VÂRSTA UNIVERSULUI

Young UniverseUna dintre cele mai amuzante dileme ale științei este evaluarea vârstei pământului, sistemului solar, istoriei și galaxiilor, adică, în termeni generali, a universului. Când este vorba de pământ, potopul le joacă feste metodelor de datare arheologice. Când este vorba de istoria civilizației, pentru că sunt tributari evoluționismului, au nevoie de milioane de ani. Despre alte galaxii nici nu are rost să mai menționăm că ghicitul a devenit savantlâc, inchiziția considerându-i… vrăjitori.

Consider că avem de-a face cu amestecarea a două seturi de principii distincte care nu se potrivesc deloc unele cu altele. Știința observă și emite teorii funcție de filozofia despre lume și viață pe care și-a însușit-o. Constatările lor cu privire la universul nostru îi trimite la concluzia că ”arată” foarte bătrân (miliarde și miliarde de ani). Problema este că dacă introducem argumentul creației, lucrurile se simplifică. Adam a fost creat, deci nu a trecut prin fazele de concepere, dezvoltare, naștere și creștere ale unui om normal. Să zicem că a doua zi după ce a fost creat, arăta de vreo treizeci de ani. Dacă un savant l-ar fi analizat ar fi putut constata că aceasta îi era vechimea. În realitate, se putea spune că a apărut acum o zi.

Când universul a fost plămădit de Dumnezeu, într-o măsură a fost produs finit, într-o altă măsură a fost încadrat într-un proces de developare. Oricum am face calculele, este imposibil să declarăm despre un univers care a apărut acum aproximativ șase mii de ani că este mai demult decât atât, doar pentru că Dumnezeu l-a făcut să arate din prima zi ca și când ar fi avut o anumită vechime.

Iar când luăm dintr-o natură extrem de volatilă elemente pe care le analizăm în laborator, fără să ținem cont de variabile, cifrele pe care le vom obține sunt mult mai relative relative decât cum am privi doi oameni de aceeași vârstă, unul arătând cu zece ani mai vârstnic, iar celălalt mai tânăr cu zece ani. Eroarea poate fi de mii și zeci de mii de ani.

Iată de ce rămân lângă Scripturi! Dacă Biblia zice că au fost șase zile, literal vorbind, am mult mai mari șanse decât cu o știință care – încă – mai spune că o explozie a generat întâmplător tot ce se vede, sau că noi am evoluat din maimuțe…

Sursa foto și articol AICI.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

15 răspunsuri sa “VÂRSTA UNIVERSULUI”

 1. In Geneza nu ne spune daca pamantul a fost facut intr-o zi.Ci spune ca la inceput Dumnezeu a facut cerurile si pamantul. Deci, reiese ca pamantul exista, doar ca nu era despartit de ape.Deci s-ar putea ca pamantul in forma lui initiala sa aiba mult mai mult de 6000 de ani.
  Dumnezeu a zis: Să se strângă la un loc apele care sunt dedesubtul cerului, şi să se arate uscatul! Şi aşa a fost.

  • Este o teorie destul de răspândită.
   Puțin cam (mult) speculativă.

   • Nu stiu cat de speculativa este, dar asa scrie.

    7 Şi Dumnezeu a făcut întinderea, şi ea a despărţit apele care sunt dedesubtul întinderii de apele care sunt deasupra întinderii. Şi aşa a fost.
    8 Dumnezeu a numit întinderea cer. Astfel, a fost o seară, şi apoi a fost o dimineaţă: aceasta a fost ziua a doua.
    9 Dumnezeu a zis: Să se strângă la un loc apele care sunt dedesubtul cerului, şi să se arate uscatul! Şi aşa a fost.
    10 Dumnezeu a numit uscatul pământ, iar grămada de ape a numit-o mări. Dumnezeu a văzut că lucrul acesta era bun.
    In Petru asa:

    5 Căci înadins se fac că nu ştiu că odinioară erau ceruri şi un pământ scos prin Cuvântul lui Dumnezeu din apă şi cu ajutorul apei,
    6 şi că lumea de atunci a pierit tot prin ele, înecată de apă.

    • Depinde dacă vrem să punem sau nu o pauză între primele două versete ale Bibliei. Pentru mine… e prea devreme pentru pauză. 🙂

     • Unul dintre argumentele ca pamantul a fost creat(ca produs finit) aproximativ in 7000 de ani o dovedeste populatia lumii.Daca pamantul ar fi sa aiba milioane sau miliarde de ani( aici ma refer la Pamant cu sursa de viata, finit) Pamantul ar fi fost suprapopulat.

      Cineva spunea:
      „În anul 1985 populaţia era de 5 miliarde . În secolul 18 , pe Pământ erau doar 1 miliard de oameni . Numărul populaţiei creşte foarte repede (timp de 200 de ani a crescut de 6 ori !!) , dar pământul nu este suprapopulat . Toată populţia Pământului poate încăpea în oraşul Jacksonville , Florida de două ori (suprafaţa de aprox. 8,5 miliarde m2 ) . Pe timpul când Isus era pe acest pământ , numărul locuitorilor era apoximativ 250 milioane oameni .Dacă aţi trasa un grafic veţi observa că omenirea a început să existe aproape 4500 de ani în urmă . Acest lucru este perfect explicabil , deoarece cam în acea perioadă a fost potopul , în urma căruia au supravieţuit 8 persoane (Noe , soţia lui , cei trei fii cu soţiile lor ). Deci Biblia are dreptate .Pornind de la 8 oameni , populaţia oamenilor poate fi 6 miliarde în câteva mii de ani .
      Dacă oamenii ar fi existat de 3 milioane de ani , atunci populaţia umană ar trebui să fie de 75000 oameni pe un cm2 !!? Atunci cu siguranţă că Pământul era să fie surpopulat. Astfel numărul populaţiei arată că Pământul nu are milioane de ani , nici miliarde.”


     • Pentru cei ce inteleg limba spaniolá,dr.Dario Salas prezintá o hartá escatologicá interesantá.
      Ca si pástor dar si ca om de stiintá Dario Salas impreuná cu un grup de cercetátori crestini nu-i dau pámántului mai mult de 14000 de ani.
      Calculánd stratul de praf de pe luná acestia afirmá cá:cei 2 centimetri de praf ne aratá cá in ciuda aparentei,Luna nu poate avea mai mult de cáteva mii de ani.

     • aproximativ in urma cu 7000

   • „For in six days the LORD made the heavens and the earth, the sea, and all that is in them, but he rested on the seventh day. Therefore the LORD blessed the Sabbath day and made it holy.”

    Daca nu exista acest verset in exodul , poate ..

  • Nu stiu ce ma face sa cred ca in aceste calcule se poate sa ne amintim si de versetul care spune ca la Dumnezeu , o mie de ani este ca o zi si o zi cit o mie de ani. Avind in vedere aceste cuvinte, calculele pot suferi modificari esentiale.

    • De acord cu dumneavoastra daca privim la locul de provenienta a expresiei.
     Vreau doar sa motivez gindul meu, sustinut de faptul ca Dumnezeu este atemporal. Doar noi ne zdrobim cu doua probleme care nu prea ne ajuta, insa consumam timp enorm ( ca si de data aceasta) Cind a fost „startul” si cind v-a veni sfirsitul. Si nici unul dintre aceste aspecte nu ne este destainuit de biblie. S-apoi, timpii si soaroacele le-a pastrat ….asa scrie, asa cred.Toate straduintele predicatorilor pe tema „timpului” sunt niste „poezii”.Orice gind rostit pe aceasta linie, eu stiu ca este eronat. Si stiu aceasta pentru ca Dumnezeu spune (parafraza) ca gindurile noastre nu sunt gindurile LUI, ca cerul de pamint…!!!Deci daca se rosteste ceva care ar dori sa lamureasca gindurile lui Dumnezeu, clar nu este asa.S-apoi cred ca singura problema este aceea de a fi cum trebuie si unde trebuie atunci cind Domnul Isus v-a reveni! Stie EL cind, si asta ne este indeajuns. Stim ca va reveni. Cred ca pentru mintuirea noastra, nu prea are relevanta inceputul, ci sfirsitul felului de vietuire. Fiti inecuvintat.

     • PS. Oare de ce ni se cere in biblie ca atunci cind cineva vorbeste, sa vorbeasca cuvintele lui Dumnezeu? Motivatia: nu exista pericolul pacatului prin vorbire si, legat de aceasta postare, vom vorbi doar ce subiecte are biblia, nu ne vom rataci in pareri personale si nu vom pierde timp pretios.
      Si nefiind contradictii si certuri de vorbe, dragostea intre frati si de frati si pentru frati v-a fi la ea acasa!!!!!!Etappa urmatoare…jos gardurile intre denominatiuni pentru ca vom vorbi biblic si nu vor fi diferente de …ap Pavel ne spune cum vom fi cei care am ajuns la aceeasi parere. Doamne ai mila de noi.

 2. Interesant unghiul dumneavoastra din care priviti aceste intrebari. Imi place ce-ati spus referitor la vechimea pamantului „doar pentru că Dumnezeu l-a făcut să arate din prima zi ca și când ar fi avut o anumită vechime.” Am auzit punctul acesta cu mai multi ani in urma si in opinia mea si-a multora pare cel mai plauzibil. Insa, cu toate ca Dumnezeu putea crea Pamantul cu vegetatie deja pe el, El l-a putut crea si altfel…Cert este ca stiinta omului e limitata sa inteleaga adancimea lucrurilor pe care le-a creat Dumnezeu si motivul pe care l-a avut pentru fiecare detaliu…Cu ani in urma multi contestau exitenta multor miliarde de stele dar cu ajutorul stiintei si a telescopurilor de mare precizie ca si Hubble in ziua de astazi se estimeaza(!) ca exista nu doar miliarde de stele dar exista miliarde de alte galaxii, chiar unele mult mai mari decat Calea Lactee. Probabilitatea ca omul sa poata sa treaca fizic (de Calea Lactee, nevorbind de Voyager si alte instrumente trimise de pe Pamant) sunt minime poate zero. Pana nu descoperim o energie care sa ne poate catapulta sa circulam in cosmos la viteze mult mai mari nu o sa ne putem desprinde de sistemul nostru solar. Iar de aici pana a desccoperi cu cat in urma a fost creat pamantul si universul e o cale extrem de lunga poate imposibil de raspuns de rasa umana…pana vom ajunge in prezenta Creatorului Universului si El ne va da date precise (pentru cei interesati)…

  • Ce aparatura poate numara miliarde de galaxii?
   e greu sa numeri un singur miliard, nu cred case pot numara
   galaxiile daca sunt miliarde ori ba;
   se pot insa lauda.

 3. tehnologia e putin mai avansata decat unii din noi… ca sa lansam asemenea ipoteze acum cand exista sansa ca prin technologia actuala sa se inglobeze toate datele numelor de pe pamant intr-un singur …IPad…Daca in anii ’30 spuneati cumva aceasta afirmatie va credeau, nu insa azi…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: