JOI – CINA DOMNULUI, ATUNCI ȘI ACUM

communionJoi este o zi pusă de-o parte pentru instituirea celui mai sacru act al Bisericii: împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului. Multe se pot spune și multe controverse a generat această lucrare. Chiar atunci când Domnul Însuși a afirmat că cine nu mănâncă Trupul Său și nu bea Sângele Său, mulți ucenici L-au părăsit pe motiv că ”vorbirea aceasta este prea de tot”.

Întrebarea este, pentru noi, vorbirea aceasta este… prea de tot? Am fost de multe ori martor la dansuri pe cioburi în jurul acestei vorbiri. Este ușor de înțeles și necesar de explicat (pentru cei neavizați) că nu suntem nici canibali, nici vampiri.

Calitățile fizice ale elementelor sau simboalelor (păzește-ne Doamne de… boale) nu se schimbă. Nici la nașterea din nou nu ni se schimbă trăsăturile feței, iar la botez nu întinerim (mă refer la botezul evanghelic). Atunci, de ce Domnul nu și-a colorat un pic mai elegant vorbirea pentru a nu-i ofensa pe cei mulți?

Pentru că ar fi golit de substanță și principiu actul în sine! Prea multe ritualuri și semne pseudo-creștine sunt justificate prin simbolistica lor dar golite de harul dătător de viață. Când un credincios vine la Masa Domnului, el trebuie să știe și să creadă că prin binecuvântare, prin prezența și încărcătura Duhului se împărtășește cu Trupul și Sângele Domnului.

Acest act trebuie să depășească sensibilitățile sale intelectuale și/sau normalitatea culinară a vieții de zi cu zi, deoarece este un așezământ spiritual. Acest așezământ implică – fie ea vorbirea prea de tot – o realitate prezentă în fizic prin pâine și rodul viței, dar concomitent și cel puțin la fel de real în metafizic/duhovnicesc prin Trupul și Sângele Domnului! Or, în acest caz, scopul nostru esențial nu are loc în desfășurarea vizibilă a actului Cinei, deși aceasta înseamnă pomenirea jertfei Sale, vestirea mântuirii și a promisiunii revenirii Sale, ci în comuniunea spirituală cu Domnul, care ne asigură viața, în cele din urmă veșnică!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

24 răspunsuri sa “JOI – CINA DOMNULUI, ATUNCI ȘI ACUM”

 1. “53. Şi le-a zis Iisus: Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veţi mânca trupul Fiului Omului şi nu veţi bea sângele Lui, nu veţi avea viaţă în voi.
  54. Cel ce mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu are viaţă veşnică, şi Eu îl voi învia în ziua cea de apoi.
  55. Trupul este adevărată mâncare şi sângele Meu, adevărată băutură.
  56. Cel ce mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu rămâne întru Mine şi Eu întru el.”
  (Ioan 6:53-56)

 2. @Când un credincios vine la Masa Domnului, el trebuie să știe și să creadă că prin binecuvântare, prin prezența și încărcătura Duhului se împărtășește cu Trupul și Sângele Domnului.

  Cine ramane la cele scrise nu poate afirma ca Isus a binecuvantat painea si rodul vitei. Nici apostolii nu au facut-o! Ortodocsii…da!

 3. Luca si Pavel traduc acel „a binecuvantat” a lui Matei si Marcu, prin „a multumit lui Dumnezeu”.

  1 Cor 10;16
  Paharul de aici in nici un caz nu e un obiect sau o bautura. Paharul = impartasirea cu sangele Noului Legamant, doar prin credinta. Cred ca aceasta impartasire(Pahar binecuvantat) e individuala, are loc o singura data si e deajuns pentru viata vesnica. La cina, Biserica marturiseste despre salvarea sa din moarte, datorita Pastelui care a fost jertfit pe Cruce, dupa cum evreii marturisesc la Pesah despre eliberarea lor de la moarte, prin sangele mielului pus stalpii usii si pragul de sus al casei.

  • Alunecați – periculos! – spre banalizarea pâinii și rodului viței ca simple „elemente” cu rol doar „simbolic”.
   Atenție, cu riscul de a pierde majoritatea discipolilor Săi, Domnul nu a diluat sub nicio formă, nici măcar explicativ, înțelesul tranșant: pâinea este Trupul Său, rodul viței este Sângele Său! Nu credeți că e nevoie de vreo binecuvântare pe undeva?

   • Daca aducem in discutie Ioan 6, lucrurile sunt mai simple. Mancatul si bautul, nu sunt legate de vreo cina. Mananci si bei o singura data, iar dupa aceea, in veac nu mai flamanzesti sau insetezi. Mananci si bei Trupul si Sangele doar prin credinta si ai viata vesnica. Auditoriu de atunci nu putea efectiv sa faca ce a zis Isus, deoarece Mielul nu fusese jertfit, deaceea o consideram o invatatura(fara revelatie inca) cu privire la ceea ce avea sa se intampe dupa Cruce.
    Cunosc sensibilitatile legate de „vrednicie”, vrednicia nu e data de calitatea omului ci de calitatea Jertfei asumate ( sau nu ) prin credinta.

 4. Frate Ionescu, sinteti de acord cu teologia.catolica a transubstantierii?

 5. Han Cristian : daca susti ca ” o singura data ”–– Ce traducere ai pt 1 Cor. 11 : 25….sa faceti lucrul acesta spre pomenirea Mea , ORIDECATE ORI , veti bea din el .” ?––––-1 COR 11:26 ”Pentru ca ORIDECATE ORI……..” ??

  • Pomenirea, marturisirea, vestirea mortii Domnului, insotite de inchinare (zic eu) e scopul cinei. Aceasta e sarbatoarea Bisericii, care prin moartea lui Hristos, are viata vesnica. Individual putem celebra moartea Mantuitorului in fiecare zi.

 6. La Cina Domnului nu se consuma „carne” si nu se bea „sange”! Dar nu putem modifica Scriptura in asa fel incat sa citim: „Luati si mancati! Acesta simbolizeaza trupul Meu. Beti toti din el! Acesta simbolizeaza sangele Meu.”

  Cina Domnului este una din LUCRARILE ESENTIALE ale crestinismului. Diavolul stie aceasta si de aceea loveste in aceasta Lucrare prin tot felul de filozofii sofisticate si inradacinate in logica umanista.

  • Nu am studiat indeaproape despre- cina cea de taina sau inpartasirea cu trupul si single Domnului–( cea ce cred eu.)…. -nu transubstantiere( nu putem rastigni din nou pe Domnul deciat prin pactele noastre- Evrei-6-4-8 ) si nici symbolism- ci aducerea aminte de moartea Domnului Isus in locul meu –eu sa ma golesc de mine si sa ma umplu de EL-( Galateni 2-20)- sa dau slava Lui, sa-i multumesc ca a murit in locul meu, ca eu sa am viata –sa glorific numele Lui pentruca a -INVIAT- si este DOMN al DOMNILOR, STAPINUL VIETI VESNICE. ( asta o pot face in fiecare zi ca sa nu mai pacatuesc)– CHRISTOS a Inviat!!!!!!!!!!!

 7. Han Cristian , nu pot sa cred , ca asta e intelesul despre Cina Domnului …,dar m-am gadit mult de unde sunt alimentate astfel de ganduri/inspiratii..? Citeste daca ai timp [pe google] : QUATES FROM THIRD WAVE LEADERS…iar daca crezi ca e prea mult , incearca macar : HEROLD CAMPING [despre cina]…..vei intalni aceiasi optica .

  • Ceea ce scriu, sunt gandurile mele pe care le pun la „proba de foc” a fratilor (nu la amvon), sursa de inspiratie e Scriptura. Eu am harul sa gandesc si sa vorbesc fara constrangeri confesionale (desi sunt penticostal). Despre cina, merita sa ne (re)facem optica dupa ce studiem cu atentie cel putin un subiect:
   Unirea crestinului cu Hristos. Incearca la inceput de unul singur!
   Hristos a inviat!

 8. Doresc sa corectez …se scrie Harold Camping .

 9. Han C. , – Adevarat a inviat ! Ma bucur de felul in care te folosesti de Harul si libertatea de a gandi si a scrie , in special de faptul ca te inconjori cu frati si aveti ca sursa de insp. -Sriptura . Nici noi ceilalti , nu , scriem pe bloguri dintr-o constrangere confesionala , ci mai degraba incurajati de adevarul descoperit prin Cuvant. Cat despre unirea crestinului cu Hristos… – cred , ca fiecare crestin are parte de o unire cu Hristos in mod individual dar si in Trupul LUI -[ madulare unii altora ] .E prea devreme , sa dam verdicte [ cine-i pe calea buna si cine-i pe rapa ] cata vreme suntem inca in viata …,desi uneori se vad clar derapajele unora . De exemplu , Harold Camping a avut devieri doctrinale de zeci de ani , a mai condus si alte zeci de mii de suflete la ratacire …[predictii cu date exacte despre venirea Domnului , invataturi false ..impotriva botezului in apa, impotriva Cinei ,etc…..dar are acum o varsta de peste 90 de ani si inca mai sunt sanse cata vreme respira. Dar , cand privim la sfarsitul de vietuire a unora ca W. Branham , A.A.Allen , S. Wiggleworth , Charles Finney ,etc….., care in timpul vietii au sfidat spiritul de turma si au primit ”revelatii directe ” in contrdictie cu Scriptura , sau fara suport biblic , sau rastalmaciri … , atunci , e mai usor sa iti dai seama unde au sfarsit…pt ca a ramas in urma lor ”doctrine” ” revelatii ” scrise de mana lor care s-au dovedit ca au fost otravitoare . Cat au fost in viata ,nu au ascultat de nimeni ,….aveau sloganele lor bine puse la punct dupa care se ghidau : ”ei au o ” chemare speciala” , Domnul le vb ” gura catre gura” , ei sunt ”born to lose , bound to win ” ! etc. –erau practic imposibil de batut in cuvinte Multi au cazut in plasa lor , inselati de ” semnele ” care-i insoteau…..Chiar batranul Gordon Lindsey a batut palma cu AAAllen , contract care aducea milioane de $ prin revista ,,Voice of Healing”…..Gordon L . , este tatal lui Dennis Lindsey sub care s-au format multe sute de pastori ,chiar si romani–-Hristos pt Natiuni -Hristos pt Romania . Ap . Pavel ne spune sa ne cercam pe noi insine daca suntem in credinta ,…sa ne ducem mantuirea pana la capat cu frica si cutremur…..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: