RESTAURĂRI, REINSTALĂRI, RELAXĂRI

sexual_sinRecent, după o absență de câțiva ani din poziția de pastor senior-fondator al unei mega biserici, în recuperare spirituală după o aventură extramaritală, Jim Bolin este reinstalat în fruntea bisericii Trinity Chapel Church of God din Powder Springs, Georgia. În perioada suspendării sale, convenient, fiul său a ocupat temporar funcția sa.

Nu discutăm aici poziția oficială a unei denominații (se pare că acest proces de restaurare pastorală este destul de comun), dar cred că argumentul în sine merită atenție. Pastorul nu este un om perfect. Familia pastorului nu este perfectă. Copiii pastorului nu sunt perfecți. Cu toate acestea, lupa sub care familia dintâi a fiecărei biserici este evaluată a devenit de-a lungul anilor din ce în ce mai nemiloasă. Cele mai picante subiecte de clevetire într-o biserică se leagă de îmbrăcămintea, mersul, fiecare cuvințel interpretat, în general știri despre aceste câteva suflețele.

Este normal? Sigur, din moment ce asta este realitatea. Bine? Sigur, eu voi spune că nu. Presiunea la care sunt supuși poate genera resentimente și pagube spirituale care să îi distrugă. Mulți slujitori au luat în ultimii ani calea bejeniei, întocmai cum au făcut leviții în vremea dregătorului Neemia, sătui de stres, lipsă de suport și înțelegere, disfuncționalități familiale. Dar aici nu vorbim despre aceste lucruri. Aici este vorba de păcatul grav al imoralității comis direct de pastorul bisericii. Mai poate fi reabilitat ca slujitor, fie și prin pocăință și proces de restaurare? Eu zic, nu!

Mântuirea este în mâna lui Dumnezeu. Dacă omul respiră, se întoarce sincer de la calea lui și părăsește păcatul, cine suntem noi să dăm verdicte cu privire la eternitatea sa. Dar între mântuire și slujire este o mare diferență. Până și animalele sălbatice care atentează la viața umană sunt eutanasiate. Le sunt contaminate simțurile cu gustul de om și nu vrem să le placă prea mult de noi, nu?

Cel mai important capital al unui slujitor este autoritatea morală. Toate celelalte sunt importante, dar secundare acesteia. Mai mult, după ce ți-ai dat seama că e vulpoi, nu-l mai lași în ogradă. Pe viață!

Sunt multe crize care apar în viața unui pastor. Pastorii nu cresc în pomi, formarea fiecăruia cere chemare, timp și efort, deci ei nu sunt de aruncat. Chiar dacă și-ar pierde echilibrul și, pentru o vreme, ar născoci cine știe ce idei, prin confruntare, renunțare la acele învățături greșite și supraveghere, slujirea lui poate fi recuperată. Dar atunci când este prins în flagrant păcat de ordin sexual, un pastor se descalifică să mai slujească biserica, orice biserică, pe viață! Relaxarea multor denominații în ceea ce privește aceste principii nu face altceva decât să accentueze cinismul cu care este privită chemarea noastră, validând acuzația multora că pastorația a ajuns o formă de carierism.

Consider că marea majoritate a oamenilor care au chemarea Domnului în viețile lor se străduiesc să-și îndeplinească slujba cu responsabilitate și integritate. Ajung greșelile noastre inerente, răutatea celor care oricum ne pândesc și ne fac viața grea, greutățile slujbei pe care mulți nu le cunosc și nu le înțeleg. Ajunge faptul că avem și noi familii, probleme ca toți ceilalți oameni, copii de care trebuie să ne ocupăm (de unii foarte mult, nu?) și neveste care, deh, au și ele propria lor identitate și temperament. Ultimul lucru de care avem nevoie este această umbră a suspiciunii că suntem toleranți cu acest gen de abateri. Gândiți-vă, nu în ultimul rând, ce model de neprihănire mai oferim noi celor mai slabi, și nu numai, care, oricând, ar putea spune: ”Păi dacă și pastorul… eu, ca simplu membru, de ce nu?”

Știrea de mai sus a apărut AICI.

Sursa foto și un articol interesant pentru pastori (eng) AICI.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

25 răspunsuri sa “RESTAURĂRI, REINSTALĂRI, RELAXĂRI”

 1. Efeseni 5:3 ne spune:
  „Curvia sau orice altfel de necuratie ,sau lacomia de avere nici sa nu fie pomenite intre ,asa cum se cuvine unor sfinti”.

  Se mai poate comenta la ce este scris alb pe negru?

 2. Frate Ionescu ,oare nu traim noi aici in Tara Tuturor Posibilitatilor ??!!!. E greu sa ne conformam !. Si apoi „Visul American” este unicat, fara egal pe Mapamond !. Beneficiind de o libertate garantata constitutional si sub egida nepartinica a „valorilor democratce” existente, trebue sa fim si noi ingaduitori in a admite ADEVARUL : inclusiv caprele au nevoie de supraveghiere in turma , conduse de un pastor pe masura !. Are cineva vre-o obiectie ??!!

  • Draga Mosule, toata aceasta poveste despre acest pastor, conform cuvintului biblic mie mi se pare o rebeliune strigatoare inaintea cerului.
   Pai el, care a gustat din… piatra de git si …marea.
   Ciinele si scroafa pentru cine or fi pilda spre comparatie si intelegere in biblie?
   Si cel mai grav mi se pare ca acest nesimtitor cu bunatatea si rabdarea lui Dumnezeu, doreste SA JERTFEASCA SI SA RASTIGNEASCA A DOUA OARA PE ISUS. S-au o fi pacatuit fara voia lui, doar asa la misto? Doamne , iarta-l!
   Daca aceste versete din biblie nu sunt adevarate in acest caz, eu, care inca „umblu in patru labute” , eu ce sa mai pot crede?
   Si apropo de capre, Mosul meu drag, am mai scris-o pe undeva. Cind in adunarile noastre apar caprele, negresit vor aparea si tapii, greu si mai greu. Te rog sa-mi ierti indrazneala obiectiei , dar am dorit sa vezi o alta sursa a tristetii mele.
   Fii binecuvintat draga Mosule.

 3. Pastor la capre?cit de biblic poate fi?

  Biblic nu mai are voie niciodata sa fie slujitor, poate vorbi altora, dar nu mai are credibilitate, daca este cunoscuta fapta sa.
  Barbatul unei singure neveste spune Cuvintul, deci chiar vaduv nu mai are voie ;
  dar care a cazut in curvie? nici atit!
  Nu cred ca o aventura extramaritala se numeste altcumva biblic.

  • Cu ceva ani in urma am participat la o seara de rugaciune cu cativa lideri spirituali ai unei mari si cunoscute biserici din oras. Acolo liderul organizator, (printre altele) a propus sa ne rugam pentru un pastor misionar pe care-l cunoaste, care se afla pentru cateva zile la un hotel, si care este „daramat”, pentru motivul ca s-a descopert ca el de catva timp avea relatii intime cu secretara lui. Ni s-a spus ca dealtfel el a facut un job bun ca slujitor in biserica, fapt pentru care comunitatea a crescut mult in ultimii ani. Inainte ca sa ne rugam pentru ridicarea si reabilitarea lui, am fost intrebati ce parere avem. Eu nu m-am putut abtine, si am spus ca as fi mai ingrijorat de cei peste o mie de tineri, care nu au vazut in el un bun exemplu de urmat, si care, poate unii dintre ei vor cadea mai usor in ispite, daca si pastorul…
   Cu alte cuvinte, biserica i-a facut salariu, l-a pus in office, i-a dat si secretara sa-l ajute, iar el, care trebuia sa fie „ingerul bisericii” si-a nesocotit slujba sfanta care i-a fost incredintata. Nu zic ca e imposibil ca prin pocainta sa fie reabilitat, dar parerea mea este ca s-a descalificat in a-i invata si pastorii pe altii.

 4. Elisa
  In care biblie ai mai citit ca daca un pastor ramine vaduv nu mai poate fi pastor?

 5. Gabe
  Cred ca acolo…:-):-)..pe urmatoarea pagina scrie ca preotii catolici nu au voie sa se casatoreasca…:-):-)?…

  • Telologie la gura sobei 🙂

  • Gabi,
   Ar trebui sa ti fie …ca faci glume despre lucruri ce privesc
   de Cuvintul lui Dumnezeu.
   Din Tozer nu se prea vede ca ai invatat ceva. 🙂
   crede-ma ca ai avea ce invata de la acest om neprihanit a lui Dumnezeu numit si profetul sec XX, cu o viata exemplara,
   incit nu ti ar mai arde de glume, sa nu mai spun si de care sunt ele. 😦

   Calin, la episcopi zice sa fie barbatul unei singure neveste,
   apoi se face referire la dragostea pe care o ai fata de nevasta tineretii tale si este o avertizare sa nu i fii necredincios,
   daca ti moare nevasta si iei pe alta, nu inseamna ca i esti necredincios?
   Eu asa cred.
   Da poate am facut confuzie cu ceea ce cunosc de la fiul meu ortodox, unde nici vaduv nu mai ai voie sa slujesti macar.

   Ma puteai intreba in ce loc, nu in ce biblie;
   eu citesc o singura biblie, si chiar o singura traducere:
   Cornilescu, cu ea m-am nascut a doua oara si cu ea voi ramine. 🙂 .

   • Nu cred că ar putea fi vorba de a fi necredincios după moartea unuia dintre soți.
    Poate fi o încredințare personală de a rămâne necăsătorit(ă) după moartea celuilalt, dar potrivit cu Romani 7 ei sunt legați doar până la moarte.

    • Vedeti fr pastor, aici este de mare importanta rostirea mirilor in momentul binecuvintarii casatoriei. Sunt destule cazuri in care cei doi se leaga inaintea lui Dumnezeu prin juruinta si rostesc cu referire la cit timp vor fi supusi legamintului. Si multi spun ” TOATA VIATA MEA”. In aceste conditii, sotul care ramine dupa moartea sotiei, conform juruintei facute, ramine in legatura casatoriei toata viata si nu numai pina la moartea sotiei.
     Sunt aspecte care , dupa parerea mea au destula importanta, efectele nefiind de neglijat. Sigur, este valabil numai pentru cei care vor sa traiasca dupa cerintele biblice. Si stim ce ni se cere cu privire la juruinte.

   • Sora Elisa– aveti mare dreptate cu toate ca poate nu cunoasteti- aventura- marelui ,,pastor” Benny Hinn cu alta femeie si ea ,,pastorita” Paula White undeva prin Roma . Benny se divorteaza si continua sa ramina pastor( deci vaduv)… inminind la divort vreo 8 mill de $ . bineinteles din banii enoriasilor.- Dupa un timp se recasatoreste cu fosta sotie … mare fast si mare bucurie pe socri – bineinteles datorita $$$$$. Iata cum unii pastori dau exemplu tinerilor credinciosi . Ma intreb –oare ce biblie citesc acesti ,, pseudo ” credinciosi -lupi in blanuri de oi.– ce mare diferenta –unii au murit pentru credinta –alti–- (mor in pacate). Inca un semn ca sfirsitul e aproape si biblia se va implini cuvint cu cuvint . Blessing.

    • cum „vaduv” ca nu i a murit sotia?
     poate divortat, ori, nu e totuna!
     am deja atitea exemple urite, ca mi vine sa mi iau lumea in cap, sa ramin numai cu Scriptura;
     cum pot asculta sa fac binele, de la o persoana care face raul?

 6. Da, stiu asta, acolo nu este insa vorba de pastori..sau „si de pastori”..
  Da, cred ca este dezlegat orice barbat;
  dar cum ar fi sa apara cu alta sotie si sa pastoreasca, chiar ca nu stiu!

  • Sora Elisa, in aceste situatii precum cea descrisa de Mike, lucrurile sunt foarte limpezi. Filozofia nu-si mai are nici un rost. Si asta numai pentru simplu fapt ca adulterul(chiar si oficializat prin casatorie mai apoi) este un pacat CU VOIA. Ca doar stiu cei doi ce fac , ba inca ce straduinta depun pentru asta si ce scandal atrag in jur.
   Si despre astfel de pacate biblia spune ca Domnul Isus nu mai poate fi rastignit a doua oara pentru ei. Si daca nu mai este jertfa, nu mai avem iertarea de asemenea pacat.Si lantul efectelor continua cu ceea ce spune biblia nu oamenii care, mai nou sunt dornici si staruitori in a motiva orice fel de pacate numai sa ajunga sa demonstreze cit sunt ei de iertatori,, de iubitori de aproapele, de… hai sa fim seriosi. Dumnezeu nu se lasa batjocorit , Duhul Sfint avind lacasul in „temple” curate, neintinate, neatinse de poftele firii si a trupului.
   Ba inca ma gindesc cite mii sau mai mult de atita din fratietatea noastra a uitat cu totul de faptul ca ” mladitele fara rod” sunt taiate, strinse si aruncate in foc. Despre ce rod o fi vorba? Numai aceste aspecte si ar trebui sa ne cutremuram de viata pe care o ducem, sau macar zicem ca o ducem in slujirea Domnului Isus. Verificarea o face Cuvintul nu oamenii. In aceste conditii, ce fel de oameni ar trebui sa fim noi?…….Fii binecuvintata.

 7. Elisa
  Nui de competenta noastra sa numim pe aproapele nostru..capre..au si ele nevoie de pastor de ajutor ..daca tot citesti biblia traducerea Cornilescu undei ai gasit ca poti numi fratii tai capre? Si cinei acest mare profet al secolului xx? Vreau sal cunosc si eu:-)
  Si cine a fost profetul secolui 19?

 8. Elisa ai uitat de Tozer.

 9. Calin, eu am redat cele de mai sus , daca erai mai atent,
  intelegeai intrebarea mea la spusele lui Mos Ion Roata”pastor la capre?”
  „inclusiv caprele au nevoie de supraveghere in turma , conduse de un pastor pe masura !. Are cineva vre-o obiectie ??!!”
  nu am numit pe fratii mei capre, pentru ca eu am frati decit printre oi. 🙂
  Oricum nu a dat Domnul decit pastori de oi. 🙂
  caprele tocmai de aceea sunt numite de Domnul capre, pt ca nu pot fi pastorite.

  Cit despre Tozer, se vede ca habar nu ai cine este pentru ca nu ai intreba. 🙂
  citeste, te asigur ca ai ce invata.
  Pot sa ti imprumut carti pina una alta.De ex:aTragedie in biserica, Urmarirea lui Dumnezeu, Crestinul acela incredibil, Rutina , putreziciune sau trezire, Ce s-a intimplat cu inchinarea.
  Ravenhill care il cunostea, poate spune despre el mai multe.
  Au fost oameni demni de urmat, pt ca ei calcau pe urmele lui Hristos si asa cum RAR mai intilnim astazi.
  Sau ceea ce azi am primit de la edit.Perla Suferintei> Cum sa fii umplut de Duhul Sfint”
  fratii care l-au cunoscut l-au numit „porfetul sc XX, citeste si vei vedea de ce,
  vei vedea ce a pus Dumnezeu in acest minunat vas.
  Pina atunci…

 10. Sunt de acord ca trebuie facuta o distinctie clara intre reabilitarea spirituala si redarea slujbei in biserica.
  Biblia ne spune foarte clar ca Dumnezeu iarta orice pacat, cu conditia sa ne pocaim si sa-l marturisim.
  In schimb, sunt cel putin trei conditii puse pentru cei care doresc sa fie pastori (1. vrednic de cinste, 2. o buna marturie din partea celor de afara si 3. sa infrunte pe potrivnici) pe care nu vad cum mai poate sa le indeplineasca un pastor prins in adulter.

  Pe alta parte, cred ca ar trebui sa fim mai atenti si la alte categorii de oameni pusi in slujba, dar care nu indeplinesc conditiile cerute.

  De ex, referitor la copii, se cere sa fie tinuti in supunere cu toata cuviinta, sa fie credinciosi si sa nu fie invinuiti de destrabalare sau neascultare. Asta ma face sa inteleg ca ar trebui ca, cei care urmeaza sa fie ordinati, sa fi demonstrat deja abilitatile de slujire prin buna crestere a copiilor. Acesti copii trebuie sa fi ajuns suficient de mari incat sa fie responsabili pentru faptele lor si sa-si fi predat viata in mana Domnului Isus. Altfel, daca nu pot sa transmita propriilor copii un mod de viata crestin, cum ar putea sa faca acest lucru cu o adunare ?

  Stiu ca pozitia este destul de radicala si ca, daca s-ar aplica, multe adunari ar ramane fara slujitori. Insa, cred ca asta ar contribui mult la prestigiul slujitorilor. Din pacate, sunt destul de multi cei care esueaza pe plan familial, dar pretind sa fie ascultati in adunare.

  Daca pacatul adulterului compromite slujirea in mod ireversibil, la fel o poate compromite si comportamentul neadecvat al copiilor.

  Un ex : e vorba de un fost prezbiter (nu mai este in viata), cu 16 copii, care umbla mult prin adunari, avea vedenii si prorocii. Insa, majoritatea copiilor erau dezastru. O fata avea o relatie cu un barbat casatorit, unii baieti se ocupau cu afaceri murdare, cei mai mici erau batausii claselor si ai strazii pe care locuiau … Si toate astea in timp ce tatal lor tuna si fulgera prin adunari impotriva pacatului. Cei mai naivi sau care aveau aceleasi pb ca si el il apreciau mult, dar erau multi si cei care nu dadeau doi bani pe slujirea lui deoarece ii cunosteau familia.

  • Oricărei familii i se poate întâmpla să aibă o oaie neagră.
   Da, pentru ordinare sunt de acord, dar mai târziu, nu sunt convins.

   • Da, din pacate, copiii razvratiti sunt o realitate prezenta.
    Sunt de acord ca nu putem aplica o regula standard in care sa includem toate familiile care au copii problema.
    Insa, cred ca este o problema la parinti in momentul in care oile negre le depasesc numeric pe cele albe.

  • „Biblia ne spune foarte clar ca Dumnezeu iarta orice pacat, cu conditia sa ne pocaim si sa-l marturisim.
   In schimb, sunt cel putin trei conditii puse pentru cei care doresc sa fie pastori (”

   Nu stiu de unde iei o asemenea invatatura. Eu stiu ca iertarea se face numai in jertfa Domnului Isus. Iar pentru pacatele legate de hulirea Duhului Sfint, nu am auzit sa fie iertare de nici un fel..
   Si am mai citit ca pentru cei care, dupa ce se intorc la Domnul Isus , mai pacatuiesc cu voia, nu mai exista jertfa pentru ca nimeni nu poate sa rastigneasca pe Domnul Isus a doua oara pentru ei!!. Si de aici multe alte consecinte daca analizam pacatele pastorului repus in alujba megaadunarii din Georgia.
   Usurinta cu care ne aratam marinimia ne va pierde de tot in necredinta, sau ceva surogate pe acolo daca citim doar lucrurile care ne acopera comportarea necrestineasca.
   As vrea sa te intreb doar ca o parere. Tu unde crezi ca a fost Duhul Sfint in cei 5 ani cit pastorul din Georgia a curvasarit cu secretara? Sau vom putea spune ca acest pacat nu a fost cu voia ci a fost cu secretara. Of, of, of… Ce aghiasma il mai poate spala ca sa fie un vas curat sa poata fi folosit ca vas de cinste? Si asta este partea cea mai usoara. Fii binecuvintat.

 11. Cel orb poate calauzi pe cineva?Eu asa vad cand un asa zis pastor vrea sa calauzeasca pe cineva sa caute sa-si faca autocontrolul,nu mai departe in familie,sau la locul de munca cu colegii ca nu toti sunt Pastori cu drepturi depline,si au doa fete una de amvon si una de serviciu stiu un caz care nu are rost sa-i pronunt numele ca este deja oaia neagra pentru mine poate sasi caute alta planeta nu alt cult unde vre sa pastoreasca,si azi face pe Grozavu si se lauda ca el este cel care face tot,mie frica cu astfel de oameni sa merg pe drum devin om al Mandriei si Orgoliului ceea ce ma duce la moarte.Feriti-va de astfel de oameni nu sa-i mai REABILITATI.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: