DE CE „PRO ISRAEL”, NECONDIȚIONAT

stand-by-israel2

Am urmărit cu oarecare interes nuanțele de opinie privitoare la Israel, atât în parcursul istoric, cât și în context modern, ba chiar în colțul nostru evanghelic românesc.

Nedumeririle lui Teofil Stanciu – cu tot respectul, articolului său i-ar fi stat mult mai bine să rămână la semnele de întrebare – sunt într-o măsură justificate, generic, dar și de o naivitate demnă de liberalismul american, lăcrimând (oarecum camuflat – vezi disclaimers, cam multe în numitul articol) de durerea celor exploatați și persecutați de evrei și, în același timp, beneficiind de suportul comunității evreești, foarte bogată și, necondiționat, aferentă socialismului de tip european. Dilema Partidului Democrat din SUA în ce privește Israelului este comparabilă cu dilema aceluiaș partid cu privire la populația de culoare. După ce a luptat din răsputeri împotriva republicanului Lincoln, Marele Emancipator și salvatorul Republicii, acum susține reforme la celălalt capăt al ecuației, nimicind pur și simplu comunitățile afro-americane prin îngăduințe reparatorii care încurajează la lene, iresponsabilitate și promiscuitate.

Cu alte cuvinte, poți să nenorocești pe cineva și fiind de partea sa, atenție!, nu necondiționat ci interesat. Voturile în bloc ale negrilor și evreilor merg unidirecțional spre candidații democrați, așa cum se întâmplă în ultima vreme și cu hispanicii. Iată de ce și emigrarea a devenit un subiect încărcat de politica electorală americană. Pe considerente morale, voturile homosexualilor sunt de asemenea îngrămădite în cutia democraților. Cu această haină formată din petice (des)colorate, nu-i de mirare că haina dintr-o bucată a republicanilor nu are suficient material pentru o măsură pe măsura celeilalte.

Aceasta mă aduce, în închiderea cercului meu de, hai să le zic… argumente, la întrebarea „pe ce considerente acordăm suport unei cauze?” Interese de ordin ideologic, (i)moral, material, electoral (cu subcapitol etnic: poate era normal ca afro-americanii să-l voteze pe Obama în vreme ce albii s-or fi eliberat de fobii, din spirit colectiv de vinovăție) ș.a.m.d.?

Când însă vorbim de Israel, d.p.d.v. creștin, lucrurile se complică. Teofil Stanciu – și nu numai el – are o perspectivă, clar, intelectuală a lucrurilor, iar păcatul intelectualismului este că, aproape întotdeauna, surprins de fermitatea instinctului (cel mai adesea corect) al oamenilor de rând, îl califică drept irațional.

Aș putea da multe citate din pentateuh, din cărțile istorice, profetice, evanghelii, epistole și apocaliptice, cum că Israelul ESTE și rămâne pentru totdeauna poporul ales; că în vreme ce Dumnezeu Își rezervă dreptul de Tată să-și pedepsească copiii neascultători (folosindu-se chiar de ticăloșii lumii), vai de cei ce râd de durerea Ierusalimului; că Israelul joacă un rol esențial în Planul Profetic; că în anumite cazuri Dumnezeu consideră că cei care nu sunt împotriva noastră sunt cu noi, în vreme ce în alte situații (instinctul îmi spune că se referă și la Israel) cine nu este cu noi este împotriva noastră etc. Dar nu am s-o fac (de data aceasta) în speranța că cine se miră că omul simplu poate să aibă dreptate fără procesul, uneori anevoios, al rațiunii (așa s-a întâmplat și cu Evanghelia, nu?) va putea, măcar de data aceasta, să accepte atitudinea pro-Israel, necondiționat, atitudine pe care o simțim în spiritul dacă nu și litera Scripturilor. La ADEVĂR nu se ajunge întotdeauna pe calea… argumentelor (instinctul îmi spune că unul dintre motivele pentru care – spunea Domnul Isus – este greu pentru bogați să intre în Împărăția cerurilor este faptul că sunt prea deștepți…)

Deci, cu tot respectul pe care îl am față de intelectuali (dacă nu devin, între timp, snobi), un pic de documentare biblică la firul ierbii (adică mai citiți ȘI Biblia, nu numai cărți teologice), plus ceva mai multă înțelegere față de și încredere în instinctul popular n-ar strica…

Sursa foto și mărturia excepțională a unui egiptean pro-Israel AICI (din păcate, doar în engleză).

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

48 răspunsuri sa “DE CE „PRO ISRAEL”, NECONDIȚIONAT”

 1. Nu cred că folosiți lentila potrivită pentru a mă analiza. N-am nicio treabă cu liberalismele și socialismele europene. Spun doar că, dacă un om ucide alt om, indiferent de motiv, eu nu pot să-l susțin pur și simplu. Indiferent că un israelian ucide un palestinian sau viceversa, mi se pare normal să condamn crima. Așa că, în măsura în care Israelul nu are girul divin pentru orice samavolnicie (și de asta sunt sigur că nu-l are, cel puțin de la David încoace), atunci mi se pare just să ridic întrebări și să formulez rețineri.

  Și eu pot zice că vă înțeleg predispoziția teologică pentru ceea ce susțineți. Documentarea la „firul ierbii” nu mă ajută să înțeleg de ce ar trebui să dau credit total unui conducător israelian. Ca să nu mai vorbim despre faptul că unii dintre liderii statului evreu au fost considerați de mai multă lume „pro Israel” trădătorii cauzei. Așadar, există posibilități de a nuanța.

  Trebuie să-mi exprim nedumerirea (ba chiar stupoarea) să aflu că „instictul” oamenilor de rând ar avea întotdeauna dreptate. Din câte știam eu, oamenii sunt păcătoși și lipsiți de posibilitatea de a distinge binele de rău. N-am vorbit aici de instincte, ci de curente teologice populare în care nu am deloc încredere, deoarece roadele lor sunt din ce în ce mai vizibile în biserici.

  • 1. Este o mare diferență între a susține Israelul și a aproba faptele unuia sau altuia. Dacă vă referiți la campaniile militare israeliene sau la zidurile de auto protecție, acestea fac parte din politica de supraviețuire a statului Israel și nu aveți cum să le condamnați. Ideea că statul Israel ar comite crime și atrocități pe care nu le puteți tolera… de unde ați cumpărat-o?…
   2. Nu am spus „întotdeauna” ci „aproape întotdeauna” și m-am referit la instinctul în ceea ce privește lucrurile greu de lămurit, nimic despre chestiunea cu „natura păcătoasă” și altele asemenea.
   3. Cât privește „teologiile populare” care, chipurile, au stricat bisericile, mai bine priviți ce au făcut moderniștii cu super intelectualismul lor din ele. Cred că ați priceput foarte bine ce am spus…

   • Nu știu dacă să mă simt măgulit sau vinovat de „intelectualism”. E drept că îmi place să citesc, că apreciez cartea și studiul, dar, după cum spuneam în mai multe rânduri, nu atribui vreo valoare mântuitoare acestei îndeletniciri. După cum nu cred nici în virtuțile ignoranței. Nu cred că sofisticăreala teologică e apanajul exclusiv al intelectualilor (eu nu mă consider un intelectual), nu cred că simplitatea gândirii e dată celor fără studii.

    Dacă e vorba de instict, nu văd de ce ar trebui să îl legăm de oamenii simpli. Adesea au greșit. Au mers buluc după Hitler, se bulucesc să plângă la „moaștele” Ceaușeștilor, votează în păr cu PSD-ul etc. Pe un român trăitor în România, cu greu îl veți putea convinge că există un instict de acest soi.

    Nu există doar teologie populară și liberalism teologic modern. Mai sunt numeroase nuanțe între ele. Cu siguranță însă, faptul de a citi nu e suficient în sine nici pentru mântuire, nici pentru erezie. Mari eretici sunt și în bisericuțe mici de țară, atâta doar că nu îi cunoaște toată țara, că nu se multiplică prin cărți și n-au vizibilitate.

    • Îmi pare rău să vă reamintesc faptul că intelectualii nu au fost cu nimic mai nevinovați (ba poate mai mult) decât masele în ce-l privește pe Hitler, iar comunismul a fost „creat” ca filozofie.
     Și mie îmi place să citesc, dar în cazul de față consider că… ați elaborat prea mult.

     • Reformulez într-o frază pentru claritate: Cred că Israelul poate fi iubit și fără a fi susținut NECONDIȚIONAT (doar cu asta am o problemă) și cred că trebuie să fim foarte prudenți ca, nu cumva, în spatele pretinsei dragoste pentru Israel, să se ascundă vreo frică de ceva sau vreo ură împotriva altora. Aceasta e sinteza textului meu și nu mi se pare deloc deplasată nici în raport cu evreii, nici în raport cu Biblia.

     • NECONDIȚIONATĂ este dragostea lui Dumnezeu față de Israel, chiar atunci când îi pedepsește și nu este de acord cu faptele lor.
      Noi vorbim aici despre suport NECONDIȚIONAT pentru STATUL Israel.
      În context istoric (contestarea dreptului său de a exista) și profetic (am menționat în postare) consider că acest suport este deplin justificat.

     • Bănuiesc că n-am lăsat impresia că aș contesta (la nivel istoric sau profetic) dreptul statului evreu de a exista. Dar nu cred că susținerea acestui drept presupune să fiu de acord cu fiecare acțiune militară sau civilă întreprinsă. Nici istoria, nici profeția nu m-ar putea convingă de contrariul, fiindcă eu nu pot pleca de la premisa absolută că tot ce a făcut, face și va face Israelul e întotdeauna corect și legitim (pentru că s-ar lega neapărat de dreptul său de a exista).

     • Cred că săriți înaintea căruței.
      Acțiunile statului Israel au de-a face tocmai cu acest drept la existență și supraviețuire.
      Vreun exemplu de… altceva?

 2. *voisem să zic „liberalismele sau socialismele americane”.

  • Domnule Stanciu
   Mi se pare mie sau aveti un „iz” de intelectual, domnule Stanciu?! Nu trebuie sa stati deasupra noastra, (a plebei, cum poate ganditi despre noi cei de aici de pe blog, simplist, mai adaug eu, chiar daca unii dintre noi sunt ddoar simpli „cetateni”) si sa ne lecturati din ceea ce „ati auzit” dumneavoastra citandu-se din Biblie…
   1.Nu stiu daca aveti cunostiinta de faptul ca in Biblie este mentionat faptul cum Dumnezeu se adreseaza lui Avraam (poate ati auzit de el) spunandu-i, parafrazez ..”oricine va binecuvanta pe Israel va fi binecuvantat si oricine va blestema Israel va fi blestemat?!…
   2. Nu stiu daca aveti cunostiinta ca poporul Israel i-a fost promis de Dumnezeu acest pamant unde locuiesc acum, nu pentru ca ei meritau asta ci pentru ca Dumnezeu detine certificatul de proprietate pentru fiecare particola din Univers si daca doreste sa dea acest petec de pamant evreilor nimeni nu se poate opune (chiar daca multi printre care arabii, iranienii si alti extremisti cer evreilor sa mearga inapoi in …Europa de unde au venit, spun ei, ignorantii…)
   3. Avem dovezi biblice, dar si istorice ca evreii nu au stat intotdeauna in „relatii bune cu Dumnezeu”…Ce vreau sa spun prin asta e ca au fost momente cand Dumnezeu i-a disciplinat pentru neasculatarea lor si inchinarea lor la idolii altor natiuni l-a provocat pe Dumnezeu sa-i „stramute” dea lungul si latul lumii…Ce este mai important e faptul ca Dumnezeu a promis ca mania Lui nu va fii vesnica ci se va indura de Ramasita poporului evreu rasfirata pe intreg pamantul si ii va aduce din nou acasa.
   3. Ce s-a intamplat in 1948 cand statul Israel a fost instaurat din nou a fost doar o implinire a profetiilor mentionate in Biblie (de care puteti sa aflati daca le cititi, nu doar sa auziti de ele…de pe bloguri…);
   4. …si mai mult intamplarile istorice petrecute in Biblie nu necesita o lumina si o interpretare diferita de fiecare cititor. Cred ca majoritatea celor ce citesc Biblia, din orice denominatiune crestina, agreeaza ca faptele istorice s-au petrecut asa cum au fost scrise. Pe de alta parte, interpretarile doctrinare intradevar difera din cauza modului de intelegere a Bibliei a fiecarui individ or denominatiune, si felul cum doresc unii sa interpreteze doctrina generala a Bibliei, „sunand” in balanta cu credinta si interpretarea fiecarei denominatiuni in parte…
   5. Deci in conluzie, Israelul, vrem noi ori nu vrem noi va fi un „ghimpe” al lui Dumnezeu pentru multi. Multi ii invidiaza pentru asta, multi ii urasc, chiar si multi care se numesc crestini sunt ignoranti in ce priveste alegereaa lui Israel, ca puratori de stindard pentru rasa umana. E cert ca Dumnezeu ia facut cap si nu coada, e cert ca Dumnezeu i-a inzestrat cu dibacie, istetime si intelepciune de a conduce si nu de a fi condusi. Da, multe decizii pe care le iau cei ce conduc astazi ori au condus ieri Israelul nu au avut menirea de a atrage simpatia lumii, dar asa va fi acest popor in vizorul si sub protectia lui Dumnezeu pana la sfarsit.
   6. Dumnezeu inca mai are multe lucruri pe care le va implini cu Israel sub ochii uimiti ai lumii intregi!

   • …dar cei nenascuti din nou dintre evrei?
    ce se va intimpla cu ei?
    ramasita din cei ramasi la capatul vremurilor, este putin fata de atitia evrei care au plecat deja in vesnicie.
    Domnul promite pentru „ramasita”, se vor naste toti din nou?

 3. Stimate domnule pastor Cristian Ionescu,

  De la Hristos încoace Biserica creştină e Noul Israel:
  „Va veni şi va pierde pe lucrătorii aceia, iar VIA O VA DA ALTORA. Iar ei auzind, au zis: Să nu se întâmple! (Luca 20:16);
  „15. Că în Hristos Iisus nici tăierea împrejur nu este ceva, nici netăierea împrejur, ci făptura cea nouă.
  16. Şi câţi vor umbla după dreptarul acesta, – pace şi milă asupra lor şi asupra Israelului lui Dumnezeu!” (Galateni 6:15-16)

  Deci, să ne rugăm pentru evrei să îl recunoască pe Hristos Cel Înviat, iar despre statul evreu, el rămâne un stat ca oricare altul.

  • Se vede că nu țineți cont nici de elementul profetic (Matei 24), nici de cel teologic (Romani 11).

   • “Căci noi suntem templu al Dumnezeului celui viu, precum Dumnezeu a zis că: “Voi locui în ei şi voi umbla şi voi fi Dumnezeul lor şi ei VOR FI POPORUL MEU”.” (II Corinteni 6:16)
    * Creştinii sunt astăzi poporul lui Dumnezeu.

    „Voi care odinioară nu eraţi popor, iar ACUM SUNTEŢI POPORUL LUI DUMNEZEU; voi care odinioară n-aveaţi parte de milă, iar acum sunteţi miluiţi.” (I Petru 2:10)

 4. Pentru cei ce sant contra Israelului,ar trebui sa studieze doar cartea Habacuc.Dumnezeu trimite pe haldei impotriva evreilor iar apoi ai pedepseste pe acestia ca nu s-au purtat bine cu copiii Lui ca in final sa le faca bine.
  Istoria crestinilor a inceput cu evrei si se va termina cu evrei.Lumea intreaga poate fi salvata doar de Un evreu.Isus nu i-a urat pe romani ,dar…a venit la ai Sai.

  Sa binecuvanteze Domnul Israelul! Amin.

 5. Ah, ce ironic mi se pare sa numiti articolul lui Teofil naiv. Mi se pare mult mai echilibrat, nuantat, decat ce citesc pe blogul de aici. Acelas argument, citeste Biblia si o sa intelegi adevarul. Nici un raspuns la intrebarile foarte interesante ridicate de Teofil, doar ca Israel ramane poporul ales, deci orice decizie a lor trebuie sa fie buna, si orice pozitie au trebuie suportata. Adica pro-Israel neconditionat – si asta mi se pare simplist. Sau cum foarte bine spunea Teofil „suspect și necreștinesc”.

 6. Ori ne place ori nu ne place (nu väd de ce nu ne-ar place), noi crestinii nu säntem decät o mläditä altoitä…..Si Israelul este trunchiul pe care am fost altoiti.Sä ne bucuräm pentru aceasta si sä nu uitäm cäci Dumnezeu a zis (si El nu-si schimbä hotärärea):
  .,,Voi binecuvänta pe cei care te binecuväntezä…………”

  Glorie lui Dumnezeu care a ales Israelul si si-a fäcut milä si de noi!
  Rugati-vä pentru pacea Ierusalimului!
  Shalom Israel!
  Shalom Jerusalaim!

 7. pro israel neconditionat? adica fara gandim si fara sa-i analizam actiuniile?

 8. Credeti ca poporul Israel e poporul ales?
  De inaintea intemeierii pamintului?
  Si daca nor vrea sa se pocaiasca si sa creada(dupa ce numarul deplin…….)?
  O sa-i oblige Dumnezeu?
  O sa-i transforme in roboti?
  Dar vai unde-i liberu albitru?
  Este Dumnezeu nedrept?
  Dar acum sunt impietriti?
  Se poate sa caute si sa nu capete?
  Exista o ramasita acum?
  De ce ?
  Datorita unei alegeri prin har?
  O pastreaza Dumnezeu?
  Prin har????
  Si daca este prin har atunci nu mai este prin fapte?
  Dar vai unde-i liberu albitru?
  Este Dumnezeu nedrept?
  Oare nu se incurajeaza prin asta pacatul la evrei?
  Cum sa ii evanghelizam?
  Are rost sa ii evanghelizam?
  Oare sa fie o viclenie la mijloc???

  • V-ați pornit? Mai și respirați că venele umflate nu șed fotogenic… 🙂
   Tot prin răspunsul omului la har se va face alegerea rămășiței.
   Comentariul precedent l-am moderat datorită încheierii…

   • Dragá Gabriel.C,
    Nu ne cere nimeni sá-i evanghelizam pe evrei…
    Le-am arátat ce credinciosi sántem cánd erau prin europa.Cred cá pocáinta noastrá i-a fugárit(pe cei ce au mai putut fugi).Ce ar fi dacá ati merge la palestinieni sá-i evanghelizati? Pentru evei Dumnezeu are „alesi” care sá-i foloseascá.Iar dacá vreti sá scoateti Epistola cátre Romani afará,scoateti-o dacá nu atunci studiati-o.Atentie cred cá romanii gándeau la fel ca románii de aia e nevoit Pavel sá-i lumineze.

    • Daniel F .. hitleristii nu au fost crestini.. nici unde in NT se porunceste ca evreii sa fie omoriti… Crestinii nascuti din nou nu omoara evrei, palestinieni sau negrii
     Crestinii palestinieni sint persecutati de palestinienii musulmani nu de evreii din Israel

     • Gabe,
      nu la hitleristi má refeream.Uitá-te tu in toate tárile unde au fost evrei cum au fost tratati:in Rusia au fost scosi fortati,in Europa centralá la fel,in Spania si Portugalia au fost fortati sá se increstineascá(toti acestia erau crestini).Au plecat in tara lor;i-au lásat lumea in pace?Infiintarea statului Israel a fost vreodatá privit bine?unde sá meargá?cine se simte mai in sigurantá:evreii in Palestina sau palestinienii in Israel?La afirmatia ta”Crestinii nascuti din nou nu omoara evrei, palestinieni sau negrii” sant de acord, dar nu e complet.Crestinii náscuti din nou v-or binecuvanta intotdeauna israelul.Citeam acuma dimineatá psalmul 105…

     • Daniel, sa nu confundam biserica apostata ( ortodocsii, catolicii) cu Biserica…
      Sa nu uitam ca crestinii a fost persecutati la rindul lor de acesti crestini apostati…
      Si sa nu uitam ca nici evreii nu au fost sfinti…
      Cunosc un roman aici, care a angajat (fara sa stie ) un evreu… romanul nostru foarte impresionat, ca vezi doamne, lucra cu un evreu , face declaratii de dragoste catre poporul evreu, supe ca el se roaga ptr. ei, numa numa ca nu l-a luat in brate..
      Pina sa se trezeasca romanul , evreu il fenteaza cu 75$ si pleaca

     • Deci, hai să-i vorbim de rău! Să dispară de pe hartă (cum spun unii)…
      Interesant!

     • Corectare supe=spune

     • I am as pro Israel as John Hagee is
      Dar alegerea israelitilor ca popor a lui Dumnezeu nu sa facut pe baza bunatatii sau a mai stiu eu ce calitati vazute de El in acesti oameni
      Evreii sint si ei oameni, tot asa de rai ca si romanii
      Predestinarea 🙂 acestui popor a fost facuta de Dumnezeu ca sa se demonstreze ca El are dreptul sa predestineze 🙂 „according to his purpose”
      Ca ne place ca nu ne place

      Ba mai mult, atunci când Rebeca a rămas însărcinată de la strămoșul nostru Isaac, ei i s-a spus: cel mare va fi sclavul celui mai mic (chiar înainte ca ei să se fi născut sau să fi făcut ceva bine sau rău, pentru ca scopul lui Dumnezeu în alegere să poată rămâne, nu prin fapte, ci prin Cel care cheamă),

   • ati raspuns doar la intrebarea cu venele…… 🙂

   • Raspuns la Har nu se cere niciodata, altfel nu e Har … sau cel putin , nu Har divin.

    • La Har , nu poti raspunde decit cu dragoste,
     e drept ca nu divina. 🙂
     sau se poate si cu ura inversunata. 🙂
     sau exagerind iubirea de Dumnezeu, lucru care duce la alte pacate.
     „Cred ca Dumnezeu ar vrea sa fie doar milostiv si iertator, insa libertatea noastra Il obliga sa fie si drept. Dreptatea Lui se intemeiaza pe libertatea noastra de a alege binele sau raul, lumina sau intunericul, lumea sau Imparatia Sa”
     Cei care au exagerat iubirea lui Dumnezeu au ajuns sa savarseasca pacate dintre cele mai mari, socotind ca Dumnezeu oricum ii va ierta, caci este bun si milostiv.

     Exagerand iubirea lui Dumnezeu, avem toate sansele sa dam peste mania Lui !

     Socotindu-L mai aspru decat este, avem sanse mai mari sa evitam pacatul !

  • @gabriel.C
   Dvs. personal aveți vreun răspuns la întrebările pe care le-ați pus? Dacă da, am fi bucuroși să aflăm unul. 🙂

 9. Cand nu citim Biblia pe dinlauntru , ne-o vor talmacio altii pe dinafara ..

 10. Din cate stiu eu, la momentul actual Biserica este poporul ales, intrucat a fost altoita in trunchiul numit Israel; in acelasi timp, poporul Israel, in sensul fizic, a fost taiat din trunchiul Israel intrucat l-au respins pe Mesia. Cum de ati uitat aceste detalii? Da, Dumnezeu, cum spune in Romani, se va indura candva de ei; intr-un anumit sens ei mai sunt poporul lui. Dar in sens profund, deplin, poporul lui, la momentul actual, suntem noi, neamurile, care am crezut (caci noi ne aflam in trunchi, in timp ce ei, israelitii ‘fizici’, deocamdata, NU).

Trackbacks/Pingbacks

 1. Dramoletă | Jurnal - 18 mai 2013

  […] fiu de acord cu ce se întîmplă în ţara mea, de pe la 1940 încoace. Citind şi părerea lui  Cristian Ionescu, mi-am amintit de o veche vorbă din popor: fereşte-mă, Doamne, de prieteni, că de duşmani mă […]

 2. Jurnal - 18 mai 2013

  […] fiu de acord cu ce se întîmplă în ţara mea, de pe la 1940 încoace. Citind şi părerea lui  Cristian Ionescu, mi-am amintit de o veche vorbă din popor: fereşte-mă, Doamne, de prieteni, că de duşmani mă […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: