AREOPAGITĂ… CRONICĂ

Pentru idealiștii care cred că într-o zi, descătușată fiind lumea de radicalisme și radicaliști, toți religioșii vor adopta o religie comună, formată din câte ceva de pe la fiecare, anume ceea ce nu-i ofensează pe alții, prezența și discursul lui Pavel din Areopag reprezintă cheia argumentului. Ceea ce insinuează acești domni este că demersul lor se suprapune cumva misionarismului paulin, în vreme ce noi, obstrucționând dialogul cu alți religionari, noi suntem izolaționiști și exclusiviști.
Pentru că a intrat în Areopag și pentru că a folosit un citat din poeți, pentru toți snobii teologiei moderne, Pavel a devenit campionul ecumenismului și sincretismului religios. Bine, tot sărmanului Pavel i-au pus în cârcă și lupta împotriva legalismului, dar substituind războiul împotriva iudaizării creștinismului timpuriu (cu sabate, tăieri împrejur și feluri de mâncare) unui nou gen de „libertate în Hristos” care îi atacă pe cei ce nu ne lasă să ne punem verigi pe unde ne place și să ne îmbrăcăm dezbrăcați, plus să aducem scenele descreierate ale lumii în biserici.
Ceea ce nu observă aceștia, sau nu vor, este că, mai întâi, Apostolul NU a avut o DISCUȚIE pe tema multelor religii, zeități și tradiții ateniene, ci un DISCURS despre adevăratul Dumnezeu Creator și Susținător a toate, revelat prin Isus Hristos, înviat din morți, singur Mântuitor și Judecător al tuturor în ziua de apoi.
Unde este acest discurs în discuțiile lui Miroslav Volf?
Care a fost rezultatul predicii lui Pavel din Areopag? Separarea! Contactul apostolic cu lumea și păgânismul are sens unic, fie că este vorba de Domnul Isus, fie Pavel: pe terenul lor ne ducem să le vestim Evanghelia, la noi vin ei să asculte Evanghelia. Niciodată Biserica și instituțiile sale nu își vor ceda teritoriul public unui dialog religios!
Să nu adăugăm că Pavel s-a dus în Areopag cu un duh întărâtat care îi lipsește cu desăvârșire lui Volf sau, dacă îl are cumva, ca și Emanuel Conțac îl îndreaptă spre evrei, creștini exclusiviști și mai toți cei ce nu sunt de acord cu ei. Sindromul este areopagită cronică.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

28 răspunsuri sa “AREOPAGITĂ… CRONICĂ”

 1. e trist, ca un om capabil precum E. Contac, se incurca cu lucruri marunte, se lasa manipulat de Manastirel si alimenteaza pe cei favorabili crislamismului si ecumensimului religios!

  • Înțeleg… totuși, comentariile dvs., unele dintre ele au prea mult dublu sens.
   Poate ar trebui să clarificați…

  • napoleonus

   Nu te inteleg pe tine si pe alti cativa care se il plang pe Contac ca si cand ar fi singurul om capabil al Romaniei. Este plina lumea si Romania de oameni competenti in toate domeniile. Intreb: ce este adularea asta la unii evanghelici fatza de Contac, ca pe vremea lui Ceausescu? De fapt Contac continua sa il apere cu inversunare pe marele apostat Volf, facandu-se complice la apostazia lui. Asta este realitatea, ce face Contac nu sunt lucruri marunte cum zici tu!

   Tot ce face Contac, face cu buna stiinta atat impotriva evangheliei cat si impotriva pentecostalilor, inclusiv impotriva intregii fratieteti din Romania.

   Paul Dan

   • iar ati inteles ce ati vrut…
    eu nu il plang sau nu plang dupa el, ci am spus ca este trist acel fapt!
    antentie la nuante!
    se pare ca pe aicilea numai unii au dreptul sa aiba dreptate!

 2. Dumnezeu să vă binecuvinteze în lupta pentru adevăr!

 3. Mi se pare ciudat. Poate înțeleg eu greșit, dar ziceți aceleași lucruri ca și ei. Separarea acesta despre care vorbiți nu ne izolează, ci ne individualizează, în felul în care ne închinăm la Dumnezeu. Ca în cazul Samaritenilor. Lor Isus le spune:„voi vă închinați la ce nu cunoașteți”.

  • Și, samaritenii aveau o închinare adevărată (în duh și adevăr)?
   Nicidecum!
   Dar nici iudeii, cu toată cunoștința lor!
   Totuși, Domnul afirmă cunoașterea iudeilor ca fiind reală, în vreme ce hibridul samaritean este în ignoranță totală. Pe cunoașterea iudeilor se poate clădi acceptarea și cunoașterea lui Hristos, în vreme ce religia samaritenilor nu poate fi un fundament creștin.

 4. În fine. La afirmația care prezidă buzele românilor de pretutindeni „Dumnezeu este același, și la musulmani și la ortodoxi etc”. Ce răspuns ve-ți da? La ce se gândește românul respectiv în momentul acela?

  • Nu cred că putem generaliza prezidiul acestei afirmații pe buzele românilor și nu-i putem amesteca pe ordodocși cu musulmani. Poziția mea este că iudeii au o revelație restantă, ortodocșii au adăugat și scos nepermis la și din revelația inițială și completă, dar musulmanii au o revelație demonică.

   • iudeii au o revelatie restanta…SI incompleta

    • si asta nu pentru ca nu au primito de la Dumenzeu (caci Isus Mesia a venit la ei), ci pentru ca nu au acceptat-o si inca nu o accepta!

    • Nu, nu! Revelația le-a fost completă prin Domnul Isus! Lor le-a fost adusă!
     Restantă pentru că nu au primit-o, da!

     • ba da, da…
      ei au o revelatie incompleta, deoarece nu Il accepta pe Isus ca Mesia, Ca si Dumenzeu si, deci, nu accepta Triunitatea!
      Este asta o revelatie completa? NU!
      Au avut si au sansa potentiala, dar inca o respiing!
      Prin urmare, revelatia lor e inca incompleta!
      NU VA PRIPITI! Ganditi la rece! 🙂

     • Napoleonus,
      Confunzi REVELAȚIA în sine cu atitudinea față de revelație. Și, mai încet te rog cu sfătoșenia despre gânditul la rece, se poate?…

     • revelatia evreilor (ca si natiune) cu privire la Dumnezeu (conceptia lor!), este incompleta, deoarece inca Il resping pe Mesia si Triunitatea…
      evreii au primit revelatia completa prin Yesua, Fiul inomenit al lui Yahweh), dar nu au acceptat-o si nu o accepta inca (au primit-o in sensul ca le-a fost adusa, dar nu au primit-o in sensul ca nu au acceptat-o si nu o accepta inca)

     • Repet: revelația din punct de vedere a conținutului ei a fost completă și nu incompletă. Faptul că au respins-o cel puțin în parte nu face revelația incompletă ci pe ei restanți la capitolul acceptare. De exemplu, faptul că lumea nu se convertește, asta înseamnă că Evanghelia este incompletă? Nu! Atitudinea lor este ostilă! Sper de data asta să ne înțelegem.

     • hm… am inteles ce spuneti… eu voiam sa spun din prisma omului… dar privit din prisma omului, s-ar putea spune ca e vorba de atitudini si conceptii (care nu schimba Realitatea din spatele realitatii) (cu toate acestea, ptr individ, in parte, e importanta acceptarea, in caz contrar el nebenefiicind de revelatie si inteles!)

      luata in alta ordine de idei… Ce înseamnă Revelaţie? Cartea care-L revelează pe Dumnezeu, sau Dumnezeul Care revelează Cartea?…
      Dacă ne referim la Cartea care-L revelează pe Dumnezeu, atunci revelaţia dată evreilor este incompletă, iar Biblia iudeo-creştinilor e completă. Dacă ne referim la Dumnezeul care revelează Cartea, atunci revelaţia dată evreilor este completă, întrucât El S-a revelat evreilor – mai ales prin Fiul (atenţie, epistola a fost scrisă EVREILOR! – şi, mai mult, le-a fost împărtăşit prin Duhul Sfânt.

      iar, cealalta fata a monedei, ar arata cam asa… conceptia evreilor cu privire la Dumnez, este incompleta, deoarece inca Il resping pe Mesia si Triunitatea… [ aceasta implicand si (ne) beneficierea din plin a revelatiei si intelegerii ei!]
      evreii au primit revelatia completa prin Yesua, Fiul inomenit al lui Yahweh), dar nu au acceptat-o si nu o accepta inca (au primit-o in sensul ca le-a fost adusa, dar nu au primit-o in sensul ca nu au acceptat-o si nu o accepta inca)

 5. (corectez – ortodocși)

 6. Ceea ce vreau să scot în evidență este gradul de depărtare cultic față de adevărata închinare, implicit adevăratul Dumnezeu. Probabil că diferențele între ortodocși, evrei, musulmani sunt imense. Dar cât de imensă trebuie să fie diferența, ca să poți spune că unul sau altul nu are același Dumnezeu cu cel al penticostalilor? Când sau unde se rupe orice conexiune? Când, această afirmație „Dumnezeul penticostal nu este acelați cu cel musulman”, devine statu-quo? Sper să mă fi făcut înțeles.

 7. Noi crestinii credem in Dumnezeul care dä viata vesnicä celor ce cred in El si in Cel pe care L-a trimis El adicä Isus Hristos -Fiul lui Dumnezeu- a cärui venire ca Räscumpärätor a fost vestitä prin prooroci inainte ca noi sä fim un popor si sä avem drept de mostenire.
  In nimeni altul nu este mäntuire cäci nu este subt cer nici un alt Nume dat oamenilor, in care trebuie sä fim mäntuiti.Orice evanghelie care nu include planul lui Dumnezeu de mäntuire prin Isus nu vine de la Dumnezeu.

  Atunci cänd evreii spun,,existä un singur Dumnezeu ” ei vorbesc despre Dumnezeul care intr-o vreme cänd toti oamenii se inchinau la idoli El si-a ales un popor prin Avraam pe care l-a iubit.L-a ales pe Israel, i s-a relevat intregului neam ce i-a urmat dändu-i legi si porunci.Un popor iubit de Dumnezeu cäruia de multe ori i-a dat biruintä iar alteori l-a mustrat si l-a pedepsit din pricina neascultärii lui.Dumnezeul care le-a impietrit inima in neascultare si care ne-a dat nouä cunostinta adevärului.Dumnezeul care peste ochii lor a läsat perdeaua din cauza cäreia ochii lor nu pot vedea lucrarea de mäntuire pregätitä de Dumnezeu prin intruparea,moartea si invierea Domnului nostru Isus Hristos..Ei au in fata lor Cuväntul scris ,,Tu esti Fiul Meu astäzi Te-am näscut.” dar din pricina impietririi- ochii lor nu pot sä vadä,urechile lor nu pot sä audä si inima lor nu poate sä priceapä.La fel cu profetiile care vestesc venirea Mäntuitorului nostru.Faptul cä nu cred aceastä lucrare pe care Dumnezeu a fäcut-o in mijlocul lor si pentru ei nu inseamnä cä nu cred in acelasi Dumnezeu ca si noi care intr-o zi le va deschide ochii ,ei se vor cäii vor plänge i-L vor primi pe adeväratul Mesia pe Isus si rämäsita lor va fi mäntuitä de cätre singurul Dumnezeu viu si adevärat Dumnezeul lor si Dumnezeul nostru.

  Cänd zice insä un musulman: ,,nu este decät un singur dumnezeu” el nu vorbeste despre Dumnezeul iudeilor si al crestinilor.Ei au primit o evanghelie prin descoperire demonicä care exclude Calea,Adevärul,Viata,Usa impärätiei lui Dumnezeu.Despre asta atentiona sfäntul apostol Pavel cänd a spus prin Duhul lui Dumnezeu :dacä ,,un inger din cer ar veni sä vä propoväduiascä o Evanghelie ,deosebitä de aceea pe care v-am propoväduit-o noi,sä fie anatema!”Ei nu recunosc planul de mäntuire al lui Dumnezeu pe care l-a vestit prin proorocii din vechime.Nu recunosc cä Isus este Fiul lui Dumnezeu cä este Dumnezeu adevärat din Dumnezeu adevärat.Färä Isus nu mai existä nici intrupare, nici jertfire pe lemn, nici inviere.Musulmanii invocä un alt dumnezeu care nu are nimic comun cu Dumnezeul cel adevärat viu si vesnic in care credem noi.Acel care iartä päcatele tuturor celor ce cred cä Isus Hristos este Domnul -Fiul lui Dumnezeu- care s-a intrupat de la Duhul Sfänt si din fecioara Maria s-a fäcut om a pätimit a murit si a inviat si S-a inältat la cer si care stä de-a dreapta Tatälui…..Orice altä märturie sau amestec este rätäcire.

  Trist,foarte trist sä vezi cä sänt ,,crestini” care nu au clar cärui Dumnezeu slujesc

  • Se pare că nu m-am făcut înțeles.

   • Domnul Isus Hristos este, printe altele, mare preot dupa rinduiala lui Melhisedec si nu dupa rinduiala aronica pusa in Israei de IHWH,,,Melhisedec a propovaduit inainte de Avraam un Dumnezeu unic neevreilor,poporul Israel nefiind nascut inca.Religiile care sau nascut in urma propovaduiri lui Melhisedec au fost sub autoritatea Dumnezeului Unic dar nu erau calea inspre adevaratul Dumnezeu…Domnul Isus Hristos este calea ,adevarul si viata care duc la adevaratul Dumnezeu…crestinismul este doar o religie despre Isus….deocamdata…

 8. Inca nu am auzit pina astazi despre revelatie incompleta…completam noi Scriptura ?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Cristian Ionescu: HRISTOS, NUMAI EL! | ARMONIA MAGAZINE - USA - 3 iunie 2014

  […] Sursa: popaspentrusuflet.wordpress.com […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: