În opinia mea, problema relației dintre un tânăr și o tânără înaintea căsătoriei este greu de definit, darămite să o rezolvăm. Două aspecte complică și mai mult discuția: distanța și durata relației. Este o problemă de dioptrie. Cum arată lucrurile de departe și cum se văd de aproape. Cum se schimbă optica în timp. Suntem ființe dinamice, mintea noastră are… propria sa minte, percepțiile o iau de multe ori înaintea realității și eforturile pentru proiectarea unei anumite imagini ascund sufletul.
Cineva ar spune că e mai bine să fie repede și din același loc. Nu neapărat! Uneori lucrurile pot fi atât de înghesuite și grăbite încât nu te dumirești decât prea târziu. Regula este că nu este nicio regulă. Nu vorbesc aici despre relații care depășesc doi, trei ani și cei doi interacționează (doar) virtual. Dar am văzut familii bune (și rele), întemeiate la repezeală și familii bune (și rele) clădite cu minuțiozitate. La fel și cu distanța sau orice altă combinație de timp și spațiu.
Concluzia mea, poate un pic demodată, nu vizează psihologia formării unei familii și alegerea unui partener ci spiritualitatea acestui act. În primul rând cred că cei doi tineri trebuie să păstreze distanța fizică pentru a-și păstra legătura cu Dumnezeu. Și de Dumnezeu au ei cea mai mare nevoie în procesul întemeierii unei familii. Cred în a pune semne și a aștepta un răspuns din partea Domnului. Îmi veți aduce probabil cazuri în care ”Domnul a vorbit…” dar lucrurile au ieșit rău de tot după aceea. Sigur, există riscul să întrebi unde nu trebuie și să interpretezi cum nu trebuie. Dar aceste incidente nu trebuie să te descurajeze în a-L lua pe Dumnezeu de partea ta într-o decizie atât de importantă.
În primul rând respectă principiile Sale. Fii tu însuți un bun credincios și păstrează-ți curăția! Analizează apucăturile spirituale ale celuilalt și nu doar cum arată și cum se îmbracă. Provoacă acea persoană să arate ce știe și ce crede.
În al doilea rând, afară de faptul că are carențe grave de caracter, nu fi prea idealist(ă). Nu există oameni perfecți!
Apoi, nu grăbi relația mai devreme de momentul coacerii, dar nici nu o prelungi până la ofilire. Toate la vremea lor!
Desigur, sunt multe alte considerente de compatibilitate de vârstă, intelectuală, materială, chiar etnică și – a nu se ignora – denominațională, însă, deși nu secundare, acestea sunt aspecte de bun simț care pot fi negociate în conștiința cuiva fără a se ajunge neapărat la prejudicieri. În aceste cazuri trebuie evitate diferențele prea mari…
Pune-L pe Dumnezeu la încercare! El nu-ți va cere niciodată să te căsătorești cu o persoană față de care nu ai nicio atracție, dar te va proteja de cineva care nu este ceea ce ar trebui să fie, mai mult decât atrăgător(oare, și pentru feminin dar și cu semn de întrebare). Nu te aștepta să îți vorbească doar printr-o prorocie sau împlinirea unui semn exact. El vorbește când într-un fel, când într-altul. Uneori doar te va face să sesizezi scăpări pe care celălalt nu și le poate controla. Va fi destul!
Durata și distanța pot deveni crize atunci când tind spre exagerare. Altfel, dioptriile spirituale sunt cheia identificării și alegerii soțului/soției pentru o familie binecuvântată!
Reblogged this on Hickory Romanian Baptist Church.
Orice lucru El il face frumos la vremea lui. Cred ca se potriveste manusa si in domeniul asta.
Acum, daca tot ati amintit de faptul ca exista situatii in care cei doi interactioneaza virtual, tocmai ce am citit un studiu realizat unui cercetator care a analizat raspunsurile online a 19.131 persoane. Concluzia acestuia arata, dupa cum se asteptau cei mai multi, ca „toate cuplurile care s-au cunoscut online si care interactioneaza prin intermediul aceluiasi sistem sunt mai durabile si putin mai fericite” decat cele care s-au cunoscut offline. In directia aceasta parerile sunt impartite…
Consider ca mai intai de toate astea, Dumnezeu are un cuvant de spus in dreptul fiecarei relatii. Nu este de neglijat asta pentru ca odata si odata toti vom apela la binecuvantarea lui Dumnezeu. Dar raspunsul depinde de noi si cu siguranta va fi drept!
„Provoacă acea persoană să arate ce știe și ce crede.”
– love this statement.
very well written (& necessary) article.
Thank you!
Dupa trei zile si nopti de post si rugaciune, fiul meu a avut incredintarea ca alegerea sa este voia lui Dumnezeu.
Sa fiu fecioara in mileniul trei?
http://pauladita.wordpress.com/1-2/poezii-4/sa-fiu-fecioara-in-mileniul-trei/
Sunt pentru un big „Amin”, la mesajul acestei poezii.
Candva, intr-o predica, Billy Graham recomanda tinarului care facea curte unei fete, si calatoreau singuri in masina, sa nu uite „sa puna Biblia intre ei”.
De asemenea ar trebui considerată și distanța dintre logodnă și căsătorie. Distanțele în timp care ajung în unele cazuri la ani de zile nu văd cum s-ar justifica.
am si eu o opinie…
Casatoria intre doi tineri NASCUTI DIN NOU VA DAINUII in orice conditii.
Dar ce inseamna „NASCUT DIN NOU”?
Ptr. unii inseamna atunci cind tinarul si-a deschis inima ( whatever that means) si il primeste pe Isus in inima ( whatever that means) SI SE BOTEAZA.
Pentru altii este o LUCRARE A DUHULUI SFINT independenta de vointa omului care a re ca manifestare pocainta , credinta , parasirea vietii celei vechi, gasirea placerii supreme in lucrurile lui Dumnezeu etc. etc.
Acum , in bisericile de a treia generatie avem o gramada de tineri NE-NASCUTI DIN NOU, dar botezati, care stiu limbajul crestinesc, cinta in cor , fanfare si mai merg si la rugaciune ,poate unii au si „vorbit in limbi” dar in timpul liber mai merg (se uita) la locuri nepermise .
Problema intervine cind unul dintre acesti pocaiti NE-NASCUTI DIN NOU se casatoreste cu un pocait(a) nascuta din nou.
Un tap cu un miel….
Un tap cu o capra…. no problem
Injugarea la un jug nepotrivit….
Unul cu pornografia , altul cu biblia
Chin si pentru unul , chin si pentru altul.
Doctrina „NASTERII DIN NOU” are trebuii REVIZUITA in bisericile noastre
Pastorii ar trebuii sa incerce sa discearna intre cine este NASCUT DIN NOU si cine mai are inca ca tatal pe Diavolul.
De acord, cu o excepție. Nașterea din nou este lucrarea puterii Duhului în viața celor care se pocăiesc, dar și deci nu independentă de voința omului.
Voința omului nu în ceea ce privește actul în sine ci acceptarea lui.
Plus, intervine apoi procesul sfințirii, prin care sfinții (de drept) se desăvârșesc (de fapt).
Și aici, puterea Duhului este la lucru, dar nu independent de ascultarea omului.
De (ne)accord
Nasterea din nou este un „one time event” , nu un process(nu degeaba este numita de Domnul „nastere din nou”
8 Vîntul suflă încotro vrea, şi -i auzi vuietul; dar nu ştii de unde vine, nici încotro merge. Tot aşa este cu oricine este născut din Duhul
Nasterea din nou este un process al Duhului Sfint independent de vointa omeneasca
„născuţi nu din sînge, nici DIN VOIA FIRII LOR , NICI DIN VOIA VREUNUI OM, ci din Dumnezeu.”..
Sfintirea este o lucrare a Duhului Sfint care necesita colaborarea omului.
Daca omul nu este nascut din nou, omul nu se poate sfintii
Nu poti sa domesticesti un tigru, se poate dresa tigrul , dar tigrul tot tigru ramine.
Aici este greseala capitala a unor crestini… incearca sa-i crestineze pe cei care nu sint nascuti crestini.
Ai confundat (nu e prima dată 🙂 ) nașterea din nou despre care AM SCRIS CĂ ESTE UN ACT, cu sfințirea despre care AM SCRIS CĂ ESTE UN PROCES.
Mai citește o dată să te convingi.
Se poate , dar:
„Nașterea din nou este lucrarea puterii Duhului în viața celor care se pocăiesc”
Am inteles din fraza de mai sus ca nasterea din nou este un proces continuu… „care se pocaiesc” 🙂
Pocăința este și un act prin care primim statutul de sfinți (neprihănirea prin credință) dar și un proces prin care ne sfințim.
Sunt de accord cu Dumneavoastra –pocainta e un act (de recunoastere a starii de pacatosenie–)de credinta prin care omul este iertat de orice faradelege spalat si curatit in sfint single Domnului Isus- nascut din nou = socotit neprihanit. – Trairea in aceasta neprihanire care duce la sfintirea noasta zilnica, e un process ce tine pina la sfirsitul vieti noastre. Blessing
Domnul Isus îi spune lui Nicodim că trebuie să se nască din nou. Nu spune că va fi născut din nou dacă a fost ales. Şi, ca să nu lase loc la răstălmăciri, vorbeşte despre şarpele înălţat de Moise.
De muşcătura mortală nu putea să scape nimeni prin puterea sau priceperea personală, nici prin voia altui om, ci doar acceptând remediul lui Dumnezeu. Dumnezeu a pregătit ceea ce era necesar pt. salvarea lor, ÎNSĂ, dacă nu priveau spre şarpele de aramă, nu puteau fi scăpaţi.
Mai studiaza 🙂
Daca noi nu intelegem in ce fel are loc lucrarea Duhului,
si credem ca „independent” de vointa omului se fac toate,
nu putem baga vina omului;
ca el e un simplu robot!
daca Duhul lucreaza „singur” fara „nimic din partea noastra,
atunci Ii bagam LUI vină, de ce dam vina pe bietul om. 😦
Poti respinge pocainta, poti refuza harul, chiar daca dreptatea lui Dumnezeu te-a condamnat,poti fi neascultator si sfintirea , desavirsirea sa nu aiba loc.
Gabe,
ce să studiez? Sau, mai bine zis, ce rost are studiu, dacă nu depinde nimic de mine?
„Domnul Isus îi spune lui Nicodim că trebuie să se nască din nou. Nu spune că va fi născut din nou dacă a fost ales.”
„Sa-l iubesti pe domnul Dumnezeul tau din toata inima ta”
O porunca Dumnezeiasca care nu a fost implinita de nimenea ( exceptie Domnul Isus)
Oare de ce Dumnezeu a dat o porunca pe care a stiut ca nimenea nu o sa poata sa o implineasca?
Huh ?
Cam incurcate poruncile astea…
Vorbește în dreptul tău! 🙂
Și citește:
Deut 30:11-16
Porunca aceasta pe care ţi-o dau eu azi, nu este mai pesus de* puterile tale, nici departe de tine.
Nu* este în cer, ca să zici: „Cine se va sui pentru noi în cer şi să ne-o aducă, pentru ca s’o auzim şi s’o împlinim?“
Nu este nici dincolo de mare, ca să zici: „Cine va trece pentru noi dincolo de mare şi să ne-o aducă, pentru ca s’o auzim şi s’o împlinim?“
Dimpotrivă, este foarte aproape de tine, în gura ta şi în inima ta, ca s’o împlineşti.
Iată, îţi pun azi înainte viaţa* şi binele, moartea şi răul.
Căci îţi poruncesc azi să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, să umbli pe căile Lui, şi să păzeşti poruncile Lui, legile Lui şi rînduielile Lui, ca să trăieşti şi să te înmulţeşti, şi ca Domnul, Dumnezeul tău să te binecuvinteze în ţara pe care o vei lua în stăpînire.
So..can you say you loved God 100 precent , ever? 🙂
Citatul scris de dumneavoastra a fost dat in deuteronom, dupa care a trecut sute si sute de ani, si nimeni nu a putut sa-l indeplineasca perfect… pina si Pavel ajunge la concluzia ca :
„Nu este niciunul care să aibă pricepere. Nu este niciunul care să caute cu tot dinadinsul pe Dumnezeu.Toţi s-au abătut şi au ajuns nişte netrebnici. Nu este niciunul care să facă binele, niciunul măcar.13 Gâtlejul lor este un mormânt deschis; se slujesc de limbile lor ca să înşele; sub buze au venin de aspidă;Ps 5.9; Ier 5.16; Ps 140.3;14 gura le este plină de blestem şi de amărăciune;Ps 10.7;15 au picioarele grabnice să verse sânge prăpădul şi pustiirea sunt pe drumul lor;17 nu cunosc calea păcii;
Hermeneutics , hermeneutics… 🙂
Ezechiel 20:25
Cornilescu (RMNN)25 Ba încă le-am dat şi legi cari nu erau bune, şi porunci prin cari nu puteau să trăiască.
🙂
Conform teoriei tale, ce rost are să comentezi cu noi?
Dacă suntem aleşi vom pricepe singuri, chiar fără să mai citim în Biblie, iar dacă nu suntem aleşi pierzi timpul degeaba cu noi.
Domnul Dumnezeu a dat legi ca să-i arate omului ce cere de la el (ştiind ce capacitate are omul) şi să-i arate, în acelaşi timp ce poate face neascultarea. Recunoaşterea nerespectării legilor de către om, ducea la smerenie, la faptul că omul trebuia să-şi dea seama că are nevoie ca cineva să fie sacrificat pt. a relua legătura cu Dumnezeu, iar ca pedeapsă, (pt. omul încăpăţânat), Dumnezeu putea să-l pună în faţa unor situaţii, care să-i facă mântuirea imposibilă. (Vezi cum argumentează Domnul Isus faptul că le vorbeşte în pilde.)
🙂
Constantin,
nu o sa iesi la capat niciodata cu cei care vorbesc de dragul de a i face pe altii mai nestiutori.
Ceea ce ne este lasat scris, ne e dat noua spre invataturapentru a dobindi viata vesnica’
„celor alesi” pentru o viata mai usoara si fara griji . 😉
Numai fraza cu Nicodim ar trebui sa i fac pe unii muti. 🙂
Dar nu o sa ai asemenea „surprize”.
Suntem la sfirsitul vremurilor, cind , ni se spune ca va disparea credinta,
cind trairea arata ceea ce esti.
Unii stim mai mult si decit proprietarul blogului, care invata pe altii Cuvintul, avind autoritate in acest sens, provocindu l , ceea ce permite alunecarea in derizoriu.
Nota aceasta de usuratate arata ca ne credem „alesii alesilor, si putem vorbi orice ca totuna e !
Din adincul inimii vorbeste gura!
Pentru fratele (care ne „bombardeaza” mereu cu teoria Calvinista) am cateva intrebari. Nu ca nu are dreptate in ceea ce spune, dar ignora cealalta „fatza a monedei”, lucru care poate duce la erori f. grave. Spre exemplu sa privim la pilda D-lui Hristos: „De aceea pe orisicine aude (AUDE) aceste cuvinte ale Mele, si le face, il voi asemana cu un om (UN OM) cu judecata care si-a zidit casa pe stanca…..Insa orisicine aude (AUDE) aceste cuvinte ale Mele, si nu le face, va fi asemanat cu un om (UN OM) nechibzuit care si-a zidit casa pe nisip.”
Intrebare: Daca „cel ce aude si nu face” nu este nascut din nou, cum poate auzi (un om mort spiritual) ? Daca este nascut din nou, cum este posibila acea „prabusire mare” ?
My humble opinion: Lucrarea de mantuire este a Duhului Sfant. Omului chiar „mort” fata de Dumnezeu, i se da harul sa „AUDA”, si sa raspunda cu „DA”, sau „NU”. Omul care „AUDE”, (si „FACE” sau „NU FACE „) va avea ca rezultat una din cele doua alternative aratate in pilda. ( Matei 7-21,27 )
Astept raspuns la cele doua intrebari. Thanks !
Lazar a fost mort, Domnul l-a chemat, cum a putut sa auda Lazar daca era mort? Ce a trebuit sa se intimple inainte ca Lazar sa auda?
Actually frate Matasaru, I don’t think the doctrine of the new birth is a Calvinist doctrine, it is a evangelical doctrine that most of our Christian fathers subscribed to since the first century. John 1 is a prime example..
And because we forgot that doctrine, we have young men and young women marrying each other without experiencing the new birth.. and than we are surprised why we have so many divorces and problems in our churches. That was my only point here. Now if you think that the new birth is a Holy Spirit/men combined work, that’s fine, you could be right, or if you believe that the new birth is a exclusive work done by the Holy Spirit that brings faith and repentance in the life of a sinner, that’s fine too. As long as we agree that the „new birth” is a necessary experience in the life of a believer, I an fine with it.
Bro Gavrila–Spune-mi te rog -in the new birh- cine e primul care da tonul?– Duhul Sfint, sau omul?(cine aude si se boteaza va fi mintuit(salvat) E adevarat ca Duhul Domnului ne face sa ne recunoastem pacatosi dar acceptul dat Duhului sa lucreze mai departe in viata noastra e al omului. Ma gindesc ca Duhul Domnului nu va putea lucra fara asentimentul nostru . Problema e ca multi tineri (cunosc multi) se boteaza doar ca sa se poata casatori cu fata care le place –deci din interes si de aici dezastru in noile familii– spunea pastorul -Suciu Ezechiel intr’o predica- despre cei botezati cu Duhul Sfint unii real ,altii ,doar sa implineasca lista. God bless you bro.
„Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumezeu 13 născuţi nu din sânge, NICI DIN VOIA FIRII LOR , nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu”
NICI DIN VOIA FIRII LOR..
Hmm…. interesting, don’t you think? 🙂
Baciu Gabi– -,,Dar tuturor celor ce L-au primit(aici e pur si simplu vointa omului), adica celor ce cred in Numele Lui(din nou vointa omului) ,le-a dat dreptul sa se faca copii ai Lui– pai e normal ca omul vechi sa dus(Ap. Pavel-)– si copilui devine o faptura nouan datorita Lui Dumnezeu prin lucrarea Duhului Sfint. Dupa cum se pare suntem pe acelas drum dar, descriem panorama cu alte cuvinte. Blessing
Bade Mihai… bineinteles ca vointa omului este prezenta.. dupa nastere.. 🙂
Ca daca esti ne-nascut , cum poti sa ai vointa?
Poate un mort sa aiba vointa?
Putea Lazar sa Indeplineasca porunca daca nu era inviat prima data? 🙂
Mare incurcatura
Unii inaintea Domnului Isus pun pe fecioara Maria, altii pe Calvin,
altii il pun pe Papa!
Fiecare cit pricepe.
Zice Domnul in Apocalipsa fiecarei biserici :
pocaieste te !
Elisa.. I can’t answer you… the proprietor of this blog doesn’t allow me to. 🙂
Gabe, Mereu amintesti de invierea lui Lazar (asa facea tot timpul Harold Camping). Acolo a fost vorba de o moarte fizica, nu de moarte spirituala, si mai mult ca sigur Lazar era un om mantuit, fiind unul dintre prietenii apropiati ai Domnului Hristos.Nu cred ca acesta inviere fizica, poate fi folosita ca exemplu pentru nasterea din nou. Totusi,ce ai spus, ca in biserici sunt multi ne nascuti din nou, este un mare adevar. Bisericile noastre au o disperata nevoie de o adevarata trezire spirituala.
Sa auzim numai de bine ! (ca de „rele” suntem satui)
Este nevoie de o adevarata trezire, e drept, din nefericire
Scriptura spune ca nu este sigur ca Domnul Isus va mai gasi credinta pe pamint.
Ce credeti ca este de facut ?
Simpatica treaba . 🙂
daca crezi ca ti face bine sa mi spui tot ce te deranjeaza,
fara sa mi insiri penele pe aici. 🙂
ca oricum nu te lasa proprietarul…….poti sa mi raspunzi orice pe privat. 😉
numai fa o pe romaneste, ca mi-s romanca. 🙂
Ieri am avut intilnirea de 53 de ani de la terminarea liceului, asa ca m-ai prins foarte bine dispusa.
Ce generatie..parca erau toti pocaiti, numai un coleg a baut bere,
nici tigari nu erau pe masa….de necrezut!. 🙂
Nimeni nu fuma!!!!!!!
Gabe,
Chiar nu poţi să pricepi Cuvântul decât prin ochelari unidirecţionaţi?
VOIA FIRII LOR SE REFERĂ LA FAPTUL CĂ NU-I ESTE DAT OMULUI SĂ STABILEASCĂ CONDIŢIILE MÂNTUIRII. DOMNUL DUMNEZEU LE-A STABILIT ŞI-I CERE OMULUI SĂ LE PRIMEASCĂ. (Începutul frazei nu-ţi spune nimic?)
În privinţa lui Lazăr confunzi moartea trupească cu cea duhovnicească.
Te întreb din nou; dacă tu ai asemenea încredinţare, ce rost are să mai comentezi? Domnul Dumnezeu face totul. El dă viaţă cui vrea, indiferent dacă omul acceptă sau nu. Dacă nu-s ales tu nu poţi să-mi comunici nimic care să mă ajute, iar dacă sunt ales are grijă Domnul de mine. Sau te-a delegat pe tine?
Hai ca m-a distrat raspunsul 🙂 logica de beton
Noroc bun la studii