DIN NOU, SINUCIDEREA PE PRIMA PAGINĂ

Sincer, mi-ar fi convenit să nu scriu această postare… acum. Fiul renumitului pastor Rick Warren s-a sinucis, conform declarației familiei, suferind de o boală mintală. Reacțiile sunt multe și mă alătur tuturor celor care, în aceste zile de mare jale pentru familia Warren și Biserica Saddleback din sudul Californiei, au transmis condoleanțe și s-au rugat pentru mângâierea lor.
Condamn declarațiile dezgustătoare ale unor atei, homosexuali sau detractori ai teologiei lui Warren care s-au găsit tocmai acum să îl atace pe pastorul îndoliat.
Totuși, ca și în alte situații, nu pot să nu rămân înmărmurit auzind cum unii (pastorul Greg Laurie, bunăoară) îl consideră pe Matthew Warren ajuns în rai. Unul dintre cei indignați de afirmația că în cazul sinuciderii cineva ar merge în iad se întreba retoric: „De ce asumăm noi că am cunoaște de pe acum deznodământul judecății finale a lui Dumnezeu?” Corect, cu specificația că dacă nu avem dreptul să aruncăm pe cineva în iad, nici în cer nu-l putem trimite cu de la noi putere, nu?
Viața este un dar divin căruia nu i se poate atașa eticheta unui preț, nici măcar al întregului univers. Dintotdeauna, dar mai ales în aceste vremuri din urmă, diavolul a reușit să înșele omenirea cu privire la dreptul asupra vieții. Dacă este vorba de avort, aici vorbim de dreptul femeii asupra propriului trup. În caz de eutanasie este vorba de compasiunea de a curma suferința unei boli incurabile sau neputința unei vârste înaintate. Cu privire la sinucidere a apărut justificarea bolilor psihice. Chiar în cazul unor omucideri, criminalii pot invoca nebunia (uneori, temporară) ca apărare în fața justiției.
Mai ales atunci când se întâmplă la case mari, aceste lucruri au tendința de a deveni precedente. Felul cum vor fi primite și acceptate de acești oameni, va face din aceste tragedii momente de educație spirituală sau vor schimba teologia.
Ceea ce mă îngrozește pe mine este că până și menționarea actului sinuciderii va deschide porțile unor minți mai slabe spre contemplare. Spune-le că după aia se poate ajunge în rai și pe unii i-ai trecut granița în domeniul acțiunii.
Consider că pastorul Warren este absolut nevinovat de ceea ce i s-a întâmplat fiului său. Acest lucru nu reflectă asupra calităților sale de tată sau pastor. Greșeli facem toți și e ușor să ne judece alții (și uneori chiar noi pe noi înșine) după aceea. Numai în pantofii lor să nu ajungi. Nici să-i spună cineva că fiul lui este în iad nu-l ajută. Dar să îl declarăm mântuit mi se pare absurd.
Subiectele de discuție pe marginea acestui subiect sunt multe. Începând cu bolile mintale și depresia, dacă și cât de mult le considerăm de ordin spiritual, chiar o analiză socială a rădăcinilor de ordin cultural și până la modul în care bisericile și slujitorii se raportează la asemenea cazuri, toate acestea rămân deschise dezbaterilor.
Dar că sinuciderea este un act ireversibil, un păcat și încă unul grav, cu consecințe veșnice, acest lucru nu-l putem negocia. Pe cei care au trecut acest prag nu-i mai putem ajuta cu nimic, măcar să nu-i punem în pericol pe cei care sunt pe aproape.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

141 răspunsuri sa “DIN NOU, SINUCIDEREA PE PRIMA PAGINĂ”

 1. Fr Cristi, exista un lucru foarte foarte important legat de depresie si bolile psihice asociate cu depresia. Ma refer la tratamentul acestor boli cu UNELE medicamente care ridica riscul de sinucidere a celui tratat.

  Acest lucru este mentionat is in reclamele de la media la sfarsitul reclamei pt aceste medicamente. Aceasta este facuta din punct de vedere legal, pt acoperire in asemenea cazuri.

  Garantez ca discutia in acest caz va include si acest subiect.

  Am mai spus, si spun din nou, ca cel putin la noi in America aceste medicamente se dau ca si apa potabila. Orice problema ai, iti dau anti-depressants.

  Aceste medicamente trebuie reservate pentru cazuri de depresie majora, diagnosticata de specialist, din cauza riscului de sinucidere.

  • Delight in Truth
   Un pacient foloseste un medicament de care stie ca este o sansa foarte mare ca va face un atac de inima,… si moare… putem oare sa-l acuzam (cel putin partial) de sinucidere?

   Un pacient bolnav nervos foloseste un medicament care are ca „side effects” sinuciderea …. si se sinucide

   Poate un pacient sa aiba control asupra mintii si in momentele cind creierul este afectat de chimicalele prezente in medicament?

   Daca nu , este o diferenta chiar asa de mare intre primul caz si al doilea?

   Biblic vorbind, sint bolile mintale recunoscute ca boli reale asupra carora omul nu are putere( la fel ca si cancer, diabet, schizofrenie)?

   Inchei cu un citat dintr-o predica:

   „Daca nu am avea in Scriptura, destainuita, taina scurtului dialog dintre Isus si talharul de la cruce, cu totii am vota ca acel talhar mantuit s-a dus in infern, fara sa stim de acea intima discutie avuta cu Isus in acea clipa. Nicodata oamenii nu stiu desavrasit ce s-a intamplat intre un muribund si Dumnezeu. Sa ramana aceasta taina lui Dumnezeu, care va fi descoperita in ziua de apoi. Pana si in aceste forme ne putem mangaia sufletul, gandindu-ne ca povestea talharului de la cruces-ar fi putut repeta si cu cel drag, care a murit nebotezat”

   • Gabi, fain dacă asta ți-e mângâierea de care ai nevoie…
    Dar n-o „vinde” drept teologie, pentru că s-ar putea să-ți rămână mulți pe conștiință!
    Cât privește tâlharul, el nu este o excepție care infirmă ci care întărește regula.
    Să fii sănătos câți tâlhari n-au mai apucat momentul ăla „intim” de care tot vorbești…

    • Aveti dreptate… dar o sansa exista… fratele Tipei ne-a povestit despre o moarte similara a fostului director (daca bine imi amintesc) facultatii Gheorghiu Dej, asa ca avem doua exceptii
     Si in cazuri ca acestea nu cred ca trebuie sa le explicam parintilor care trec prin situatii similare care este teologia… ci cred ca putem sa le dam o speranta… deoarece o sansa, sau exceptie (de fapt doua) au existat.
     Dumnezeu nu face exceptii care sa nu fie in conformitate cu caracterul si cu legea Sa.

     • Gabi,
      Tâlharul nu s-a sinucis.
      Tâlharul n-a avut cum/când să se boteze.
      Tâlharul nu era un pocăit crescut în credință.
      Părinți n-au nevoie de minciuni drept mângâieri.
      Cuvântul e de-ajuns!

     • My point was… nu cred ca putem sa dam sentinta asupra vesniciei unui om mai ales in situatii similare cu a baiatului lui Rick Warren…

     • My point was… the same!
      Dar actul în sine este clar și categoric împotriva Scripturilor și a lui Dumnezeu!

   • Gabi, you know and I know it. Medicamentele astea sunt folosite ca sucul de fructe. Ai un necaz, ai o apasare, nu te asculta copiii, bam.. iti da antidepressants.

    Cate sinucideri pot fi atribuite acestora la nivelul de milioane de pacienti care le folosesc?

    Am spus ca medicamentele trebuie reservate pentru diagnosticul de „major depression.” Atat.

    Sinuciderea este consecinta unei stari spirituale si emotionale foarte intunecate.

    Daca pacientul are sau nu are control asupra actiunilor sale cand se sinucide nu pot sa ma pronunt. Dumnezeu stie. Dar un singur lucru pot sa iti spun.. Un credincious care are Duhul Sfant in el, trebuie sa aibe si roada Duhului Sfant. Bucuria si pacea… Trebuie sa la aiba. Fara acestea si celelalte unde este Duhul Sfant?

    Fara bucurie si pace, depresie si ganduri de sinucidere vin.

    Aici este explicatia spirituala Gabi.

    Answer this: poate unul plin de Duhul Sfant sa fie in aceasta situatie?

    Poate unul fara Duhul Sfant in el sa fie salvat?

    • Chris,
     Venind de la un medic, dar și fiu de pastor, comentariul tău nu mai lasă loc de interpretări!
     Excelent punctat!

    • Chris, poate un om care are Duhul Sfint sa se imbolnaveasca de cancer? Poate un om care are Duhul Sfint sa pacatuiasca ?
     Si un raspuns la articolul de pe blog:
     So I guess a guy like Spurgeon( suffered with depression for most of his life) didn’t have the fruit of the spirit..or was demon possessed …according to the article…

     • Bineinteles ca toți pacatuim. Cine zice ca nu are păcat nu spune un adevăr.

      Aici discutam depresia majora cu tendinte de sinucidere diagnosticată de psihiatru nu faptul ca cineva este nefericit din ceva motiv.

      Este vorba de o perturbare unde nici nu poți conversa cu pacientul.

      Doar atât vreau sa spun: exista mai mult aici decât o chestie fiziologica. Exista o latura spirituala, demonica.

      On Spurgeon:

      They say that when Spurgeon preached in open air you could hear him from a mile away… Without amplification….

      That does not sound like a guy in major depression. I don’t know Gabi if you have ever seen a person diagnosed with major depression. When you see that person you will say WOW. You will shake your head and say WOW again.

      There are affective disorders and even seasonal affective disorders where people feel down, etc.

      That is not what we are talking about here…. We are talking about major depression which is a terrible diagnosis.

      When the kids don’t listen to you or the pastor doesn’t use you to preach and you feel down, that is not depression!

      Major depression is more than just neurotransmitters out of whack…

     • . if spurgeon’s was mild or not we don’t know…..based on the culture back than if it was mention in his biography I tend to believe it was rather severe….but you can have a patient with a mild case of depression and the doctor prescribes him some meds that would take him to suicides…who is at fault there? What’s the difference with another patient that takes meds for a regular disease that a side effect will bring him death?
      My point all along was that we can not judge someone’s eternity based on incomplete assumptions…one way or the other…

 2. „……sinuciderea este un act ireversibil, un păcat și încă unul grav, cu consecințe veșnice, acest lucru nu-l putem negocia…..”

  Am doar 2 intrebari la aceasta fraza:

  1). De cana pana cand NOi (oamenii….sau mai corect spus, unii dintre oameni) negociem consecintele vesnice?

  2). Ce suport biblic (nu prin explicatii teologice cu cate un cuvant luat din carti si capitole diferite) avem pentru impartirea pacatelor in pacate mai putin grave, grave, foarte grave si unde in aceasta lista gasim sinuciderea?

  • Frate Ilioi,
   Dumneavoastră glumiți?
   Sunt foarte indignat de întrebările pe care le-ați pus și, mai ales, insinuările care le însoțesc.
   Dacă v-ați respecta ca fiind un cunoscător al Scripturilor, v-ați gândi un pic înainte să provocați.
   Sunt păcate din neștiință și păcate cu voia (Evrei 10), păcate afară din trup și în trup (1 Corinteni 6), păcate care pot fi iertate și de moarte (1 Ioan 5).
   Plus, ați citit vreodată 1 Corinteni 3:17?
   În definitiv, ce susțineți dumneavoastră?

   • Nu sustin NIMIC si nu insinuez NIMIC, doar doresc (daca se poate) ca ceea ce sustin altii (in cazul acesta, dumneavoastra) sa fie documentat.

    Traim vremuri in care insusi Biblia recunoaste ca intelepciunea lumii e mare si imi place tot timpul sa ma pun (pentru a intelege dar si pentru a fi inteles) in pozitia celui care NICIODATA nu a avut contact cu Adevarul. Consider ca sunt (repet, teoretic) complet inafara oricarei teorii si doctrine religioase insa cunosc cate putin din si despre Biblie; vine cineva si imi spune ca sinuciderea este pacat si eu doresc sa imi dovedeasca biblic, pe intelesul necunostintei mele…..SIMPLU.

    Si daca intrebarile mele provoaca (ma refer la omul care nu cunoaste dar vrea sa cunoasca) atunci numai pun intrebari dar nici nu pot fi gasit vinovat daca nu mi se explica.

    Dumnezeu spune: „Puneti-ma la incercare”….fara sa se simta provocat.

    • În asemenea situații, dvs. nu ați fost chemat să vă faceți avocatul sau purtătorul de cuvânt al necredinței, răutății sau neștiinței altora, ci al Luminii.
     Dacă aveți răspunsuri la potențialele lor întrebări, cine vă împiedică să le spuneți, dar venind cu întrebări pentru mine ca din partea… altora (asta DUPĂ răspunsul meu) arată ori ca și cum ați fi vrut să mă prindeți cu vorba sau ca și cum chiar vă identificați cu dubiile întrebărilor dvs., ceea ce ar fi la fel de grav.

     • Nici una nici alta….ati facut afirmatii in postare si am cerut, daca este posibil, sa fie confirmate si de Biblie….se pare ca am atins ceva sensibil incat atat de tare v-ati ofensat. Imi pare rau, nu asta a fost intentia….nu am stiut ca nu ai voie sa pui intrebari fara sa fii interpretat ca provocator, insinuator, avocat al raului…se vede ca nu umblati pe strada la evanghelizari si nu aveti de-a face cu necredinciosi; si de la amvon e usor de predicat cand se prezinta totul ca o expunere si nimeni nu are nimic de spus, chiar daca nu a inteles.

     • Frate drag, ia mai citiți-vă o dată comentariul cu întrebările! Bineînțeles că ați atins o coardă sensibilă!
      Comentariul nu arată ca venind din partea cuiva de acord cu postarea mea. Pe urmă ați scăldat-o iar acum îmi insultați inteligența (atâta câtă am) pedalând din greu în revers.

     • Intrebarile sunt foarte inteligibil formulate. Nici nu o scald si nici nu pedalez revers….daca este nevoie le reformulez cu alte cuvinte dar cu acelasi inteles….si pana la urma au fost intrebari, nu comentariu care sa arate ca sunt sau nu sunt de acord cu postarea. Am folosit mai multe ilustratii sa vedeti ca sunt serios (nu cum crede „pete”) dar se pare ca va plac mai mult cei care va agreaza neconditionat. Din nou, imi pare rau ca am crezut intr-un dialog cu argumente….m-am inselat….puteti sterge tot ce-am scris…. God bless you.

     • @Cornel, tind să cred că nu ai văzut răspunsul argumentat punctual cu versete biblice pe care l-ai primit. Iar unul dintre ele spune așa: Dacă cineva distruge templul lui Dumnezeu, îl va distruge şi Dumnezeu pe el, pentru că templul lui Dumnezeu este sfânt; şi acest templu sunteţi voi. referirea lui Pavel la „templu” e de fapt „biserica” însă Domnul Isus spune că va strica templul și-l va ridica în 3 zile iar Pavel în alt loc spune: Noi suntem Templul Dumnezeului celui Viu, aşa cum a spus Dumnezeu: „Voi locui în ei, voi umbla printre ei şi voi fi Dumnezeul lor, iar ei vor fi poporul Meu.“

      Saul, Ahitofel, Zimri și Iuda, toate caractere rele s-au sinucis. Sinuciderea e considerată egală cu uciderea în Biblie, deci e aberant să spunem că nu are consecințe grave.

      Pe de altă parte, frate Cristian Ionescu, vă reamintesc că acum ceva timp ați scris un articol despre JOEL OSTEEN pe care l-ați mustrat că nu luptă public împotriva homosexualilor. Adică acceptă faptul că homosexualii sunt păcătoși dar nu spune că ei nu vor intra în ceruri. Cam acceași atitudine o afișați dvs aici. Biblia spune clar că nici homosexualii, nici ucigașii (implicit sinucigașii) nu au acces în împărăția cerurilor.

     • Recitiți și veți vedea că, dimpotrivă, am afirmat că sinuciderea este un păcat grav, ireversibil și cu consecințe eterne.
      Ceea ce am spus este doar că nu este cazul ca cineva să sâcâie familia cu acest lucru tocmai acum.

     • ……ce o fi asa greu de priceput ca sinuciderea inseamna ucidere de sine: sin-ucidere.
      Chiar atat de mult intuneric poate sa fie?

  • Ioan 19:11
   „N-ai avea nicio putere asupra Mea”, i-a răspuns Isus, „dacă nu ţi-ar fi fost dată de sus. De aceea, cine Mă dă în mâinile tale are un mai mare păcat.”

  • cornelilioi,
   (…)
   1- a) pacat mai putin grav–- cineva spune o minciuna
   b) pacat grav–- un om loveste pe aproapele sau cu pumnul in ochi si el isi pierde vederea
   c) pacat foarte grav–- un om ucide pe un alt om cu premeditare fara motiv
   (…)
   Exemplu biblic rostit chiar de, Domnul Isus, in ce priveste gravitatea pacatelor!!!
   Matei 5:21,22
   21 Aţi auzit că s-a zis celor din vechime: „Să nu ucizi; oricine va ucide va cădea sub pedeapsa judecăţii.”
   22 Dar Eu vă spun că oricine se mânie pe fratele său va cădea sub pedeapsa judecăţii; şi oricine va zice fratelui său: „Prostule!” va cădea sub pedeapsa Soborului; iar oricine-i va zice: „Nebunule!” va cădea sub pedeapsa focului gheenei.
   2- a) manie– pedeapsa judecatii
   b) prostule– pedeapsa Soborului
   c) Nebunule– pedeapsa focului gheenei
   Mai vrei exemple? Ca mai am!!!

 3. Fr.Ionescu cred caci cu astfel de persoane iti irosesti timpul si energia degeaba ,nu se merita sa-i mai raspunzi caci nu se vede sa fie serios.

 4. Se tot spune ca depresia este boala. Eu ma indoiesc, cred ca este mai degraba un atac demonic si daca am dreptate atunci crestinii au toate armele pentru a lupta cu ea.
  Stiti care este tratamentul pentru un om cu depresie severa si ganduri de sinucidere? Acest om se duce la psihiatru care ii da medicamentatia necesara si il trimite si la un psiholog. Tratamentul medicamentos dat de psihiatru regleaza dezechilibrul fizic astfel incat psihologul sa ii poata regla omului modul de a gandi. Nu poti sa te bazezi doar pe medicamente pentru ca acestea dupa un timp dau dependenta si dupa aceea efectul lor este invers adica pot provoca ele depresie. Ideea este ca medicamentele sa te aduca intr-o stare in care sa poti urma un tratament la un psiholog. Psihologul va incerca sa te faca sa gandesti cum trebuie astfel incat sa nu mai fii depresiv si cand reusesti sa renunti la medicamente sa fii in regula. Daca asa stau lucrurile (rog daca e cineva in domeniu si nu am inteles bine sa imi explice) atunci ceea ce genereaza acea depresie este modul defectuos de a gandi, nu o dereglare fizica. Altfel care este beneficiul de a merge la psiholog daca totul este doar o problema chimica? Modul defectuos de a gandi duce in cele din urma la dereglari fizice.
  In acest caz un crestin nu ar trebui sa fie depresiv sau daca este ar trebui sa poata lupta cu asa ceva si ar trebui ajutat de catre biserica in aceasta lupta.
  Acum orice boala, inclusiv depresia, este considera a fi doar o problema fizica. Inteleg sa vada asa cei din lume problema dar noi ca si crestini ce ne facem cu faptul ca multe boli erau tratate de Domnul Isus prin scoaterea de demoni din acei oameni? Ce ne facem cu relatarile cazurilor de oameni cu manifestari de oameni bolnavi psihic din care Domnul Isus a scos demoni pentru a-i vindeca? Este acest aspect luat in considerare intr-o biserica?
  Si daca intr-adevar depresia este generata de un mod de gandire defectuos si/sau este generata de atacuri demonice cum se raporteaza biserica la aceasta problema si la crestinii care au astfel de probleme?

 5. Nu avem voie sa ne luam viata pe care ne dat o Dumnezeu,
  numai EL are acest drept, viata ne-a fost data sa L cunoastem pe EL
  si numarul zilelelor eL le hotaraste.
  Sunt convinsa ca e pacat de moarte.

 6. Frate Ionescu,ma tem ca uni au cu dumneata treaba si doar cauta un mijloc de cearta! Nu spun ca nu trebuie sa-i confrunti,ci doar sa nu va stricati inima (ziua)

  • Cam asa-i, dar vezi nu-i tocmai usor. Daca nu zici nimic, zice ca esti arogant. Sa n-ai nici un sentiment, nu poti ca nu esti din beton… Dar asa-s unii, ei nu construiesc mai nimic, doar le place sa loveasca in ce zidesc altii… Si cam asa a fost dintotdeauna, dar Duhul Sfint poarta de grija ca Imparatia Lui sa inainteze… Si apropo, daca Cuvintul Domnului spune ca dupa evanghelia aceasta va judeca lumea, pai putem fi cam siguri de „regula” consecintelor. E vorba de o conformare cu Cuvantul, nu de o negociere. Or fi ele si exceptii sau amanunte care nu se cunosc, dar nu de alea este vorba si ce bine ca Dumnezeu si-a rezervat decizia finala in omniscienta si suveranitatea Sa.

 7. Baiatul nu a avut numai depresie a avut boala mintala de la nastere Am inteles ca era in dureri Foarte dureros sa astepti vindecarea copilului si sa se termine in felul acesta.
  Nu cred ca acest copil a realizat ce face.
  Deasemenea stiu ca nu-i corect sa-ti iei viata.Numai Unul o da si tot El are putere sa o ia
  Totusi ca parinti daca stim ca avem vreun copil cu probleme mentale de ce lasam arme la indemina lor?Nu vreau sa-l judec E dureros ce sa intimplat dar oh Doamne.Ce sa mai spui

 8. Din păcate, în ultima vreme sunt tot mai multe aceste cazuri de sinucidere. Din punct de vedere medical fenomenul bolilor mintale și al depresiei este unul complex în care doar medicii specializați ar putea să- l analizeze și să- l dezbată, iar a trasa acea linie de demarcație dintre boală fizică și boală spirituală este foarte dificil. Din punct de vedere socio- religios, cred că ar trebui să ne raportăm la Scriptură. În acest sens consider poziția fr. Ionescu, una sănătoasă și benefică pentru cei credincioși. Cred că aceasta trebuie să fie poziția unui păstor. Dacă un păstor ar afirma de la amvon că a folosi alcool nu este păcat, cu siguranță vor fi credincioși (puțini) care în drum spre biserică s- ar opri să mănânce un mic și să bea și o bere. Privind în Scriptură la cazurile de sinucidere, am întâlnit trei ipostaze. Oameni despre care Scriptura ne lasă să înțelegem că au fost mântuiți, oameni care au ajuns în iad și oameni despre care nu ni se mai spune nimic după sinuciderea lor. Așa este, atunci când acest act este săvârșit prin premeditare, sau când atentatorul este lucid și în plinătatea facultăților mintale, actul constituie un păcat pentru care nu există timp de pocăință, iar ca atare acel om este sortit pierzării.

 9. Eu cred ca exemplul lui Iuda e suficient pentru noi care cunoastem Scripturile.
  Petru s-a lepadat si a fost iertat.Fiul pierzarii a decis sa comita sinuciderea si Domnul Isus a spus ca mai bine nu s-ar fi nascut.

  • Intre Petru si Iuda au fost diferente foate mari.
   Iuda a fost posedat, satana a intrat în el, și de Petru s-a folosit satana dar doar printr-un gând atunci când Domnul i-a zis că nu e gândul lui. Petru a avut acel test (pentru care S-a rugat Domnul) pentru cizelarea caracterului său (eradicarea mândriei și a încrederii în forțele proprii) ori Iuda a progresat în neascultare cu toate că Domnul îi acordă șansa de reabilitare de nenumărate ori și îi spune exact ce gândește arătându-i că Domnul știe de fățărnicia sa și totuși el continuă să se complacă în această stare pune întrebarea Oare eu voi fi trădătorul după ce știa sigur că despre el vorbește și nu cade la picioarele Domnului să-și recunoască caracterul și planul infect. Iuda n-a avut o cădere mare dintr-o dată, ci ascultări progresive de diavol, a început cu banii și a sfârșit cu trădarea. Poate că intenția lui, o fărâmă ar fi fost bună dar iadul e pavat cu intenții bune. S-a trezit cam târziu. Petru a fost confuz, Domnul îi spusese să-și cumpere sabie și a crezut că e o lecție de aceeași natură ca cea cu mersul pe ape și cum el e omul inițiativei a făcut primul pasul din instinct i-a tăiat urechea lui Mahlu. Dar mai târziu Domnul îl învață lecția dragostei: Petre Mă iubești ?

 10. Ucenicul lui Hristos ! Este adevarat tot ce ai scris. Dar , la fel de adevarat este ca , un Epileptic nu poate primi botezul in Duhul Sfant .Nu stiu sigur , dar cred ca si schizofrenia sau alte forme de boala asociate cu depresie/boli mintale ……inclina intr-acolo . Mult imi placea si inca imi plac scrierile lui Ion Creanga , Eminescu si parca nu as dori nicidecum sa stiu ca , nu vor fi si ei in rai….dar Dumnezeu este mai mare si mai intelept dacat dorintele ofurile noastre . Avem astazi teologi de exceptie , Psihologi , psihiatri ,proroci , daruri de carmuire , de ajutorare ,de imbarbatare etc, ––dar este o mare nevoie de darul Exorcizarii de duhuri rele , demoni ,….Apostolul Pavel era capabil sa deosebeasca exact cu ce duhhuri necurate avea de a face , dar avea si puterea si autoritatea sa-i scota afara . Stiu , ca pare absurd sa afirmi ca , azi intra in Biserica [ si participa linistiti la toata slujba ] persoane demonizate , si placa acasa neschimbate /neeliberate….-nici macar identificate – care, sa cada cu fata la pamant si sa recunoasca ca aici e Dumnezeu !….–-NU ma refer la toate adunarile…..dar in mare parte -cam asa este .Problema e ca , atunci cand existau aceste daruri prin adunari , s-au facut si abuzuri , dezbinari ,tradari de frati , …..nu stiu , acum ce are in plan Dumnezeu , dar mi-e dor , tare dor de o revarsare de Har , de Duh Sfant si o zguduire a adunarilor……dar cred ca si aceasta nu , va incepe decat ,daca eu ,incep in dreptul meu si fiecare sa faca la fel …si Dumnezeu sa de-a o Unitate de constiinta Bisericii !

 11. în urmă cu ceva vreme, am auzit despre un pastor adventist că s-a sinucis, fiindcă soţia l-a lăsat. O iubea foarte mult, dar ea l-a lăsat pe motive neştiute de mine. Iar el a fost dărâmat şi…pac. Din ce am înţeles, era un predicator şi evanghelist destul de cunoscut în mişcarea adventistă.

  frate Cristi, am o întrebare: de ce nu am putea admite că o persoană născută din nou nu s-ar putea sinucide într-un moment de criză existenţială?

  dacă într-un moment de slăbiciune un om după inima lui Dumnezeu a rămas acasă, a poftit, a preacurvit, a minţit, a ucis, a fost ipocrit, cu alte cuvinte a săvârşit primele păcate prezente în toate listele din NT: preacurvia, uciderea, minciuna…de ce nu ar putea tot un om după inima lui Dumnezeu într-un moment de slăbiciune să facă un astfel de gest necugetat?

  dacă o persoană născută din nou poate cădea în orice fel de păcat…..de ce nu am include aici şi acest păcat???

  sunt întrebări pentru dezbatere şi argumentare…

  • Pentru că nu mai ai când să te pocăiești…

   • răspunsul dumneavoastră dă naştere la alte complicaţii…

    să presupunem ipotetic: sunteţi la o conferinţă şi acolo bârfiţi din nevghere pe cineva. După ce ieşiţi de acolo, vă loveşte o maşină..şi treceţi în eternitate.

    pentru că nu v-aţi mărturisit păcatul şi pentru că nu aţi mai apucat să vă pocăiţi, asta înseamnă că v-aţi pierdut mântuirea şi că aţi mers în iad?

    mi se pare ridicol o astfel de concluzie…

    • Deloc, știți de ce?
     Pentru că nu se poate face o comparație între nevegherea unei vorbe și sinuciderea sau curvia!

     • puse în balanţă într-adevăr că nu poate fi suportabilă comparaţia dintre cele două păcate.

      Isus când a stat în faţa lui Pillat, i-a spus: „Cine mă dă în mâinile tale are un păcat ŞI MAI MARE”.

      este adevărat că sinuciderea atârnă mai greu decât o bârfă sau chiar decât…..o curvie sau preacurvie.

      dar până la urmă tot păcat este! Iar plata oricărui păcat este moartea. Nu putem să zicem frate Cristi că datorită unui păcat mic (bârfa), totuşi putem intra cer, iar din cauza unui păcat mare (sinuciderea) nu putem intra.

      cred că această chestiune este mult mai adâncă decât platforma discuţiei noastre care se învârte în jurul ideii: „nu a mai apucat să se pocaiască, prin urmare a mers în iad”…

 12. Iată ce învaţă pastorul Richard Wurmbrand, la lecţia despre sinucidere, în anumite circumstanţe:
  … Trebuie să revizuiţi, de asemenea, atitudinea dumneavoastră faţă de problema sinuciderii. Chestiunea care se pune este nu dacă sinuciderea este conformă cu morala ci dacă se poate recurge la ea în anumite circumstanţe. Trebuie pur şi simplu să nu te ocupi de morală şi să recurgi la sinucidere dacă, procedând astfel, trădarea aproapelui poate fi evitată. Dacă se declanşează o discuţie interioară pentru a decide dacă lucrul acesta este sau nu îngăduit, persoana vizată va fi trădată înainte de a se fi luat decizia în acest sens, de vreme ce argumentele pro şi contra sunt atât de numeroase. Dacă poate fi vorba de păcat în sinuciderea rezultată ca urmare a unui interogatoriu „presant”, acesta nu este păcatul tău ci al persoanei care constituie autorul moral al faptei. (Dacă zidurile ar putea vorbi, p.104; Editura STEPHANUS, Bucureşti, 1995)
  Problema care se pune: există circumstanţe în care se poate, sau chiar trebuie făcută, iar în altele nu este permisă?

  • Fratele Wurmbrand (pe care l-am cunoscut personal și apreciat foarte mult) nu este Dumnezeu, iar scrierile sale nu sunt Evanghelia. Aici nu sunt de acord cu dânsul…

   • Frate Ionescu ..intrebare .. credeti ca in momentul trecerii la cele vesnice… o sa aveti sansa sa va cereti iertare pentru toate pacatele? Este mintuirea cuiva dependenta de ultima rugaciune de iertare? Sintem mintuiti datorita faptului ca am reusit performanta de a ne cere iertare ptr. TOATE pacatele COMISE INAINTE DE MOARTE? Sper sa nu mor intr-un accident ..ca am pus-o de mamaliga…la fierbinteala vesnica…

   • Frate Ionescu, afirmatia lui Ioan Bile ma trimite cu gindul la un verset biblic. ( o sa spuneti ca se anticipa jertfa, da poate, dar…) Si versetul este din Ioan 15 cu 13. …nu este jertfa mai mare decit cineva SA-SI DEA VIATA pentru prietenii sai.
    Asa sa fie.Dar daca dvs veti motiva ca asta era spus de Domnul Isus care stia ce va sa vie, apoi frate Ionescu, eu ma duc repejor in 1 Ioan 2 cu 6 si repede anulez ceea ce se afirma mai sus. Este scris, (parafrazare) cine spune ca ramine in EL, trebuie si el sa traiasca precum a trait Isus. Si mama mama citi sunt care afirma ca ei sunt in Isus.Si citi dintre ei traiesc ca Isus? Citi sunt gata de …?
    Si sa auziti una si mai si. Ca sa vedeti cu ce ne putem juca atunci cind ne alegem subiectele la care nu prea suntem chemati, asta in conditiile in care stim clar ca nu putem bea si paharul…si paharul Domnului.
    -Domnul Isus si-a dat viata sau i s-a luat viata? (Bunul Dumnezeu sa ma ierte pentru afirmatie, dar este o intrebare ca oricare alta , demna de discutia provocata in aceasta tema.Sper sa nu fac vreun rau mai mare decit am in minte ca tema de discutie, dar poate fi o conditie de cresterea retingului) Eu zic sa lasam ca sa are plugarii, sa repare masini mecanicii, sa vineze vinatorii iar noi sa raminem la ceea ce am fost chemati.Oare la ce or fi fost chemati crestinii?Ca nu cred ca am fost chemati sa diluam puterea evangheliei prin jocurile de-a justitia, de-a filozofia…mai ales ca vrem sa fim robi …
    Si o rugaminte: Haideti sa multumim Domnului pentru fr Richard Wurmbrand. Eu uitindu-ma comparativ ce viata traiesc, in acest moment , am o stare de rusine , mai ales pentru cit fac, oare or mai fi si altii in starea mea?
    Fiti binecuvintat.

 13. Credinciosul trebuie sa lupte pana la sânge împotriva tristetii, pentru ca ea ne paralizeaza viața si puterea in Hristos. Hristos este Domnul bucuriei! – richard wurmbrand

 14. Toti cei ce sunt caluziti de, Duhul lui Dumnezeu, sunt fii a lui Dumnezeu. Duhul Sfant nu calauzeste la sinucidere. Scriptura spune ca, si chiar cel fara minte nu se rataceste pe Calea lui Dumnezeu. Sinuciderea vine de la satana si demonii lui, care influienteaza prima data mintea si apoi inima.
  Acest fiu al pastorului a stiut ce face. Ca sa se sinucida cineva trebuie sa creeze un plan pentru aceasta si sa proceseze niste informatii, cel putin la nivelul mintii. De cele mai multe ori sinuciderea este facuta premeditat, dupa un plan bine stabilit. Deci nu cred ca am putea spune ca, cel ce, se sinucide nu stie ce face !!! Cum a stiut acest tanar ca, in casa exista un pistol ? Nu a procesat informatia ? Cum a stiut locul unde se gaseste ? Nu a procesat informatia ? Apoi ca, sa tragi cu un pistol, trebuie sa urmezi niste pasi: iei pistorul, trebuie sa verifici daca are munitie ( daca nu are, trebuie sa incarci magazia cu munitie ), trebuie deblocat de piedica si apoi……………………. !!! Toate aceste informatii un debil mintal nu le poate procesa.
  Concluzia este ca, toti cei ce ajung sa, se sinucida, sunt atacati de forte demonice, care-i influienteaza la asemenea lucru. Vina lor este ca primesc si accepta, aceasta ifluienta demonica !!!

  • Ioan Bâle, Toronto Răspunde 8 aprilie 2013 la 3:14 PM

   @ „Duhul Sfânt nu călăuzeşte la sinucidere.”
   Am dat un exemplu de învăţătură în care credinciosul este îndemnat la sinucidere, în anumite circumstanţe, iar pastorul Cristian Ionescu nu acceptă această învăţătură, pe bună dreptate.
   Dar cu citatul de mai sus, suntem în faţa unei noi dileme. În lume trăiesc mulţi oameni care nu sunt călăuziţi de Duhul Sfânt, şi doar un număr restrâns sunt călăuziţi . Ei, cei ne-călăuziţi, au „dreptul” la sinucidere?

   • Nimeni nu are dreptul la sinucidere!
    Doar că cei plini de Duhul Sfânt nici nu contemplă ideea!

   • Ioan Bäle, Toronto,

    aceia care nu sunt calauziti de Duhul lui Dumnezeu, nu sunt fii lui Dumnezeu si nu nici ei ” dreptul ” la sinucidere !!!

    • Pentru cel care exercită autoritatea publică este legal, uneori, să-i ucidă pe rău-făcători. Se prea poate întâmpla ca acela care exercită o așa autoritate publică să fie el însuși un rău-făcător mai notoriu decât mulți dintre cei pe care i-a ucis. Se poate ucide el însuși în mod justificat?

  • Pe lângă faptul că e o greșeală să lași un pistol la îndemâna oricui mai ales că în casă trăiește un debil mintal mă întreb unde a fost supraveghetorul acestui debil mintal. La noi în România sunt plătiți oameni ca să stea cu oamenii cu probleme, să-i supravegheze. Dacă pistolul a fost găsit și a dorit să se joace cu el atunci nu e sinucidere. Cine știe ce-a fost oare în mintea acelui copil cu probleme. O mare parte din vină îi aparține supraveghetorului și a deținătorului de permis armă care a ignorat regulile de deținere a armelor.

 15. Sinuciderea si gandul de sinucidere vin de la Satana! Vezi Marcu 9:22, unde ni se relateaza intamplarea cu acel om pe care Necuratul i-l indemna sa se arunce, ba in apa, ba in foc, cu gand sa-l omoare. N-a fost sa fie asa, c-a venit Isus! Diavolul nu doreste ca omul sa se intalneasca cu Isus, si stie bine ca prin sinucidere, soarta acelui om este pecetluita pe vecie.
  Ma tem ca nu cumva, unii „predicatori” care au luat-o razna sa spuna ca baiatul lui Warren „a fost dus in Cer pe aripi de ingeri, iar acum el este in prezenta Domnului.” Fereasca Dumnezeu de-asa ceva, c-or ajunge serviciile de inmormantare mai dese ca cele de nunta!

 16. Fara nici o indoiala, depresia este o unealta a celui rau ( un duh de depresie, nici intr-un caz Duhul Sfint!)…stiu pentru-ca am avut o perioada scurta dar puternica de depresie, inainte sa-l cunosc pe Dumnezeu, am experimentat lucrul acesta pe pielea mea si un om care il cunoaste pe Dumnezeu nici nu cred ca ar fii logic sa aiba depresie caci eu dupa ce m-am intors la Dumnezeu am fost vindecata de ea( chiar vindecarea aceasta m-a determinat sa devin un copil al Domnului) si fara de medicamente ( nici nu cred ca medicamentele vindeca total vreo depresie!). Sint de acord cu fratele Cristian Ionescu cum abordeaza subiectul acesta serios si avertizeaza despre pericolul acesta crescind al sinuciderii intre oameni ( si mai trist chiar intre crestini!) si m-a uimit foarte mult comment-ul pastorului Rick Warren despre fiul sau care zicea ca de ce nu ar fi mult mai bine sa ” end the pain now”, because he knew „he was going to heaven” anyway and tatal lui nu i-a atras atentia ca nu e voie sa „end the pain now” by himself!!!! Foarte interesant de la un pastor celebru care am crezut ca cunoaste Scripura si voia Domnului mai bine de atit…dar oamenii sint oameni si noi mai bine sa ne incredem in Cuvintul Domnului care nu greseste… si sa nu mingiiem oamenii intr-un mod fals ca oricum cineva care a comis sinucidere a plecat la Domnul si s-a scapat de orice durere….eu una nu as vrea sa fiu in locul acelei persoane in Ziua Judecatii…

 17. Sistemul nervos parasimpatic , este parte din sistemul nv. vegetativ si favorizeaza regenerarea organismului dupa stres…Sist nv. simpatic , este responsabil de reactia : – fuga sau lupta , in cazul unui pericol -raspunsul [ simpato-adrenal.]..adrenalina este eliberata in sange iar, sist nv.simpatic ,actioneaza ,pregatind corpul pt actiuni periculoase Declansarile de chimicale prea dese [seratonina ,adrenalina…]poate deregla , sever mintea ,provocand -uitarea , etc – ..cei mai multi nervi au o componenta somatica dar si una vegetativa. ––Depresia ,nu este intotdeauna rezultatul pacatului dar , daca ne scapa de sub control , duce la pacat . Chiar intre credinciosi exista anumite pacate , de care ei nu se pot desprinde poate ani de zile , ascultand cuvantul ,duminica de duminica , constiinta ii da mereu pe mana procuraturii , sistemul nervos iarasi se uzeaza intrand in alerta si autoaparare….se pocaieste si nu dureaza mult ca, iarasi e biruit de aceste pacate…….Si vazundu-se invinsi de pacat[e] ani de zile , ……- astfel , cu ajutorul sistemului nervos , inundat de atatea procese de constiinta, stres si risipa de chimicale , [ ce , nu-si mai poate prelua functia de regenerare ] , crestinul nostru aluneca incet dar sigur in Depresie. –––––P.S. – Intreba cineva aici pe blog : ”Care sunt pacatele care nu/duc la moarte..? –– Cred ,ca pacatele care duc la moarte , sunt (si) pacatele de care nu te pocaiesti sau , de care , nu te lasi . Domnul nu ingaduie sa fim ispititi peste puterile noastre…….dar prin incapatanare si persistenta , trairii in pacat se poate ajunge la batjocurirea Duhului Harului din Cartea evrei 10:29.

 18. Ortodocsii si catolicii condamna sinuciderea si vajnicii nostri penticostali se dau de ortul popii , ca este ceva normal . Le este mai usor sa creada ce spune un prapadit de doctor decit sa creada ce spune biblia.

 19. Un prieten mi-a trimis acest articol…
  (…)
  ––––––-
  Îmi pare rău dar nu pot posta o experiență a unor persoane care să devină teologia cuiva, mai ales cu afirmații vecine blasfemiei…

  • When you have to deal with a situation like the one above, where there is no more „chapter and verse“ or doctrine that can heal and prayers hit the ceiling….that is where you see what your faith is made of…
   a little glimpse of hell on earth
   May we never experience anything like that…

   • Well, I wonder why we have Job and Jeremiah and Jesus and the martyrs…
    You know what? I think that’s exactely what we should have: the chapters and the verses of The Book!
    I am sick of such a generation of spoiled (un)believers who cannot stand pain, who is immensly suffering… through WHAT? It’s always about their pain, feelings, needs, loneliness, nobody understands them…
    I don’t want to sound unkind or without compassion, because I am not. But at some point, you cannot be helped beyond your will to accept it.
    And when you don’t lack anything material, the emptiness, the disregard for your own soul and family and friends and faith, all these point to a spiritual problem rather than mental.
    When you are mentally ill you forget, you don’t coordinate very well, you may even loose you sensitivities, like how to use the toilet, but you don’t kill others or yourself. Of course all spiritual problems will find their way to the mind.
    But let’s be honest: mental illness like Alzheimer’s don’t make you kill.
    You can go in harm’s way inadvertently, but not deliberately.
    Especially because this subject is so specifically connected to a case, I don’t want to apply with insensitivity to much of what we know about it, but keeping it in general, I think the principle that I advocated in my post still stands.

  • Frate Ionescu…wow…I didn’t see any blasphemy there… God was not afraid to post „Iov” in the Bible

  • When you have to deal with a situation like the one above, where there is no more „chapter and verse“ or doctrine that can heal and prayers hit the ceiling….that is where you see what your faith is made of…
   a little glimpse of hell on earth
   May we never experience anything like that…

   • Why Gaby, why no chapter and verse, how can you say that?…

    • Frate Ionescu ..I am talking real pain …I have seen it ( from afar) … and I felt it for a short period… I was on a high horse before that… let’s just leave it at that…I am not excusing anything …

     • Gaby,
      I know something about REAL pain and I have seen it very near and dear to me, believe it!
      That, I have a lot of compassion for, but I still cannot and will not understand justifying suicide as a result of it.
      It is not biblical and not a normal, natural human instinct, under ANY circumstances!

 20. Unii lanseaza aceasta erezie: „Daca esti copilul lui Dumnezeu si te sinucizi intr-un moment de disperare vei fi mantuit pentru ca in momentul cand am fost mantuiti, prin jertfa de la Calvar am primit iertare pentru “păcatele trecute, prezente şi viitoare” !? – Fals!

  As spune doua lucruri aici:
  1. Am primit iertare pentru trecut: prezentul si viitorul il vom trai schimbati (si nu in pacat) pentru ca ne-am intalnit cu Mantuitorul nostru: Ioan 8:11; Efeseni 4:17; altfel, bazat pe aceasta erezie, „putem pacatui la nesfarsit si dupa ce am primit mantuirea ca oricum El ne-a iertat deja” (ultima parte e una din cele mai raspandite erezii la ora actuala)

  2. Un mantuit nu recurge la sinucidere pentru ca un mantuit are speranta (Fapte 24:15; 2 Corinteni 1:10;) si un scop in viata (Luca 9:23)

 21. Gaby, make us understand what is your point, pro sinucidere or contra, caci pina acum bati cimpii cu tot felul de argumente care nu sunt plauzibile.

  • Pete… I am only saying that is not our business to judge sometimes eternity… that’s it… I am totally against suicide..to anyone that thinks of committing that I will tell him 100 precent that is a damnable sin … But if you feel confident to go before a family that lost a loved one like we had here in Portland and tell them: „your son /mother is in hell right now based on INFERENCES not clear doctrine… be my guest..and may God forgive you because you are making a judgement that only God can make…

   • Gaby,
    We don’t have a funeral here…
    We discuss a matter that had been brought to our attention by a specific case, where we have already condemned those who would add to this family’s distress and suffering as some had already done. At the same time, other people would tell them lies, like they know for sure the deceased is in heaven. As Greg Laurie did, even worse, he announced to the whole world that that has happened. We still have a responsibility to other people to tell them the truth, lest they would act in haste and believing a lie.

    • Like I said.. I disagree with Greg Laurie approach… someone’s eternity is not our business… specially by the grave site…

     • Deci, pentru familie se pot spune cuvinte de mângâiere și îmbărbătare, fără însă a menționa soarta veșnică a decedatului.
      Dar în dorința de a fi alături de cei îndoliați, nu putem merge în extrema de a le spune minciuni care nici pe mort, nici pe cei dragi nu-i ajută, în vreme ce altora le-ar putea justifica un act necugetat.

     • Ok than…so where is the problem? 🙂

     • What took you so long?… 🙂

     • The only thing that I argued was: is suicide pacatul de moarte? I would say: it could be, but in the other hand it might not be… let God judge that… unless anybody can give me a chapter and verse either way.

     • Văd că iar o luăm de la capăt…
      Problema cu sinuciderea este că, în primul rând, este o răzvrătire împotriva lui Dumnezeu. Doi, este o nimicire a trupului (1 Cor 3:17), apoi este un act final și ireversibil. Chiar dacă nu va fi prea popular ceea ce spun, sinuciderea este în multe cazuri și un act de lașitate.
      Scopul meu în a specifica aceste lucruri nu este să pun sare pe rănile unora, ci să-i descurajăm pe alții să nu ajungă aici.

    • „We still have a responsibility to other people to tell them the truth….”
     Yes, THE TRUTH, not our truth!
     And this article is…some truth is not THE TRUTH!

     • Aha, în sfârșit ne-ați spus poziția dvs., că aseară dansați pe cioburi…

     • Cred ca am fost din nou inteles gresit…..am spus ca articolul dumitale nu este THE TRUTH ci doar contine unele elemente care ar parea adevarate (some truth). De unde si pana unde a reiesit „pozitia mea” in acest raspuns? Eu INCA nu mi-am spus pozitia nici despre sinucidere si nici despre articol.

      Nu fiti ridicol cu …..dansul pe cioburi….nu dansez ca principiu nici pe parchet, darmite pe cioburi…..

     • Ori dvs. nu vă exprimați bine, ori nu înțeleg eu.
      Cât privește ridicolul…

     • OK, I give up…..let’s try next article…..poate va fi mai usor de digerat….pentru amandoi spun 😉

 22. De cind m-a trecut Dumnezeu prin incercare , mi se pare hilar ca DOAR vorbim despre viata si moarte;
  cind mi-a spus doctorul ca pot intra in coma profunda daca nu ma ingrijesc,m-am gindit „ce stie el”….
  cind te trece Domnul prin incercare te agati de EL, cu mica sau marea ta putere.
  Suntem doar o suflare care traieste atit cit vrea Domnul.
  Nimic nu suntem, nimic!
  Si cind te gindesti ca Domnul a murit pentru mine un nimic, vorba cintarii.
  Sa apucam viata vesnica facind tooot ce tine de noi,
  restul e fara valoare>
  Sa ne ajute Domnul sa implinim cu drag ceea ce EL ne cere si sa aducem roada vrednica de un copil mintuit.

  „Nadejdea mea e Dumnezeu”-minunata cintare.

 23. Aici nici măcar nu e vorba despre durerile insuportabile care, în urma unor afecțiuni incurabile, îi împing pe unii să-și pună capăt zilelor. Nu, aici e vorba despre faptul că există afecțiuni pe lumea asta ce nu presupun durere însă – din motive ce țin de natura noastră umană profund afectată de păcat în ciuda răscumpărării – duc la unele dezechilibre chimice care afectează modul de a gândi. Ca și când ai lua un medicament, însă de data asta cauza este internă. Am văzut oameni cu diabet în faze extrem de avansate care duminică au fost cu noi la Cina Domnului, iar luni și-au pus ștreangul la gât. Există pe lumea asta afecțiuni psihice, precum boala Alzheimer, care încă nu se știe exact ce cauze are, însă se manifestă prin dezechilibre de natură chimică ce au loc în creierul uman; poți fi cel mai duhovnicesc dintre oameni, dar se poate întâmpla – sub influența respectivei afecțiuni – să judeci total greșit o anumită situație și să sfârșești prin a-ți pune capăt vieții. Mă cam îngrozesc cei care sunt super siguri că cei mântuiți vor merge toți cu mintea clară în groapă, de parcă sunt deja în glorie. Nu, nu sunt, nici ei, nici noi, așa că puțină smerenie vizavi de lucrurile pe care nu le pricepem pe deplin nu ne-ar strica niciunuia. Observ la unii dintre noi care, în general, au tendințe doctrinare remonstrante, un fel de subită proțăpire dogmatică în învățături – greșit înțelese – de factură gomaristă. Dintr-o dată, pe nepusă masă, unii se agață de doctrina păstrării sfinților în har, deși asta nu se referă nici pe departe la moartea fizică.

  • Vai, ce ciorbă filozofică, dar ce să facem, să diluăm lucrurile până renunțăm total la principii?
   Îmi puteți arăta cum am putea negocia dreptul la viață din mâna lui Dumnezeu, indiferent de circumstanță?
   Pe premize ca cele enunțate de dvs. au ajuns să fie predicate atâtea „evanghelii” de cauciuc în vremea noastră…

  • Unul.dintre marii eroi a credintei , cu adevarat un erou, pe care il citam adesea ca un exemplu… daca a-ti stii cum i-au fost zilele inainte de moarte si ce a scos pe gura …. cred ca multi l-ar baga in iad fara drept de recurs… de fapt stiu de doi … nu este numai unul…

   • Bine că nu știm…
    Totuși, Evrei 13 („sfârșitul felului lor de viețuire”) rămâne în picioare.

    • Filozofie, nefilozofie, asta e (nu e filozofie, e teologie istorică). Revenind la teologia biblică, expresia tradusă în română prin „sfârșitul felului lor de viețuire” poate fi tradusă prin „rezultatul comportamentului lor/felului lor de a fi”; ni s-a indus prin traducere ideea că aici ar fi vorba despre sfârșitul vieții. Nu, este vorba despre un mod de viață care dă rezultate, nicidecum despre sfârșitul vieții. Așa că modul de viață al cuiva influențează, nu neaparat faptul că – din cauza naturii noastre păcătoase – omul nu face doar infarct sau dezvoltă probleme oncologice, ci își și poate pierde judecata și dreapta cumpănire ceea ce-l poate duce la sinucidere. Nu o face cu bună știință, o face pentru că e bolnav, însă nouă – celor ce ne credem sănătoși la cap – ne e imposibil să înțelegem o atare stare de fapt. De aceea, stăm pe margine și ne dăm deștepți tocmai pentru că, pentru moment, Dumnezeu ne-a păzit de o astfel de nenorocire.

     • Puneți problemele ca și cum nu ar exista o dimensiune spirituală a lucrurilor. Multă superficialitate de tip firesc.
      Nu merg în extrema de a considera orice deviere mintală drept opresiune, dar nici nu pot accepta că aceste devieri care duc la sinucidere sunt simple boli de ordin fiziologic.

     • Fr Ionescu, departe de mine gindul unei polemici despre felul in care percepeti bolile cu determinare suicidala.Am mai vazut asemenea pareri personale, dar de data aceasta foarte personale la pastorul Luigi Mitoi. Eu respect parerile tututror.
      Vreau sa va spun un lucru. In munca mea, am fost de multe ori un curios al determinarii schimbarilor de rezultat prin influenta mea proprie. Ca sa ma intelege-ti. Cind cineva se scuza ca si-a batut nevasta si copii si a distrus prin casa ” ca a fost beat” intelegeam ca invoca faptul ca a pierdut contrilul. Si atunci il presam cu intrebarea” de ce nu te-ai aruncat in riu sau de la etaj…”?
      Va fac o propunere. Daca o sa gasiti un amator de asemenea experiente, incercati la un „depresat” (deci nu bolnav psihic sau neurologic) si datii o suma consistenta de bani sa vedeti in cit timp ii trece boala.Ba mai exista si riscul sa ajunga un mare om de afaceri. Credeti asta?Ori oferitii suport material sa petreaca vreo 2-3 luni in turism, in statiuni sau ceva de genul hawaian. Si in acest caz despre ce vorbim cind vorbim despre depresati?

 24. Cum ar fi aratat Pavel,Ioan, Matei cu minta bolnava?
  asa copii sa aiba un Dumnezeu perfect, intelept, iubitor,
  care a dat pe insasi Fiul Sau
  pentru ei?
  Eu nu cred asta.
  Atunci satana ce copii are?

 25. Cata ratacire poate exista in mintea autorului, care a scris aceste cuvinte:

  „” Habotnicii au sărit ca arşii. Cum e posibil aşa ceva? Sinuciderea este un act ireversibil, un păcat şi încă unul grav, cu consecinţe veşnice, acest lucru nu-l putem negocia.

  În concluzia lor sunt trei sinucigaşi din şapte menţionaţi de Biblie pe care nu-i vom vedea niciodată în ceruri: Samson, Saul şi Iuda iscarioteanul. „”
  (…)

  • Da, nu am mai dat linkul.
   Au luat-o de mult razna…

   • daca samson nu sa dus in ceruri atunci de ce Dumnezeu ia ascultat rugaciunea si ia dat putere sa darime toata acea cladire? nu incurcati lucrurile ca ne zapaciti si pe noi astia mai simpli . in biblie scrie ca Dumnezeu calauzeste chiar si pe cei fara minte pe calea Lui eu ma intreb acesti sinucigasi pe ce cale erau?

  • Samson? Remus mai citeste odata povestea lui Samson… Dumnezeu ia dat puterea… fr. Ionescu Remus trebuia corectat

   • Gabi…..corect…..mai ales ca pe Samson il gasim intre eroii credintei din Evrei….si nu cred ca Biblia mentioneaza pe cineva ca EROU al credintei si apoi sa-l trimita Dumnezeu in iad…..si daca imi aduc bine aminte, una din intrebarile mele pentru fratele Cristian a fost tocmai despre Samson: Samson s-a sinucis sau nu……nu a mai aparut,poate vreun clitch pe computer….

    • Nu a apărut datorită altui fapt, nu Samson.
     Cazul Samson mi se pare forțat.

    • Samson nu s-a sinucis, a cerut putere, a primit, s-a prabushit palatul…iar el a fost o victima „colaterala”…nu si-a pus streangul de gat…si nici nu a apasat pe tragaci plin de depresie. …Nu mai exista discernamant printre crestini?

   • Gabebogdan,

    Daca erai atent, îți dadeai seama căci , cuvintele nu sunt ale mele. Mai citește sa vezi ca, eu am dat exemplu ceea ce a scris altcineva !!!

 26. Eu pot accepta că sunt superficial; dumneavoastră puteți accepta că nu le știți chiar pe toate? Ați văzut vreodată un bolnav de Alzheimer? Sau de Parkinson? Cele două patologii n-au a face deloc cu spiritualitatea. Oamenii s-au îmbolnăvit și asta e, așa cum se îmbolnăvesc de orice altă boală ce le amenință viața. Dacă nu sunt îngrijiți – asta însemnând uneori a fi legat sau închis într-o cameră capitonată, unii bolnavi sunt în stare fie să te termine, fie să se termine. Cunosc cazuri concrete de oameni din biserică, evlavioși după învățătura Scripturii, care s-au îmbolnăvit de astfel de boli cumplite și au murit din cauza lor, unii punându-și capăt zilelor. Dacă a recunoaște acest lucru inseamna a fi spiritual si firesc, atunci asa sa fie.

 27. Mulțumesc. O singură remarcă vizavi de 1 Corinteni 10:13 – ispita nu e tot una cu natura noastră păcătoasă. Atât; mulțumesc din nou.

  • In mod sigur,sinuciderea nu este o lucrare a lui Dumnezeu. Mai de graba cred ca este o ispita a deavolului. Daca Isus nu ar fi invins aceasta ispita, pe „prima pagina a ziarelor din Ierusalim, ar fi fost scris: Fiul lui Iosif si Maria, despre care Ioan Botezatorul spunea ca este mielul lui Dumnezeu, s-a sinucis”. Folosindu-se de slabiciuni si dezechilibre cauzate de anumite boli, stari depresante, descurajari etc (vezi uriasul „desnadejde”din „Calatoria Crestinului”, si la cati le-au ramas acolo oasele…), deavolul,ai ispiteste pe oameni, si-i impinge spre un astfel de sfarsit tragic. Cred ca acela care are o temelie puternica in Cuvant,(casa zidita pe stanca) pregatita inca din „zilele bune”, va fi ferit de un astfel de sfarsit, si-l va invinge pe ispititor, asa cum l-a invins si Isus: „Este scris, sa nu ispitesti pe Domnul Dumnezeul tau” Mat. 4-7

 28. Amintiti-va cuvintele lui Isus, cand era pe cruce , in agonie , cand soldatii il batjocureau…EL a spus : ”Tata iarta-i” si noi ne intrebam imediat : de ce nu s-au simtit vinovati ? …si auzim replica LUI : ”Caci ei nu stiu ce fac ” Deci Isus a decis sa uite aceasta crima oribila din istorie pt ca cei ce o savarsisera erau Inconstienti de ce au facut . – Duhul Sfant inca nu fusese dat…….Dar acum mintea mea , cugetul meu e luminat de Duhul Sfant ..Rom . 9(:1-3), Rom 2 (14,15)– E foarte clar ca , constiinta este o realitate si Duhul Sfant o foloseste .-Deci , acum Tatal mi-a facut cunoscut cea ce doreste de la mine si eu refuz sa-L ascult …- nu mai am nici o scuza in fata Lui.–––-Vinovatia este o expresie a constiintei , sentiment de dezaprobare transmis ratiunii cu ajutorul ”departamentului emotiilor”. Inlauntrul acestui dept. se gaseste ( ” comitetul interior pt Morala si Etica )- un grup de micuti , prieteni severi , care proceseaza actiunile si atittud. noastre. Ei sunt influentati de cea ce au vazut si auzit ,si uneori condamnarea sau aprobarea lor poate fi supusa erorii. Asadar sentimentul vinovatiei sau al nevinovatiei ,mai trece si prin dept. Intelectului pt o noua evaluare si confirmare…..-Ce mi-a recomandat pastorul meu , ce -mi spune Cuvantul lui D-zeu ,ce-mi spune judecata mea proprie….si , uneori chiar si intelectul ne acuza de vinovatie ,fara implicarea Dept emotiilor..––Urmeaza a3-a diviziune a mintii care , revizuieste deciziile emotiilor si ale intelectului––Dept. Viontei ,o facultate mintala si se refera la intentia persoanei. –––Minunata lucrare a facut Domnul ! Si inca pe deasupra tuturor , EL ne-a trimis Duhul Sfant ….si cine-L are , se poate lupta biruitor cu fortele raului dealungul vietii. Dar , chiar si ei cad de multe ori ,prada deciziilor gresite de lacomie , ura , pofte rele, si multe alte pacate…dar NU se complac acolo multa vreme pt ca constiinta activata de Duhul Sfant ii ajuta … DECI , daca asa de greu este pt cei care sunt satatosi mintal si Luminati / imputerniciti de Duhul Sfant …Ce asteptari sa avem de la cei Handicapati mintal ,si fara Duhul Sfant….? Cred , ca D-zeu are si pt ei anumite criterii……. scrie undeva ca D-zeu pedepseste pana la al 3-lea neam si se indura pana la al-miilea–––-Oare sa fie unii dintre ce ce se sinucid printre pedepsitii pana la al treilea neam ??? ION Creanga la 46 de ani a avut prima criza de epilepsie…..cand si-a revenit a suferit enorm de rusine…dar si de gravitatea boliii si dupa 6 ani a murit. Este adevarat ca siinta si cunostiintele in multe dom au crescut mult , si exista explicatii aproape logice , totusi spatele Epilepsiei (boala copilului , boala rea , etc) – sta un duh rau ,un atac , demonic , daca la Iov a stiut sa intre cu boala , cu siguranta se pricepe si la producerea dereglarilor de chimicale din creierul uman ,si a bolilor mintale .

 29. In 1992 am cazut intr-un transformator de inalta tensiune -12.000 de Volti. De trei ori am atins sursa, ca sigurantele nu au lucrat. S-a produs o explozie de care nu-mi amintesc decit in vise ( cosmare mai bine zis). Dar…ce imi amintesc este ca am stiut ca mor si ca m-am rugat cea mai scurta si mai puternica rugaciune a vietii mele. L-am rugat pe Domnul Isus sa imi ia sufletul la el. In transformator am cazut pe spate si nu am fost constienta de ce s-a intimplat cu mine. Dar creierul meu in citeva secunde a facut o analiza corecta a situatiei si am stiut ca mor si ca trebuie sa-mi rezolv problema sufletului.
  Timpul este o masura pentru trup …nu pentru suflet. Sufletul va trai in eternitate. Noi cei care masuram timpul de pe pamint nu stim exact ce se poate petrece in cele citeva secunde in sufletele oamenilor. Asta nu inseamna ca trebuie sa riscam …unii ajung la El ca prin foc. Dar eu zic ca si in ultima clipita a clipitei Dumnezeu se poate indura de cineva…Cit ia oare unui om sa se pocaiasca?

  • Sora Rodica,
   Mă bucur nespus de faptul că Domnul v-a dăruit viață și sănătate în urma acelui groaznic accident.
   Că timpul se comprimă sau extinde în astfel de momente este o chestiune discutabilă. Cunosc persoane care în asemenea situații și-au pierdut cunoștința instantaneu.
   Ceea ce mă îngrijorează este să nu creăm iluzii nejustificate pentru nimeni.

   • …am explicat doar prin ce am trecut eu. Cit dureaza „instantaneu” in acele conditii este intr-adevar discutabil. N-as sfatui pe nimeni sa-si puna nadejdea in nimic care nu este Biblic. N-as recomanda nimanui nici sa treaca la judecati cind ele sint numai ale Domnului. Ar fi o prostie uriasa sa credem in iluzii cind avem Biblia cu tot ce ne trebuie ca sa stim si sa facem alegeri bune. Tinarul bogat a facut o alegere proasta. In asemenea situatii nu putem decit sa avem atitudinea Domnului Isus…cred eu.

   • Foarte realist sfatul dvs .Sa nu creem iluzii desarte ca multi sunt atrasi de asa ceva maidegraba decit de adevarul si continutul scripturilor.Mai jos am folosit un copy-paste ca sa exemplific cit de usor gindim uneori.
    ” N-as sfatui pe nimeni sa-si puna nadejdea in nimic care nu este Biblic.”
    Este dint r-o postare recenta de aici.
    Pai cum putem spune caa „nimic” nu este biblic? Pastorul Richard Wurmbrand demonstreaza magnific faptul ca „nimic” este cea mai mare valoare de pe pamint.Di NIMIC Dumnezeu a facut cerurile si pamintul, din „nimic Dumnezeu a facut totul.
    Dupa parerea mea personala, NIMIC este perfectiune si proprietatea lui Dumnezeu, or tocmai despre asa ceva sa spui ca nu este biblic?Asa ceva pot spune doaar cei care sunt tributari evangheliei bunastarii. Ba inca eu spun ca opusul indemnului este de folos. Sa avem in minte versetele biblice care ne spun unde ne este inima noastra?(adica la nimic de pe pamint)Sa ne amintim in ce conditii putem sluji intii Domnului s-apoi alte slujiri care sub nici o forma sa nu concureze aceasta slujire.( din toata inima, cu tot sufletul, …cine nu uraste pe… vinde tot… cel neinsurat,cea nemaritata,…etc). Toate aceste versete frumoase, citite si asimilate fara interese personale ne vor arata ca numai NIMIC ne va face sa raminem total devotati Domnului. Orice altceva v-a interveni ne va fura din aceasta bucurie a slujirii totaldedicate Domnului .

 30. .A sosit si ziua martirajului ,cand vei constata ca ai onoarea si privilegiul sa-ti obtii mantuirea, dar ca prin foc !. Sa spui raspicat si cu tarie „Da ,cred !” iar apoi sa fi executata prin impuscare, ori . . poate arsa pe rug !. Realizezi si te bucuri ca vei fi onorata cu titlul de martir al lui Hristos , ca vei fi in Paradis cu toti alesii in scurt timp, in urmatoarele clipe ! . Vei fi mantuita prin varsarea propriului tau sange pentru credinta neclintita in Isus-Mantuitorul tau personal !. Esti plina de incredere in Adevar ,in Cuvant ! .In fata plutonului de executie ,in piata plina de lume slugarnica ce poarta pe mana si-n frunte semnul fiarei, sunt adusi legati ultimii crestini ai Ultimei Generatii ! . Au inceput executiile ! .Sangele credinciosilor inroseste piata si caldaramul. . Undeva in publicul ingrozit, prin multimea inghiesuita isi face loc sotul tau. Te iubeste precum Hristos- biserica si vrea sa moara si el alaturi de tine. Striga din rasputeri ” Sunt aici !. Ieri L-am tagaduit dar. .dar azi cred in Hristos Mesia !'” . Frate Ionescu , gestul sotului poate fi incadrat drept sinucidere ??!!

  • …nu este sinucidere…fiindca nu el isi produce moartea, ci altii…de aceea nu este vinovat. Si nici nu sta sa vina trenul sa dea peste el… ca asta da… ar fi sinucidere. …Deci NU are in gand sa-si faca rau…ci face UN MARE BINE ptr slava Lui Dumnezeu , dar si ptr cununa de martir.
   Personajul moare ptr Hristos, asta da indrazneala si dragoste ptr Domnul Isus izvorata din Duhul Sfant.

  • …numai ca atunci NU te mai poti pocai odata cu intrarea antihristului in Templu.

   2 Tesaloniceni 2
   11. Din aceasta pricina, Dumnezeu le trimite o lucrare de ratacire, ca sa creada o minciuna,
   12. pentru ca toti cei ce n-au crezut adevarul, ci au gasit placere in nelegiuire, sa fie osanditi.

   …acolo este finalul harului ptr natiuni.

  • Suicide=1)intentional self- destruction. 2) one who takes his own life. In cazul de fata sotul nu i-si ia el viata , ci altii i- o curma. E mare lucru sa traiesti pentru Christos , dar sa-ti dai viata pentru EL , e nota-(superlativa) de trecere din groapa pieirii, in imparatia dragostei Fiului Lui Dumnezeu -de la moarte la viata. -Asta se chiama -Martiraj pentru Christos. Blessing!!

 31. Pai daca moare pt Domnul cum sa fie sinucidere,
  doar spune ca desi L a tagaduit, acum moare, tot pt Domnul, ca si ea, sotia sa.

  • iurkovski,

   subiectul cu ” luarea harului ” de la neamuri, este o eroare teologica penticostala. Citeste Apocalipsa mai bine sa vezi cat de gresita este aceasta invatatura !!!

   • Citiți Romani 11 să vedeți că este adevărată!!!

    • L-am citit… nici vorba 🙂

    • Fr. Ionescu,

     imi pare rau ca trebuie sa va contrazic. Romani 11, pe care l-am citit, nu vorbeste de luarea niciunui har de la neamuri ci, vorbeste ca, atunci cand se va implini numarul deplin al Neamurilor, Israel va fi cercetat de, Dumnezeu si va iesi din impietrire !!! Biserica Noutestamentala este formata din Israel si Neamuri ! Acest numar deplin al Neamurilor care trebuie sa faca parte din Biserica ( perioada Bisericii este de la Cinzecime, pina la Rapire ) se va implini cu putin timp inainte de Rapirea Bisericii. Odata rapita Biserica toti cei ce se pocaiesc dupa rapire fie Israel sau dintre Neamuri, ei fac parte din alta turma. Asa cum am mai spus, spun si acum, conform teoriei ca dupa rapire se ” ia harul ” de la Neamuri si niciunul dintre ei nu se mai poate pocai, asta ar insemna ca in, Imparatia de 1000 de ani, ar intra numai natiunea Israel si niciunul dintre Neamuri, ei urmand la judecata de la Matei 25, a fi aruncati in Locuinta Mortilor, fiindca toti sunt necredinciosi si fac parte dintre capre. Aceasta teorie este una fara suport biblic, bazata pe o interpretare gresita a textului biblic din Romani 11, deoarece pe baza a ceea ce gasim la Apoc. 20:7, vedem ca Neamurile sunt pe, pamant dupa sfarsitul Mileniului, ceea ce dovedeste ca ele ( Neamurile ) sunt impreuna cu Israel, in timpul Imparatiei de 1000 de ani.
     Deci concluzia este ca, la judecata de la Matei 25, printre oile de la dreapta se vor gasi si Israel si Neamuri, care vor intra in Imparatia de 1000 de ani si vor popula in continuare pamantul, situatie care demonteaza total aceasta interpretare eronata cu luarea harului de la Neamuri. Daca numai Israel ar intra in Mileniu, din Israel nu pot iesi Neamuri. Israel si Neamurile din punct de vedere genetic sunt doua rase de oameni diferite si atunci s-ar pune intrebarea: cum au aparut Neamurile de la Apoc. 20:7 pe, pamant ?

     • Forțați interpretarea textului într-un spirit demn de cei mai agresivi exponenți ai pretribulaționismului american…

     • Fr. Ionescu,

      nu fortez nimic. Cercetati cele afirmate de mine si veti vedea ca, asa este, sau explicati atunci de unde au aparut Neamurile pe pamant de la Apoc.20:7 ??? Legat de pretribulationism, unii au probleme legate de evenimentul Rapirii, fiindca ei nu stiu sa faca delimitarea intre perioada Durerilor si Necazul cel mare, care va incepe dupa Rapirea Bisericii. Toate evenimentele de la Apoc. 13 nu sunt Necazul cel mare. Necazul cel mare cum n-a mai fost niciodata de la intemeierea lumii, este vremea celor 7 potire de la Apoc. 16 ( tot capitolul ), care vor fi varsate pe, pamant dupa Rapirea Bisericii. Lucrurile sunt clare, pentru cine a ajuns sa primeasca lumina de la Domnul, asupra acestor lucruri.

     • Și știți ce se întâmplă cu neamurile acelea de pe pământ la sfârșitul celor 1000 de ani?
      Vedeți că studiul dvs. nu este deloc luminat în această privință, ci mai degrabă selectiv și obligat să se încadreze în limitele pe care vi le-ați propus de la început.

     • Fr. Ionescu,

      si ca sa inchei aceasta discutie pe seama luarii harului de la Neamuri, Biblia arata ca exista doar doua categorii de oameni, care nu se mai pot pocai in timpul vietii lor: cei de la Evrei 6:4-6 si cei care au hulit impotriva Duhului Sfant !!!

 32. Citind atita comentariu pe aceasta tema a sinucideri sint indemnat din nou sa scriu o intimplare. .Calatorind singuri spre casa cu masina de la o distanta foarte mare . Cum este la noi , oameni mai stau la ocazi. Am vazut trei persoane un preot si doi tiner probabil soti si sotie faceau semn cu mina sa iau in masina. Am oprit si tineri ziceau ca vori pina in prima localitate sa ajunga iar preotul in apropiere de localitatea unde eu locuiesc. -M-am bucurat caci o sa am cu cine sa povestesc fiindca venea de la o manastire. Dar preotul continua discutia cu tineri si zicea caci Dumnezeu este dragostea si va iarta. Nu stiu ce o fi discutat mai inainte,dar preotul stind in fata se intoarce spre mine si ma intreaba domnule sofer imi dati dreptate si dumneavoasra ca deja se lucreaza la niste legi prin care sa fie introdus o singura religie si incurind toate sectele acestea sa dispara. Eu am raspuns da asa cred si eu ca v-a veni vremea cind v-a fii o singura religie. Parca bucuros parintele zice vedeti ca si dinsu imi da dreptate ca numai religia mia este adevarata. Dar tineri puni o intrebare, domn parinte , fumatul este un pacat ? la care el direct nu a vrut sa raspunda, si zice Dumnezeu este dragostea el va iubeste si nu face bine fumatul si este indicat sa va lasati de fumat. Dar si eu din nou sint intrebat de parinte, eu ce parere am? La care eu am raspuns ,sotia lucreaza in cadru sanitar si zice ca bolnavilor internate primele sfaturi si interdicti pe care dau medici sa nu fumeze ca altfel tratamentele sint inutile, si este ca si o sinucidere fiindca mori inaite de vreme, da asa este. Atuncea si eu puni o intrebare, pe paginile sfintelori scripturi pe ultima pagina scrie intre altele. vrajitorii,curvarii, ucigasi … vori ramine afara nu vori intra in Imparatia lui Dumnezeu , atunci insemneaza caci nici sinucigasi nu vori intra. Atunci parintele se uita la mine si ma intreaba domn soferi carui secte va apartineti caci numai sectanti vorbesc in felul acesta. Nu sectanti ma invata sa vorbesc in felul aceasta si incerc sa cred cum este scris. Fiindca tineri in douazeci de minute trebuia sa coboare, iar noi doi impreuna aveam inca un ceas si jumatate sa ajungem la destinatie, dorea sa conviga pe tineri sa creada ,caci Dumnezeu este dragostea ,ne iarta se poate face niste slujbe daca vori sa scape de fumat, si zice tinerilori ca sa facut si pentru alti slujbe si Dumnezeu a facut chiar si minuni si tamaduiri .lasa si adresa daca doresc sa se faca slujbe si nu le coaste mult,,. Sunt din nou intrebat domn soferi imi dati dreptate ca Dumnezeu face si aztazi minuni! Un moment mai potrivitin in care calauzirea duhului sfint am simtit din nou si am raspuns da cred ! Si daca vreti si eu poti sa va spun o intimplare . cunosc personal pe un om. Si anume omul acela cazind pe cap de mai bine de 0pt metri inaltime dintro cladire. Nu a murit pe loc si a fost de urgenta transportat la spital in adevar s-a intimplat in America Chicago. Am dat si poza cu acel om cum arata si pe spatele pozei este scris Primele constatari a medicilori. Facturi multiple. factura inchisa de craniu cu hemoragie. subaracnoidiana,subdurala,extra durala. factura la coloana cervicala,doua coaste facturat, umarul facturat,maxilarul,osul fetei sub ochi, osul cranian din partea dreapta fost scoasa si dupa ce citeste imi zice vai de mine ,oare mai traieste omul acela. Si eu am spus ,iata minunea Acest om 21. de zile sta in coma, trezinduse din coma cind multi nu mai sperau incepe zi cum trece oasele si incheieturile sa se intareasca sa se ridice incet in picoare si prognoza medicilori da peste cap fiindca ei ziceau ca daca se va trezi din coma abia dupa sase luni v-a putea macar un piciori sa ridice, dar el la altu 21. de zile paraseste spitalul. Si fiindca este din Romania la alte 22 de zila a venit acasa in Romania. Atunci el raspunde si zice tinerilor nu vam spus ca Dumnezeu si aztazi face minuni. Ma intreaba unde locuieste omul acela , datimi adresa daca puteti ,vreau sa-l intilnesc, Iar eu am raspuns este linga dumneavoasra si conduce masina… S-a uitat lung la mine si ma intreaba sa nu ziceti caci sunteti dumneavoastra? Multumesc lui Dumnezeu fiindca eu sunt omul in a carui viata Dumnezeu a facut minunea aceasta. Si el imi zice opriti masina . Am oprit a coborit si el si tineri si imi zice cu dumneavoastra nu mai pot veni si a plecat lasinduma singuri sa calatoresc mai departe.

 33. As dori in primul rand sa-mi cer scuze pentru faptul de a interveni in aceste discutii,pe care le-am urmarit in urma evenimentului tragic care sa petrecut in aceasta familie.Imi pare rau ca nu am reusit sa inteleg toate comentariile,deoarece unele sunt scrise in engleza(aceasta limba o inteleg doar intr-un anumit procent).Poate pe viitor vom putea tine cont ca de fapt suntem romani,chiar daca suntem imprastiati printre straini.Va multumesc,si Domnul Isus sa va binecuvinteze.In urma discutiilor pro si contra,mi-am pus o intrebare:De ce nu sa discutat si faptul ca,
  in casa pastorului respectiv se gasea o arma?.Este adevarat ca nu cunosc situatia din America,dar nu credeti totusi ca apelind la acest tip de arme pentru protectie renuntam la protectia Domnului?.Sau in cazuri extreme putem deveni noi insine ucigasi?.In Efes.6:10-17 suntem sfatuiti cum trebuie sa ne protejam.Doresc ca Domnul sa ne ajute sa ramanem intotdeauna in limitele Scripturii.

 34. Tocmai m-am oprit azi dimineata la aceste cunvinte din
  Marcu 13 -20:
  „din pricina celor alesi a scurtat aceste zile” de necaz..
  ceeea ce inseamna ca in Necaz vor si alesi, ani de zile am crezur ca Rapirea bisericii se va face inaintea Necazului,
  ce spuneti fr Ionescu despre doctrina Rapirii?
  nu ca ar conta, ca sfirsitul ne poate veni oricind inainte de toate acestea, dar as vrea sa stiu daca mi s-a predicat gresit ani de zile,

 35. Iata un nou capitol al degenerarii sociale americane : http://www.huffingtonpost.com/2013/05/20/vermont-assisted-suicide_n_3309210.html (daca casatoriile in lumea homosexualitatii americane sunt legale in tot mai multe state din Uniune ,dar fiind lipsite de binecuvantarea lui Dumnezeu devin depresive , iata o noua cale, tot legala, de a rezolva acut poroblema nefericirii !.)

 36. Frate Ionescu, iata aici am gasit ceva foarte explicit si ziditor, sfat deosebit de pretios dat de acest mare slujitor al Evangheliei lui Hristos : http://www.youtube.com/watch?v=dJ_DOd2dReg

Trackbacks/Pingbacks

 1. SINUCIDERE, COMPASIUNE ȘI ADEVĂR | Popas pentru suflet - 14 septembrie 2019

  […] mai scris AICI și […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: