CE SIGURANȚĂ OFERĂ TEOLOGIA PREDESTINĂRII

DACĂ te-ai pocăit, aceasta înseamnă că erai mai dinainte ales pentru rai. DACĂ nu, iată semnul clar că ți s-a hotărât iadul.
DACĂ vei rămâne în credință până la sfârșit – deci, trebuie să așteptăm până la sfârșit ca să fim siguri – înseamnă că nu aveai cum să cazi, iar DACĂ vei cădea, nu aveai de unde să cazi deoarece nu ai fost cu adevărat în credință. Totul a fost hotărât mai dinainte… DACĂ!
Prefer să cred într-o altfel de siguranță:
– Dumnezeu ne-a creat înzestrându-ne cu cea mai de preț calitate umană: voința proprie; altfel, am fi ca orice alt obiect din lumea materială…
– Dumnezeu a îngăduit omului căderea (ca și lui Lucifer);
– Dumnezeu a pregătit o cale a mântuirii prin Isus Hristos (Legea a fost o cale profetică spre Hristos);
– Dumnezeu cheamă oamenii la mântuire; mântuirea se ia cu năvala; cei mântuiți propovăduiesc altora mântuirea;
– Siguranța mântuirii constă în faptul că:
Dumnezeu nu se schimbă/răzgândește
Mântuirea nu poate fi pierdută ci doar abandonată
Dumnezeu este mai tare decât toate forțele care luptă împotriva mântuirii noastre

Siguranța eternă a mântuirii, în forma predestinării, mie mi se pare cam… nesigură. Prea mulți de DACĂ.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

140 răspunsuri sa “CE SIGURANȚĂ OFERĂ TEOLOGIA PREDESTINĂRII”

 1. Ceea ce nu prea inteleg cei care aclama „Sola Calvin” este faptul ca vointa libera (liberum arbitrium) a fost total afectata, dar nu total distrusta (i.e. liberul arbitru este un mit) dupa caderea omului in pacat, astfel incat exista posibilitatea unui raspuns (volitiv, nu cauzat de determinism) din partea omnului, la harul (mantuirea) oferit(a) prin Cristos…e o problema antropologica solutionata in mod eronat prin pledoaria pentru apararea glorii si suveranitatii lui Dumnezeu.
  P.S. Nu sola Calvin, nici sola Arminius, ci sola Scriptura!!

 2. Romani 8:29

  Cäci pe aceia,pe cari i-a cunoscut mai dinainte,i-a si hotärit mai dinainte sä fie asemenea chipului Fiului Säu,pentruca El sä fie cel intäi näscut dintre mai Multi frati.

  30.Si pe aceia pe care i-a hotärit mai dinainte,i-a si chemat;si pe aceia pe care i-a chemat,i-a si socotit neprihäniti;iar pe aceia pe care i-a socotit neprihäniti,i-a si proslävit.

  Dumnezeu ne-a cunoscut mai dinainte (la facerea lumii) pe fiecare in parte. El a pus la indemina fiecäruia darul säu färä platä mäntuirea.Cei ce vor sä beneficieze de acest dar trebuie sä träiascä o viatä dupä voia lui Dumnezeu.Unii sint de acord sä renunte la viata dusä in pläcerile firii iar altii nu. El a väzut la inceput cum vom hotäri noi acum cu privire la mäntuirea sufletelor noastre si pe baza aceasta a si scris o carte(la intemeierea lumii) pe care a pecetluit-o care nu se mai modificä, in care sint scrise numele celor mäntuiti (cartea vietii Mielului). Aceasta se va deschide in ziua judecätii si oricine nu va fi gäsit scris in aceastä carte va fi aruncat in iazul de foc.El a stiut la inceputul lumii dacä sufletul meu va fi mäntuit sau nu dar aceasta o hotäräsc eu acum.El stie deci ce scrie in dreptul meu la sfärsit….dar mi-a dat libertatea ca aceasta sä o hotäräsc eu acum aici pe pämänt.

 3. Interesantă abordare. Chiar dacă e, trebuie sa recunoastem, oarecum simplista. Plus ca a reusit sa ma amuze 🙂 Aveti darul…Oricum, poate de asa ceva era nevoie in amalgamul de pareri. Eu îl iubesc pe acest titan, Calvin, care oricum, dacă n-ar fi existat trebuia inventat, măcar pentru noi romanii 🙂
  Pe de alta parte vreau sa subliniez 2 chestiuni, importante zic eu. Altii le accentueaza la nesfarsit si nu le prea putem baga de vina. E dreptul lor. Nu putem nega ca sunt versete si pasaje in Scripturi destul de clare care ne pun pe ganduri invers decât a făcut-o ceea ce ați scris dvoastra. Deasemenea, si dacă Dumnezeu a hotărât sa ne folosească ca pe orice alt lucru din lumea materială, oare nu e El Dumnezeu Suveran care poate sa facă ce vrea? Eu Îl iubesc ca m-a scos din groapa si mocirla…Stiu, sunt subiectiv, dar e un drept al meu. Pentru restul, oricum ar fi, nu pot decât sa-i fiu recunoscator si sa-I dau slava…Nu pentru ca ar avea El nevoie de ceva de la bietul de mine…

  • Chestiunea este, cum putem reconcilia faptul că El este Dumnezeu, dar în același timp acceptă finitul (de orice gen) să existe concomitent cu Sine. Să știe dinainte totul, și totuși să parcurgă istoria la pas cu noi.
   Această dilemă nu poate fi abordată decât simplu (nu simplist!) și tranșant.
   Singurul indispensabil este Hristos! Fără Calvin sau oricare altul se putea. Dacă nu îl chema așa, l-ar fi chemat altfel 🙂 …
   Întorcându-ne la dilemă, noi nu avem cum să citim gândurile lui Dumnezeu. Să rămânem la cât încape în cutiuța noastră.

   • Da de cind si pina cind avem noi datoria sa reconciliem cea ce insusi Dumnezeu ne ne porunceste sa reconciliem?
    Sintem noi Dumnezei?
    Iov a incecat sa reconcilieze viata lui neprihanita cu necazurile venite peste el, si stim bine ca Dumnezeu nu i-a raspuns…

    Hai sa ii facem pe oameni responsabili ptr. decizile lor, si in acelasi timp sa credem ca Dumnezeu este suveran peste tot si toate..

    Singura metoda biblica….. in rest sint metode umanistice care il pune pe om pe tron si pe Dumnezeu la usa…

    .

 4. Here we go again!
  At least this time you didn’t use „robot”… that’s an improvement… 🙂

 5. Monkey wrench
  Se naste o intrebare: daca mintuirea este NUMAI prin Isus Christos, este clar ca o mare majoritate a omenirii nu a auzit de el si nu au nici o sansa sa se mintuie…
  Concluzii
  1.mintuirea este oferita numai celor care vor avea posibilitatea sa auda evanghelia
  2. Ca sa poti sa dai navala trebuie sa te fi nascut intr-un loc unde evanghelia este propovaduita

  • Lasă Gabi, nu te mai stresa atât, se descurcă Dumnezeu cu reproșurile astea, nu crezi?…

  • Gabi
   Patriarhul Iacov, Aposotul Pavel si o ramasita din Israel au fost predestinati, cum ne spune Pavel in Romani. Neamurile au fost si ele (pre)destinate pt mantuire prin neascultarea evdreilor, dar nu la modul individual, ci DOAR orisicine aude si crede Vestea Buna. Nu toti vor auzi si nu toti vor crede.

   • Adevarata reforma.. teoria ta este o povestioara inventata de oameni… precum este si teoria cu predestinarea pentru lucrare….pe amindoua le poti face sah mat in citeva capitole…
    Mai citeste odata Ioan 6 si Romani 9… and than get back to us 🙂

    • Șah mat cu ce? Nu vezi că nici tabla nu ți-a mai rămas? 🙂

    • Gabi,
     Din pacate nu sti ce inseamna „pe cei ce i.a cunoscut mai dinainte, i.a si ales (hotarat) mai dinainte…”, dar te voi ajuta eu, ca de obicei 😉 …. „pe cei care i.a stiut mai dinainte ca se vor pocai in urma auzirii Cuvantului, i.a si hotarat/ales mai dinainte…”. Asta.i Val’s Amplified Version….. 🙂 dar este interpretarea corecta–
     Astep sah matul de care vorbeai…deocamdata esti tu in sah…urmeaza matul imediat ce faci mutarea 🙂

     • Adevarata Deforma 🙂
      I-A cunoascut mai dinainte ca se vor pocaii??
      lol
      Citesti apocrifele , ca asa ceva nu am gasit invbiblia mea?
      Fratele meu fa un wordstudy la cuvintul „foreknowledge”, ce inseamna si unde este folosit …
      Vei observa ca este folosit in sensul de a cunoaste o persoana SI nu a cunoaste actiunile acelei persoane

      Am crezut ca pot juca sah , dar se pare ca nu … prima data trebuie sa sa inveti regulile sahului ca sa intelegi ce este sah, sau sah mat 🙂

      Mai incearca odata

      Daca Dumnezeu a stiut din eternitate ca Gheorghe se va pocai anul viitor, Gheorghe se va pocai cu siguranta nu conteaza daca vrea sau nu

      Chestia asta multi nu o sa o intelegeti 🙂

     • Gabi,
      Si cum poți cunoaște o persoana fără sa ai cunoștință de acțiunile acelei persoane? Vrei sa zici ca Dumnezeu ne cunoaște dar nu cunoaște acțiunile noastre? Wow.

 6. Reblogged this on Trezire Azi and commented:
  Teologia „predestinării” nu dovedeşte doar ignoranţă, dar şi o lipsă a cunoaşterii caracterului lui Dumnezeu (văzut de aceştia ca un tiran ce destinează oamenii spre pierzare, iar din când în când mai salvează pe unii). Mă face să mă gândesc la Stalin, despre care se spune că în timpul nopţii se delecta semnând condamnări la moarte, iar, dacă avea o dispoziţie mai bună, mai graţia pe unii. Dumnezeul meu, căruia îi slujesc, nu este astfel, ci definiţia caracterului Său este DRAGOSTEA. El doreşte „ca nimeni să nu se piardă, ci toţi să vină la cunoştinţa adevărului şi să fie mântuiţi”. Dacă totuşi cineva se pierde nu e din vina lui Dumnezeu care cheamă, ci din nesăbuinţa totală a omului.
  În plus, de ce nu învăţăm niciodată din istorie? Unde i-a dus calvinismul pe calvinişti? Unde este astăzi Olanda creştină din vremea lui Calvin? De ce orice mişcare de trezire a adus din nou în prim plan libera voinţă a omului, chemat mereu la pocăinţă?
  Ar fi bine să lăsăm teologia moartă să-şi îngroape teologii morţi, iar noi să ne ducem şi să vestim Evanghelia harului, chemănd oamenii să intre cât mai este încă timp în Împărăţia lui Dumnezeu!

 7. Teoria predestinarii ofera garantia ca se va infaptui ceea ce a stabilit, ceea ce cere Dumnezeu si nu ceea ce POATE omul.
  Cele 3 conditii ale sigurantei vazute de dvs, exceptind ultima, sunt demontabile pina la anulare.E destul sa ne amintim „alergarea” si „lupta cea buna” a ap Pavel, sau 1 Petru, „…ca sfirsit al credintei veti primi mintuirea…”.Prea multe posibilitati de a Nu o avea aceasta mintuire. Ma surprinde afirmatia ca Dumnezeu stia mai dinainte tot, dar nu stia ce atitudine voi lua eu intr-o imprejurare sau alta, mai ales ca EL stia prin ce imprejurari ma va trece. Iar daca stia ce atitudine voi lua, deci daca eu sunt in planul LUI cu toata trairea mea, atunci este predestinare clara.
  Caruta de „daca” este aplicabila in orice situatie, din orice unghi de vedere.Se reduce situatia daca incercati sa imperechiati pe fiecare „daca” folosind versetele care sa sustina sau sa contrazica.
  Nu vi se pare ca in forma prezentata enuntarea nu are consistenta? Este si aceasta o parere, argumentele in mare parte eu le-am postat intr-un raspuns dat lui Santrio.Si nu numai.
  Fiti binecuvintat.

  • Dumneavoastră luați adevăruri din dimensiunea divină (știința mai dinainte a lui Dumnezeu) și le aplicați în dimensiunea umană (cunoaștem în parte). Normal că ajungeți la… ”anulare”.

   • Sunt in ceata. Nu inteleg aplicatia dvs. Va rog frumos sa ma intelegeti. Nu prea realizez care este „stiinta divina” altceva decit ce avem in biblie.. Macar dati-mi o ghidare ce trebuie sa pun in balanta. Mai degraba il inteleg de data aceasta pe fr Gabi B cu toate ca la capitolul documentare este mult , mult mai mult in fata mea. Fiti binecuvintat.

     • Frate pastor, mai am o intrebare inainte de a ma supara pe Cornilescu si sa-mi retrag sustinere de reactualizare a limbii folosite.
      Este vorba de „stiinta” lui Dumnezeu ca verb ” a sti” sau este vorba de „stiinta ” ca disciplina ?
      Ma gindesc ca pot intreba astfel intrucit Dumnezeu
      „stia” mai dinainte toate zilele mele inainte de a fi vreuna. Oare ce sa ma gindesc daca accept ideea ca Dumnezeu lucreaza cu „stiinta” ?
      Ma incurc tot mai tare si trimiterile dvs imi dau reale batai de cap. Nu m-am gindit niciodata sa disec fiecare cuvint in asa fel. Mai ales ca eram convins ca Dumnezeu este omniscient, adica stie TOT, ca doar din acest punct am pornit in primul meu comentariu.
      Dar asta este . Ma opresc. Cred ca ma depaseste felul in care imi propuneti meditatia.

     • pentru Tristarul 11 mai 2013 10 decembrie 2015 la 2:17 PM

      pentru Tristarul 11 mai 2013 la 10:52 AM: ”Teoria predestinarii ofera garantia ca se va infaptui ceea ce a stabilit” – nu s-a stabilit nimic pentru fiecare individ, Dumnezeu a creat posibilitatea existenței luptei spirituale în care fiecare să decidă personal (până la capăt) de partea cui este.
      pentru Tristarul 11 mai 2013 la 5:56 PM
      stiinta = inexactitate de traducere, planul mai dinainte al lui Dumnezeu
      VT: mântuire bazată pe jertfele animalelor si tinerea unor ritualuri – a dat faliment datorita oamenilor
      NT: Jertfa poate ierta trecutul, Duhul Sfânt călăuzește și omul se lasă călăuzit
      Dumnezeu nu este un monstru care a creat puțini oameni spre fericire veșnică și pe cei mulți pentru osândă veșnică fără să îi întrebe măcar!

     • Fratele meu care ma bucuri ca dupa 2 ani dovedesti interes fata de o problema care oricum nu ne v a mintui.
      Tin sa te anunt ca intre timp, bunul si dragul meu Tata mie personal mi-a descilcit aspectul „predestinarii” Si era atit de simplu:
      – nu exista predestinare intrucit Dumnezeu a lasat slobozenia in a lua decizii fiecare in dreptul lui fara a fi constrains sau obligat. Deci Planul lui Dumnezeu de mintuire a omenirii a fost, este si ramine neschimbat. Cheia problemei este in alta parte si este atit de simpla .
      Dumnezeul meu viu si adevarat STIA MAI DINAINTE CE DECIZIE VOI LUA EU IN TOATE IMPREJURARILE CE ALCATUIESC VIATA MEA PAMINTEASCA, EL CUNOSCINDU-LE PE TOATE MAI DINAINTE DE A FI VREUNA DIN ELE..
      Am mai sesizt ceva. Hai sa nu mintim lumea folosind biblia.
      In biblia mea este scris ” MULTI CHEMATI, PUTINI ALESI” interpretarea nu cred ca sufera dificlutati referitor la ce fel de lume si cita si pentru ce a facut-o Dumnezeu.

     • Da , iaca dupa ani si ani, un gind nastrusnic imi da tircoale:
      -oare „stiinta” = ” a stii „?

      Cit despre predestinare , lucrurile erau mult mai simple dar la vremea aceea atit stiam, vorba fratelui Bogdan, adica nimic.Acuma stiu tot atita dar sunt in asura sa afirm ca NU EXISTA PREDESTINARE! Aceasta ar anula slobozenia sau libertatea de a decide. Cheia este asa cum am mai spus foarte simpla: Dumnezeu stia ce decizii voi lua eu in toate situatiile despre care stia ca le voi avea si va trebui sa decid LIBER!
      Fiti binecuvintati.

   • PS. Nu stiu daca este pertinenta comparatia, dar zic si eu spre a se intelege cum am inteles eu:
    – ce obligatii mai are cineva care va ofera o casa, pentru ca dvs sa traiti bine, frumos si coresc???.Sigur , aceste regulile fiind facute de catre proprietar.

 8. Gabi , iti datorez un raspuns ; asadar , te salut cu articolul de mai sus ,comentariul fr C. I. si comentariul fr I. A. ( fara sa plagiez ) ! Da ! , Dumnezeu care este omni prezent , omni stiitor , omnipotent si alte dimensiuni nestiute si percepute de noi , poate sti si stie mai inainte de toti vecii rezultatul final al mantuirii / (fiecaruia ) /caderii /sau respingerii HARULUI si DARULUI pe care ni l-a facut HARUL acesta . El care locuieste inafara timpului , – dar merge si la pas cu noi , a dat porunca – marea insarcinare : ” Mergeti in toata lumea…. cine va crede , si se va boteza , va fi mantuit ; dar cine nu va crede , va fi osandit.” Domnul HRISTOS ne iubeste , cum nu pot descrie cuvintele … EL trimite si la raspantii de drumuri ,ca sa se umple odaia de nunta ….””SILITII …….””! ne vorbeste si la imperativ , / ne canta si de jale / ne cheama si prin Apocalipsa…..”Iata , EU stau la usa si bat…..”” / …”si celuice ii este sete , sa vina : cine vrea , sa ia apa vietii fara plata ! ”–––––Deci , …. sa dam navala , caci Dumnezeu ne-a dat o imparatie , si lupta noastra nu va fi-n zadar ,………………E treaba Stapanului , cine ramane in picioare sau cade ! Pavel si Sila nu i-a bagat bete-n roate temnicerului cel disperat dupa mantuire , ci i-au raspuns : ” Crede in Domnul Isus , si vei fi mantuit tu si casa ta. ”

  • Dumnezeu a hotarat sa aleaga pe acei oameni care au hotarat sa-L aleaga pe Dumnezeu. Intrebare: Stie Dumnezeu numarul exact al celor care vor fi in Rai si in Iad?

   • Nu e total incorectă afirmația dvs. ci doar prea complexă pentru rațiunea noastră limitată.

   • Mama mea avea o vorba, nu mai imi bate capul!
    De ce sa ne batem capul ca sa stim citi stie Domnul ca vor fi in Rai si in Iad?
    la ce ne ajuta?

   • – Boris– Ma gindesc ca acest,, numar” e variabil in functie de atitudinea individului– fiindca problema alegerii -iadului sau al raiului e la liberul arbitru al omului.– Dumnezeu vrea ca toti sa-l alegem pe EL ca stapin , dar a lasat la alegerea noastra una din cele doua cai. Da Dumnezeu daca vede cainta sincera I-SI schimba planul (vezi Ninivenii) cu noi . Dar e foc mistuitor cu cei care au fost odata credinciosi ,dar La-u abandonat batjocorind numele LUI. Cred ca problema Lui Dumnezeu – prin Domnul Isus-e sa -si recistige sufletele (EL ne-a dat suflare de viata ) pe care le-a creiat si sa lase celui rau ,cit mai putine–dar vrea si colaborarea noastra totala la acest plan.

    • Mike, spun un AMIN. Si ceea ce greseste fr Bogdan si ar fi bine sa-l ajuti ca vecin, este faptul ca biblia ne spune ca:
     – Dumnezeu a pregatit mai dinainte TOATE faptele bune, noi doar trebuie sa umblam prin ele
     – Planul lui Dumnezeu pentru omenire ESTE INCHEIAT mai de la inceput de a fi vreuna din zile. Deci sa nu se umble la intrebari de genul ” stia Dumnezeu ca…?” Pai Dumnezeu , pe linga alte foarte importante calitati mai este si OMNISCIENT! Oare ce o fi insemnind aceasta? Oare discutiile in acest sens si intrebarile despre Dumnezeu nu sunt foarte grave erori de gindire.?
     Har si pace.

  • Cred ca unii nu vor , pentru ca nu pot sa creada adevarul divin:
   Dumnezeu este dragoste!!!!!!!!!!!!!
   Sta la usa si bate , si cheama….
   vrea sa cineze cu noi si cu Tatal!
   Ne Iubeste, asa cum noi n-o sa stim niciodata sa iubim;
   si este gelos….
   DAR NUMAI PE UNI???
   Pe cei care se cred alesi?
   NU!
   Pe oricine!!! care crede!
   Asa este Dumnezeu Cel in care am crezut!

 9. Gabriel crede ca Dumnezeu a creat cea mai mare parte a omenirii ca sa nu-l cunoască niciodată. El crede ca lui Dumnezeu i-a fost frica, nu cumva unii sa audă cuvântul si sa se pocaiasca, de aceea i-a plasat in tari musulmane. Gabriel crede ca Dumnezeu a cauzat haosul cosmic prin căderea lui lucifer si a omului pentru ca Dumnezeu sa-l glorifice pe Hristos.

  Gabriel îl crede pe Calvin… 🙂

 10. Acest raspuns este pentru bionescu

  Dumnezeu in prestiinta Lui, nu trebuia sa cunoasca faptul ca unii oameni, (candva in viitor), vor face voia Lui, la fel cum nu era necesar ca sa stie ca alti oameni il vor respinge….
  Este bine sa intelegem ca El Dumnezeu I-a creat pe oameni si stia bine ce fel de lut a pus in fiecare…. si stie bine si de ce a pus valori diferite in diferiti oameni.
  Teoria aceasta, care sugereaza faptul ca unii oameni l-ar alege pe Dumnezeu prin propriile lor eforturi, reduce mantuirea divina la latitudinea umana; (adica la ceea-ce omul poate face pentru mantuirea lui).
  Omul il allege pe Dumnezeu…si apoi si Dumnezeu il allege pe acel om.
  Dar aceasta teorie este o erezie.

  Ce raspuns vei da la textul urmator:

  •Si ce putem spune, daca Dumnezeu, fiindca voia sa-Si arate mania si sa-Si descopere puterea, a suferit cu multa rabdare niste vase ale maniei, facute pentru piere; (Rom.9:22)•

  In virtutea acestui text s-ar parea ca Dumnezeu I-a predestinate deja pe unii oameni pieirii….
  Unul dintre cei randuiti la pierzare , a fost omul numit Iuda Iscarioteanul:

  Ioan 17:12. Cand eram cu ei in lume, ii pazeam Eu, in Numele Tau. Eu am pazit pe aceia pe care Mi i-ai dat; si niciunul din ei n-a pierit, afara de fiul pierzarii, ca sa se implineasca Scriptura.
  Iar noi (unii dintre noi) am fost randuiti pentru mantuire si pentru slava:

  ROMANI 9:
  22. Si ce putem spune, daca Dumnezeu, fiindca voia ….
  23. sa-Si arate bogatia slavei Lui fata de niste vase ale indurarii pe care le-a pregatit mai dinainte pentru slava (despre noi vorbesc)?

  Aceste lucruri sunt scrise pe paginile Sfintelor Scripturi….

  De ce crezi tu ca esti mai bun decat acel negru sarman care a trait cu 1500 de ani in urma in junglele africii ???

  Sau…o fi oare Dumnezeu partinitor si nedrept ? NICIDECUM !
  Deci raspunsul corect trebue cautat in alta parte….

  • Deci dacă cineva se curăţeşte de acestea, va fi un vas de cinste, sfinţit, folositor stăpînului său, destoinic pentru orice lucrare bună.
   2 Timotei 2:21

   • He he..common..you know you can not do that… when Paul wrote that passage in Timothy he didn’t make any connection to Romans… with that method of reading the bible we become JW’s j

    • Chiar in seara aceasta m-am intors dela un debate despre darul liberii alegeri, si predestinare. Cel de partea predestinarii a zis: „Nevasta-mea nu m-a intrebat daca vreau sa o aleg, eu am decis si am ales-o”. Eu am zis in gandul meu, e adevarat, dar si ea a putut spune „da” sau „nu” !
     Argumente pot fi aduse si dintr-o parte si din alta, desi cum spunea dr. Michael Brown, „toata Biblia dela Gen, la Apoc. este impotriva Calvinismului…Alegere pentru slujire, da, este hotarata de El, dar mantuirea care ni se ofera in dar, este alegerea noastra”. Cum spunea cineva mai sus despre Olanda, si eu ma mir cum de stra stranepotii lui Calvin au ajuns in asa hal in Amsterdam, si alte locuri, care au fost leaganul Calvinismului? Cunosc aici in NY biserici care au o teologie (zis) „impecabila”, dar la practica sunt jos de tot.
     Haieti sa privim lucrurile si din unghiul eficientei. Cca 30 de ani in urma, eram intr-unul din birourile de interogare a securitatii. Omul din spatele biroului (de frica lui toti tremurau), se uita in ochii mei si cu o voce vicleana/prietenoasa imi spune, domnule…., i-ti dai seama ca distrugi viitorul celor 4 copii care n-o sa fie admisi la scoli superioare, ca ar trebui sa te lasi de aceasta propaganda, si sa colaboram impreuna „spre binele societatii pe care amandoi o servim”? (Cei mai tineri de acum, nu-si dau seama ce insemna intr-o situatie ca aceea sa spui „da” sau „nu”)
     Acum, daca la baza credintei mele era ideea ca sunt ales, si ca finalul i-mi este oricum asigurat, as fi putut sa impac „si capra si varza”, si sa scap de multe necazuri. Pe de alta parte, daca n-as fi fost sigur ca sunt „ales” (cum poate fi SIGUR un Calvinist ca e ales?), atunci mi-as fi zis, „dar daca totul e inutil, in caz ca numele meu nu e scris acolo…?” Nu as fi fost atins de „cancerul” indoielii si necredintei, si mi-ar fi taiat orice curaj in a duce lupta mai departe? Ce am vrut sa spun cu toate astea, e ca aceasta invatatura nu duce la evlavie, ne dezarmeaza in lupta imp. dusmanului, pune sub semnul intrebarii rostul postului si rugaciunii, etc. Cand, prin Harul si Jertfa Domnului Isus, am pornit pe aceasta cale sfanta, nu stiam nimic de Arminianism sau Calvinism, dar citind si crezand Cuvantul, asa l-am inteles, si nu cred ca m-am inselat.

     • Frate Matasaru, civilizatia vestica are la baza teologia calvinista.
      Biserica moderna cu toate ereziile ei are la baza teologia arminianista(umanista) si metodele de evanghelizare ale lui Charles Finney…

   • Corect.
    Asa este scris ca „daca cineva se curateste” ….

    Deci in mod logic eu Ioan Basa ma pot curati de microbul si de lepra pacatului.
    Aceasta curatire presupun ca o voi face in primul rand, prin credinta sincera si curata pe care eu o am in Jertfa Domnului Isus Hristos.
    Aceasta credinta, desigur ca ma va indeamna la fapte bune , fapte de pocainta, pe care le voi face in virtutea acestei credinte.
    La procesul curatirii mele va contribui si viata mea evlavioasa insotita de post si de rugaciune…si de ce nu, activitatea mea in cadrul unei biserici (neaparat penticostale), in cadrul careia voi activa cu multa ravna (ce ce nu ),poate chiar ca si pastor al acestei biserici.

    Pai daca noi ne putem curati, atat de simplu prin puterile si prin valorile noastre, atunci Hristos a murit degeaba pentru noi…

    Dar marea mea dilemma nu sta in textul din 2 Tim. 2:21 ci in totala opozitie care exista intre acest verset si alte versete biblice, ca de exemplu:

    -„•”(Dumnezeu)Le-a orbit ochii si le-a impietrit inima, ca sa nu vada cu ochii, sa nu inteleaga cu inima, sa nu se intoarca la Dumnezeu, si sa-i vindec.” (Ioan.12:40)•”

    •Si ce putem spune, daca Dumnezeu, fiindca voia sa-Si arate mania si sa-Si descopere puterea, a suferit cu multa rabdare niste vase ale maniei, facute pentru piere; (Rom.9:22)•

    Si toti cei ce erau randuiti sa capete viata vesnica au crezut. (Fapt.13:48)

    Poate totusi Ioan Basa sa-si curateasca inima daca nu este randuit pentru mantuire ?
    Poate un mort, sau un orbit spiritual sa vada Calea Mantuirii si sa mearga pe ea ?
    Poate un „vas al maniei facut pentru pieire” sa-i dovedeasca totusi lui Dumnezeu ca prin faptele lui bune si prin viata lui morala, el se poate curati si singur ?

    Nu prea cred asa ceva….

    Deci probabil ca apostolul Pavel s-a referit la cu totul si cu totul altceva

    • La ce altceva?…
     De ce nu putem accepta că Dumnezeu ne-a pus totul la dispoziție, dar trebuie să fim responsabili.
     „De aceea, daţi-vă şi voi toate silinţele ca să uniţi cu credinţa voastră fapta; cu fapta, cunoştinţa…”
     2 Petru 1:5
     (Aici, Petru, la ce s-o referi?…)

     • Scotand unele versete din contextual in care au fost rostite,..s-ar parea ca uneori cam denaturat mesajul pe care apostolulPavel a dorit sa sa ni-l transmia

      Sunt situatii in care apostolul Pavel vorbeste sfintilor (bisericii), aratandu-le modalitatea prin care sfintii pot ajunge la desavarsirea spiritual ceruta de Dumnezeu (exemplu:2Petru 1:5 sau 1 Timotei 2:21) si sunt situatii in care el vorbeste in general despre Planul lui Dumnezeu de Mantuire cu Lumea, aratand categoriile spirituale care sunt in aceasta lume conform acestui Plan .(exemplu: Romani 9:.22 ; IOAN 8: 38-47

      Nu trebuesc confundate aceste mesaje intre ele, deoarece vom ajunge in modul acesta la adevarate utopii teologice.

      Vreau sa spun ca in Trupul lui Hristos se intra pe baza unei alegeri care a fost deja facuta inca inainte de intemeierea lumii material.

      Acest lucru il arata clar Apostolul Pavel in epistola catre Efeseni 1:4-5.
      -„In El, Dumnezeu ne-a ales INAINTE DE INTEMEIEREA LUMII, ca sa fim sfinti si fara prihana inaintea Lui, dupa ce, in dragostea Lui, NE-A RANDUIT MAI DINAINTE sa fim infiati prin Isus Hristos”…

      Oare a fost intreaga lume aleasa „INAINTE DE INTEMEIEREA LUMII”, ca prin Lucrarea Harului si prin procesul Nasterii din Nou, sa intre in Trupul lui Hristos ?
      Eu zic ca nu.

      Poate un „vas al maniei facut pentru pieire” (Rom.9:21-22), sa intre totusi in Trupul lui Hristos ?
      Nu poate.

      Oare cu ce scop a facut Dumnezeu „vasele maniei” facute pentru pieire” ?

      S-o fi bucurand oare Dumnezeu sa vada creatia Lui suferind ?

      Este oare IADUL falimentul Lucrarii lui Dumnezeu ?

      Nicidecum….

      Iadul este o alta forma de manifestare a Dragostei lui Dumnezeu…

      Eu am explicat toate aceste profetii, intr-o lucrare pe care am publicat-o in trecut pe internet.
      Nu vreau sa ma repet spunand lucruri pe care le-a mai spus…

   • Dragul meu frate ,pasjul din care a-ti citat vorbeste despre israel ca natiune, care a respins mintuirea prin Isus Hristos .Totusi apostolul Pavel ne spune ca este o ramasita care accepta pe domnul Isus .In Egipt faraon si-a impietrit inima de citeva ori,va rog sa cititi in cartea Exod,de cite ori i-a impietrit Domnul inima,si de cite ori si-a impietrito singur.
    Concluzia la Romani 9 ,o gasim de la versetul 24 in sus”si cine crede in El nu va fi dat de rusine’

 11. Am și eu o sugestie, dacă nu e cu supărare: ce-ar fi dacă toți cei implicați în acest schimb de replici ar citi – fără excepție – măcar o bucățică din Învățătura religiei creștine a lui Calvin? Așa se cuvine, dacă tot discutați despre el. Și încă ceva: și calvinii și arminienii cred în predestinare că doar sunt reformați și unii și alții; deosebirea între cele două grupări constă în ce se întâmplă cu voința liberă după convertire. Pentru calvini, voința liberă rămâne afectată de păcat și nu este întru totul liberă, pe când arminienii sunt convinși că voința liberă e totalmente liberă.

  • Gustav… un calvinist care se respecta, crede ca omul este „mort in pacate” si are nevoie de „Nasterea din Nou”, care este o lucrare a Duhului independenta de vointa omului…

   De exemplu, la invierea lui Lazar: ca mortul sa poata raspunde chemarii „Lazar iesi afara”, prima data a trebuit sa fie inviat….

   Un arminianist nu cred ca se respecta, ca nimeni nu stie ce crede si pe ce baza.. eu totusi cred ca ei cred ceva de genul „am fost lesinati in pacatele nostre” , dupa care sint treziti , si daca accepta darul mintuirii , BANG sunt „Nascuti din Nou”…. daca nu , inapoi in lesin pina la data urmatoare cind se trezesc…

   • Draga Bogdan, iarta-ma, trebuie sa-ti spun ca uneori esti cam usuratec cu lucruri care nu ne este permis sa glumim („am fost lesinati in pacatele noastre”) Cat despre exemplul cu Lazar cel inviat, sunt satul de explicatiile (de mii de ori ) a lui Harold Camping, ai grija sa nu calci pe urmele lui. A fi mort spiritual, nu este la fel cu a fi mort fizic. Domnul Isus i-a spus ingerului bis. din Sardes:”..iti merge numele ca traesti, dar ESTI MORT”, si totusi acest „mort” este sfatuit sa vegheze, sa intareasca ce e pe moarte, cu alte cuvinte sa se pocaiasca. Lasa-l pe Calvin si Spurgeon, ei au primit o parte de „lumina”, ei si altii au fost niste instrumente folosite de El, ei au avut o intelegere partiala a lucrarii lui Dumnezeu, (a fost extraordinar pentru acea vreme) noi insa avem o responsabilitate mai mare. Cum iti explici faptul ca nu au realizat ca adevaratul botez Nou Testamental, este cel prin cufundare in apa, in numele Sfintei Treimi, nu prin stropire cu cateva picaturi de apa, si nu a noilor nascuti? Daca ne-am cunoaste mai bine, te-as putea convinge ca invatatura care am primit-o m-a indemnat totdeauna la „o teama sfanta”, o viata ne compromisa, nu la aroganta si mandrie, cum sustin ceice neaga „libera alegere”. Ceea ce inteleg eu, e ca aceasta inv. zis „calvinista”, nu ajuta la nimic. Cu cativa ani in urma am intalnit un roman la o bis. presbiteriana cu care m-am imprietenit, si pentru-ca locuia intr-o zona unde sunt multi romani nemantuiti, i-am propus sa colaboram in a le comunica mesajul dragostei Domnului Isus. Incorsetat cu o „armatura” hipercalvinista, pur si simplu mi-a intors spatele, cu un aer de superioritate, el fiind un „ales”, iar altii, nu se stie.

    In rest, ramanem frati, si prieteni, draga frate Bogdan. Imi pare rau ca, desi te apreciez mult, de fiecare data cand apare aceasta discutie „spinoasa”, ne cam „tamponam”. Sa ai o saptamana binecuvantata !

    • Frate Matasaru,
     excelent ati explicat totul.
     Azi dimineata am citit din nou ce a spus Duhul bisericilor din Apocalipsa
     Am vazut ca si dvstra ati amintit despre biserica din Sardes.
     Domnul mi a pus in gind , cred.ca astazi sa citesc de acolo;
     am vazut cum toate bisericile aveau probleme,
     si Domnul le spune sa se pocaiasca.
     De ce?
     Domnul Dumnezeu, ne vorbeste in toata SCRIPTURA, prin Duhul Sau, iar noi numai Cuvintul Lui
     IL ascultam
     Oamenii pot avea diferite intelegeri .
     Sa raminem tari in Cuvintul Domnului si sa ne rugam sa nu cadem in acest veac rau, in vreo invatatura straina, sau gresita .

     Iar pe calvinistii care . tot asa, m-au luat din mindrie peste picior, ii iert.

     • Sora Elisa, ma bucur ca sunteti gata sa-i iertati pe Calvinisti (ceea ce este un good „free will”), nu pentru-ca sunteti un robot, ci pentru-ca (prin Harul Lui) ati DECIS sa-l ascultati pe ISUS. Ii invit si pe prietenii din „cealalta parte” sa procedeze la fel!

    • Eh… exemple ça acelea cu romanul presbiterean este ca si cum l-ai folosi pe Obama ca sa demonstrezi ca sistemul capitalist este de fapt fascist 🙂

     Cit despre tamponari, cred ca conducem bumper cars, nu se prea strimba tabla 🙂

   • Ai dreptate. Cine crede că are voință liberă habar nu cunoaște realitatea păcatului. Aici chiar nu am ce să adaug. Pavel spune clar că eram morți în păcate, chestie pe care o știu pe pielea mea. Ani de zile am vrut să mă pocăiesc, dar nu am putut. Asta nu se face apăsând pe nu știu ce buton. Dacă nu te cheamă Domnul la viață ești mort copt. Sunt de acord că nu avem răspuns la toate întrebările, dar asta nu înseamnă că citim Scriptura doar ca să dormim noi liniștiți. Repet, de acord cu tine sută la sută la postarea de mai sus.

 12. Dragii mei, orice om firesc se vede liber si capabil de a face una/alta.
  Orice om firesc considera ca ceea ce face el e bine si in limitele trairii si cunostintei lui are posibilitatea de a alege o varianta sau alta.
  Tot ei stiu ca nu sant cum trebuie, dar daca ar face cutare sau cutare ar fi mult mai bine in relatia cu Dumnezeu. Ei uita ca sant ceea ce sant si nu ceea ce ar fi daca ar fi.
  Asta numesc oamenii firesti vointa libera.
  Dar dupa ce Dumnezeu naste o fiinta din nou, dupa ce intra la lucru si-i arata omului cat e de pacatos, dupa ce-l curateste si-l sfinteste, abia apoi realizeaza biata carne pacatoasa ca nu avea nici o posibilitate de a se curati.
  Curatirea aceasta o face Duhul Sfant.
  Domnul Isus a murit in locul nostru, si-I dau slava si multumire pentru asta.
  In cel cu asa zisa vointa libera, Hristos nu prea are loc, se descurca el singur.
  Vointa libera e un mit, omul e mort in pacate.
  Esti poate liber sa iei unele decizii, dar in Hristos totul tine de revelatie, nu de munca depusa cu sudoarea(putoarea) carnii.
  Vointa nu este inceputul pentru ca si ea e motivata de circumstante, cunostinta, dorinta, trairea in traditii etc.
  Dar ea nu poate patrunde gandul lui Dumnezeu, dorinta si telul lui Dumnezeu cu omul.
  Totul tine de revelatie divina, revelatie pe care niciodata n-o stimulam noi cu asa zisa vointa libera.
  Crestinismul se bazeaza pe revelatie, nu pe informatie.
  De „morti in greseli” ati citit? „Din randul lor eram si noi odinioara…”
  Cand te crezi capabil de a face una/alta, asta e doar dovada faptului ca n-ai murit inca.
  Cu un om mort, unul rastignit impreuna cu Hristos, Dumnezeu poate lucra si-Si poate duce la indeplinire planul maret.
  Toate-s din El si pentru El.
  Daca cei care-si dau cu parerea continua sa sustina ca cei care cred in predestinare traiesc oricum si sustin trairea in pacat, acele persoane zic, nu sant sincere si doresc sa combata aceasta invatatura curata din Sfanta Scriptura luptand contra adevarului.
  Baza este HARUL. Am fost apucat de Hristos, luminat, curatit, sfintit, asezat in locurile ceresti in Hristos Isus, Domnul nostru. De aici vine siguranta si certitudinea mantuirii.
  Cu siguranta ca sant din aceeia care din auzite traiesc doar o doctrina (calvinista) dar nu au viata. Ei au auzit si si-au insusit doctrina inselandu-se singuri pentru a trai o viata pacatoasa.
  Alegerea este hrana tare. Abia dupa moartea eului omul pricepe ca ceea ce este acum, este doar rezultatul lucrarii crucii in viata lui.
  Mantuirea a fost dobandita acu’ doua mii de ani la cruce si nu tine de vointa omului corupt. Daca e sa vorbim de o vointa, trebuie sa pricepem ca asa cum inainte VOIAM sa facem faptele intunericului, asa VOIM acum sa facem voia Tatalui din ceruri, pentru caEl ne-a dat o noua vointa si o noua infaptuire.
  Sant ceea ce sant ca rezultat al mortii Domnului slavei.

  „Si toti cei ce era RANDUITI sa capete viata vesnica, AU CREZUT”

  • Uite, ca interventia mea, nu mai face sens. Agreez 100% cu ce ai scris (rar se intampla asta). L-ai pus in umbra pe Gabi calvinistul 🙂

  • Daca nu tine cont de vointa omului corupt, deci PACATOS, inseamna ca este mintuit cu forta;
   vointa lui este a unui robot!
   si Dumnezeu este de vina ca miliarde de oameni se duc in iad , unde sunt predestinati, in iadul pregatit pentru diavolul.
   Vai!!!!!!
   Mintuirea a fost dobondita acum doua mii de ani,
   ea se da oricui are credinta, si oricine vine la El e primit.
   Daca alegerea omului nu ar conta, nu ar spune Domnul, nici sa propovaduim evanghelia in toata lumea, nici sa ne rugam pentru ca toti oamenii sa vina la pocainta.
   Aici e o taina mare, si sunt multe pe care nu le-a lasat Domnul, sa le pricepem noi.
   Rinduiala este pentru lucrare, acolo cred ca trebuie sa fie o alegere speciala.
   Cei alesi de catre Domnul pentru Lucrare, nu au voie sa invete gresit.
   Noi ceilalti o mai facem, pina ajungem la deplina cunostinta.
   Altfel in bunatatea LUI, ca sa nu ajunga nimeni in iad, i-ar fi rinduit pe toti la cer, numai ca EL nu vrea robotei.
   Domnul atrage la EL pe toti oamenii.
   De altfel, fratele Matasaru a explicat mai bine totul.

 13. Tot ce este pe acest pamant este la dispozitia noastra dar nu toate ne sunt de folos. Dumnezeu ne iubeste si vrea sa ne fie bine … e simplu acceptam voia lui in viata noastra si vom fiifericiti .

 14. Evlavia care se practica astazi e ca norul de dimineata.
  Daca nu traieste Hristos in tine, poti avea toate teoriile
  tuturor reformatorilor;
  toate sunt teorii, noi suntem mereu atentionati sa raminem
  tari in HRISTOS, nu in teoria calvinista, nu arminianisma,
  nu tudorista, etc.
  Adevarul ne face liberi si acesta este UNUL SINGUR!!

 15. Charles SPURGEON, predicind despre rugaciunea arminianului… pasaj din predica „Free will, a slave”

  The Prayer of the Arminian…Any one who believes that man’s will is entirely free, and that he can be saved by it, does not believe the fall…But I tell you what will be the best proof of that; it is the great fact that you never did meet a Christian in your life who ever said he came to Christ without Christ coming to him. You have heard a great many Arminian sermons, I dare say; but you never heard an Arminian prayer – for the saints in prayer appear as one in word, and deed and mind. An Arminian on his knees would pray desperately like a Calvinist. He cannot pray about free-will: there is no room for it. Fancy him praying,”Lord, I thank thee I am not like those poor presumptuous Calvinists Lord, I was born with a glorious free-will; I was born with power by which I can turn to thee of myself; I have improved my grace. If everybody had done the same with their grace that I have, they might all have been saved. Lord, I know thou dost not make us willing if we are not willing ourselves. Thou givest grace to everybody; some do not improve it, but I do. There are many that will go to hell as much bought with the blood of Christ as I was; they had as much of the Holy Ghost given to them; they had as good a chance, and were as much blessed as I am. It was not thy grace that made us to differ; I know it did a great deal, still I turned the point; I made use of what was given me, and others did not-that is the difference between me and them.”That is a prayer for the devil, for nobody else would offer such a prayer as that. Ah! when they are preaching and talking very slowly, there may be wrong doctrine; but when they come to pray, the true thing slips out; they cannot help it. If a man talks very slowly, he may speak in a fine manner; but when he comes to talk fast, the old brogue of his country, where he was born, slips out. I ask you again, did you ever meet a Christian man who said, „I came to Christ without the power of the Spirit?” If you ever did meet such a man, you need have no hesitation in saying, „My dear sir, I quite believe it-and I believe you went away again without the power of the Spirit, and that you know nothing about the matter, and are in the gall of bitterness and the bond of iniquity.” Do I hear one Christian man saying, „I sought Jesus before he sought me; I went to the Spirit, and the Spirit did not come to me”? No, beloved; we are obliged, each one of us, to put our hands to our hearts and say-

 16. STEFAN MATASARU , – o marturie ziditoare …. pe care n-ati fi avut-o azi fara credinta adevarata . Binecuvantari !

 17. PREDESTINAT , invatatura asta nu duce nici la pocainta nici la evlavie ! Lucrul cel mai tare din cele scrise de tine este –:BAZA ESTE HARUL – .Omule bun , HARUL cand vine , nu vine cu mana goala ! El e bogat , o bogatie in sine insusi.– 2 Petru 1:3 Dumnezeiasca Lui putere ne-a daruit TOOOT ce priveste viata si evlavia……..ca prin ele sa va faceti partasi firii dumnezeiesti . Pai , tu ne vorbesti de un har cu revelatii PROGRESIVE si PARTIALE ––Ap Petru ne spune altfel . Ce descri tu, nu arata a har, ci mai mult a METODA ( sa nu-ti zic de care ! ) Ap Pavel , in Rom 5:15…….., apoi cu mult mai mult harul lui Dumnezeu si darul , pe care ni l-a facut harul acesta intr-un singur om , adica Isus Hristos s-au dat din belsug celor multi. Rom 5:18 …………tot asa, printr-o singura hotarare de iertare a venit pentru TOTI oamenii o hotarare de neprihanire care da viata. DECI HARUL E BOGAT SI PENTRU TOOOTI . Dar VOINTA lasata omului LIBERA ., ne-o prezinta ––1 Petru 1:5 De aceea, dati-va si voi toate silintele ca sa uniti cu credinta fapta ,…..–(Mantuirea e prin HAR ca sa faci apoi , fapte bune ) . 2 Petru 1 :!0 De aceea , fratilor , cautati cu atat mai mult sa va intariti chemarea si alegerea voastra , caci daca faceti lucrul acesta , nu veti aluneca niciodata . – Asadar Ap Petru si Ap Pavel este ” INFERIOR” d-lui Calvin , deoarece indeamna poporul la fapte , la lucru , la mandrie , etc. :–-Lui Timotei ii scrie : Tu sa ramai in lucrurile , pe care le-ai invatat , si de care esti deplin incredintat , caci sti de la cine le-ai invatat , din pruncie cunosti Sfintele Scripturi ,care pot sa-ti dea intelepciunea care duce la mantuire , prin credinta in Isus Hristos.(..2Tim 3 :14 )– Iarasi il indeamna la mandrie 😦 Sola Scripura , care duce la mantuire) – nema revelatii !…..––––––Sa credem ca fara revelatiile /reformei lui Calvin , crestinismul a avut oarecum barat drumul spre mantuire , dar odata cu nasterea lui s-a mai imbogatit / saracit HARUL ?! Poate . -„” harul lui Calvin ”.

  • Santrio, (din perspectiva umana), fara Calvin si Luther si fara reforma, domnia ta carai poza fecioarei Maria in buzunar inotind spre partea cealalta a riului Tibru sa pupi papucii rosii a papei cel umil…

   • SCRIPTURILE CITATE DE DOMNUL ISUS AU EXISTAT INAINTE DE CALVIN SI ALTII.”LA INCEPUT A FOST CUVANTUL.”, CA SA NU MAI AMINTESC IOAN 3:16Am aflat ca am fost aleasa dupa ce m-am intors la DUMNEZEU.Si pentru asta nu traiesc oricum!Departe de mine gandul de a ma lauda cu ceva. si….vorba lunga saracia omului, dupa cate stiu, fiindca ESTE SCRIS! Sa propovaduim EVANGHELIA LA ORICE FAPTURA, caci lucrarea de mantuire este a LUI DUMNEZEU TATAL ,FIUL SI DUHUL SFANT.
    MARANATA!, atat am avut de spus!

 18. Pentru fr Cristian I.
  Cu privire la dvs: ati fost ales de Domnul Dumnezeu sa/L cunoasteti si sa/I faceti Voia si sa/L slujiti sau considerati ca ati hotarat singur prin vointa si decizia si puterea proprie sa va apropiati de Hristos?

  • Cred că mi-ați oferit două alternative formulate extrem, așa încât să nu o pot accepta nici pe prima, nici pe a doua.
   Am de-a face cu un Dumnezeu care a cunoscut totul mai dinainte? Da!
   Mă puteam mântui de unul singur, pe mine însumi? Nu!
   A făcut Dumnezeu totul pentru a face posibilă mântuirea mea? Da!
   Mă forțează Dumnezeu să fiu mântuit? Nu!
   Este responsabilitatea mea să primesc, să păstrez și să propovăduiesc mântuirea? Da!
   Am în mine resurse suficiente să fac aceste lucruri? Nu!
   Are Dumnezeu aceste resurse, și mi le-a pus la dispoziție prin Duhul Său? Da!
   Este responsabilitatea mea să cer și să întrebuințez aceste resurse? Da!
   Și așa mai departe…

   • Stai sa judecam un exemplu… Pavel aude evanghelia direct de la Stefan , o refuza, il omoara, incepe sa-i vinezepe crestini in tot imperiul Roman…
    Se pare ca Domnul nu i-a respecat vointa lui libera
    Il intilneste pe drum , in arunca jos de pe cal, il orbeste… dupa ce se pocaieste il vindeca
    De buna voie , eh? 🙂

    Vorbiti cu un misionar din Afganistan (de exemplu) ca sa vedeti cum se pocaiesc oamenii intr-o cultura musulmana, si sa vedeti ce inteles mai are conceptul „free will” intr-o societate de acel tip…

    • Hei, aici le încurci!
     Pe Pavel l-a constrâns, dar a fost nevoie de capitularea lui.
     Cineva spunea că Dumnezeu nu oferă egalitate ci dreptate!

     • Capitulare cu pistolul la timpla! 🙂
      Dar se pare a-ti facut o concesie: Dumnezeu nu forteaza ci constringe..
      I can go for that 🙂

     • Da! Dar și „cu pistolul la cap”, unii se încăpățânează, nu?

     • Si inca o mica corectie: dreptatea a fost oferita la Cruce, noua celor alesi 🙂 ne este oferita mila/gratierea/harul

     • Limited atonement?…
      Răscumpărare limitată, har limitat, iubire limitată?…

     • Bineinteles ca este limitata, harul nu a fost oferit neamurilor inainte de Chrisos, Si Domnul a venit initial numai la evrei… datorita refuzului lor usa sa deschis ptr. noi…

      Raspunsul la intrebarea „pistolul la cap il ignorez… 🙂

     • *constrî́ng, -strî́ns, a -strî́nge v. tr. (lat. constringere, fr. contraindre). Silesc, forțez, fac să facă ce vreaŭ eŭ
      Dex….
      Sah mat
      🙂 🙂 🙂

     • Oricât de mult l-ai pune la colț pe cineva, în cele din urmă este responsabil ce ceea ce face.

     • De acord 100 la 100… fiecare este responsabil ptr. pacatul lui…

    • Gabi, numai faptele bune sunt facute de Dumnezeu mai dinainte , ca noi sa umblam prin ele. Cele din Afganistan nu cred ca sunt bune ca doar la data cind Dumnezeu a facut lumea Afganistanul nu exista.Si poate neamurile le-a facut Dumnezeu dupa poporul lui Israel, deci nu putea sa le ofere mintuirea o data cu a poporului israel.
     Tu chiar nu realizezi ce povesti de copii spui? Tu nu vezi cit de mic il faci pe Dumnezeu cu teoriile tale luate pe sarite din doi in doi?
     Macar fr pastor are condescendenta si vorbeste cu un fel de teama sfinta, parerea sigur ca ramine parere, dar chiar asa?
     Fiindca societatea so mai schimbat, cred ca devine interesant la mormoni, ca doar ei sunt mai bogati cu o carte, aceea a lui Smith, nu? Cit despre bogatii sunt mult,mult mai binecuvintati decit noi.Aproape fiecare il ajunge pe Avraam, pe Iov si pe altii, cu camile, oi, boi si magari.Basca ei mai au si ceva dollari mai multi ca noi. Iata faptele care dovedesc ca teoriile tale mai sufera pe ici pe colo…prin partile esentiale.
     Eu propun sa va veniti in fire si sa lasati Cuvintul lui Dumnezeu asa cum este scris.Are Dumnezeu grija de el iar cei nestiutori precis nu se vor ratacii, chiar daca teologii si filfizonii tac.
     Si as mai spune ceva: sunt de condamnat toti cei pe care ii pomeniti cu teoriile lor pentru ca ei au pus si au facut posibile gardurile dintre denominatii. Gindirea lor schioapa a dus la dezbinare, chiar daca Domnul Isus s-a rugat fierbinte catre TATAL sa ne faca sa fim una.Deci de la inceput a fost apostolic, iar intre timp a lucrat Satana prin cei pomeniti de tine si altii pina ne-a impartit in bucatele, iar acum veniti voi si duceti „imparteala” mai departe.
     Daca tot esti cetit, si vrei sah-mat, explica-mi cine si de ce a impartit credinciosii in atitea tabere? Cind ,unde si cu a CUI aprobare? Este aceasta voia lui Dumnezeu?
     Este scris ca ” gindurile voastre nu sunt gindurile mele…”(parafrazare) chiar nu crezi ceea ce scrie sau ai vreo interpretare si aici?
     Va rog sa nu ma editati.Stiu sigur ca Gabi are nevoie de aceasta mica „iesire” a mea chiar daca sunt mai „mic” decit el.Recunosc asta. Poate isi revine din sah.
     Fiti binecuvintati.

     • tristarul
      nu pot numai sa zimbesc… esti paralel la subiect si fratele Ionescu poate sa afirme acest lucru ( daca nu ma crezi pe mine 🙂 ).
      La capitolul acesta comentezi asupra unui subiect care nu-l stapinesti… este ca si cum as comenta eu despre escatologie…. stiu si eu din ce spun altii nu din ce am studiat eu…
      Noroc bun in studii… 🙂

     • Multumesc ca ai citit ce am scris. Oricum eu nu am pretentia si nici nu cred ca voi face aceste studii pe materialele celor ce au reusit performanta sa ne imparta in denominatii. Doar le citesc.
      Ma multumesc si ma bucur cu biblia, atit cit este ea.Mi se pare o carte pefecta si indeajuns ca sa-mi aduca si mie bucuria mintuirii.
      Mi-ar fi placut totusi ca sa raspunzi la intrebari.
      Fii binecuvintat, daca ai nevoie de noroc, sa-l ai din plin.

     • Tristar… as raspunde la toate intrebarile.. dar mi-ar trebui vreo citeva zile… voi ce numiti calvinism sa sti ca nu a fost inventat de Calvin… multi au ajuns la aceiasi intelegere cu mult inainte de Calvin…subiectul acesta al predestinarii este foarte dificil si complex si nu cred ca cineva poate sa zica ca-l stapineste perfect…
      Stiu cum gindesti…am fost unde esti tu acum 🙂

   • Bag sama ca unii IL vor pe Domnul Isus numai pentru ei,
    nu pot intelege ca Hristos a fost dat pentru toti oamenii,
    cred ca asa este si cu intelegerea Trinitatii;
    numai prin Duhul Sfint poti intelege Trei intr-UNUL, si UNUL in TREI.
    E mai simplu sa aplici ideile altora, tot oameni fiind, dar sa nu iei Cuvintul lui Dumnezeu ca baza, pentru ca nu IL poti cuprinde pe de-a -ntregul.
    Cind Cuvintul te face liber, nu te mai poti lega de vreun muritor, chiar daca a trait pe pamint cu Domnul.
    Singurul care lumineaza este Dumnezeu, dar unii ramin la maica Domnului, altii la Calvin, altii la Spurgeon, altii la Tudor
    Popescu etc.
    Ca oamenii in „dragostea lor mare” pot imparti omenirea in doua cred, dar cine crede asta , nu L-a cunoscut pe Dumnezeu decit la nivel de minte.

 19. GabeBogdan , Cand vine cineva cu un bine ,repede apare altul cu rau . Da , Luther ne-a ajutat sa ne eliberam de catolicism , biruri/indulgente , ….a mai strecurat si ”nesarate” …., pe cand Calvin ” al tau ” , a adus multa incurcatura , ceata , stanilism , dezbinare de scrierile lui Iustin M ,Tatian , Melito ,Teofilius ,Irineu .. Noi , ( ”noncalvinistii ) nu invatam pe oameni , ca si Palagius , ca vointa noastra ne este indeajuns ca sa putem trai o viata fara pacat , ci le spunem ca :Lumina aceasta era adevarata Lumina , care lumineaza pe orice om ,venind in lume . (Ioan 1:9 ). Adevaratii crestini nu se ghideaza dupa armenanism , calvinism ,sau autosuficienta vointei libere , ci dupa Cuvantul lui Dumnezeu –-Cugetul acestor tip de crestini este luminat de Duhul Sfant ( Rom 9:1 ). Gabe B , imi place ca nu te grabesti …unii la scoala fac 2 ani intr-un an , dar tu , ca sa fi sigur parcurgi 3 ani intr-un an. (lol) . De multe ori , citind comentariile tale , ne dai impresia ca ti s-a aprins luminita , apoi , deodata te departezi la citiva ani lumina (lol). Imi plac resorturile turistice Romanesti si mamaligile la ceaun expuse pe fbook(ul ) tau. Binecuvantari !

  • Calvin nu este al meu, Calvin este a lui Pavel, pe care multi il rastalmaciti 🙂

   A lui Calvin este civilizatia vestica (in parte), fara el se prea poate ca toti traiam in „banana republics” de tipul Grecia, Romania

   Calvin a adus incurcatura in capetele incurcate:)

  • Santrio , nu am mamaliga nici resorturi turistice romanesi pe FB… Se pera poate sa ma confunzi 🙂

 20. GabeBogdan , corectare…-( tu repeti de 3 ori anul)

  • Santrio ,

   fara Calvin…
   Cuvintul nu ar fi fost….. 😦
   Cita ignoranta!
   Nu la inceput a fost Cuvintul?
   si Cuvintul era cu Dumnezeu, si Cuvintul era Dumnezeu.
   Pai calvinistilor nu le mai spunem nimic,
   nu are rost;
   il au pe Calvin.
   Noi sa raminem in Cuvint !

 21. Nu putem nega faptul ca Dumnezeu ne arata destul de clar in Cuvantul Lui ca in aceasta lume, sunt unii oameni care au fost alesi si predestinati mantuirii iar alti oameni au fost predestinati pierzarii (ex: Iuda Iscarioteanul).
  Unele texte concludente in acest sens sunt cele aratate in epistolele catre EFESENI 1: 4-5 sau ROMANI 9:22-23

  In acelasi timp Cuvantul lui Dumnezeu ne invata ca mai sunt si oameni care au liberal albitru,(2Cor.5:20) .
  Dumnezeu le-a dat altora oportunitatea de-a alege sau de-a respinge oferta Harului lui Dumnezeu si oferta Mantuirii .
  Un text concludent care arata acest lucru este cel din MARCU 16:15-16

  Deci Biblia ne arata ca sunt:
  1.) Oameni alesi (predestinati) pentru mantuire…(I-a cunoscut…)
  2.) Oameni pusi deoparte (predestinati) pentru pedeapsa vesnica . (niciodata nu I-a cunoscut…)
  3.) Oameni carora Dumnezeu le-a dat Liberul Albitru si ei pot sa decida daca vor sa accepte sau sa respinga Evanghelia Mantuirii si implicit Harul lui Dumnezeu.

  Negand oricare dintre aceste variante vom ajunge la erezii teologice.

  Interesant nu este faptul ca Dumnezeu a facut pe unii ca sa fie „vase de cinste” iar altii „vase de ocara”….
  Interesant de inteles este DE CE I-A FACUT ASA….

  • Nici Iuda nu a fost destinat pierzarii, ci s-a stiut dinainte ca el nu se va pocai ;
   daca se pocaia, Domnul il arunca afara?
   Stitea interpretari…….
   Atributele lui Dumnezeu sunt pus in discutii fara rost.
   Cuvintul este UNUL.
   Urmariti predica fratelui Ionescu, din Romani 9 sa va lamuriti, lectia a 15 a, cum este cu vasele de cinste si necinste.
   Nu i mai atribuiti Domnului care este Intelepciunea, Dragostea, Mila, Indurarea; ca ar face vase pentru iad, care a fost pregatit pentru diavolul, si ca EL a murit nuami pentru unii!
   Pentru care?
   Deci cei mintuiti prin credinta, prin har??
   AAA, sunteti voi, unii, restul omenirii la gunoi.
   Asa lucreaza Domnul Dumnezeu?
   Aroganta acesta spune multe!

 22. •Noi insa, frati preaiubiti de Domnul, trebuie sa multumim totdeauna lui Dumnezeu pentru voi, caci de la inceput Dumnezeu v-a ales pentru mantuire, in sfintirea Duhului si credinta adevarului. (2Tes.2:13)

 23. Dl Jean Calvin petrecea viata privata pe Lacul Geneva , bannd vin rosu . De aici ii venea inspiratia : – ca e mai bine pt un eretic sa fie torturat si ars pe rug , decat sa urmeze un drum gresit . Le-a permis Domnul ISUS , ucenicilor , sa coboare foc din cer……? De ce fel de duh a fost calauzit CALVIN , cand a torturat multimi de crestini , vrajitoare , umanisti . A facut Ap Pavel asa ceva dupa convertire sau a predicat asa ceva . –––––-Miguel Serveto a corespondat cu Calvin , exprimandu-si deschis convingerile religioase ,iar pe 17 iunie 1553 Marele Consiliu din Geneva il condamna pt erezie din cauza celor 17 scrisori remise ”Sfantului Oficiu ” de catre J Calvin – predicator -informator – turnator si poruncitor al torturii si arderii pe rug . L-au ars pe rug pe M Serveto si cartile sale , pt ca nu a renuntat la convingerile sale.––- Ce ar face urmasii lui Calvin azi …daca mijloacele si legea le-ar permite !?! Mai spunea cineva aici pe blog : ” Eu il iubesc pe acest titan „” Hmm , –– ADEVARUL spune : Nu iubiti lumea si nici lucrurile din lume .

  • Santrio, iti pierzi timpul degeaba citind pe sarite si in zig-zag numai sa te afli si tu in vorba si sa crezi ca spui ceva interesant. Împrumut si eu de la fr. Gabi si te îndemn sau sa studiezi ceva cât de cât temeinic sau sa citesti ce scriu alții care știu. Altfel, vorba ta…..mamaliga.

  • Calvin o baut vin rosu? Wow… foarte rau… daca cel putin bea vin alb, mai treaca mearga.. dar rosu? … rau, foarte rau….

  • Santrio,
   nu mai explica, nu are rost.
   Daca acest om, despre care se vorbeste atit, practica cele ce ai spus…..este foarte grav.De aceea Dumnezeu nu i s-a descoperit.
   Puterea invierii LUI nu se da la orisicine.

  • raspuns pentru Elisa
   Pe Iuda l-a numit DOMNUL ISUS fiul pierzarii Elisa, si in IOAN 6:70 a spus ca este „un drac” si dracii nu se pocaiesc! Si apoi ca sa se implineasca SCRIPTURA DOMNUL ISUS trebuia sa fie vandut. si Iuda trebuia sa faca asta. DUMNEZEU are taine! ESTE DUMNEZEU, Amin.

 24. Doru , nu stiu daca a fost o afirmatie ,maxima sau epitaf : ”Eu il iubesc pe acest titan , Calvin …” dar o gasesc caraghioasa . El e mort de aproape 500 ani , iar doctrina lui e si mai moarta . L-ai cunoscut cumva personal .. , sau tot in zig zag ? (lol) . Pt mine nu ma arde sufletul , ca nu-l cunosc TEMEINIC pe Calvin , dar …. un ”pastor ”, care nu cunoaste Biblia e mai rau ca un impostor . ––––- TE ROG sa-mi arati concret , un singur neadevar din penultimul meu comentariu ,si daca Nu gasesti ,inseamna ca , …” si tu ai vorbit , crezand ca spui ceva interesant.

 25. Sora elisa

  De multe ori, dintr-o ravna sincera, pentru Dumnezeu, noi dorim sa-i luam apararea „Dumnezeului nostru”, si ne straduim ca sa justificam (prin logica noastra copilareasca), unele aspect biblice care par confuze si greu de admis pentru multi.

  Unul dintre aceste aspect este faptul ca in Cuvantul lui Dumnezeu se arata clar ca nu toti oamenii vor avea parte de Mantuirea prin Har ci o mare parte a omenirii va fi
  sortita pedepsei vesnice si pieirii.

  Uite un text care arata acest aspect:

  2TESALONICENI 2:6-9.
  Fiindca Dumnezeu gaseste ca este drept … ca sa pedepseasca pe cei ce nu cunosc pe Dumnezeu si pe cei ce nu asculta de Evanghelia Domnului nostru Isus Hristos.
  Ei vor avea ca pedeapsa o pierzare vesnica de la fata Domnului si de la slava puterii Lui,

  Un alt aspect pe care ne straduim sa-l explicam „satisfacator” este faptul ca acesti nenorociti care nu au avut parte de mantuire, nu numai ca vor fi aruncati in iad, dar vor fi chinuiti acolo la infinit, intr-un mod infiorator si bestial….

  Noi ne multumim cu gandul ca noi am fost „alesi” pentru mantuire si nu ne mai punem problema motivului si logicii care stau la baza acestor decizii divine….

  Consideram ca Dumnezeu este justificat in deciziile Lui si afirmam cu toata puterea, ca vinovatii sunt acei pacatosi care au respins Evanghelia Mantuirii si au calcat in picioare Sangele Mielului lui Dumnezeu….

  Si…la prima vedere s-ar parea ca oarecum am avea dreptate.

  „Te-Ologii nostrii” ne-au prezentat niste „clisee plauzibile” si niste „sabloane teologice” pe care ni le-au repetat la nesfarsit astfel ca multi dintre noi am ajuns indoctrinati de aceste pseudo-teologii .

  Dar daca totusi se va gasi cineva care sa ne scoata afara din aceste sabloane, noi ramanem blocati si nu mai stim care este raspunsul corect care sa ne indreptateasca in ceea-ce am ajuns sa credem cu atata dezinvoltura.

  Hai sa analizam cateva aspect logice care vor dovedi daca aspectele teologiei noastre sunt corecte.

  In primul rand Invatatura Apostolica arata ca un copil nascut din parinti necredinciosi este considerat necurat (1Cor.7:14) si acel copil este mort in pacatul adamic.(Efes.2:5), (Col.2:13)

  Noi stim ca nimic necurat si intinat, nu va intra in Imparatia lui Dumnezeu: (Apoc.21:27); (Isa.35:8); (Isa.52:1).

  In lumea aceasta au murit si mor, milioane si milioane de copii nevinovati care nu au facut nici macar un pacat dar fiind necurati prin nastere, ei sunt aruncati in Locuinta Mortilor si apoi in Iazul de Foc….

  Chiar si copii care au fost omorati de Irod la nasterea Domnului Isus Hristos au ajuns in :tara vrajmasa” si nu in Imparatia lui Dumnezeu….
  ( asa cum incorect se predica in bisericile noastre)

  Cum vezi acest aspect al copiilor (care mor la nastere), copii nevinovati care desi nu au oportunitatea mantuirii totusi ajung in iad ???

  Hai sa mergem mai departe…..

  Evanghelia Mantuirii a ajuns mult dupa anii 1500… prin India, Africa, Continentele Americane, China, Mongolia, Alasca, Australia,Vietnam, Laos, insulele Filipine, etc

  Miliarde si miliarde de oameni au trait pe aceste teritorii, oameni care niciodata nu au auzit despre Mantuirea prin Har, realizata in exclusivitate prin Jertfa lui Hristos.
  Nu au auzit nici macar un cuvant privitor la mantuire….

  Deoarece noi stim ca in afara Domnului Isus Hristos nu exista mantuire, toti acesti oameni care au pierit in pacatul lor , au ajuns in iad….

  Deci nu se pune problema ca acesti oameni au respins Evanghelia Mantuii ci tragedia este ca civilizatia europeana nu a ajuns la aceste popoare decat dupa anii 1500….si deci acesti oameni nu au avut niciodata oportunitatea sa audaEvanghelia.

  Poate o sa argumentezi ceva despre „cugetul lor si gandurile lor” dar atunci o sa-ti spun ca ..Jertfa Domnului Isus Hristos este falimentara, deoarece in aceasta varianta s-ar parea ca exista mantuire si in afara Jertfei lui Hristos, (adica o mantuire prin cugetul omului) …
  ceea-ce nu-I adevarat.

  Explica-mi sora elisa, care este beneficiul lui Dumnezeu prin pieirea acestor miliarde si miliarde de oameni timp de peste 1500 de ani oameni care au trait pe majoritatea suprafetelor continentelor pamantului ?

  Nu o fi stiut Dumnezeu despre existent lor ?
  Il va satisfice oare pe Dumnezeu faptul ca I-a creat pe acesti nenorociti pentru iad ?
  Cu ce esti dumneatale sora elisa mai buna decat acele femei din china sau Africa anilor 1000 care-si cresteau cu multa truda o casa de copii si care astazi zac in Chinurile Iadului ?

  Cat despre predica fratelui Ionescu, din Romani 9, sa-mi fie cu iertare dar nu am auzit-o .

  • Da, dar dvs. faceți tocmai ceea ce ați zis să nu facem: încercând să acoperim sub predestinare și suveranitate aparenta discriminare a mântuirii. I-am spus și lui Gabi să fie liniștit că se descurcă Dumnezeu.
   Cât privește teoriile dvs. care ne „salvează” de… teoriile altora, ia predicați cuiva Evanghelia în virtutea lor; nici nu aveți ce spune unui nemântuit, ce-i spuneți, măi tu încearcă, dacă oi fi rânduit o fi, dacă nu, îmi pare rău…

   • Recititi mesajul meu din 13 mai 2013 la 9:25 AM.
    Eu nu sustin teoria Calvinista care afirma ca toata omenirea ar fi foat predestinate (unii pentru mantuire iar altii pentru pedeapsa)….
    Cuvantul lui Dumnezeu ne vorbeste clar si lamurit, aratandu-ne ca in aceasta lume, exista o mare multime de oameni carora Dumnezeu le-a acordat „Liberul Albitru” .

    Ei pot sa accepte sau pot sa respinga oferta Harului si-a mantuirii lui Dumnezeu. ( care este Hristos)

    Lucrurile acestea nu sunt chiar atat de simple precum incearca te-Ologii nostrii sa ni le prezinte.

    Cat despre intrebarile pe care eu le-am pus sorei elisa, ele nu pot fi intelese deoarece nu se inteleg alte lucruri fundamentale din profetiile biblice.

    Mi-e frica de doctorii care prescriu bolnavului un tratament aparent corect, fara sa inteleaga cauzele bolii si fara sa inteleaga procesul vindecarii.

    • Teoria calvinista poate sa fie gresita … Biblia nu

     Noi toti am avut o sansa in Adam… (our federal head), pacatul a intrat in noi… toti am fost sortiti( „predestinati” ) pieirii, nici unul nu il cautam pe Dumnezeu, nici unul macar…. NICI UNUL

     (BUT GOD) ,dar Dumnezeu in marea lui mila are mila „DE UNII”… ca va place , ca nu va place…
     Evidenta este clara…
     Mintuire nu a fost oferita tuturor
     Ca va place,ça nu va place

     Oferta salvarii initial a fost facuta numai Israelitilor:
     „Eu nu sunt trimes decat la oile pierdute ale casei lui Israel”

     Ca va place ça nu va place

     • Atunci cum rămâne cu Ioan 3:16 („oricine crede în El”), că îți place, că nu îți place…

     • Imi place.. „ORICINE crede”… si cine crede , crede datorita darului credintei, care vine de la El.. (efeseni 2)
      Simplu
      Plus un pic de analiza a versetului 16 in contextul intregului capitol ar rezolva aparenta dilema..
      Ca ne place, ca nu ne place

     • Nu, din păcate dilema este mai mare, mai lipsită de orizont.
      Chiar nu realizezi enormitatea aberației de a zice: Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu… LUMEA (sau, poate doar o parte?) încât a dat pe singurul Său Fiu pentru ca ORICUI i se dă credință (pe criterii nedeterminate) să nu piară ci să aibă viață veșnică. No, ia Gabi Bogdan „evanghelia” asta și du-te TU cu ea în toată lumea!

     • Daca apostolul Pavel a scris aberatii, atunci si eu spun aberatii…I am ok with that 🙂
      Căci prin har aţi fost mîntuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine dela voi; ci este darul lui Dumnezeu.9 Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni.

     • Tu așezi faptele înaintea mântuirii, acolo unde nu le este locul, de aceea le subminezi. Pune-le după și ai să vezi că totul se potrivește.

     • Oh… sa nu mai vorbim ca evanghelia este o aberatie pentru cei aflati pe calea pierzarii…

    • Frate Ioan Basa,
     nu va suparat daca azi nu citesc mai departe, m-am oprit la aceea ca ati afirmat ca am o logica copilareasca,
     pentru care II multumesc Domnului Dumnezeu in veci.
     Increderea pe care o am in intelepciunea SA, este ceea ce ma calauzeste.
     Faptul ca Spurgeon , sau wachmann Nee, sau Tozer,
     sau JMArthur etc, mi au infuentat intr-un fel gindurile,
     de inceput, nu spune decit ca ii pot aprecia ca si pameni ai lui Dumnezeu.
     Cuvintul insa a ramas baza.
     Nu fiecare a luat lucrurile de la Domnul prin Duhul Sfint,
     totul, ci poate ca unii au avut intelegeri pe linga Cuvint in unele probleme.
     Desi s-ar parea ca fratele Tozer era plin de Duhul Sfint,
     avind si darul scrierii celor traite si intelese de el.
     Eu nu sunt arminianista, cit despre Calvin , care aud astazi ca a trimis pe oameni sa fie arsi..scuze..prefer sa nu spun cit de tare m-a marcat;
     nu m-a interesat niciodata omul, asa pur si simplu, Domnul nu mi-a scos in cale nimic care sa ma atraga;
     iar de cind aud pe aici teorii aiuritoare cu privire la suveranitatea lui Dumnezeu, nici nu am de gind sa l mai citesc vreodata.
     Cine poate cu vrednicie sa vorbeasca despre atributele lui Dumnezeu, existenta Sa prin Sine insusi, omniscienta, omnipotenta, transecendenta, samd;
     Sunt doar un instrument nevrednic in Mina Sa, si el ma poate folosi, in vreun fel ,dar ca EL sa fie restaurat oamenilor, trebuie redata cunoasterea Sa.
     Daca noi IL cunoastem atit de putin, ma tem ca nu vom fi de niciun folos.
     Noi nu chemam oamenii la mintuire degeaba ,asa cum vor cei” predestinati”; ci vrem s a vestim un Dumnezeu intreg as zice, nu trunchiat.
     Cred ca daca „acei predestinati” s-ar smeri si ar cauta intelegere de la Domnul, ar primi-o, asta insemnind sa o ceara cu o inima curata, smerita, cu respect si recunoscindu-si propriile limite, nu transferindu-le lui Dumnezeu pe acestea.
     Dumnezeu este sursa tuturor legilor, a moralitatii si a bunataii, El este credinciosie si dragoste fara sfirsit,
     noi nu putem descrie toate aceste atribute, precum o insecta s-ar chinui sa duca un balot de bumbac..atit ar fi de mare povara.
     Iar daca IL mai si limitam, pentru ca in intelegerea noastra n-a ajuns „integral” as spune intelegerea pentru caracterul Sau, cred ca ar trebui sa reflectam adinc.
     Pentru mine Cuvintul lui Dumezeu este totul, restul fratilor, daca sunt in Cuvint, ii ascult, daca nu sunt in Cuvint, nu mai imi pierd vremea cu teorii sau cu teologii.
     Ascult predici, ca de ex fr Ionescu , sau fr Nelu Brisc,
     sau fr Petrica Gaina, pe teologi ii las altora.
     Ma bucur sa ascult Cuvintul de la oameni despre care stiu ca sunt o marturie vie a invierii lui Hristos.
     Pe blog am citit atitea teorii intortocheate, ca daca nu as fi cunoscut pina azi Cuvintul, as fi putut sa cad.

   • Pai singurul fel in care s-ar „descurca Dumnezeu” este daca ar inventa o noua cale la mintuire … clauza „exceptiei” de ex. 🙂
    . In alte cuvinte, a+b=c, dar din cauza ca nu i-mi place C, declar ca A si B sint gresite… 🙂
    In puctul expus de fr. Ion Basa (si de mine) , intrega constructie arminianista se prabuseste, ca-i place sorei Elisa, ca nu-i place

  • Frate Ioan Basa,
   cu regret spun ca ati scris niste lucruri pur omenesti, despre unii si altii, care au trait aici sau aiurea.
   Ne a lasat scris Domnul ce fac acei copii, sau aceia, sau altii, ca sa ne tot miram? sau ne a lasat CUVINTUL> ca sa fim mintuiti si sa-L spunem si altora despre mintuirea Sa fara plata, despre Calea SA?
   Nu mi bat eu capul cu tainele lui Dumnezeu, cineeeee stie, numai Domnul cunoaste totul, noi cunoastem in parte, nu a considerat ca trebuie sa cunoastem totul.
   Mie Domnul mi-a dat intelegerea Cuvintului Sau, prin EL Insusi, pentru ca am citit,pot spune am mincat , am rumegat neincetat,
   dupa ce m-am intors, citirea Bibliei a fost pt mine ceva extraordinar, puneam ceasul la 6 dimineata ca sa citesc, serviciul il incepeem la vremea aceea la 8.
   Nu am apelat la teologii.
   Nu vine dinspre dvstra acea limpezire conform cu Scriptura Sfinta.
   Da, pot spune ca fratele Ionescu „se tine numai de Cuvintul Domnului”, de aceea si citesc aici pe blog;
   daca nu ar mai fi asa , as pleca.
   Scuza ti ma, dar ar trebui sa ascultati toate predicile din Romani ale fratelui Ionescu, veti intelege CUM este Dumnezeu, ca l-ati facut asa de mic…
   ba ma facea nu stiu cine arminianista..adica nu copilul lui Dumnezeu trebuie sa fii, ci calvinist sau arminianist;
   nu s nici una , nici alta.
   Ci simplu, rob de buna voie; nu am fost silita de nimeni.
   Ani de zile nu s-a auzit de aceasta impartire, si oricum nu este biblica, nici aceea despre care sustineati aici, nu de mult,sa fii penticostal.
   Ati citit in Scripturi despre denominatii?
   eu nu !!!

 26. Frate Matasaru,
  da, am iertat, asta am invatat, nu mi incrc cugetul cu neiertare;
  desi am fost jignita, aveam pene……care trebuiau sa zboare..si altele;
  cred ca s-a intins prea mult coarda, si in loc sa ne zidim, se arunca cu vorbe jignitoare, se invoca puparea papacilor papei, te afli si tu in treaba,
  sa-i zboare penele sorei….;
  daca Calvin bea vin alb…sau rosu;
  aiureli nedemne de barbati credinciosi, e ca la piata.
  Copiii Domnului trebuie sa aiba vorbirea dreasa cu sare.
  Nu am stiut ca acest Calvin a trimis oamenii sa arda, e clar!!!
  Deci e limpede, aceasta aroganta lumeasca este de la cel rau si blogul ajunge sa fie
  ceea ce fr Ionescu nu a intentionat.

  Am primit nu de mult de pe FB niste imagini a unor sotii de pastor calvinist, incredibil;
  de atunci mi am pus intrebarea ce fel de crestini sunt unii,
  acum nu ma mai mir de nimic
  si nu voi mai continua, uitati va cum ii scriu lui Santrio….parca am fi din lumea lume, cum poti scrie asa ofensator unui frate al tau?
  si ii scrie un pastor, Oaiiii!
  Da, chiar „vorbele te dau de gol”
  Asa nu vor vedea cei din lume cei din lume decit calvinism, arminianism,
  nu pe DOMNUL DUMNEZEU si nu vor privi cu repect spre cei care ar trebui sa fie lumini in lume.

 27. Luther sigur a băut bere, ca orice neamț… O spune el însuși că pe vremea când stătea liniștit la o bere cu prietenii lui Philip (Melanchthon, n.n.) și Nicholas (von Amsdorf, n.n.), Cuvântul lui Dumnezeu a pricinuit mai multe stricăciuni papalității decât ar fi putut el să facă într-o mie de ani. Calvin într-adevăr consuma vin, iar puritanii – deși erau percepuți ca veritabili distrugători de distracții – nu se dădeau în lături de la vin și bere (în general, blond-englezească, dar probabil și brun-scoțiană).

 28. Gustav , Nu faptul ca , in viata privata se plimba pe lacul Geneva (lacul Leman ) citind Sfintele Scripturi si beand vin rosu m-a mahnit .–Desi , un om este cea ce face in ascuns !– ( pt ca mai tarziu si Spurgeon fuma , si baticul din orientul mijlociu ,etc –Specialistii astia stiu , cum sa le musamalizeze in ” contextul culturii si vremurilor ” ) . Rautatea si crimele ireparabile- arderea pe rug , metode diabolice , mostenite de la stramosul lor Augustin , care a facut la fel – astea pun capac si ne ajuta sa nu-l iubim sau studia TEMEINIC pe acest ”Titan”. De principii Machiavelice si cuvinte mieroase e plina lumea , numai de iubire curata nu.

 29. Sora Eliza , Daca v-om fi sanatosi , prin 2015 dorim sa vizitam zona de unde se trage stra,stra bunicul meu :(avea 18 copii ) – vine dintr-un sat (Borlova ), asezat la poalele muntelui (hutzupan ,lol) ,aproape de Caransebes . Am urmat pana in cls -a 6-a la Lic.Pedagogic nr 2 , (aproape de dvs) ,apoi ne-am mutat la Tm. ––Asta suna mai frumos ,decat sa ne incarcam mintile cu Calvin . Ne este indeajuns daca stim ca : a pus bazele unui guvernamant teocratic protestant intolerant , instituind o represiune severa a adversarilor reformei , mergand pana la exil sau pedeapsa cu arderea pe rug… –-Liderii anabaptistilor sau penticostalilor nu au facut niciodata asa ceva . Dar e f posibil , ca la urmatoarea prigoana si dintre acestia sa faca chiar mai rau , pt ca s-au infiltrat prin biserici ,multi ”pastori” facuti pe banda rulanta si platiti de catre fabrica de bande . .. Deaceea unii se simt chinuiti inainte de vreme numai cand aud cuvantul : impostor sau turnator /infractor. ––In timp ce unii lupta pt credinta data sfintilor odata si pt totdeauna , altii fac cate-o draguta de trebusoara ca aceea , de nici sfanta Nastasie , izbavitoare de otrava , nu-i in stare a o desface cu tot mestesugul ei ! P.S. Mai exista Poiana Narciselor langa satul Zarvesti ?

  • Santrio,
   OOO, ma bucur, la 10 minute de Liceul pedagogic stau acum. 🙂
   Sunt numai de 8 ani aici( din nou, dupa 42 de ani) chiar nu mai stiu de poiana narciselor, ca is mai multe si nu stiu daca si aceea de linga Zarvesti a ramas.
   Borlova e un sat de munte frumos, muntele mi a placut intotdeauna, sa-l privesc de jos, sa urc mai putin, doar asa..am urcat pina undeva unde este o cetate veche;
   nu mai stiu cum se cheama., se vede din Zarvesti;
   acuma, ma uit in poze. 🙂
   ca e prea departe. 🙂
   Noi, dupa bombardament am stat in Bolvasnita, care este linga Borlova.( acolo m-au speriat cu fanfara. 🙂 )
   Poate ne intilnim cu ajutorul Domnului.
   Mi-ar fi drag.
   Ma bucur ca aceleasi lucruri pamintesti ne leaga;
   dar mai ales intelegerea spirituala, pe care ne-a dat-o Domnul.
   La Borlova este un pastor”fain” care mai are citeva sate.
   Am fost si eu un an la pedagogic. 🙂

   Eu nu stiam ce „lucruri marete ” a facut Calvin, de stiam , nu mai intram in discutii , cu cei care vor sa-L masoare pe Dumnezeu, care este infinit,si nemasurat, nu-L pot cintari sau masura;
   nu poti raporta la distanta, timp, sau spatiu, deoarece EL le -a facut pe toate si le cuprinde in propria inima.
   Cu toate astea EL nu a dispretuit pintecele fecioarei Maria, admitind ca si Dumnezeu infinit, etern, vesnic, infinit sa se inchida in pintecele unei muritoare.
   Poarta de intrare in Dumnezeu este mintuirea, pe care Domnul in dragostea LUi gingasa ne-a oferit-o,
   Cind intri cu Hristos in Dumnezeu nu te mai poti opri, chiar daca exista crize spirituale.Cel mai greu gind pentru om este sa inteleaga infinitatea, nemarginirea,;
   dar ratiunea ingenuncheaza si recunoaste ca Dumnezeu este infinit.
   Cred ca ar trebui sa eliminam orice limbaj usuratic,
   Daca ar exista un singur lucru in care Dumnezeu nu ar sti sau nu ar fi chiar TOT, EL nu ar mai fi perfect.
   Nu ma pot inchina unui Dumnezeu care este perfect numai 99%,
   dragostea SA este si ea 100%, daca nu cred asta, caut sa-l explic in limita gindirii mele omenesti;asa cum isi permite sa faca Calvin.
   EL are TOATA dragostea, toata dreptatea, etc.
   Un dumnezeu care ajuta sa ti treaca un circel, sau sa cistige o echipa de fotbal, e un dumnezeu ieftin.
   Cu atit mai mult un dumnezeu care fabrica suflete pentru iad;
   aceala poate fi un diavol cel mult.
   Americanii educati pot crea dumnezei , ca si paginii.
   Un dumnezeu al imaginatiti, dar acesta nu este adevaratul Dumnezeu.
   Crestinismul decade si ajunge in mocirla, pentru ca dumnezeul crestinismului modern, nu este Dumnezeul Bibliei.
   Dumnezeu nu a ajuns in dificultate ca nu a reusit sa lamureasca problema politicii externe cu arhanghelii, EL a facut pamintul cu bucurie, si flrile si iarba, si pasarile;
   nu le a facut ca sa le arda in iazul de foc.
   Cu atit mai mult pe oamenii pentru care a dat chiar pe Fiul Sau la moarte.
   Lucrarea SA este desavirsita!
   El a dat pe Fiul neobligat de nimeni, ca un TATA iubitor,
   EL este coplesitor, vesnic, infinit, atotintelept, si nemarginit.
   Oamenii care nu L inteleg Ii pun limite, fericita Sa bunavointa L-a facut sa -L dea pe Fiul Sau pentru toti oamenii, ca ei sa fie rascumparati.
   Cineva este deasupra Universului si se bucura in EL insusi,
   si nu s-ar bucura daca ar fi facut si suflete pentru focul vesnic, de aceea le-a dat posibilitatea sa aleaga, ceea ce EL a pregatit pentru TOTI oamenii.
   Un Dumnezeu DREPT nu poate gindi ne-drept.
   EL vrea inchinatori adevarati, cu „facuti”

 30. In Cuvantul lui Dumnezeu sunt folosite diferite forme interesante de exprimare , printer care sunt si ANTINOMIILE BIBLICE.

  Astfel desi se afirma in Ioan 3:16 ca:
  -„Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica”.

  Dar in Fapt.13:48 se accentueaza un alt aspect al mantuirii si anume:
  -„toti cei ce ERAU RANDUITI sa capete viata vesnica au crezut.

  Conform textului din IOAN 3:16 si Iuda Iscarioteanul putea sa beneficieze de mantuire.

  Dar conform txtului din IOAN 17:12 Iuda era sortit pieirii si nu avea nici o sansa de mantuire
  -„Eu am pazit pe aceia pe care Mi i-ai dat; si niciunul din ei n-a pierit, afara de fiul pierzarii, CA SA SE IMPLINEASCA SCRIPTURA.

  Daca totusi prin absurd Iuda Iscarioteanul ar fi beneficiat de mantuire, Scripturile ramaneau de minciuna.
  Dar Iuda a pierit CA SA SE IMPLINEASCA SCRIPTURA care spunea cu vre-o 1000 de ani mai inainte:

  PSALMUL 109: 7-20
  -„Pe vrajmasul meu pune-l sub stapanirea unui om rau, si un paras sa stea la dreapta lui!
  Cand va fi judecat, sa fie gasit vinovat, si rugaciunea lui sa treaca drept un pacat!”

  De unde stim ca in Psalmul 109 era vorba de Iuda ?
  Din decizia apostolilor , atunci cand au ales in locul lui Iuda Iscarioteanul pe Mattia
  (Fapte 1 :20), si aceasta alegere au facut-o conform PSALMULUI 109:8

  Deci teoretic omul Iuda Iscarioteanul ar fi putut beneficia si el de mantuirea prin Har conform extului din IOAN 3:16.
  Practic insa nu putea sa beneficieze de acest lucru deoarece el era un vas de ocara sortit pieirii.
  Domnul Isus Hristos insusi a afirmat ca Iuda a pierit CA SA SE IMPLINEASCA SCRIPTURILE…

  Aceasta forma de exprimare contradictorie se numeste ANTINOMIE.

  Netinand cont de aceste forme de exprimare, nu vom itelege multe lucruri din tainele Cuvantului lui Dumnezeu..

  • Orice om are in el cunoasterea despre Tatal si depinde de om daca vrea sa pastreze aceasta cunoastere sau nu:

   Romani 1
   19. Fiindca ce se poate cunoaste despre Dumnezeu le este descoperit in ei, caci le-a fost aratat de Dumnezeu.
   20. In adevar, insusirile nevazute ale Lui, puterea Lui vesnica si dumnezeirea Lui se vad lamurit, de la facerea lumii, cand te uiti cu bagare de seama la ele in lucrurile facute de El. Asa ca nu se pot dezvinovati;
   21. fiindca, macar ca au cunoscut pe Dumnezeu, nu L-au proslavit ca Dumnezeu, nici nu I-au multumit; ci s-au dedat la gandiri desarte, si inima lor fara pricepere s-a intunecat.
   22. S-au falit ca sunt intelepti, si au innebunit;
   23. si au schimbat slava Dumnezeului nemuritor intr-o icoana care seamana cu omul muritor, pasari, dobitoace cu patru picioare si taratoare.
   …….
   28. Fiindca n-au cautat sa pastreze pe Dumnezeu in cunostinta lor, Dumnezeu i-a lasat in voia mintii lor blestemate, ca sa faca lucruri neingaduite.
   29. Astfel, au ajuns plini de orice fel de nelegiuire, de curvie, de viclenie, de lacomie, de rautate; plini de pizma, de ucidere, de cearta, de inselaciune, de porniri rautacioase; sunt soptitori,
   30. barfitori, uratori de Dumnezeu, obraznici, trufasi, laudarosi, nascocitori de rele, neascultatori de parinti,
   31. fara pricepere, calcatori de cuvant, fara dragoste fireasca, neinduplecati, fara mila.
   32. Si, macar ca stiu hotararea lui Dumnezeu, ca cei ce fac asemenea lucruri sunt vrednici de moarte, totusi, ei nu numai ca le fac, dar si gasesc de buni pe cei ce le fac.

   Pentru a veni la Isus trebuie sa primesti mai intai invatatura Tatalui care este in tine. Daca pastrezi aceasta cunoastere a lui Dumnezeu in tine atunci cand vei auzi vestea buna vei recunoaste ca este adevarul si Il vei putea alege pe Isus. Daca nu vei pastra in tine cunoasterea despre Dumnezeu nu vei alege calea dreapta.

   Ioan 6
   44. Nimeni nu poate veni la Mine, daca nu-l atrage Tatal, care M-a trimis; si Eu il voi invia in ziua de apoi.
   45. In Proroci este scris: “Toti vor fi invatati de Dumnezeu.” Asa ca oricine a ascultat pe Tatal si a primit invatatura Lui vine la Mine.

   Ca urmare a celor de mai sus exista oameni care sunt randuiti sa capete viata vesnica pentru ca s-au lasat invatati de Tatal si pot sa Il recunoasca pe Isus. Din momentul in care ai pastrat cunoasterea Tatalui in tine esti randuit sa Il cunosti si pe Isus si sa Il accepti atunci cand afli vestea buna. Daca nu L-ai acceptat pe Tatal nu esti randuit la viata vesnica si asta nu pentru ca ai fost predestinat ci pentru ca asta ai ales. In acest fel versetul de mai jos nu contrazice Ioan 3:16.

   Faptele apostolilor 13
   48. Neamurile se bucurau cand au auzit lucrul acesta si preamareau Cuvantul Domnului. Si toti cei ce erau randuiti sa capete viata vesnica au crezut.

  • Tinand cont de cele scrise mai sus ce nedreptate este in a alege un om ce deja L-a respins pe Dumnezeu pentru a fi fiul pierzarii? Nici una.

 31. (D)(r)eformații cred ca:

  1. Dumnezeu a cauzat/predestinat ca Lucifer sa cada cu o treime din ingeri astfel provocand haosul

  2. Dumnezeu la creat pe om si a cauzat/predestinat căderea lui

  3. Dumnezeu a creat majoritatea omenirii pentru iad fără sa le dea bietilor oameni nici măcar o șansa la pocainta.

  4. Dumnezeu a predestinat pe cei aleși, fără nici un criteriu de alegere, sa mearga in cer si ia forțat sa îl iubeasca in ciuda vointei lor. ( de ce nu iar fi ales pe toți oamenii nimeni nu știe)

  5. Ei vorbesc de siguranță a mintuirii dar nici ei nu sunt siguri dacă au fost sau nu aleși. Spun ca cred asta.

  6. Omul nu are nici o responsabilitate la mantuirea lui personala pentru ca a fost programat/forțat pentru cer si nu contează ce vrea omul, dacă Dumnezeu la programat, in cer cu el. Voia lui Dumnezeu o face predestinatul forțat de Dumnezeu.

  7. Cei aleși au fost plasati într-un balon si numai in balon avem liberă alegere, dar Dumnezeu duce balonul cu noi in el unde vrea el fără voia noastră. (suntem pacaliti)

  8. Mai câte unul spune ca Dumnezeu a implantat pe majoritatea in tari necrestine ca nu cumva sa ajungă sa audă de Hristos si sa se pocaiasca.

  9. Au intepenit crezul lor in cinci petale (tulip):

  A. Total depravity/inability (diavolului a distrus complet capacitatea omului de al alege pe Dumnezeu
  B. Unconditional Election (Dumnezeu a ales/predestinat pe unii la mantuire si pe restul la iad)
  C. Limited atonement ( Hristos nu a murit pentru intreaga lume ci numai pentru cei predestinati)
  D. Irresistible Grace ( omul nu poate sa îl respinga pe Dumnezeu. La convertire omul nu poate decât sa îl accepte be Hristos pentru ca așa a fost programat de Dumnezeu)
  E. Perseverance ( dacă ai fost ales, o sfarsesti cu bine prin perseverenta)

  Culmea ca tot ei sunt cei mai liberali. Mă gândeam ca dacă tot spun ei ca au fost aleși, as vedea mai mult decât o forma de evlavie la mulți din ei.

  Ar fi fost extraordinar de am fi fost toți creati roboti si programati sa facem numai voia Domnului.

  Din „păcate” nu este așa!

  • Frate Ben

   Lucrarile lui Dumnezeu sunt mult mai complicate si mai complexe decat incercam noi sa le prezentam.

   Cuvantul lui Dumnezeu ne vorbeste „cand intr-un fel, cand in altul” incercand sa ne prezinte o lucrare dumnezeiasca infinita, vesnica si foarte complexa , lucrare prezentata intr-un numar limitat de informatii car sunt cuprinse pe paginile Scripturilor.

   Nimeni nu intelege si nu detine in totalitate raspunsul absolut la toate intrebarile care se ridica in mod logic din cercetarea profetiilor biblice.

   As zice ca cu cat cunoastem mai mult din profetiile biblice, cu atata intelegem ca sunt si mai multe lucruri pe care nu le intelegem si nu le cunoastem.

   Si nici Dumnezeu nu vrea ca la nivelul acesta uman imperfectla noi sa cunoastem multe din tainele dumnezeiesti.
   .
   Apostolul Pavel insusi, spune ca „acum cunoastem in parte”
   1CORINTENI 13:9-10
   . Caci cunoastem in parte si prorocim in parte; . dar, cand va veni ce este desavarsit, acest „in parte” se va sfarsi.

   Adica Apostolul Pavel spune ca sungt taine Dumnezeiesti pe care nu le vom intelege decat atunci cand vom intra in Imparatia lui Dumnezeu si ne vom uni cu Dumnezeu prin Domnul Isus Hristos..

   Divergentele care apar intre teologii zilelor noastre, sunt datorita faptului ca fiecare curent teologic, se bazeaza pe o parte a adevarului si nu pe totalitatea revelatiilor, cuprinse in profetiile biblice.

   Si…fiecare are dreptate in ceea-ce sustine, fiind bazat pe profetiile care-I indreptatesc teoria, …dar teoria lui este rasturnata de informatiile cuprinse in alte profetii, care prezinta un alt aspect foarte diferit al aceleiasi revelatii divine.

   Am explicat intr-un alt mesaj ce sunt ANTINOMIILE BIBLICE….
   Profetiile sunt pline de astfel de forme de exprimare, adevarate in sensul lor, dar care aparent se exclude unele pe altele.

   Poate stii ceva si despre SIMBOLISTICA folosita in profetii,
   sau despre IMPLINIREA MULTIPLA A PROFETIILOR, despre prezentarea ALEGORICA a mesajului prophetic, sau despre INTERPOLARILE folosite in profetii
   Alte forme de exprimare sunt METONIMIA, EXPRIMARILE PARABOLICE, PERSONIFICARILE ; PROTOTIPURILE (sau umbra bunurilor viitoare) (Rom.5:14) etc, etc, etc.

   In multe profetii, -Dumnezeu vorbeste despre evenimente vesnice,ceresti, dar aceste taine sunt ascunse in diferite istorioare sau evenimente temporare si trecatoare . (nu stiu cum sa denumesc aceasta figura de stil).

   Motivul pentru care nu se inteleg PROFETIILE BIBLICE este (printre altele) si faptul ca multi nu inteleg cum Vorbeste Dumnezeu.

   Cat despre punctele pe care le-ai prezentat sunt foarte naïve….

   • Frate Ioan Basa
    De ce ai folosit cuvintele „antinomii biblice” si „teologie” deja ia-i pierdut pe majoritatea
    Data viitoare scrie si dumneata ceva lozinci…alea prind bine , fac priza la popor 🙂

   • Fr. Ioan

    Punctele care le-am prezentat sunt foarte naive dar asta este, fratii noștri reformati cred astfel de naivitati.

   • Fr. Ioan,

    Dacă totuși nu credeți in primele 8 puncte enumerate mai sus, măcar spuneti-ne ca nu credeți in ele si atunci am încheiat discuția.

    Din păcate, e cam imposibil sa fi reformat fără sa crezi aberatiile enumerate mai sus ale calvinistilor….

    Va rog cu obiectivitate si in mod demonstrativ sa incercati sa respingeti ( dacă puteți), punctele mele „naive”.

  • He he…. frate B.I. … subscriu si eu la afirmatia de mai sus… pareri naive… 🙂
   Noroc bun in studii

 32. Chiar daca cei mai multi nu au cunoscut nimic despre simbolistica folosita in profetii, sau prezentarea lor alegorica, si mai ales antinomie, despre metonimie,
  intelegerea Cuvintului lui Dumnezeu s-a facut prin Duhul, nu prin teologie.
  Unde este Duhul, este viata, acele forme moarte, mai bine zis intelepciunea
  omeneasca, Domnul a facut o de rusine.
  Fiti plini de Duhul, si veti avea intelepciune de la Dumnezeu, pe care, din nefericire, multi teologi nu o au, si in loc sa se preocupe de trairea prin Duhul si nu prin fire,
  ei se preocupa sa despice firul in patru,
  „In loc sa ridice privirea spre cer cind intelectul sau nu intelege si sa spuna:
  Doamne Tu stii lucrul acesta, , ei explica ingrozitor de multe lucruri pe care nu le stiu.
  Problema noastra , a evanghlicilor este ca stim prea multe lucruri,suntem prea isteti, avem prea multe raspunsuri.
  In loc sa spuna Doamne Tu stii !
  Iata o persoana inteleapta dpdv spiritual.”
  Dumnezeu face ceea ce face din pricina a ceea este EL.
  Stiu ca in cer este scrisa Ispasirea pentru intreaga lume. pentru ca a murit un CREATOR, a murit pentru creatura, pentru pacatul ei.

 33. Citesc și mă crucesc… Discuțiile de la această postare încep să semene – păstrând proporțiile, desigur (nu spun care) – cu teologia scolastică. După atâta logică (sau lipsă de logică) nu mai e decât un pas până la întrebări de genul: câți îngeri încap pe vârful unui ac sau putea Domnul Isus să se întrupeze într-un măgar (sau într-o piatră)? Admir râvna celor două tabere însă tare mi-e teamă că vă pierdeți vremea. Zelul de la această postare poate – chiar poate – fi folosit pentru o cauză mai bună, iar – după mintea mea – problematica arminiană/calvină nu e chiar un hill to die on…

 34. Frate Ben

  Spuneam intr-un alt mesaj ca neintelegerea multor taine profetice, (care se gasesc scrise in Cuvantul lui Dumnezeu), este

  1.) in primul rand, datorita faptului ca nu nu intelegem cum vorbeste Dumnezeu…

  2.) in al doilea rand nu sunt intelese deoarece nu sunt intelese alte lucrari la fel de importante pe care Dumnezeu ni le arata in profetii…
  .

  3.) si in al treilea rand nu intelegem tainele profetiilor deoarece lucrurile duhovnicesti, se inteleg numai cu o gandire duhovniceasca
  si ele se inteleg numai prin descoperire duhovniceasca…(din nefericire aceste taine profetice nu se invata in Seminarele Teologice).
  4.) intelegerea defectuoasa a unor mesaje profetice a fost cauzata deasemenea de traduceri incorecte care au schimbat complect sensul mesajului respectiv.
  Ex:Apoc 20:10

  Oricum, noi am inteles in mod corect, multe lucruri importante care sunt aratate in Invatatura Domnului Isus Hristos (sau in Invatatura Apostolica
  si care sunt cruciale mantuirii noastre.

  1.) Astfel am inteles ca noi venim in aceasta lume, morti in pacatul edenic, fiind despartiti de Dumnezeu.

  2.) Am inteles deasemenea ca nu este in puterea noastra sa iesim din aceasta stare de moarte si orice am face noi ,
  oricat de bine sau oricat de costisitor, nu va fi sufficient ca sa ne reabiliteze si sa ne uneasca din nou cu Dumnezeu .

  3.) Am inteles ca Dumnezeu a pregatit „Solutia” reabilitarii si vindecarii omenirii, si aceasta solutie este Domnul Isus Hristos si Jertfa Lui.
  4.) Am inteles ca in mantuire se intra pe „Calea cea stramta” prestabilita de Dumnezeu, si aceasta implica Intoarcerea la Domnul Isus Hristos,
  inseamna Pocainta , inseamna trairea in Neprihanire, Nasterea din Nou si umblarea in Sfintenie.

  5. Si am mai inteles ca Dumnezeu are planuri de viitor, marete si minunate cu omul.

  Ce insa se intelege mai putin, este cauza pentru care Dumnezeu a ales aceasta cale dificila, ca sa lucreze cu omenirea.

  Nu am inteles nici de ce un Dumnezeu Omnipotent a ingaduit caderea in pacat si de ce nu a luat nici o masura preventiva,
  curmand (si nimicind) raul inainte ca el sa ia nastere….

  Cand il intrebi pe un teolog contemporan unele taine profetice (care sunt scrise pe paginile Scripturii), si-l scoti din sabloanele si formele fixiste
  in care este cimentat, el iti va spune ca aceasta este problema lui Dumnezeu.
  Dar raspunsul acesta denota doar ignoranta si limitarea lui.

  Nu s-a inteles corect ce a fost Gradina Edenului (GENESA 2:8-) si nu s-a inteles natura acestei „gradini”….
  (in gandirea noastra fireasca, Edenul a fost o simpla gradina
  in care erau desigur si ceva copaci…probabil salbatici)
  .
  Ne-a fost frica sa vedem paralelismul dintre GENESA 2:8 si Ezec.28:13, sau Ezechiel 31:9 unde se dau alte detalii importante cu privire la Eden.
  Lagand si explicand cele doua pasaje profetice (care vorbesc despre aceeasi „Gradina a lui Dumnezeu”), toata teologia noastra s-ar fi impotmolit si s-ar fi rasturat acolo….

  Nu s-a inteles cum inca de la inceput, in Gradina Edenului, Satana era deja un Inger cazut si cum de avea putere sa-l influenteze negativ si sa-l amageasca pe om.

  Nu s-a inteles cum (si de ce), COPACII EDENULUI (Ezec.31:15-18), au ajuns sa fie aruncati in Locuinta Mortilor si nu stim ce s-a mai intamplat cu aceasta „gradina”….

  Daca Locuinta Mortilor este o dimensiune spiritual, cum se poate ca in aceasta dimensiune sa fie aruncati niste copaci materiali ?
  In Locuinta Mortilor ajung doar entitati spirituale deoarece aceasta dimensiune este o dimensiune spirituala.

  In mijlocul gradinii Edenului, Cartea Genesei arata ca erau doi pomi („pomul vietii” si „pomul cunostiintei binelui si raului”)

  .

  Nu stim ce au fost acesti pomi si nu stim nici motivul pentru care Dumnezeu i-a pus in mijlocul Edenului.
  Dar stim, ca asa dupa cum Copacii Edenului nu erau niste copaci fizici, tot asa nici acesti doi pomi nu erau niste pomi fizici.
  Ei in mod simbolic au reprezentat (si reprezinta), niste valori importanre dumnezeiesti care au guvernat Lumea Cereasca (sau Gradina lui Dumnezeu).
  Sunt mai multe teorii cu privire la cei doi pomi (si la rodul lor), dar asta este un alt subiect de discutie….

  Dar probabil cea mai spinoasa problema este problema mantuirii omului si mai ales problema condamnarii neconditionate si-a aruncarii unora
  in pedeapsa vesnica, in tortura si-n teroarea vesnica.

  Nu intelegem de ce Dumnezeu a facut un asemenea lucru si nu intelegem beneficiul pe care l-ar avea Dumnezeu din suferintele altora.
  Si cum aratam in alt mesaj, poate mai intelegem de ce oamenii mari vor fi aruncari in focul iadului, …dar de ce copii ?
  Din ipocrizie (si superficialitate ), insa afirmam ca Dumnezeu este justificat in ceea-ce face si spunem ca acei nenorociti isi merita soarta pe deplin…
  Aceasta gandire denota neintelegerea profetiilor, denota superficialitatea, ipocrizia si fatarnicia noastra.

  Si ca sa nu mai lungesc acest mesaj, vreau sa-ti spun ca doar atunci cand vei intelege ca iadul este o alta forma de manifestare
  a dragostei lui Dumnezeu, doar atunci vei incepe sa intelegi Lucrarea lui Dumnezeu….
  La fel ,doar atunci cand vei intelege cine sunt cei doi martori din Apocalipsa 11 , doar atunci vei intelege profetiile escatologice.
  Si cand vei intelege „Taina Tirului” (Isa.23:15), si cand vei intelege lucrarea cu Israel, Sodoma si Samaria (Ezec.16:55), atunci vei intelege cu adevarat
  Planul lui Dumnezeu de Reabilitare, de Vindecare si de Mantuire cu intreaga Lui creatie.
  Am spus cu intreaga Lui creatie si nu doar cu unii …mai favorizati.

  Nu uita insa, Dumnezeu este in total control cu Lucrarea Lui si El nu a facu nimic pentru nimicire….
  Inainte ca sa poata fi din nou folosit in Lucrarea lui Dumnezeu, „cazanul de arama” trebue sa fie trecut prin foc ca sa i se curateasca murdaria
  dinauntru, si sa i se curateasca rugina si spurcaciunile din el, (Ezechiel 24:11-13).
  Si nu uita nici faptul ca slava si maretia Casei lui Dumnezeu (Evr.3:6) in forma ei finala, va fi cu mult superioara celei dintai Case .
  Hagai 2:9.
  Slava acestei Case din urma va fi mai mare decat a celei dintai, zice Domnul ostirilor; si in locul acesta voi da pacea, zice Domnul ostirilor.”

  ISAIA 25:6-9
  Domnul ostirilor pregateste tuturor popoarelor pe muntele acesta, un ospat de bucate gustoase,
  un ospat de vinuri vechi,
  de bucate miezoase, pline de maduva, de vinuri vechi si limpezite.
  Si, pe muntele acesta, inlatura marama care acopera toate popoarele, si invelitoarea care infasura toate neamurile;
  nimiceste moartea pe vecie: Domnul Dumnezeu sterge lacrimile de pe toate fetele, si indeparteaza de pe tot pamantul
  ocara poporului Sau; da, Domnul a vorbit.
  In ziua aceea, vor zice: „Iata, acesta este Dumnezeul nostru, in care aveam incredere ca ne va mantui.
  Acesta este Domnul, in care ne incredeam, acum sa ne inveselim, si sa ne bucuram de mantuirea Lui!

  (apropo ! tot ce este aratat aici in Isaia 25 este spus in mod profetic si nu literar)….Frate Ben

  Spuneam intr-un alt mesaj ca neintelegerea multor taine profetice, (care se gasesc scrise in Cuvantul lui Dumnezeu), este

  1.) in primul rand, datorita faptului ca nu nu intelegem cum vorbeste Dumnezeu…

  2.) in al doilea rand nu sunt intelese deoarece nu sunt intelese alte lucrari la fel de importante pe care Dumnezeu ni le arata in profetii…
  .

  3.) si in al treilea rand nu intelegem tainele profetiilor deoarece lucrurile duhovnicesti, se inteleg numai cu o gandire duhovniceasca
  si ele se inteleg numai prin descoperire duhovniceasca…(din nefericire aceste taine profetice nu se invata in Seminarele Teologice).
  4.) intelegerea defectuoasa a unor mesaje profetice a fost cauzata deasemenea de traduceri incorecte care au schimbat complect sensul mesajului respectiv.
  Ex:Apoc 20:10

  Oricum, noi am inteles in mod corect, multe lucruri importante care sunt aratate in Invatatura Domnului Isus Hristos (sau in Invatatura Apostolica
  si care sunt cruciale mantuirii noastre.

  1.) Astfel am inteles ca noi venim in aceasta lume, morti in pacatul edenic, fiind despartiti de Dumnezeu.

  2.) Am inteles deasemenea ca nu este in puterea noastra sa iesim din aceasta stare de moarte si orice am face noi ,
  oricat de bine sau oricat de costisitor, nu va fi sufficient ca sa ne reabiliteze si sa ne uneasca din nou cu Dumnezeu .

  3.) Am inteles ca Dumnezeu a pregatit „Solutia” reabilitarii si vindecarii omenirii, si aceasta solutie este Domnul Isus Hristos si Jertfa Lui.
  4.) Am inteles ca in mantuire se intra pe „Calea cea stramta” prestabilita de Dumnezeu, si aceasta implica Intoarcerea la Domnul Isus Hristos,
  inseamna Pocainta , inseamna trairea in Neprihanire, Nasterea din Nou si umblarea in Sfintenie.

  5. Si am mai inteles ca Dumnezeu are planuri de viitor, marete si minunate cu omul.

  Ce insa se intelege mai putin, este cauza pentru care Dumnezeu a ales aceasta cale dificila, ca sa lucreze cu omenirea.

  Nu am inteles nici de ce un Dumnezeu Omnipotent a ingaduit caderea in pacat si de ce nu a luat nici o masura preventiva,
  curmand (si nimicind) raul inainte ca el sa ia nastere….

  Cand il intrebi pe un teolog contemporan unele taine profetice (care sunt scrise pe paginile Scripturii), si-l scoti din sabloanele si formele fixiste
  in care este cimentat, el iti va spune ca aceasta este problema lui Dumnezeu.
  Dar raspunsul acesta denota doar ignoranta si limitarea lui.

  Nu s-a inteles corect ce a fost Gradina Edenului (GENESA 2:8-) si nu s-a inteles natura acestei „gradini”….
  (in gandirea noastra fireasca, Edenul a fost o simpla gradina
  in care erau desigur si ceva copaci…probabil salbatici)
  .
  Ne-a fost frica sa vedem paralelismul dintre GENESA 2:8 si Ezec.28:13, sau Ezechiel 31:9 unde se dau alte detalii importante cu privire la Eden.
  Lagand si explicand cele doua pasaje profetice (care vorbesc despre aceeasi „Gradina a lui Dumnezeu”), toata teologia noastra s-ar fi impotmolit si s-ar fi rasturat acolo….

  Nu s-a inteles cum inca de la inceput, in Gradina Edenului, Satana era deja un Inger cazut si cum de avea putere sa-l influenteze negativ si sa-l amageasca pe om.

  Nu s-a inteles cum (si de ce), COPACII EDENULUI (Ezec.31:15-18), au ajuns sa fie aruncati in Locuinta Mortilor si nu stim ce s-a mai intamplat cu aceasta „gradina”….

  Daca Locuinta Mortilor este o dimensiune spiritual, cum se poate ca in aceasta dimensiune sa fie aruncati niste copaci materiali ?
  In Locuinta Mortilor ajung doar entitati spirituale deoarece aceasta dimensiune este o dimensiune spirituala.

  In mijlocul gradinii Edenului, Cartea Genesei arata ca erau doi pomi („pomul vietii” si „pomul cunostiintei binelui si raului”)

  .

  Nu stim ce au fost acesti pomi si nu stim nici motivul pentru care Dumnezeu i-a pus in mijlocul Edenului.
  Dar stim, ca asa dupa cum Copacii Edenului nu erau niste copaci fizici, tot asa nici acesti doi pomi nu erau niste pomi fizici.
  Ei in mod simbolic au reprezentat (si reprezinta), niste valori importanre dumnezeiesti care au guvernat Lumea Cereasca (sau Gradina lui Dumnezeu).
  Sunt mai multe teorii cu privire la cei doi pomi (si la rodul lor), dar asta este un alt subiect de discutie….

  Dar probabil cea mai spinoasa problema este problema mantuirii omului si mai ales problema condamnarii neconditionate si-a aruncarii unora
  in pedeapsa vesnica, in tortura si-n teroarea vesnica.

  Nu intelegem de ce Dumnezeu a facut un asemenea lucru si nu intelegem beneficiul pe care l-ar avea Dumnezeu din suferintele altora.
  Si cum aratam in alt mesaj, poate mai intelegem de ce oamenii mari vor fi aruncari in focul iadului, …dar de ce copii ?
  Din ipocrizie (si superficialitate ), insa afirmam ca Dumnezeu este justificat in ceea-ce face si spunem ca acei nenorociti isi merita soarta pe deplin…
  Aceasta gandire denota neintelegerea profetiilor, denota superficialitatea, ipocrizia si fatarnicia noastra.

  Si ca sa nu mai lungesc acest mesaj, vreau sa-ti spun ca doar atunci cand vei intelege ca iadul este o alta forma de manifestare
  a dragostei lui Dumnezeu, doar atunci vei incepe sa intelegi Lucrarea lui Dumnezeu….
  La fel ,doar atunci cand vei intelege cine sunt cei doi martori din Apocalipsa 11 , doar atunci vei intelege profetiile escatologice.
  Si cand vei intelege „Taina Tirului” (Isa.23:15), si cand vei intelege lucrarea cu Israel, Sodoma si Samaria (Ezec.16:55), atunci vei intelege cu adevarat
  Planul lui Dumnezeu de Reabilitare, de Vindecare si de Mantuire cu intreaga Lui creatie.
  Am spus cu intreaga Lui creatie si nu doar cu unii …mai favorizati.

  Nu uita insa, Dumnezeu este in total control cu Lucrarea Lui si El nu a facu nimic pentru nimicire….
  Inainte ca sa poata fi din nou folosit in Lucrarea lui Dumnezeu, „cazanul de arama” trebue sa fie trecut prin foc ca sa i se curateasca murdaria
  dinauntru, si sa i se curateasca rugina si spurcaciunile din el, (Ezechiel 24:11-13).
  Si nu uita nici faptul ca slava si maretia Casei lui Dumnezeu (Evr.3:6) in forma ei finala, va fi cu mult superioara celei dintai Case .
  Hagai 2:9.
  Slava acestei Case din urma va fi mai mare decat a celei dintai, zice Domnul ostirilor; si in locul acesta voi da pacea, zice Domnul ostirilor.”

  ISAIA 25:6-9
  Domnul ostirilor pregateste tuturor popoarelor pe muntele acesta, un ospat de bucate gustoase,
  un ospat de vinuri vechi,
  de bucate miezoase, pline de maduva, de vinuri vechi si limpezite.
  Si, pe muntele acesta, inlatura marama care acopera toate popoarele, si invelitoarea care infasura toate neamurile;
  nimiceste moartea pe vecie: Domnul Dumnezeu sterge lacrimile de pe toate fetele, si indeparteaza de pe tot pamantul
  ocara poporului Sau; da, Domnul a vorbit.
  In ziua aceea, vor zice: „Iata, acesta este Dumnezeul nostru, in care aveam incredere ca ne va mantui.
  Acesta este Domnul, in care ne incredeam, acum sa ne inveselim, si sa ne bucuram de mantuirea Lui!

  (apropo ! tot ce este aratat aici in Isaia 25 este spus in mod profetic si nu literar)….

  • Frate Ioan,
   imi cer iertare ca am fost prea abrupta cind am scris, eram
   deja tensionata de discutiile usuratice din partea unora
   Poate ca v-am jigint cu ceva, deci va rog sa ma iertati.
   Vad ca v-ati straduit sa dati explicatii amanuntite, pe care le am citit de data asta.
   Domnul sa ne descopere Tainele LUI numai cind va vrea EL:
   sa ne ajute Domnul sa facem ce ne spune Scriptura pentru largirea Imparatiei .
   Pina atunci sa asteptam in liniste si pace Voia LUI;
   nimeni nu poate patrunde cele ce in parte vor raminea ascunse
   si le vom sti ACOLO si ATUNCI.
   Trebuie sa acceptam ca nu la toti ni se da egal intelegerea unor lucruri, sa acceptam ca fiind atatea pareri, evident apar greseli pentru ca adevarul este numai UNUL . Si daca ne smerim si ne iubim nu pierdem nimic, ba facem placere Domnului, atata timp cat este vorba de interpretari. Daca sunt rataciri, pacate si duhuri straine, atunci, trebuie sa fim treji, dar si atunci trebuie sa fim smeriti si cu mila de cei inselati. S-ar putea ca Domnul sa salveze dintre ei, iar noi sa vedem ca El i-a iubit si pe ei.

   • Tare frumos arata ce-ati scris. Lectie buna pentru toti cei care se infierbanta. La ce sa ajute vorbirea din si despre Cuvant cu sulita firii indreptata inspre cel care trebuie sa ne fie frate, cel pe care trebuie sa-l ajutam
    Moment prielnic insa si pentru cercetare proprie.

    Spuneti: „Domnul sa ne descopere Tainele LUI numai cind va vrea EL:”

    Unde-i liberul arbitru? Nu avem toate resursele puse la dispozitia noastra?
    Daca ceea ce nu cunoastem este taina si fiind taina numai prin gratie divina cunoastem la momentul hotarat de Dumnezeu (asa cum spuneati), oare nu acelasi lucru se aplica si la ceea ce deja cunoastem (ni s-a descoperit anterior) ca fiind tot prin har si hotarat de Dumnezeu?
    Mai concret: privind inainte si mai adanc la lucrurile duhovnicesti stim ca, cu vointa noastra nu putem face nimic sa le pricepem, inseamna ca si ceea ce cunoastem este tot pentru ca El a binevoit sa ne descopere taina voiei Sale, dupa planul pe care-l alcatuise in Sine insusi.
    Va sa zica privind in viitor recunoastem ca e doar daca si cand va voii El, dar dupa aceea devine automat meritul nostru, rodul vointei libere?
    Nu uitati ca nu carnea si sangele i-a descoperit lui Petru cine-i Hristosul, ci i-a fost revelat de Tatal din ceruri.

    „Trebuie sa acceptam ca nu la toti ni se da…”

    Asta spunem si noi cei care ne bizuim doar pe har, ca „ni se da” dar nu in baza vointei noastre, ca daca ar fi in baza vointei noastre nu am mai spune „cand vrea El” pentru ca voia noastra ar fi esentiala in ce priveste infaptuirea, stiind ca Dumnezeu atata asteapta:sa vrem.

    Iar la sfarsit spuneti ca „S-ar putea ca Domnul sa salveze dintre ei…”
    De ce nu spuneti ca „poate unii vor voii”?
    Poate lucrurile astea ajuta si lamuresc pe cei sinceri in cautarea adevarului, pe cei care sant intre cele doua intelegeri discutate aici.

 35. predestinat,
  „Va sa zica privind in viitor recunoastem ca e doar daca si cand va voii El, dar dupa aceea devine automat meritul nostru, rodul vointei libere?”

  Se vorbea despre alegere, nu despre viata de copil a lui Dumnezeu.
  Daca am ales ca DOMN pe Dumnezeu, inseamna ca de acum EL imi conduce viata mea.
  Fratele pastor in postarea de fata, arata ca suntem fiinte cu vointa proprie,
  nefiind ca celelalte obiecte materiale;
  si cred ca Domnul se bucura ca este ales, nu impus, nu ar mai avea nicio bucurie;
  apoi fiind copiii LUI deja, ne descopera fiecaruia lucrurile Sale,
  atit cit EL considera ca trebuie sa cunoastem pentru sfintirea noastra si ca sa marturisim despre EL altora.
  Numai Domnul stie TOTUL, noi cunoastem doar in parte;
  EL sa ne ajute pe toti sa-L iubim pe EL si pe frati si sa ne cercetam , da, precum spui.

  • Am citit ceva care mi se pare cel mai aproape de adevar.

   „Dumnezeu este bun pentru toti care Ii accepta bunatatea .
   Si pentru aceia care resping bunatatea Sa, nici Dumnezeul Atotputernic nu poate face nimic daca este sa permita omului sa aiba libera vointa – si eu cred in libera vointa .
   Libera vointa a fost data ca un cadou din partea lui Dumnezeu-EL ne-a dat o mica suveranitatete temporara din suveranitatea SA absoluta.
   El a spus „Iti voi permite , intr-un mic cadru, sa fii propriul tau sef si sa alegi sa mergi in cer sau in iad”.
   Daca un om nu accepta bunatatea lui Dumnezeu, atunci trebuie sa aiba parte de asprimea lui Dumnezeu fata de toti cei care continua in revolta morala impotriva tronului lui Dumnezeu si in rebeliune fata de legile cinstite ale lui Dumnezeu.
   Dumnezeu nu poate face nimic si astfel , dreptatea SA ii respinge pe oamenii de felul acesta.”
   AWTozer -Atributele lui Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: