UN MOMENT DE RĂSCRUCE PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNTUL TEOLOGIC

Care îi este scopul, care îi sunt valorile și pe ce programă de studiu își bazează activitatea? Acreditarea este importantă dar nu esențială, pregătirea academică a cadrelor înseamnă mult dar nu cred că trebuie să fie determinantă, evaluarea produsului finit poate fi de ordin scolastic, dar acest lucru trebuie să fie întotdeauna secundar și tributar caracterului și adevărului.

Am observat în ultima vreme o reorientare în masă a rațiunii teologice în direcția ecumenismului și sincretismului. Ideea de a porni de la aspectele comune ale credinței înspre… chiar, înspre ce? În Areopag, Pavel a menționat altarul dumnezeului necunoscut și versurile unui poet, dar centrul de greutate al mesajului a fost să-i confrunte pe ascultătorii săi păgâni în toată gravitatea idolatriei lor de căutători ignoranți, păcătoși pierduți și în disperată nevoie să renunțe la tot ceea ce cred, îmbățișând adevărata credință pe care în câteva vorbe a enunțat-o nediluat și tranșant. În discursul (nu… discuția!) lui Pavel, simpatia pentru sinceritatea eretică este inexistentă, toleranța față de cultură se rezumă doar atât cât să le-o întoarcă în cap, iar șansa (singura) pe care le-o oferă este de un exclusivism absolut. Pavel nu are nicio fărâmă de spațiu în doctrina sa pentru altceva – nici măcar tangențial – decât Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, mort și înviat, Judecătorul tuturor.

Că în ultimii ani au deviat minți luminate ca Billy Graham și Robert Schuller care își imaginau drumuri de pretutindeni spre o mântuire printr-un Isus doar la nivel de aspirație și concept, chiar Ravi Zacharias care nu demult se căznea să pună un pod ecumenic pe la mormoni, sau inimi exaltate de carismatici de teapa (m-am abținut să nu scriu cu ț) lui Kenneth Copeland cu papa și-a lui trei coroane (poate ni se cuvine și nouă una…), mega pastori ca Joel Osteen, Rick Warren și Bill Hybels, ce-au pățit toți aceștia?

Cazul Miroslav Volf este o aberație generată de niște relații personale. Altfel, nu vedea aula ITP nici într-o mie de ani. Dar asta nu înseamnă că nu face parte dintr-un șir de simptome ale unei boli cronice. În general, învățământul s-a separat de firul ierbii, de nevoile reale ale comunităților. Studiul de dragul studiului a dat naștere la curente extrem de periculoase, mai ales în spațiul teologic. Auziți vă rog cum sună cea mai nouă materie de seminar: teologia politică! Cât mă duce pe mine mintea (nu prea mult cred unii…) înțeleg că adică teologia ar fi în slujba scopurilor politice. Credeți sau nu, Însuși Domnul Isus a avut ceva de spus la capitolul acesta:

MATEI 10:32-40 ”De aceea, pe oricine Mă va mărturisi înaintea oamenilor îl voi mărturisi şi Eu înaintea Tatălui Meu care este în ceruri; dar de oricine se va lepăda de Mine înaintea oamenilor, Mă voi lepăda şi Eu înaintea Tatălui Meu care este în ceruri. Să nu credeţi că am venit s-aduc pacea pe pământ; n-am venit să aduc pacea, ci sabia. Căci am venit să despart pe fiu de tatăl său, pe fiică de mama sa şi pe noră de soacra sa. Şi omul va avea de vrăjmaşi chiar pe cei din casa lui. Cine iubeşte pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; şi cine iubeşte pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine. Cine nu-şi ia crucea lui şi nu vine după Mine nu este vrednic de Mine. Cine îşi va păstra viaţa o va pierde; şi cine îşi va pierde viaţa pentru Mine o va câştiga.Cine vă primeşte pe voi Mă primeşte pe Mine; şi cine Mă primeşte pe Mine primeşte pe Cel ce M-a trimis pe Mine.”

Interesul Mântuitorului pentru fandoselile elitei academice și scopurile sale nobile… ZERO! Soarta noastră nu este să supraviețuim ci să mergem ca mieii în mijlocul lupilor. Or, Domnul știa că la lupi se merge cu compromisul doar dacă ești de-al lor. Oricum, mieii n-au nicio șansă. Ați auzit Volf, ITPB?…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

25 răspunsuri sa “UN MOMENT DE RĂSCRUCE PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNTUL TEOLOGIC”

 1. Eu nu cred ca Ravi a deviat….

 2. Este adevarat…Pavel la Areopag a tinut un discurs si nu o discutie ! Asta spune mult.

 3. Ravi a luat-o un pic razna si cu laudele aduse lui Mandela… Si comunitatea Evanghelică l-a taxat!

 4. Deci chiar nu inteleg dece atita tam-tam……Ravi a presentat niste adevaruri fundamentale, pe exemplu, Isus nu a fost creat cum pretind mormonii, si ca El a inviat a 3-a zi. Si consider ca a semanat o seminta puternica pentru unii mormoni care vor sa afle despre crezul crestin evangelic.
  El nu a avut o discutie sau un debate,ci o predica,. Daca nu gresesc Apostolul Pavel a pretrecut 3 luni in Efes la prima sa intilnire cu oamenii de acolo. Oare cum a presenatat el evangelia? oare cu judecata si condamnare sau cu argumente si intelepciune si puterea Duhului Sfint.
  Asta am gasit on-line urmatorul comentariu scris de Ravi in privinta predicii:
  “To the critics who objected to my being there, I say that all my life as an apologist I have spoken across wide chasms of thought and virtually to every major religious group, sometimes at the risk of threats and violence. Differences ought not to keep us from carrying the truth to everyone. Must we not graciously build one step at a time in communicating our faith with clarity and conviction? Is it really necessary at the early stages of such openness to “dump the whole truckload of goods,” rather than first gaining a hearing and respect? I have no doubts about the differences between the LDS faith and the historic Christian faith, differences that are deep and foundational in terms of authority. But the proclamation of the living Christ can break down hearts all over the world that we might see ourselves as He sees us and call upon Him and no one else for our salvation. Must not our methods be in keeping with our message? There are numerous instances in Scripture where Jesus went to those of a contrary view and with grace, sowed one small seed at a time. I must also add that the courtesy and graciousness extended to me by every Mormon leader or professor that I came into contact with cannot be gainsaid. My earnest prayer is that the Lord was honored in what happened and that the opportunities that come from this event will multiply. There is no other name given under heaven whereby we may be saved. How we communicate that name is equally important as the message itself if we are to be persuaders of men and women under the anointing of the Holy Spirit.

  As you hear the message presented, I pray you will hear the sound of the seed being sown. Only Heaven will reveal the fruit that has resulted.”

 5. Intre atatia zei ma mir ca nu l-au mancat de viu pe Pavel acei filozofi impreuna cu studentii lor. Erau la ei acasa. Totusi dupa plimbari informative printer statui. lui Pavel ii veni idea cu dumnezeul necunoscut si este cred singura data cand apeleaza la intelepciunea lui in propovaduire.

 6. Sunt putin surprins de militarismul expus in acest articol. Deoarece unii dintre acesti mentionati sunt cu adevarat rataciti (si au fost intotdeauana) merita sa fie adresati fiecare in parte ci nu doar etichetati toti ca rataciti. In discursul – nu discutia (dar care e diferenta) – lui Ravi la templul mormonilor el nu a facut altceva deca l-ea dat „șansa (singura) pe care le-o oferă este de un exclusivism absolut. Ravi (precum Pavel) nu are nicio fărâmă de spațiu în doctrina sa pentru altceva – nici măcar tangențial – decât Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, mort și înviat, Judecătorul tuturor.” Insa probabil nu ati ascultat/vizionat aceste discursuri inainte sa etichetati.

  Cu privire la Volf. Trebuie criticat ca teolog si luand in seama intraga lui contributie nu doar pe baza faptului (trist) ca a semnat un statut cu inuante ‘chrislamice.’ Dar inteleg. Acest lucru ar fi greu si ar necesita discernamant.

  • @msvolosen,

   Ravi Zacharias trebuia sa le spuna mormonilor despre istoria lor si occultismul din ritualul mormon de initiere in „preotia Aaronica” din templul mormon. Numai asa ii scuturi bine si incep sa inteleaga Evanghelia. Mintea mormona este programata ca atunci cand aude Evanghelia automat se duce la un alt Cristos (frate cu Lucifer in doctrina lor), un alt Duh si un alt Dumnezeu Tatal (un om care a evoluat la pozitia de Dumnezeu). Evanghelizarea mormonilor se face prin abordarea istorica a sectei respective, cat si printr-o abordare de religie comparata (aratand diferentele dintre intelegerea mormona a Dumnezeirii – Tata, Fiu, Duhul Sfant, si adevarul Biblic despre persoanele Sfintei Treimi). Ravi stie asta dar nu a facut ceea ce trebuie pentru ca a pornit cu compromis din start.

   Cu privire la Volf, lucrurile sunt clare. Doar tu trebuie sa iti faci tema sa citesti „A Common Word Between Us and You” si sa citesti cu atentie „Yale Christian Response to a Common Word”. Daca ai Duhul Domnului, citind documentele care le-am indicat, vei vedea simplu ca Volf este un apostat. Apropo, Volf este cel care a compus in cea mai mare parte „Yale Christian Response” to the muslims.

   Si ca sa-si finalizeze pozitia de apostat, Volf a scris o carte numita „Allah A Christian Response”. Am citit cartea si am facut o recenzie: http://exposingheresy.files.wordpress.com/2011/11/allah-a-christian-response-book-review.pdf.

   Paul Dan

   • Frate Paul,
    Dacă ce ați scris dumneavoastră este adevărat atunci sunt absolut sigur că această acțiune orchestrată de ITP nu va rămâne fără consecințe. Avem în conducerea CCPR oameni care au luat și anul acesta o decizie grea și sunt convins că în fața dovezilor vor fi gata să ia din nou decizii grele.
    Să ne rugăm pentru ei.

    • Frate Ioan

     Cultul Penticostal si-a dovedit vrednicia cand a terminat relatiile cu libertinul Peniel, si cand s-a opus carismaticilor.

     Ma rog impreuna cu altii ca, Cultul Penticostal sa nu fie deraiat de ITP, ci ITP-ul sa fie curatit si sa ramana o scoala de cult nu un seminar ecumenic si printre altele promovator de Crislam

     • Nah… a reactionat numai datorita faptului ca au fost impinsi de pe social media,

 7. Ma gândesc dacă nu cumva ar fi bună o clarificare a motivului pentru care nu se dorește nici o joacă cu crislamul,. Ar fi binevenită cel puțin o prezentare a diferențelor majore dintre credința creștină și islam, diferențe care nu permit creștinilor nici un compromis. De exemplu despre Domnului Isus vizavi de profetul Isa; Dumnezeu vizavi de Alah. Altfel, eu am impresia că unora li se pare că lucrurile spuse sunt doar la nivelul de atacuri la persoană. Dacă cumva s-au dat aceste explicații, iar eu nu le-am observat, va rog săriți peste comentariul meu!

  • Ce doresti tu (si eu as dorii) e prea greu, cand e asa usor sa atacam fara sa stim exact pe cine si de ce. Si e periculos chiar sa faci o astfel de prezentare, o sa creada fratii ca esti parte din „elita academica.”

  • Pai ati dau eu un motiv major si suficient pentru a exclude oricare „joaca” cu nebunii: Allah nu are Fiu.

  • Frate Paul,
   Dacă ce ați scris dumneavoastră este adevărat atunci sunt absolut sigur că această acțiune orchestrată de ITP nu va rămâne fără consecințe. Avem în conducerea CCPR oameni care au luat și anul acesta o decizie grea și sunt convins că în fața dovezilor vor fi gata să ia din nou decizii grele.
   Să ne rugăm pentru ei.

 8. Dumnezeu e viu şi cunoaşte inimile. Domnul Dumnezeu nu e o doctrină. Încă mai e har, treziţi-vă, academicienilor!

 9. hai sa nu ne miram de Ravi , uite ce a spus imparatul penticostalilor americani de la amvonul Mormon

  Before Wood took the stage, Professor Andrew Skinner, of the Department of Ancient Scripture, introduced Wood as a man of incredible faith and devotion.

  “You can feel the Spirit of God with him when you shake his hand,” Skinner said.

  Wood shared his lifelong spiritual journey and ministry as a member of the Assembly of God. He gave a brief history of the Assembly of God’s origin in the early 1900s, including the receiving of the gift of tongues. He spent time drawing parallel’s between Latter-day Saints and the Assembly of God.

  “Like the LDS we were a very marginalized minority, and even persecuted,” Wood said. “We had preachers that were tarred and feathered and driven out of town because we had this experience that others didn’t understand.”

  Elder Holland sat on the stage, listening intently and laughing at the humorous and touching experiences Wood shared.

  Wood spoke of an experience he had two years earlier with Elder Holland at a conference in Utah. In response to a question from Wood, Elder Holland expressed that his greatest worry about the young generation was that they would grow coarse to the values and principles taught by Jesus Christ.Wood and elder

  “His response immediately bonded my heart to him,” Wood said. “Any Assembly of God preacher could say the same thing. We just absolutely share that in common.”

  Wood expressed that the Assembly of God’s 66 million members test out their faith just like Latter-day Saints do. He urged the audience to seek a strong faith through diligent study of the scriptures.
  http://www.letusreason.org/ecumen29.htm

 10. This guy should be invited to teach at ITP right after Volf leaves.

  Police have launched a probe into a a potential hate crime after an outspoken evangelical pastor defended describing the Islamic faith as „satanic” and a „doctrine spawned in hell”.

  33 seconds version video below

  http://www.belfasttelegraph.co.uk/news/local-national/northern-ireland/video-belfast-pastor-james-mcconnell-denounces-islam-as-the-devils-doctrine-at-whitewell-metropolitan-tabernacle-church-sermon-30291041.html

  http://m.youtube.com/watch?v=9J_t7Eq1wdY

Trackbacks/Pingbacks

 1. Cazul Miroslav Volf: generat de …teologia politică | „A venit Învăţătorul şi te cheamă.” - 11 iunie 2014

  […] by Cristian Ionescu […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: