CÂT DE TOLERANȚI SUNT DE FAPT LIBERALII? – RECLAMA BISERICII… ”ALTFEL”

Nu prea! Adică, deloc! Dacă murea vreun liberal mai de marcă (nu că ar fi prea mulți… 🙂 ), conservatorii stăteau bine mersi în banca lor, nici prea întristați, dar lăsând omul să-și călătorească în tihnă ultimul drum. Că vreun conservator și-ar fi permis să nu fie suficient de pios, ar fi fost pur și simplu linșat de toată lumea (inclusiv de ai săi, pentru că nu ne-ar face cinste cu o astfel de atitudine)! Acum că fosta prim ministru a Marii Britanii, Margaret Thatcher s-a dus la cele veșnice, nu numai că protestează vehement, dar liberalii sunt de-a dreptul ofensați de fastuoasa înmormântare aprobată de regină și de actuala administrație. Ca să fie tacâmul complet, își bat joc de memoria Doamnei de fier cu cântecele deșănțate, demne de pretențiile lor de intelectuali de Oxford… BBC stă majestic la pupitrul de comandă al furiei liberale, așa cum îi șade bine oricărei instituții mass media care se respectă…

Ca să nu stârnim reacții, neavenite oricum, dar predictibile având în vedere toleranța de care dau dovadă dumnealor, vă reamintesc faptul că pe acest blog și nu numai, liberal înseamnă tot ce mișcă-n jurul nostru spre stânga: politicienii care promovează iresponsabilitatea fiscală și libertățile sociale care contravin Bibliei, teologii care se sno(b/p)esc să reconcilieze Scripturile și știința, Scripturile și compasiunea față de palestinieni, Scripturile și crislamul, Scripturile și… Scripturile, bineînțeles, toate pe cheltuiala Scripturilor, precum și orice credincios care fuge de tradiții și obiceiuri (bune), crede că se poate îmbrăca și pieptăna oricum, consideră că muzica este a-morală și că multe din preceptele Scripturilor au fost scrise pentru alții în contextul lor cultural de atunci.

Cea mai mare travestire a adevărului este pretenția liberalilor de tot felul la toleranță, adică îngăduință. Nu există ferocitate ca cea a unui liberal contrazis, nu vei vedea vreodată furie mai intensă ca atunci când îl avertizezi că stânga duce în prăpastie și nu te vei lovi de un zid mai impenetrabil și intolerant decât atunci când te acuză pe tine de intoleranță.

Ceea ce au descoperit liberalii în ultima vreme este… citatul Biblic! Fariseii și cărturarii nu sunt de fapt ei, cei care se depărtează de Scripturi și nu le împlinesc așa cum sunt scrise, ci cei care le predică și vor să le trăiască la literă. Fiul cel mare din pilda celui risipitor, preotul și levitul care trec pe lângă cel căzut între tâlhari, ei și mai toate personajele negative sunt… conservatori vrednici de dispreț și batjocuri! În capul unui liberal, Dragostea lui Dumnezeu este într-un permanent război cu Dreptatea Sa (în imperiul liberal dragostea învinge întotdeauna, în timp ce în cel conservator pierde de fiecare dată…), cerul trebuie ars și demolat din temelii iar iadul stins și desființat (pentru că, în mod pozitiv, trebuie să învățăm să trăim cea mai bună viață ACUM!), iar în afară de faptul că îi judeci pe cei care judecă, n-ai voie să judeci pe nimeni… ca să nu fii judecat (de liberali).

O altă descoperire de proporții epice a liberalilor (mai ales cei cu care avem noi de-a face), este să fie conservatori în cele abstracte și liberali în cele concrete, după care, dacă cineva îi etichetează, fac scandal la definiții!

Recent am vizionat reclama unei biserici altfel (așa se numesc ele acum) unde, după ce ne-au spus că la ei nu contează ce-ai făcut sau încotro mergi, nimeni nu te judecă, ne se face diferența între unii mai sfinți ca alții (toți o apă și-un pământ, poate așa o fi…)  și acolo este ruptă pentru totdeauna legătura tradițiilor (relațiile sunt importante, religia nu este nimic), la încheiere ne-au asigurat ferm, intransigent, că ei nu compromit mesajul sacru al istoricității, morții și învierii lui Hristos! Păi, zic eu, sigur că nu, că dacă I-au compromis Învățătura nici nu mai au ce compromite! Așa că nu-i doare gura să zică ceva despre Isus e Dumnezeu, dar nu te obligă să crezi decât după ce te-ai dus la ei la biserică, iar acolo vei vedea că acest Isus nu este așa hidos cum ți L-au pictat alții, El este prietenul tău care te ajută să-ți trăiești viața la maxim. Da, afirmă ei triumfător, Biblia ESTE Cuvântul lui Dumnezeu, dar depinde ce crede fiecare că spune. Cel mai mare adevăr al reclamei de mai jos, după cum ne avertizează încheierea (gura mincinosului adevăr grăiește 🙂 ), este că la biserica lor ”mesajul este periculos”… Partea bună e că, de la început, ne-au avertizat să ne punem centurile de siguranță!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

19 răspunsuri sa “CÂT DE TOLERANȚI SUNT DE FAPT LIBERALII? – RECLAMA BISERICII… ”ALTFEL””

 1. “Caci cine schimba un Cuvant din Sfanta Carte data,
  Cadea-va-n Mana Celui Sfant la Dreapta Judecata!”

  Raportat la articolul de mai sus, cred ca bisericile noastre au nevoie de o linie clara de hotar intre ce este duhovnicesc si ce este firesc – sau, ce este ingaduit si ce nu este! Aceasta din pricina celor firesti care au dat buzna in via Domnului, si care au fost promovati in slujire pe anumite considerente, fara a se cerceta daca respectivul sau respectiva sunt intr-adevar oameni duhovnicesti cum zice Scriptura si demni de slujba incredintata.
  Daca linia de hotar de care spuneam stabileste…
  1. Oameni duhovnicesti in toate slujbele de activitate;
  2. Oameni duhovnicesti in slujba potrivita chemarii lor;
  3. Tinuta decenta pentru toti cei ce slujesc (lucru care, de altfel, nu mai e o problema pentru omul duhovnicesc)
  … atunci cred ca s-ar elimina o buna parte din problemele cu care bisericile se confrunta.
  Omul duhovnicesc asculta de Scriptura si se supune… Liberalul va face ce-a facut si pina acum, adica va merge din rau in mai rau…

  • Biserica la care ne referim se numește CityWest Church, din Australia. Motto-ul acestei biserici este „relație, nu religie” (cum se poate vedea pe websit-ul acestei biserici, lucru pe care l-am menționat deși nu se afla în clipul cu pricina).
   Cu excepția expresiei „nu suntem îngrijorați de unde vii ci încotro mergi (în loc de sau, nu am auzit bine, vorbea de parcă avea prune în gură, deși consider că ar trebui să fim îngrijorați și de rezolvarea problemei trecutului înainte să privim spre viitor) toate celelalte menționări ale specificului acestei comunități sunt reale, preluate din multitudinea de secvențe video afișate de CityWest pe YouTube și resursele de pe website, dintre care am postat un singur clip. Că și alte biserici și l-au însușit… am văzut și treaba fiecăruia.
   Analizând totalitatea mesajelor de la CityWest (cu unele afirmații sunt de acord, dar „puțin aluat dospește toată plămădeala”) și direcția generală a acestei comunități, rămân la punctele de vedere exprimate și sper să fie imitați de cât mai puțini. Că vor fi dintre cei care vizionează și ajung la alte concluzii, iarăși, dreptul fiecăruia.

   • De acord 100% cu cele de mai sus!

    Citeam ceva explicatii in alta parte, dar cu acelea nu pot fi de acord in totalitate. Raman la convingerea ca iubirea de Domnul include si implinirea poruncilor Lui, si nu este o iubire superficiala de tip „sa ma simt comfortabil si bine”, ci mai degraba face parte dintr-o lupta impotriva firii pamantesti. „Cine Ma iubeste, pazeste poruncile Mele.” Eu cred ca trebuie sa existe o diferenta intre „duhovnicesc” si „lumesc”, si nicidecum un amalgam de „copii placuti Domnului” si „copii mai putini placuti Domnului”. Pai atunci toata lumea e „copiii Domnului”!

    Daca ne-am angrenat intr-o „alergare” spre Imparatia lui Dumnezeu, atunci consider ca cei ce alearga, o fac dupa randuieli, nu-i asa? Si aceste randuieli au fost trasate de Isus si apostoli, nu de CityWest Church, de Hillsong, sau mai stiu eu de cine…

 2. Si liberalul mai are o smecherie in caciula… cind calca in strechini (el sau altcineva din anturaj) o da pe asa zisul „post si rugaciune „….. in public.

 3. A-ti avut o mare binecuvintare duminica seara ,ceva minunat ,slavit sa fie Domnul, pastreaza fintina curata frate si Domnul va va binicuvinta si mai mult

 4. Cred ca a mai auzit de filozofia asta de prezentare a bisericii. Nu este, oare, vorba de bisericile asa-zise „seeker sensitive”? Ele fac o astfel de prezentare a Bisericii si a Evangheliei cu scopul vadit de a fi „altfel” decat bisericile traditionale („chosen-frozen”), inchistate in traditii si obiceiuri. Ele vor sa fie „relevante” si „happy-clappy” – prietenoase si inclusiviste fata de „seekers”, sperand ca odata ce i-au prins in diferite programe de studiu biblic, „men’s” si „women’s” whatever events, se vor converti si astfel isi vor insusi „our church values”. Da, este o alta filozofie de evanghelizare, si ma cam indoiesc de rezultatele ei.

 5. @ „multe din preceptele Scripturilor au fost scrise pentru alții în contextul lor cultural de atunci”
  Noi, credincioşii penticostali, suntem tributari unor învăţători nespus de aleşi. Am făcut, recent, o observaţie pe o eroare din scrierile pastorului Wurmbrand, eroare de care pastorul Cristian Ionescu s-a delimitat, pe bună dreptate, menţinând linia de mare apreciere pentru acest înainte mergător.
  Se face că acum, privesc în Meditaţia 20, care poartă faimosul titlu: Exagerări în Biblie. Intenţia aceasta nu este de stânga? Puţine cuvinte din încheierea la Meditaţia 20:

  „Biblia este o carte orientală. Nu îi poţi aprecia adevărul aplicându-i standarde occidentale. Regulile adevărului variază de la o cultură la alta. … Dumnezeu ne-a dat revelaţia Sa într-o carte orientală, iar Biblia este infailibilă conform mentalităţii orientale care a produs-o.” (Richard Wurmbrand – 100 de meditaţii din închisoare)

  • Cunoscându-l într-o oarecare măsură, pot să spun că Richard Wurmbrand a fost oriental.
   Mie, Biblia mi se pare suficient de… occidentală. Fiecare de unde se uită.
   Totuși, că în Biblie ar fi exagerări este o (prea) mare exagerare.
   Ceea ce i-a dat farmec fratelui Wurmbrand a fost suferința și eroismul său. Fiind și înaintat în vârstă, dumnealui a cam putut spune multe. La majoritatea mă minunam de înțelepciunea și profunzimea gândirii sale. Din când în când mă mai făceam și că n-aud… 🙂

  • Occidentul a fost cladit pe teologia lui Calvin, care are la rindul ei ca baza, biblia…asa ca putem sa spunem ca occidentul in forma sa pura este mult mai aproape de principile nou testamentale decit orice alta civilizatie din istoria omenirii.

   • Puțin mai sus de o treime din populația occidentalǎ (Europa și America de Nord) este protestantǎ (toți laolaltǎ, nu doar calvinii), iar aproape jumǎtate este catolicǎ. Deci, statistic occidentul nu-i preponderent calvinist.
    Apoi, mai trebuie luat aminte și la cineva educat mai bine ȋn materie de sisteme sociale.
    „Identificarea creștinismului cu interesele capitalismului este jignitoare. Adevǎrata bisericǎ știe cǎ și capitalismul este mânjit cu sânge, cǎci toate sistemele economice poartǎ stigmatul pǎcatului.” (Marx și Satan, Richard Wurmbrand).
    Renașterea, râul de aur venit din Lumea Nouǎ și conflictul din interiorul Bisericii au zguduit casa creștinǎtǎții ȋn secolele XV și XVI. Ȋn acea perioadǎ, Israel, ȋntr-o mare grabǎ, a construit o nouǎ casǎ, casa capitalismului. Ȋn cartea sa „Iudaism și capitalism”, Werner Sobart a descris rolul decisiv pe care evreii l-au jucat și-l joacǎ ȋncǎ ȋn formarea și susținerea capitalismului. Descendenții lui Iafet, au intrat cu toții ȋn acest nou „cort al lui Sem”, adicǎ ȋn sfera influenței capitalismului. … Evreii au fost ȋntotdeauna poporul ales al lui Dumnezeu, ȋnsǎrcinat cu responsabilitatea de a-I ȋmplini planurile ȋn istorie, ȋn crearea regimurilor sociale… (Cristos pe ulița evreiascǎ, Richard Wurmbrand)

    Iatǎ-l pe Calvin cum pierde!

    • Poate trebuia sa fiu mai clar… prin occident m-am referit la sistemul capitalist. Opinia lui R.W. este opinia domniei sale daca domniei sale nu i-a placut capitalismul trebuia sa stea la comunisti sau la mai stiu eu ce fel de organizatie/tara mai buna. Este capitalismul mai aproape de perceptele bibliei ca si oricare forma de economie? No doubt about it… is it perfect? No.
     Cit despre faptul ca John Calvin a avut o influenta mare asupra sistemului economic mondial… nu este nici o indoiala

     • Nu cred că încape îndoială că Richard Wurmbrand a detestat comunismul și a luptat împotriva acestui sistem diabolic până acolo că au ordonat asasinarea sa.
      Aici era vorba de felul de a fi oriental, de temperament.

 6. Deci Gabe Bogdan, potrivit teologiei tale, cand calci in strechini nu e recomandat postul si rugaciunea? Ai ceva leacuri mai bune in astfel de situatii? Desigur, o varianta care ne-ar placea ar fi sa se smereasca in public, sa fie umiliti de mase, sa-si recunoasca in mod public tot ce-au gresit, right? Eu te intreb: ce face un „conservator” cand e prins ca mai si greseste? Nu-mi spune ce-ar trebui sa faca ci ceea ce face, in geneal, conservatorul. Am accentuat diferenta deoarece conservatorul e plin de formule, care mai de care mai fulminante….

  • Cind calci in strachini in primul rind trebuie pocainta privata si publica, nu fariseism spiritual in care te folosesti de acticvitati biblice ca sa acoperi deficiente morale.

 7. Aţi putea împărtăşi unele norme anti-liberale în materie de viaţă familială, având în vedere multele divorţuri şi separări în cuplurile creştine? Mie mi s-a părut ciudată relatarea de mai jos:
  „Am răspuns povestindu-i lui Stancu despre o tânără săracă pe care părinţii o măritaseră cu un om bogat. După ani întregi de nefericire, ea s-a îndrăgostit de croitorul care-i cosea hainele şi s-a dus să trăiască cu el. Mulţi bigoţi n-au mai vrut să-i dea nici bună ziua. A trăi cu un bărbat în afara căsătoriei este un păcat, dar eu am încercat să înţeleg situaţia ei. Părinţii o forţaseră prin bătaie şi prin alte mijloace să accepte acea căsătorie. Cel mai bun lucru era să n-o dispreţuieşti pe această femeie, ci s-o ajuţi ca să capete curajul de a legaliza un fapt ireversibil. Am cerut oamenilor să n-o judece pripit. Tânăra a venit să-mi mulţumească cu lacrimi în ochi. I-am spus că registrul în care sunt trecuţi membrii bisericii nu coincidea cu cel ţinut de Dumnezeu în cer. Dumnezeu are înţelegere, chiar dacă nu aprobă sentimentele care te-au dus în braţele altui bărbat. Dumnezeu te iubeşte în continuare.” (Cu Dumnezeu în Subterană, Richard Wurmbrand)
  Mulţumesc cu anticipaţie!

  • Bineînțeles că nu pot fi de acord cu acest punct de vedere. Sunt situații delicate fără răspunsuri ușoare și care ne crează mari bătăi de cap atunci când este vorba de unele separări sau divorțuri, dar acest caz descris de dumneavoastră e simplu. Caz de adulter și sfidare a voii lui Dumnezeu. Criza aceasta și multe altele au de-a face cu incapacitatea omului de a se resemna în fața problemelor și neîmplinirilor unei vieți și așa trecătoare în schimbul veșniciei cu Dumnezeu în care totul va fi perfect. Acceptarea și respectarea voii lui Dumnezeu se vede în asemenea momente de provocare maximă și nu atunci când toate ne merg bine.

 8. Ce de perfecti aici. S-a rupt Biblia voastra la Matei cap 7 ?

 9. Problema era ca bogatul era batrin , caci altfel ma gindesc ca nu ar fi avut nici o problema tinara domnita ,cu sfetnici de acest soi nu-i de mirare ca se divorteaza asa usor in biserici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: