PASTORUL, BISERICA ȘI LUMEA… VIRTUALĂ

worldAm fost trimiși în lume! Miei în mijlocul lupilor, în lume dar nu din lume sau ca lumea, neiubind lumea și lucrurile din ea, în fine, derivațiile sunt numeroase. Există, însă, o lume nouă, apărută în ultimii câțiva ani, lumea virtuală sau media socială. O mare majoritate a lumii așa cum o cunoșteam noi – vecini, colegi de servici sau școală, trecători etc. – s-a mutat în acest spațiu fără garduri, uși, geamuri, spațiu unde, din start, oferi mai multe informații despre tine însuți decât știa verișorul de-al doilea din alt oraș.

Întrebarea, legitimă zic eu, care se pune și trebuie să ne-o punem este… ce facem cu această lume? O neglijăm, o criticăm sau o invadăm? Conform unui studiu de ultimă oră, Barna Group ne informează că din ce în ce mai mulți pastori și biserici intră în acest mediu, folosindu-l ca pe un instrument de misiune și interacțiune. Mi se pare normal.

Atunci când se descopereau noi teritorii (”lumea nouă”, vă amintiți?), pe lângă conchistadori (cuceritori) și căutători de comori, în acel spațiu intra și biserica. Că metodele de convertire erau mai mult sau prea mult ortodoxe (de fapt… catolice) e altceva. Cert este că exista (și) un interes religios față de oamenii ciudați aflați în acele lumi noi.

Este adevărat că orice lume nouă este un fel de Canaan care – ziceau zece dintre iscoadele evreilor – ”își mănâncă locuitorii”. Neavizat, nematurizat, orice vizitator este în pericolul de a cădea pradă aleilor întunecoase, gropilor deschise, monștrilor fioroși sau virușilor de tot felul. Este un teritoriu în care – la intrare – ți se cere să-ți lași pielea. Cu noile metode și programe guvernamentale de survolare, cineva știe despre tine mai mult decât îți dai seama tu însuți.

Întrebarea rămâne: ce facem cu internetul (twitter, facebook, wordpress…)? Eu cred că trebuie să facem exact ceea ce facem cu viața de fiecare zi. Ieșim din confortul și siguranța caselor noastre, trecem pe lângă afișe deocheate, baruri, drogați și bețivi, stricați și criminali, atei și păgâni și ne împlinim menirea. În ciuda tuturor semnalelor de alarmă că poți rămâne prizonier în această lume (boli psihice, familii din ce în ce mai disfuncționale, vieți irosite), tot mai mulți oameni o preferă în detrimentul lumii reale, cu nimic mai bună ca cealaltă.

Internetul ne-a adus instantaneul, transparentul și universalul. Aparent, arată ca… Împărăția cerurilor, deși este departe de ceea ce va aduce aceea: perfecțiune, armonie și fericire. În lumea lui Dumnezeu, instantaneul, transparentul și universalul sunt ca în grădina Eden. Fără pervertirea gândirii nu-ți pasă că ești gol și te vede toată lumea (Eva și Adam erau… toată lumea).

Internetul este o lume a (dez)informării, evadării din lac în puț și a confruntării. Raiul este o lume a cunoștinței depline, a binelui desăvârșit și a vieții eterne. Cu alte cuvinte, internetul este mai degrabă asemănător lumii care l-a creat, deși se vrea mult superior acesteia. Internetul este de fapt aceeași lume ca aceea pe care ”atât de mult a iubit-o Dumnezeu, încât a dat pe singurul Său Fiu, ca oricine crede în El să nu piară ci să aibă viață veșnică”!

Apostolul Pavel a înțeles și folosit mijloacele disponibile atunci pentru a câștiga suflete, a edifica pe credincioși și a confrunta ereziile și promotorii lor. Când Domnul i-a trimis pe ucenici în ”toată lumea”, se pare, nu a avut în vedere doar teritoriul geografic ci și pe cel virtual. Adică, oriunde sunt oameni.

Sursa foto AICI.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

14 răspunsuri sa “PASTORUL, BISERICA ȘI LUMEA… VIRTUALĂ”

 1. Lumea cu denumirea virtuală este o lume creată de OM. Lumea reală pe care o vedem şi de care ne bucurăm cu privirea este lumea creată de DUMNEZEU dar perturbată de OAMENI.
  Problema apare când recunoaştem că lumea virtuală este controlată de oameni. Şi pot face ce vor cu lumea aceasta spusă virtuală. Ea este jucăria omenirii. Visul împlinit de mult dorit.
  Este creatura OMULUI. Foarte interesant că diavolul întotdeauna ÎL copiază pe Dumnezeu. Şi tot ce face el e să-L copieze pe Dumnezeu DAR luând o variantă păcătoasă, întunecată.
  Dumnezeu a creat familia : soţ-soţie. Diavolul a creat familia soţ-soţ.
  Dumnezeu a dat Învierea cu crucea. Diavolul a dat Paştele cu ouă.
  Naşterea Mântuitorului vs Crăciunul cu moş crăciun
  Moartea sfinţilor vs Halloween.
  Ucenici vs Farisei.
  Neghină vs Grâu.

  Şi acuma revin la subiectu iniţial. Dumnezeu a creat lumea în care trăim. O lume palpabilă, frumoasă. În balanâţă, cu legi echilibrate. În controlul lui Dumnezeu. Limitată de voia lui Dumnezeu. Lumea naturală.
  vs
  Lumea Diavoului. O lume ne+palpabilă. O lume fără limite. O lume periculoasă. Lume fără legi. Fără miros. Lumea virtuală.

  Foarte mulţi decid să iasă din lumea virtuală, şi-mi aduc aminte de un om care s-a dus direct la cules mere. Să nu mai audă de lumea aceasta.

  Părerea mea este că această lume este o lume periculoasă pentru tineri noştrii.
  Tinerii noştrii trebuiesc instruiţi cum să umble în lumea aceasat virtuală. Pentru că dacă-i lăsăm să-şi facă de cap, e vai şi-amar de ei.

  Doamne ajută-ne să fim lumină în lumea aceasta naturală şi nu fim o pricină de poticnire în lumea virtuală.

  DOP

  • Adevărat, deși se poate spune că și lumea creată de Dumnezeu, natura a fost supusă deșertăciunii, prin păcat.
   Lumea virtuală este plină cu oameni pe care – din păcate – nu-i mai putem găsi nicăieri altundeva…

 2. „Apostolul Pavel a înțeles și folosit mijloacele disponibile atunci pentru a câștiga suflete, a edifica pe credincioși și a confrunta ereziile și promotorii lor”

  Cred ca trebuie folosit mai ales de catre pastori ca instrument de misiune și interacțiune, si nu numai atit:
  cind unii dintre noi sustinem lucruri care nu sunt scrise ,
  sunteti obligat sa ne aratati intelesul adevarat, ca din partea lui Dumnezeu,
  inaintea lui Dumnezeu, in Hristos.
  ADEVARUL trebuie sa lumineze pe aceasta cale ,
  mai ales ca nu i stim pe cei care citesc si nu i mai putem intilni ca sa reparam eventualele greseli.
  Fiind vorba despre Viata vesnica, niciuni nu avem voie de altfel sa facem afirmatii dincolo de ceea ce ESTE SCRIS!
  De aceea va rog sa ne ajutati indreptindu ne cind este nevoie.
  Domnul sa faca ca sa raspinditi mireasma datatoare de la viata spre VIATA !
  Sa ne ajute Dumnezeu sa fim mireasma lui Hristos!

 3. …..ma bucur ca mai exista si oameni cu echilibru spiritual,sunt foarte putini….DZEU sa va dea multa putere si dragoste sa scrieti cum vrea DOMNUL ISUS nu cum vor oamenii pe gustul sau dupa poftele lor

 4. …multi crestini nu stiu ce-i asteapta,si nu au pretuit timpul de pregatire si stau adormiti pe scaunele bisericii…..departe de realitatea numelui de copil a lui DZEU…..ceva trebuie sa se intample ca este prea multa lume in biserica si prea putina frica si respect de DOMNUL ISUS si de CUVANTUL LUI…..se vede forma de evlavie de departe cand intri intr-o biserica…….daca as putea as striga in gura mare POPORULE TREZESTE-TE este ultima clipa si sansa sa prinzi trenul mantuirii.

 5. Ma gindesc ca in lumea virtuala omul i-si arata adevarata identitate ( cine poate discerne- intelege) . Cred ca e mai multa sinceritate in discutiile virtuale ( dar si aici se pot gasii multi cameleoni)fata de cele reale, unde vorbitorul cauta sa-si puna masca pentru a da o aparenta cit mai aproape de ceace ar trebuii sa fie . Oricum cei cel au in sufletul si inima lor pe Domnul Isus , miroase a bunatate si se simte in limbajul lor dragostea de Dumnezeu si de semeni lor–marea problema e, ca acest soi de oameni sunt pe cale de disparitie. Ma -s alatura de dani, sa strig inpreuna cu el. -Blessing

 6. Frate pastor,
  am primit pe email textul de mai jos… si cred ca e mare dreptate!
  Ce parere aveti dvstra?

  (…)
  ________________________________________
  Nu cred că tonul și generalizările sunt publicabile. Dreptate (mare) are în dreptul unora.

  • „Omul bun, scoate lucruri bune din visteria buna a inimii lui, omul rau, scoate lucruri rele din visteria rea a inimii lui.” Aceeasi lege in lumea reala, ca si in cea virtuala. As inclina sa cred ca Mike are dreptate, aici omul i-si arata adevarata identitate, mai mult decat in lumea reala, chear daca se ascunde in spatele unui pseudonim. Daca ar fi sa avem „o conventie a blogarilor” Popas Pentru Suflet, as cam sti ce calibru spiritual avem, si cat de autentic este crestinismul nostru. (mai mult decat atunci, cand doar stam alaturi pe aceleasi banci, ca niste frati („preaiubiti”).

 7. Frate pastor,
  va rog daca se poate sa puneti linkul cu predica de duminica despre dragoste.
  Am inteles ca a fost ceva deosebit, de fapt tot ce se face sub inspiratia Domnului este deosebit.

 8. Multumesc frumos, abia astept sa ascult, mi s-a spus ca a fost extraordinara.

  • Sora Elisa. As avea o rugaminte. Te rog frumos sa corectezi cuvintul „extraordinar” cu „divin”. Cred ca acesta este cuvintul potrivit pentru felul ” extraordinar” prin care Duhul Sfint a turnat undelamnul prin vasul fratelui pastor Cristian Ionescu. (cred ca am nevoie de inca ceva vreme pentru a gasi cuvintele potrivite situatiei din dimineata acelei zile. Dumnezu sa fie slavit pentru toate.

 9. „Am inteles ca a fost ceva deosebit, de fapt tot ce se face sub inspiratia Domnului este deosebit.”
  asa am scris mai sus, ceea ce inseamna tot divin!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: