UN SISTEM DEFENSIV CARE RIDICĂ MAI MULTE ÎNTREBĂRI DECÂT CLARIFICĂRI

Cum era de așteptat, ceea ce inițial era doar o alarmă cu multe uși elegante de retragere, a devenit un sistem de apărare rigid bazat pe minimalizarea forțată a subiectului central. Am atras atenția că Miroslav Volf ESTE promotorul crislamului, cuvintele SCRISE sau ROSTITE de domnia sa sunt îngrijorătoare, iar semnătura rectorului ITPB pe documentul caracterizat de mulți pastori proeminenți ca fiind actul de naștere al crislamului este cel puțin nefericită.
Ca Emanuel Conțac să aducă în discuție comparativă relația de colaborare pe care o am cu pastorul Paul Negruț este un act de disperare.
Dacă aceasta este pentru dumnealui o piatră de poticnire, atunci vizita lui Miroslav Volf la ITPB ar trebui să fie anatema. Nu am nimic de explicat în ceea ce privește asocierea cu o instituție evanghelică.
Dar nu acesta este lucrul esențial. Pe traiectoria sa de gândire, creștinii și mai ales evreii le sunt datori musulmanilor și palestinienilor anumite reparații. Faptul că a fost în favoarea înființării unui stat palestinian, că îl susține cu vehemență pe părintele crislamului, acestea sunt fapte în sine pe care Emanuel Conțac trebuie să le explice. Orice altceva este – cum am mai spus – „praf în ochi”. După ce se așează (și praful și ochii) chestiunea rămâne aceeași, la fel de gravă, la fel de nerezolvată.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

8 răspunsuri sa “UN SISTEM DEFENSIV CARE RIDICĂ MAI MULTE ÎNTREBĂRI DECÂT CLARIFICĂRI”

 1. Reblogged this on misucroitor and commented:

 2. Pentru Emanuel Contac alias vaisiamar in legatura cu ce a scris pe vaisamar.wordpress.com/2014/05/31/crislamul-o-gogorita-gonflata-pentru-uzul-gugustiucilor-2/#comment-25660

  1. Stafia inchipuita a crislamului nu e chiar stafie inchipuita asa cum o numesc unii foarte luminati care au batut “de ani de zile pietrele pe la colocvii, simpozioane și conferințe din Europa …la Münster, Cambridge, Oxford, Edinburgh, Cairo, Londra, Leuven, Osijek, Praga și Paris”. Asta o dovedeste cel care a scris: “Nu am de gând să discut despre „crislamul” de care s-ar face vinovat Miroslav Volf. E un subiect delicat, asta-i cert, dar care nu cred că poate fi tranșat în trei sentințe dezlânate și pline de sfânt năduf.” http://drezina.wordpress.com/2014/06/01/miroslav-volf-excludere-si-imbratisare-note-de-lectura-1/. Deci, acum sa-mi fie permis acest prim deci, nu e chiar stafie inchipuita crislamul. Ma intreb la ce folos aceste drumuri batute? Poate voi afla odata raspunsul.

  2. Oricine are dreptul, libertatea sa se exprime chiar daca este si de peste ocean si a colectat fonduri si pentru organizatii nepenticostale ca doar George cel Bărbos aparand dezbaterea intre Luther și Eck a spus „Dezbaterile au fost permise din vremuri străvechi, inclusiv cu privire la Sfânta Treime. La ce bun un soldat, dacă nu i se îngăduie să meargă la luptă, un câine, dacă nu i se îngăduie să latre, sau un teolog, dacă nu i se îngăduie să poarte dezbateri? Mai bine să cheltuim bani pentru a susține babe care să împletească decât teologi cărora nu li se dă voie să discute!”. http://vaisamar.wordpress.com/
  3. Ca pastorul de pe ocean are dreptate ca implicatiile acestei invitatii sunt foarte grave e cu atat mai evident cu cat unii care au batut “de ani de zile pietrele pe la colocvii, simpozioane și conferințe din Europa …la Münster, Cambridge, Oxford, Edinburgh, Cairo, Londra, Leuven, Osijek, Praga și Paris” considera cristamul o stafie inchipuita.
  4. Hristos a umblat printre pacatosi , femei stricate, farisei dar nu a denaturat imaginea lui Dumnezeu asa cum fac cei care promoveaza crislamul.
  5. Nu, cu siguranta ca corpul profesoral de la ITP nu o sa mearga la Crangasi la moschee dar probabil ca unul, doi studenti vor considera ca Dumnezeul Biblic este asemanator cu Allah ca au mai fost studenti care si-au postat prin camere portrete cu fete bisericesti ortodoxe si mai mai ca isi faceau semnul crucii, unul chiar a trecut de la penticostalism la ortodoxie si il cunosc foarte foarte bine.
  6. Boicotul ITP-ului. Asta este chiar urata. Cine boicoteaza ITP-ul? ITP-ul este o institutie de care are nevoie foarte mare Cultul Penticostal dar un ITP matur. Daca eu spun ca un spital este insalubru asta inseamna ca boicotez si cer desfiintarea tuturor spitalelor din tara? De unde atata logica? Sunt surprins. ITP-ul trebuie sustinut cu toate puterile dar asta nu inseamna ca daca se comit greseli si se persita in ele nu trebuie luata atitudine pentru indreptare. Pana la boicot mai este foarte foarte mult.
  7. Scriptura vorbeste mult despre prostie si surate de ale ei. Doua exemple: “Unde este înţeleptul? Unde este cărturarul? Unde este vorbăreţul veacului acestuia? N-a prostit Dumnezeu înţelepciunea lumii acesteia?” “…Dar cunoştinţa îngâmfă…” etc.
  Nu inteleg de unde si pana unde concluzia ca impotriva studiului si a ierarhiilor academice este ranchiuna? Ranchiuna si un fel de venin palid emana cei care se considera plimbati pe la Münster, Cambridge, Oxford, Edinburgh, Cairo, Londra, Leuven, Osijek, Praga și Paris peste cei pe care ii considera niste lichele doar pentru ca nu au fost si ei pe la Münster, Cambridge, Oxford, Edinburgh, Cairo, Londra, Leuven, Osijek, Praga și Paris. De parca Petru a mers mai intai pe la Münster, Cambridge, Oxford, Edinburgh, Cairo, Londra, Leuven, Osijek, Praga și Paris si apoi a vorbit cu Marele Preot.
  8. “Discursul inchizitorial și alarmisit”. Hmmm …. acum stau si ma intreb. Oare profetul vorbeste despre sine sau chiar despre un altul? E buna si o oglinda in fiecare birou.
  9. 13 doctori. Stau si ma intreb daca titlul de doctor te face un fel de dumnezeu fara gresala?Adica daca esti doctor in teologie vorbesti ca papa ex cathedra? Unde ajungem oameni buni? Cati doctori nu spun azi ca homosexuali pot sa fie hirotoniti? Cati doctori nu promoveaza azi telologia prosperitatii? Cati doctori nu spun ca darurile Duhului Sfant au incetat? 13? Nu! Mult mai multi. Nu credeam ca exista o regula cum ca doctorii intra in categoria celor fara gresala si ca ei nu trebuie verificati. Eu credeam ca numai Dumnezeu este fara gresala!
  10. Pneumatologia baptista si cea penticostala. E buna concluzia de final. Una este biblica, pneumatologia penticostala, si cealalta este nebiblica. Una este reala, adevarata alta este ireala, falsa. La fel este si cu Dumnezeul Bibliei si Allah. Dumnezeu ESTE si nu mai trebuie sa spunem nimic pentru a argumenta existenta Lui. El nu poate sa fie comparat cu nimeni. Allah nu este, nu exista sau daca totusi admitem ca exista putem spune ca exista la nivelul imaginarului. Deci nu putem lua imaginarul unor oameni si sa-l comparam cu Dumnezeul infinit.

 3. Acum îmi place de Dvs. frate Ionescu că, ați intrat în pâine !!! Era prea liniște pe aici. Poate vreo dezbatere ceva legat si de cazul fratelui Pustan. Apele nu s-au limpezit deloc cu fratele Pustan. Am vrea să știm dacă decizia celor de la Cult s-a bazat pe dovezi întemeiate ! Ar fi discutabil și subiectul privitor la înființarea de tot felul de asociații și fundații în cadrul Bisericii !!! Fratele Pustan pe seama fundatiei Cireșarii a rămas cu o sală la înălțime din punct de vedere arhitectural ! Cu, ce fonduri s-a construit acea sala de la Beiuș ?! S-ar putea ca și Peniel să, se îndrepte pînă la urmă în direcția luată de fratele Pustan. Părerea mea este că, conducerea Cultului Penticostal face o mare eroare acceptând ca, unii membrii ai Bisericii să înființeze tot felul de asociații care funcționează în afara Bisericii !!! O să ajungă Bisericile în viitor minoritare în detrimentul asociațiilor și fundațiilor ! Poate o viitoare postare pe aceasta temă !

  • Mi-a fost foarte greu să scriu în ultimele luni, având în vedere starea sănătății mamei mele și plecarea ei la Domnul. Apreciez înțelegerea marii majorități, spre deosebire de unii care s-au grăbit cu interpretări tendențioase. Vom scrie atunci când vom avea date mai concrete.

 4. Frate Ionescu,

  Solicit respectuos retragerea comentariului lăsat pe blogul dvs. de fostul meu student, Mircea Brădean. Dacă dânsul are ceva de comunicat, mă poate găsi pe blogul meu. Cred că ar fi mai în spiritul evangheliei să mă contacteze direct și să-mi spună ce-l nemulțumește.

  Nu aș fi realizat că mă interpelează pe blogul dvs. dacă acest comentariu nu ar fi fost preluat de alte bloguri. Nu mi se pare în regulă această abordare.

  În trecut diverși comentatori au încercat să posteze pe blogul meu comentarii care conțineau nemulțumiri față de diverși pastori. Am refuzat să le postez, fiindcă persoanele respective trebuie să fie învățate să-și gestioneze nemulțumirile în mod direct, adresându-se direct pastorilor.

  Cu mulțumiri,
  E.C.

  • Mesajul lui Mircea Brădean abordează aspecte pertinente discuției lansate pe acest blog. Dacă în comentariul dumnealui sunt anumite afirmații pe care le considerați tendențioase vă rog să le semnalați. De altfel, articolele dvs. sunt din belșug piperate cu afirmații derogatorii sau trimiteri pe alte bloguri cu anumite comentarii de-a dreptul scandaloase la adresa mea.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Mircea Levi – Puncte de vedere despre Vaisamar | ARMONIA MAGAZINE - USA - 2 iunie 2014

  […] Mircea Levi Bradeanu – Comentariu la Un sistem defensiv care ridica mai multe intrebari decat clarificari (de […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: