NAVIGÂND PRINTRE STÂNCILE PANDEMIEI

Am urmărit multele reacții despre și dinspre biserici în aceste trei luni de criză medicală, socială, economică și chiar spirituală.

Nu încetez să mă minunez de incoerența, inconsecvența și spiritul de autoflagelare al multor comentatori care analizează în neștire, până la a zvârli în neființă ceea ce nu înseamnă sau nu ar trebui să însemne biserica!

Că nu ziduri, că nu programe, că nu spectacol, că până la urmă… nimic, că atât ar mai rămâne!

Eu zic să ne luăm câmpii sau să plecăm in codri, vorba strămoșilor!

Știm că trupul spiritual al bisericii nu este clădirea, închinarea nu este programul iar calitatea predicării nu depinde de amvon.

Mai știm și că aceste clișee sunt folosite fie de creștinii firești care își justifică absenteismul sau de cei liberaliști care vor o… altfel de biserică!

Deci, ce propuneți, să mai stăm trei luni acasă? Ca să ne învățăm minte? Da, cum să nu, atunci vom fi foarte, foarte, foarte spirituali!…

În ceea ce privește abordarea autorităților vis a vis de redeschiderea bisericilor, nici nu vreau să încep! Dar o voi face!

Faptul că am luptat cu guvernul Statului Illinois nu a fost o bravadă inconștientă, lipsită de scrupule și din cine știe ce interese.

Nu am negat realitatea și pericolul infectării cu Covid 19! Am închis biserica înainte de ordinul guvernatorului! Am așteptat informații și am așteptat să fim consultați!

Ce s-a întâmplat?

1. Guvernanții care au impus legi de o severitate draconică asupra populației au fost prinși ei înșiși că nu le prea respectă! Când au apărut mișcări și proteste care nu le-au convenit, le-au condamnat și le-au împrăștiat (chiar dacă au fost pașnice) pe motiv de Covid! Când au fost pe placul narativului lor politic, le-au încurajat și li s-au alăturat (chiar dacă au ars și acționat violent), amintindu-și subit de primul amendament!

2. O perioadă, bisericile nu au fost menționate! Asta nu ar fi fost rău dacă ideea era că Guvernului îi este interzis prin Constituție să emită ordonanțe privitoare la serviciile și activitățile religioase! Dar, pe de o parte înțelegând aceste limite legale, guvernele au încercat subversiv încadrarea serviciilor bisericești în categoria adunărilor publice din care făceau parte stadioanele, sălile de teatru sau concertele!

3. Când ne-am adresat doleanțele frumos și pios, am fost tratați cu mănuși… mai întâi de catifea și pe urmă de box!

4. Când și-au dat seama că nu mai pot îngroșa gluma, au schimbat macazul de la o săptămână la alta: din cel mai restrictiv și mai ostentativ, Statul Illinois a devenit cel mai permisiv în Statele Unite, privitor la activitățile religioase!

5. Din acel moment, în marea lor majoritate, bisericile s-au redeschis!

6. Avem garanția că nimeni nu se mai îmbolnăvește? Nu! A dispărut Coronavirus? Nu! Este mai puțin contagios sau periculos decât a fost? Nu! Eh, aici putem dezbate și cât de contagios sau periculos a fost, dar știți cum e, pentru cine l-a îndurat e rău de tot, pentru cine nu n-are de unde ști, iar pentru cei mulți care l-au trecut ușor nu-i mare lucru! Dar un lucru este clar: bisericile sunt cele mai responsabile instituții și care impun mai strict decât oriunde regulile de igienă și distanțare socială!

7. Principiul esențial pe care nu mai trebuie să-l negociem vreodată este acela că domnu’ guvern nu are dreptul să închidă bisericile! Pe viitor, nenea tre’ să vină la noi să ne explice și să ne roage! Frumos! Nu exagerez deloc!

8. Adresările publice către guverne și comunități au fost pe alocuri dure și tranșante, dar din spirit de necesitate! Nu că am avea nevoie să dăm socoteală cuiva de acest lucru, dar pentru cei care încearcă să mai și folosească texte despre împăciuire, supunere, respect și dragoste de autorități, trebuie să le aducem aminte și de Ioan Botezătorul, Apostolul Pavel și Însuși Domnul Isus care pe alocuri au folosit expresii și tonuri dintre cele mai lipsite de blândețe!

Deci, bucurați-vă din toată inima de părtășia frățească a bisericilor locale, fiți mai serioși cu prezența, faceți programe frumoase în cinstea Domnului!

Iar cât despre adevărata spiritualitate, ce este cu adevărat Biserica și care este adevărata închinare, de-aia avem biserici locale și adunări, ca să putem predica despre toate acestea până la venirea Domnului!

Să ne ajute Dumnezeu!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: