AUTORITATEA PASTORALĂ ÎN BISERICĂ

Pentru că circulă tot felul de secvențe video cu pastori care întrerup sau admonestează predicatori/proroci/prezentatori/cântăreți și, în general, care surprind momente jenante în cadrul unui servici divin, pastor fiind eu însumi, mă încumet să reacționez.

De la început, modul în care un pastor gestionează astfel de provocări ține de tact, experiență, curaj și în cele din urmă de capitalul de autoritate pe care îl are și își permite să-l cheltuiască într-o asemenea împrejurare.

Nu cunoaștem toate variabilele – ce condiții au fost puse în prealabil, ce a fost spus și despre ce/cine – și nu ar trebui să ne erijăm în judecători prea aspri și înainte de vreme.

Există o categorie de oameni care din oficiu sunt împotriva pastorului, interpretând aceste măsuri drastice ca pe o dovadă a stilului de conducere dictatorial.

Alții, chiar dacă îi dau dreptate, consideră că pentru abaterea comisă nu se merita deranjul produs.

Și, în fine, sunt unii care spiritualizează aceste incidente, considerându-le ca fiind o opoziție directă față de presupusa călăuzire a Duhului.

Ceea ce ar trebui să luăm în considerate sunt câteva principii dincolo de care nu mai e treaba altora:

 1. Pastorul răspunde direct înaintea lui Dumnezeu de slujba, motivația și acțiunile sale. În majoritatea cazurilor, acești pastori au fost confirmați prin votul bisericii locale și una din datoriile lor este păstrarea rânduielii și delegarea slujbelor pe baza unor condiții prestabilite pe care cei desemnați trebuie să le respecte;
 2. Nerespectarea autorității pastorale este un afront adus direct lui Dumnezeu și Bisericii. Chiar dacă Dumnezeu se va judeca cu robii săi, să nu avem impresia că răzvrătiții și anarhiștii vor scăpa mai ușor;
 3. Au început să circule din ce în ce mai multe astfel de stele – rătăcitoare, căzătoare – care dacă ajung în față au impresia că pe lângă ceea ce li s-a permis să facă, ei au dreptul să cheme, să ungă, să rostească etc. Este prerogativa păstorului să se informeze și să pună limite slujirii cuiva;
 4. Să presupunem că pastorul acționează pripit și exagerează… cel în cauză ar trebui oricum să se oprească imediat și să se conformeze. Faptul că se ia la harță în public cu conducătorul adunării dovedește fără vreo altă explicație de ce pastorul a avut dreptate;
 5. Cineva ar putea întreba, de ce este invitat să slujească dacă nu corespunde? Răspunsul nu este chiar simplu. Depinde cine l-a invitat, de unde vine, ce reputație are… La prima vedere, permiți cuiva să slujească punând anumite limite slujirii lui și pe aceste criterii și altele tragi concluzii. Majoritatea invitaților se conformează, fac o slujbă bună și câștigă credit. Alții nu țin cont de nimeni și de nimic!
 6. E și o dovadă de aroganță și mândrie să crezi că pe unde ajungi toți se înclină, iar tu faci ce vrei asumând că nu vor avea tupeul să te întrerupă sau contrazică! Eh, uite că unii dintre noi avem…
 7. Desigur, asemenea situații ar trebui păstrate în afara spațiului public! Dar dacă au ajuns acolo, tot e un lucru bun: cei în cauză pot liniștiți să nu mă contacteze pentru că la noi nu vor fi primiți!
 8. Trăim vremuri de confuzie și lipsa de discernământ a multora îi fac să se dea de partea unor oameni pe care nu-i cunosc, care nu-i slujesc și care nu sunt responsabili în fața bisericii, criticându-i și înjosindu-i pe slujitorii așezați de Domnul și de biserică să vegheze și să protejeze turma de neorânduieli și impostori.

Până la proba contrară, atât…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

6 răspunsuri sa “AUTORITATEA PASTORALĂ ÎN BISERICĂ”

 1. Amin. Cu totul de acord. Pavel l-a indemnat pe Timotei sa puna limite activitatii unor oameni. Face parte din responsabilitatea si autoritatea pastorului local. Un musafir are voie sa faca doar ce îi ingaduie gazda. Altfel devine nedorit si abuzeaza de ospitalitate.

 2. „Există o categorie de oameni care din oficiu sunt împotriva pastorului, interpretând aceste măsuri drastice ca pe o dovadă a stilului de conducere dictatorial.”
  Există cazuri când anumiți pastori conduc dictatorial și în general ei fac parte din biserici unde dețin toată puterea de decizie.
  Eu cred că trebuie să existe cârmuitori pentru că Duhul Sfânt a dat și darul de cârmuire și de păstorire, însă acest dar de păstorire îi este atribuit și oricărui prezbiter din biserică, sau așa știu eu că spune Biblia (1 Petru 5: 1-3)
  De aceea eu cred că majoritatea bisericilor care au ca model de conducere un singur lider absolut numit pastor unic, pun presiune pe caracterul acelui pastor și marea lor majoritate nu rezistă tentației de a deveni dictatori, în sensul că vor face tot posibilul să eticheteze orice critică pozitivă ca un act de răzvrătire și vor marginaliza orice persoană care va face remarci pozitive și întemeiate cu privire la mesajele publice adică la predici.
  Acești lideri absoluți vor dezvolta în timp un cult al personalității.
  De aceea, eu cred că modelul bisericii primare în ceea ce privește conducerea bisericii era acela al numirii mai multor prezbiteri care păstoreau o biserică locală, iar puterea de decizie în acea biserică era atribuită fiecăruia în mod egal.
  De asemena, modelul conducerii cu un lider absolut duce în derizoriu și într-un fel de frustrare a darului de PĂSTOR nu de învățător sau evanghelist, ci de păstor… pentru că un păstor trebuie să se intereseze de oile bolnave (spiritual), să le dea hrană LA VREME adică să le consilieze… să vegheze asupra lor și când se rătăcesc să pornească în căutarea lor… fapt ce în situația unui păstor unic la o biserica cu peste 50 de membri este IMPOSIBIL… și de aici pornesc o grămadă de derapajel într-o biserică.
  Aceasta este părerea mea și cred că e biblică.

  • Da, în principiu și în ce privește aspectele deliberate ale bunului mers al bisericii.
   Din câte știu eu, în afară de mega bisericile americane și bisericile liberale de tip francizat, bisericile tradiționale au Adunarea Generală, Consiliul Pastoral și Comitetul Bisericii.
   Subiectul în cauză aborda situații în care – în timpul serviciului divin – pastorul trebuie să ia decizii pe moment în virtutea unor principii de bun simț și norme de rânduială bisericească.
   Vă recomand să dați dovadă de mai mult discernământ și să nu amestecați situațiile…

Trackbacks/Pingbacks

 1. Pastor Cristian Ionescu – AUTORITATEA PASTORALĂ ÎN BISERICĂ | agnus dei - english + romanian blog - 22 martie 2018

  […] CONTINUARE aici – https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2018/03/22/autoritatea-pastorala-in-biserica/ […]

 2. AUTORITATEA PASTORALĂ ÎN BISERICĂ – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online - 23 martie 2018

  […] Sursa: popaspentrusuflet.wordpress.com […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: