CRĂCIUN FĂRĂ MOȘ, ORICÂND, INCLUSIV PE 25 DECEMBRIE

Știu toate argumentele, suprapunerile și insinuările. Chestiunile etimologice, cum și de unde se zice „Crăciun” în cinșpe limbi, de ce de fapt n-a fost pe 25 Decembrie, nici măcar iarna… durere de cap!

Unu. În afară de faptul că cineva demonstrează cu certitudine sută la sută exact data Nașterii, să fie 25 Decembrie. Da, Domnul în centrul sărbătorii și toate celelalte, dar sărbătoare să fie!

Doi. Cuvântul „Crăciun” este consacrat în cultura noastră să însemne „Sărbătoarea Nașterii Domnului”, după cum „Paște” înseamnă „Învierea Domnului” iar „Rusalii” înseamnă „Pogorârea Duhului Sfânt”! Nu-mi trebuie „Moșul”, dar „Crăciunul”… lăsați-l în pace!

Trei. Întrebarea se pune dacă avem voie să avem sărbători. Romani 14 zice că DA! Cui nu-i trebuie, tot Romani 14 zice că are voie să nu. Doar că să se lase în pace unii pe alții!

Patru. Judecând PREA exigent toate cuvințelele și cuvinteluțele pe originalul originalului (observați vă rog că nu sunt cu totul împotriva originalului), posibil ca să ne încurcăm mai mult decât ne trebuie!

Cinci. Că se gătesc mâncăruri, se pregătesc programe speciale, se îmbracă frumos etc., toate acestea sunt parte din a sărbători. Problema nu este că sunt, problema e când nu mai rămâne nimic dincolo de ele! Deci, trebuie educați oamenii să nu ignore esențialul în favoarea artificiilor. Altfel, n-am nimic cu câteva artificii…

Șase. Ce mă deranjează ESTE atunci când se exploatează vreo sărbătoare pentru afirmarea antitalentelor, falseturilor, scârțâielilor și încurcăturilor doar pentru a satisface pretențiile impertinente. Nu cădem în absurd, nu plesnim de profesionalism, dar… cât de cât!

Șapte. În principiu sunt de acord că nu ne luptăm cu extrema de a sărbători ci cu extrema de a PREA sărbători! Deci, cu mai multă prioritate pentru cele spirituale, un pic mai modest, mai mult accent pe evanghelizare, mai puțin la decorații și mai mult la caritate, în fine, Crăciun fericit tuturor! Pe 25 Decembrie, deocamdată!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

Un răspuns to “CRĂCIUN FĂRĂ MOȘ, ORICÂND, INCLUSIV PE 25 DECEMBRIE”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: