TREI TESTE ESENȚIALE ALE CAZULUI BODNARIU

Cazul Bodnariu ne testează sub trei aspecte de esență ale mentalității noastre de creștini:

 1. Spiritul de acceptare plenară a Cuvântului lui Dumnezeu în competența Sa de a ne dicta cum să trăim crezul creștin, sau acela de selectivitate manifestat de orientările liberal-creștine;
 2. Spiritul de acceptare condiționată a autorităților pământești, doar atâta vreme cât nu intră în contradicție și nu se impun în locul lui Dumnezeu și al valorilor noastre creștine, sau acela de încredere și subordonare naivă și/sau complicitară;
 3. Spiritul de discernământ și simplificare a argumentelor în forma lor reală, sau acela de a înghiți redefinirile lingvistice și diversiunile ideatice în care se poartă un argument.

Cazul Bodnariu ne obligă să înțelegem că, prin Biblie sau Sfintele Scripturi, Dumnezeu ne învață nu doar ce să credem ci și cum să trăim, că aceasta include componenta creșterii și educării copiilor noștri, că aceasta la rândul ei include formele de disciplină care pot fi folosite și, în acest cadru, faptul că există asemenea forme de pedepsire corporală (nuiaua), nu doar recomandate însă chiar poruncite de Cuvântul lui Dumnezeu! Nu susținem abuzul, dar nici nu putem să ne dezicem de ceea ce spune Biblia negru pe alb. Dacă ai hotărât să nu faci uz de nuia, aceasta este alegerea ta, dar nu este normal să criminalizezi folosirea ei!

Cazul Bodnariu ne obligă să înțelegem că nu doar atunci când cineva este dat afară din servici, retrogradat din funcție sau îi este blocată orice șansă de promovare datorită afilierii religioase, generic vorbind; nu doar atunci când este maltratat, încarcerat sau chiar anihilat datorită crezului său; nu doar atunci când i s-ar lua copiii pentru că părinții aparțin unei denominații religioase; ci și atunci când unei persoane i se impută și i se criminalizează exercitarea unuia sau mai multe precepte ale religiei sale în virtutea cărora își trăiește viața și își educă familia!

Să fie clar, lupta în care suntem angajați în cazul Bodnariu este pentru drepturi umane fundamentale, între care unele de drept legal și procedural, altele de ordin religios și nu puține de ordin existențial, biologic, natural! Constituția Americii începe cu o litanie a drepturilor pe care (acum, STRIG) NU NI LE DĂ NIMENI PENTRU CĂ NU SUNT DE LA EI SAU ÎN COMPETENȚA LOR SĂ NI LE DEA, ÎNFUMURAȚII DE EI CU LEGILE LOR CU TOT, CI DOAR SĂ CONSTATE CĂ NE-AM NĂSCUT CU ELE, DATE DE CREATORUL NOSTRU, DUMNEZEU!!!

Parte din acestea au de-a face cu dreptul la conștiință liberă, dreptul la exprimare, dreptul la auto-apărare, dreptul de a întemeia o familie în virtutea evidențelor și compatibilităților biologice, normale! Da, bineînțeles, toate acestea cu anumite limite de bun simț!

Am urmărit în ultimele zile avalanșa mediatică pe care a stârnit-o acest caz. Sunt cât se poate de satisfăcut, în ciuda faptului că unele aspecte esențiale ale acestei dezbateri lipsesc din repertoriul gândirii multora. Dar, mai pe ocolite, mai pe de-a dreptul, vom ajunge unde trebuie! Până una alta, demersurile noastre au intrat într-o fază de binevenit haos. Toată lumea vorbește peste tot despre ceea ce se întâmplă în Norvegia!

Și, asta ne-am dorit, nu?

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

9 răspunsuri sa “TREI TESTE ESENȚIALE ALE CAZULUI BODNARIU”

 1. Acest „haos”este controlat de Dumnezeu;asta conteaza cel mai mult!

 2. Imi sfarim lacrimile sub genunchi
  Si inima in piept ma doare,
  Cu ochii mintii caut iar spre rasarit,
  Si chem gemind, sfinta salvare.
  -Mai este mult pina la ziua,
  Cind ne va mingaia din nou Lumina,
  Va risipii umbrele reci, va alunga suspinul?
  Mai este mult?
  pina cind mama isi va tine
  gunguritul puiului in brate si fratii lui mai mari,
  I-or mingaia plinsul si intristata -fata?
  Mai este?
  pina cind vom inalta paharul izbavirii,
  Si vom inconjura in bucurii victoria iubirii?
  ..Ne e cam frig…
  Ca vinturi sufla reci-n amenintari si-n rinjet,
  Uritul , fata vrea- n durerea noastra sa-si rasfete.
  -Ncalzeste-ne Isuse-in rugaciune,
  In ascultare, unitate, fapte bune,
  Si iesi cu noi ca-n zi de primavara,
  Chiar de suntem amenintati,
  E frig si-apasator,
  Coiotii-si urla neagra fapta,iar legea lor
  impotriva noastr-ameninta,si zbiara!

  12 ianuarie 2016
  SandaTulics

 3. Datorita acestor ganduri exprimate clar am inteles mai bine de ce este bine ca ne-am unit la lupta aceasta.Miza este libertatea noastra primita de la Domnul ,demnitatea de coroana a creatiei lui Dumnezeu care poarta Chipul Lui in lume.Multumesc ,frate Ionescu.

 4. Totusi nu pot sa inteleg cum gandesc acesti oameni, am gasit in presa lor (dau linkul mai jos dar trebuie sa faceti Ctrl A si apoi Ctrl C inainte sa inrte pe pagina ca va duce sa va inscrieti adresa de email si apoi la alte stiri) ca oamenii astia nu iau in considerare trauma pe care o produc e mai mare decat disciplina fizica pe care au primit-o copiii din cand in cand. „Norway’s state child welfare agency Barnevernet has once again become a target of international protests, over its attempts to enforce national laws aimed at protecting children. Both the Norwegian agency and top politicians claim they’re listening to the new wave of protests, but are largely fending them off in what they claim are the best interests of the children involved. http://www.newsinenglish.no/2016/01/11/norway-defends-its-child-welfare-laws/

  • Tocmai ca ei nu gandesc. Ratiunile lor sunt irationale, logica lor e defecta, din moment ce actioneaza furand copiii si tragandu-i din bratele parintilor ca niste primitivi… M-am convins ca nu le pasa catusi de putin de copii, de traumele pe care le provoaca. La mijloc sunt interese meschine si o intunecime spirituala datorata decaderii si imoralitatii in care se complac. Nu pot decat sa ma rog sa cada zidurile barnevernetilor sa cada asa cum au cazut zidurile Ierihonului. Dar pentru asta cred ca mai avem ceva de marsaluit. Nu doar la proteste (am fost si eu in Timisoara, s-au tinut in orase din toata tara) ci si sau cu atat mai mult in rugăciune.

 5. Corecte si pertinente cele trei aspecte de testare a esentei mentalitatii noastre de crestini.
  Cred ca barneverneţii ne testează răbdarea. N-au decat sa ne incerce limita rabdarii pt ca in acest caz stim exact care este voia lui Dumnezeu, cea buna, placuta si desavarsita: este ca copiii sa fie crescuti de parintii lor si din pruncie sa cunoasca Sfintele Scripturi. Astfel ca noi ne rugam dupa voia lui Dumnezeu si ii lasam pe ei sa incerce limita rabdarii Celui care ne-a promis ca: avem indrazneala la Dumnezeu şi orice vom cere, vom capata de la El, fiindca păzim poruncile Lui şi facem ce este placut înaintea Lui. (I Ioan 3: 21-22) Frate Cristian Ionescu, noi tocmai am facut ce este placut inaintea Lui, prin insasi faptul de a fi alaturi de cei prigoniti si nedreptatiti. Trebuie sa continuam sa staruim in rugaciune pentru ca avem de partea noastra atatea promisiuni ale Domnului care asteapta sa fie duse la indeplinire. Si mai avem si Numele Domnului caruia i-a fost data toata puterea in cer si pe pamânt. Ce au barnevernetii? Cred ca la capitolul acesta stau foarte prost. N-as vrea sa fiu in pielea lor.

Trackbacks/Pingbacks

 1. TREI TESTE ESENȚIALE ALE CAZULUI BODNARIU | - 12 ianuarie 2016

  […] https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2016/01/12/trei-teste-esentiale-ale-cazului-bodnariu/ […]

 2. TREI TESTE ESENȚIALE ALE CAZULUI BODNARIU – CRISTIAN IONESCU | agnus dei - english + romanian blog - 28 mai 2016

  […] Cata dreptate a avut pastorul Cristian Ionescu cand a scris acest editorial, in data de 12 inauarie. CITITI mai MULT aici – https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2016/01/12/trei-teste-esentiale-ale-cazului-bodnariu/ […]

 3. TREI TESTE ESENȚIALE ALE CAZULUI BODNARIU | romoflorin - 28 mai 2016

  […] Sursă: TREI TESTE ESENȚIALE ALE CAZULUI BODNARIU […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: