„TEOLOGII” DE BUZUNAR

Nu o dată m-am întrebat cum apar ereziile. Sunt convins că nimeni nu hotărăște în sinea lui să se apuce de așa ceva. De fapt, niciun eretic nu crede despre sine că este eretic.
Îmi amintesc de o povestioară hazlie în care, îngrijorată, soția își sună soțul să îl avertizeze că la știri se face mare caz că pe una din străzile din apropierea casei lor, chiar la ora de întoarcere a sa de la servici, un zăpăcit merge cu mașina pe sens invers oprind traficul. „Unul?, se răsti el indignat, sunt sute!” 🙂
Deci, care este anatomia unei erezii?
Mai întâi, ereziile apar ca răspuns la situații, contexte și preferințe personale. Orice om cât de cât religios are nevoie de un punct de sprijin teologic pentru a-și justifica anumite stări sau/și comportări.
Apoi, erezia negociază principiile biblice, beneficiarul fiind întotdeauna firea pământească, uneori sub camuflaj.
Bineînțeles, erezia apelează (foarte) mult la sentiment, deși argumentul teologic este aproape exclusiv rațional.
Și, în fine, erezia interpretează speculativ pasaje scripturale, atribuind personajelor și acțiunii biblice semnificații total aberante.
Exemple clasice:
Pilda neghinei – „lăsați neghina împreună cu grâul”, în sensul de a tolera păcatul în biserică, înadins nebăgând de seamă că „țarina este lumea” și nu acum a venit vremea judecății finale și a exterminării păcatului și păcătoșilor, fizic!
Pilda ispravnicului necredincios despre care unii cred că, fiind lăudat de Domnul pentru că și-a asigurat viitorul, justifică minciuna și înșelăciunea în slujba unor cauze nobile.
Epistola către Galateni și alte câteva segmente din epistolele pauline, scrise inițial pentru a condamna legalismul iudaic (tăierea împrejur, Sabatul…) sunt acum capturate și răstălmăcite pentru a sancționa rânduielile de credință și bun simț pe care tot Pavel le-așezat în Biserica Primară, în numele așa zisei libertăți în Hristos.
Așa apar ereticii și ereziile!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

43 răspunsuri sa “„TEOLOGII” DE BUZUNAR”

  1. Than, how can we know WE are not heretics?

    • PURE WORD!
      No preferences, no personal experiences, no cultural interpretation…
      JUST… PURE WORD!
      Objectivity, personal neutrality, sincerety!

      • The heretic would have the same answer, and we are back to square one.. how do we know that we know?

        Hebrew 13.7
        Remember those who rule over you, who have spoken the Word of God to you, whose faith you follow, considering the outcome of their conduct.

        A little dose of church history would help a lot in staying on the right path, specially for us, Romanians, who believe that Christianity was actually reborn in Paulis, judetul Arad.

      • Constantin din S. Răspunde 10 mai 2013 la 7:58 AM

        Demult n-am mai vrut să intervin şi nu mai intervin în discuţii teologice, dar vreau să vă atrag atenţia povestind o întâmplare. Am intrat într-o farmacie unde două săsoaice discutau în limba lor. Văzând că a intrat un român au continuat discuţia în româneşte.

  2. Unii cu buna stiinta pentru a fi diferiti fata de alti…mai ales in zilele noastre….
    1.Cei care scot si rastalmacesc cuvintul Domnului pina acolo ca aproape totul e permis
    2.A doua sint cei care adauga la cuv.Domnului
    Sint la fel de periculosi luind un verset din vt altul din nou.si asa se formeaza supersfintii …vorbesc de cei din curtea noastra deocamdata

  3. Eu cred cä la inceput situatia era mai simplä….Aruncarea räului(ereziilor) inafarä s-a putut face din cauza unitätii.Mai apoi aparitia treptatä a cultelor s-a produs din cauza luptei pentru (influentä) putere, din cauza interpretärii diferite a Cuväntului si in unele cazuri asa cum a-ti subliniat din cauza negocierii Cuväntului in favoarea firii pämäntesti.In spatele dorintei de putere,a poftelor si a mintilor tulburate este desigur cel ce vrea sä despartä pe om de Dumnezeu.De aceea este foarte important ca crestinul sä vegheze la starea lui.Fratii sänt chemati sä observe schimbarea stärii fiecäruia si la nevoie sä ia mäsuri spre indreptarea (darea pe fatä) sau excluderea celui biruit.La inceput a fost biserica crestinä care se intrunea in case in locuri ascunse si pe unde se mai putea stäruind in invätätura apostolicä in post si rugäciune sub cäläuzirea Duhului Sfänt.Pentru acestia viata vesnicä era cu adevärat mai de pret decät zäbovirea pe acest pämänt.
    Apoi au inceput scindärile…ortodoxä,catolicä,protestantä,baptistä,penticostalä etc…. Acum intr-un fel sau altul toti säntem priviti de cätre ceilalti (indiferent de orientare culticä) oarecum ca fiind eretici.Dacä punem in lumina Cuväntului ,doctrina fiecärui cult este discutabilä. Orice om care rämäne in Cuväntul lui Dumnezeu este un om luminat.Unde se face färädelege se face si intuneric.Mintile se intunecä si cei care nu mai au luminä cred o minciunä(erezie).Le merge numele cä träiesc dar ei sänt morti in credinta lor.Asa a fost si in evul mediu cänd intunericul a domnit mult timp jertfind vieti omenesti pe rug.Dumnezeu si-a pästrat insä intotdeauna bärbati prin care a tinut lumina credintei aprinsä unii dintre ei cu pretul vietii lor.Tot pärerea mea o spun cä in ziua de azi demult biserica catolicä nu mai este catolicä cea ortodoxä nu mai este ortodoxä precum si cea penticostalä nu mai este penticostalä.Din cauza indepärtärii de Cuvänt si a acceptärii compromisului (in familie si in bisericä).Stiu cä mai sänt crestini adevärati dar tot mai putini.Putini care sä-si ducä incredintarea datä pänä la sfärsit.Foarte putini asa cum spunea cineva care sä märturiseascä pe Dumnezeu (Dragostea) färä cuvinte.Bisericile luate in ansamblu nu mai au märturia ca sä cerceteze sufletele rätäcite.Pe alocuri nici nu se mai deosebesc de lume.Calitatea de crestin este luatä mai mult ca pe o brosä (podoabä)de pus in piept pentru cä e rusine sä fii pägän nu-i asa?Cei care vor viata vesnicä,acei care-L iubesc pe Dumnezeu stiu ce au de fäcut pentru cä totul ne-a fost läsat scris. Unii sint mustrati de Cuvänt din cauza träirii lor päcätoase (homosexuali,curvari,iubitori de bani, etc)de aceea ar fi in stare nu numai sä rästälmäceascä Cuväntul ci chiar sä scrie o altä biblie.Sänt foarte incredintat cä träim vremurile sfärsitului pentru cä toate aceste päcate groaznice se intimplä in interiorul bisericii.Mä intreb dacä mai este cineva care poate sä arunce afarä ,,räul acela” sau se va spune iesiti afarä din mijlocul lor ca sä nu pieriti odatä cu ei?

    • bine zis… Ioan Ardelean.
      …cu mentiunea ca, catolicismul NICI nu a fost vreodata altfel…iar ortodoxia……. odata cu acest nume s-a ridicat si acest cult satanic cu radacini in grecia antica(politesim mascat prin mijlocitori, chipuri, icoane). La inceput crestinismul era numit Calea.

      Cat despre „lumea evanghelica”…….se vede limpede ce se petrece.

  4. Ioan Ardelean , comentariu e unul de exceptie si plin de adevar !Binecuvantari !

  5. La noi ,in fata casei au inflorit multe lalele . Numai tulipul lui Calvin se vestejeste…..

    • Santrio, exact, un curs de istorie nu ar strica.. tulipul nu a fost a lui Calvin..

    • Santrio,
      m-am dus sa caut ce e cu tulipul lui Calvin, nu cunoasteam. 🙂
      vai, am citit ce i se pune Domnului Dumnezeu in seama,
      alegerea pt iad?
      Asa Dumnezeu au unii oameni?
      Bibllia este foarte clara, cum putem sa ne intepenim mintea in cinci puncte ale lui Calvin?
      Da, fara Duhul Sfint nu putem intelege, nici macar ca orice vas se poate curati, si nici ca Dumnezeu este un Dumnezeu drept.
      A te agata de teorii omenesti este pierdere de timp,
      cind vremea trebuie rascumparata.
      E mai convenabil , dar nu si mintuitor, a crede in Tulipul in cinci puncte, pentru ca atunci nu mai tii cont de ceea ce ti se cere ca si om a lui Dumnezeu;
      a fi obligat sa pastrezi cerdinta, a nu te intoarce inapoi ca si porcul, a ti da toata silinta sa capeti cununa,, a fii plin de rivna pt bine, a iubi, a avea roada Duhului Sfint, e mult mai complicat decit a crede (si gata) ca tu esti cel ales si nu altul.
      Numai ca in iad, zicea fr Marius Cr. vor fi f multi care au crezut ca Dumnezeu trebuia sa faca, ceea ce trebuia ei ca si crestini sa faca.
      Aici vor veni iar cu „credinta nu e prin fapte”, ai credinta prin har si ca urmare a acestui fapt, faci fapte vrednice de pocainta.
      Doamne ai mila de noi, lumineaza ne cu LUMINA TA adevarata, ca UNA este si pe ea o vrem noi.
      Domnul a despretuit intelepciunea acestei lumi.
      Inteleg ca EL a dispretuit teoriile omenesti, care nu staruie in ADEVAR, ci , care cauta ele pprin ele insele, sa spuna „biblia” pe intelesul lor.
      Insusi Pavel care calca pe urmele lui Hristos Domnul , se temea sa nu fie el cel lepadat dupa ce a propovaduit altora.

  6. la unul din articolele precedente referitoare la porecla „pocait” folosita in trecut, apare un raspuns al fratelui Ionescu…….as schimba legalism cu credinta sociala

    ce vrea sa fie acea credinta sociala? ca nu am mai auzit asa ceva….credinta vie, credinta moarta…. da. dar ….sociala….nicidecum!!!!!
    sa fie si asta ceva de…buzunar?!’ sau din „biblia” de buzunar ?!

  7. Donna, accepta-mi rolul de „pete” si o sa intelegi ce se intelege prin credinta sociala.
    Dupa cum cred ca stii definitia credintei, cuvint cu cuvint luata din biblie, nu vei gasi nici o legatura exprimata direct din care sa rezulte faptul ca, , credinta este numai ceva referitor la religie.
    Si in acest caz, fratele Ionescu , in mod subtil aduce legatura dintre legalism si credinta . Nici o problema cind pe acesta credinta o numeste sociala. Ca religioasa nu avea cum sa fie. Asa deducem ca legalismul poate fi interschimbabil cu credinta sociala. Treaba serioasa, nu?
    Iar ca sa intelegi credinta sociala, ei acesta este atunci cind politicienii promit ceva social , cetatenii isi inchipuie ca ar putea fi asa, dar de fapt nu se intimpla nimic din toate cele promise de politicieni si inchipuite de ale(R)gatori. Aceasta este credinta sociala. Pentru amanunte contactati sursele de incredere si abia apoi deranjati blogul. Singurul care are dreptul sa contrazica aceasta teorie este fratele Bogdan.
    (nadajduiesc din tot sufletul sa nu ma editati, in schimb se poate zimbi pina la nivelul de ris social)Socot ca am fost suficient de explicit (chiar si sociabil).

    • ocial Gospel

      Social Gospel, liberal movement within American Protestantism that attemptd to apply biblical teachings to problems associated with industrialization. It took form during the latter half of the 19th cent. under the leadership of Washington Gladden and Walter Rauschenbusch, who feared the isolation of religion from the working class. They believed in social progress and the essential goodness of humanity. The views of the Social Gospel movement were given formal expression in 1908 when the Federal Council of the Churches of Christ in America adopted what was later called „the social creed of the churches.” Advocated in the creed were the abolition of child labor, better working conditions for women, one day off during the week, and the right of every worker to a living wage. With the rise of the organized labor movement in the early 20th cent. the Social Gospel movement lost much of its appeal as an independent force. However, many of its ideals were later embodied in the New Deal legislation of the 1930s.The Columbia Electronic EncyclopediaRead more: Social Gospel | Infoplease.com http://www.infoplease.com/encyclopedia/society/social-gospel.html#ixzz2SuWwnyKS

      Diferenta intre ei si carismatici nu este mare
      Carismaticii vor ca toti sa fie bogati si sa nu mai existe boli.

      Miscarea evanghelica sociala a construit orfelinate, spitale, ospicii de batrini, Obama,u

      Carismaticii au construit mega biserici, inventat „lauda si inchinarea”, skinny jeans, si metode diabolice de ai separa pe saraci de putinii bani pe care ii au…

  8. Si am mai gasit ceva in aceste teo -logii:
    ispasirea este limitata!!
    deci isi permit sa L limiteze, , pe Dumnezeu,
    care face totul la superlativ, daca ma pot exprima asa.
    Pai e mai greu sa pazim poruncile, sa ne luptam lupta cea buna,
    avind un cuget curat, imbracati cu toata armatura,
    avind mijlocul incins cu adevarul,
    incaltati cu evanghelia pacii, avind drept scut credinta , si coiful mintuirii,
    si sabia Duhului, care este Cuvintul lui Dumnezeu;
    armatura noastra e la fratele Calvin, numai ca el este un om muritor,
    iar Dumnezeu este VIU in veci de veci, Amin!

  9. Gabi Bogdan , mi-ar prinde bine mai multe cursuri ,nu doar de istorie . In early 1600 tulip was fashion at the Synod of Dordt –only in reaction to 5 assertions of the armenianism-semi Pelagian protesters . Ceva de genul : cum te-ai legat tu de lalelele inflorite din fata casei mele .Eu am facut-o cu drag stiind ca iti deschid o rampa de lansare spre o religious bias .

  10. Frate Tristar, nu as vrea sa fac polemica pe acest blog (pe care il citesc rar) .
    Noi ca si credinciosi , trebuie sa ne luptam pentru credinta care a fost data sfintilor odata pentru totdeauna (Ep. sab. a lui Iuda)
    Este credinta in Domnul Isus Hristos -F. Ap. 20: 21, este credinta prin care suntem paziti de puterea lui Dumnezeu – 1 Petru 1:5, prin credinta din inima se capata neprihanirea -Rom 10:10, etc, etc,
    Cat priveste definitia ei, da, cred ca se stie, in Evrei 11, daca la aia va referiti, iar daca nu , atunci gasim definitii cate vrem in dictionarele limbilor care doriti….
    Dar unii prefera sa ramana la Biblie, la acea definitie, unde avem si galeria sfintilor…
    Problema e cum ” vede” fiecare prin aceasta credinta, mai legalist, mai centru-dreapta sau liberal…Concluzia….o vedem toti, pe teren, dar Domnul inca are indelunga rabdare cu noi toti
    In final sa citim 1 Tim cap 1 si Evrei 12:2

    • Sora Donna. Ai perfecta dreptate in tot ceea ce spui. Ma bucur ca in sfirsit cineva raspunde numai cu versete.Acesta este un dialog duhovnicesc. Dar…
      Problemele expuse de fr Ionescu vizeaza tocmai aceasta latura, cuprinsa intre legalism si credinta sociala. Credinta sociala eu am vrut sa o descriu folosind orice altceva decit dictionarul.
      In aceasta situatie cred ca nu m-ai inteles. Eu nu vorbesc de credinta care este darul lui Dumnezeu (Efeseni) . Eu am vorbit despre credinta aceea care este surprinsa in postarea fr pastor.
      Este credinta aceea despre care multi cred ca este credinta dar de fapt este mai mult o „dragoste” pentru lucrurile lumii, cele firesti, fie ele cit de folositoare ar fi. Sau cit de asemanatoare ar fi cu credinta duhovniceasca.
      Nu cred ca trebuie sa te necajesti pentru felul meu de a privi unele lucruri. Asta fac atunci cind am timp.
      Daca am suparat cu ceva te rog sa ierti indrazneala de a folosi ca plecare comentul tau. Fii binecuvintata.

      • Nu e nici o suparare, fiecare din noi are o interpretare diferita a lucrurilor sau ideilor expuse.
        Depinde cu ce concepte operam si in ce planuri sau domenii: in viata laica ( publica, sociala …) sau viata crestina.
        Unele pot fi separate sau separabile, altele nu.

        Asa cum nu putem amesteca uleiul cu apa, nu putem amesteca Duhul Sfant cu firea pamanteasca.
        Nu putem avea o fatza a crestinului de duminica si una pentru restul saptamanii.
        Ar fi multe de spus, dar ma rog Domnului sa ne ajute sa fim crestini autentici, de fiecare zi, dupa chipul si asemanarea Lui.

  11. Eliza , eu inteleg ce spui tu , dar cazul lui G.B. este unul aparte….reiese clar din comentariile lui , ca este bine ancorat in Cuvant , combate clar multe erezii , e un tip citit/informat , si mai presus ca toate acestea este un cautator sincer de Adevar , de aceea , n-ar trebui sa ne facem grji ( Doar cate-o provocare cu intepaturi ,ici colo lol) ,caci Dumnezeu cunoaste inima omului.

    • Santrio,
      pai eu vorbeam de Calvin nu de altcineva, ce am eu cu altii?. 🙂
      vorbeam de ideile lui Calvin de fapt, nu despre el ca si credincios,
      ca nu i cunosc viata, nu m-a interesat.
      Ideile sunt contra adevarului biblic, in rest o fi fost credincios, nu neg asta.

  12. Acum chiar se vede ca ca ti-ai luat traista pe invers.

  13. Ereziile trebuie definite în funcție de conținutul unor dogme fundamentale (mai exact de credința în realitățile prezentate de aceste dogme) precum Sfânta Treime, divinitatea Domnului Isus Cristos, mântuirea din păcat prin lucrarea Domnului Isus, constituția divino-umană a bisericii, dubla natură a lui Cristos, divinitatea Duhului Sfânt, viața veșnică, moartea, învierea și înălțarea lui Cristos, revenirea lui Cristos, judecata finală, realitatea raiului și a iadului; restul sunt opinii, păreri care – oricât de mult ne-ar fi sau nu pe plac – nu au un impact soteriologic direct și, prin urmare, nu intră în categoria ereziilor. Prin urmare, eretic e cel care NU crede în Sfânta Treime, în divinitatea lui Isus Cristos și a Duhului Sfânt, în mântuirea din păcat prin lucrarea lui Isus, în constituția divino-umană a bisericii, în dubla natură a lui Cristos, în viața veșnică, în moartea, învierea și înălțarea lui Cristos, în revenirea lui Cristos, în judecata finală sau în realitatea raiului și a iadului.

  14. Potrivit doctrinei Calviniste , biblia ar ajunge mult mai subtire…undeva la ..500 de pagini ,deoarece multe versete sunt ignorate…un mic exemplu…Fapte 16:30..i-a scos afara , si le-a zis:”Domnilor, ce trebuie sa fac ca sa fiu mantuit ?…..pt ” unii ” , aceasta intrebare este nebiblica , fara sens ..- cum adica ? : ” ce trebuie sa fac ca sa fiu ales ? ….Temnicerul era de 2 ori mort , cu ce drept se baga el in seama pana la mantuire ? ––––Ap Pavel , ca raspuns implineste porunca Mantuitorului din Marcu 16 :15,16……daca iar fi raspuns : ehe ! nu-i chiar asa …Dumnezeu are un nr de alesi si nu te pot inscrie si pe tine pe lista alergatorilor/ maratonistilor , ca s-ar putea sa ramai fara jertfa de ispasire …sangele Mielului , nu a curs pe indelete pana la apa , asa ca , putinul sange acopera doar pe cei alesi de EL….iar celorlalti , Dumnezeu le spune : priviti ce am ! , dar nu va dau !–––––– Sunt incredintat ca mantuirea e prin har ,prin credinta ca sa nu se laude nimeni ,si e la indemana fiecaruia . Crestinul pota spune : am FOST mantuit ( cand am crezut si m-au scufundat in apa botezului ) SUNT in PROCES de MANTUIRE ( daca raman in Vita ,si aduc roada ,daca imi dau si eu toata silinta 1Petr:5,6,7) si VOI FI Mantuit ( daca imi duc mantuirea pana la capat cu frica si cutremur ,daca nu batjocuresc pe Duhul Harului , daca 1 Tim :14-Lucrul acela bun care ti s-a incredintat , pazeste-l prin DUHUL SFANT , care locuieste in noi .)––-Deci , e clar ca nu exista Odata mantuit totdeauna mantuit ! Si NUMAI cu ajutorul DUHULUI SFANT ne putem duce pana la capat mantuirea .

    • Santrio …lol…buna (i)logica 🙂
      Hai sa te incurc si mai tare

      Ezechiel 20:25 Ba încă le-am dat şi legi cari nu erau bune, şi porunci prin cari nu puteau să trăiască.

      „aceast verset este nebiblic , fara sens , cum adica le-a dat legi rele? …sa fim seriosi 🙂

      • Dragul meu frate Gabi, tu trebuie sa citesti Eclesiastul 7 cu 13. Si Romani 9 cu 22. Auzi tu draga? Cica Dumnezeu a facut ceva strimb, a dorit sa-si arate minia si a facut ce? Mintenas vorbim de predestinare sau „n-ai incotro”.
        E mai greu decit se crede. Cel putin pentru mine. Pace.

    • Santrio, eu am inbratisat ceva vreme in urma exact aceasi scara a credintei mintuitoare.
      Dar in ultima vreme ma framinta problema iertarii pacatelor. Si am avut in vedere doua aspecte de plecare:
      1. Cind ne rugam rugaciunea domneasca, ce cerem: iertarea pacatelor sau iertarea greselilor? Doar sinceritate trebuie, incolo este usor.
      2. M-au tentat si ma tenteaza citeva situatii din versetele biblice:
      – cind femeia prinsa in adulter ramine cu Domnul Isus , ce i se spune:…dute si nu mai pacatui .. asata o data.
      -cind slabanogul este vindecat i se spune :…teai facut bine, dute si nu mai pacatui ca sa nu ti se intimple cave si mai rau. Asta iar.
      – daca pacatuim dupa ce am fost iertati, nu mai putem pacatui pentru ca nu mai este jertfs de iertare. Asta este alta.
      -Avem pe linga alte versete, 1 Ioan 2 cu 6, mari cuvinte : cine zice ca ramine in EL , trebuie sa traiasca si el cum a trait Isus. Si cum a trait Domnul Isus? Ispitit ca si noi in toate, dar…fara de pacat. Mari , foarte mari cuvinte.
      -Iar in 1 Petru 1 cu 9 avem o concluzie clara(pe linga cea a ap Pavel) :…pentru ca veti dobindi , ca sfirsit al credintei voastre , mintuirea sufletelor voastre.
      -Este cutremurator daca citim si CREDEM DIN TOATA INIMA, versetele din 2 Petru 2 de la 20 la 22. Si eu mai repet citeodata asa ca sa-mi amintesc mie personal: nu cred ca este scris vreun cuvint in biblie doar asa de frumusete sau de umplutura sau doar ca sa sune frumos. Iarta-ma Doamne Isuse.
      Si mai susnt alte asemenea versete, dar stau si ma intreb, si te intreb, oare este asa dwe greu sa ne dam seama cind si pina unde se intinde iertarea de pacate prin jertfa Domnului Isus?
      Ca daca cineva imi spune ca ne putem juca meciul de pi(n)g-pong tot timpul cu pacatul si iertarea, atunci chiar ca evanghelia devine un basm evreesc, ori eu cred ca treuie sa spunem sa ne fereasca Dumnezeu de o asemenea credinta.
      Daca din cele de mai sus desprinzi si tu o concluzie care mi se pare ca se impune, adica pacatuira noastra are limite pina la iertarea si spalarea in singele Domnului Isus a hainei noastre, atunci inseamna ca sunt lamurit, daca nu, atunci eu am grele probleme si intrebari legate de iertarea pacatelor.Domnul sa ne dea intelepciune de sus.

    • Santrio– sunt total de accord cu tine– la predare omul e spalat ,curatit – salvat -(cuvint potrivit)– de la acest punct trebuie trait in asa fel, incit sa nu trecem de jaloanele caii inguste.– mintuirea -e un process ce tine (si de noi ),pina la ultima suflare de viata.–Romani-8-17

  15. Santrio,
    si eu cred la fel, adica cred dupa ce Domnul a nascut din nou pe cineva, acela nu mai este in vechiul legamint, nu mai are nimic nimic cu acesta.
    Daca lupta este toata viata, daca ni se spune in Efeseni,sa ne imbracam cu toata aramatura.,…. cu ii spune acest lucru?
    celor alesi?
    pai daca deja sunt predestinati?
    ori Domnul nostru are o masura pentru unul, alta pentru altul?
    Poti cauta si folosi versete separat si pentru arminieni si pentru calvinisti,
    dar oare Domnul asta a vrut?
    sa fim a lui Chifa. a lui Pavel?
    nu, macar ca acestia doi calcau pe urmele Sale.
    Tot ce avem , avem de la Domnul, nimic bun nu locuieste in noi, decit de la Domnul.
    Apoi daca eu am primit de la Domnul? cu ce am a ma lauda ?
    pot eu ridica capul sa sustin o parere care nu e probata de Cuvint?
    sa ma ajute Domnul, sa stau ferm pe pozitie, ma rog sa nu cad in vreo erezie, acum cind sunt atita atotstiutori, sa ramin in adevar si nimic sa nu ma desparta de adevar, nici inima, care este rea si necredincioasa.
    Am o virsta cind multora le pot fi mama, baiatul cel mare are 45 de ani,
    nu mai am timp sa ma joc de a teologia;
    am fost aproape de moarte, de curind, numai mila si bunatatea Domnului m-a scos de acolo, de aceea nu vreau sa trec peste nimic ce este scris;
    si numai Duhul ma invata, pentru ca si acum am multe taine, pe care daca nu le am descifrat le-am lasat deoparte, ma intereseaza un singur lucru, sa alerg inainte si sa impartasesc si altora, din ceea ce Domnul mi a dat, desi nu merit NIMIC NIMIC.
    Sunt un rob de buna voie si din dragoste pentru Domnul si as vrea sa mi iubesc mai mult fratii.
    S ar putea ca Domnul sa ma fi lasat inca pe pamint tocmai pentru acest lucru.
    Domnul sa ne ajute pe toti la asta.

  16. Frate Ionescu va rog vedeti ce e cu arhiva, nu pot deschide defel, voiam sa mai ascult predica despre Romani 9. lectia a15a, cred ca ar trebui ascultata de toti cei care cred ca Domnul face vase pentru necuratie, pentru iad;
    cred ca este cel mai greu capitol din Romani 9.
    apare pt citeva secunde doar.

  17. Consider ca ceea ce spune aici Cuvantul este ca poruncile nu erau bune(suficiente) ca ei sa,traiasca(sa fie mantuiti )pt ca legea era doar un indreptar spre Cristos .
    Multa binecuvantare!

  18. Tristarul , ideal ar fi sa o rupem cu pacatele , dar nu pot sa cred ca exista un singur crestin fara sa fi pacatuit , de la botez incoace .Dar ,avem la Tatal un Mijlocitor . Totusi ,nu putem zice : hai sa vad cat pot sa intind coarda , sau unde e ” granita harului ” cand Dumnezeu ma parcheaza pe un camp pustiu .! 1 Ioan 5:18Stim ca oricine este nascut din Dumnezeu, nu pacatuieste…––1Ioan -Ioan 5:16daca vede cineva pe fratele sau savarsind un pacat care nu duce la moarte , sa se roage ;si Dumnezeu ii va da viata ……1Ioan 1:8 daca zicem ca n’avem pacat, ne inselam singuri , si adevarul nu este in noi . ( Daca ne marturisim pacatele , El este credincios si drept , ca sa ne ierte pacatele , si sa ne curateasca de orice nelegiuire….si vs 10.–––––Problema cea mai acuta este cand premeditam pacatele , cand venim zilnic cu minciunica pregatita , pt ca nu vrem sa pierdem in afacerea nostra , e valabil si pt cei ce nu au firma lor …dar cel mai mult se minte in afaceri .Sau ce sa mai vorbim de cei care slujesc in biserica , si socotesc ei ca ar fi o idee buna sa investesca banii bisericii $ 2-300.000 in dividente- bursa de valori/s- market ! Da , ne incurca mult firea pamanteasca , pt ca nu o rastagnim zilnic , altfel , am fi biruitori –-Pt ca nu ne-a ajuns nici o ispita ,care sa fie peste puterile noastre ; si odata cu ispita , Dumnezeu a pregatit si mijlocul de scapare din ea……. Daca am pune in practica , macar 50% din cat stim am fi mai buni decat suntem.

  19. Am inteles ca textul din 1 Ioan 3 cu 8 in greaca spune cine lucreaza pacat..ceea ce este cu totul altceva.
    Poate cineva sa traduca din greaca?

  20. Cativa ani in urma discutam cu un frate mai batran ce s-a mutat cu vreo 15-20 de ani in urma in US apoi s-a reintors in tara apoi…a revenit inapoi in US…Nu asta e esentialul ci discutia ce am avut-o cu El printre care vorbeam de cateva persoane care s-au intors la Dumnezeu din aceeasi raza din tara de unde era acest batran si cum Dumnezeu lucra prin ei. La fiecare individ acest batran spunea „…Oh, asta s-a intors la Dumnezeu prin mine…” Nu mare mi-a fost mirarea ca si cei ce erau mai departe de „raza lui de actiune” el si-i atribuia ca „snopii lui”…Wow, cate falsa modestie… Dupa parerea mea ereziile pot fi puse la egal cu falsele modestii ale unor ‘crestini”……Ei iti vor spune ca doar „asa or asa primeste Domnul”…Poti sa contrazici un batran la infinit, chiar daca ai drepatate? Nu, din respect ii dai dreptate. Ideea asta ma duce cu gandul la ceea ce Isus ii numeste pe unii care nu numai ca nu propovaduiesc Cuvantul drept si deschis dar stau si blocheaza „Usa” pentru ca unii chiar sa nu poata intra…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: