DUMNEZEUL IMAGINAȚIEI TALE – BISERICA ȘI RECLAMA VIDEOCLIP

Așa cum veți vedea la încheierea acestei postări, a fost declanșată o epidemie de filmulețe-mesaj, croite în mod special pentru căutătorii de altfel/altceva.

Conținutul lor este în trei straturi: câteva idei generale despre Dumnezeu, Biblie și Biserică, lucruri pe care le îmbrățișează mai tot creștinul, apoi comunicarea unor disclaimers prin care omul nu trebuie să se simtă amenințat să vină la biserica aceea, deoarece la noi nu este ca la alții (mă rog, lucrurile care l-au îndepărtat pe om de… religie), iar în urmă, mai mult subînțeles sau subliminal, ideea că aici te vei simți cu adevărat bine, pentru că aici nu ești judecat, trecutul tău nu este luat la bani mărunți (și, fără acest lucru, mă îndoiesc de faptul că pocăința adevărată ar fi posibilă!), aici, la noi vei găsi Dumnezeul tău!

Există un sens corect al acestei expresii rostite de Toma: ”Domnul meu și Dumnezeul meu!” Este sensul că Dumnezeu are autoritate supremă asupra vieții mele, că între mine și El există o relație pe care El o stabilește în baza principiilor Sale. Atunci când contest valoarea sloganelor pe care multe din aceste reclame bisericești le aruncă praf în aer, mă refer specific la limitarea credinței ca fiind doar o relație, dar nu și religie. Adevărata credință poate fi relație doar ca religie și iată de ce. Între oameni, relația se stabilește în termeni comuni, negociați. Cu Dumnezeu, relația se stabilește exclusiv în termenii Săi. Eu capitulez în fața Măririi Sale, eu sunt copleșit de Bunătatea Sa și eu sunt gata să execut orbește toate Poruncile Sale.

În lumea post creștină a vremurilor noastre, acest gen de relație este repudiat. Și atunci, așa cum veți vedea în videoclipul următor, adoptat de sute de biserici din Midwest, căutătorului i se dă materialul, foarfeca, acele și ața și este invitat la masa unde își poate croi un Dumnezeu pe măsura imaginației sale. Dumnezeu este șoferul tău, agentul tău, bucătarul tău, însoțitorul tău, garda ta personală, medicul tău, depozitul tău de binecuvântări…

Nu neg absolut deloc toate atribuțiile minunate pe care Domnul Și le asumă vis a vis de viața fiecăruia dintre noi. Dar nu acesta este Scopul Său pentru viața ta și nici nu ar trebui să fie identitatea pe care tu I-o atribui. Într-o zi, Dumnezeu – șoferul tău te va duce prin valea umbrei morții, bucătarul tău te va lăsa să flămânzești câteva zile, însoțitorul tău te va lăsa să te simți singur, abandonat într-o celulă, garda ta personală te va lăsa în mâinile prigonitorilor tăi, medicul tău te va lăsa să suferi de o boală de care vei muri și depozitul tău de binecuvântări va rămâne pentru o vreme cu lacătul pe ușă! Aceasta în ciuda faptului că, DA!, El te-a salvat de multe ori din mâinile vrăjmașilor, te-a hrănit, te-a vindecat, te-a binecuvântat! Mai este acesta Dumnezeul tău?

Relația dintre mine și Dumnezeu NU este ceea ce poate fi El pentru mine, dorințele mele, visurile mele și pretențiile mele, ci ceea ce trebuie să devin eu pentru proslăvirea Sa, împlinirea Planului Său, Voia Sa! Că acest lucru va atrage adesea mari binecuvântări asupra vieții mele, ALELUIA! Voi (mai) predica eu un Dumnezeu care vindecă, salvează, eliberează și binecuvântează (chiar și material)? ABSOLUT! Îmi pot dori să fiu vindecat și binecuvântat? Sigur și chiar te îndemn să te rogi fierbinte pentru acest lucru! Dar nu aceasta este GARANȚIA credinței, nădejdii și dragostei mele. Garanția este că doar prin capitularea mea totală mă va folosi potrivit Planului Său și mă va duce în Slava Sa! Pentru că beneficiile și garanțiile relației mele cu Domnul nu sunt plenare și permanente aici și acum, ci atunci și acolo!

De aceea și numai așa a putut Domnul Isus să meargă până la capătul Jertfei Sale, astfel a putut Iov să-l binecuvânteze pe Dumnezeu atunci când El și-a retras Mâna Sa protectoare și așa L-a putut sluji Pavel purtându-și țepușul îngăduit de Dumnezeu în trupul lui (după ce s-a rugat de trei ori să fie scăpat de el).

Cea mai mare pagubă a acestor biserici-reclamă nici măcar nu este ceea ce spun, ci ceea ce nu (mai) spun despre Dumnezeu și despre tine! Mulțumesc lui Matt și Manuela pentru că mi-au atras atenția cu privire la aceste secvențe video, în care credinciosul este invitat să-și imagineze ca un copil ceea ce ar dori el să fie Dumnezeu.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

19 răspunsuri sa “DUMNEZEUL IMAGINAȚIEI TALE – BISERICA ȘI RECLAMA VIDEOCLIP”

 1. Dumnezeu nu are nevoie de reclama nimanui,
  biserica care isi face reclama numai biserica nu mai este.
  E atit de deosebita calea prin care vrea Domnul sa ne apropie de EL,
  si as spune ca nu este taximetristul care ne duce in Rai pe carari senine,
  ci dimpotriva;
  noi gindim si vedem lucrurile de pe pamint, dar numai in fata suferintei dai adevarata valoare lucrurilor.
  EL cunoaste faptul ca numai prin neajunsuri si suferinta gindim cu adevarat
  si atunci le ingaduie cu un scop precis:
  cistigarea vietii vesnice.
  Abia in suferinta vedem cine suntem cu adavarat, ca prea ne am obisnuit cu toate .
  Totul are o alta dimensiune cind crezi ca poti pleca de aici de jos.
  Fantastica diferenta:
  te simti ca un fulg, minat de vint, ca o suflare..si desi stiai acest lucru, Domnul te face sa-l si vezi cu adevarat si sa dai o alta importanta la tot ceea ce mai ai de facut.

 2. Pregatiti-va pentru o lupta grea si de durata, ce trebuie dusa cu acesti mini-dumnezei care il nesocotesc si dispretuiesc pe Dumnezeul adevarat. Ei zic ca au fost mantuiti pentruca Acum si Aici sa traiasca in sanatate si huzur. Multi dintre ei sunt bolnavi si cu buzunarele goale. Am auzit recent, ca ar trebui sa mergem la Dumnezeu, ca la un frigider plin. Ceea ce trebuie sa faci ca el sa se deschida e sa „rostesti cuvantul credintei”. Invataturi otravite!

  • Da Han , acesta este rezultatul a ceea ce aud credinciosii de zeci de ani in adunari. Imaginea ca totul este bine daca esti in adunare, daca stai cuminte si asculti ce spun mai marii nostri, daca mai asculti cite ceva la cintare si poezie…
   Am ajuns sa slujim numai cu „talente” , aproape nimic din suflet, din Duhul Sfint sau calauziti de Duhul Sfint.
   O veche zicere de-a mea. Ma uitam la datul cinei in adunarea mea, desi cina SE IA nu se da, dar ma uitam ca erau 14 persoane ingramadite in jurul mesei, si cu o zi inainte am aflat ca in Romania exista o situatie unde un pastor slujeste la 29 sau 30 de adunari. Posibil ca in acele adunari nu au „blidul de linte” dar din toti cei 14 de la noi, oare Duhul Sfint nu vorbeste la nimeni ca este nevoie de slujire, nu de trai pe vatrai?
   Numai lucruri invatate la scoli si seminarii, altii s-au deprins cu slujirea prin exercitiu.Slujesc de multa vreme, rutina s-a instalat, memoria s-a obisnuit cu tipicurile meseriei…
   Rezultatele se vad. Numai asa ne putem explica de ce este moartea in oala. Rezultatele vorbesc tot mai tare, dar noi ascultam predici frumoase , cine sa vada rezultatele din viata de crestini? Boli, divorturi, curvasarai, inselaciuni, birfa, ura, …
   Viata noastra, a crestinilor, cu ce se deosebeste de a celor din lume? Oh, da. Noi nici macar despre mintuire nu le mai spunem ca sa nu ne creada bigoti. Noi concuram cu ei la servicii, case, averi, masini, imbracaminte de firma, dotarile electronice, concediile in locuri cit mai exotice, altele pe care cred ca le stii la fel de bine. Si ne bucuram cind cineva marturiseste ca a avut temperatura si Dumnezeu l-a vindecat.
   Am ajuns sa ne bucuram ca nu ne mai curge nasul. Eu nu spun ca este rau, dar…despre ce Dumnezeu mare vorbim?

   • Tristarule,
    nu crezi ca deja oamenii isi permit mult prea multe vorbind cum ii taie imaginatia, despre Dumnezeu cel Atotputernic?
    Obisnuinta cu lucrurile crestinesti nu inseamna ASCULTARE.
    Fara ASCULTARE nimic nu suntem inaintea SA.
    Spunea azi un frate in predica ca sunt multe pacate ascunse
    in slujire, omul crede ca daca slujeste la amvon sau la cor, sau altfel, pacatele care i sunt ascunse, chiar daca e numai unul , ii sunt iertate, inselindu se si pe sine si pe cei din jur.\Nicio jertfa fara ascultare nu este primita, puteti face cite toate, dar venind in fata , cintind intr-o tinuta necorespunzatoate, asemanatoare lumii, aduceti o jertfa care nu e primita.
    Suntem atit de mici-mici inaintea lui Dumnezeu si mai cutezam sa facem bancuri, cind viata e doar o clipa si trebuie sa i dam toata atentia Maretului Dumnezeu fara de care nimic nu existasi care ne prmeste la EL numai daca IL ascultam in TOTUL–TOTULUI–TOT!

   • Cand am folosit expresia de „mini-dumnezei” nu ma refeream la pastori sau prezbiteri. Exista crestini care se considera asa datorita intelegerii defectuase a ceea ce inseamna „a fi in Hristos”. Da , Biserica Domnului trebuie pastorita de prezbiteri invredniciti de Domnul!

    • Han, eu inca mai cred despre faptul ca biblia ne spune ca oamenii sut ici dumnezei.Este din biblie. Dar ma cutremur cind ma gindesc ca sunt versete care ne atentioneaza deschis, diferit de pilde care au tilc.Sunt versete care doar trebuiesc citite si meditat la cece ce scrie.
     In Galateni 6 cu 7 avem foarte clar scris ca Dumnezeu nu se lasa batjocorit. Dar viata noastra dusa intre pacat si rugaciune de iertare ,oare ce este?
     Pot sa demonstreze toti de toate. entru mine functioeaza mai intii conditiile cerute de Dumnezeu pentru a fi copil a LUI. Toti o defilam numai cu partea de dragoste a LUI , numai cu binecuvintarile LUI, numai cu iertarea LUI.
     Dar eu inteleg tot din biblie ca toate acestea EXISTA, SUNT GARANTATE CA FAGADUINTE ALE LUI DUMNEZEU dar asta nu inseamna ca noi le vom „suporta” obligatoriu. Se vine cu citate din carti, cu vorbe mestesugite despre jertfa si iertare, dar nimeni nu vrea sa inteleaga faptul ca acestea nu lucreaza din pricina ZIDULUI pus de pacate intre noi si Dumnezeu.
     Apoi ti se spune(parafraza) , Isus a murit pentru pacatele tale, dragostea LUI Dumnezeu acopera totul, singele lui Isus te spala de orice pacat…si multe.
     De acord. Dar in ce conditii lucreaza aceste binecuvintari?
     In ruptul capului nu cred ca pacat-iertare este un joc de ping-pong. Eu fac, EL ma iarta, eu fac EL ma iarta.
     Nu cred ca functioneaza asa. Mi se pare ca nu vrem sa cititm cu atentie ce inseamna a veni la Isus, iertarea si STERGEREA pacatelor cu care vii, dar… este scris ” dute si nu mai pacatui sa nu ti se intimpole ceva si mai rau” Asta nu ne intereseaza.
     Afirmam ca suntem nascuti din nou, dar nu acceptam obligatia ca cine este nascut din Dumnezeu nu mai poate pacatui.
     Mintim ca suntem in Isus, dar cine este in Isus trebuie sa traiasca precum a trait si EL
     Si multe alte asemenea versete. Concluzia este alta.
     Meseriasii de la comanda ne ametesc cu apa rece, iar faptul ca nu se intimpla INCA nimic extraordinar, credem ca suntem bine.Aceasta este inselaciunea celui rau.Biblia ne avertizeaza despre ea.Nu stiu daca lepadarea de credinta va fi in vremea mea, dar daca va fi, voi fi bucuros ca voi vedea pe Domnul Isus inca din viata aceasta. Fii binecuvintat.

    • PS. Luat de valul gindurilor, am omis frate Han sa-ti spun meditatia mea de dimineata.
     Toti vrem la nunta, dar nu ne intereseaza CASATORIA. Vrem numai jocul si masa , veselia si distractia (tilcuit)
     Concluzia sumara de dimineata. In aceste conditii avem o singura sansa: sa murim ca martiri, altfel garantia mintuirii ca sfirsit al credintei noastre ramine cred , un vis frumos. Fii binecuvintat.

   • Ma bucur ca mai sunt oameni cu creerul limpede si ochii clar vazatori. Cam acesta e adevarul–vrem nu vrem. Nu putem pune in cumpana –crestinii care au suferit sau au murit pentru credinta cu cei de astazi care mor dupa -averi,posturi, cai putere, vile etc. Crestinii adevarati sunt marginalizati-inapoiati ,depasiti fara valoare???? Duhul Sfint nu mai vorbeste si daca cumva vorbeste, e atentionat –taci din gura prorocita mincinoasa. Chiar cum poti spune celui din lume despre -Lumina -cind tu traiesti in intuneric??

 3. Clipul îmi aduce aminte de Rob Bell si reclamele lui la „alte cai de al cunoaște pe Dumnezeu”

 4. Frate Ionescu..sorry to say..but when your side of the divide presents a self limited God, instead of a high and lifted up , sitting on the throne God, you get the video above. Of course when salvation ultimately depends on man and his decision, you end up coming up with all kinds of methods and gods that will get people to make the decision and come to your church. Both side of the road have a ditch, and your side at this point is swimming at the bottom of it.

  • Iar ai început cu laleaua neagră?
   Nu vezi că i-au căzut petalele? 🙂

   • I didn’t post that video!

    • Manuela ~faith-hope-love~ Răspunde 19 aprilie 2013 la 4:48 PM

     What a sickening attempt to put a pseudo-Christian wrapper around a bunch of pop psychology.

     We received this from an American friend and brother in Christ, who is disturbed and saddened both by its usage and by the lack of people speaking out against it!

     We’d like to thank you for writing an article on this topic!

     • Manuela, cred ca este bine venita postarea fratelui Ionescu in urma materialului trimis,
      Matt este un om serios , mi a placut mult cind scria, are consistenta, profunzime, ceea ce lipseste astazi,
      si mai ales smerenie.
      Si in mod deosebit apreciez dragostea sa pentru noi romanii, de a scrie in limba romana, american fiind, asta da dragoste.
      Deosebit ramine pt mine, imi pare rau ca nu mai scrie,
      oricum adaptam traducatorul-google englezei pe care
      am facut-o la un curs si iese mai bine:)

   • Da frate Ionescu , dar nu se vede, ca am luat-o pe engleza,
    asa ca laleaua poate nu e chiar fara petale, pt ca Google traducere spune minuni exotice. 😉
    Scuze, credeam ca e un blog in romaneste limba noastra materna, care pina la urma o pricepem toti.

 5. Ok now… I really don’t understand why a certain person is allowed to take cheap shots at everybody and you are moderating anybody that even try to say anything back…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: