REACȚIE – COMUNICAT AL BISERICILOR NON-DENOMINAȚIONALE (CARISMATICE?) DIN TIMIȘOARA

Am primit următorul mesaj de la pastorul Darius Barbu, reprezentant al acestor biserici (scurt comentariu după):

Comunicat al Bisericilor Nondenominaționale din Timișoara cu privire la discuțiile referitoare la forma și fondul închinării ce au avut loc în ultima vreme pe Internet (rețele de socializare, blog-uri),

Timișoara
2 februarie 2013

Bisericile Nondenominaționale din Timișoara susțin:

1. Mandatul Bisericii universale și autonomia bisericii locale:

a. Biblia este singura normă care are dreptul de-a ghida viața, conduita și doctrina bisericii;

b. Prin autonomie înțelegem libertatea de-a hotărî viziunea, structura cât și stilul de închinare specific contextului nostru cultural;

2. Unitatea în esență și diversitatea în forme:

a. Unul dintre scopurile noastre este lauda și închinarea prin care Îl glorificăm pe Hristos și îi aducem pe oameni în prezența lui Dumnezeu;

b. Noi recunoaștem diversitatea stilurilor muzicale, a formelor de închinare vechi și nou testamentale, încurajând calitatea și creativitatea, toate acestea pe fondul înțelegerii corecte a Scripturii, Biblia fiind principala sursă de inspirație și normă de corectare a laudei și închinării noastre.

Astfel, închinarea biblică, practicată în diferitele ei forme, va aduce revelație și transformare pentru a fi tot mai vizibil în noi chipul lui Hristos.

Dumnezeu să vă binecuvânteze.

Semnează,
Pastor Daniel Matei, biserica Agape, Timișoara
Pastor Lucian Chiș, biserica Aletheia, Timișoara
Pastor Dorel P. Mengher, biserica Casa Închinării, Timișoara
Pastor Demjen Dezideriu, biserica Credinței, Timișoara
Pastor Relu Bahnaru, biserica Deo Gloria, Timișoara
Pastor Sava Tomin, biserica Kairos, Timișoara
Pastor Cusman Cionca, biserica Metanoia, Timișoara

Interesant!
În primul rând, sună… denominațional.
Răspunsul acesta este paralel discuțiilor în care dorește să se integreze și (probabil, voit) irelevant legat de controversa de la Baia Mare.
Comunicatul este un fel de încurcătură pe ocolite de genul „înțelegeți cum vreți”, deoarece nu exprimă concret punctul de vedere al acestor pastori/biserici față de manifestările în cauză. În sensul diversității s-ar părea că ei sunt de acord cu hora dăcească, cu „țurai” și „oi”, cu clopul pe cap și dansul estetic. Cu „fondul înțelegerii corecte a Scripturii” ne-au aruncat în ceață. Înțelegerea cui și corectă după cine? Pentru că, de fapt și din păcate, aici este diversitatea.
În definitiv, „revelația și transformarea” pe care le așteptam de la acest grup era să ne zică pur și simplu dacă sunt de acord cu ceea ce este pe clipul „io mi-s Doamne pui de dac”.
Dar dacă mă uit la începutul comunicatului, adevărat, reacția se referă la „discuțiile referitoare la forma și fondul închinării ce au avut loc în ultima vreme pe Internet (rețele de socializare, blog-uri)” și, deci, nu la obiectul acelor discuții. Dacă eram „dac” m-aș fi așteptat la un cuvânt de apărare mai direct și mai concret din partea prietenilor la care am cântat (cel puțin la unii dintre ei).
De fapt, răspunsul nu răspunde la întrebare.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

72 răspunsuri sa “REACȚIE – COMUNICAT AL BISERICILOR NON-DENOMINAȚIONALE (CARISMATICE?) DIN TIMIȘOARA”

  1. E normal sa sune „denominational”, ca doar… cine se aseamana se aduna! Maine-poimaine vor aprinde o pipa si vor trage toti din ea, in numele „partasiei fratesti in Christos”.
    La punctul 2a se spune: „…lauda si inchinarea…prin care i-i aducem pe oameni in prezenta lui Dumnezeu;”
    La punctul 2b (spre final)se spune: „pentru a fi tot mai vizibil în noi chipul lui Hristos”.
    Este extraordinar! Sa-i aduci pe oameni in prezenta lui Dumnezeu si sa se vada in tine „chipul lui Hristos”. O fi!… Dar in manifestarile acelea, n-am vazut nici prezenta lui Dumnezeu dar nici „chipul lui Hristos”… Oricum, oamenii sunt liberi sa faca ce vor, ca si asa fac ce vor – sub lozinca „libertatii in Hristos”!

  2. In primul rind ei sustin destrabalarea si apoi celelalte vin de la sine

  3. Nu prea imi place apologetica bazata pe ‘unitate in diversitate’ pentru ca Biblia nu prea ne da cale libera la diversitate.

    La fel nu sunt de acord cu propozitia ‘aducem pe oameni în prezența lui Dumnezeu.’ Nu noi aducem oamenii la Dumnezeu si nici in prezenta lui Dumnezeu. Aceasta este lucrarea Duhului Sfant si numai a Lui.

    Daca cineva crede caci atmosfera creata prin scena, lumini, fond muzical, si emotie aduce prezenta lui Dumnezeu, atunci se insala amarnic.

    • Lucrurile care ne fac diferiti nu sunt lucrurile, sau starea, in care suntem uniti. Suntem chemati sa aratam ingaduinta pentru diversitate si sa nu cadem in judecata(cei slabi) sau dispret (cei tari) Romani 14, 15. Da, nu putem duce noi pe cineva in prezenta manifestata a Duhului nici prin muzica, lumini,fumuri dar nici prin rugaciuni galagioase la serile de staruinta. Vantul nu-l putem controla. Slava Domnului!

      • Ok… Daca suntem chemati diversitatea si toleranta pt diversitate (inchinare, interpretare, etc) atunci de ce suntem atentionati de asa multe ori in Biblie cu privire la inchinarea nostra inaintea lui Dumnezeu si mai ales la aspectele carnale care infiltreaza viata crestinului?

        • Pot sa inteleg ca ati descoperit acea unica forma biblica de inchinare?

          • Nu as spune ‘unica.’ Un inceput ar fi Fapte 2:42. Dar nici intr-un caz ingaduinta pentru orice diversitate, in special chestii care tin de firea pamanteasca… spre exemplu invitatie la ‘o mare hora’ in timpul inchinarii. Last time I checked, hora = un dans secular cu tonuri sexuale si de petrecere… 😦

            Sunt sigur ca sunteti de acord cu principiu asta.

    • „Delight…”
      …atunci de ce cantam ori spunem poezii ori facem altceva in casa Domnului?! Nu incercam sa cream o atmosfera unde fiecare sa se inchine lui Dumnezeu? Ori e „program artistic”? Nici un alt fel de inchinare nu e „potrivita” pentru cel ce-ti cauta nod in papura (de ce canti, de ce nu canti? de ce ridici mainile, de ce nu le ridici?cat de tare pianul, toba, instrumentele ori nu instrumente? cine canta, de ce canta, cum canta?…s.a.m.d). E foarte usor sa stai pe banca unei biserici de 10 pana la 50 de ani si sa critici pe oricine altcinva ce nu se inchina la fel ca si tine. In ochii tai e gresit, in ochii lui Dumnezeu insa tot asa stau lucrurile?!

      • Daniel Medre, discutam lucruri diferite. Comunicatul mentioneaza (dupa cum am facut si eu) aducerea oamenilor in PREZENTA LUI DUMNEZEU. Ceea ce este lucrarea Duhului Sfant NU a noastra.

        Dvs discutati despre o atmosfera amenajata pentru inchinare.

        Sper ca realizati ca cele doua sunt total diferite…

  4. Carismatisme

    „închinarea biblică, practicată în diferitele ei forme, va aduce revelație ”
    Revelatia a fost revelata odata pentru todeauna …Biblia…

    „îi aducem pe oameni în prezența lui Dumnezeu;”
    Poate sa defineasca cineva ce se intelege prin „prezenta lui Dumnezeu”?
    Aud de multe ori la carismatici (si nu numai) „simt prezenta lui Dumnezeu”
    Serios??? Poate sa-mi descrie cineva ce simte? Moise a fost de vreo citeva ori in aceea PREZENTA” si stim cu totii cum a fost.. odata era sa moara…

    „a formelor de închinare vechi și nou testamentale”
    Vechi testamentale… hmm ..se taie miei in spatele amvonului? Turturele?
    Sint lasate femeile sa intre in adunare sau carismaticii au vreo curte a femeilor?

    prin anul 70 Dumnezeu a ingaduit distrugerea templului … doar doar evrei vor intelege ca inchinarede tip V.T este „OVER”
    Ortodocsii „did not get the memo” si acum carismaticii o iau pe aceiasi ruta..

    • Gabi,
      Iti mai trimit odata (sper sa se prinda de tine de data asta 🙂 )… ce si cum e cu inchinarea din VT si NT…Nu s.a schimbat nimic in ce priveste inchinarea… Templul, da, a fost nimicit, dar nu cortul lui David… 😉

      http://adevaratareforma.wordpress.com/2011/02/21/cum-arata-casa-domnului/

      Daca asta nu te va lamuri, nimic nu te va lamuri, lol

      • Val .. interesant… unde este cortul?
        Oare in acel cort , cum interpretati Psalmul 149?

        Să salte de bucurie credincioşii Lui îmbrăcaţi în slavă, să scoată strigăte de bucurie în aşternutul lor!

        6 Laudele lui Dumnezeul să fie în gura lor, şi sabia cu două tăişuri în mîna lor,

        7 ca să facă răzbunare asupra neamurilor, şi să pedepsească popoarele;

        8 să lege pe împăraţii lor cu lanţuri, şi pe mai marii lor cu obezi de fer,

        9 ca să aducă la îndeplinire împotriva lor judecata scrisă! Aceasta este o cinste pentru toţi credincioşii Lui. Lăudaţi pe Domnul!

        Chiar aveti sabii? Pe ce popoare a-ti pedepsit?

        Ca daca practicati stilul de inchinare a lui David, ma gindesc ca faceti tot ce a facut si el…ca nu poti sa faci una si sa lasi alta…

      • Hai ca asta-i buna. Deja cunoastem care e randuiala din cer…
        Pacat ca nu cunoastem care e randuiala de pe pamant.

    • gabi

      …iar incerci sa tai firul de par in sapte?….Referitor la „prezenta lui Dumnezeu” ceri ca cineva sa-ti defineasca asta?! Chiar nu ai simtit prezenta lui Dumnezeu niciodata? Nu ai simtit ca ea sa fie cu tine?Nu ai simtit sa fii cercetat cand conduci masina, cant te rogi, cand canti, cand esti in Casa Domnului, cand iesi din Casa Lui, cand, si cand? Poate daca n-ai simtit asta nu ar trebui sa vorbesti pe acest blog de prezenta lui Dumnezeu ci de cum e vremea pe la Portland, si ce biserici ai mai vizitat si cat de gresit se inchina unii si altii….

      • Ok Daniel de data asta o sa fiu „nice” 🙂

        Trebuie sa facem diferenta intre lucrarea Duhului Sfint prin care ne convinge de pacat, poate ne deschide ochii sa vedem ceva realitate spirituala , sau poate ne sensibilzeaza la unele adevaruri pe care le citim in Biblie sau le auzim intr-o cintare, sau ne boteaza …

        De acolo pina la a simti „prezenta Domnului ” este o cale luuuuuunga… si nu cred ca multi oameni au „simtit-o”

        Cum poate finitul pacatos sa stea in prezenta infinitului Sfint , Sfint ,Sfint???

        Sa fim seriosi , daca Prezenta era cu tine in masina intrai in stilp rapid …

        Mai citeste Biblia(din cind in cind) si vezi reactia oamenilor cind au „simtit” acea „Prezenta”

        Vezi sa nu confunzi ( meteahna tipica carismatica ) prezenta lui Dumnezeu cu „feelings, nothing more than feelings ” provocate de o melodie buna sau de o hora de-a lui Sunny…

        Prezenta lui Dumnezeu in masina lui Medre … pun pariu ca mergea muzica la maxim…

        • Gabi, aici sunt mai deacord cu Daniel M. decat cu tine. Nu stiu exact la ce te gandesti tu cand spui „prezenta Domnului”. Daca Dumnezeu este omniprezent, El oricum e pretutindeni. Noi vorbim de cand i-si face de cunoscut prezenta. Si asta poate fi la diferite nivele/intensitati, nu? Susur bland, visul lui Iacob, Glas din cer, cutremur… Si daca vorbim de cercetarea Duhului Sfant, acesta nu este tot Dumnezeu? Nu poti sa fi super-analitic despre orice cuvant, ca ar fi ca si cum ai vrea sa mergi cu o bicicleta cu roti patrate :). Trebuie sa mai iei intelesul si din context. Chiar daca o rugaciune de felul „Doamne, vino in mijlocul nostru” nu pare deloc potrivita dupa explicatiile tale, Dumnezeu stie ce dorim cand spunem asta… Si ar fi multe alte exemple.

  5. ,,De fapt, răspunsul nu răspunde la întrebare.”
    Aveti dreptate.Asa este.Oare de ce nu s-a rätäcit nici un cuvänt cu privire la ceea ce de fapt fäcea subiectul comentariului?Cäci de fapt nu s-a luat pozitie fatä de incälcarea unor datini sau obiceiuri ci Cuväntul lui Dumnezeu.
    Aceastä reactie e menitä sä arate mai degrabä cä de fapt pozitia luatä de dumneavoasträ frate pästor Ionescu si de alti frati, a fost necesarä si nu este vorba de fapt numai de o alunecare accidentalä a unui grup resträns.Din rävnä si dragoste pentru Domnul toti aceia care träiesc in adevär trebuie sä-i spunä päcatului päcat si färädelegii- färädelege.,,täcänd faceti voi dreptate?”Nu este de ajuns sä iesi din sodoma.Este necesar ca si sodoma sä iasä din tine.Calea este una singurä si este cu adevärat strämtä.Pe ea nu incape si firea si Duhul.

  6. Total de acord cu cele scrise mai sus. Domnul să ne lumineze pe toţi să nu rătăcim de pe CALEA CRUCII. Rugaţi-vă pentru membrii sinceri din Metanoia Arad, pentru ca Duhul Sfânt să fie lăsat să pună ordine acolo şi pacea să revină.

  7. Din pacate, trebuie sa va dau dreptate de data aceasta. Comunicatul de fata nu prea comunica nimic. E un fel de dare l-antors si pierdere in generalitati. Totusi….inca nu am inteles de ce este dracesc dansul cu pricina? Eu gasesc toata tarasenia (piesa, interpretarea, dansul) mai degraba nepotrivite.

      • Frate Ionescu,
        spuneti-mi, inchinarea fratilor nostrii evrei mesianici este in mod SPECIAL asociata cu un „dans pe muzica evreiasca” pe care nu doar un templu mesianic il practica ci toate congregatiile mesianice. Gresesc ei ca se inchina in felul acesta? In America de Sud am fost in cateva tari unde congregatiile (chiar penticostale) danseaza in timpul serviciului de inchinare. Pacatuiesc ei prin asta? In tarile africane, odata intorsi la Dumnezeu crestinii africani participa in timpul de inchinare in tot felul de miscari energige ale corpului. Pacatuiesc ei prin asta inaintea lu Dumnezeu?

        • Întrebarea și exemplele sunt irelevante.
          Depinde de cine îi evanghelizează și ce-i învață.
          Noii convertiți sunt o foaie velină. Ce scrii pe ea aia e. Aducere aminte la ziua cincizecimii: „Fraților, ce să facem?” (ȘI ce să nu mai facem).
          Domnul a spus să facem ucenici „botezându-i și învățându-i” TOT ce ne-a poruncit EL!
          Luând modelele subiective ale unor categorii de oameni evanghelizați și mai apoi (ne)învățați într-un anumit fel pentru a justifica de ce ar putea da strechea în unii din ai noștri… mi se pare absurd.

          • carismticpanalamoarte 7 februarie 2013 la 3:30 AM

            Ma uimesc sa vad cum majoritatea penticostalilor cand nu intelegeti lucrarea lui Dumnezeu cautati pretexte pentru aarataca acea lucrare nu vine de sus. Penticostalismul in sine nu este gresit insa penticostali din Romania sunt in proportie de 90% formalisti. Cum va veti adapta la noua revarsare de har, la noua lucrare de inviorare, la ungerea proaspata venita de sus care va cuprinde lumea? O veti respinge doar pentru ca inchinatori, instrumentele folosite prin revarsarea Duhului nu vor avea manifestarile standardizate la penticostalismul din Romania?

          • Deci, discutăm după ce îmi explicați de unde ați scos proporția de 90%…

          • Carismatic pana la moarte,

            1. Nu credeti ca lucrurile pe care le amintiti, adica „noua revarsare de har, noua lucrare de inviorare si ungerea proaspata venita de sus” ar trebui sa fie in concordanta cu Sfanta Scriptura, si sa dovedeasca rastignirea firii pamantesti si nicidecum trezirea poftelor aceleasi firi?
            2. Daca considerati ca „formalismul” si-a pus amprenta pe majoritatea bisericilor penticostale, credeti ca acest „formalism” va fi starpit prin incurajarea manifestarilor firii pamantesti?
            3. Cum de „noua revarsare” de care aminteati evita in totalitate lucrurile caracteristice bisericii primare, cum ar fi staruinta in rugaciuni si lacrimile de pocainta izvorite dintr-un suflet zdrobit si-o viata noua in Cristos?

          • carismticpanalamoarte 7 februarie 2013 la 4:51 PM

            Ma asteptam sa fie asa adica sa nu publicati comentariile ultime. De ce

          • În primul rând, am început să am alergie la chestii de genul carismaticpânălamoarte=ANONIM…
            Păi nu vă știe nimeni ca să vă fie încercat devotamentul acesta atât de capital.
            Doi, aveți prea multe informații statistice despre penticostali. Mă îndoiesc de validitatea lor și, uite, chiar acum nu am chef de cifre din burta nimănui.
            Trei, argumentul cu lista de cămilisme și țânțăreli, înghițit și strecurat, mie mi se pare suspectă.
            O dată, când Domnul s-a plâns că fariseii ÎNGHIT cămila, asta nu înseamnă că e rău să STRECORI țânțarul. Trebuie să ne ferim, zice liberalul Pavel, chiar de ceea ce se pare rău. Dezinvoltura cu care carismaticii STRECOARĂ cămila și ÎNGHIT țânțarul nu îi duce la nimic mai bun, dimpotrivă.
            Apoi, dacă a fi conservator înseamnă NEAPĂRAT că ai metehne spirituale grave, ceea ce dvs. sugerați despre penticostali și exagerați cu generalizările, aceasta nu înseamnă că liberalii / carismatici au rezolvat problema păcatelor enunțate în dreptul nostru. Tare mă tem că fariseii sunt mai buni ca voi. Ei măcar strecurau ceva! Voi le înghițiți pe toate!

          • Pentru Ovidiu, nu raspund la intrebari puerile.

        • Din Pericolul Miscarii Carismatice (2) „… să vegheze atunci când este vorba de lucrarea și manifestarea darurilor spirituale, pentru ca zonele de impuls umane și tendințele extreme să fie oprite la timp, iar oamenii,(…) să fie protejați de orice foc străin.”

          Cred ca recunoasterea unui foc strain este „cheia” deosebirii dintre doua manifestari smilare. Ma gindesc ca jertfa fiilor lui Aron n-o fi aratat chiar asa diferit, dar Dumnezeu s-a maniat categoric pentru ca au adus foc strain… Si jertfa lui Ilie nu stiu cit se asemana cu cea a proroclor lui Baal, dar Dumnezeu a ascultat si a trimis foc din cer doar peste jertfa lui Ilie… „Galagiile” pot fi de mai multe feluri. Nu in toate este prezent Duhul Sfint…
          Nu poti sa condamni orice manifestare, sau maini ridicate, sau „leganatul” africanilor si sa le pui in aceeasi categorie cu „zbenguielile” cu pricina. Am avut harul sa fiu si eu printre africani sa vad bucuria si sinceritatea lor, cu lacrimi in ochi, in „leganatul” lor. Se poate vedea clar ca nu e o manifestare „fireasca”… (Asa o fi si cu evreii mesianici).

          Eu cred ca cele trei postari, despre Pericolul Miscarii Carismatice, explica foarte bine problema. Cel putin pentru intelesul general a-l termenului „miscare carismatica”.
          Cineva ar putea spune ca acest cuvint, „carismatic”, are si inteles bun, pozitiv. Eu zic ca acela este un omonim. Suna la fel, dar e cu totul altceva.

          (Recomand predica de duminica seara, Feb,04,2013 PM, a fratelui Marius L., despre focul Domnului si focuri straine http://vimeo.com/hvcc/videos )

    • dansul si hora au radacini stravechi in paganism. Sa ne ferim de ele. David nu a dansat in Templu( nici nu era inca templul construit) Cand slava lui Dumnezeu intra in Locul Sfant nimeni nu putea sa intre in acolo. Cand e prezent Duhul lui Dumnezeu intr-un loc trebuie sfintenie. Cand a vazut rugul aprins Moise, a trebuit sa se descalte din cauza pamantului sfant pe care calca. In prezenta lui Dumnezeu nu te prezinti ca la spectacol.Inteleg ca la inceputul convertirii unui om mai are inca lucruri vechi, dar trebuie sa lepede tot ce este vechi. Pavel de multe ori atentiona pe crestini de importanta aceasta.Dumnezeu nu pune vin nou in burduf vechi.Nu inteleg de ce trebuie sa rastalmacim atat scripturile. Nu stiu daca ai prins vremurile vechi. Dar pe vremuri fratii penticostali nu staruiau dupa Duhul Sfant inainte de a se sfintii. Si altceva. Vorbirea fratilor penticostali era foarte clara. Eu cand am fost botezat cu Duhul Sfant am avut o vorbire foarte clara, in urma unei rugaciuni simple de cerere. De-atunci viata mi-a fost schimbata. Imi amintesc ca a doua zi am fost la lucru la un frate si ma rugam in orice mica pauza o luam. Simteam ca zbor, munceam de drag, toti fratii mi se parea niste sfinti. La asta dragoste se refera in apocalipsa cand ii spune ingerului sa se intoarca la dragostea dintai. Dumnezeu sa ne ajute sa nu cautam sa copiem lucrarea Lui autentica inlocuindo cu tot felul de lucruri extremiste.

      • „Cand e prezent Duhul lui Dumnezeu intr-un loc trebuie sfintenie” – nu pricep de unde ati scos faptul ca dansul si sfintenia sunt incompatibile. Inseamna ca cei care dansau in VT se situau in afara sfinteniei? Hai sa nu amestecam chestiunile culturale cu cele spirituale. Sau cel putin sa nu o facem aiurea…

        • cand e sfintenie, in contextul de fata neasemanare cu lumea, nu poate sa fie ceea ce am vazut la asa zisa hora daceasca. Femei( tinere) imbracate necorespunzator,lumini imprumutate de la discoteci lumesti, muzica necorespunzatoare(o amestecatura de stiluri rock, populara…)Se tot da exemplul jocului( nu dansul) lui David, fara sa ne dam seama ca David a fost mustrat de Mical ca se descoperise inaintea slujnicelor lui ca un om de nimic.Sper ca nu spui ca arata a sfintenie in momentul acela. Sunt fapte care le urmam de la David si unele nu sunt de luat. Sa nu uitam ca trupul nostru este templul Duhului Sfant.

          • Deosebirea intre NT si VT este aceea ca Duhul Sfint venea doar citeodata peste unul sau altul, sau intr-un anumit loc, in vreme ce in NT Duhul Sfint trebuie sa fie tot timpul prezent in adunare cit si in credincios.

        • DanH,

          lasa povestile cu dansul in VT. Niciunde nu se gaseste scris in VT de manifestarea dansului la Cortul Intalnirii, Templu sau Sinagoga, ca forma de inchinare sub calauzirea Duhului Sfant. In NT nici nu mai vorbim. In Apocalipsa nici atat. Cartea Apocalipsa prezinta pe biruitorii fiarei aflati pe marea de sticla ca, erau cu alautele lui Dumnezeu in maini si cantau, Cantarea lui Moise, fara sa, sara in sus sau, sa danseze. Iar gloata de la Apoc.7:9 statea in picioare ( fara sa, sara in sus sau, sa danseze ) inaintea scaunului de domnie, cu ramuri de finic in maini !!! Iar forma de inchinare inaintea lui Dumnezeu in cer descrisa in cartea Apocalipsa, este aruncarea cu fata la pamant !!! Asa gasim scris ca fac cei 24 de batrani, cele 4 fapturi vii si toti ingerii !!! Deci, niciunul din cei descrisi de mine, nu sare in sus si nici nu
          danseaza !!!

  8. Citez din comunicat: „Biblia fiind principala sursă de inspirație și normă de corectare a laudei și închinării noastre.” Deci este şi normă de prezentare a muzicii numită laudă şi închinare. Deci cum judecă ei acea manifestare şi nu numai, din punct de vedere biblic?

    Altceva: eram in faţa unui bar aşteptînd pe cineva, ne dădusem întîlnire-n zonă. A ieşit din bar un tip, cam se clătina, şi ne invită înăuntru. N-am intrat. Oare să regret?… Omul a zis: intraţi aici că discutăm despre Noe. Credem că s-au întors vremurile lui Noe. Deci ce zic eu: mai bine e la bar decît la discoteca puilor de dac.

  9. C.I.
    Ba da, va raspunde la intrebare, dar vor sa fie draguti si finuti, sa nu faca cearta….Va spune in modul cel mai frumos si crestinesc ca ei sunt de acord cu cantarea lui Sunny… 🙂
    Si, de ce n.ar fi?! Este o cantare super… imi pare rau ca n .am fost si eu prezent sa ma prind in hora 🙂

  10. Sunt curios, ce parere aveti despre asta:
    (…)

      • Aiurea. Puteati macar sa le dati o sansa sa decida singuri cat de periculos… Si de vreme ce ati postat-o pe cea cu dacii, e o chestiune de „minima moralia” sa intregiti corect imaginea.

      • Pana la urma despre ce discutati? Despre dans, ca mod de manifestare spirituail-crestina, sau despe dansul dacesc? Cred ca incepeti sa fiti inconsecvent….

        • Nu se pomeneste nicaieri in noul testament despre dans. Atata timp cat nu cade bine la majoritatea oamenilor este mai bine sa fie scos definitiv din inchinare. Fa si tu asemanare dintre o oaie si capra.Oile stau linistite cu capul in jos cand pasc, caprele cauta sa manance pe unde nu te gandesti. Capra ramane capra si cand e pui si cand e matura. Mieii sunt mai zburdalnici, dar cand cresc mari devin oi.Oile au lana, caprele cam sumar imbracate.

      • @ Aristotel. Cred ca la mine va refereati in comentariul dvs Asa este ?
        Pe mine nu ma deranjeza pildele…cand sunt pilde…
        Dar cand trebuie sa citesti de 10 ori sa intelegi ce vrea sa spuna cineva…dpmdv nu mai este pilda ci ” opera de arta”.

  11. 2. ”UNITATE in ESENTA si DIVERSIFITATEA in FORME .” Fiinta umana , asa cum a fost creeata de Dumnezeu traieste alcatuita de spirit prin suflet spre trup. –NU trupul , nici sufletul sunt cele mai importante parti ale fiintei umane ci duhul ! Comunicatul de diversifitate in forme l-as talmaci : – DEZORGANIZARE ORGANIZATA sau DIVERSE PRODUSE CONTRAFACUTE ! Bazat pe dezvaluirile adevarate si cutremuratoare din cartea Rascumpararea Memoriei [ de Vasilica Croitor ] , – am un deosebit respect pt toti fratii carismatici , care s-au desprins din C.P. –dar , atunci ,- ramaneti cu totii originali ! -sub calauza Duhului Sfant si , nu va plecati UNII DIN VOI sub JUGUL ROBIEI lui Kenneth C ,K. H. ,Bill J , Tadd B, O.R. Jr., etc, etc, etc si altor ”treziri” si ” curente” , care ajung in Romania , de peste Marea Garla. –Am fost in 2008 sept. in tara , locuiesc la 2 pasi de Biserica Agape …nu are rost sa intru in detalii …am reusit sa ajung pe la fiecare dintre cele mentionate mai sus .Oricine , putea sa vada acolo lucruri originale si IMPORTATE .- la una singura , au avut loc , – caderi pe spate Angro !!!

  12. vă spun din experienţă c-atunci cind Duhul cercetează nu te pune să dansezi. Eram, ca să zic aşa, la-nceput, un rivna dragoxtei dintîi pentru Hristos şi pentru că nu ştiam teologie, le amestecam. Deci veneau vecini de tot felul să petreacă la părinţii mei, dar ca să meargă vodca mai uşor, că tot eram in vacanţă, eram pus să cint la acordeon ceva folclor ca să danseze. Desigur, am acceptat, am cintat folclor penticostal, si vocal, desigur. Cred c-atunci nu m-ar fi deranjat dacă dansa cineva, dar ciudat, n-a dansat nimeni, stăteau paharele pline pe masă, oamenii pe scaune sau in picioare, parcă bătuţi in cuie. Cine i-a oprit de la dans? Discutau intre ei despre ele auzite. Atunci nu stiam nici ce-i aia ortodox, ce să mai zic de alte culte. Nimeni nu mi-a zis pocăit; se spunea doar c-am adus din ardeal ceva nou şi interesant, cintece care pe la noi nu se-aud. Din experienţă vă spun, chiar nu-nţeleg ce treabă au extremistii carismatici cu Duhul Sfînt. Expresia „in prezenţa Lui Dumnezeu” inseamnă cercetarea Duhului Sfînt, a se vedea fapte 4:31, fapte 16:25-26, etc.

    Apropo! Extul din fapte 16. Poate că lumea era obişnuită cu muzică bizantină iar Pavel şi Sila le cintau disco? Probabil invers. Mesajul cintecului lor a cercetat pe cei ce-ascultau.

    Risc să fiu prea dur, dar se pare, carismaticii nu vor ca Duhul să transforme, să ucidă pornirile firii păminteşti. Medicul suprem să nu opereze, să nu doară nimic. Farisei făţarnici pe care dacă-i avertizezi nu vor să ia seama. Dacă nu primesc judecata de acum, o aşteaptă pe cea de-apoi?

  13. Carismaticii s-au „dezvoltat” pe linga fiecare cult, fiind o miscare care vrea sa arate
    ceea ce s-a intimplat la Rusalii, ca vezi-bine, ei sunt dintr-aceia.
    Sunt diferite tipuri e drept, dar , desi fac vilva multa d.p.d.v. fizic, se rezuma doar la
    imitatie, imitatie a cui?
    Imitatio Cristi nu este !

  14. „Greu cuvant ne spune Hristos, insa nu atat de greu in sine, cat greu in inimile noastre neintelegatoare, care cauta sa slujeasca la doi domni si care cauta cai cat mai comode spre a birui pacatul si a dobandi vesnica odihna.”

    „Asa a grait Domnul. A se citi: Nu am venit sa impac adevarul cu minciuna, intelepciunea si prostia, binele si raul, dreptatea si silnicia, bestialitatea si omenia, inocenta si desfranarea, pe Dumnezeu si pe mamona: ci am adus sabie, ca sa tai si sa le despart, incat sa nu se amestece. Cu ce sa le desparti, Doamne? Cu sabia adevarului. Ori cu sabia cuvantului Lui Dumnezeu, ceea ce e totuna: fiindca adevarul este cuvantul Lui Dumnezeu, si cuvantul Lui Dumnezeu este adevarul.”

  15. 1. Biblia singura norma care are dreptul de a ne ghida viata, conduita si doctrina bisericii pana aici corect… Dar practica, cele afirmate in aceasta scrisoare dovedeste o mare contradictie intre rolul Cuvantului ca autoritate si infailibilitate, autonomie (libertatea de a hotara viziunea[ma intreba a cui viziune, ce sursa de inspiratie are si ce obiective urmareste?] structura si stilurile de inchinare adaptate (substituite) contextului culturar… Cum ramane cu metanoia nu este in contradictie cu substituirea la contextul cultural? Reperele in stilurile de inchinare preluate din care contextul cultural se refera ma gandesc la cultura acestei tari si din nou contradictie cand incercam sa adaptam stilurile muzicale culturii noastre (rap, hip-hop sau chiar rock nu apartin culturii noastre). Si daca contextul cultural ramane reperul pentru stilurile de inchinare, manifestarile acceptate si promovate ca valori duhovnicesti in viziunea carismatica unde este locul Cuvantului lui Dumnezeu, al lui Hristos ca si cap al Bisericii, al Duhului Sfant care are lucrarea de a constientiza lumea de starea ei pacatoasa, conlucrand cu Cuvantul lui Dumnezeu pocainta fara care nu exista transformare, nastere din nou si apoi continuand procesul de maturizare si sfintire. Scopul lui Dumnezeu cu omul nu a fost sa trimita pe Hristos in lume ca omul fie fericit, sa se simta bine si asa sa traiasca mai departe in rebeliune, despartit de Dumnezeu, scopul este impacarea cu Dumnezeu si trairea in ascultare de El ca prin aceasta sa ajungem la sfintirea oferita prin Hristos si la o viata deplina in care sa-l glorificam pe Dumnezeu. Inchinarea adevarata nu sta in aducerea de jertfe, pentru ca Domnul mai intai se uita cine suntem si aceasta se vede din actiunile si faptele noastre (vezi Cain si Abel), inchinarea adevarata inseamna ascultatre. Rezultatele surogatelor pentru ascultatea de voia lui Dumneze se vad in istoria lui Israel: 1. Aron si vitelul de aur (dumnezeu care se ne inchinam, preluat din cultura popoarelor pagane), a atras mania si pedeapsa lui Dumnezeu.
    2. Trecerea de la judecatori la imparat, (dupa cum au avut popoarele vecine, Dumnezeu afirma ca pe El l-au la inlaturat)… Si exemple pot continua ca sunt multe si regasim astfel de exemple si in noul testament cand omul incearca sa schimbe ascultarea sau sa adapteze pretentiile lui Dumnezeu dupa placul omului unii chiar fiind sinceri sau crezand ca-l ajuta pe Dumnezeu sa isi duca mai repede planul la indeplinire (Avraam si descendentul sau). Dumnezeu nu poate sa fie schimbat si nu se schimba, are aceleas pretentii de la noi asa ca daca ne cere sa fim sare si lumina pentru lume, stiind ca pretenia cu lumea este vrasmasie cu El, ca nu poate sa sufere pacatul, ipocrisi idolatria (lucrurile sau actiunile care plac mai multe decat ascultarea si la care nu se renunta pentru nimeni si nimic), El este Sfant si vrea un popor sfant, dedicat Lui care sa cultive valorile Lui si sa ramana la standardele lui indiferent de influientele etice, culturale, sociale ale acestei lumi care este sub domnia celui rau… Intr-o lume in care toate trec, totul se strica si merge din rau in mai rau, trebuie sa constientizamredem ca Biserica este institutia lui Dumneze si daca este asa acolo se regasesc doar valorile si standardele Lui, pentru ca Ea, Biserica adevarate a fost, este si ramane fara pata si zbarcitura.

    • carismticpanalamoarte Răspunde 7 februarie 2013 la 3:15 AM

      Filozofezi fara rost. Tu nu intelegi ce inseamna context cultural, toleranta, diversitate, libertate si nici nu intelegi dimensiunile harului sau ce inseamna inchinare. Vechiul Testament a fost acum ne ghidam dupa Nou Testament. si aici se vede clar ca Dumnezeu vrea o comunitate de inchinatori plini de bucurie, deci aceasta inseamna ca se simt bine si se inchina, slujesc intr-un mod placut ca daca nu ar fi asa ar lipsi motivatia pentru inchinare. Fapte 2.

      • gresesti tu: Tot din Fapte:42 Ei stăruiau în învăţătura apostolilor, în legătura frăţească, în frângerea pâinii, şi în rugăciuni.
        43 Fiecare era plin de frică, şi prin apostoli se făceau multe minuni şi semne.
        Se pare ca voi ati uitat definitiv ce e aia frica de Dumnezeu.

      • Carismatic pana la moarte,

        Daca „bucuria” care va insoteste este din Duhul Domnului, si este asa de mare incat nu va mai puteti stapani vocile, mainile si picioarele de „bucurosi” ce sunteti, de ce nu va manifestati cu aceeasi „bucurie” si la serviciile de inmormantari, nunti sau altele? Ca doar bucuria este roada Duhului si aceasta trebuie s-o aveti permanent in inimile voastre, nu doar din cand in cand, si nu doar atunci cand sectia ritmica incepe sa cante…

        • Diferenta este ca noi nu ne inchinam ca suntem obligati si nici macar ca suntem bucurosi, noi ne inchinam in semn de recunostinta, coplesiti de bucuria mantuiri. Prin inchinare avem parte de picuri din bucuria cerului, in partasie cu Domnul si unii cu alti. Pe noi inchinarea in prezenta Domnului ne schimba, nu formele, obiceiurile, traditiile si prezenta Domnului ne schimba si umple vietile de bucurie, avem bucurie si dreptul la fericire ca suntem mantuiti. Acesta este motiv de bucurie si aceasta imi da dreptul sa ma simt bine in inchinare, in prezenta Domnului.

      • Carismaticpanalamoarte,

        Sunteti de accord cu „glory cloud” si „tunnel of fire” imprumutat din religiile din est, chestii care sunt practicate in bisericiile carismatice? Un exemplu ar fi biserica carismatica de capatai din America condusa de Bill Johnson in Redding, California.

        Priviti aici aceste clip-uri si minunati-va!

        http://delightintruth.com/2013/02/06/bill-johnson-jesus-culture-glory-cloud-and-mysticism/

        • Bill Johnson este un eretic, ca si Randy Clark care sunt capii apostaziei carismatice din America, care sunt laudati de un „mare activist baptisto-pentico-carismatic” americano-roman;
          care doreste prin aceasta miscare carismatica sa distruga crestinismul din Romania, carismatizind-o.
          Sper ca Dumnezeu sa lumineze pastorii din Romania sa nu se lase pacaliti, desi acest om, sub masca crestina, este acceptat de catre unii pastori deocamdata.
          Ereziile sale au fost descoperite si in predica din 2 febr 2013, ca si in ultimii trei ani;
          cum de nu se tine cont de acest lucru, care poate avea o influenta negativa mult mai mare decit „puiul de dac”
          care oricum, nu stie ce face, fata de acest om, care stie
          f.bine care ii este scopul.

      • Cristi Novac,
        Ovidiu ii scrie carismaticului pin la moarte, de ce raspunzi tu?
        . 🙂
        ahaa, am inteles. 🙂
        „Pentru Ovidiu, nu raspund la intrebari puerile.”

        • Asta e tare de tot…..il certi pe Cristi pentru ceea ce dumneata faci in fiecare zi, in fiecare ora pe fiecare blog??????

          Iti amintesc doar un exemplu….cand eu ii scriam lui „ioan ardelean” pe un anumit blog, cum de ai raspuns in locul dansului?

          cornelilioi said: 22 ianuarie 2013 la 10:50 PM
          Nu as fi intervenit deloc in aceasta “disputa” dar cand vad ca Biblia e folosita ca arma de atac si pe deasupra si cu versete scoase din context…..e prea mult.
          Versetul 6 din 42 Iov se potriveste tuturor celor care au vorbit contra acestui Sunny pentru ca acest verset este efect al versetului 3 partea a doua, care este cauza. Ce spune versetul 3?
          Tradus din KJV, spune cam asa: “Prin urmare, eu am rostit ceea ce nu am inteles, lucruri prea minunate pentru mine, de care nu am stiut….(vers. 6)…de aceea mi-e scarba de mine si ma pocaiesc in tarana si cenusa”.
          Ar trebui toti care au rostit lucruri pe care nu le inteleg sa se….pocaiasca in tarana si cenusa!

          elisa said: 23 ianuarie 2013 la 2:15 PM
          NOIII???
          Hmmm, m-am uitat pe blogul dvstra,
          aveti niste videouri……de toata jena,
          il elogiati pe acest tinar, dindu-i sansa sa ajunga
          acolo unde impins de necunoastere si confuzie,
          va ajunge daca nu ia in serios pocainta si pe Dumnezeu
          care poate fi infricosator, daca IL luam in desert;
          Pozele cu cei ce dau saracilor de mincare,
          vaiiiii,
          sa dai o piine saracului si sa faci poze,
          teribil gest;
          ii dai odata si te pozezi.
          dar acela are foame 365 de zile pe an.
          Faceti reclama lui Suny, sau cum i-o fi porecla pe blog
          in loc sa ii fiti de un real folos.
          Noi sa ne pocaim?
          vai, ramine sa regretam ca nu am ajuns atit de maturi si noi,
          sa inghitim prunele cu tot cu simburi.

          • Dle C Ililoi,
            @ce dumneata faci in fiecare zi, in fiecare ora pe fiecare blog?????

            am impresia dle Ilioi ca dta ori te crezi omniprezent ,
            si nici atunci nu ai cum sa ma vezi acolo unde nu sunt,
            ori numai daca visind neintrerupt, la faptul ca ti a fost jignit EUL,
            sa vezi scrisul meu pe orice blog, unde intri ;
            ca sa nu fii un om care spune ne-adevaruri, ca sa nu le spun altfel,
            eu imi cer scuze pt acea observatie cu privire la poze.
            Recomandarea mea este ca e vremea ca d-ta sa te linistesti ,nu are sens sa-ti hranesti EUL, folosind tot felul de jigniri la adresa mea, neprobate , si care , sincer nu ti aduc nicio cinste.
            Pe mine ma lasa deja rece felul acesta de „scriere”.

          • elisa said: „…eu imi cer scuze pt acea observatie cu privire la poze..”

            Multumesc pentru curajul de-a cere scuze! Le accept din toata inima si promit sa nu-ti mai dau nicio replica; pana la urma fiecare are dreptul la propria opinie cand e vorba despre opinii. Dumnezeu sa te binecuvanteze impreuna cu toata familia!

    • Sebi,
      Domnul sa te binecuvinteze, sunt doar 7000, ramii printre aceia;
      cei care”vor sa-ti ia viata” sunt din nefericire „cei multi”
      a caror viata se conduce dupa sentimente, dupa simtire.
      Ramii tare , apreciind standardele de sfintenie , pentru ca, crezi ca biserica este institutia lui Dumnezeu, unde vor fi doar cei nascuti din Dumnezeu, care omoara firea zi de zi, dupa ce si-au luat crucea, urmindu-L pe Hristos.
      Domnul sa te binecuviteze in tot ceea ce faci!

  16. Intrucat sunt din Baia Mare pot sa spun semnatarilor de la Timisoara ca lauda si inchinarea criticata de majoritatea credinciosilor si aparata de ei in cazul acesta NU are nimic cu inchinatorii adevarati care se inchina Tatalui in Duh si-n Adevar. Un astfel de comportament este specific celor ce sunt plini de firea pamanteasca si-i dau frau liber sa se manifeste cand au ocazia. Dupa cate stiu eu Pavel spunea ca firea pamanteasca trebuie rastignita nu stimulata si hranita pentru astfel de manifestari. Intrucat toti exponentii celor care au constituit astfel de grupari au plecat din biserici penticostale (probabil si semnatarii comunicatului) fiind frustati ca nu au reusit sa impuna astfel de moduri de inchinare in bisericile respective acum fac spectacol pentru a atrage tot mai mult public prin divertismentul creat dar NIMIC SFANT. Pacat, Dumnezeu nu ne cheama sa facem circ nici spectacol ci sa ne manifestam ca niste oameni POCAITI. Pocainta inteleasa ca un mod de viata trait fara faptele firii pamantesti ci in Roada Duhului.

  17. Mr. carismatic tocmai toleranta pacatului se combate aici . asta e arma diavolului sa-toleram pe toti , asa cum s-a inceput si cu homsexaualii ,trebulia tolerati caci doar nu fac rau la nimeni si au ajuns mai puternici ca oamenii normali si acum ei nu ne mai tolereaza pe noi numai spunele ca sint gresiti si ajungi la zdup ,asa ca luam atitudine pina nu e prea tiziu cit despre tine ramii cum vrei pina dincolo de moarte nu te opreste nimeni si tineti toleranta si diversitatea pentru tine.

  18. Fr. Ionescu am auzit ca (…)
    ––––––––––-
    Mă interesez. Dacă este așa, desigur că ne vom ruga…

Trackbacks/Pingbacks

  1. Noi propunem, voi citiţi…dacă doriti (4) « Aradul Evanghelic - 11 februarie 2013

    […] Încheiem această postare cu o reacţie a lui Cristian Ionescu faţă în faţă cu un COMUNICAT AL BISERICILOR NON-DENOMINAȚIONALE (CARISMATICE?) DIN TIMIȘOARA […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: