PREDESTINAREA, LIBERUL ARBITRU ȘI VICLENIA

Am primit de la cineva o istorioară, sper că nu este adevărată 🙂 :

Se spune că un grup de teologi s-au certat și divizat pe motive… teologice legate de predestinare și liber arbitru. De rău ce s-au insultat nici nu au mai vrut să audă unii de alții. Un tânăr a analizat situația și i s-a părut că ar fi mai bine cu cei ce credeau în predestinare, așa că s-a prezentat la ușa acestora. ”Cine ești și cine te-a trimis aici?” l-au întrebat ei cam cu ostilitate. ”Nimeni nu m-a trimis, s-a mirat tânărul, am venit din propria mea alegere. ”Liber arbitru! au răcnit teologii și… l-au dat afară. ”Du-te la ceilalți!” s-au mai răstit la el. Sărmanul teolog a bătut sfios la cealaltă ușă. ”Poftim, l-au îmbiat cei cu liberul arbitru, cum de te-ai hotărât să vii la noi?” ”Păi, nu m-am hotărât, m-au trimis ceilalți.” ”Predestinare! l-au mustrat și aceștia, ieși afară!”

Acum, trecând la cele serioase, vă propun o soluție de bun simț:

Căci propovăduirea noastră nu se întemeiază nici pe rătăcire, nici pe necurăţie, nici pe viclenie.” 1 Tesaloniceni 2:3

 1. Nu putem crede ceea ce nu putem predica. Ar fi o dovadă de viclenie să le spunem TUTUROR oamenilor cărora le predicăm Evanghelia că Isus îi primește și îi mântuiește, ca apoi să adăugăm celor convertiți, ”da, dar știți, numai dacă ați fost predestinați și asta se va vedea abia atunci când muriți și nu mai aveți cum să cădeți din credință”. Iar, ar fi o dovadă de mârșăvie să zicem că toți cei ce nu se pocăiesc (imediat) au fost predestinați pentru iad, căci… dacă se pocăiesc mai târziu? Crezul predestinării pune prea multe lucruri sub semnul întrebării și nu oferă nicio garanție de mântuire, măcar că asta pretinde că ar fi.
 2. Nu putem predica celor nemântuiți o altă evanghelie decât aceea pe care o predicăm credincioșilor, sub cuvânt – perfid – că aceasta ar fi o chestiune de maturitate. În Evrei 5,6 ”cele desăvârșite” și ”hrana tare” au în vedere părăsirea păcatului și îmbrățișarea suferinței pentru Hristos. A spune altceva este o dovadă de viclenie.
 3. Liberul arbitru nu anulează sub nicio formă faptul că Dumnezeu oferă prin Hristos o mântuire completă, desăvârșită, la care nu se poate adăuga nimic, ci aduce în prim plan spiritul de responsabilitate de care trebuie să dea dovadă un creștin în primirea, păstrarea și propovăduirea Evangheliei adevărate!Predestinarea, sub cuvânt că afirmă suveranitatea lui Dumnezeu, anulează orice obligație umană și, prin urmare, consideră irelevante toate pasajele biblice care îndeamnă și motivează oamenii la… orice, începând cu acceptarea lui Isus Hristos ca unic Mântuitor și până la responsabilitatea rodirii. Ioan 15 este categoric în acest sens, adică toate lucrurile vin de la sine în viața unui credincuios responsabil:

1 Eu sunt adevărata Viţă, şi Tatăl Meu este Vierul.
2 Pe orice mlădiţă care este în Mine, şi n-aduce rod, El o taie; şi pe orice mlădiţă care aduce rod, o curăţă, ca să aducă şi mai mult rod.
3 Acum voi sunteţi curaţi, din pricina Cuvântului pe care vi l-am spus.
4 Rămâneţi în Mine, şi Eu voi rămâne în voi. După cum mlădiţa nu poate aduce rod de la sine, dacă nu rămâne în viţă, tot aşa nici voi nu puteţi aduceţi rod, dacă nu rămâneţi în Mine.
5 Eu sunt Viţa, voi sunteţi mlădiţele. Cine rămâne în Mine şi în cine rămân Eu aduce mult rod; căci despărţiţi de Mine nu puteţi face nimic.
6 Dacă nu rămâne cineva în Mine, este aruncat afară, ca mlădiţa neroditoare, şi se usucă; apoi mlădiţele uscate sunt strânse, aruncate în foc, şi ard.
7 Dacă rămâneţi în Mine şi dacă rămân în voi cuvintele Mele, cereţi orice veţi vrea, şi vi se va da.
8 Dacă aduceţi mult rod, prin aceasta Tatăl Meu va fi proslăvit; şi voi veţi fi astfel ucenicii Mei.
9 Cum M-a iubit pe Mine Tatăl, aşa v-am iubit şi Eu pe voi. Rămâneţi în dragostea Mea.
10 Dacă păziţi poruncile Mele, veţi rămâne în dragostea Mea, după cum şi Eu am păzit poruncile Tatălui Meu şi rămân în dragostea Lui.
11 V-am spus aceste lucruri, pentru ca bucuria Mea să rămână în voi, şi bucuria voastră să fie deplină.
12 Aceasta este porunca Mea: să vă iubiţi unii pe alţii, cum v-am iubit Eu.
13 Nu este mai mare dragoste decât să-şi dea cineva viaţa pentru prietenii săi.
14 Voi sunteţi prietenii Mei, dacă faceţi ce vă poruncesc Eu.
15 Nu vă mai numesc robi, pentru că robul nu ştie ce face stăpânul său; ci v-am numit prieteni, pentru că v-am făcut cunoscut tot ce am auzit de la Tatăl Meu.
16 Nu voi M-aţi ales pe Mine; ci Eu v-am ales pe voi; (este vorba de cei 11, dar, iată, chiar și ei sunt responsabili!) şi v-am rânduit să mergeţi şi să aduceţi rod, şi roada voastră să rămână, pentru ca orice veţi cere de la Tatăl, în Numele Meu, să vă dea.

Orice altceva ar fi o dovadă de viclenie.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

41 răspunsuri sa “PREDESTINAREA, LIBERUL ARBITRU ȘI VICLENIA”

 1. Domnule pastor Cristian Ionescu, ce părere aveți de punctul meu de vedere ? Este un punct de vedere biblic ? Ce părere aveți de afirmația ”Mântuirea se poate pierde DACĂ NU RĂMÂNEM ÎN HARUL LUI DUMNEZEU” ?!? Dacă vă răpesc prea mult timp, rugându-vă să citiți modestul meu articol, atunci vă rog ca măcar să ascultați predica audio respectivă care pe mine m-a pus pe gânduri la modul cel mai serios posibil…

  Fiți binecuvântat !

  http://tomisthecat.ro/mantuirea-se-poate-pierde-daca-nu-ramanem-in-harul-lui-dumnezeu/

 2. Originala idea.. inca nu am mai auzit-o..
  🙂

  • Gabe Bogdan, nici eu n-am mai auzit-o… până de curând…
   Ideea este nu numai originală ci mai ales fundamentată scriptural doar că n-am mai auzit-o noi până în ziua de azi, am auzit-o recent dar asta nu e o problema, Domnul a lucrat s-o auzim…
   Eu propun SĂ RĂMÂNEM ÎN HARUL LUI DUMNEZEU ! Ce zici ?!?

   • Din Scriptura se intelege clar ca mintuirea se poate pierde din cauza inimii care este rea si necredincioasa-Evrei 3-12
    3-6 din pricina neascultarii lor, dupa ce li s-a vestit veste buna;
    atunci cind nu ti duci mintuirea la capat;nu retin textul
    daca nu asculti de Dumnezeu, esti taiat din VITA(ion15)
    daca, daca, daca..daca nu ai Roada Duhului Sfint..etc.
    Cei „alesi” nu intra aici, ei il au pe domnul Calvin.
    Domnul Dumnezeu a dat TOTUL si vrea TOTUL;
    nici o particica din noi nu vrea ca sa apartina celui rau.
    Domnul este un Dumnezeu gelos.

   • Pai exact asta spuneam si eu, in har, fara nici o adaugare… 🙂

 3. Frate pastor,
  mult m -au chinuit cele de la Ioan 15, in cele din urma am renuntat,
  si acum de fapt nu stiu cum este sa fii in Hristos si sa nu aduci rod,
  drept pentru care esti taiat;
  cel ce aduce rod si este taiat si curatit este limpede.
  Va rog frumos daca aveti vreme a mi explica cele de mai sus;
  Romani 9 numai de la dvstra l am inteles; dar lasasem cele doua deoparte la”neintelese” (Rom 9 si Ioan15)
  Multumesc !

 4. staţi să vedeţi ce comentarii penibile dau reformaţii la Ioan 15….nu le ştiaţi?

 5. Frate Cristian,

  Pe 10 May a-ti implinit virsta de 50 de ani, DUMNEZEU SA VA BINECUVINTEZE SA VA DE-A SANATATE SI PUTERE INCA 50 DE ANI ,DUMNEZEU SA VA TINA IN PUTEREA DUHULUI SFINT

 6. Dar cum rămâne cu Ioan 3 și nașterea din nou? Ce contribuție am avut noi la nașterea fizică? Niciuna! Ce contribuție ar puteta avea un om mort în păcatele lui, la nașterea din nou? Niciuna. Cum poate un om mort să răspundă sau să ia o decizie? Nicicum. Duhul Sfânt vine în om, îl trezește din moarte și apoi el poate să facă anumite lucruri, pe care dvs vă place să le numiți „liber arbitru”. Este omul în stare să-L aleagă pe Dumnezeu? Niciodată. Dacă ar fi liberul arbitru, nici un om nu l-ar alege pe Dumnezeu, pentru că firea pământească cu care ne naștem nu ne îndeamnă la cele duhovnicești, sub nici o formă.
  Dumnezeu predestinează, „chiar și pe cel rău pentru ziua nenorocirii” (Prov. 15:4), dar acest lucru nu mă scapă de responsabilitate, cu atât mai mult.

  • Cum am mai spus, a încerca să gândim cu mintea lui Dumnezeu e greu…

  • Ioan 6
   44. Nimeni nu poate veni la Mine, daca nu-l atrage Tatal, care M-a trimis; si Eu il voi invia in ziua de apoi.
   45. In Proroci este scris: „Toti vor fi invatati de Dumnezeu.” Asa ca oricine a ascultat pe Tatal si a primit invatatura Lui vine la Mine.

   Versetul 45 de mai sus te contrazice. Tu zici ca omul nu e in stare niciodata sa Il aleaga pe Dumnezeu. Isus spune ca toti vor fi invatati de Dumnezeu si ca oricine a ascultat pe Tatal si a primit invatatura Lui vine la El. Aici vorbeste de cei morti spiritual despre care tu zici ca nu pot sa Il aleaga pe Dumnezeu. Tu Il contrazici pe Isus. El zice ca un om mort spiritual poate asculta pe Tatal si poate primi invatatura Lui.

   Si Pavel ne arata ca orice om (mort spiritual) are il el descoperirea lui Dumnezeu pentru ca El ii arata asa ca nu poate sa se dezvinovateasca.

   Romani 1
   19. Fiindca ce se poate cunoaste despre Dumnezeu le este descoperit in ei, caci le-a fost aratat de Dumnezeu.
   20. In adevar, insusirile nevazute ale Lui, puterea Lui vesnica si dumnezeirea Lui se vad lamurit, de la facerea lumii, cand te uiti cu bagare de seama la ele in lucrurile facute de El. Asa ca nu se pot dezvinovati;
   21. fiindca, macar ca au cunoscut pe Dumnezeu, nu L-au proslavit ca Dumnezeu, nici nu I-au multumit; ci s-au dedat la gandiri desarte, si inima lor fara pricepere s-a intunecat.
   22. S-au falit ca sunt intelepti, si au innebunit;
   23. si au schimbat slava Dumnezeului nemuritor intr-o icoana care seamana cu omul muritor, pasari, dobitoace cu patru picioare si taratoare.

   Deci, un om (mort spiritual) are in el descoperirea lui Dumnezeu. Acest om (mort spiritual) are capacitatea sa Il asculte pe Tatal si sa primeasca invatatura Lui daca vrea. Daca face acest lucru atunci Il poate primi si pe Isus care ii da viata vesnica.
   Se pare ca mort spiritual nu inseamna ceea ce ai scris tu mai sus…
   Un om mort spiritual nu poate avea nici o contributie la nasterea din nou in sensul ca nu poate sa o produca dar poate sa o doreasca si sa o aleaga. Nasterea din nou o face Duhul dupa ce omul a ales sa o aleaga 🙂

  • Romani 1
   28. Fiindca n-au cautat sa pastreze pe Dumnezeu in cunostinta lor, Dumnezeu i-a lasat in voia mintii lor blestemate, ca sa faca lucruri neingaduite.
   29. Astfel, au ajuns plini de orice fel de nelegiuire, de curvie, de viclenie, de lacomie, de rautate; plini de pizma, de ucidere, de cearta, de inselaciune, de porniri rautacioase; sunt soptitori,
   30. barfitori, uratori de Dumnezeu, obraznici, trufasi, laudarosi, nascocitori de rele, neascultatori de parinti,
   31. fara pricepere, calcatori de cuvant, fara dragoste fireasca, neinduplecati, fara mila.
   32. Si, macar ca stiu hotararea lui Dumnezeu, ca cei ce fac asemenea lucruri sunt vrednici de moarte, totusi, ei nu numai ca le fac, dar si gasesc de buni pe cei ce le fac.

   Cei care nu au cautat sa pastreze pe Dumnezeu in cunostinta lor au fost lasati in voia mintii lor si au ajuns sa Il urasca pe Dumnezeu. Vezi ca acesti oameni au facut ceva avand liber arbitru si stiau ce fac.

   Problema mortii spirituale consta in faptul ca omul se lasa condus de mintea lui in loc de spirit. De aceea se numeste pomul interzis pomul cunostintei binelui si raului. De aceea zice Pavel ca cei ce sunt condusi de Duhul sunt fiii lui Dumnezeu.
   Romani 8
   1. Acum, dar, nu este nicio osandire pentru cei ce sunt in Hristos Isus, care nu traiesc dupa indemnurile firii pamantesti, ci dupa indemnurile Duhului.
   ….
   5. In adevar, cei ce traiesc dupa indemnurile firii pamantesti umbla dupa lucrurile firii pamantesti; pe cand cei ce traiesc dupa indemnurile Duhului umbla dupa lucrurile Duhului.
   6. Si umblarea dupa lucrurile firii pamantesti este moarte, pe cand umblarea dupa lucrurile Duhului este viata si pace.
   7. Fiindca umblarea dupa lucrurile firii pamantesti este vrajmasie impotriva lui Dumnezeu, caci ea nu se supune Legii lui Dumnezeu si nici nu poate sa se supuna.
   8. Deci cei ce sunt pamantesti nu pot sa placa lui Dumnezeu.
   9. Voi insa nu mai sunteti pamantesti, ci duhovnicesti, daca Duhul lui Dumnezeu locuieste in adevar in voi. Daca n-are cineva Duhul lui Hristos, nu este al Lui.
   ….
   14. Caci toti cei ce sunt calauziti de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu.

   Asa cum vedem in Geneza 4 Dumnezeu ii vorbeste lui Cain si acesta Il aude. Cain era un om cazut. Moartea spirituala nu inseamna ca nu mai auzi vocea Domnului ci ca nu mai poti trai dupa indemnul Duhului si esti condus de fire ceea ce duce la moarte. Acest lucru nu iti anihileaza capacitatea de a-L auzi pe Dumnezeu si nici dorinta de a-L urma atata doar ca nu mai poti sa traiesti in Duhul si pentru asta este nevoie de nasterea din nou.

  • Adi Gaspar, ca Duhul Sfânt să producă NAȘTEREA DIN NOU în noi (lucrare exclusiv supranaturală de sorginte divină) a fost necesar ca mai întâi SĂ SPUNEM ”DA” adică SĂ-I PERMITEM DOMNULUI să înceapă lucrarea Sa în inimile noastre (eu cred că MÂNTUIREA ESTE UN PROCES și nu cred că mântuirea survine cu una cu două, uite-așa, gata, ”sunt mântuit” că așa zicem noi, neoprotestanții dar viața noastră este așa cum este, Domnul să aibă milă și să ne cerceteze pe fiecare…

   ”…duceţi până la capăt mântuirea voastră, cu frică şi cutremur !”
   (Filipeni 2:12)

   Știu că expresia SĂ-I PERMITEM DOMNULUI sună ciudat dar așa a găsit cu cale Domnul că atunci când l-a creat, i-a conferit statutul de OM LIBER, cu voință proprie, cu decizie proprie…

   Dumnezeu NU TRECE PESTE VOINȚA ȘI DECIZIA OMULUI pentru că Domnul NU ESTE un tiran, un dictator / monarh absolutist care calcă în picioare voința și decizia omului, NU DOREȘTE să aibă niște supuși de tip ”roboți” ce n-au de ales, n-au ce să facă, n-au alternativă, nu pot alege între mai multe variante, nu pot decide nimic pentru ei, nu pot să crâcnească sau să miște în front… Eu cred că bunul Dumnezeu nu poate să fie așa… n-are cum să fie așa… nu va fi niciodată așa… Refuz să cred că Își dorește niște ”mașini de închinare”. Dacă vroia acest lucru, atunci sunt sigur că ar fi creat niște ROBOȚI, nicidecum oameni…

  • Este versetul 25 din Ioan 5 de unde eu înteleg ca Dumnezeu da „capacitatea” omului mort spiritual – cum am fost si eu pana acum sase ani, – de a auzi glasul Fiului, si apoi este „liberul arbitru” al omului ca – cei ce-l vor asculta vor învia.

  • „Cred ca ar trebui sa eliminam orice limbaj usuratic,

   Nu ma pot inchina unui Dumnezeu care este perfect numai 99%;
   dragostea SA este si ea 100%, daca nu cred asta, caut sa-l explic in limita gindirii mele omenesti .
   EL are TOATA dragostea, toata dreptatea, etc.
   Un dumnezeu care ajuta sa ti treaca un circel, sau sa cistige o echipa de fotbal, e un dumnezeu ieftin.
   Cu atit mai mult un dumnezeu care fabrica suflete pentru iad;
   aceala poate fi un diavol cel mult.
   Americanii educati pot crea dumnezei , ca si paginii.
   Un dumnezeu al imaginatiti, dar acesta nu este adevaratul Dumnezeu.
   Crestinismul decade si ajunge in mocirla, pentru ca dumnezeul crestinismului modern, nu este Dumnezeul Bibliei.
   Nu este Dumnezeul lui Avraam Israel si Iacov.
   Dumnezeu nu a ajuns in dificultate ca nu a reusit sa lamureasca problema politicii externe cu arhanghelii,
   EL a facut pamintul cu bucurie, si florile si iarba, si pasarile;
   nu le a facut ca sa le arda in iazul de foc.
   Cu atit mai mult pe oamenii pentru care a dat chiar pe Fiul Sau la moarte.
   Lucrarea SA este desavirsita!
   El a dat pe Fiul neobligat de nimeni, ca un TATA iubitor,
   este coplesitor, vesnic, infinit, atotintelept, si nemarginit.
   Oamenii care nu L inteleg Ii pun limite,
   fericita Sa bunavointa L-a facut sa -L dea pe Fiul Sau pentru toti oamenii, ca ei sa fie rascumparati.
   CINEVA care este deasupra Universului si se bucura in EL Insusi,
   si nu s-ar bucura daca ar fi facut si suflete pentru focul vesnic, de aceea le-a dat posibilitatea sa aleaga, ceea ce EL a pregatit pentru TOTI oamenii.
   Un Dumnezeu DREPT nu poate gindi ne-drept.
   EL vrea inchinatori adevarati, nu “facuti” ”

   PS scrie ca iadul a fost pregatit pentru diavol si ingerii lui.

   • Elisa, sunt întru totul de acord cu punctul tău de vedere.
    Fii binecuvântată ! Filipeni 4:8

    • Tomis the Cat,
     Multumesc,
     acum am reascultat lectia a-15 a , din Romani 9,
     este vorba de alegerea fireasca a israelitior, ca descendenta genetica ;
     in vechiul legamint este o alegere arbitrara a unei natiuni;
     dar in Noul Legamint ORICINE crede este copilul lui Dumnezeu, NIMENI nu este respins.
     Dumnezeu nu poate fi tras la raspundere chiar daca ar fi facut o separatie intre oameni;dar nu a facut asta;
     EL are o indelunga rabdare, pentru ca NICIUNUL sa nu piara ci toti sa vina la pocainta;acesta este Harul,
     har din belsug , har pentru toti!
     Toti sa vina la pocainta !
     http://www.elimro.com/index.php?option=com_hdflvplayer&id=196&Itemid=89
     Ar fi indicat sa ascultam toata Lectia a 15 a;
     am putea avea alte puncte de vedere, cele dupa Cuvint, si nu dupa te-ologie!!

 7. Pentru Adi Gaspar,
  nu uita cá noi nu sántem doar fire pámánteascá.La cáderea omului in grádiná,acesta a devenit rob al celui de care a ascultat dar totusi era El;adicá Adam(creatia Lui Dumnezeu)creatura perfectá dar cázutá.
  Constiinta din om l-a fácut sá vadá cá a pácátuit inainte ca Dumnezeu sá stea de vorbá cu el.Acolo unde credinta in Hristos n-a ajuns,Dumnezeu va judeca lumea dupá constiintá.
  La intrebarea : ce contributie avem noi la mántuire iti ráspund acum:100/%
  si binenteles cá se finalizeazá cu 100/% din partea Lui Dumnezeu.
  Dumnezeu ne descoperá ,(in felurite forme)noi acceptám(prin necaz,de buná voie,…) si el ne mántuie.

  • „…ce contributie avem noi la mántuire iti ráspund acum:100/%”

   Poate ai vrut sa spui altcumva si ai formulat gresit…..
   Varianta 1: Oamenii nu au nici o contributie la mantuire; oamenii pot doar accepta sau respinge mantuirea primita in dar, fara bani si fara plata…deci contributia omului e „0”
   Varianta 2: Singura „contributie” a omului la procesul spre mantuire sunt cuiele…

   • Frate Cornel, ma surprinde faptul ca in viziunea ta ” duceti mintuirea cu frica si cutremur” sunt doar vorbe fara acoperire? Tu spui O %? Nu te inteleg.
    Ca sfirsit al credintei vom primi mintuirea. Credinta fara fapte este moarta. Chiar nu se vede rolul nostru in ducerea mintuirii pina la capat? Probabil ca se poate si altfel decit in biblie, dar ca rezultatul va fi diferit. Fii binecuvintat

 8. Nu frate cornel,nu am vrut sá spun altcumva…
  Dacá nu accepti 100/% voia Lui NU esti mántuit
  Dacá nu-ti predai 100/% inima,…
  Dacá contribui 0/% atunci ai 0 sanse de mántuire.Cum sá nu contribui la mántuire?
  Evreii priveau bine la sarpe-tráiau
  Au uns usiorii,au tráit…stiu cá stiti si celelalte mule exemple.
  Intrebarea mea:au contribuit toti acestia? da .Au fost salvati pe meritul lor?Nu

 9. Nasterea din nou……….

  Totul incepe cu semänatul…….

  Mergeti si vestiti Evanghelia pänä la marginile pämäntului….

  Semänätorul iese la semänat ……Cuväntul fiind sämänta bunä
  Ea cade längä drum,pe stäncä,intre spini si in pämänt bun
  Cuväntul lui Dumnezeu nu se intoarce la Tatäl färä sä aducä rod tocmai pentru cä Sämänta cade si in pämänt bun.Acestia sänt oamenii care träiesc in intuneric, sub povara ( robia) päcatului, dar atunci cänd primesc lumina si sansa sä se facä slobozi ei se folosesc de ea pocäindu-se.
  Färä credintä nimeni nu se intoarce la Dumnezeu dar credinta vine in urma(semänatului) auzirii Cuväntului

  Dumnezeu nu obligä pe nimeni la mäntuire dar o pune la indemäna tuturor.

  Cei ce primesc Cuväntul si-l pästreazä, primesc credinta prin care sub cercetarea Duhului Sfänt ,se intorc de la calea färädelegii.Se intorc cu spatele la päcat si cu fata la Dumnezeu träind de aici incolo dupä legea Duhului.

  Voia lui Dumnezeu este ca nici un suflet sä nu se piardä ci toti sä se intoarcä la El (veniti toti cei truditi si impovärati) ca sä fie salvati.

  Fiecärui suflet care s-a näscut sau se va naste pe acest pämänt i s-a pus in fatä binele si räul si posibilitatea de a alege pe care vrea sä-l facä.Deci Dumnezeu nu i-a pus pe unii sä facä räul ca sä nu fie mäntuiti si pe altii sä facä binele ca sä fie mäntuiti.Singurul osändit färä sanse de räscumpärare este satan cu ceata lui si ingerii cäzuti care stau legati in lanturi asteptändu-si pedeapsa vesnicä care este deja hotärätä.Impreunä cu acestia in iazul de foc vor ajuge toti aceia care au respins harul lui Dumnezeu darul färä platä -mäntuirea.Fiecare om va culege deci ceea ce a semänat.

 10. Reblogged this on Trezire Azi and commented:
  Mulţumesc Domnului că încă mai sunt creştini care caută cu adevărat să-L cunoască pe El, harul Său fără margini şi iubirea Sa eternă. Este o mare diferenţă între a cunoaşte despre Dumnezeu (teologie) şi a-L cunoaşte pe El (predare totală). Cred că de aici se nasc diferenţele de opinii cu privire la caracterul Său şi la felul în care ne-a creat şi ne mântuieşte. Cea mai mare poruncă a Scripturii este: „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău!”, dar eu mă întreb: „Ar exista oare dragoste adevărată, dacă n-ar fi posibilitatea de a alege?”

  Din cauza lipsei unei vieţi în totalitate trăite pentru Dumnezeu, din cauza stării de „căldicel” ce caracterizează azi multe dintre mişcările creştine, se ajunge uneori în situaţii de-a dreptul ridicole.

  Ce tristă imagine mi-a fost dat să văd acum două luni, la ultima călătorie în Peru… După un drum de 4 ore cu maşina prin Canionul Cotahuasi (despre care se spune că ar fi cel mai adânc din lume), am sosit într-un sătuc de etnici quetchua, peste care părea că timpul a trecut fără să aducă mari schimbări. Spre surprinderea mea, misionarul american care lucrează în zonă a scos tacticos câteva foi şi a început să-i înveţe pe cei care asistau (niciunul încă botezat) despre predestinare şi despre „ne-pierderea” mântuirii (cuvântul nu l-am inventat eu…). Mi-au rămas întipărite adânc în memorie expresiile nedumerite ale celor câţiva oameni, care nu mai ştiau ce să înţeleagă: pe de o parte li se spunea că sunt păcătoşi şi că trebuie să se pocăiască, de cealaltă să stea liniştiţi, că au fost aleşi şi nimic nu se mai poate schimba, indiferent de ce ar face ei…

  Cred că teologilor predestinării le lipseşte experienţa câmpului misionar, ei doar disecând în laborator idei pe care nu prea au fost interesaţi să le aplice. De fiecare dată însă când Dumnezeu a chemat un om peste care a turnat Duhul Său pentru a vesti o Evanghelie a puterii Sale, i-a dat şi lumina necesară înţelegerii planului Său de mântuire, care sub nici o formă nu înlătură voinţa omului. Doar două exemple aş vrea să aduc înainte, indicând cu toată dragostea fraţilor mei calvinişti să studieze biografiile şi să urmeze faptele unor oameni foosiţi de Dumnezeu: John Wesley şi George Whitefield.

  Încă un ultim caz, din patria lui Calvin: Un misionar olandez venit în România povestea cât de ciudat li se pare fraţilor săi din biserica reformată faptul că el plecase să vestească Evanghelia. La ce bun atâta efort, când oricum cei aleşi n-au cum rezista harului şi oricum vor intra în lucrarea mântuirii? Pentru ei, fiind bine şcoliţi teologic, era de ajuns să deschizi larg duminica uşile bisericii, ca să intre cei aleşi, pe care oricum îi va aduce Dumnezeu înăuntru, chiar împotriva vinţei lor. Fratele misionar, dedicat în felul său, a rămas fără răspuns, căci venea el însuşi împotriva propiei teologii…

  Încrezători în împuternicirea pe care numai ungerea Duhului Sfânt o dă atunci când o cerem şi o dorim, haideţi să ieşim pe ogorul Său, cât încă mai e ziuă, căci secerişul este mare, iar timpul s-a scurtat! La toate celelalte întrebări ne va da răspuns chiar Domnul curând, în ziua aceea slăvită când vom sta la masă cu El în Împărăţia Sa.

  • Aurelhg2000,
   http://trezireazi.wordpress.com/category/marturii/marturie-aurel-si-luminita-gheorghe/
   Extraordinara marturia, Domnul sa va binecuvinteze,
   sa va dea putere sa-L slujiti in continuare.
   Oh, ce incercari !

  • Aurel2000
   George Whitfield a fost un calvinist 100 la 100 🙂
   Parintele „misiunilor moderne” William Carey, calvinist,
   fratii moravieni ( datorita carora Wesley a fost cine a fost) , calvinist
   Poate miscarea cu cei mai de seama crestini din istorie , puritanii, a fost calvinista
   Prima si a doua mare trezire crestina care a inceput in Europa si a transformat coloniile Americane a fost calvinista
   Dar ma opresc
   Citesc ce scriu unii si ma tot mir…
   Oameni buni, aveti internetul la indemina… mai studiati un pic inainte de a scrie bazaconii pe spatiul.public ca va ride lumea ! 🙂

 11. Aurelgh2000,
  Amin!!!!!!
  sa nu ne pomenim lasati afara, din pricina neascultarii, cum au facut unii.
  Frate Aurel, Domnul sa va dea izbinda in Peru si oriunde ati merge sa vestiti evanghelia adevarata si pe Hristos cel inviat!!!!

 12. Frate Aurel,
  am aflat acum „pe viu” despre misiunea din Spania cu drogatii,
  Copiii mei si sora Marilena mi au povestit de mult despre misiune.
  Inca odata Domnul sa va intareasca pasii in Cuvintul Sau si sa va umple
  de Duhul Sfint.
  Cuvintele mele sunt prea neinsemnate pentru tot ce Domnul v-a dat sa faceti.
  Frumoasa lucrare Slava sa fie a Domnului !!!
  Am ascultat predica in care vorbiti despre sfintire fara de care nimeni nu va vedea pe Dumnezeu ! Realitatea vietii noastre sa fie sfintirea.
  Domnul sa fie slavit pentru uneltele pe care EL le foloseste!

 13. Much ado about nothing… Cine e calvinist să-și trăiască propria credință ca și când totul ar depinde exclusiv de Dumnezeu; arminianul să facă bine să-și demonstreze credința ca și când totul ar depinde doar de propria sa voință, iar pelagianul să trăiască atît de curat ca și când s-ar fi născut fără păcat. Altminter ne certăm până la venirea Domnului… La urma urmelor, mântuirea este pe baza harului și prin intermediul credinței în Cristos. Atât.

 14. AurelGh2000 Am ascultat cele 2 parti …. Minunat , ! Slavit sa fie Dumnezeu ! si binecuvantati sunt cei ce -Ii aud glasul si fac voia LUI.

  • A Lui e toata slava!
   Istoria credintei continua… Mult har

   • In incheierea (zic eu)a inutilelor discutii despre predestinare Calvinism,etc, va reamintesc cateva cuvinte rostite chiar de gura Domnului Isus, Mantuitorul nostru: „Maria SI-A ALES partea cea buna, care nu i se va lua.” (Luca 10-42) Dragi frati si surori din ambele tabere, faceti si voi la fel,si nu o sa aveti nici o indoiala, cu privire la „alegere”. GBY

 15. AM SI EU O INTREBARE: Daca omul „plin de viata” poate alege pacatul… la fel ca ADAM si EVA… de ce nu ar putea omul „lipsit de viata si mort spiritual” sa aleaga VIATA (mantuirea), fiind cercetat de DUHUL! Aceasta e lucrarea minunata a Duhului Sfant, ne schimba gandirea, purtarea, simtirile etc. – DAR OMUL ISI ALEGE DESTINUL – nu suntem roboti …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: