CE-MI PLACE ÎN ROMÂNIA

Drumuri scurte: Oradea-Cluj în vreo două ore, la fel Cluj-Tg. Mureș, Cluj-Satu Mare, ceva peste o oră Cluj-Dej, sub două ore Oradea-Arad. Dar, ar putea fi și mai scurte! Problema sunt șoselele, doar două benzi (una pe sens), pe alocuri rele rău de tot, în ciuda asigurărilor la ieșirile din localități că ar urma… ”DRUM BUN”, sau poate e doar o urare?… 🙂

Tot la capitolul șosele, cum reușim să mai avem căruțe la drumul mare, unele fără nicio luminiță cât de mică? Nu-mi mai amintesc pe unde, dar un motociclist își aduna, săracul, motocicleta și juliturile de pe asfaltul unde se târâse după un contact nemilos cu o astfel de mostră. Căruțașii (erau vreo doi) stăteau și se uitau… mirați.

Sunt câteva zone unde ți-e mai mare dragul să mergi, dar bucuria unei autostrăzi de tip occidental nu ține mult.

Nu mai comentez faptul că se merge din localitate în localitate, dar ce mi s-a părut interesant sunt rondurile la intrare și la ieșire. La intrare înțeleg, să se reducă viteza, dar la ieșire nu prea… Altfel, sensurile giratorii sunt ok, mai amabile cu traficul decât intersecțiile cu semafor.

Cam atât despre drumuri. Să vedem cum stăm cu restul.

Este clar că în zonele rurale, cumsecădenia este mai la ea acasă. Viața un pic mai relaxată, viteza redusă, oamenii mai calmi. Încă, prea mult se fumează și se bea. Mi-a plăcut faptul că se renovează fațadele la blocuri. Ceva culoare nu strică, mai înviorează spiritul. Pe unde am trecut eu mi s-a părut destul de curat. Orașele nu arată deloc rău. Poate contează de la cartier la cartier.

Bisericile! Cele pe care le-am vizitat s-au prezentat impecabil! Cântăreți buni (de unde au apărut atâția pianiști de valoare?), coruri, fanfare, orchestre… Clădiri bine gospodărite, condiții excelente. Nu pretind că peste tot este așa, dar se dă bine tonul.

Având în vedere că majoritatea serviciilor au fost peste săptămână, când de obicei nu sunt activități, prezența a fost peste așteptări. Mult tineret. Asta e bine!

Cineva m-a întrebat dacă întâlnirile de anvergură ale evanghelicilor în corturi sau săli și stadioane își mai au rostul. Sigur că da! Oamenii încă se pocăiesc la aceste slujbe, dar nu trebuie neglijat aspectul social: suntem o minoritate care în acest fel își face bine simțită prezența! Nu suntem o cantitate neglijabilă!

Dacă totuși m-ar întreba cineva (și m-a întrebat) ce îmi place în România, răspunsul este că (în ciuda minusurilor, dar… unde nu sunt minusuri?), acolo, încă mă simt ca acasă! După atâția ani…

Să fie limba, mâncarea, peisajele, aerul, oamenii, noi și ai noștri cu bune și mai puțin bune? Poate toate acestea și multe altele.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

6 răspunsuri sa “CE-MI PLACE ÎN ROMÂNIA”

  1. FRATE CRISTIAN, URAREA DE DRUM BUN LA NOI ESTE DOAR ACOLO UNDE DAI DE ” DRUM BUN”

  2. RABDAREA ESTE ARTA DE A SPERA ! – SPERAM SI NOI SA VINA ZIUA CAND SA CALATORIM DE LA O MARGINE LA ALTA A TARII PE AUTOSTRADA…….

  3. Very funny! (…) Dupa ce ne-ati spus ca se circula mai mult doar pe 2 benzi, cateva paragrafe mai jos va intrebati de ce sunt rondouri la iesire din localitate?! Dar oare iesirea dvs. nu e intrarea celor de pe sens opus?! :-)))

  4. Cred ca fratele Ionescu s-a obisnuit cu autostrazile din SUA de aia nu a priceput ca in Romania iesirea de pe singurul sens de mers este intrare pe celalalt sens… nu e bai… bine ca pricepe si vorbeste bine din Scripturi! Domnu sa va binecuvinteze! Multumim de mesajul de la Sacele!

  5. Nu ştiu dacă-n America este obicei să fie prezenţa în număr mare la adunare doar cînd sunt evenimente. La studiu biblic şi rugăciune nu vine mai nimeni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: