ESTE PĂCAT SĂ BEI CAFEA… DE LA STARBUCKS?

cafeaSincer, încă nu am o lumină clară cu privire la consumul de cafea și, în virtutea principiului care zice ”nimic să nu pună stăpânire pe voi”, e greu să faci distincția între necesar și dependent atunci când îți place ceva. Vedeți, uneori necesarul poate produce dependență, dar tot atât de adevărat este și că dependența dă în necesitate.

Pentru că am mai avut câte un card de pe la ziua de naștere, cafeaua de Starbucks m-a atras într-o măsură (dacă acolo se duce toată lumea… 🙂 ), cu toate că nu am înțeles de ce costă atât de scump. Până într-o zi când am auzit că îi susțin pe destrăbălați și donează pentru paradele lor. Chestiunea cu șeful de la Starbucks care ar fi zis că dacă ești împotriva homosexualilor nu au nevoie de clientela ta, se pare că s-ar zice că n-ar fi adevărat, deși nu m-aș mira să fi fost.

Acum, nu mă înțelegeți greșit, nu sunt un mare suporter al boicotului în general. Mai întâi pentru că este greu să știi cine pentru sau împotriva la ce este, apoi fiindcă îți faci viața grea când mergi la cumpărături. Pavel spunea să mâncăm din tot ce se vinde pe piață (unii au uitat de cuvântul ”din”), chiar dacă era vorba de un context oarecum diferit.

Deci, este sau nu este păcat să bei cafea de la Starbucks? Eu am rezolvat lucrurile mai simplu. M-am întors cu avânt la cafeaua de casă, mai ales din considerente economice, iar mirarea este că sunt bine mersi, îmi place și este infinit mai ieftin. Dacă tot bei cafea, aspectul moral nu se negociază între Starbucks, Dunkin Donuts sau McDonalds, nici măcar cea de casă, ci se simplifică la încredințarea că nu e păcat să bei cafea. Punct!

În încheiere, poate că mai trec și pe la Starbucks câteodată și într-o doară 🙂 , nu zic că niciodată, iar pe la McDonalds, categoric mai des (mai ieftin), cu toate că majoritatea va rămâne cafeaua de acasă (cel mai ieftin), dar vă întreb, este cineva care crede că este păcat să bei cafea și, dacă da, de ce? Sunt întru totul de acord cu moderația dar și cu abstinența totală pentru cei afectați negativ de consumul de cafea (sau ceai, ciocolată, Pepsi…). Nu prea mă amuză faptul că, în general, cei care beau cafea, de asemenea fumează și beau alcool (mă refer la cei din lume!!!), dar nici nu sunt încântat de alternativa de a bea cafea în loc de…

Mă aștept la mustrări, mirări și… moderări.

Sursa foto și articol interesant AICI.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

63 răspunsuri sa “ESTE PĂCAT SĂ BEI CAFEA… DE LA STARBUCKS?”

 1. este pacat sa bei o cafea proasta, in loc de un expresso bun : )

  • Da, dar nu toți simțim diferența… 🙂

  • E pacat,sigur ca da ..
   -atunci cand folosesti o cana asa de mare plina cu cafea intocmai cum e in picture..(imbuibare)
   -da e pacat atunci cand nu te poti deslipi de el (de paharul cu cafea) lucram intr-o companie si unii dintre muncitorii sa nu spun ce nationalitate,nu lasa cafeaua din mana 8-10 ore pe zi,numai productie nu era acolo..intocmai ca uni care aprind tigara de la alta tigara (sa va purtati fata de stapani vostri,ca si cum ar fi de fata).
   -da e pacat ,cand depinzi de ea…

 2. In primul rind cineva spunecoffeea:” cafeaua este apa in care Satana si-a spalat picioarele.

  2. Daca e sa fim consistenti, nu ar mai trebuii sa folosim, Microsoft , Apple, Google, Disney products for the same reason… actually I should not even be living in Portland..

  3 the exact quote from the coffee controversy is below:
  Starbucks CEO Howard Schultz dug in his heels about gay marriage after an investor complained that the company’s support was eroding its bottom line.

  „If you feel respectfully that you can get a higher return [than] the 38% you got last year, it’s a free country,” said Schultz, during the annual shareholders meeting on March 21. „You could sell your shares at Starbucks and buy shares in other companies.”

 3. Cafeaua e ca apa sfintita. Nu face nici bine nici rau.

 4. Sa fim seriosi CAFEAUA ,,un pacat ¨DAR? sunt atitea lucruri care nu le mai consideram pacat par niste lucruri care AR face parte din viata de crestin si in aceste lucruri nu ne mai impiedicam …birfa, lacomia,vorbirea de rau ,mai inselam cite odata eeee ca doar nu este pacat doar sunt afaceri si trebuie sa ne mearga ….si lista ar continua ETC.sa ne pocaim de altele mai grave si poate vom ajunge si la CAFEA…..

 5. … daca nu folosesti giftcard-ul de la Starbucks, le faci dublu favor. Le ramine lor si banii si cafeaua… Stiu ei (si altii) de ce incurajeaza asa mult giftcard-urile.

 6. …este foarte bine ca se discuta si despre aceasta problema… intr-o zi, un nene pastor (…)
  –––––––––––
  Da, gluma nu era chiar proastă, dar a trădat-o chestiunea cu „nene pastor”…

 7. Mie îmi este teamă de ea, pentru că știu că dă dependență, și clar intră în conflict cu versetul enunțat de dmv. Plus de asta băută sub vârsta de 26 de ani afectează capacitatea creierului.
  Personal am cam renunțat la chestiile cu cofeină, pentru că îmi dau o stare de nervozitate. Am zis „cam” pentru că ocazional mai drink-uiesc câte o cola, dar doar atunci când trebuie să muncesc fizic mai intens, și nu am nici un chef.

 8. Am intilnit frati care spuneau cä e päcat sä bei cafea din simplul motiv cäci cafeaua e asociatä cu tigara (sau invers). In ziua urmätoare unul dintre cei ce osändeau cafeaua m-a rugat sä-i procur…. o masinä de cafea desigur nu pentru el… avea o obligatie. Nostim nu?Unul mergea mai departe si spunea cä e päcat sä faci fotografii! Unii mänäncä de toate altii nu. Unii nu beau nimic. Altii beau doar vin (din cauza stomacului). Unii vin si bere. Eu cred cä nici un produs in sine nu este intinat dar toate produsele pot duce la päcat. Chiar si päinea de pe masä dacä nu säntem cumpätati. Unele pot sä-mi fie mie de folos dar altuia pot sä-i däuneze (tensiune,colesterol).

  Dumnezeu este Creatorul El a creat toate lucrurile. Cel räu nu a creat nimic dar a gäsit strategia de a insela pe unii oameni sä schimbe binecuväntarea päcat in desträbälare. S-a intimplat si la ,,case mari” vezi Lot, Noe… de aceea este bine sä ne ferim de tot ce ni se pare räu. Sä ne ferim de päcat. Sä luäm cu multumire tot ce ni se pare bun, si ne este de folos trupului avänd tot timpul in vedere mäntuirea sufletului nostru.

 9. Păi nimeni nu pledează în nici un fel în favoarea ei, m-am gândit să o fac eu :))

 10. Pentru ca s-au adunat f repede comentatori..deci e cautat subiectul..
  am o propunere:
  duminica a venit de la tara Paltinis Caransebes, fratele nicu gavrilovici, care are 10 copii,
  au cintat patru fetite, o cintare foarte frumosa cu mesaj, iar cea micuta de 3-4 anisori,
  a spus un ps lung, m-au impresionat.
  Dar cel mai mult m-a impresionat cind imi spunea o sora ca ii duce pe copiii ei sa manince acolo, cum maninca in fiecare zi mamaliga cu lapte si nu fac mofturi, ca ai ei, sa vada si sa priceapa.
  Mie imi este peste putinta, mai ales acum, dar daca va este mila de ei, atunci cind mincati sau beti cafeaua acasa sau in alta parte, sa va ginditi si la ei.
  Poate , poate…darnicia va face ceva, caci copiii Domnului sunt .

 11. FYI:
  5 reasons to drink coffee
  1. It heightens your senses
  They make you very aware! But you can feel a little stressed out as well…
  2. It protects against diabetes
  Drinking coffee reduces the risk up to 50% (when ingested at 7 cups a day), but it has a linear effect. So even a single cup of coffee a day effectively reduces this risk a little.
  3. It protects the brain
  It won’t make you smarter, but studies have shown that caffeine has a positive impact on protecting from brain diseases.
  4. It contains antioxidants
  Antioxidants are your friends! In short, they prevent free radicals from causing cell damage. This cell damage is related to aging processes, but also to many forms of cancer.
  5. It keeps you awake
  Coffee, or better caffeine, doesn’t take away the need for sleep. It just postpones it a little, by making sure you don’t feel the need to sleep.

  5 reasons not to drink coffee

  1. It is addictive
  Caffeine is a drug the body gets used to very quickly, this process is called tolerance adaptation.
  2. It disrupts sleeping patterns
  While this can be a benefit, when taken to extremes coffee can result in serious sleeping disorders
  3. Some coffee increases cholesterol
  When the coffee is made using the French Press method, the coffee contains oils that increase LDL cholesterol levels (that’s the bad one). This method of coffee making is popular among coffee lovers, as it has an authentic feel about it. But it is also commonly used among people that don’t drink coffee, as it’s a cheap way of being able to make coffee for guests.
  4. It can cause headaches
  Caffeine can both treat headaches and cause them. If you consume caffeine in certain levels (around 500mg a day), you are prone to withdrawal effects when reducing the amount. One of those effects is a headache. Coffee usually is the main source for caffeine ingestion, but there are many other sources, like tea, chocolate, soft drinks and a lot of pain relieving medicine!
  5. It is not a cheap habit, when you drink it regularly from…Starbucks

 12. O cafea in miezul zilei e ca un bici pe spatele calului sa mearga mai repede.

 13. ceo-ul la starbucks chiar a zis (exista video) :”daca esti ptr. casatoria traditionala nu avem nevoie de clientela ta” …restul se poate citi comentariul lui Bogdan care citeaza schimbul de replici intre un investitor si ceo-ul respectiv… vor ajunge si ei ca si jc penny in scurt timp… daca e pacat sa bei?!! nu cred ptr ca „Nu ce intra in gura spurca pe om ,ci ce iese din gura aceea il spurca pe om”…

 14. Nu cred că-i păcat, dacă nu te…ucide.Pe mine , da, deşi îmi place. Noi, în România, suntem săraci, dar trăim bine, adcica bem cafea sănătoasă, din Malayesia, cu gano, o ciupercă -medicament. Există Gano Classic, 3în 1, Mocca etc. Un deliciu.Un lux, dar merită. E şi gustoasă, doar că-i cam scumpă.
  Domnul să vă binecuvânteze şi…dacă nu vă supăraţi, mai postaţi cîteva poze cu ÎNTREAGA familie.Avem băieţi buni pe aici poate aducem măcar una din fete, (dacă mai sunt nemăritate)î în ţara natală a părinţilor. Am glumit, dar mai ştii? Şi lui Isac i-a fost adusă soţie de departe, dar din acelaşi neam…Sunteţi plecaţi de mult timp din ţară? Scuze dacă v-am supărat.Oricum trebuie să vă treacă până la apusul soarelui.Pacea Domnului să fie peste Chicago şi America!

  • Din 1987.
   Nu-i nicio supărare.
   Fiți binecuvântați!

   • anona,
    ganocafeaua este o alta smecherie de a scoate bani,
    dupa cum scria frMrCruceru odata pe blog, despre
    Gano;
    eficienta pentru buzunarul lor.
    Aveam o sora prietena care asa o reclama le facea,
    incit chiar ma facea geloasa de zel..numai ca il folosea degeaba.
    Acum si fiica ei s-a lamurit ca nu cafeaua gano, cea extrem de scumpa ii facea asa de bine.
    Si a trecut si zelul…sa-i lasam mai incetisor pe cei care vind smecherii la pachet.
    M a servit si pe mine, nu era ca si cafeaua mea. 🙂
    csumpa si atit. 🙂

 15. Fiti plin de duh/cafea?! Cuvantul/cafeaua sa locuiasca din belsug in voi? Cand avem pacate comune le trecem usor cu vederea (lol) Eu, chiar nu beau cafea, de aceea imi permit sa fiu putin sarcastic/peiorativ. Fizic suntem cea ce mancam/bem, intelectual suntem cea ce citim, spiritual suntem cea ce ne mananca.
  Fr Cristi, incercati un an de zile fara cafea… si daca reusiti, inseamna ca nu a pus acest drog stapanire pe dvs… (lol)

 16. cafeaua e neagra, amara si urata…
  ca moartea, ca pacatul si ca (…)

 17. Daca nu va faceti aceasta verificare (1 an) , nicodata nu veti sti daca ati devenit dependent de ea …sau nu.

 18. De unde vine arborele de cafea ? Nu cumva Dumnezeu l-a plantat pe, pamant ? Dumnezeu a dat oamenilor cele trebuincioase vietii ca, oamenii sa le intrebuinteze cu masura, doar ca oamenii fac abuz nu, numai in dreptul cafelei. Nu mai consum cafea ( decat numai cappucino slab ) din 1995 sau 1997 si nu-i duc dorul deloc. Nu imi facea bine pentru sanatate si am renuntat la ea definitiv. Daca este vorba despre cineva care bea 6 cafele pe zi, in dreptul acestui comportament, subiectul este foarte discutabil. Ba unii, acuza dureri de cap daca nu beau cafea in ziua respectiva. Aici subiectul deasemenea este foarte discutabil. Cum adica te doare capul daca nu bei cafea ? In dreptul acestei stari, situatia este foarte grava.
  Concluzia? Este bine sa fie consumata moderata daca persoana nu se poate abtine deloc sa nu bea, fiindca nu este buna pentru sanatate in cantitate multa si se stie ca, cafeina produce dependenta, exact ca si nicotina sau drogurile mai usoare !!!
  Oare ce s-ar face lumea moderna fara cafea, televizor si blugi ?

 19. Se pare ca este o confuzie generala la majoritatea cititorilor acestui blog cu privire la ce este pacat..

  Pacatul este orice lucru sau actiune neesentiala ptr. viata care pune stapinire pe tine

  Apa si aerul nu sint pacat..
  Morfina poate sa fie pacat, dar poate sa nu fie pacat

  Dragostea de copii sau parinti poate sa devina pacat

  Cafeaua poate sa fie un pacat mai mare pentru unii decit pentru altii ar vi bautul de vin

  Daca te apuca tremuriciul si nu poti sa postesti din cauza cafelei.. ( subsemnatul 🙂 ) ai o problema destul de mare

  Litera omoara dar Duhul da viata

 20. Da.Un articol interesant si chiar util as spune.
  Biblia mai spune ca toate lucrurile ne sunt ingaduite,dar nu toate sunt de folos.
  Eu, sunt un consumator destul de „periculos” cantitativ, de cafea.Daca ar fi sa o beau la vreun stand specializat, adio economii.
  Concret, cafeaua este un fruct al unui arbore. Fructele au fost lasate de Dumnezeu ca orice altceva pe pamint.Si daca este un fruct, daca nu este otravitor, ramine problema strict de „gust”. Asa cred eu.Reteta de preparare sau locul unde se bea sunt ceva colateral. Cit despre aspectul cofeinei, as vrea sa va spun ca este de zece ori mai periculoasa teina din ceai.Multi insa nu stiu si nu vad acest pericol. Teina din ceai de multe ori lucreaza la nivelul sistemului cardiovascular mult peste cofeina care de fapt poate fi acceptata ca un energizant destul de puternic cam pentru toata gama corpului nostru.
  Un lucru care sa va puna pe ginduri, iar daca citesc tinerii, ii rog frumos sa uite ce au citit. Apropo de substantele ce le „bagam” in noi. Cofeina din cafea, teina din ceai ar mai fi cum ar fi, dar se jongleaza la tinerete cu tutunul, care de fapt este si el o planta (si ce frumoasa si voinica este.Sunt oameni care prefera parfumuri cu nuante de „tutun”) Aceasta planta, dupa ce este preparata se foloseste asa cum stim.De fapt si ea are partea de substanta activa , nicotina. Foarte nociva si otravitoare in cantitati mari. Dar, asa cum si cofeina si teina, NICOTINA in cantitati mici aduce in organim acidul izonicotinic care este un STIMULENT exceptional pentru creer. Dar daca la cineva ii vei spune ca poate fuma 2-3 tigari pe zi ca stimulent, va inchipuiti ce s-ar petrece cu cei ce s-ar incumeta la aceasta?
  De ce am descris aceste aspecte, pentru ca toate ne sunt ingaduite dar nu toate ne sunt de folos. Biblia ne invata cu intelepciune sa privim tot ceea ce avem in jur.Iar articolul dvs surprinde un aspect judecat din punct de vedere economic, foarte frumos.Ar mai fi punctul de vedere al exagerarilor care ar distruge sanatatea, oricare ar fi substanta nu numai cafeau.
  Am avea un punct de vedere social.Ma gindesc felul de la care incep micile-mari tragedii.”Am fost doar la o cafea…” fara sa ne gindim unde se poate ajunge.
  Avem relationarea din familie. Daca toate cele prezentate de fr pastor l-au „dus” spre casa, este bine sa intelegem ca in cazul dumnealui, Duhul Sfint si-a facut simtita prezenta atunci cind a vazut ca incet-incet aloca timpii utili si in alte locuri.
  In esenta, aceste substante sunt ca oricare altele dar efectul lor trebuie cunoscut si ca in orice domeniu, exagerarile nu sunt bune.Pacatul este prezent prin asimilarea cu imbuibarea, sau a sti binele si a nu-l face. Zic si eu ca incadrare juridica.
  Este un pic romantat ceea ce am scris dar sunt sigur ca se vor gasi si beneficiari.
  Fiti binecuvintati.

  • Chestiunea cu fumatul… nu!
   Celelalte…
   Abstinența totală este soluția împotriva abuzului.
   Fumatul produce cancer, acest lucru se știe. Alcoolul, nici nu mai vorbim.
   Acestea intră la categoria nimicirii creației lui Dumnezeu.

   • Pot sa va sustin cu probe reale.
    Am inteles alcoolul prin pagubele avute si… ian 1993 a fost ultimul, macar ca lucram …sub presiunea lui.(LOL)si m-am pensionat numai in 2000. An bun de la Dumnezeu.
    Cit despre fumat, in 27 ian 2005 cind am avut primele discutii cu fratii la adunare, la iesirea de la „program” am aprins una imediat. Am fost intrebat daca as dori sa ma las, va dati seama. La orgoliul meu imi vorbeau doi frati tineri, 23 si 25 de ani.(dar nu virsta face ). Atita au insistat pina am spus ca nu voi mai cumpara tigari. M-am temut sa rostesc ca nu voi mai fuma. Pentru mine ramine un lucru foarte interesant cum am raspuns. Dar vreau sa cred ca Duhul Sfint intrase la lucru. De ce spu aceasta?
    Fumam 2 pachete pe zi, ori din acea joi seara, …duminica dimineata la iesirea de la slujba mai avem 2 tigari. Sigur ca , asa cum va asteptati, nu le-am mai fumat.Am spus ca daca tot sunt ultimile ce rost mai are?
    Taina lucrurilor insa a fost in alta parte. Dumnezeu in indurarea lui a socotit ca sa-mi intinda mina LUI. Incepuse planul LUI in viata mea. Doua adunari mari din zona au facut grupuri de rugaciune pentru a mijloci in cazul meu.
    Si cum rugaciunea nu ramine fara raspuns,am reusit sa NU MAI ATING PINA ASTAZI TIGARILE, iar la vreme potrivita, noiembrie 2010 am facut legamintul in apa.Slavit sa fie Dumnezeu.
    Vedeti dvs, eu de multe ori cred ca masurile putin „extremiste” si nu totdeauna justificate , ne atrag unele critici pe nedrept.Iar noi facem din aceste critici trofee ale credintei.Nu cred ca este bine.
    Ma gindesc la un verset cu influenta foarte mare in viata mea. Acela in care se spune ca sa nu fiu prea neprihanit ca de ce m-as pierde singur? Adica tocmai eu sa-mi ridic stacheta fara rost atit de sus incit sa nu mai pot trece peste ea? Nu cred ca este intelept. Treaba cu cafeau imi aminteste de marturisirile si intimplarile cu televizorul.Sa fiu iertat, dar eu pe unele le consider iesiri de-a dreptul in decor. Pai de ce nu isi arunca si celularele? Ca doar sunt purtatoare de internet, nu? Frate pastor, nu e bine sa dam vina pe ceea ce ne inconjoara atita timp cit NOI INTINDEM MINA sa luam.Ca fiecare avem suficient creer sa judecam ce facem.Chiar ne trebuie consilieri care sa ne spuna ce este pacat si ce nu? Eu asta nu o cred. Cind ma duc la casino sau la crisma sau la bordel stiu bine ca acolo nu este adunarea sfintilor. Sa fim un pic mai seriosi nu ar strica.
    Fiti binecuvintat.

    • doar o remarcă: creier nu creer (prima dată e greșeală de tipar).
     Cu cât ne apropiem mai mult de Dumnezeu (rugăciune, Biblie, post, adunare) prin practicarea ascultarii de îndemnurile Duhului Sfânt vom percepe ce ne face bine și ce greșim în obiceiurile noastre preluate de la alții. Duhul Sfânt ne va lumina în măsura dorinței noastre de a-L urma pe Domnul și Mântuitorul nostru.

     Fiecare are o lege dictată de conștiință pe care o promovează în viața sa ca o evanghelie. Creștinii ar trebui să predice evanghelia lui Hristos cu principiile stabilite în NT. Degeaba aduc unii argumente împotriva unor păcate sau concepte (precum televizorul) definite clar în Biblie dacă receptorul nu are iluminarea Duhului Sfânt.

     Un somn bun face mai mult decât toată cafeaua din lume. Stimulentele astea (gen redBull, cafea) fac mai mult rău pe termen lung decât prefăcutul „bine” scurt. Reprezintă un moft, nu o necesitate și le includ în produse care duc la dependență. Consumul de cafea duce la osteoporoză, cancer de vezică urinară, zicea cineva mai sus că are antioxidanți, fals. Mai mult strică decât zidește, e dumnezeul oamenilor firești așadar ce treabă avem noi cei eliberați de sub robia egipteană/lumească să ne jucăm cu uneltele egiptului ? Oricare ar fi decizia fiecăruia, ia și consecințele asupra sa, iar când va fi să dea socoteală va ști cine e responsabilul.

     Poate fi și un început de evanghelizare. Bei cafea ? Nu. Wow, dar cum așa ? M-am pocăit, înainte beam cu găleata, acum Domnul Isus a preluat cârma vieții mele și eu trăiesc, dar nu mai trăiesc eu ci Hristos trăiește în mine și viața pe care o duc acum în trup o duc spre slava Fiului lui Dumnezeu care m-a salvat. Înainte eram răpus sau mă jucam cu uneltele potențial dezastruoase, acum sunt liber cu adevărat și am cunoscut Dragostea.

     http://www.constientizarerurala.ro/sanatate/materiale/85-cafeaua

  • Si pruna este un fruct,dintr un pom lasat de Domnul,
   sau..
   si Domnul a baut vin…imi zic multi cind le spun sa nu mai bea ca face rau. 😦
   deci fratilor, haideti la o tuica. :))

   Asa si cu o cafea normala de 7 gr/ceasca,
   eu stiu pe unii care beau cafeaua cu halba . :)))

 21. A bea cafea nu cred ca e o problema dar daca esti sigur ca acei bani merg pentru cauze care sint in contradictie cu biblia atunci cred ca e bine sa schimbi furnizorul

  • mergi la magazin și cumperi țigări, alcool și cafea. Biblia spune să nu investești în păcat ci în lucruri care aduc zidire. Pentru tine e vreo diferență între cele 3 produse cumpărate ? Toate 3 sunt opționale, nu zidesc ba din contră sunt ultra folosite de oamenii firești (cei care investesc în firea pământească, ai lumii). Așadar acei bani merg către cauze care sunt în contradicție cu biblia chiar dacă noi de multe ori pentru săvârșirea păcatelor noastre astăzi ne-am învățat să aducem argumente biblice.

 22. Un prieten din copilarie , pana pe la 20 de ani era mereu mai inalt decat mine cu 2 cm. Ne-am intalnit prin 2008 , si cu multa bucurie depanam amintiri , din zburdalnica varsta a tineretii…..ne-am amintit si cat de des ne masuram desculti la tocul usii ……mai in gluma mai in serios ,ne-am masurat vreo 3 zile la rand…pt ca nu-i venea sa creada ce s-a intamplat ! Dupa 25 de ani eram ,acum eu , mai inalt cu 2 cm….––––– Omul consuma 2-3 cafele zilnic……Deci , cu siguranta cafeaua ”mananca” mult calciu din oase /organism !!! CONCLUZIE : Pt cine are o inaltime respectabila ( 1,80cm in sus ) este permisa si cafeaua ..dar , cei de 1.75cm , sau mai scunzi , nu ! …LOL .

 23. Nu consumul moderat de cafea este păcat, ci abuzul de cafea. (peste două căni pe zi). Abuzul de cafea e dăunător sănătăţii, consumul moderat nu.
  Evident, fumatul nu e bun deloc, pentru că şi o singură ţigară face rău corpului omenesc. Deci, nu se poate face o paralelă între consumul rezonabil de cafea şi fumat.
  “16. Nimeni deci să nu vă judece pentru mâncare sau băutură, sau cu privire la vreo sărbătoare, sau lună nouă, sau la sâmbete,
  17. Care sunt umbră celor viitoare iar trupul (este) al lui Hristos.”
  (Coloseni 2:16-17)

 24. Oare ce este in ziua de azi un pacat mai mare si un pacat mai mic,cind unii dintre crestini baga totul in aceeasi ceasca,dar nu renunta sa de-a lectii de credinta.Cine se poate abtine sa nu bea cafea ,sa nu o bea.Daca le punem pe toate ca pacat,atunci ce sa mai zicem de celelalte care sint strict legate de pocainta: birfa,demolarea,curvia,minciuna etc.La ce categorie de PACAT ,trebuie bagate.Sa nu alergam dupa ce spune omul ci sa ascultam ce spune DOMNUL.Daca cafeaua ar provoca pacat,cred ca in ziua judecati nici unul dintre credinciosi nu ar mai vedea IMPARATIA.Cit de repede stiu unii din apropiatii nostri stiu sa de-a verdicte la orice,dar uita ca pentru fiecare vine o zi a judecatii lui DUMNEZEU.
  Eu zic sa cautam mai intii IMPARATIA LUI DUMNEZEU si dupa aia sa vedem si pe celelalte.
  Cafeaua poate sa fie un pacat ,atunci cind o bem cu altii si ne punem pe birfit si demolat de suflete.Eu zic sa folosim ceasca de cafea ,pentru a cistigam suflete pentru DOMNUL.

  • „Daca cafeaua ar provoca pacat,cred ca in ziua judecati nici unul dintre credinciosi nu ar mai vedea IMPARATIA.”

   Judecăm după aparențe de multe ori, ca Ilie și fariseii dar Slavă Domnului că există Cineva în măsură să privească Adevărul în toată splendoarea sa.

   Dacă sfaturile cuiva te insultă ai grijă la această capcană a diavolului din care ieși prin iertare/uitare și rugăciune pentru respectivul care te-a insultat. Momeala Satanei de John Bevere explică foarte frumos și detaliat acest aspect. E adevărat că sfaturile se dau din toată dragostea sau nu se mai dau deloc.

   Pe de altă parte, cafeaua face rău trupului chiar dacă ai senzația că face bine. La fel ca sarea. Dar căpătând experiență ajungem să vedem pe propria piele ce e bun și ce e rău, că doar toți avem această facilitate la dispoziție. Să dea Domnul să trăim toți 120 de ani și să fim vigilenți ca șerpii și curați ca porumbeii. De obicei, ăștia de 120 nu își spun secretele pt că știu că noi oricum știm mai bine și nu-și mai bat capul aiurea.

 25. Oare de ce Dumnezeu a dat evreilor o lista a animalelor curate si o lista a animalelor necurate? Oare chiar asa la voia intamplari sa fie aceste lucruri? Meditati in linistea noptii prin lumina Duhului.

 26. M-am rugat ani de zile, sa mi arate Domnul daca e pacat sa beau cafea.
  Ma obisnuisem cind lucram de la 6 dim.la gradinita, pt a face triajul trebuia sa fiu acolo,prima.
  Asa ca imi faceam cafeaua aproape cu ochii inchisi.
  Apoi a inceput sa mi placa, sa nu ma pot lipsi de ea.
  intr-o dim. o fac si cind incep sa beau nu mai imi place gustul;
  o arunc, fac alta, patesc la fel.
  Exact nu stiu cit m-a tinut, ce perioada de timp, e limpede ca Domnul mi a arat ca se poate si altfel, pt ca beam deja doa pe zi, ceasca obisnuita de cafea,
  la care puneam o ligurita,nu cea chinezeasca. 🙂
  cred ca aceea este masura. 🙂
  apoi am revenit la una dimineata.
  Acum dupa regimul si sperietura cu tensiunea 24/12 nu am baut o vreme,
  nu ma interesa nimic de felul acesta, ba nici mincarea.
  am incercat intr o zi, si ma bucur tare ca nu mai imi place, chiar deloc
  desi imi luasem si expresor,
  se zice ca nu este asa toxica expresso.
  Cert este ca nu e pacat sa bei o cafea, care iti da iluzia ca ai energie mai multa,
  cind de fapt ti-o ia, fapt dovedit stiintifiic.
  Pacat este cind bei peste masura (7gr cafea pe zi e masura) pt ca poti avea probleme cardiace, de tensiune, de enervare, nesomn, etc.
  Atunci este un pacat savirsit impotriva Domnului care ne a daruit sanatate ,
  pe care nu avem voie sa o stricam , cu tigari, cafea,etc.

 27. Boaba de cafea e botezata in apa si mai apoi pusa la foc 🙂 Oare sa fie „crestina cafeaua”? 🙂

 28. Intrbarea s-a pus unde sa bei cafeaua nu daca e pacat sa bei cafea

 29. 1Cor 06:12, 1Cor 10:23
  Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos [x2]
  Toate îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de ceva.
  Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate zidesc.

 30. Nu bem cafeaua la Starbucks. O cumparam si o bem acasa. Ca sa nu fie pacat.Oh, Doamne (….). Altceva nu mai aveti de discutat fratilor?

 31. Si fiecare sa faca dupa incredintarea pe care o are. De fapt eu nu mai beau cafea, nu asa multa, (de cand mi s-a stricat automatul). Daca nu ai lumina frate, atunci cere-o mai intai si apoi pune in discutie o tema. Iar daca Domnul ti-a descoperit ceva cu privira la asta, atunci pune-o in practica si nu o generaliza ca fiind valabila pentru fiecare dintre noi. Posibil sa exagerati in bautul cafelei si Domnul vrea sa va opreasca. Nu la fel se poate spune sio despre o persoana care foloseste doar o cafea pe zi si aceea cu lapte mult.. Vad ca nu mai avem subiecte din Biblie de discutat. Nu-l mai predicam pe Hristos cel rastignit, acum predicam cafeaua si alte lucruri

 32. in principal avand in vedere ca e vorba si de o cafea anume(sau intr-un loc anume), cred ca se aplica acelasi „tratament” ca la lucrurile inchinate idolilor, sau jertfite idolilor. Adica? daca sti ca cafeaua aia are un scop si anumite caracteristici ce o face deosebita pt un scop atat de murdar si scarbos, GRESESTI CATEGORIT, adica PACATUIESTI band cafeaua aceea!

  Dar daca o bei o cafea acasa, sau aiurea alt undeva, e treaba ta. Dar din pricina cugetului si a celor din jurul tau, e datoria ta sa bagi de seama sa nu o bei intr-un “templu de idoli”, caci pacatuiesti. Si nu in ultimul rand, mai apoi sa nu ajungi sa zici: “Doamne vindeca-ma!” ca ai baut prea multa si acum ai probleme cu inima.

  In sine nu o bautura te duce sau nu in rai, dar o bautura te poate face sa fi vinovat!

 33. Asta e buna de concluzie!. 🙂
  Asa este.

 34. Pentru-ca in comentarii s-a asociat cafeaua cu tigara va prezint niste „versuri” dintr-o poezie, asa cum mi-o amintesc (e cam mult de atunci… era prin 1955-1960), recitata de fratele Costan din Dealu Mare, Maramures:
  A fuma zic multi din oameni
  Nu-i un lucru-asa de rau:
  Si tutunu-i o buruiana
  Lasata de Dumnezeu.
  Da, dar de ce un dobitoc
  Ca de pilda boul, vaca
  Nu-l mananca chiar de loc?
  Aflati daca rumegatoarele de mai sus (si altele) mananca frunzele arborelui de cacao si ati rezolvat dilema. Daca problema era pusa cu patru ani in urma cand am fost intr-o plantatie de cacao in Costa Rica poate ma interesam. Asa ca va las pe voi, comentatorii sa o faceti. Oricum, acolo am „pacatuit” si am baut cea mai buna cafea ever.

 35. Corectare: plantatie de arbore de cafea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: