CU DOPUL PE GÂT

Sunt (un pic) mirat de sărăcia spirituală a multora în această vreme.

Nu trebuia să fie așa. Cu toată emanciparea amvonală, sau poate tocmai datorită acesteia, creștinismul a intrat într-o perioadă de apatie, crezul și trăirea credinței așezate fiind pe banca din spate a conștiinței, aceasta la rândul său fiind înghesuită în portbagajul minții.

De ce dau vina pe amvon? Pentru că amvonul este locul de unde ar trebui împărțit drept tot adevărul! Or, cu presiunile seculare și dorința exagerată a predicatorilor de a fi iubiți, adevărul este împărțit dar nu drept și nici tot…

Recent, am abordat în biserica noastră cazul acoperirii capului la surori, conform 1 Corinteni 11. Am încercat să o fac cu sensibilitate și un pic de umor, aducând din România câteva sute de baticuțuri multicolore.

Le-am vândut la prețul de producție, fără vreun profit pentru biserică, nu acesta a fost scopul.

Normal, ca să introduc și subiectul doctrinar, le-am prezentat de la amvonul bisericii.

Că unii au putregai în cap și, probabil mânați de poftele care-i apasă, aceștia și-au imaginat altceva decât baticuțuri, asta e treaba lor. Nu-mi voi pierde timpul cu ei.

Dar alții au contestat însăși prezentarea, cu argumente mai degrabă de dop decât de cap.

În primul rând că lucrurile astea nu se predică de la amvon. Adică de ce, dacă Sfântul Apostol Pavel le-a zis în epistolă, noi să nu le zicem o dată, de două ori pe an, nici măcar în treacăt? Că nu le convine unora să le audă? Pardon!

Că aceste subiecte produc împotrivire și dezbinare, adevărat, dar din cauza celor care nu ascultă de adevăr, rebelii noștri de toate zilele, oamenii firești care pun mai mult preț pe chipul veacului decât pe al Domnului. Soluția este ca aceștia să respecte Cuvântul nu să nu mai vorbim noi despre ce nu le convine lor.

Mai șugubăț, cică Doamne ferește, suntem ca musulmanii, ba chiar unii mi-au sugerat să mă duc în Siria, Arabia sau Afganistan…

Păi dacă musulmanii se îmbracă noi ce să facem, să umblăm dezbrăcați? (Numai la lăsatul de barbă nu ne supărăm că arătăm ca ei, dar la batic…)

De unde până unde am luat noi chestiunea asta de la ei, când islamul a apărut peste 500 de ani mai târziu de la scrierea epistolei.

Mai degrabă ar trebui gândit că dacă într-o religie falsă, ei respectă acest principiu, cu atât mai mult noi! Asta spunea și Pavel: dacă firea vă învață anumite norme de purtare și vă conformați, tocmai de Cuvântul Domnului nu vreți să ascultați?

Bine, apar și alte amuzamente ca de exemplu că baticuțurile nu sunt suficient de late, că sunt prea colorate, dantelate etc.

Cineva mai cu amar de nevoile reale ale poporului – tineri care se droghează, tutunul și alcoolul, imoalitatea – se lamenta că despre acelea și nu despre acestea ar trebui vorbit. Păi da, că dacă nu mai respectăm poruncile mici, de cele mari credeți că ne-o păsa?

Întorcându-mă la amvon, prorocul Maleahi are un avertisment pentru noi: dacă vom continua să strâmbăm căile Domnului ca să le facem pe plac enoriașilor (celor firești nu celor duhovnicești, Doamne ferește – “eu nu predic frate despre cârpe”!), Dumnezeu ne va face de ocară, cei care ne vor batjocori fiind tocmai cei cărora am vrut să le intrăm în voie.

Mai sunt multe de spus, dar ajunge atât!

Deocamdată, ce păcat, unii – din ambele părți ale amvonului – și-au înșurubat pe gât un dop…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

25 răspunsuri to “CU DOPUL PE GÂT”

 1. Bine spus Mintea mea are atatea de insirat. Oricum Dumnezeu sa va intareasca,lumea in care traim este dezorientata Gby😇❤️

  • Nu predicarea despre carpe este subiectul; ci despre razvratirea femeii nesupuse; de mandrie, neascultare, de fire.Daca Domnul Isus a dus umil Crucea cu blandete , smerindu se ,la Calvar, EL, Imparatul Imparatilor si Domnul Vietii si al slavei ; in mijocul multimii batjocoritoare; tu sa vii tantosa mandra, cu pletele fluturand in vant, daca se poate ; langa CEL care iti ispasete tie pacatele; tu mai si negociezi….si e valabil si pentru imbracamintea barbateasca care abunda la crestine, nu la musulmance, nu; el stiu, ele pot; ele se smeresc; ele asculta. Nu i place Domnului nici ibracaminte unisex; este de la diavol; dar prea multe crestine nici ca tin cont de asta; norei mele i a spus o spaniloa:”numai tu si tigancile umlati cu fuste”.Le e atat de drag pantalonul, sa se vada bine formele trupul; si chiar daca nu ar fi atat de mulati; tot imbracaminte barbateasca este; noi trebuie sa fim imbracate diferit; asa cum si firea iti artaa ca ti sta bine; trebuie sa ne imbracam ca sa aratam asa cum a vrut sa aratam CEL care ne a creat; diferite; femei, nu soldatoi.

  • Justificarea nu ne face apti pt cer.Umbland in Lumina si ascultare primim sfintirea, fara de care NIMENI nu va vedea pe Dumnezeu

 2. Care este diferenta dintre panglica, batic, batic cu colt si invelitoarea capului?

 3. •De altfel, toti cei ce voiesc sa traiasca cu evlavie in Hristos Isus vor fi prigoniti. (2Tim.3:12)

 4. Acest articol e scris pe principiul „nodului în gât” sau a „înghițitului în sec” 🙂
  Articolul este corect. Cuvântul Lui Dumneze trebuie predicat și în acest aspect.
  Cred însă, că se pot face și exagerări în ceea ce privește aplicarea capitolului 11 din 1 Corinteni și asta poate duce la legalism.
  Spre exemplu, există biserici neoprotestante conservatoare în care sunt obligate și fetițele să poarte batic pe cap, cu toate că în 1 Corinteni 11 se face referire STRICTĂ doar la femei:
  1 Corinteni 11:5 (VDCC2) Dimpotrivă, orice FEMEIE care se roagă sau prorocește cu capul dezvelit își necinstește capul ei (prin extensir …soțul ei), pentru că este ca una care ar fi rasă.
  Acum, putem extrapola și să considerăm că bărbatul (soț și tată în același timp) este și capul familiei și implicit al fiicei lui, însă fiica lui nu e femeie, iar când devine femeie, iese de sub autoritatea tatălui și intră sub autoritatea altui „cap” adică a soțului…
  Așa că, legalismul poate sălășlui foarte frumos sub regula purtării baticului a TOT ce este de gen feminin în biserică 🙂
  Acum unii ar spune: „Păi și ce e rău în faptul că o fetiță de 5 – 16 ani, este îmbrobodită ca țața Marghioala din Cucuieții din Vale”? 🙂
  Răspunsul „normal” ar fi: „Niciunul, dacă anulăm raționamentul biblic și nu ne pasă dacă vom cădea în ridicol; pentru că putem face din asta o ‘bravură’ de ‘legalism’… pardon… de ‘sfințenie’ am vrut să scriu…:) și lumea va vedea cât de repigioși suntem noi, iar ei nu…”
  În afară de acest aspect, consider, totuși, că o femeie duhovnicească și smerită ar trebui să-și acopere capul în adunare.

  • Îmi plac echilibrul și logica dvs.

  • Cât privește “nodul” și “înghițitul”, pastorii le știu pe amândouă din pricina celor cu “dopurile”… 🙂

   • Domnul Isus Hristos să vă binecuvânteze frate Cristian Ionescu! Faceți o lucrare extraordinară cu Credo TV și recunosc că am învățat multe din predicile dumneavoastră!

  • In textul in discutie Apostolul Pavel aduce cateva argumente care depasesc cadrul cultural si chiar cel uman,fiind adusi in discutie ingerii.De aceea o separare in genul feminin e putin probabila.
   Un lucru poruncit de Dumnezeu nu trebuie sa ni se para ridicol,doar pentru lume intelepciunea de sus e o nebunie,suntem chemati sa invatam copiii de mici Calea Domnului.Ridicoli in fata lumii suntem cand marturisim Sola Scriptura si numim cap acoperit purtarea unei cordelute,cat mai subtire si de culoarea parului.
   Cat despre legalism,el nu se combate desfiintand frumos Cuvantnul(prin interpretare) acolo unde pretul trairii este mare,ci predicand si practicand o dedicare totala in mana Celui ce ” umple ” toate lucrurile.

 5. Și ar mai fi un verset care s-ar putea să nu placă doamnelor:
  „Ca în toate Bisericile sfinţilor, femeile voastre să tacă în biserică, căci lor nu le este îngăduit să vorbească, ci să se supună, precum zice şi Legea.” (1 Corinteni 14:34).

  🙂

 6. Aveti dreptate, orice pasaj/subiect din Scriptura trebuie abordat ori de cate ori pare de trebuinta. Am vazut ca nu va lipseste simtul umorului, tactul necesar, dar si vigoarea in exprimare. Ce nu am vazut insa sunt argumentele teologice in sprijinul interpretarii pe care o sustineti. Pai nu e clar frate din epistola? Ei bine, nu. Pentru corinteni cred ca a fost clar, pentru noi insa e cel putin un subiect delicat, ca sa folosesc un eufemism… Sau poate doar pentru unii. Insa in acest caz am dori o expunere convingatoare a contextului cultural, teologic in care apostolul se exprima si la care si face trimitere. O exegeza simplista pe Cornilescu nu lamureste nimic.

  Cu siguranta invelirea capului in cultura vremii transcende o simpla norma de aspect exterior in adunarile crestine. Gestul avea semnificatie (si) dincolo de zidurile bisericii locale. La fel cum acoperirea capului DAR SI A FETEI avea un inteles atunci cand Rebeca urma sa-si intalneasca viitorul sot, respectiv pe Isaac. Cunoasteti imprejurarea. Cronicarul insa nu detaliaza, anticipand o intelegere corecta si deplina din partea cititorului de aproape. Pentru noi insa – cei de departe – e mai complicat…

  • 1 Corinteni 11:10 ” De accea femeia, din pricina ingerilor, trebuie sa aiba pe cap un semn al stapanirii ei.”
   Versetul acesta distruge orice argument cu privire la cultura si timpul de atunci. Ingerii nu traiesc in timp nici cultura. Si pentru ca este „din pricina ingerilor” motivul pentru acoperire, inseamna clar ca si astazi ne apartine acest capitol si invatatura. Personal cred ca are de aface cu ascultare din partea femeii. SUPUNERE = ASCULTARE .de ce? Nui greu de inteles daca te uiti cu bagare de seama la miscarea feminista din ziua de azi. Este una dintre, daca nu chiar si cea mai mare miscare rebella impotriva lui Dumnezeu, Cuvantului, Duhului Sfant si chiar impotriva creatiei (sau „scara de autoritate” al creatiei lasata de Dumnezeu in Geneza).
   Din biblie intelegem ca ingerii sunt extrem de ascultatori de Facatorul lor (Dumnezeu) si totusi nu pentru ei a murit Fiul lui Dumnezeu ci pentru omenire….cu cat mai mult ar trebuii oamenii sa arete ascultare fata de acelas Facator al lor (Dumnezeu).
   Cred ca baticul este un „semn” de ascultare de „scara autoritatii” a creatiei din Geneza. Tot asa cum spalarea picioarelor este o porunca, si are o semnificatie si acoperirea capului exact la fel. Este un act cu o semnificatie in spatele lui. Si Domnul Isus zicea ” este bine sa implinim tot ce este scris ” acoperirea cred ca ar trebuii sa fie dintre cele mai usoare lucruri de implinit dar din pricina neascultarii si rebeliunii, a femeilor, se practica tot mai rar. Cred ca are o directa legatura cu duhul din spatele miscarii feministe din ziua de azi.

  • Cand este o dedicare autentica, nu mai poti pune in discutie amanunte care le faci implicit ca si copil al Sau.
   Azi consacrarea este inlocuita cu multa cunostinta.

 7. Pastor Cristian Ionescu, cu respectul cuvenit, în poziția dvr, cu obligația și răspunderea fata de Cuvântul lui Dumnezeu, mai este o opțiune :
  Facilitati la intrarea bisericii, 20-30 de buticuri (acoperiri ) pentru doamnele care vin la adunare, cu capul descoperit ; (fie ca l-au uitat acasă, fie ca n- au știut statutul și normele de funcționare a bisericii).
  La Roma, este o biserica evanghelica italiana, care oferă pentru folosință instanta, învelitoare pentru genul feminin.
  In anii 60, 70 , la adunarea din Miulesti-Bucuresti, doamne credincioase cu soți lucrători, ” uitau buticul acasă” și, locuind next door, veneau sa împrumute un batic de la mama. Câte odată, mi-l luau pe al meu de pe cap, pentru ca fiind copila, era permisibil fara batic.
  Sa nu uitam de unde am plecat și sa lăsăm pe Duhul Sfânt a lui Dumnezeu sa convingă, iar ce depinde de noi, în dragoste sa facilitam . Fiți binecuvântat!

 8. „Crestini de forma” vor o pocainta de forma. Exista doar crestini si restul. Crestinul este copia in miniatura a Domnului Isus Hristos. Orice altceva nu se poate numi crestinism. Pocainta nu inseamna sa tragem Biblia dupa propriile noastre placeri, ci sa ne conformam noi cu ce scrie Biblia. Si daca azi interpretarile de tot soiul ne duc in iad noi vom fi responsabili.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Cristian Ionescu: Ce păcat, unii – din ambele părți ale amvonului – și-au înșurubat pe gât un dop… – CrestinTotal.ro - 30 octombrie 2017

  […] https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2017/10/30/cu-dopul-pe-gat/ […]

 2. Cu dopul pe gât | Ciprian Barsan - 30 octombrie 2017

  […] https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2017/10/30/cu-dopul-pe-gat/ […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: