LUNI – BLESTEMAREA SMOCHINULUI NERODITOR

Fig_tree

sursa foto AICI.

Dar, dacă nu era vremea roadelor… Ori, poate fuseseră deja culese de alți trecători, sau, mai bine, ce lecție s-ar putea învăța uscând un biet copăcel?

Rodirea este un simbol cu trei conotații spirituale: mai întâi, reprezintă comportamentul unui om credincios, neprihănirea lui, trăirea conform principiilor Cuvântului Sfânt. Apoi, rodirea înseamnă fapte bune prin care sunt ajutați semenii aflați în nevoie. Judecata finală produce o separare veșnică între cei ce-și zic credincioși, chiar pe acest criteriu: ”când ați făcut aceste lucruri (altora)… Mie Mi le-ați făcut.” În al treilea rând, rodirea înseamnă aducerea oamenilor la mântuire prin jertfa Domnului Isus. Pavel vorbea despre dorința sa de a ”culege vreun rod” și descria anumiți colaboratori ca fiind roadele sale (chiar în lanțuri).

Principiul de căpătâi al rodirii spirituale este că nu există un sezon al ei, ci trebuie să fie permanentă în viața omului născut din nou. Principiul acesta a fost valabil și cu privire la poporul ales, Israel.

Un alt principiu al rodirii este că, frecvent, stăpânul (nimeni nu este fără stăpân!) caută rod, pretinde rod. Pomul se cunoaște după roade. Îi va fi dat timp pomului să rodească. Vierul îi va da atenție și îl va îngriji. Dar dacă se încăpățânează să nu-și schimbe viața, credinciosul fals, neroditor va fi tăiat.

Într-o zi ca și aceasta de Luni, fariseii și cărturarii L-au întrebat pe Domnul cu ce putere face lucrările Sale miraculoase. Le-a răspuns (tot) cu o întrebare: ”De unde vine botezul lui Ioan?…” ”Nu știm!” Pentru ei răspunsul era o problemă de popularitate: dacă spuneau ce aveau în inimă, le era frică de norod, iar dacă ziceau că vine de la Dumnezeu… era mai rău! I-ar fi întrebat, atunci de ce nu ați crezut? Botezul lui Ioan era botezul pocăinței care cerea fapte (roade) vrednice de pocăință.

Astfel, ziua de Luni începe cu o lecție pentru ucenici: a fi un credincios autentic și consecințele de a nu fi. Cum era normal la acea vreme, ucenicii au ocolit lecția principală și s-au mirat de uscarea smochinului. Momentul pentru încă o lecție spirituală: credința credinciosului.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

4 răspunsuri sa “LUNI – BLESTEMAREA SMOCHINULUI NERODITOR”

 1. Si totusi nu ne-ati lamurit de ce a uscat un biet copacel daca nu era vremea roadelor…

  • Problema este oarecum complicată. Ideea este că, deși nu era vremea roadelor, ACEL SMOCHIN avea frunze. Frunzele presupuneau că trebuie să fie și roade (în Palestina, roadele apar înaintea frunzelor). Dar, așa cum am menționat, nu „sărmanul pomișor” (ați vorbit ca un ecologist radical… 🙂 ) era obiectul postării noastre, ci lecțiile – una profetică și una spirituală, despre credință – oferite de Domnul pentru ucenici și pentru noi.

 2. Atat in relatarea din Matei cat si in cea din Marcu spune clar ca Isus a flamanzit si a cautat roade intr-un smochin. Acest pom ar fi trebuit sa aiba roade dupa cum bine ati spus deoarece avea deja frunze. Domnul Isus nu a cautat sa dea o lectie ci i-a fost foame si nu a gasit roade intr-un pom ce trebuia sa aibe. A nu aduce roade atunci cand trebuie sa aduci este un lucru impotriva lui Dumnezeu care a creat pomii ca ei sa aduca roade: Geneza 1:12. Pamantul a dat verdeata, iarba cu samanta dupa soiul ei si pomi care fac rod si care isi au samanta in ei, dupa soiul lor. Dumnezeu a vazut ca lucrul acesta era bun.
  Acesta este motivul pentru care a fost blestemat smochinul.
  Din acest episod putem trage 2 invataturi fara a ne trezi ca adaugam ceva de la noi:
  1. importanta roadelor si pedeapsa pentru lipsa lor (lucru subliniat de Domnul Isus si in alte parabole si invataturi)
  2. ce poate face credinta: Matei 21:21. Drept raspuns, Isus le-a zis: “Adevarat va spun ca, daca veti avea credinta si nu va veti indoi, veti face nu numai ce s-a facut smochinului acestuia; ci chiar daca ati zice muntelui acestuia: “Ridica-te de aici si arunca-te in mare”, se va face.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: