MONARHIA A FOST UN TEST DE MATURITATE ȘI CARACTER AL NAȚIUNII

S-a scris mult despre monarhie și Rege, mai ales cu ocazia funeraliilor naționale pentru MS Regele Mihai I.

Am lăsat să treacă un pic înainte să zic și eu ceva.

Trebuie să recunosc unele percepții create de informațiile pe care le-am primit pe mai multe căi, unele obiective, altele inoculate de sistemul comunist în care am crescut.

Un anticomunist înrăit dintr-o familie cu unele ramificații burgheze și altele intelectuale, tatăl meu moștenise ceva informații despre perioada interbelică, atunci când se găseau de toate și românii o duceau bine.

La școală am fost montați să credem că Regele a plecat cu vagoane de avuții și că monarhia a fost întotdeauna o povară pentru popor și o orânduire demodată.

În mediul penticostal am primit informații incontestabile despre sistemul opresiv care ne-a persecutat înaintașii, într-un fel de alianță nefastă a monarhiei cu Biserica Ortodoxă.

Astfel, ajungem în anul 1989.

Dincolo de marea dezamăgire pe care am trăit-o când am văzut cât de repede s-au pus lucrurile în ordine, semn clar că erau două revoluții paralele, una dintre ele mirosind a lovitură de stat, am privit viitorul – trecut acum – cu optimism și chiar entuziasm.

Am crezut că românii se vor lepăda de comunism și exponenții acelui sistem și că vor găsi o mână de oameni necontaminați care să schimbe radical direcția de gândire dar și cea politică a națiunii.

Din păcate, spre deosebire de celelalte popoare prospăt eliberate de sub bocancul sovietic, eliminarea fostelor caste superioare intelectual și politic a ajuns în România comunistă aproape de absolut, la un nivel foarte apropiat de cel al Uniunii Sovietice, deși aceasta începuse cu 30 de ani mai devreme.

Singurul reper occidental, democratic și de echilibru al societății românești postcomuniste era monarhia.

Reînvierea partidelor istorice după o întrerupere de mai bine de 40 de ani a fost o încercare lăudabilă, dar în afară de nostalgii și speranțe nu au realizat mare lucru.

E adevărat că monarhia trebuie subvenționată. Dar mai bine ții în puf o familie decât o nomenclatură!

Apoi, monarhia constituțională este instituția de reper moral a poporului: partidele politice sunt într-o permanentă succesiune la conducerea țării, dar țara ține cont de Rege atunci când le alege!

Este adevărat, nouă penticostalilor nu ne-a fost prea cald în perioada de vârf a monarhiei, dar lucrurile și oamenii s-au schimbat de atunci. Pe de altă parte, cu majoritatea covârșitoare pe care o deține, dacă are consensul populației, Biserica Ortodoxă ne poate face probleme indiferent cine e la putere.

Și totuși, de ce nu sunt monarhist? Nu sunt pentru că dacă vrei Rege trebuie să ai clasă! Monarhia este un sistem al etichetelor, fastului și ceremoniilor. Românii – și nu numai – sunt prea cinici și prea expeditivi pentru așa ceva. Probabil este o nouă generație care respectă din ce în ce mai puțin tradițiile și fandoseala – în sensul nu tocmai negativ al cuvântului.

Nici în Marea Britanie – exponentul tipic al monarhiei – nu mai e ce-a fost, monarhia intrând de cel puțin 20 de ani într-o eră a supraviețuirii.

Așadar, dacă s-ar vrea trecerea la monarhie, se poate, însă cu condiții! Renunțarea la mârlănie, trândăveală, beție, înjurături și mizerie (figurat ȘI propriu) este doar pasul de început. Retrogradarea clasei politice corupte, confiscarea averilor însușite prin parvenire… credeți că se mai poate? Eu nu cred!

Mai am totuși o speranță: Evanghelia este singura care îi poate transforma pe oameni și trezirea spirituală este singurul mod eficient de vindecare a unei națiuni.

Aș propune să fim un alt fel de monarhiști, din aceia care vor să restaureze monarhia Regelui Isus! De aceea, indiferent de apartenența și orientarea politică, să-i invităm în bisericile noastre, cu condiția să stea la tot serviciul și să asculte predicarea Evangheliei. Vă garantez că nu se sparge microfonul dacă îl vor folosi să zică un bună-ziua de jos, din bancă…

Acest test de maturitate și caracter a fost ratat de poporul român la începutul anilor ’90. Mă tem că acum este prea târziu! Dar nu este prea târziu – nu încă – pentru întoarcerea la Dumnezeu și la valorile creștine! Acesta este cel mai important test!

Cum este tergiversat demersul Coaliției pentru Familie și organizarea referendumului… slabe speranțe!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

Trackbacks/Pingbacks

  1. Cristian Ionescu – MONARHIA A FOST UN TEST DE MATURITATE ȘI CARACTER AL NAȚIUNII | agnus dei - english + romanian blog - 11 ianuarie 2018

    […] CITESTE articolul aici – https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2018/01/11/monarhia-a-fost-un-test-de-maturitate-si-caracter… […]

  2. Cristian Ionescu – MONARHIA A FOST UN TEST DE MATURITATE ȘI CARACTER AL NAȚIUNII – Noutati Crestine - 12 ianuarie 2018

    […] CITESTE MAI MULT:https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2018/01/11/monarhia-a-fost-un-test-de-maturitate-si-caracter… […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: