BILLY GRAHAM ȘI SECOLUL EVANGHELIZĂRII ÎN MASĂ

A plecat în veșnicie la vârsta de 99 de ani, cel mai cunoscut evanghelist al vremurilor din urmă.

Billy Graham a trăit o viață dedicată și concentrată pe evanghelizarea în masă, atât în aer liber (stadioane, platouri amenajate) cât și în săli imense, mai puțin în biserici.

De timpuriu, misiunea a fost lansată mediatic prin radio și televiziune. În afară de revista asociației, Billy Graham a publicat 29 de cărți de largă circulație.

După ce i s-au permis vizite și servicii de evanghelizare în Yugoslavia în 1967 și Ungaria în 1977, Billy Graham a venit în România în 1985.

Am fost în incinta Bisericii Filadelfia din București cu ocazia acelei vizite istorice. A fost impresionant!

Deși bine capitonată de sistemul comunist, cruciada a avut un impact major asupra psihicului social care până atunci fusese familiarizat cu mase uriașe de oameni doar la paradele și adunările populare aservite dictaturii.

Nu cred că este cazul să abordăm în amănunt anumite controverse legate de activitatea Evanghelistului Secolului 20. Ele nu au nicio legătură cu caracterul lui impecabil, viața morală ireproșabilă și etica rigidă a asociației misionare pe care a condus-o.

Un pic prea aproape de unii președinți care au încercat să se folosească de prestigiul său înalt (Nixon, Clinton și… chiar Obama care l-a vizitat acum câțiva ani), câteva declarații interpretabile cu privire la exclusivitatea mântuirii prin Cristos (la presiunile ecumenice ale lui Robert Schuller)…

E adevărat, preferințele mele au fost mereu cu alți predicatori mai profunzi și poate mai direcți!

Oricum, pe un postament nefisurat, un adevărat gigant al creștinismului tradițional, Billy Graham a deschis și a închis porțile acestui fenomen al secolului 20. Bineînțeles, acest gen de evanghelizare este modul favorit al Domnului și a fost folosit de mulți alții. Dar prin Billy Graham și începând cu 1948 a intrat în istorie cu nivelul de participare de ordinul sutelor de milioane.

Am intrat într-o perioadă ciudată, interesantă, în care metodele și mediul evanghelizării este regândit deoarece lumea s-a schimbat.

Billy Graham a atacat cu succes o lume care nu mai intra în biserici, acum avem de-a face cu o lume care nu mai iese din cușca tabletelor și celularelor.

Este totuși un moment potrivit să acordăm respect și admirație unui om care a marcat creștinismul și lumea timp de mai bine de 50 de ani!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

6 răspunsuri sa “BILLY GRAHAM ȘI SECOLUL EVANGHELIZĂRII ÎN MASĂ”

 1. O viața model de tele-evangelist, fără controverse morale, finaciare, sau corupție. Influența universalistă in teologia sa începând cu anul 1976 va rămâne un asterisk.

 2. Daniel Cucicea (Boţcan) Răspunde 21 februarie 2018 la 10:53 AM

  A republicat asta pe Vegheaţi!.

 3. Mulțumesc frumos! Chiar aveam nevoie de aceste frumoase cuvinte. Ne mai trezesc din Ațipiri, căci prea ne lăsam furați de alte activități și neglijăm partasia cu biserica. Fiți binecuvântați!

Trackbacks/Pingbacks

 1. BILLY GRAHAM ȘI SECOLUL EVANGHELIZĂRII ÎN MASĂ | Ciprian Barsan - 21 februarie 2018

  […] https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2018/02/21/billy-graham-si-secolul-evanghelizarii-in-masa/ […]

 2. Cristian Ionescu: Billy Graham a trăit o viață dedicată și concentrată pe evanghelizarea în masă – CrestinTotal.ro - 21 februarie 2018

  […] https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2018/02/21/billy-graham-si-secolul-evanghelizarii-in-masa/ […]

 3. Billy Graham a fost in România – Logosul - 21 februarie 2018

  […] Sursa: Popas pentru suflet via Adevarul.ro […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: