPRE SUCCESIUNEA APOSTOLICĂ

apostolic-successionsursa foto AICI.

Mai nimic! Apostolii au fost importanți în Istoria Bisericii deoarece, prin ei, Domnul a comunicat principiile învățăturii creștine. De aici și termenul, biblic, de învățătura apostolilor. Dar până la a stabili o succesiune de vreo două mii de ani este cale – literalmente – lungă.

Iar dacă Biserica Romano Catolică sau Ortodoxă (oricare dintre ele și altele) doresc să folosească acest argument pentru a-și valida existența în vreme ce ne-ar contesta nouă rațiunea de a fi, eu sunt bucuros. Pentru că apostolia nu este prezentată de Sfintele Scripturi ca fiind un ordin preoțesc, perpetuabil pe o altă temelie decât învățătura proclamată de Însuși Domnul Isus. Apostolul Pavel merge atât de departe încât anatemizează orice încercare (a vreunui înger sau chiar a sa) de a veni cu o altă evanghelie decât cea a Domnului Isus (Galateni 1:7-9).

Dacă aceste ”biserici” doresc să ne arate cam de pe la ce ”apostoli” și-au permis să introducă falsele practici, nebiblice și păgâne, atunci mai stăm de vorbă despre succesiunea apostolică. Altfel, aceasta s-a întrerupt demult, odată cu statuile, icoanele, moaștele, pururea fecioara, sfinții mijlocitori, spovedaniile și afuriseniile, dezlegăturile și parastasele, locul cu verdeață și odăjdiile și multe, multe altele.

Ceea ce au nevoie acum aceste religii nu este de apostoli din apostoli ci de o întoarcere la Hristos și la învățătura apostolică de la început!

Un articol interesant (în engleză), AICI.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

11 răspunsuri to “CE CRED EU DESPRE SUCCESIUNEA APOSTOLICĂ”

 1. Problema romano-catolicismului este că doctrina lor despre infailibilitatea papală, dar mai ales ideea că „Petru a fost primul papă” e discutabilă.

  mai ales a doua teorie…Biserica romano-catolică nu prea are dovezi că Petru ar fi fost primul papă, creându-se astfel o succesiune apostolică.

  epistola către Romani scrisă de Pavel celor din Roma, are la sfârşitul ei o listă de oameni (în jur de 60) pe care Pavel îi salută. Dacă epistola a fost scrisă în jurul anului 60, atunci este absolut inimaginabil ca Petru să nu fie menţionat în această listă dacă el era „papă” al bisericii.

  este ca şi cum eu aş scrie o scrisoare bisericii dumneavoastră frate Ionescu şi aş saluta pe diaconi, pe oameni din biserică, urându-le sănătate, etc..dar fără să vă urez dumneavoastră nimic, ba mai mult fără să vă menţionez numele. E inadmisibil.

 2. Frate Ionescu, sinteti de acord cu acest principiu:

  Because Scripture is the final authority, individual interpretation is not the final authority. We interpret the Bible in and with the church. When doctrine is established, it is not established with an individual, his Bible, and the Holy Spirit, but with an individual, his Bible, and the Holy Spirit who is at work both through the individual and the historic body of Christ represented through apostolic succession.

 3. CONTINUITATEA BISERICII DE LA APOSTOLI PÂNĂ ASTĂZI

  „Eu îţi zic ţie, că tu eşti Petru şi PE ACEASTĂ PIATRĂ VOI ZIDI BISERICA MEA ŞI PORŢILE IADULUI NU O VOR BIRUI.” (Matei 16:18)
  * piatra = mărturisirea lui Petru cum că Iisus este Hristosul fiul lui Dumnezeu: „Răspunzând Simon Petru a zis: Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu.” (Matei 16:16)

  Domnul Iisus Hristos a spus:
  „Iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin.” (Matei 28:20)

 4. http://suceavaevanghelica.files.wordpress.com/2013/03/papalitatea-schismatica.pdf
  La adresa de mai sus se poate accesa cartea „Papalitatea schismatica sau Roma in raporturile sale cu biserica rasariteana” scrisa de Wladimir Guettee. Inca din primul capitol se gasesc argumente temeinice impotriva infailibitatii papale.

 5. Veneau americanii cu sutele in romania la evanghelizari , ajutorari contra etalari , infiintari de noi miscari …pana la plantari de biserici cu ” recunoastere apostolica ”. Unii , nu toti dintre acestia , au avut pretentia si obraznicia , ca daca au contribuit financiar la ridicarea unei cladiri ,au mai si predicat la inaugurarea ei –gata ! , sunt deja apostoli ! Avand bani , plecau si in sud – america , mai ridicau si acolo cateva cladiri ,preda si altora cursuri de plantatori de biserici….si deacuma era apostol peste multe biserici. . Deci , si in lumea evanghelica se abereza cu succesiuni apostolice ! DACA S-AR INTAMPLA SA SE DESTRAME Vaticanul si Catolicismul in Lume [ Lucru imposibil ] si sa se uneasca Miscarile Jesus Culture Bill J. cu Chriss din S.Africa , Benny H., etc ,etc…. cu siguranta ar pune ei Monopolul -cu pretentia ca :” Asta e Calea ”Dar deocamdata , cei mai multi isi fac de cap in limita ingaduita .

 6. Pentru Ioan Cadar

  Textul menţionat de dumneavoastră din Matei 16 spune clar: „Tu eşti Petru, pe această Piatră…” piatra nu este petru, deoarece nu spune …tu eşti petru şi pe tine voi zidi. Piatra este Hristos iar posesivului de atunci Petru, numele „Petru” trebuia să-i amintească de adevărata şi vrednica piatră de adăpost, anume Hristos. Pe de altă parte, Apostolul Petru nicăieri nu menţionează autoritatea sa asupra bisericii, nici în fapte, nici în epistole. În Galateni 2:9, Petru e menţionat printre liderii bisericii dar nu singurul; „socotiţi a fi stâlpi” de către alţii, nu şi-au însuşit ei funcţii supreme. Ce funcţie avea Petru? 1 Petru 5:1 „Pe preoţii cei dintre voi îi rog ca unul ce sunt împreună-preot şi martor al patimilor lui Hristos şi părtaş al slavei celei ce va să se descopere:
  2 Păstoriţi turma lui Dumnezeu, dată în paza voastră, cercetând-o, nu cu silnicie, ci cu voie bună, după Dumnezeu, nu pentru câştig urât, ci din dragoste;” Deci un prezbiter, un „preot” ca toţi ceilalţi. Nu singur păstoreşte turma ci-mpreună cu foarte mulţi alţii.

  Filipeni 1:9-11

 7. Frate Cristian Ionescu,
  Sunt de acord cu faptul că nu putem demonstra o succesiune apostolică în nicio ramură a creștinismului.
  Citindu-vă blogul, am rămas cu întrebări în minte în ce privește coerența perspectivei dvs asupra conducerii și organizării bisericești:

  1. De ce totuși trebuie să fie o succesiune pastorală în ultima sută (sute) de ani în bisericile noastre evanghelice?
  2. De ce nu agreați acele biserici care nu fac parte dintr-o organizație majoritară evanghelică (în special în România)?
  3. Se poate să existe biserici din afara unei organizații majoritare (independente/autonome), dar care să păstreze învățăturile și practica apostolilor?
  4. De ce o organizație trebuie să monopolizeze un organism?

  Eu am rămas cu imaginea că dvs credeți în biserică autentică doar integrată într-un sistem (organizație). Acesta din urmă presupune relații de subordonare (și nu știu cum se dovedește biblic că bisericile Noului Testament erau într-o astfel de relație).

  Concluzia postării dvs, cred eu, se potrivește de minune și credincioșilor evanghelici!!
  „Ceea ce au nevoie acum aceste religii nu este de apostoli din apostoli, ci de o întoarcere la Hristos și la învățătura apostolică de la început!”

  • Cum să nu?
   Pavel trimite pe Tit și pe Timotei pentru ordinări în slujbele bisericii.
   Cât privește excepțiile „dar dacă vreodată, undeva, cândva…” nu vorbim excepții pentru că nici Biblia nu le discută. Principiul extinderii este pe baza trimiterii din biserica locală.

 8. Concluzia postării – „Ceea ce au nevoie acum aceste religii nu este de apostoli din apostoli ci de o întoarcere la Hristos și la învățătura apostolică de la început!” Mi-a amintit un verset ex.2 Cronici 33:17, Ioan 4:20 etc, deci dacă Dumnezeu a stabilit odată pentru totdeauna principii de viaţă creştină, evlavie, închinare, noi oamenii avem tendinţa de a fabrica reguli specifice de cult, ca şi cum i-am impune noi Domnului unde să vină şi cum să ne-accepte. Evreii aduceau jertzfe pe înălţimi şi impuneau Domnului să fie acolo măcar că El stabilise locul de-ntîlnire la templu. Cineva de religie ortodox mi-a zis odată că muzica de petrecere e lumească, păgînă, dar cînd e cu mesaj creştin e şi mai grotesc.

  „…vă îndemn să luptaţi pentru credinţa care a fost dată sfinţilor o dată pentru totdeauna”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: