RUGĂCIUNE FĂRĂ FORME

Rugăciunea are trei dimensiuni: personală și publică. Sunt doar două? Cea personală poate fi deliberată sau instinctivă. Chiar dacă nu întotdeauna ai hotărât un timp de devoțiune, când ești într-o anumită odăiță, într-o poziție corespunzătoare, rostind cuvinte și vărsând lacrimi, rugăciunea trebuie să facă parte din instinctul credinciosului: mereu raportându-se la Dumnezeu, conversând cu El permanent.
Tentațiile caută acele fisuri ale tăcerii, momentele în care spiritul rugăciunii este întrerupt. Atunci, armătura noastră prezintă închieturi care oferă ținte vulnerabile pentru săgețile dușmanului.
„Rugați-vă neîncetat!”
Nu, nu putem să înălțăm tot timpul rugăciuni în forme (nu formale). Desigur, a fi oameni ai rugăciunii înseamnă a căuta cât mai mult formele ei de exprimare devoțională. Există, însă, acea rugăciune a Duhului care suspină neîncetat după voia lui Dumnezeu (Romani 8).
Umple-ne Doamne de Duhul Tău!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

12 răspunsuri sa “RUGĂCIUNE FĂRĂ FORME”

 1. Cum priviti rugaciunea(invocarea)continua practicata in cultul ortodox:Doamne Isuse Hristoase,Fiul lui Dumnezeu,miluieste-ma pe mine pacatosul.
  Sau sa-ntreb altfel.Este gresit sa-ti alegi unele cuvinte sa zicem,Doamne ajuta-ma sau Doamne scapa-ma,pe care sa le repeti constient in anumite momente grele sau de ce nu tot timpul?
  Cata valoare au aceste rugaciuni?
  Retin ce zicea cineva,ca atunci cand te rogi esential este sa te silesti ……ca mintea sa-nteleaga ce spune gura iar inima sa simta acele cuvinte.Asta ar insemna sa te rogi cu toata fiinta.Ce parere aveti?
  Referitor la zicerea lui Pavel:”Rugativa neincetat”,cum vedeti dumneavoastra pus in practica acest lucru?
  I-mi dau seama ca felul in care fiecare isi inalta gandurile spre Dumnezeu este ceva intim si greu de descris in cuvinte,dar ….totusi.
  Sa nu uitam ca si Apostolii l-au rugat pe Mintuitorul:Invata-ne sa ne rugam.
  Toate cele bune.

  • Învățătura are de-a face cu principiile rugăciunii.
   Acesta este scopul rugăciunilor scrise în Scripturi.
   Domnul spunea să nu bolborosim mereu aceleași cuvinte.
   Mai mult, nu cine zice „Doamne, Doamne…”
   Rugăciunea neîncetat are de-a face cu o permanentă conectare cu cerul.

   • “Rugați-vă neîncetat!” – E un concept pe care foarte multi nu il inteleg, suna irational si imposibil. Si totusi e posibil. In anul 2007 in urma unor dureri groaznice am ajuns in sala de urgenta a unui spital. Au urmat o serie de teste complicate si nenumarate vizite la doctor. In agonia durerii si disperarii mi-am indreptat fiinta catre Dumnezeu prin rugaciune. Cand ajungi la punctul in care realizezi ca numai Dumnezeu e cel care te poate ajuta si intarii, nu mai incetezi sa te rogi. In momentele acelea rugaciunea e un suspin al sufletului prin care ii ceri lui Dumnezeu putere si in acelasi timp ii multumesti. Incepe-am ziua cerandu-i putere lui Dumnezeu sa ajung la serviciu, si cand ajungeam cu bine ii multumeam, continuam sa il rog sa ma intareasca pana la prima pauza pe care o aveam si apoi ii multumeam din nou si toata ziua eram intr-o continua rugaciune de cerere si multumire, si aceasta continua si noaptea cand eram treaza. Pentru ca rugaciunea are asa de mare putere, devii asa de dependent de inchinare si realizezi ca tot asa cum nu poti trai fara aer, tot asa nu poti exista fara rugaciune. Cand sufletul tanjeste dupa Dumnezeu, inima il lauda si glorifica pe El, si chiar daca esti concentrat la lucru, scoala, condus sau orice alta activitate, se poate si exista acea conectie cu Tatal, Fiul si Duhul Sfant. Dumnezeu a fost si este bun cu mine si la rugaciunea fratilor m-a vindecat, dar nu vreau sa incetez sa il laud si sa ii multumesc.

 2. „Rugăciunea neîncetata are de-a face cu o permanentă conectare cu cerul.”
  Frumos spus,dar cum faci practic asta?Puteti detalia?
  Adica ,cum poti in viata de zi cu zi sa fii in starea aceea de …sa zicem…ca si cum ai fi in prezenta lui Dumnezeu.Gasesc ca e dificil sa fii „in permanenta conectat cu cerul”,avand in vedere frecusurile din viata omului obisnuit.
  Multumesc

 3. Ascultam ieri o predica de fr Zaharia Bica, care spunea despre rugaciunea Tatal Nostru,
  ca nu poate fi spusa decit de catre urmasii lui Hristos.
  Pacatosilor li se asculta rugaciunile care vin nu pentru pocainta , ci in general ?
  multi spun ca se roaga la fecioara Maria, desi nu am gasit asta in Cuvint ,
  si ca li se raspunde la rugaciuni.
  M-a intrebat odata cineva despre acest lucru, am raspuns ca Dumnezeu stie ca te-ai rugat asa cum ai priceput .
  Mai spun uneori ca atunci cind stim ca nu exista sfinta patrime, e limpede ca nu ne rugam la a patra persoana.
  Nu stiu daca este f/bine ceea ce raspund, dar esti pus in situatii de acestea de multe ori,in care oamenii se lauda ca le-a raspuns fecioara Maria, fiind bine cum se roaga.

 4. sint cartile de rugaciuni „biblice” ?

  • Ioan Bâle, Toronto Răspunde 3 iunie 2013 la 11:27 AM

   Orice carte care conţine numai rugăciuni din Biblie, este total biblică; dacă ea conţine rugăciuni din biblie şi altele din afara ei, cartea de rugăciuni este parţial biblică, iar dacă nu cuprinde rugăciuni din Biblie, este a-biblică, deşi asta nu înseamnă că acele rugăciuni sunt lipsite de inspiraţia Duhului Sfânt.

 5. Joc de cuvinte: a) rugăciuni ale oamenilor; b) Oameni ai rugăciunii.

  Repetarea de cuvinte sau expresii gen Aliluia sau Doamne miluieşte se numeşte MANTRA şi e o practică orientală probabil din şamanism.

  Cineva scria mai sus că rugăciunea e ca respiraţia. Fratele Zac Poonen spunea că rugăciunea tip, programată, pe genunchi, este necesară ca respiraţia autoimpusă după un efort, inspirîm adînc pentru refacere. Întreruperea relaţiei cu Dumnezeu şi trăirea în păcat e ca şi cum ai opri respiraţia.De aceea se zice „mort în păcat”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: