UN ANUMIT FEL DE JOCURI… DE-A CUVINTELE

Zice că „Isus nu a murit ca noi să venim la Biserică ci ca să devenim Biserica!”

Circulă acum peste tot, mii de likes și shares.

Uf, gustoase minciunele, naivi gustători!

Am auzit dintr-acestea cu sutele:

„Dumnezeu urăște păcatul dar îl iubește pe păcătos”, „Îl iubesc pe Isus, urăsc religia”, „nu contează exteriorul, credința din inimă contează” și câte și mai câte!

Sunt repetate mecanic două la leu de doi la leu; după aerul mistic prin care ni se dă de înțeles că ar fi primit revelația chiar atunci și acolo, nici nu-și dau sărmanii seama că noi am mai auzit clișeele de cel puțin 300 de ori…

Dar asta cu venitul la biserică le pune capac!

Avem credință fără fapte, evlavie fără rânduieli, mântuire fără pocăință, naștere din nou fără evidențe și, iată, biserică fără… biserică!

Să recapitulăm, adică dacă vreți clișeu, poftim clișeu:

„Isus nu a murit ca să mergem la biserică ci să devenim Biserică!” Amin cu două puncte:

„Devenim Biserică mergând la biserică!”

Evrei 10:25 Să nu părăsim adunarea noastră, cum au unii obicei; ci să ne îndemnăm unii pe alţii, și cu atât mai mult, cu cât vedeţi că ziua se apropie.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

11 răspunsuri sa “UN ANUMIT FEL DE JOCURI… DE-A CUVINTELE”

 1. Nu cunosc contextul sau alt substrat dar afirmația este extrem de corectă. Biserica este trupul lui Hristos iar credincioșii sunt mădulare. Ești parte a Bisericii atunci când ai nașterea din nou și în aceasta nouă ipostază iti doresti comuniunea nu doar cu Dumnezeu ci și cu Biserica. Dacă unii cred că poți sa fi madular pe cont propriu fără partasia cu celelalte „cărămizi” se cam înșeală. Măcar să-și dorească acest lucru pentru că uneori, în anumite circumstanțe, acest lucru nu este posibil.

 2. Oare ce inseamna pentru dumneavoastra cuvantul Biserica? Un Cult? O Religie? Sau Trupul Domnului Isus Hristos?

  • Dar pentru dumneavoastră? Un abur? O idee? O fantomă? Sau un organism real, vizibil, activ și unit în jurul unor principii Scripturale comune?

   • Oare principiile Scripturale comune ne invata sa aderam la un Cult, la o Religie sau sa pazim Credinta care a fost data sfintilor odata pentru totdeauna? Intreb din perspectiva pur Scripturala.

    • Nu trebuie ignorat factorul denominational prezent în Fapte! Bisericile au o strânsă legătură, o bună organizare instituțională și un sistem eficient de intervenție!

     • Factor denominational? Este adevarat faptul ca Bisericile sau Cultele Neoevanghelice s-au organizat si restructurat ca sa zic asa formandu-si ideologiile doctrinare dupa un anumit standard de evaluare omenesc dar a sustine faptul ca Biserica primara a avut un element denominational mi se pare nebiblic. Singurul(sau una dintre singurele) element(e) denominationale in Cartea Faptele Apostolilor apare in cazul martirului Stefan in momentul in care Sinagoga Izbavitilor si Sinagoga Cirinenilor il acuza pe Stefan pe nedrept de hula si de erezie. Dar aici trebuie sa tinem cont de faptul ca invataturile scolii din Alexandria si chiar elemente ale ocultismului kabbalistico-babilonian s-au infiltrat in teologia iudaica a primelor secole.

     • Permiteți-mi să vă corectez!
      Biserica din Ierusalim este într-o poziție pivot în creștinismul timpuriu. Apostolii sunt total implicați în propovăduire și susținuți de biserică. Ei trimit delegații în Samaria și Antiohia. Pavel vine la Ierusalim să verifice unitatea doctrinei; consiliul din Ierusalim însoțit de circulară; evidența numerică, trimiterea de misionari cu suportul și supravegherea de rigoare, strângerea de fonduri pentru cauze și proiecte comune…
      Toate acestea și multe altele sunt aspecte de ordin denominațional – organizațional ale bisericilor primare!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Cristian Ionescu – Despre clișee – ARMONIA MAGAZINE – USA - 19 decembrie 2019

  […] Sursa: https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2019/12/18/un-anumit-fel-de-jocuri-de-a-cuvintele/ […]

 2. Cristian Ionescu – Despre clișee – Blog Creștin Ardelean Viorel - 19 decembrie 2019

  […] Sursa: https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2019/12/18/un-anumit-fel-de-jocuri-de-a-cuvintele/ […]

 3. ÎNTRE DOCTRINĂ ȘI CLIȘEE | Popas pentru suflet - 19 decembrie 2019

  […] articolul precedent AICI am atenționat cu privire la clișeele aka jocurile de cuvinte care încearcă să surprindă un […]

 4. CRISTIAN IONESCU: ÎNTRE DOCTRINĂ ȘI CLIȘEE – CrestinTotal.ro - 20 decembrie 2019

  […] articolul precedent AICI am atenționat cu privire la clișeele aka jocurile de cuvinte care încearcă să surprindă un […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: