SÂMBĂTĂ – DINCOLO DE MORMÂNT

tombstonesursa foto AICI.

Sâmbătă a fost sabat. Totuși, preoții, fariseii și cărturarii n-au avut… odihnă. Știau despre profeția învierii. Nu o credeau, dar le era teamă să nu Îi fure ucenicii Trupul și să declanșeze o mare înșelăciune. Au avut grijă să pună pază romană. Nu mai spunem acum că după înviere, i-au mituit pe soldați să spună tocmai că noaptea pe când dormeau (soldații romani, adică) au venit ucenicii și au furat Trupul Domnului. Mă voi opri însă la certitudinea falsă a mai marilor cum că Isus ar fi fost închis în mormânt. Apostolul Petru spune altceva:

1 Petru 3:18-20 ”Hristos, de asemenea, a suferit o dată pentru păcate, El, Cel Neprihănit, pentru cei nelegiuiţi, ca să ne aducă la Dumnezeu. El a fost omorât în trup, dar a fost înviat în duh, în care S-a dus să propovăduiască duhurilor din închisoare, care fuseseră răzvrătite odinioară, când îndelunga răbdare a lui Dumnezeu era în aşteptare, în zilele lui Noe, când se făcea corabia în care au fost scăpate prin apă un mic număr de suflete, şi anume opt.

Nu analiza și aprofundarea textului ar fi fost intenția mea, ci doar să subliniez că ziua de sabat, ziua de închidere și sigilare a mormântului, ziua despre care prea puține am fi putut spune în săptămâna mare, această zi a fost mult mai plină de activitate decât și-au închipuit oamenii.

Că propovăduirea Domnului are sau nu de-a face cu reabilitarea unor spirite demonice sau doar de oameni care n-au ascultat propovăduirea lui Noe nu ar trebui să fie o controversă: demonii nu pot fi mântuiți prin jertfa Domnului, iar oamenii nu mai au șanse la mântuire după moarte. De ce Petru menționează aici doar duhurile din închisoare cred că se leagă de ceea ce scrie Iuda în versetul 6:

”El a păstrat pentru judecata zilei celei mari, puşi în lanţuri veşnice, în întuneric, pe îngerii care nu şi-au păstrat vrednicia, ci şi-au părăsit locuinţa.”

Ceea ce scrie aici se leagă – cred eu, foarte bine – cu ceea ce scrie în Genesa 6:1-7:

”Când au început oamenii să se înmulţească pe faţa pământului şi li s-au născut fete, fiii lui Dumnezeu au văzut că fetele oamenilor erau frumoase; şi din toate şi-au luat de neveste pe acelea pe care şi le-au ales. Atunci Domnul a zis: „Duhul Meu nu va rămânea pururi în om, căci şi omul nu este decât carne păcătoasă: totuşib zilele lui vor fi de o sută douăzeci de ani.” Uriaşii erau pe pământ în vremurile acelea şi chiar şi după ce s-au împreunat fiii lui Dumnezeu cu fetele oamenilor şi le-au născut ele copii: aceştia erau vitejii care au fost în vechime, oameni cu nume. Domnul a văzut că răutatea omului era mare pe pământ şi că toate întocmirile gândurilor din inima lui erau îndreptate în fiecare zi numai spre rău. I-a părut rău Domnului că a făcut pe om pe pământ şi S-a mâhnit în inima Lui. Şi Domnul a zis: „Am să şterg de pe faţa pământului pe omul pe care l-am făcut, de la om până la vite, până la târâtoare şi până la păsările cerului; căci Îmi pare rău că i-am făcut.”

Există un alt pasaj care vorbește de eliberarea sfinților Vechiului Testament din locuința morților:

Matei 27:50-53 ”Isus a strigat iarăşi cu glas tare şi Şi-a dat duhul. Şi îndată perdeaua dinăuntrul Templului s-a rupt în două, de sus până jos, pământul s-a cutremurat, stâncile s-au despicat, mormintele s-au deschis, şi multe trupuri ale sfinţilor care muriseră au înviat. Ei au ieşit din morminte, după învierea Lui, au intrat în sfânta cetate şi s-au arătat multora.”

Deci, instantaneu, la moartea Sa, Domnul călătorește în duh, în locuința morților, eliberează sfinții din vechime, dar și proclamă biruința Sa asupra tuturor forțelor spirituale, înaintea Sa plecându-se ”orice genunchi din cer, de pe pământ și de sub pământ”! Mai mult, aici urmează să se împlinească Psalmii (16 vorbind clar despre Domnul, dar 30 potrivindu-se în acest context și Domnului, și autorului dar și în dreptul altor sfinți):

Psalmi 16:10 ”Căci nu vei lăsa sufletul meu în Locuinţa morţilor, nu vei îngădui ca preaiubitul Tău să vadă putrezirea.”
Psalmi 30:3 ”Doamne, Tu mi-ai ridicat sufletul din Locuinţa morţilor, Tu m-ai adus la viaţă din mijlocul celor ce se coboară în groapă.”

Aceasta a fost ziua de Sâmbătă…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

8 răspunsuri sa “SÂMBĂTĂ – DINCOLO DE MORMÂNT”

 1. Vechea poveste cu…”mai marii norodului”! S-au debarasat de Isus, L-au pus in mormant, vine Invierea si…ce fac „mai marii”?! In loc sa se pocaiasca de faptele lor si sa-L recunoasca pe Isus ca MESIA si DOMN, ei recurg la „vechile obiceie” – spaga, aranjamente prin culise, smecherii, etc. Altfel spus, „mai marii” au ramas tot „pui de naparci”…

 2. Asa inteleg si eu. Dupa moarte nu mai este nici o Mantuire. Nici pentru cei dinainte de Christos, ca si cei de dupa. Singurul Nume in care avem Mantuire „pe Pamint” (nu in Locuinta Mortilor), este Isus Christos, care a murit si a inviat pentru noi… Cei din vechime sunt mantuiti prin credinta in Mesia care VA VENI, si care a fost vestit inca din Gradina, lui Adam si Eva, ca El va „zdrobi capul” Sarpelui… Cei din timpul lui Isus au fost mantuiti prin credinta ca El ESTE Mesia, Fiul lui Dumneze…Iar noi si toti de dupa Christos suntem mantuiti prin credinta ca El A FOST Mesia pe Pamint si ca s-a jertfit pentru noi. (Am fost contrazis de ideea asta, si inca de unul care se consdera „studiat” in domeniu, dar cate-odata e mai grea munca de lamurire decit intelesul in sine).
  Ma gindesc totusi ca acea propovaduire in locuinta mortilor a fost pentru cei ce au crezut (cind erau in viata), dar acum le-a adus vestea ca sa adus la indeplinire mantuirea lor, ceea ce ei au crezut. Nu o propovaduire de evanghelizare spre mantuire.
  Iar faptul ca le numeste duhuri, e bineinteles pentru ca cei ce mor inca nu au trup, pina la inviere cind li se vor da trupuri de slava, iar cei in viata vor fi transformati.

  Dar daca tot veni vorba, chiar sa fie vorba de ingeri in Geneza 6, cind spune de „fiii lui Dumnezeu”? Eu nu vad cum se ajunge asa usor la acea concluzie. Doar e clar in Biblie diferenta dintre trupuri ceresti si trupuri firest, pamintesti. Chiar in urmatoare fraza spune ca „Duhul Meu nu va rămânea pururi în OM, căci şi omul nu este decât carne păcătoasă…” Eu zic ca e vorba de om. Nu ma prea impresioneaza conspiratiile.

 3. Si tot atunci, din locuinta mortilor, Domnul ia in posesia Lui si ii spune Apostolului Ioan :…Eu sunt Cel Dintâi şi Cel de pe Urmă, Cel Viu. Am fost mort, şi iată că sunt viu în vecii vecilor. Eu ţin cheile morţii şi ale Locuinţei morţilor.

 4. erata:

  in posesia Lui cheile mortii şi ale Locuintei mortilor.

 5. ,,Ma gindesc totusi ca acea propovaduire in locuinta mortilor a fost pentru cei ce au crezut (cind erau in viata), dar acum le-a adus vestea ca sa adus la indeplinire mantuirea lor, ceea ce ei au crezut.”

  Asa scrieti (credeti) dv. frate Dave.
  Cuväntul spune si eu cred astfel :

  ,,El a fost omorit in trup dar a fost inviat in duh,in care S-a dus sä propoväduiascä duhurilor din inchisoare care fusese räzvrätite odinioarä……”

  Deci nu pentru cei care au crezut ci pentru cei räzvrätiti.
  Si :
  1Petru 4:6
  Cäci tocmai in vederea aceasta a fost vestitä Evanghelia si celor morti……..

  Deci nu unora dintre cei morti ci tuturor mortilor.

  Nimeni nu poate intra in Impärätia lui Dumnezeu decät prin Usa care este Isus Hristos.In Mesia Hristos au nädäjduit si cei din vechime.Celor din vechime le-a fost trimis Cuväntul ca sä nädäjduiascä.Dar atunci cänd Cuväntul s-a fäcut trup si a locuit printre oameni a inceput poticnirea si necredinta multora .Atunci cänd a venit pe pämänt la ai Säi putini(L-au primit) au crezut in El.Unii incä i-l mai asteaptä sä vinä tocmai pentru cä nu cred cä El a venit.Cäti dintre cei din inchisoare (L-or fi primit)?Mesia trebuia sä vinä cu Vestea cea bunä la toti.Asa cum L-am primit noi,asa cum L-au primit unii dintre cei care erau in viatä atunci cänd El a fost printre oameni,tot asa au trebuit sä-L primeascä si cei care erau in ,,inchisoare”(cei morti) auzind direct din gura Lui si anume :,,Eu sänt Calea Adevärul si Viata”,Eu sänt Lumina lumii”, ,,Pästorul cel bun”, ,,Päinea pogorätä din cer”,Usa oilor”……..cine incearcä sä intre prin altä este hot si tälhar……pentru cä pentru Dumnezeu toti sänt vii.Si tuturor celor care L-au primit le-a dat dreptul sä se facä copii ai lui Dumnezeu.

  Domnul sä vä binecuvänteze!

  • „Duhurilor din închisoare” (doar) din vremea lui Noe, dinainte de potop. Am menționat versetele corespondente și, în coroborare cu alte principii biblice („nicio Scriptură nu se tălmăcește singură”). Am argumentat cu text din Evanghelie învierea sfinților la moartea Domnului.
   Ceea ce spuneți dvs. contravine Bibliei. Nu cred că e bine să scoatem anumite versete din context. Catolicismul și ortodoxia abuzează textul biblic inventând astfel o sumedenie de ritualuri și datini.

 6. Domnul sä vä binecuvänteze frate pästor.Convins fiind cä aveti cäläuzirea Duhului vä rog sä mä ,,luminati” si pe mine poate si pe altii cu privire la o parte din verestul 6 (1Petru 4:6),,…..sä fie judecati ca oameni in trup, dar sä träiascä dupä Dumnezeu,in duh”.Aici nu cred cä se referä la cei räzvrätiti (la ingerii cäzuti) nu?Ei sänt pästrati pentru judecatä.Ori mai inainte in Cap.3:19,20 se spune cä s-a dus sä propoväduiascä duhurilor din inchisoare.Propoväduirea a fost fäcutä doar duhurilor räzvrätite si sfintilor celorlalti morti nu?Nouä ni se spune cä Domnul a propäväduit Evanghelia(celor morti) ca sä fie judecati ca oameni in trup ca sä träiascä dupä Dumnezeu, in duh ….e un pic mai complex ….Poate vä gäsiti un pic de timp (primesc cu pläcere si pe mail)…Multumesc.Domnul sä vä binecuvänteze!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: