Noua lege emisă în China are în vedere o problemă acută, populația cu vârsta de peste 60 de ani ridicându-se la aproape 200 de milioane. Știrile presei în ultima vreme, despre bătrâni neglijați, abuzați, înfometați, bolnavi și părăsiți, au provocat guvernul la acțiune. Forumurile de interacțiune au fost inundate de tot felul de reacții, unele sfidătoare (cine ne dă timp și bani să mergem să îi vizităm, aluzie la programul de lucru împovărător și pe bani de nimic în China), altele ironice (ce înseamnă ”des”, cine implementează legea, cine stabilește criteriile etc.).
Nu voi comenta în amănunt legea în sine pentru că nu am citit-o și nici nu trebuie. Rolul ei educativ este suficient, așa cum declarau unii oficiali chinezi. De fapt, cinstirea părinților face parte din decalog și asigură copiilor o viață lungă și fericită. Ce înseamnă cinstirea părinților?
Fariseii știau prea bine că nu se rezumă doar la a le face complimente și nici măcar să le fii numai ascultător. A cinsti părinții însemna a te îngriji de nevoile lor la vârsta înaintată. Dar, pentru că, din prisos, ei trebuiau să-și lase darurile la Templu, unde erau văzuți și apreciați, își justificau zgârcenia față de părinți că ”ceea ce ar fi trebuit să le dea lor au închinat Domnului”.
Dragostea și respectul față de părinți este o poruncă divină și ar trebui să fie suficientă, cu sau fără legi omenești.
Articolul și sursa foto AICI.
FOARTE FRUMOS