CE TRIST… SĂ FIE OARE?

Am primit următorul email din Austria. Autorul a afișat acest caz pe pagina sa de Facebook, deci este deja public. Pentru că grupul Speranța înseamnă foarte mult pentru foarte mulți și a făcut foarte multe lucruri foarte bune, șocul este cu atât mai mare… afară de faptul că această cântăreață germană a plagiat cântecul de la ei (ceea ce m-ar bucura foarte mult să fie așa). Acest caz ridică multe întrebări cu privire la plagiatură cât și dacă este sau nu potrivit să adaptăm cântece lumești la închinarea noastră…

Îmi dau seama de riscul de popularitate pe care mi-l asum publicând această postare (nu este prima dată), dar ce-i drept e drept și trebuie corectat. SPER… din toată inima ca cei de la Speranța să aibă atitudinea potrivită într-o asemenea situație și – dacă este în adevăr greșeala lor – să și-o asume și să se corecteze. Mulți vor fi dezamăgiți dar și mai mulți ar fi încurajați ca – în sfârșit – cineva să dea un exemplu autentic de pocăință, pocăință pe care le-o cerem de atâtea ori altora…

Iată emailul, clipurile și linkul de Facebook:

Pace,
Ma numesc Cristian Chimives, sunt din Austria.
Ieri mergeam cu masina spre casa de la munca, si mergea un radio de aici de la noi (Radio NÖ) … La un momentdat am auzit o piesa care imi suna cunoscuta! Va pun linkul cu piesa.

Si acuma aveti aici linkul cu piesa pe care o cunoastem toti!

As vrea daca vreti sa puneti pe blog, aceste 2 video, pt ca este foarte mare coincidenta! Puteti sa publicati numele meu, nu ma deranjeaza, nu ma ascund!
Chiar asa am ajuns?! Sa luam cantari care au fost deja inchinate si sa punem un text care sa dea bine?

Este o piesa de dragoste, o dedicatie intre 2 indragostiti!
Am publicat pe pagina mea de Facebook linkul

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=609553369074591&id=100000598014683&ref=m_notif&notif_t=like&actorid=1259286064&__user=100000598014683

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

124 răspunsuri sa “CE TRIST… SĂ FIE OARE?”

  1. La prima vedere amesetecati 2 probleme:

    1. va deranjeaza plagiatul. O fi normal dar nu stim daca nu au cumparat dreptul de a folosi acea melodie sau daca acea melodie nu este libera.

    2. va deranjeaza ca pe ceva lumesc se pune ceva crestin. Intrati intr-o discutie foarte spinoasa, lunga si in final inutila. Ar trebui sa aveti departament cu o inalta cultura muzicala in biserica ca sa eliminati melodiile care nu au fost inchinate de la inceput Domnului. Veti fi trist ulterior ca coristii si enoriasii dvs. canta melodii de Bethoven, Mozart, Handel si nu numai si biserica se bucura cu Amin la finalul acestora.
    Dupa aceea veti fi trist sa aflati ca unele cantari bune penticostale au ‘inspiratii’ populare cu niste diferente la floricele.

    Deci, cereti certificatul de producator?

    • Înțeleg dilema.
      Totuși, chiar dacă aș fi cumpărat dreptul de preluare a melodiei, pe cine trec la autor?
      Hai să sperăm mai degrabă că plagiatura aparține cântăreței germane…

      • Trist dar adevarat, daca era preluata melodia de grupul speranta prin acord trebuia specificat,din cate stiu Marius Gorcea era trecut ca fiind autorul acestei piese,aveti dreptate frate Cristian,cu stima D H.

    • Frate Nelu, iarta-mi interventia.
      Fratele pastor Ionescu este din categoria celor care nu amesteca adevarul. Incearca sa-l rosteasca raspicat.Chiar daca uneori doare. Hai macar noi sa-l scutim , ca o mai face si Pepe citeodata. Mi-a placut chestia cu cetificatul de producator, dar sa nu uiti, in proportie de peste 70% aceste certificate erau false.Se obtineau cu mita de la Consiliile Populare.
      Fii binecuvintat.

    • Cum apreciati faptul ca in repertoriul coral si nu numai al bisericilor penticostale exista cantari ale caror melodie e luata din unele piese muzicale clasice ale caror compozitor nu este si nu a fost crestin?
      Exista multe exemple in acest sens.Multumesc.

      • Acest caz ridică foarte multe semne de întrebare.
        Cu privire la a lua o melodie compusă de altcineva și a ți-o atribui ca și compoziție proprie, ce să zic, e rău. Să iei o melodie din lume și să-i pui cuvinte creștine, mie nu mi se pare un lucru bun.
        Să cânți din neștiință asemenea piese… nu știi și gata.
        Dar, oricum, un dialog și o concluzie comună ar fi necesare.

        • Repertoriul coral si de fanfara este plin de asemenea „cantari” pline de spiritualitate, care chiar daca se cunoaste originea lor (daca nu este cunoscuta, trebuie aflata) le-am imbratisat de-alungul timpului pentru ca „suna bisericeste” chiar daca au fost compuse de niste compozitori necrestini. Aici nu me refer la Bach. O sa va ofer un exemplu putin extrem tocmai pentru a ma face intelept. Ceaikovski a fos un compozitor homosexual dar unele dintre melodiile lui nu au avut nici o problema sa se ascunda in aranjamente „spirituale” de fanfara. Un alt exemplu, de data asta coral, este cel din opera Aida de Verdi, opera din care „Marsul Slavilor” este luat si cantat cu atata elan in bisericile penticostale ca si cum am canta Psalmul 23. Chiar daca consider ca legal, aveti dreptate, totusi consider ca Grupul Speranta trebuia protejaa de dragul lucrarii pe care o fac si de dragul Dumnezeului pe care il slujesc.
          Cu respect,
          Dan

          • Problema cu protejatul este că astfel se încurajează și perpetuează astfel de anomalii.
            Biblic, marii oameni ai lui Dumnezeu, faptele lor, atunci când au ieșit la iveală nu au fost mușamalizate, ci ei au fost reabilitați prin pocăință!

          • Inca astept raspuns la dilema si confuzia din bisericile noastre cu privire la combinatia intre o melodie necrestina si un text crestin. Multumesc.

          • Simplu! Nu ar trebui să se întâlnească…

          • Stimate domn, Corul Sclavilor (si nu al slavilor) face parte din opera Nabucco de acelasi Verdi si nu Aida. PE de alta parte, are mai multa legatura cu Biblia decat credeti dvs. Pentru ca acei sclavi sunt cei evrei, aflati in robie… Dvs. sunteti un semidoct, adica stiti ceva, dar nu stiti prea bine si imi pare rau sa v-o spun, dar va cam faceti de ras….
            Acuma la obiect: Plagiatul (si nu plagiatura) este un FURT intelectual, indiferent cine il comite. PUNCT. In momentul in care iti permiti sa iti treci numele ca si compozitor al unei piese ce nu iti apartine ai comis un furt. Iar furtul este un pacat.

        • Este adevarat ca este un pacat sa preiei melodia cuiva si sa ti-o atribui. Da, sunt de acord cu asta si din pacate in muzica crestina se fura tot mai mult dreptul de autor. Niciodata nu ve-ti putea sa puneti lucrurile la punct. Si atunci ce-i de facut? Sa facem atatea discutii pe tema aceasta? Oare necrestinii ce gandesc cand citesc randurile de aici?. Desigur vor spune multi ca biserica lui Dumnezeu nu admite furtul intelectual.dar tot la fel poate da exemplu ca: Biserica lui Dumnezueu fura intelectual

          • Eu cred în puterea pocăinței adevărate!
            Teoria dvs. este periculoasă, înseamnă că nimeni nu se poate converti.

          • Frate Liviu va dau dreptate in legatura confuziei Aida-Nabucco. Idea mea era ca de multe ori suntem de-a dreptul penibili in tratarea acestui subiect. Repertoriul nostru bisericesc este plin de „cantari” controversate si ne trezim dintr-odata sa ne uitam dupa acul in carul cu fan. Furtul intelectual este un fenomen anormal, dar din pacate normal pentru comunitatea neoprotestanta din Romania. Legal aveti dreptate, dar totusi imi mentin pararea ca lucrarea acestui grup trebuia protejata, chiar daca exista un sambure de adevar. Nu va suparati dar in predici acest fenomen este des intalnit, cand un predicator reproduce un text citit in ceva carte „uitand” sa specifice cartea si autorul de unde s-a informat. Noua ca si romani nu n-i sa explicat niciodata in biserici acest aspect sensibil al moralitatii crestine.
            oricum curatenia trebuie sa inceapa de undeva de mai sus!

    • raspunsul fratelui Gabi:

      Nu am raspuns inca nimic pana acum, fiindca abia am aflat despre ceea ce s-a scris pe internet despre cantarea “In tara eterna”. Raspundeam mai repede, dar sunt chiar acum in Africa cu o echipa de frati in misiune. Am vazut articolul si comentariile care s-au facut. Ce pot eu sa va spun e ca in urma cu mai multi ani, prin 2000-2001, nu retin exact, un frate (care dorea sa isi scoata album) i-a dat lui Marius sa asculte cantecul acesta si l-a rugat sa ii faca un instrumental asemanator si sa compuna un text in romana. Eu nu am stiut si, cu siguranta, nici Marius, ca aceasta melodie nu e crestina. Marius a compus textul si apoi a dat celui care ne facea instrumentalele sa faca un negativ asemanator. Ulterior fratele respectiv a renuntat sa isi faca un album, dandu-ne permisiunea sa o folosim noi la un album Speranta. Dupa ce Marius a trecut la Domnul, am gasit cantarea in arhiva si ni s-a parut potrivita la vremea aceea pentru a fi inclusa pe volumul 25, in special datorita versurilor. Inainte de 2003, mai mult Marius se ocupa de muzica, de compozitii, si de aceea nu stiu sa va spun mai mult. Nici fratele care a facut instrumentalul pentru cantarea aceasta nu mai e printre noi, sa ne explice exact cum au stat lucrurile.
      Imi pare rau ca s-a ajuns aici, va asigur ca Marius nu ar fi fost de acord sa adapteze cantecul daca ar fi stiut ca nu e din repertoriul crestin.
      Fiindca s-au facut multe comentarii, de multe feluri, as vrea doar o completare sa fac. Cu exceptia acestui cantec care si pe mine m-a luat prin surprindere, muzica de pe albumele Speranta este compusa de Marius, de mine sau de alti frati/surori cu care am colaborat. Si mai sunt putine cantece (adaptari/traduceri) pe care si altii le canta, cantari preluate din repertoriul bisericilor evanghelice. Noi promovam muzica cu mesaj crestin, care sa schimbe inimi, vieti, sa ii atraga pe oamenii nemantuiti la Dumnezeu, si pe credinciosi sa ii invioreze spiritual. Dorim sa slujim in continuare pe Domnul si sa nu ne poticnim pentru o cantare.. Spre exemplu: “Fratilor, credinta noastra s-o pazim” e o cantare pe care poate toti o stim si o cantam, dar nu de mult am aflat ca de fapt e imnul Israelului (tradus si adaptat). Domnul sa ne ajute sa il slujim pe El in continuare!
      Gabi Gorcea – Speranta

  2. Citez de pe site-ul studioului:
    In tara eterna, vol.25

    „Acest album a fost realizat in memoria regretatului solist Marius Gorcea si lansat in timpul turneului misionar 2004. Este un album unic, prin aceea ca include pe coperta mai multe imagini desprinse din viata sa, dar si prin informatiile biografice ce consemneaza in cuvinte activitatea lui in slujire. De asemenea, unele din piesele incluse pe album au facut parte din repertoriul prezentat de Speranta in aceasta vara. Textul biografic expus pe coperta albumului a facut inconjurul lumii in acele dramatice zile de decembrie (2004) ce au marcat lumea crestina romaneasca. Multe publicatii crestine au preluat si transmis mai departe acest text, iar nu mai putin de 10.000 de romani au primit prin posta electronica fragmentele biografice.
    Albumul de fata include piese interpretate si compuse de Marius Gorcea. Pentru cei ce au apreciat muzica grupului Speranta, recomandam aceasta noua aparitie muzicala pentru o colectie de suflet. Piesa In tara eterna a rasunat pe stadioane in prezenta a mii de romani adunati sa asculte mesajul Evangheliei.”

    Albumul a fost lansat in 2004, dar noi nu stim exact cand anume a fost pregatita piesa in sine (compozitie si/sau muzica). Este totusi curios faptul ca nu am gasit detaliile acestea pe site-ul studio-ului, insa am gasit detaliile cautand piesa artistei, care culmea, este piesa ei de debut in anul 1999 (http://de.wikipedia.org/wiki/Francine_Jordi):

    Conform site-ului ei oficial, http://www.francinejordi.ch/discographie/Das-Feuer-der-Sehnsucht :
    Das Feuer der Sehnsucht
    M + T: Tommy Mustac

    • sincer mie chiar mia placut , si chiar mi-ar place cit mai multe asfel de cintari sa fie cintate asa poate va ajunge si la ei putin mesajul despre Dumnezeu …
      tot ce nu sa putut face prin predicii si alte feluri de mesaje poate ajunge si in inima nazistilor muzica ce lauda pe Dumnezeu ..

      • Imi pare foarte rau frate Daniel ca trebuie sa-ti atrag atentia asupra unei mari greseli pe care o comiti… Nu cred ca e corect, sau crestineste sa le spunem nazisti celor din Austria, doar pentru ca locuiesc intr-o tara care in trecutul ei a avut o conducere de tip nazist. Nici macar in acele vremuri nu erau cu totii nazisti, cu atat mai putin in zilele noastre. Deci, putin mai multa grija in exprimare…

    • Muzica cântată de speranța este prea mult influientată de muzica populară Germana ca să fie coincidentă.

  3. No wonder they were able to pump 100 songs a year…I always suspected a rat..

  4. Ce spuneti de fanfarele in bisericile românești care cânte cantari seculare? Nu sunt cuvinte seculare, doar melodie seculare. Eu am auzit fanfare care a cintat „feliz navidad. I wanna wish you a merry Christmas” by Stevie wonder.
    Tot intro biserica romaneasca am auzit un grup care au luat o cintare de michael Jackson si iau pus cuvinte crestinesti si ASA au cintato. Sa vedeți la urma ce amin-uri tari sau auzit.

  5. In ce ma priveste, nu am fost un amator al muzicii grupului Speranta, desi acestia se bucura de mare popularitate in mediul evanghelic romanesc. Fiecare i-si formeaza „gustul muzical” functie de preferinte si muzica cu care se hraneste… Dar a copia si publica muzica cuiva, in intregime sau partial, fara permisiune, fara a da credit compozitorului si sursei, este o incalcare a legii dreptului de autor. Legea aceasta a devenit mult mai aspra in ultimii 10 ani, de cand marile firme de inregistrari au descoperit plagiatura venita din China sau din alte tari din lumea a treia.
    Cat despre muzica clasica universala amintita mai sus de comentatorul Nelu, aceasta face parte din „domeniul public”, deoarece a fost scrisa inainte de a aparea legea dreptului de autor. In plus, partiturile acestea contin numele compozitorului, sunt cunoscute si cantate de zeci si zeci de ani, si nimeni nu-si asuma drepturi autohtone asupra unor partituri clasice universale.

  6. Cantecul in germana a fost compus in 1998. Si speranța a scris versiunea lor cam prin 2005 sau 2006. Deci cine a plagiat este clar. Acuma urmează doar sa admita. Si sashi ceara iertare.

  7. Pai daca (…)
    –––––––-
    Iartă-mă, e comic, dar nu am dispoziția…

  8. Pt. Ovidiu. Formatia Pet Shop Boys pe la mijlocul anilor ’90 scot o piesa faimoasa „Go West”. De prin 2000 incoace e adaptata in romana cu numele : „Venim sa Iti multumim” daca nu ma insel si e cantata in bisericile evanghelice. M-am uitat pe partitura cu note insa nu am vazut autorul mentionat. Daca era cumparata licenta trebuia sa fi fost mentionat numele autorului, corect?

    • Pentru Plagiosu,

      Trebuie mentionat compozitorul, editura care a publicat originalul, anul in care s-a emis dreptul de autor, iar la subscris trebuie mentionat ca publicarea partiturii respective in limba romana s-a facut cu permisiunea editurii.

      Nu e de gluma, oameni buni! De exemplu, daca am nevoie de 20 de partituri identice dar eu de la magazin cumpar numai una si o multiplic la masina de copiat, si sunt prins, amenzile incep de la $30.000 (treizeci de mii) pe partitura!!! Aceasta mi-a spus-o o doamna care lucreaza la un centru de copiat acte.

      In cazul de fatza, lucrurile pot fi urate de tot! Foarte urate!…, pentru ca e vorba nu numai de plagiatura dar si de comercializarea piesei. Deci Speranta a incasat bani! Daca, intr-adevar, se constata ca Speranta a plagiat piesa doamnei Francine Jordi, si casa de discuri a doamnei afla de lucrul acesta, atunci Speranta ramane…fara speranta. Interpreta Jordi si casa de discuri i-si pot dovedi autenticitatea lucrarii, prin compozitor(i), editura, note muzicale, muzicienii care au colaborat la inregistrari, instrumentele si aparatele folosite, etc. Dar cu ce dovedeste Speranta?…

    • Venim sa ii multumim este scrisa de alt autor decat GO WEST, si autorul are copyright. Go west nu este scrisa de PetShopBoys ci de altcineva cu 20 de ani inainte. In ce priveste cantarile religioase nu cred ca autorii pot sa scrie cu dorinta sa nu se cante in Biserici, ci dimpotriva. Totusi nu este moral sa iti asumi creatia si sa mai iei si bani pe asta.

    • Plagiosu’, cred ca te inseli. O suna ea un pic asemanator, dar „Venim Sa Iti Multumim” nu are nimic de-a face cu „Go West”. Este tradusa din engleza, dupa originalul „Give Thanks”. http://www.metrolyrics.com/give-thanks-lyrics-don-moen.html

  9. puteti anunta aici, ce se va intampla in continuare?
    Cu toate ca eu nu cred ca speranta a putut face asa ceva 😦

    • Nu știu ce se va întâmpla în continuare…

      • E impresionant şi de-a dreptul şocant să ştii că unele cântări ce se cântă în biserică sunt melodii care se cântă în lumea seculară. Pentru mine a fost un şoc atunci când am auzit cântarea mamei mele, care o cânta cu pasiune şi respect, fredonându-se pe internet sub denumirea „Frumoasă-i vecina noastră … au inima mea, ce frumoasă-i dragostea.-Tiberiu Ceia” (Cântarea creştină fiind : Bun e drumul crucii, drumul cu Isus.) De atunci am început să fiu atent la tot ceea ce se cânta în biserică.

        Cu un an în urmă a venit la noi, la Montreal, un producător de muzică seculară renumit în România care se pocăise de curând. Fără să dau nume, am discutat cu dânsul despre muzică, subiectul meu preferat. Avea dânsul o cantare compusă atunci când era în „Egipt” cu cuvintele „Iubito”. După ce se pocăiseră, unii din formaţia lui au vrut să schimbe acest cuvânt cu „Isuse”. Repede s-a alarmat în mine dorinţa să-i spun că nu e bine. Într-adevăr nu este bine; chiar dacă o veţi găsi pe Internet acuma şi cu cuvântul Iubito şi cu cuvântul Isuse.
        Cred că m-a inspirat Dumnezeu atunci pe moment să-i spun fratelui meu acum în credinţă că „Tot ce a fost făcut în Egipt, să rămână în Egipt.”

        Dar este adevărat că suntem puşi în situaţii extreme faţă de acest subiect. Ce trebuie să facem? Vă dau un alt exemplu. Se cântă la noi cântarea frumos interpretată de Omega : „Drumuri fără număr, pofte câte vrei, ..Ref. : Vino, te cheamă Dumnezeu… ”
        Dar hai să studiem puţin cine a compus această cântare : Ray Boltz. Ray, care acum câţiva ani în urmă şi-a demascat identitatea lui de a fi homosexual. Şi dacă cercetaţi cu atenţia de rigoare cine este Ray Boltz acuma, vă ingroţiţi. Şi fiţi atenţi cât de şocat ar fi un creştin să vadă cântarea acestuia „Thank you – Ray Boltz” fredonându-se pe internet cu conştiinţa lui de creştin.

        Iată o altă cântăre pe care le-am găsit a fi, în cuvintele Fr. Cristi : „plagiate” :
        Titlu Românesc creştin : Tânăr plin de farmec şi viaţă
        Titlu original secular : Just an Illusion – BZN 1983

        Sau ce să zic de faimoasa artistă de muzică populară Irina Loghin care are cântări foarte frumoase creştine despre Isus pe care bunicile sau mamele noastre le cântă în biserică. Cântări ca şi : Mergând Isus cu crucea-n spate, sau La umbra cruci Tale, sau Doi ochi au plâns pe cruce ????

        Parcă nu avem nimic de spus ???? Nu avem ????
        Ei ba da avem. Şi ar trebui. Apostolul Petru spune : Fiţi gata întotdeauna să daţi socoteală de credinţa sau de comportamentul vostru in societate. Toate se rezumă la întrebarea aceasta : Ce o să răspund eu la ce ascult. Dece ascult sau cânt cântarea „Vino te cheamă Dumnezeu” ??? Oare pentru că susţin pe homosexuali ??? Nicedecum. Dar dacă pentu fratele meu a cânta cântarea aceasta este o pricină de păcătuire, atuci n-am s-o mai cânt. Acuma am aflat şi eu cu tristeţe că speranţa (care din păcate face un album la an, sau poate 2… probabil din prea multa graba sau neavând inspiraţie, ce-au zis: ia ce cântare frumoasă, hai să-i pun cuvinte creştine şi o vindem). Şi realitatea este că Melodia este frumoasă.

        Dar ce putem noi face acuma ? O soluţie ar fi cântatul pe note, ca la Baptişti :Tot ceea ce cântă ei se cântă pe note. Şi acolo scrie clar Artistul melodiei şi Liricul.

        Dar cred că cel mai bine ar fi să ne îndemnăn în Dragoste la o viaţă mai aproape de Dumnezeu. Ce-ar face Domnul Isus în locul nostru ? I-ar mustra pe Speranţa? Sau i-ar îndemna ca următoarele cântări să nu mai fie melodii seculare???

        Realitatea este că sunt atâtea cântări în repertoriul Creştin. Dece să ne supăram sau certăm pe 5 sau 10 titluri. Nu le mai cântăm şi gata. În cazul nostru, la urma urmei, e vorba de conştiinţa noastră. Daca ne mustră, atunci să ne lepădăm de aceste cântări. Daca conştiinţa altora este mustrată, atunci să nu le mai cântăm. Suntem chemaţi să fim o pildă pentru fraţii mai slabi în credinţă. Dacă pentru fratele nostru, spune Biblia, a mânca carne, este păcat atunci nu mai mâncăm carne în faţa lui. La fel şi cu cântările.
        Sunt atâtea lucruri care se întâmplă azi în biserici pe care nu le prea înţelegem. Spre exmplu: eu cred că toate cântările creştine sunt cântări cu mesaj textual. Atunci dece cântă fanfara fără cuvinte. Daca cumva cântarea cântă o cântare seculară. E faină dar e din lume. Pentru că vrem noi sau nu, la români muzica e mai frumoasă în lume, dar mai spirituală la creştini.
        Realitatea este că ne place tot ce e frumos. Vorba Românului : „Ce e frumos, şi lui Dumnezeu îi place”. Dar oare Dumnezeu ascultă numai ce e frumos ? Nu ! Ştim cu toţii că Dumnezeu se uită la inima noastră. Nu se uită la inima ce a compus cântarea, se uită la inima celui ce cântă cântarea.

        Oricum am expirat timpul vostru, dar nu subiectul. Sunt atâtea de spus.
        In concluzie va dau un sfat de dirijor : Cântaţi cântări care nu sunt pricini de poticnire pentru fraţi. Pentru fiţi atenţi : O cântare are cuvinte plus melodie. N-are o inimă. Inima e a mea! Gândiţi-vă cum sună cântarea „Te iubesc Isuse” din gura unui neprihănit cu aceeaş cântare din gura unui hoţ. Aceeaş cântare cântată de 2 oameni diferiţi. A cui cântare este primită?

        Dumnezeu să ne lumineze pe toţi !!!
        Cu dragoste în Christos, DOP
        ++++++++++++++++++++++++++++++++

        • Da, am aflat toți de Ray Boltz… mult mai târziu. Până am aflat, asta e.

          • Hm 🙂
            Atunci ce putem spune ? Care este părerea dvs la întrebarea : Cum ştiu că o cântare este creştină ?
            Sau există o cântare creştină ? Şi cântări necreştine ?
            Ştiu că sunteţi dirijor de cor. Am dirijat corul ITP şi corul bisericii Sebastian din bucureşti.
            Muzica este darul meu.
            Deci cum răspundeţi ?

          • Ce nu știm, nu știm. Ce știm dar nu putem schimba (unii nu vor ține cont de aceste lucruri), nu putem schimba.
            DAR CEEA CE FACEM NOI ÎNȘINE?…

          • Ca să intrăm mai adânc în acest subiect trebuie să înţelegem acest adevăr fundamental : „MELODIA nu poate fi păcătoasă”. Cuvintele însă pot fi PĂCĂTOASE şi INIMA omului. Dacă acestea sunt adevărate, atunci nu e păcat să iei o melodie din lume şi să-i pui cuvinte creştine.

          • DOP,

            da-mi voie sa-ti spun ca si melodia poate fi foarte pacatoasa ( nu numai textul ), de inspiratie satanica 100% !!! Daca vrei iti dau exemple destule !!!

          • Adevarul fundamental (melodia nu poate sa fie pacatoasa) chiar a pus DOP la toate

        • Astea-s optionale. Trăirea în lumina scripturii, practicarea Cuvântului lui Dumnezeu, asta merită atenția noastră. Ferește-te de vorbării, flecării, chestii de nimic, lucruri controversate, care dau naștere unor discuții fără sens.

          Domnul Isus când a venit Diavolul la EL nu s-a pus să cânte, nici atunci când a poruncit furtunii/mării să se potolească. Carismaticii pun cuvinte creștine pe melodii lumești (tehno, populară, manele, pop, etc)
          http://m1ha1.blogspot.ro/search/label/muzica

          • Ba e pcat s aiei muzica din lume, pentru ca Domnul a last numai pe copiii Lui sa scrie cintari la inspiratie Duhului sfint, nu al duhului lumii!
            s-or fi perdut toate scrise si compuse prin Duhul.

          • Daca melodia poate fi pacatoasa cum de melodia asta de la Speranta a devenit pacatoasa dintr-o data, dupa ce multi oameni probabil au fost mantuiti ascultand-o?

          • Argumentul dvs. este disfuncțional în spiritualitate și logică.
            Atunci, să fi avut dreptate mișcarea mizerabilă de prin anii 60, 70 care îndemna chiar la promiscuitate doar să-i convertească pe oameni?
            Afirmația dvs. are aceeași bază.
            Regretabil…

          • Parerea mea este ca totul depinde de mesaj, nu de melodia. Nu intelegem suficient cum functioneaza „omul” ca sa putem ca o alaturare de sunete, sau note poate fii pacatoasa, iar alta nu. Am auzit tot felul de argumente, nu sunt de acord cu nici unul. Problema nu este de unde s-a luat melodia ci ca au fost insusite meritele in mod incorect.

      • Daca Speranta a facut lucrul acesta, ar trebui contactati IMEDIAT si salvati de la ce s-ar putea intampla cu ei. Sunt si ei oameni, poate au familii, si ar fi pacat sa ajunga pe mana legii care nu iarta…
        1. Sa faca un anunt public in comunitatea romana.
        2. Sa-si retraga imediat discul cu piesa respectiva.
        3. Sa anunte imediat posturile crestine romane de radio si TV, si sa solicite incetarea difuzarii piesei in cauza.

  10. Cand Isus le-a spus ucenicilor „Mergeti in toata lumea…” a facut aceasta trimitere celor crestini cu adevarat, sinceri pentru Dumnezeu. Cei care au schimbat „macazul” si merg paralel cu chemarea lui Isus, facand profit din ceea ce fac in biserici, ori concerte, ori proiecte..(cum le numesc ei „Am facut-o pentru Domnul”…). De multe ori bisericile noastre sunt de asemenea asaltate de oameni (99% crestinii aceleasi denominatiuni din care e biserica) la evenimente ca („vine fratele cutare, canta grupul cutare”…) pe cand cand adevarata Evanghelizare cade pe locul 2, profitul fiind primul (cate discuri am vandut?…s.am.d) Am participat la un concert Speranta intr-o biserica si la un moment dat repetarea ritmului muzical te duce cu gandul anilor ’80 (Modern Talking- pentru cei care stiu ce vreau sa spun…) Da, o cantare doua merge, dar o intreaga seara de aceeasi cantare, nu prea. Mai mult, daca acesti „solisti crestini” ori grupuri crestine scot la vanzare discuri cu albumele create, presiunea e mare de crea alte albume noi, si atunci se naste plagierea. Intradevar, in multitudinea de cantari ce se canta in bisericile noastre e imposibil sa nu gasesti si plagiaturi. Mai mult, unele grupuri sau solisti crestini romani isi creaza albume de cantari translatate din alta limba-de obicei engleza-dar pe coperta albumului lor nu vezi in 90% din cazuri credit pentru alti autori care au scris piesele originale…Si-apoi isi vand crestinii nostrii romani muzica pe care altii au creat-o, ei doar au copiat-o. Este asta de asemenea crestineste?”Fiti credinciosi in lucrurile mici..” spunea Isus, si stiti voi mai departe restul..

  11. Nelu, ai dreptate, unii cred ca si in crestinism e cu drept de autor, au uitat ca mesajele sfinte vin doar de la Dumnezeu, nu de la compozitori. Cred ca pentru rating posteaza unii orice , chiar orice, „va fi atat de minunat, cand vom fi in prezenta Marelui Imparat, acolo nu va mai fi necaz, nu va mai fi lacrima, ci va fi pace si bucurie in Duhul Sfant, acolo, in Tara Eterna, amin” fie ca Francine Jordi sa asculte varianta romaneasca, de origine Cereasca si sa fie miscata

    • Cata ipocrizie si inselaciune in gandirea ta, Misiunea Elohim. Mai ales „in crestinism e cu drept de autor” dragul meu! Mai ales in crestinism, e fara furt si inselaciune si minciuna, dragul meu! Mai ales in crestinism e vorba de corectitudine, adevar si acuratete. Nu e vorba de mandrie si slava pamanteasca pentru autor dragul meu, e vorba de corectitudine si adevar! Esti familiar cu aceste notiuni? Adevar, onestitate, corectitudine? Tu afirmi cu un infantilism si o naivitate ametitoare ca „unii cred ca si in crestinism e cu drept de autor, au uitat ca mesajele sfinte vin doar de la Dumnezeu”.
      Ce-ar fi de luna viitoare sa-mi dai mie salarul/castigul tau, ca doar „de la Dumnezeu vine”, doar nu ai avut falsa impresie ca vine din munca ta?!? Ca doar in crestinism nu merge ca in lume, ..ca ii castigul tau, ca e rodul muncii tale, si alte asemenea fleacuri lumesti…. Ce-i cu voi mai fratilor care aparati furtul si inselaciunea si minciuna!?! ca asta e plagiatul si copiatul, fie el comis si de crestini, si in biserici. Cititi textul din Ieremia si din Evanghelii cu „pesterile de talhari”. De cand Crestinismul si Biserica au devenit o umbrela pentru comitere de pacate? De cand in lume se numesc pacate, dar daca fugim si le comitem in biserica, acolo nu se mai cheama pacat, furt, inselaciune s.a.m.d. Si uite asa facem si noi din crestinism si din biserici, pesteri de talhari. Chiar asa intunecati la minte sa fie unii dintre noi, mai fratilor?!? Chiar asa de rataciti sa fie unii dintre noi, toti acestia care faceti apologie acestor practici pacatoase, sub pretextul ca is comise de crestini si in biserica?!? Doamne iarta, Doamne ai mila!

  12. S-a plagiat inchinarea in biserica, dupa spectacolul lumesc.
    Cintarile nu mai zidesc, incinta, iveselesc.
    S-a facut asta cu acordul pastorilor care vor da socoteala la Judecata ,
    ca au facut pestera de tilhari, au plagiat iar, dupa pestera de tilhari.
    Nu mai pleci scuturat ca te a cercetat Domnul, ci ca te a adormit satana.
    S-a degradat toul intr o masura inadmisibila.
    Ne au luat pe Domnul Isus, si”nu stiu unde L-au pus”.
    Ceea ce se intimpla in biserici;e noastre, nu se intimpla intro biserica ortodoxa;
    chair daca avem multe noi impotriva lor.
    Speranta tra la la…..unde barbatii cintau cu minile in buzunare.
    Uitati va la „scena” cu cintareata,,,,mai nou asa arata tinerele care cinta, in fata, pe scena , in tinuta nu de concert de muzica clalsica, ci in concert ordinar din lume.

    • Regret, dar sunt profund tullburata cind vad instalindu se pe inaltele tocuri, tinuta inadecavta, nu smerenie, nu umilinta,
      ci LUMEA -LUME>
      Este locul unde eu merg sa L vad pe Fiul lui Dumnezeu.
      Daca voi dori sa vad spectacole, ma voi duce acolo ele sunt facute
      special, nu la biserica.

  13. Plagiatul nu este păcat. Apostolul Pavel ne îndeamnă să-l copiăm pe el. Domnul Isus ne cere să fim EXACT ca el. Peste tot în scriptură suntem chemaţi să-l Plagiăm pe Domnul. adică să fim ca el. Dar când plagiatul este folosit pentru un câştig financiar, atunci el DEVINE păcat.

  14. În Biserici n-ar trebui să fie o problema cine a compus cutare poezie sau cutare cântare. Ce, n-am voie s-o reproduc într-o altă biserică fără voia AUTORULUI? Subiectul aceste este foarte delicat. Mă rog ca nici unul dintre voi să nu arate cu degetul judecând fără gândire.

    • Nu este o problema de-a reproduce cantarea in alta biserica fara consimtamantul autorului, ca pentru asta a fost scrisa…, sa fie cantata si transmisa mai departe! Dar este o problema atunci cand cineva ia cantarea altuia si afirma ca ar fi scris-o el (sau ea).
      E chestie de-a fi cinstit si de-a avea obraz si omenie…

  15. La urma urmei aşa cresc copii noştrii, copiindu-ne pe noi. Şi noi la rândul nostru îi copiăm pe alţii.

    Un proverb spune : Toţi ne naştem un original, şi murim o copie….

    Dreaptul de autor îl are numai DUMNEZEU şi DUHUL SFÂNT.
    Repet când plagiatul sau orice COMPOZIŢIE nu-l laudă pe Dumnezeu, ci e folosit în scopul de a-şi mări finanţele, ATUNCI este PĂCAT.

    • Ocean,

      Dumnezeu nu mai are oameni pe care sa i inspire?
      pai, hai atunci sa copiem si predicile.
      Sa facem”noi” ceva ca Domnul nostru poate o obosit.
      Vai..incet incet..pina unde am ajuns.
      De ce am lasat atitea cintari adevarate ca ale lui fr Niculita Moldoveanu, care au venit prin inspiratie divina?
      Este un singur Duh Sfint care este VIU si aceala nu a saracit, ca sa imprumutam muzica din lume, care ii este urita Domnului,
      fiind sub influenta altui domn.
      Fratele Niculita are niste mesaje de la Domnul, mesaje care ajuta intradevar.
      9000de cintari a compus , am avea de unde alege.
      Ori nu ne mai place ceea ce Domnul ne -a daruit?

      Cit despre copie si original….
      o faptura noua inseamna o lucrare divina, nu o biata copie.La acest fel de gindire le am transformat pe toate…lumea lume.

    • Draga oceanule, imi pare rau sa observ la tine o abordare schizofrenica in comentariile tale. Acuma dai impresia unei gandiri sanatoase, afirmand ca plagiatul, copiatul, si da, dragul meu, reproducerea fara mentionarea (macar mentionarea, daca nu acordul) autorului este inselaciune, furt si pacat! Dar apoi incepi sa o scalzi, „ca nu e totdeauna furt, ca… depinde, ca… nu stiu ce. Dragul meu, nu doar cand furi pt un castig e furt si pacat si oridecate ori furi.PUNCT. Furt si pacat se cheama si cand furi un Ferarri sa il vinzi sa faci un castig necinstit, si tot furt se cheama cand furi o paine pt ca ti-e foame! Furtul e furt, inselaciunea e inselaciune, pacatul e pacat, indiferent cat de mici sau mari ar fi. Dar aceste notiuni sunt la mintea cocosului, ca sa folosesc vorba romanului, tb sa depasim stadiul de sugari, de lapte duhovnovbicesc, in limbajul apostolului Pavel, stadiul in care facem asemenea confuzii copilaresti si naive.

    • Oameni buni treziti-va! Nu mai confundati termenii! Vorbim totusi in limba noastra, nu in una straina ca sa avem scuza ca nu o cunoastem. Plagierea nu e o simpla copiere, ci un furt grosolan. Chiar si un om fara Dumnezeu recunoaste ca a-ti insusi creatia cuiva ca fiind realizarea ta, e o minciuna si o fapta necinstita. NU EXISTA MINCIUNA CARE SA-L LAUDE PE DUMNEZEU!!! Nu mai incercati sa cosmetizati pacatul ascunzandu-l in spatele lucrarii Domnului. Ar insemna ca putem jefui banci, daca prada o folosim „spre lauda lui Dumnezeu… E o aberatie!

  16. Am citit multe lucruri aici bune si de luat aminte. As vrea sa fac mici observatii la cateva idei:

    O corectura la cei vorbind despre Handel, Mozart, Beethoven sau alti compozitori renumiti mondiali si auziti pe scenele de concerte. Nepretinzand ca sunt verificate toate, cantarile lor ce le auzim acum in biserici sunt parte covarsitoarea a lucrarilor numite Mise, Cantate, Oratorii, Requiem si corale, si au fost de la inceput compuse pentru folosirea intr-un context religios crestin. Probabil se mai gasesc printre ele si compozitii care nu au fost „crestine” cand au fost compuse, opere cu teme biblice (Nabbucco-Verdi / Ilie-Mendhelsson) sau altele nedefinite religios dar cu text crestin (Simfonia a 9-a).

    2. Conform dex „PLAGIAT: (Despre opere literare, artistice sau științifice) Care a fost însușit (integral sau parțial) de la altcineva și prezentat drept creație personală.”

    Plagiatul inseamna insusirea si folosirea a ceva in domeniul „intelelctual”.
    Folosirea melodiei sau textului cuiva nu e nici o problema cata vreme este primita permisiunea/a fost renumerat detinatorului drepturilor de copyright, si se face cunsocut autorul/compozitorul/textierul/aranjorul/publicatia, etc.
    Contextul culturii evanghelice crestine romanesti este prea complex pentru a rezolva aici toate implicatiile.
    Totusi, evitand dicutiile cu „are sau nu voie un autor crestin sa ceara renumeratie pentru creatia facuta sub/la inspiratie Divina”, trebuie sa recunoastem ca prea multe albume muzicale (si aici acuz direct Studioul Speranta pentru ca permite si sugereaza asa ceava) pretind ca muzica apartine aceluia ce o canta, sau compozitorii originali sunt necunoscuti desi poti gasi originalele -inclusiv aranjamentul/orchestratia folosita- pe canalele youtube, sau un DVD Gaither (care la final listeaza toate cantarile folosite si toata informatia de copyright necesara), doar pentru ca tin la o imagine, sau in incercarea de a evita plata detinatorilor de copyright. Asta inseamna legal plagiat si religios minciuna, inselatorie, furt si mandrie. Cand asta inseamna si profit banesc e cu atat mai grav.

    • „”
      Plagiatul ca pacat

      Citesc cu stupoare ca Marele Rabin al Frantei, Gilles Bernheim, a recunoscut plagiatul dintr-o carte. Mai mult, urmare a cercetarilor de presa, s-a constatat ca Bernheim nu poseda prestigiosul titlu academic, prezent in CV-ul sau, de agrégé de philosophie, amintit admirativ de Presedintele Sarkozy, in 2010, la conferirea Legiunii de Onoare. Cum este posibil ca un lider religios sa plagieze? Nu este plagiatul un pacat?”
      continuare:

  17. Invatati-va si sfatuiti-va unii pe altii cu psalmi, cu cantari de lauda si cu cantari duhovnicesti, cantand lui Dumnezeu cu multumire in inima voastra. (Col.3:16)

  18. Mah, da rai mai suntem. Au americanii o vorba: „The paralisis of analisis”. Tot ne legam de toate pina nu mai facem nimic.
    Pina la urma urmei treaba asta cu muzica, pe nedrept etichetata plagiat, este mai putin daunatoare decit subiectul anterior cu cafeaua de la Starbucks, care era vorba ca suporta stricatii. Si multe alte companii de care se stie mai mult sau mai putin, de exemplu Home Depot care e si mai rau ca Starbucks cu suportul lor pe la paradele fagotilor… Dar, cum s-a mai amintit, ce poti face? Doar nu poti sa iesi complect din lume.
    Macar de Speranta poti spune ca fac o lucrare extraordinara. Multi au fost ajutati si ridicati si material si spiritual prin ei. Si bineinteles ca aduna bani de unde sunt, din America, pentru toate aceste misiuni de ajutorare. Si de ce nu de prin Europa si chiar Romania. Doar no-r merge in Africa sau in Filipine dupa bani. Si pina la urma urmei, toti cei ce comenteaza ca se face bani pe CD-uri, nu e nimeni obligat sa dea nici un ban. Da’ nu cumpara nimic numai macar fi multumit. Toti cei ce daruiesc sunt constienti ca de fapt e o donatie pentru cauze bine analizate si alese ca mai prioritare dintre multe alte nevoi. Preturile de multe ori sunt doar o sugestie (pentru unii nesimtiti care pot platii foarte usor, dar ar lua pe gratis). Daca cineva are indemnul si poate da mai mult (cum de multe ori am facut), rasplata e tot a lui. Iar daca cineva chiar nu-si permite sa cumpere, de multe ori s-a mentionat ca pot sa obtina CD-uri pe gratis.
    Pina la urma urmei treaba asta cu ajutorarea si darnicia nu este un „favor” facut celui ce aduna banii. Cel ce aduna banii face si el o slujba care la rindul ei este rasplatita de Marele Stapin. Dar ca sa vezi lucrurie cum sunt e nevoie de maturitate spirituala si de credinta. Poti sa-i consider ca „agentie de investitii” a banilor tai, cu rata de crestere foarte buna si garantat ca hotii nu o fura si molia si rugina n-o maninca. Banii dati in Numele Domnului sunt singurii cu care ramai…
    Iar pentru cei ce cred ca a impartii banii adunati e ca si cind ai face pe „mos Craciun cu daruri multe…”, vreau sa spun ca asa am crezut si eu… pina m-am implicat cu o misiune de ajutorare si am mers cu ei la impartit de pachete, alimente, bani… Am avut ocazia sa vad putin cum e munca de incarcat/ descarcat un container mare de pachete, umblat in calatorii lungi, nespalati, de multe ori mincat doar in fuga odata pe zi, durmit cind si cum se poate… apoi telefoane, conectii, fa rost de transport, interesat daca chiar e nevoie sau unii incearca sa profite (Pentru mine cred ca asta ar fi cel mai stresant. Aici ai mult nevoie de lumina Duhului), apoi de ce suma este nevoie?, cite nevoi mai sunt? cum sa se imparta banii?… Poate de multe ori munca de a impartii ajutoarele si banii eficient e mai grea ca munca depusa pentru a face acei bani…. Eu zic sa pretuim pe acesti adevarati „investori” pentru Imparatia lui Dumnezeu.

    • Draga dave, raspunsul ce l-am dat comentariului lui Lazar, e valabil si pentru tine. Sunt stupefiat de dubioasa „teologie a substituirii” pe care o prezentati voi mai fratilor, aceasta idee ca faptele bune nesfarsite si slujirea si darnicia etc facute pe de-o parte substituie furtul si inselaciunea comise pe alta parte. Din ce Scripturi si invatatura crestina ati dedus voi o asemenea idee, ramane o „taina” a bisericii neoprotestante. Iata ca si noi avem taine 🙂

      • Santinela,
        „asa „se citeste azi Cuvintul, incit ies gogorite.
        Da cit se citeste?

      • Frate Cristian, a-ti fi putut sa lasati macar parte din raspunsul meu pentru Santinela. Nu cred ca am folosit cuvinte nepotrivite, nu m-am legat de persoane, doar am incercat sa explic ca acest copyright n-are ce cauta in biserica…
        Daca asa stau lucrurile, incep sa ma indoiesc de dumneavoastra in mai multe aspecte. V-am pretuit mult pina acum, dar poate prea mult. Stiu ca nu conteaza sau nu-i important, de aceea v-am si scris. Daca cineva citeste blogul bineinteles ca este influentat catre punctul dumneavoastra de vedere, pentru ca contra argumentele bune nu sunt expuse. Dar macar le-ati vazut inainte de-a le sterge. Concluzia mea in mare, din treaba asta, este ca dumneavoastra cunoasteti mult DESPRE Dumnezeu si din Biblie, dar nu-L prea cunoasteti PE Dumnezeu. I hope I’m wrong, and I don’t hold this opinion very strongly, dar asa se sugereaza la prima vedere…
        Altfel, Domnul sa va binecuvinteze si sa va dea spor in lucrurile bune! Dar in cele nu prea bune, sa va mai taie elanul :).
        (Stiu ca n-o sa postati, de aceea va scriu asa mai personal).

        • Frate scump,
          argumentul cu copyright în biserici este atât de pueril încât am crezut că vă fac un serviciu dacă nu îl aprob. Dacă nu vă dranjează, scrieți-l din nou și vi-l public, dar și cu un răspuns care o să vă usture rău de tot (dacă acesta nu va reuși). Cât privește verdictul dvs, că nu L-aș cunoaște pe Dumnezeu, nu credeți că ați mers prea departe (fie și într-un mesaj pe care nu credeați că îl voi publica și cu disclaimer-ul dvs. de rigoare: ”I hope I’m wrong, and I don’t hold this opinion very strongly, dar asa se sugereaza la prima vedere…”)?
          Vă dau un singur exemplu: un frate cântăreț deosebit de valoros, corect și duhovnicesc din biserica noastră a compus o cântare pe care a cântat-o și a fost postată în arhiva serviciilor divine din biserica noastră. Înainte ca el să apuce să înregistreze într-un album acea cântare, a fost preluată de alții, cântată și înregistrată într-un album cu participarea multor cântăreți, apoi comercializată (pe bani, frate!) fără acordul compozitorului și fără a i se menționa numele.
          COPYRIGHT-ul NU ESTE PENTRU CA AUTORUL SĂ SE LAUDE CU CE A FĂCUT EL, SAU SĂ BLOCHEZE RĂSPÂNDIREA EVANGHELIEI (vorbesc în mediul creștin) CI PENTRU CA SPECULANȚII SĂ NU PROFITE MÂRȘAV DE MUNCA ALTORA!
          Ați fi de acord ca în predicile mele (pe care acum nu le mai prețuiți așa de mult) să introduc citate din Biblie pe care să mi le atribui ca și cum ar fi perlele mele fără să menționez de unde sunt (autorul, cartea, versetul…)?
          Eu nu am spus că sunteți un om cu mari carențe la logică, discernământ și/sau spiritualitate, lucruri pe care dvs. le-ați insinuat cu privire la mine, dar un lucru vă spun: eliberați-vă de lozinci (no copyright în biserică este una dintre ele!).

          • Interesant, ce nu-i tocmai potrivit de publicat puneti in intregime, dar ce ar fi fost de folos aruncati la gunoi.
            De acord. Lozincile mi le retrag… dar in ce priveste copyright, nu a-ti inteles ce-am vrut sa spun. A-ti omis idea de profit. Am spus ca in biserica n-are ce cauta profitul. Daca cineva face ceva pentru profit deja a cazut din prima, pina n-a ajuns la copyright. Cine vrea copyrights n-are decit sa-si tina capodopera pentru el. Daca ai facut ceva pentru Domnul, i-i apartine Domnului, si deci intregii Biserici. Acelasi lucru cu cel ce da un ban sau face altceva in Numele Domnului… Nu stiu daca mai are rost sa mai trec prin toate argumentele. Tot nu se prinde.

          • Cum să nu se prindă? Dar, câteva întrebări:
            – cântările, materialele, valorile, pe cheltuiala cui se răspândesc? Oare nu a spus Pavel că „dacă am semănat printre voi bunurile duhovnicești, nu e mare lucru să le secerăm pe cele materiale?” – parafrazez
            – oamenii de valoare care crează, ei ce mănâncă? Știu, sunt vremuri și vremuri… Dar nu trebuie să ne folosim în mod perfid de circumstanțele în care eram lipsiți și persecutați, primeam și dădeam totul pe gratis (deși, cineva plătea), ca să scuzăm zgârcenia celor care câștigă (și, normal nu?, nu concep să muncească pe gratis) dar cerînd celor care lucrează pentru Evanghelie să-și consume viața (știți cât durează și ce efort presupune a compune?) ca să beneficieze cel care-l mai și ocărăște după aceea.
            Poate de aceea plagiem, fiindcă valorile nu le știm prețui – și întreține.
            Da, cred în inspirație divină, dar nu fără transpirație!

    • de acord cu Dave…. eu sunt foarte curioasa, cati din cei care au comentat la acest subiect sau au fost doar simpli cititori, au acasa doar cd-uri originale ale unor diversi interpreti sau le-au copiat de pe diferite site-uri sau chiar de la altii care au dat bani pe ele….. e tot FURT…. fie ca ne place, fie ca nu….. si oricum, fratele Gabriel Gorcea a spus care e treaba cu aceasta piesa, asa incat consider ca aceste comentarii nu isi mai au rostul sau daca si-l au, probabil va fi spre osanda noastra, nicidecum spre binecuvantarea noastra.

  19. Nu pot sa cred frate Cristian ,atita poveste pt ce ,depinde de fiecare cum simte cind asculta sau cinta chiar si predicatori copiaza predici de la altii si dau exemple din viata lor nu din cuvintul din scriptura ,dupa mine cred ca multi oameni sau intors la Dl prin cintarea aceasta apoi ca melodia a fost luata sau nu omul asculta mesajul cintarii , nu stiu pe cine sa multumesti nu crezi ca noi stam acasa si comentam si le gasim greselile altora si ei alearga prin Africa contruiesc bisericii ,in India ,Romania etc si sint sigura ca cei ce gasesc greselile altora nu contribuie nici financiar si mai si impiedica lucrearea Dlui,daca nu ar vinde CDuri cu ce ar ajuta pe cei in nevoie cel zgirciti zic pai Dl se ingrijeste .Lasa frate Cristian lucrurile marunte si sponsoreaza Grupul Speranta si uitate la partile bune nu fiti vinatori pe seama celor ce se jertfesc si rugativa pt Grupul acesta ,apoi sora care vorbeste de tocuri si haine as vrea sa stiu cit pune pt lucrarea lor cind multi dintre fratii din grupul Speranta isi lasa familiile si copii si pleaca in vestirea evangheliei si in lucrul Dlui,cel sincer se roaga si ajuta nu vineaza greselile altora ba ca au luat muzica ba ca se imbraca nu stiu cum Puneti banul vostru la cel ce se jertfeste .

    • Eu am primit Speranța cu plăcere de fiecare dată.
      Ați fi curios ce ar fi făcut (sau… poate, au făcut) cei de la Speranța cu alții care i-ar fi plagiat sau le-ar fi împrumutat piesele (negativele) fără permisiune?
      Deci, lucru e, dar mărunt nu e…

    • Draga Lazar, inviaza din intunecimea si inselatoria aceste gandiri duplicitare. Un lucru sau o fapta buna, o darnicie, facuta intr-o parte nu scuza, nu acopera, nu contra-balanseaza un pacat si un furt comis in alta parte. Chiar asa copii la minte suntem mai frate!?! Chiar atata lipsa de intelepciune si de conduita si morala crestina?!? Ai citit vreodata in Scriptura despre amestecarea sarbatorii cu nelegiuirea? Dar despre inima impartita? Din care Scriptura ai extras invatatura ca nu trebuie sa confruntam pe fratii nostri cand cad intr-un pacat, pentru ca au mai multe fapte bune si slujiri si zidid de manastiri la activ, mai multe decat faptele rele si pacate!?!? Chiar asa de orbi si inselati si morti spiritual am devenit, frate Lazare?!? Trezeste-te, inviaza frate Lazare, din aceasta intunecime si ca tine multi altii, trebuie sa se trezeasca. E o chestiune mai mult decat elementara sa stii ca nu poti rascumpara pacate si furturi si inselatorii (pt ca asta este plagiatul) pe de-o parte, cu fapte bune si darnicii si vezi Doamne slujiri pe de alta parte. Tin sa te anunt ca si Michael Jackson sau lady Diana au facut mai mult acte de caritate de cat noi toti pocaitii la un loc si asta nu inseamna ca au fost slujitorii Domnului sau ca in felul asta au contra-balansat pentru pacatele din viata lor. Wake up brothers, wake up!

  20. Am dat peste un articolo despre plagiat :

    Chiar asa: de ce ar fi plagiatul pacat? Nu este un termen impropriu? Exagerat? Ei bine, nu! Pentru ca, simplu spus, a plagia inseamna a fura, adica, asa cum stim, un pacat. In plus, altfel decat furtul „obisnuit“, material, cel intelectual aduce beneficii si onorabilitate de pe urma carora se poate trai bine. Daca hotul de caramida si ciment isi construieste o casa, hotul de idei isi construieste o cariera. Daca hotul de fier vechi primeste, nemeritat, bani, hotul de idei primeste, tot nemeritat, recunoastere publica. Si bani. Daca hotul de gaini ajunge in fata judecatorului, hotul de idei se confrunta cel mult cu o comisie. Gainarul primeste pedeapsa cu executare, in vreme ce impostorul poate fi exonerat. Furtul primului, evident din punct de vedere penal, devine la al doilea „atac politic“, adica discutabil. Plagiatul ca metoda, printre altele, de furt intelectual reprezinta, in esenta, o falsificare cu buna stiinta si in forma continuata a realitatii. Te dai altfel decat esti. Inscenezi excelenta pentru care nu ai afinitate, pe care nu o poti atinge cu mijloacele proprii. Asemeni sportivilor imorali, te dopezi. Te dedublezi. Joci un rol, precum acel tata de familie, avand insa amanta, inducand sistematic si fara scrupule in eroare. Cel putin o vreme. Ceea ce in campania electorala este, la limita, permis, toti candidatii promitand marea cu sarea, se dovedeste in lumea academica fatal. Dezamagirea promisiunii netinute corespunde aici oprobiului fata de inselaciune. Demascarea, mai devreme sau mai tarziu, este soarta comuna a mincinosilor. Exista diferite motivatii pentru a recurge la jaful de idei. In politica, cum ne arata cazurile fostului ministru al apararii sau al eurodeputatei liberale din Germania, Dr. pe cartea de vizita da un plus de seriozitate. Mai ales intr-o tara in care titlul acesta chiar reprezinta ceva. La noi, doctoratul era pana de curand motivant financiar, primindu-se la salariu cu pana la 15% mai mult decat ne-doctorii. Politist sau jandarm, acelasi titlu iti poate netezi calea imposturii academice, jucandu-te de-a profesorul in tot felul de academii de aparare sau chiar universitati prestigioase. Forma cea mai perversa a plagiatului rezida in platirea altora de a fura pentru tine. Tezele de licenta, disertatiile de master sau doctoratele formeaza o adevarata piata unde se vinde si se cumpara de zor. Problema nu este ca unii se aranjeaza pe baza de furt, ci faptul ca, toti la un loc, acestia reusesc sa falsifice destinul nostru comun. Ceea ce este, fara tagada, un pacat strigator la cer.

    Update: Bernheim a demisionat din toate functiile publice.

    Radu Preda

    Sursa: teologia-sociala.ro

  21. Îmi place definiţia dexului a cuvântului Plagiat :
    „A-și însuși, a copia total sau parțial ideile, operele etc. cuiva, prezentându-le drept creații personale; a comite un furt literar, artistic sau științific.”
    Deci, vreau să-mi cer scuze, după definiţa de sus, plagiatul este păcat. Este păcat pentru că el este un FURT Academic.
    Deci îmi cer scuze pentru toţi pe care i-am încurcat. Forgive me !
    Plagiatul este păcat.
    Dar nu copiatul.
    Vroiam să spun aceasta : Dacă Speranţa şi-ar fi plătit dreptul de autor al acestei cântări, oare am mai fi noi discutat un roman întreg de versuri ?
    Pentru că aceasta se face în lumea muzicii. Poţi să cumperi dreptul de autor al unei piese şi să-l foloseşti cu permisiune oriunde. Acum o problemă se naşte când astăzi să copiază să nu zic altceva, piese instrumentale ale speranţei sau ale altor artişti şi se cântă în biserică. Cei ce ascultă cântarea, dacă n-au auzit-o niciodată, ce zic?

    Cred că cel mai bine este să le spunem, oricine este un bun creştin, cu Dragoste în Hristos, Speranţei, că ceea ce au făcut nu este bine. Dar nu cu mânie sau cu mândrie spirituală cum ne este obiceiul. Când îi vedem data viitoare o să le spunem, inclusiv eu am să le spun, cu Dragoste, că ar fi bine să cumpere dreptul de autor al acestei piese. Iar dacă Gabi i-ar fi ruşine să faca lucrul acesta atunci probabil că n-o să mai interpreteze această piesă în nici o sală de pe mapamonda.

    Vă rog să mă iertaţi!
    DOP, cu dragoste în Hristos !

  22. La noi la biserica si in alte biserici am auzit tot timpul cintari cintate cu negative al altor formatii si nu am auzit pe nimeni sa se plinga ca le-a furat instrumentatia cineva. pina la urma cine cinta cu orice negative de la vreo formatie cinta spre slava Dl si nu e sa ne plingem de asta.

    • Asemenea comentarii arata gravitatea unor asemenea practici si gradul de naivitate, ignoranta si acceptare de catre unii, a acestor practici pacatoase si anume furtul si folosirea muncii altora. „Ce conteaza frate, daca e pentru slava Domnului merge… Se accepta…nimeni nu se supara… nimeni nu simte deranjat…”. Iata ca nesimtirea si ignoranta sunt mult mai mari decat am vrea noi sa credem.

  23. Nu am raspuns inca nimic pana acum, fiindca abia am aflat despre ceea ce s-a scris pe internet despre cantarea “In tara eterna”. Raspundeam mai repede, dar sunt chiar acum in Africa cu o echipa de frati in misiune. Am vazut articolul si comentariile care s-au facut. Ce pot eu sa va spun e ca in urma cu mai multi ani, prin 2000-2001, nu retin exact, un frate (care dorea sa isi scoata album) i-a dat lui Marius sa asculte cantecul acesta si l-a rugat sa ii faca un instrumental asemanator si sa compuna un text in romana. Eu nu am stiut si, cu siguranta, nici Marius, ca aceasta melodie nu e crestina. Marius a compus textul si apoi a dat celui care ne facea instrumentalele sa faca un negativ asemanator. Ulterior fratele respectiv a renuntat sa isi faca un album, dandu-ne permisiunea sa o folosim noi la un album Speranta. Dupa ce Marius a trecut la Domnul, am gasit cantarea in arhiva si ni s-a parut potrivita la vremea aceea pentru a fi inclusa pe volumul 25, in special datorita versurilor. Inainte de 2003, mai mult Marius se ocupa de muzica, de compozitii, si de aceea nu stiu sa va spun mai mult. Nici fratele care a facut instrumentalul pentru cantarea aceasta nu mai e printre noi, sa ne explice exact cum au stat lucrurile.
    Imi pare rau ca s-a ajuns aici, va asigur ca Marius nu ar fi fost de acord sa adapteze cantecul daca ar fi stiut ca nu e din repertoriul crestin.
    Fiindca s-au facut multe comentarii, de multe feluri, as vrea doar o completare sa fac. Cu exceptia acestui cantec care si pe mine m-a luat prin surprindere, muzica de pe albumele Speranta este compusa de Marius, de mine sau de alti frati/surori cu care am colaborat. Si mai sunt putine cantece (adaptari/traduceri) pe care si altii le canta, cantari preluate din repertoriul bisericilor evanghelice. Noi promovam muzica cu mesaj crestin, care sa schimbe inimi, vieti, sa ii atraga pe oamenii nemantuiti la Dumnezeu, si pe credinciosi sa ii invioreze spiritual. Dorim sa slujim in continuare pe Domnul si sa nu ne poticnim pentru o cantare.. Spre exemplu: “Fratilor, credinta noastra s-o pazim” e o cantare pe care poate toti o stim si o cantam, dar nu de mult am aflat ca de fapt e imnul Israelului (tradus si adaptat). Domnul sa ne ajute sa il slujim pe El in continuare!

    Gabi Gorcea – Speranta

  24. Ce rusinos si degradant. Sa plagiezi intr-o asemenea maniera. Nu ma deranjeaza intr-atat folosirea unor melodii compuse de cantareti laici (desi ascultarea a cat mai multa muzica de calitate din domeniul laic – ma refer mai mult la aspectul melodic- este necesara unuia care vrea sa isi imbogateasca spectrul muzical si capacitatea de creativitate si inteligenta muzicala, evitand astfel plafonarea si simplismul) dar ma deranjeaza si ma dezgusta folosirea lor fara sa se mentioneze autorul original, sau mai grav, ca in cazul de fata, sa te dai tu drept autor „muzica si text”. E lipsa de bun simt, ca sa nu mai zic de fairness si respect fata de munca altui om. Inca ceva, e una sa folosesti o idee sau fraza muzicala dintr-un alt cantec/melodie, sau sa pornesti in propria-ti compozitie de la o anumita idee muzicala a unei alte melodii, dar sa plagiezi in intregime melodia compusa de altcineva, si sa o prezinti ca si compozitie proprie…e rusinos si degradant, lipsit de respect fata de compozitor si chiar fata de public, pentru ca intr- un fel ii minti si ii induci in eroare, ca sa nu mai zic ca incerci sa iti faci o reputatie pe spatele muncii altuia. Rusinos si degradant. Fie si pentru grupul Speranta, sau mai ales pentru ei. Si ma intreb oare cate alte asemenea melodii nu au fost „compuse” in acelasi fel. De ei si de altii. Si ultima instanta, facem astfel de rusine pe Dumnezeu si comunitatea copiiilor lui Dumnezeu. De cate ori si de cata vreme, Iosif Muresan si Marius Cruceru si altii au tot semnalat aceasta cangrena a plagierii la unii „artisti” muzica crestina romaneasca, alaturi de problema muzicii copiate ilegal pe internet sau pe alte cai. Dar putini aud si isi dau seama ca si aceste practici sunt o uraciune si pacat in ochii lui Dumnezeu, si tot furt se numeste! Multumesc pastorului Cristian Ionescu si il apreciez si il respect pentru semnalarea acestui aspect, alaturi de Marius Cruceru, Iosif Muresan si altii. Sper asta sa fie inceputul curatirii unor astfel de practici din mijlocul comunitatii levitilor Domnului.

    • Santinela,
      stii care este parerea mea de om simplu?
      ca il dezonoram pe Dumnezeu, care s-a folosit de frati, in inchisori chiar, in suferinta adica, cind DUHUL este prezent,
      si i-a inspirat , iar noi, le am dat pe acelea la gunoi, desi sunt atit de minunate si am luat din gunoi cintari, pe care credem ca le-am pocait noi
      Apoi le bagam pe git, celor care se duc la adunare ca sa se inchine unui Dumnezeu Atotputernic, „onorindu -L” cu mascariile acestei lumi, si abligindu i sa taca in banci si sa asculte
      artistii, cuvint luat nu din scripturi, ci tot din lume.
      Crestinilor adevarati nu le trebuie acest stil lumesc , aceasta nu este inchinare, este spectacol, pentru unii de prost gust,
      pentru ca nu oricine isi sup8ne duhul sau unor astfel de lucruri.
      Pentru asta vor raspune in Ziua Judecatii in fata Marelui Imparat,
      va raspune si pastorul meu, ca desi nu eram in cea mai buna forma, m-am dus la „ora” de rugacune, de unde am plecat intristata peste 20 minute, pentru ca se instalase la orga (…) din Canada, cintind si spunind vesnicele i bancuri.

  25. am fost de acord cu „inchizitia ” muzicala in biserica timp de 20 de ani, pana am aflat ca imnurile minunate care aduc lauda si prezenta lui D-zeu au fost scrise de John Wesley pe melodii ce se cantau atunci pe la taverne unde se ducea dupa ce iesea din mina sa predice…….si pe strazi……nu sant eu in masura sa judec….doar o idee

  26. plagiatul? Cate cantari sant pe melodii ale unor cantareti de muzica usoara!!!!!!!!!!! Cu alea ce facem?

    • Pe masura ce am citit tot mai multe comentarii, am ramas tot mai consternat… Daca in randul celor care se numesc fii ai luminii exista o astfel de mentalitate si anume ca scopul scuza mijloacele, atunci nu mai avem de ce sa ne miram ca avem ca premier pe unul care a plagiat… Incepe sa-mi fie rusine ca fac parte dintr-un popor care a trait atat de mult timp in minciuna si furt, incat a ajuns sa vada aceste fapteca fiind normale, atata timp cat ai o „motivatie buna”…

    • Sarah,
      La gunoi, asta facem, nu spune Domnul sa dam la gunoi lumea?
      Cintati cintari duhovnicesti ce inseamna altceva decit cintari inspirate?
      Ne ar fi spus Domnul :
      luati cintari din lume si schimbati le voi, daca vedeti ca nu mai aveti ce cinta.
      Ca si simfonia a 9 a de Beethoven, care se cinta de zor Te adoram in fericire, la noi la baptisti.
      Luam cintarea unuia care a trait in pacat si i-o dam Domnului,
      saraci, orbi si goi, asta suntem.
      Sau Sara pe deal, cintata de fr Emil Chioreanu( care de altfel cinta frumos alte cintari )
      Toate sunt o scirba inaintea Marelui Imparat, care are toata muzica.

  27. Lazar,
    am ramas datoare cu un raspuns:
    NU DAU NIMIC pentru Speranta, din pensia mea, inteleg sa sprijin un om in nevoi
    direct si personal, ca sa stiu ca a si primit.
    Daca as avea mii de lei, tot la saraci as face-o, nu la cei pe care „ma vad obligata” sa i ascult in adunare, frustindu ma de frumoasa si biblia cintare in comun catre Domnul.
    Cum se aude oare mai frumos un glas in cer:
    cind cinta aceeasi „angajati” cintareti?
    sau cind intr o voce cintea Domnului intreaga biserica?
    Mustre Domnul pe cine a stricat inchinarea, din pricina carora stam acasa atitia pe care ii cunosc, din diferite orase sau tari.
    Ne uitam la Albini Cluj si cintam acolo, sau la Someseni, ca la noi ne-au invadat cintarile.
    S-a uitat ca fiecare lucru trebuie facut la timpul sau.
    Se vrea sa se atraga lumea, da, dar se atrage la muzica , nu la Hristos,

  28. Va indemn sa facem un exercitiu in modul cel mai sincer: daca un frate de corp de al nostru face o greseala, care dintre noi sarim sa-l expunem public? Oare, nu cautam solutii alaturi de el sa reparam totul in cat mai multa discretie? Daca asa stau lucrurile in relatiile cu fratii nostri de corp, cu atat mai mult ar trebui sa avem grija de fratii nostri in Domnul. Oare, noi insine, nu pacatuim? De ce nu ne expunem liber pe site-uri si bloguri greselile si pocainta noastra? De ce noi dupa ce am savarsit o greseala/pacat ne marturisim doar Domnului sau unor persoane de incredere? Atunci de ce ne place sa-i lovim si sa-i expunem pe altii, cand Isus a spus: „Daca fratele tau pacatuieste, du-te si mustra-l doar intre tine si el. Daca te asculta, l-ai castigat pe fratele tau. Dar daca nu te asculta, mai ia cu tine una sau doua persoane (*nu o intreaga comunitate virtuala)…..” Matei 18:15-17. Fratii nostri sunt scumpi ca si margaritarele si trebuiesc aruncate la porcii acestei lumi (pe mainile judecatorului, etc)
    * adaugarea imi apartine

    • Știți de ce nu merge argumentul dvs.? Pentru că presupune un dacă utopic. Dacă toți trăiam deodată și toți eram frații de corp ai tuturor în același timp…
      Păcătuiam cât voiam că nu ne zicea nimeni, nimic…

    • Amalia,
      tocmai s-a spus intr-o predica la noi:
      pacatul public , trebuie discutat public, ca omul sa se pocaisca public si ca si altii sa cunoasca ca noi, cei care iubim Adevarul
      nu tainuim minciuna.
      Restul is lozinci.

  29. *si nu trebuiesc aruncate. Imi cer scuze pentru greselile de ortografie.

  30. Nelu Ciorba – London
    Cine este ‘Perfect’ sa arunce primul cu piatra , cine iubeste sa-i ajute sa-si corecteze greseala …”si ne iarta noua greselile noastre precum si noi iertam …Grupului Speranta”.

    • Domnul sa te binecuvinteze frate!

    • Pilda cu piatra este cea mai „buna” lozinca.
      Chiar nu am vazut ca cineva sa faca aici pe perfectul!
      Pur si simplu s-a discutat, fara pietre. :))
      Apoi pilda se adreseaza celor cu pacatele inca neduse la Cruce,
      pare mi se .

    • Fratele Neloo, cind pacatul este facut inaintea lui Dumnezeu, tu despre ce iertare vrei sa vorbesti?
      Noi nu doar ii iertam, noi ii iubim. Mai ales cind ne cinta melodii luate de la lume. Si stii de ce ne plac? Pentru ca mai sun t ca tine care cred ca ei pot ierta PACATUL. Nu incercat cu agheasma ca doar sti ca aceasta nu este altceva decit apa de imbatat pe cei naivi si rataciti in credinta.
      (…)
      Hai sa fim seriosi si , chiar asa cum spui tu. Sa nu ne dam cu stingul in dreptul.

  31. Uni dintre voi faceti referire la cantariile de cor si famfara dar aici e vorba de o catare pusa pe un album comercializat de pe urma caruia cu siguranta ca s- au strans multi bani.Deci cu alte cuvinte vrem sa facem bani din munca altuia.E diferenta foarte mare intre a canta piesa cuiva Sau a face comert cu ea ,asa ca cei care iubiti atat de mult speranta nu incercati acum fel si fel de variante de a justifica aceasta gresala ci dimpotriva o recunoastere a acestei greseli v-ar urca o treapta mai sus

  32. Am revenit din Africa cu gandul sa ma uit pe coperta Speranta, vol. 25 sa vad exact ce scrie. Intr-adevar conform copertei, piesa „In tara eterna” i-a fost atribuita lui Marius, al carui nume apare atat in dreptul muzicii cat si al versurilor. Stiu ca versurile sunt compuse cu siguranta de Marius, stiam ca piesa a aparut in urma unei solicitari speciale, insa nu stiam ca nu e o piesa de provenienta crestina. Dupa cum am mai zis abia acum am aflat si eu acest lucru. Doresc sa precizez ca in mod absolut eronat, in urma unei greseli neintentionate (subliniez neintentionate), compozitia liniei melodice a acestei cantari i-a fost atribuita lui Marius, dupa ce el a trecut la Domnul. Nu imi amintesc exact cine sau cum s-au preluat si folosit de catre studio informatiile pentru coperta. Imi asum personal aceasta greseala si imi cer iertare fata de cei care s-au simtit ofensati in vreun fel in urma acestui fapt.

  33. Trist 😦

  34. Nu inteleg de ce a trebuit sters ceea ce am postat eu ? Nu era o dovada de plagiat 100% a celor de la (…)

    • Ba da! Sigur că este relevant. Am comentariile și pot fi postate oricând.
      Dar acum scopul trebuie să fie începerea unui proces de trezire spirituală, pocăință și corectare.
      Acest demers cere răbdare, îngăduință dar și fermitate. Fiecare la rând…

  35. Ma intreb si eu, oare cintarile acestor trupe, se ridica la cer?
    Oare Dumnezeu nu asteapta de la fiecare copil al sau sa-i
    cinte?
    N-a auzit EL cintarile lui Pavel si a celorlalti din inchisoare?
    A asteptat Domnul sa vina trupa sa cinte pentru Pavel?
    Daca si Domnul Dumnezeu asteapta lauda numai de la trupe,
    inseamna ca n cer vor fi numai trupe.
    Noi care stam ca niste piese de muzeu, asteptina predica nu vom fi acolo.
    Este asa?
    Nu!!!
    Domnul vrea sa ne intilnim la adunare intr-o sfinta partasie,
    unde aducem FIECARE ce avem pentru EL,
    unde intra si inchinarea prin cintare in comun.
    Nu are angajati pentru inchinare, cum am preluat noi din lume.
    si in primul rind Domnul vrea sa fie vestit Cuvintul,
    pentruca din biserica trebuie sa se raspindeasca LUMINA !
    (nu muzica, aceea este o inchinare a celor din adunare, nu stiu de ce
    nu este clar acest lucru)
    prefer sa merg numai la predica daca este asa.
    Merg sa capat hrana , nu melodii care sa ma faca sa uit pentru ce am venit.

  36. Am cerut prietenului meu de care fac referinta mai sus sa-mi scrie putin despre folosirea legala a melodiilor altor artisti. Poate ca va fi un ajutor pentru cineva. Iata ce mi-a scris. Am incercat sa evit cateva nume…

    Cat despre legile drepturilor de autor procedura este urmatoarea:

    1. Nimeni nu poate plagia – se numeste furt intelectual si pagubitul poate
    da persoana in judecata ….
    2. DREPTUL DE AUTOR nu se poate cumpara!
    3. In urma unei intelegeri (agreement) care se numeste CESIONARE
    DE DREPTURI si care este de regula pe o durata limitata de timp si
    cu specificatie clara : unde, cand si de catre cine urmeaza sa fie folosita
    opera intelectuala .

    Adica de ex:
    -Tu, P. urmeaza sa-ti faci un album al tau;
    Sa spunem ca din cele zece piese de pe viitorul album, una ai vrea sa fie
    „A…”, piesa mea, dar care vrei sa o orchestrezi altfel si sa-i pui un alt text…
    Piesa, odata inregistrata la Uniunea Compozitorilor este a mea…….forever!!!
    Aici nu e ca la imobiliare sa se poata cumpara si vinde…
    Piesa devine, intr-un fel….patrimoniu de stat!(pt.ca eu fac parte din cultura unei
    tari, iar valorile culturale a unei tari nu pot fi vandute…)
    Dar pt. ca tu iti doresti foarte tare sa o canti si tu -atentie!- pe CD , imi ceri mie acordul
    sa-ti dau voie sa te folosesti de ea….Atunci eu iti fac o cesionare care se va inregistra
    la ADA (Asociatia drepturilor de autor) si ti-o trimit, ca tu sa ai acoperire legala, iar
    eu urmeaza sa-mi iau procentul din vanzari (respectiv 70%) pt muzica….restul de
    30%, il incasezi tu, intrucat textul va fi al tau si doar compozitia este a mea…
    Orchestratia de regula nu intra in calcule….numai muzica si versurile!
    La fel este discutia si daca vei dori sa canti piesa LIVE !
    Atata timp cat la concertul tau vei vinde bilete sau vei primi orice fel de remunerare
    trebuie sa-mi iau si eu partea!…
    Daca o canti insa in parc sau intr-un concert cu intrarea libera ( cum sunt evanghelizarile
    la noi) atunci nu trebuie sa-mi platesti nimic, dar totusi, trebuie sa-mi ceri permisiunea,

    Cam asta e in mare….difera putin de la tara la tara anumite detalii.

  37. buna.
    Tarziu am vazut si eu comentariile. Nu cred ca e prima data cand se intampla in muzica crestina. https://www.youtube.com/watch?v=zmhib1Bf3mU este o piesa crestina care are o extraordinara armonie, si cuvintele sunt pe masura, parerea mea, insa, intr.o zi un frate imi trimite un mail cu o piesa ce o asculta el in limba rusa, cu toate ca nu inteleg nici eu nici el limba rusa. Coincidenta este ca piesele suna aproape la fel, prea asemanatoare cu piesa http://www.youtube.com/watch?v=xgpHx-ZWtLo . interesant

  38. Noi tot odată am fost in lume, si Domnul ne-a rescupmarat… Tot așa si cu cîntecul, acum dă slavă Domnului prin acestă melodie…

Trackbacks/Pingbacks

  1. …cine… pe CINE a …. PLAGIAT??? | Petrica Moisuc - 25 aprilie 2013

    […] Pastorul Cristian Ionescu semnaleaza un plagiat muzical pe blogul sau in articolul – “CE TRIST… SA FIE OARE?” […]

  2. Grupul Speranta .. intre minciuna si adevar ? | Neclintit.com - 25 aprilie 2013

    […] Sursa: https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2013/04/25/ce-trist-sa-fie-oare/ […]

  3. Despre plagiat … de data aceasta în dreptul cîntăreților creștini | Marius Cruceru - 26 aprilie 2013

    […] mi-a fost la PRIVAT din data de 4 aprilie anul acesta. Însă, după ce Cristian Ionescu a sesizat acest plagiat ordinar, după ce am mai făcut ceva cercetări în dreptul unor recentissime albume, mi se pare că […]

  4. Gabi Gorcea – Speranța / DREPT la explicații ….vis-a-vis de PLAGIAT | Petrica Moisuc - 26 aprilie 2013

    […] Disclaimer: Am primit acest text al lui Gabi Gorcea -Speranta ca si comentariu la articolul ” …cine… pe CINE a …. PLAGIAT???” Sper sa fie autentic destinatarul. Imi permit sa-l pun intr-o forma vizibila pe blogul meu. ANALIZATI VOI RASPUNSUL… Sper sa vada acest raspuns si Pastorul Cristian Ionescu. […]

  5. Comunicat: Gabi Gorcea despre cantarea “In Tara Eterna” – CrestinTotal.ro - 27 aprilie 2013

    […] Gabi Gorcea a raspuns la articolul scris de Cristian Ionescu pe blogul personal […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: