DIFERENȚE ÎNTRE PENTICOSTALI ȘI CARISMATICI – 2

Modul de abordare a Scripturilor!

În penticostalismul tradițional Cuvântul lui Dumnezeu are întotdeauna precedent și independență față de sentimentele și experiențele noastre!

Cineva îmi imputa anumite metode agresive de stăruință. Da, se pot strecura extreme! Diferența este că în mișcarea carismatică nu avem de-a face doar cu erori de stil ci de esență: o multitudine de versete obligate să-i justifice pretențiile!

Nu am mai ascultat o predică a lui Joel Osteen – nu că l-aș include neapărat în mișcarea carismatică, dar sistemul este similar – de ani de zile. Într-o zi am dat peste o postare… zic, hai să văd ce mai zice.

Ideea era că nu am fost creați pentru mediocritate, iar cel mai mare dușman al evadării din mediocritate este mentalitatea, cum/ce gândim.

OK, hai să înghițim hapul că toți trebuie să fim doctori, ingineri, profesori și… milionari! Dacă nu suntem e din cauză că nu gândim mare!

Dar ia să vedeți ce verset biblic folosește: cel cu vin nou în burdufuri vechi! Ignorând contextul în totalitate, interpretarea este că nu poți acomoda o viziune nouă într-un mod vechi de gândire.

Poate că nu aș fi chiar așa agitat dacă acest mod de abordare a textului ar fi când și când, sau poate un punct dintr-o predică în care să aibă loc întregul spectru de intenție a Domnului atunci când l-a spus.

Deci, contextul era cu reproșurile fariseilor despre ucenicii Domnului că nu postesc la fel ca ucenicii lor și ai lui Ioan și că stau la masă cu vameșii.

De fapt, Domnul dorea să spună că toate bunele obiceiuri ale credinței trebuie trăite într-o viață transformată, nouă, sfântă!

Interesant cum la JO, și nu numai, totul are în cele din urmă cu prosperitatea materială a vieții, cea spirituală fiind, eventual, doar un factor colateral și nu prioritar, când de fapt ar trebui să fie invers! Nu mai vorbim despre pasajele care ne îndeamnă să ne obișnuim cu prigonirile și suferința!

Sunt curios dacă ăștia citează vreodată „căutați mai întâi… și toate acestea…” și dacă da, cum interpretează.

Acelaș lucru se întâmplă la carismatici. Tot ceea ce nu este conform Scripturilor intră la categoria „veți face lucruri chiar mai mari decât acestea”, text folosit ca un cec în alb, permis nelimitat pentru toate năzdrăvăniile lor.

Biserica Penticostală dorește umplerea cu Duhul Sfânt nu de dragul experiențelor în sine ci pentru a ne împlini menirea de a trăi în sfințenie de a aduce rod pentru Împărăția lui Dumnezeu și a ne păstra credința în mijlocul persecuției și necazurilor de tot felul.

Este o chestiune de accente și priorități care trădează esența crezului fiecăruia!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

Trackbacks/Pingbacks

  1. CRISTIAN IONESCU: DIFERENȚE ÎNTRE PENTICOSTALI ȘI CARISMATICI – 2 – CrestinTotal.ro - 9 ianuarie 2018

    […] sursa: https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2018/01/09/diferente-intre-penticostali-si-carismatici-2/ […]

  2. Pastor Cristian Ionescu – DIFERENȚE ÎNTRE PENTICOSTALI ȘI CARISMATICI – 2 | agnus dei - english + romanian blog - 9 ianuarie 2018

    […] CONTINUARE aici – https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2018/01/09/diferente-intre-penticostali-si-carismatici-2/ […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: