Am să mai spun o dată, liberalismul, în colțul nostru românesc, evanghelic, nu este nici devierea de ordin teologic în context european, nici socio-moral american, oricât de mult vor încerca liberalii noștri să amestece etichetele. Declar, în baza experienței noastre religioase, a luptelor noastre de toate zilele și a orientărilor majore în comunitățile noastre că liberalism vs conservatorism este confruntarea dintre manifestările lumești și extravagante ale închinării și păstrarea valorilor evlaviei, care înseamnă pietate, reverență și, în general, obiceiuri bune. A fi conservator nu înseamnă neapărat a fi blocat în stilul serviciilor bisericești de acum 50 de ani, ci mai degrabă în normalitatea unui spațiu comun acceptat de majoritatea bisericilor și credincioșilor evanghelici români și nu numai.
A fi liberal înseamnă să agresezi constant aceste limite, la granița dinspre exterior a bunei cuviințe, a decenței și a confortabilului. Totuși, dincolo de resentimentele naturale create în vâltoarea luptei, ar trebui să cunoaștem limitele bunului simț.
Dacă vorbim de dansul Penielului, ne referim la subiectele: ”trupe” de oameni nenăscuți din nou pe podiumul unei conferințe evanghelice, acceptarea sau respingerea unei supravegheri spirituale și chiar logistice din partea cultului creștin din care fac parte, folosirea de metode de scenă cum ar fi pantomimele, dansurile etc., pentru a transmite mesajul Evangheliei, limitele de decență în vestimentație (fete cu pantaloni, bijuterii, burice goale și alte artificii vizibile la asemenea întruniri) și manifestare (fluierături, chiote). Dar nu vorbim de casa, mașina, nevasta, copiii și colegii din școala generală ai lui Lucian Oniga.
Dacă este vorba de semnul crucii lui Vladimir Pustan, vorbim de încărcătura acestui semn, consecințele acestui act asupra generației tinere de credincioși evanghelici și multe, multe alte lucruri pe care le-am putea aborda, inclusiv faptul că într-una din predicile sale, cu ocazia unui botez, cunoscutul pastor nu considera că în anumite cazuri (de exemplu o femeie ortodoxă, bătrână și pioasă) ar mai fi nevoie de el în contextul mântuirii. Dar nu ne legăm de barba sa, averea sa, centrul său creștin și preferințele sale culinare.
La fel în cazurile de la Baia Mare (Sunny Tranca), Arad (Cristian Barbosu) etc. Cu ce fel de lame se bărbieresc, câte camere au apartamentele unde locuiesc și la ce etaj sunt, cât le este salarul și cât de inteligenți le sunt enoriașii, iată lucruri care ar trebui ținute departe de argumentele noastre. Nu mai vorbim de amenințări, insinuări și minciuni de-a binelea.
Ei, cine credeți că se țin de asemenea <em>sporturi</em>? Dulcii, binevoitorii, îngăduitorii noștri liberali. Sora Elisa care comentează pe mai multe bloguri printre care și acesta nu are drept la imunitate. Dacă nu ești de acord cu dumneaei o poți contrazice. Dar nu cu epitete mizerabile nici cu săpături la rădăcină: dacă nu ne convine de om, ia să vedem noi ce schelete i-am putea găsi. Până în prezent, sărăcuții de ei, liberalii, magazionerii (așa se zice dacă au… magazine, nu?) n-au putut să vină cu un mai mare AHA! (la secțiunea… ȘTIRI 🙂 🙂 🙂 , nu dau link, cine caută găsește) decât faptul că a participat la reuniunea clasei sale de absolvenți de liceu și a purtat o bluză de culoarea roz. A, i-au descoperit și numele de familie dinainte de a se căsători, rostindu-l cu adânc dispreț. Plus, i-au evaluat vârsta. Și încă, da, mi se pare au dat și numele liceului, link la poze și orașul de baștină.
Altceva? Apoi, pe cât aflăm de la aceeași magazie, liderii pe care aceasta îi susține sunt absolut compromiși, răi, de nimic, mă rog, așa cum sunt toți conservatorii. Și pe urmă, ne acuză pe noi că nu știm cum să argumentăm civilizat, că atacăm la persoană, că scădem nivelul dezbaterilor. Ehei, scumpii noștri, iată cu cine avem noi de-a face! Ăștia sunt oamenii ”liberi în Hristos”, ”maturi și fără prejudicii”, ”intelectuali și inteligenți”, victimele care abia își mai suportă soarta sub loviturile violente ale legaliștilor, fariseii de noi! Ați văzut ce colți au? Așa că, de acum încolo elisa, gabi, ben, ovidiu, x, y, z, aveți grijă! Aveți grijă cât unt puneți pe pâine la micul dejun, la gunoi cu toate hainele colorate, zgâriați-vă mașinile (înainte să vi le zgârie liberalii! sorry, nu m-am putut abține 🙂 ) și gata cu blogurile, ce vă băgați peste ei, că nu pot trăi liniștiți de doi, trei ca noi.
În final, înainte să se chinuie cineva să caute, am absolvit Liceul ”Grivița Roșie” din București în 1981, n-am putut să merg la nicio reuniune din motive, zic eu, bine întemeiate, am o cămașă roz, palatul în care locuiesc este o casă normală, confortabilă dar normală și conduc un Volkswagen relativ nou, arendat de la dealer. Altcineva cu ceva dezvăluiri importante? Conservatorii, la microfon!
Aparent, mulți nu știu ce înseamnă a fi obiectiv sau subiectiv. Confundând acești doi termeni, poate activa agresivitatea unor cititori.
Ar trebui să înțeleagă toți că uneori noi condamnăm faptele greșite ale unor mișcări sau a unor oameni, nu și trăsăturile lor fizice!
De ce sunteți atât de agresivi cu insulte, sunteți cumva îngrijorați că avem dreptate?
Pentru cei care nu știu sa se stăpânească si folosesc insulte, vă dau o sugestie: veniți cu argumente mai puternice. De obicei, din lipsă de argument, bietul om recurge la insulte, ca la grădiniță!
Auzi ce am citit, cică noi conservatorii vrem să spargem vaza altora. Despre ce varză este vorba?
„şi dacă în vreo privinţă sînteţi de altă părere, Dumnezeu vă va lumina şi în această privinţă”
Ben, pai gradinita este! In loc sa-si ia jucariile si sa plece acasa, recurg la aruncat cu jucarii!
1 corinteni 2:12-16
Nu ma caracterieaza nici conservatorismul nici liberalismul. Si unii si altii au idolii lor foarte sacrii. Conservatorii se inchina (inca) la naframa (batic sau cordeluta), ii enerveaza o bijuterie frumoasa (cica ar fi bani cheltuiti pe lucruri nefolositoare), dar nu ii supara hainele mult mai scumpe ca acea bijutetie, casele prea mari, masinile prea costisitoare. „Liberii in Hristos” se inchina spectacolului religios, se inchina liderului carismatic cu atitudine dezinvolta, ce predica lejer, fara teama, plimbandu-se cu mana in buzunar ca si cum ar vorbi despre cultivarea castravetilor. Dorinta mea este sa traiesc intr-o comunitate decenta, care imi permite sa fiu om al timpului meu, crestin al timpului meu, fara extreme retro, adica sotul sa poarte cravata nefolositoare iar eu o bijuterie nefolositoare ( fara sa mi se impuna o basma daca nu imi este frig la cap). De asemnea imi doresc un loc de inchinare plin de atmosfera duhovniceasca, calma, fara imitarea/copierea in biserica a show-urilor din televiziunile lumii. Nu ma scandalizeaza 1-2 bijuterii purtate de o sora (desi eu nu port), dar ma intriga sa vad masini de zeci de mii de dolari la liderii nostri religiosi sau alti crestini cat timp in lume este atat de multa saracie. Cu dragoste in Hristos. Iata mai jos tipul comunitate/oameni de care mi-a dor: http://marianagoron.wordpress.com/2011/01/05/mi-e-dor-de-batranii-stejari-ai-credintei/
MARIA Tu nu trebuie sa porti pe cap ceva ca asa a zis cineva Asa ne invata CUVINTUL lui DUMNEZEU ca TREBUIE saq purtam ca semn al stapinirii Te indemn in numele MINTUITORULUI ISUS sa citesti cu atentie 1 CORINTENI cap 11 cu versetele 4 si 5 Inainte de a citi roagate lui DUMNEZEU sa poti sa intelegi ce scrie ca e foarte simplu NEGRU pe ALB DUMNEZEU sa faca lumina in viata tuturor FEMEILOR sa inteleaga cuvintul asa cum a fost rinduit sa fie inteles si mai mult RESPECTAT GBY
Sora Maria…
Ai scris:
,,Conservatorii se inchina (inca) la naframa (batic sau cordeluta), ii enerveaza o bijuterie frumoasa (cica ar fi bani cheltuiti pe lucruri nefolositoare), dar nu ii supara hainele mult mai scumpe ca acea bijutetie, casele prea mari, masinile prea costisitoare.”
1Samuel 15:23
Cäci neascultarea este tot atät de vinovatä ca ghicirea,si impotrivirea nu este mai putin vinovatä decät inchinarea la idoli si terafimi”…….
Teribil nu?
Släbiciunea unora cu privire la scara de valori si prioritäti din viata lor de crestini nu ne dä dreptul sä desconsideräm invätätura Bibliei. Fiecare vom da socotealä pentru vorbele faptele si umblarea noasträ (fizicä si moralä) inaintea oamenilor si a lui Dumnezeu. A respecta si implini Cuväntul (si cu privire la invelitoarea capului femeii) inseamnä a da slavä lui Dumnezeu prin rämänerea noasträ in adevär si nicidecum inchinare la batic, bijuteriii etc….
Domnul sä vä binecuvänteze!
Era normal sa fiu in lupa liberalilor, dar nu am crezut ca au metode securiste. 🙂
Un lucru nu l-au aflat, acolo unde stau in picioare la strigatul catalogului,
de fata fiind directorul liceului si cei doi profesori care au mai ramas,
marturiseam pe Domnul;
fiecare s-a laudat cum era logic pentru acesta intilnire, unde am fost prin mila Domnului vreo 23, eu m-am laudat slava fiind a Domnului cu cea mai mare realizare, ca L-am cunoscut pe Domnul, cel mai important lucru din existenta unui om.
Slava Domnului daca va face sa aiba un ecou in inima vreunuia.
Bluza era ticlam si cum tot nu eram”inca” 🙂 la inmormintare am purtat ce port mereu, culori deschise, vii, nu mi plac culorile gri, negru; prefer albul, rosu, vernil si bleu. 🙂
Religia nu mi-am schimbat-o cum afirma acei oameni, in casa noastra, de la bunici inca am fost neoprotestanti.
Pina am venit la Domnul nu am avut religie. Domnul stie cit sunt de pocaita, nu ei. 🙂
Aș vrea mereu mai mult, niciodata nu sunt multumita de mine; desi urasc compromisul si lucrurile strimbe, fatarnicia, minciuna, mai este loc de mai bine. Mama a fost o buna credincioasa, calcind pe urmele Domnului, caut sa calc pe urmele ei.
Caut tot ce e vrednic de primit, pentru toate slava este numai a Domnului Isus.
Tot ce am bun este de la Domnul.
EL ma va apara de tot ce este rau.
PS
Clasa noastra are intilnirea in fiecare an, sa mai facem ceva poze?. 🙂
Unii intra cu ” Buldozerul „, sa largeasca Calea lui Dumnezeu !!!
Remus, in unele cazuri e adevaratat ce spui tu despre „unii”,dar in alte cazuri, altii „pun pe grumazul ucenicilor un jug, pe care nici ei , nici parintii lor nu l-au putut purta”(Fap.Ap.15-10) Desi acolo era vorba de taiere imprejur, si tinerea Legii lui Moise, acum sunt oameni care pun enorm de mult accent pe lucruri care nu ni se cer, si ignora lucruri mult, mult mai importante. Dar ce sa-i faci, fiecare dupa intelegerea si lumina pe care o are incearca sa ajute cu ceva „lucrarea Domnului”. Ma gandesc la ce spunea multi ani in urma, intr-o predica, fr. Mihalas (T-soara) despre o batranica pioasa, care a adus si ea un brat de vreascuri, cand un „eretic” ardea pe rug, si se spune ca acel om din mijlocul flacarilor, cu compatimire, i s-a adresat cu cuvintele „santa simplicita” (sau asaceva), adica „sfanta simplitate”. Ce frumos se incheie pasajul de care am amintit (Cap. 15-11,12): „Ci credem ca noi, ca si ei, suntem mantuiti prin Harul Domnului Isus. Toata adunarea a tacut, si a ascultat pe Barnaba si pe Pavel, care au istorisit toate semnele si minunile, pe care le facuse Dumnezeu prin ei, in mijlocul neamurilor”.( Asta da penticostalism !) Stiu si eu, ca Harul lui Dumnezeu „ne invata sa o rupem cu paganatatea, si cu poftele lumesti”, a fost principiul meu de-o viata, dar Remus, eu cred ca a trai cu „cumpatare, dreptate si evlavie” (Tit 2-12), este calea care nu poate fi „buldozer-ita” (eventual parasita, da) si ma tem ca multi crestini imaturi, au ramas doar la niste aspecte de suprafata, pentru care sunt gata sa declare „razboiul sfant”, celor care nu le interpreteaza la fel ca ei.
Dar, putem spune despre lucruri PORUNCITE negru pe alb în Noul Testament, că „nu se cer”?
Cred ca e cam fortat sa vorbim de…lucruri PORUNCITE negru pe alb in NT; in TOT Noul Testament este scrisa O SINGURA PORUNCA si repetata: Ioan 13:34, 15:12, Romani 13:9, Galateni 5:14, Efeseni 6:2, 2Ioan 1:5.
In Marcu se amintesc DOUA dar se incadreaza una in cealalta: 12:30-31.
Toate celelalte lucruri (presupuse porunci) sunt, chiar asa scrie in Biblie, pareri: Fapte 15: 19-20, Fapte 15:28, sau sfaturi: 1 Corinteni 7:25, sau provocari (challenges) 2Corinteni 8:8.
Consider ca daca si in ziua de astazi s-ar dialoga sub impulsul PORUNCII (la singular) Noului Testament si mai apoi sa venim cu parerile noastre, opiniile noastre, sfaturile noastre, chiar provocarile noastre (care bineinteles si ele sa fie subordonate PORUNCII) atunci am avea mult mai multa biruinta in relatiile cu oamenii si vom castiga mult mai multi oameni pentru CER.
Păreri???
Chestia cu opinii inca nu am mai auzi-o
49 General Commands of Christ
What are 49 Ways to Love God and Others?
The theme of all Scripture is to love God with all of our hearts and to love one another. (See Matthew 22:40 and John 13:34.)
1. Repent—Matthew 4:17—Humility 2. Follow Me—Matthew 4:19—Meekness 3. Rejoice—Matthew 5:12—Joyfulness 4. Let Your Light Shine—Matthew 5:16—Generosity 5. Honor God’s Law—Matthew 5:17–18—Love 6. Be Reconciled—Matthew 5:24–25—Responsibility 7. Do Not Commit Adultery—Matthew 5:29–30—Self-Control 8. Keep Your Word—Matthew 5:37—Truthfulness 9. Go the Second Mile—Matthew 5:38–42—Deference 10. Love Your Enemies—Matthew 5:44—Creativity 11. Be Perfect—Matthew 5:48—Sincerity 12. Practice Secret Disciplines—Matthew 6:1–18—Faith 13. Lay Up Treasures—Matthew 6:19–21—Thriftiness 14. Seek God’s Kingdom—Matthew 6:33—Initiative 15. Judge Not—Matthew 7:1—Discernment 16. Do Not Cast Pearls—Matthew 7:6—Discretion 17. Ask, Seek, and Knock—Matthew 7:7–8—Resourcefulness 18. Do Unto Others—Matthew 7:12—Sensitivity 19. Choose the Narrow Way—Matthew 7:13–14—Decisiveness 20. Beware of False Prophets—Matthew 7:15—Alertness 21. Pray For Laborers—Matthew 9:38—Compassion 22. Be Wise as Serpents—Matthew 10:16—Wisdom 23. Fear God, Not Man—Matthew 10:26—Boldness 24. Hear God’s Voice—Matthew 11:15—Attentiveness 25. Take My Yoke—Matthew 11:29—Obedience 26. Honor Your Parents—Matthew 15:4—Honor/Reverence 27. Beware of Leaven—Matthew 16:6—Virtue 28. Deny Yourself—Luke 9:23—Determination 29. Despise Not Little Ones—Matthew 18:10—Tolerance 30. Go to Offenders—Matthew 18:15—Justice 31. Beware of Covetousness—Luke 12:15—Contentment 32. Forgive Offenders—Matthew 18:21–22—Forgiveness 33. Honor Marriage—Matthew 19:6—Loyalty 34. Be a Servant—Matthew 20:26–28—Availability 35. Be a House of Prayer—Matthew 21:13—Persuasiveness 36. Ask in Faith—Matthew 21:21–22—Patience 37. Bring in the Poor—Luke 14:12–14—Hospitality 38. Render to Caesar—Matthew 22:19–21—Gratefulness 39. Love the Lord—Matthew 22:37–38—Enthusiasm 40. Love Your Neighbor—Matthew 22:39—Gentleness 41. Await My Return—Matthew 24:42–44—Punctuality 42. Take, Eat, and Drink—Matthew 26:26–27—Thoroughness 43. Be Born Again—John 3:7—Security 44. Keep My Commandments—John 14:15—Diligence 45. Watch and Pray—Matthew 26:41—Endurance 46. Feed My Sheep—John 21:15–16—Dependability 47. Baptize My Disciples—Matthew 28:19—Cautiousness 48. Receive God’s Power—Luke 24:49—Orderliness 49. Make Disciples—Matthew 28:20—Flexibility
Frate Matasaru si Frate Ilioi,
Daca circulatia rutiera s-ar baza si ea pe sugestii, opinii, pareri, simtaminte de moment, si nu pe o randuiala bine definita, atunci cum ar fi?
Asemanator este si pe Calea Domnului. Avem „legi si porunci”, dar legile si poruncile Domnului devin pentru omul lui Dumnezeu – omul nascut din nou, un principiu si un mod de viata pe care omul le implineste prin ASCULTARE, din DRAGOSTE si nicidecum din obligatie ca „asa scrie si asa mi se impune”. Unui om care traieste in dragostea Domnului, aceluia nu mai trebuie sa i se impuna nimic, pentru ca el „respira” legea si poruncile Domnului asemenea unei respiratii naturale. (Nu tot asa este si cu cei bolnavi spiritual… Si, cum zice Biblia, „sunt multi printre voi neputinciosi si bolnavi, si nu putini dorm”.)
Deci, legea nu mai e socotita „lege” pentru cel ce traieste cu adevarat in Dragoste. Dar nu pot spune ca traiesc in Dragoste daca nu pazesc poruncile Domnului. (Isus a spus: „Cine Ma iubeste, pazeste poruncile Mele.”)
P.S. O precizare pentru cititori ca sa nu fiu inteles gresit. Eu nu comentez prin a ma adresa oamenilor „de sus in jos”, ca si cum – vezi, Doamne – eu as fi „usa de biserica” sau stiu eu ce! Nicidecum! Ceea ce scriu in comentariile mele mi se aplica si mie, ca si „cojocul meu trebuie cusut si peticit”, n-aveti grija! 😀
Multumesc anticipat pentru intelegere si Dumnezeu sa ne binecuvinteze pe toti!
GABI……”Chestia cu opinii inca nu am mai auzi-o”…
…si cate mai sunt lucruri pe care nu le-ai auzit inca dar asta nu inseamna ca ele nu exista…
Frate Matasaru, sunt deacord cu dvs.. Doresc sa fiu echilibrat si raman la cele scrise. Pe, parcursul vietii mele de credinta, am vazut ca, intelegerea multor lucruri tine de maturitatea spirituala pe care o avem. Cuvantul lui Dumnezeu este ca si legea matematicii, care oriunde pe globul pamantesc: 2+2=4.
Dumnezeu sa ne ajute sa fim oameni onesti in primul rand si sa iubim adevarul, fara sa cautam interesele noastre.
Ma bucur enorm si dau slava luiDumnezeu pentru fratiimei si surorile mele care raman in Cuvint.Asa place unora sa rastalmaceasca Cuvintul ,sa-si permita a da sfaturi care nu-si gasesc suport biblic. Ca vezi Doamne ,sintem in secolul 21, alte vremi , alte pareri. Daca singura constanta in Univers este aceeasi , de ce oare ne permitem sa pervertim Adevarul ? Aici in orasul meu de pe Somes am citva familii cu scoala ,in posturi din administratie , dar stiu sa ramina in ascultare de Domnul. Sora jurista ,cu batic pe cap ,fata senina ,plina de Duhul Sfant ,nu-si ascunde identitayea nici nu se rusineaza da batic.Toate colegele de birou o apreciaza ca pe un om de valoare, i se confeseaza cu toate necazurile din familii si gasesc in sora un ajutor si mangaietor. N-as fi scris aceste lucruri daca nu as fi cunoscut pe colegele de birou cere au depus marturie in apa botezului, altele cu alte ocazii.M-a bucurat enorm de mult predica fratelui pastor NELU FILIP-ATENTIE LA ..exista pe internet, arderea lui pentru cei din biserica, daruirea totala.Ma bucur cind citesc , vad sau aud despre lucrarile minunate ale lui Dumnezeu. Prefer sa stau jos pe genunchi cu oameni simpli dar plini de puterea Duhului, decit sa aduc jertfa nebunilor.Lipseste in biserica acea putere de la Rusalii, putere care sa miste pietrele din loc, care sa tamaduiasca si sama faca sa vorbesc in limbi noi, ingeresti. Mereu aud ca se indeamna de la altar la rugaciuni facute in liniste, ce strigate si lacrimi, ce vaiuri .Daca nu batem ein palme ,miram-as sa nu fim luati la palme, nu tinem pasul cu noul, cu noile tendinte libertine.Avem mai multi teologi dacit adevarati inchinatori, avem conferinte si seminarii despre rugaciune , dar ne rugam atit de putin.Multe surori sa ma ierte, pot tinea cura de slabire si sa alerge pe strada pentru a slabi , dar mai pot posti ,sau asta pe genunchi inaintea Domnului.Avem nevoie de acea putere care sa produca schimbari in trairea noastra , in vorbirea si slujirea pastorilor.Am vazut intr-o biserica grupa de lauda si inchinare .Dureros,daca acel pastor crede ca asemenea familiisau o fi ,pot sa dea slava lui Dumnezeu.Cum bine spune vorba noastra din Ardeal , nici prea-prea , dar nici foarte-foarte. Dumnezeu sa binecuvinteze pe acei pastoricare stiu cum sa-si hraneasca turma.Stiu ca nimeni nu mai vrea astazi:ligheanul , stregarul sau jugul.Ajuta-ne doamne sa ramanem la cele bune.
Oamenii sunt oameni de cand e lumea! Unii cand aud mesajul Domnului, in loc sa lase ca acest mesaj sa le strapunga inima si sa-si puna viata in randuiala dupa Cuvantul lui Dumnezeu, recurg la vorbe ieftine, denigrari, batjocuri, insulte, etc. Asa au procedat si cu profetii Domnului, asa au procedat cu Isus si cu apostolii. Amintiti-va ce s-a intamplat cu Nabot, cand i-au luat proprietatea! Spunea Izabela: „Puneti doi oameni de nimic care sa spuna asa si asa de Nabot!” Improscarea cu vorbe si „noroi” e o caracteristica a oamenilor de nimic…
In ce ma priveste sunt un simplu credincios, rob al Domnului, salvat si iertat prin Jertfa de pe Golgota! Cunostintele mele scripturale sunt elementare, si ceea ce as putea spune ca „stiu” este ce am prins din mers la „locul de munca”. Nu m-am adancit in studii biblice cum au facut alti frati, nu din lipsa de timp ci mai mult din comoditate. 🙂 Cand caut ceva in Scriptura, am notiunea ca scrie undeva ceea ce caut dar nu stiu exact unde, si atunci apelez la Google. 🙂 Apreciez oamenii care manuiesc bine Scriptura, si pe acest blog am avut ocazia sa citesc multe articole si comentarii scrise de frati „profesionisti” si bine dotati in ale Scripturii.
Iubesc pe Domnul si randuiala Biblica! Daca aceasta ma eticheteaza ca „fariseu” si „legalist”, fie asa! Nu sunt perfect, am si eu scazamintele mele cum le au si altii pe-a lor. Dar scazamintele nu schimba si nu dilueaza cu nimic invatatura trasata de Isus si de apostoli, ci este de datoria mea sa ma raportez acestei invataturi. Apostolul spune ca „cine s-a inrolat la oaste, trebuie sa placa celui ce l-a inscris.” Sau… cine practica un sport trebuie sa respecte randuielile sportului respectiv, altfel nu merge. Deci, daca tot alergam pe Calea Domnului si ne dorim mantuirea sufletelor noastre, atunci haidem sa alergam dupa randuiala Scripturii! Altfel ne auto-amagim singuri si ne pierdem vremea!…
Am libertate IN Christos dar nu DE Christos! Ma bucur in aceasta libertate, care nu este prin merite ci prin Harul Domnului! Si acest Har ma invata s-o rup cu paganatatea si cu poftele lumesti, sa traiesc in evlavie si sa pazesc poruncile Domnului. Isus a spus: „Cine Ma iubeste, pazeste poruncile Mele.” De multe ori sunt deficitar si la aceasta categorie, dar ma silesc sa fac ce este bine, in ciuda faptului ca de multe ori gresesc chiar in procesul de-a face bine. Doamne, ai mila de noi!
In mare, asta sunt si asa ma cheama… 🙂
Frate Ionescu,
Ce tema va fi la Conventia de anul acesta de la Phoenix, Arizona?
Cred ca ar fi bine sa propuneti „Legalism versus liberalism”. E o tema de actualitate, nu cred ca e bine sa abordati subiecte escatologice cand acest subiect ii framanta pe majoritatea crestinilor evanghelici in acest moment. Ce inseamna liberalism? Dar libertinaj? Exista vre-o diferenta intre cele doua? Ce inseamna conservatorism? Dar legalism? Dar fanatism? Care e diferenta dintre aceste notiuni? Daca exista diferente de ordin teologic sau nu sau doar de forma.
Am si eu o idee (propunere?) pentru conventia dela Phoenix, Arizona. Ce ar fi daca inainte de toate, liderii nostrii ar avea o partasie de unitate, si ajungerea la „un numitor comun”, care sa se incheie cu „spalarea picioarelor”.( asa „spalare”, zic si eu !) Spun asta, ca atunci cand o sa-i vedem in fata unul langa altul, fara sa se rezolve problema unitatii, dupa „cutremurile” din ultimul timp, ar semana a ipocrizie. Comunitatea romana din USA, si pretutindeni, urmareste cu mare interes conventiile anuale din America. Imi cer scuze pentru indrasneala, dar cine stie, si parerea unui neinsemnat slujitor (ca si cel ce l-a ajutat pe generalul Naaman),s-ar putea sa ajute cu ceva. Cat despre propunerea ta, Florin, cred ca e f. buna, si necesara. GBY !
De cand…Calvin a venit cu …teoria predestinarii – a avut „liberali’ care s-au aliat impotriva doctrinei lui si chiar impotriva lui, de cand Arminismul a fost „propovaduit” (salvarea nu prin predestinare, dar prin acceptarea jertfei lui Cristos) – „liberalii’ s-au aliniat sa contrazica aceasta, de cand cu „Marea Trezire din America” George Whitefield si Jonathan Williams au avut partide de „liberali’ care se puneau de-a curmezisul in calea lor si a ceea ce propovaduiau…Indiferent daca erau de partea conservatoare ori mai liberala a curentului evanghelic opozitia a existat si va exista…de aceea frate Ionescu, Elisa, Gabi, Remus, Ovidiu si altii ce aveti vreo „opinie’ pe acest blog veti fi contrazisi (cateodata de catre unii care nu numai ca nu au nici o parere ori idee despre subiect, dar doar de dragul contrazicerii, ce este in subconstientul fiecaruia din noi, cred)…Referitor la un Barbosu, Pustan, Peniel, Tranca eu cred ca acest curent romanesc evanghelic are nevoie de ei. E nevoie pentru a atinge Dumnezeu cu Cuvantul, mesajul lui prin acestia, in locurile unde fratele Lascau, Messangers, Ionescu, Gog nu pot ajunge…E nevoie apoi de un mesaj pe intelesul celor din zonele si viata sociala a celor unde acestia sunt implicati. Eu cred ca prin aruncarea cu pietre in acest ‘curent” nu aducem un beneficiu lucrarii lui Dumnezeu, ci spargem doar „geamurile” unor „locuinte” unde si noi gazduim….Sa nu fim vulnerabili dupa ce am „sfaramat” aceste geamuri, fata de dusmanii de afara care ne vreau pe amandoua gruparile evanghelice, liberali si conservativi, la cutite…si de ce nu anihilate…
Stau și mă întreb, cum de nu au descoperit sfinții Apostoli acest crâmpei de înțelepciune…
…poate l-au descoperit dar pana la noi (ma refer la sec.21) au fost „cenzurati”…ma intreb si eu de multe ori cum ar arata Biblia daca multi dintre contemporanii nostri ar avea acces si putere sa o modifice, si aici includ pe toti, si conservativi si liberali (pe libertini nu-i includ ca ei nu au nevoie de Biblie)…orisicum ramane doar o intrebare retorica, nu ma astept sa primesc raspuns si nici sa fie publicata….doar daca as semna cu alt nume..
Are you trying to use reversed psychology on me?
It worked, just so that I can ask… 🙂
I have not tried on purpose, but if it worked …:-)
Din toate timpurile au fost profetii falsi. Au avut alte tecnice de inselare asa ca nui nimic nou sub soare.
“Marea Trezire din America” George Whitefield si Jonathan Williams..
Din cunostintele lui Daniel M
He he he … Jonathan Williams ? George Whitfield si „marea trezire” ?… poate Daniel M sa ne lumineze si pe noi?
sorry, Jonathan Edwards…
De multe ori problema noastra, a romanilor, e ca ori ne credem prea destepti, ori suntem…de dam in gropi (dupa cum observati m-am cenzurat singur!). Acum, la urmatorul mesaj, Gabi ma va intreba printre altele …”tu, Daniel, din ce grupa faci parte, prima sau a doua?…” Si dupa cum se vede de la o mila departare…multi de aici de pe blog nu discuta idei, ci ataca persoane, ce stiu mai bine sa faca…Referitor la ceea ce am scris despre „marea trezire din America”, ce definitie nu imi apartine, cine doreste poate sa se documenteze pe Google, Bing…Punctul meu de vedere a fost pus intr-o directie care cu incapatanare multi o ignora, ori prefera s-o ridiculizeze din start: „realitatea noilor curente evanghelice”…
Apology accepted
Dar inainte de a te intreba intrebarea intrebiceoasa , mai am inca o intrebare…. exista vreo legatura intre George Whitfield si Marea Trezire?
De ce crezi ca e atac personal?
E ca si cind ai fi spus „de cind cu al razboiul civil , Barack Bush si regina Angliei”
dezinformare curata
Daniel M,
tristetea este ca suntem ironizati chiar de catre cei care spun ca nu sustin curentele liberale; care vor sa strice Adevarul.
Domnul sa-i lumineze , nu stiu daca sa spun tact, dar cred ca el ne cam lipseste, recunosc asta si in dreptul meu;
insa a rasuci caile pocaintei, invocind ca unii cer prea mult,
mi se pare totalmente gresit, pentruca Mintuitorul a spus ca Jugul Sau este usor si sarcina LUI nu e grea:
De ce nu este grea?
pentru ca Am Dorit Noi ,sa I fim robi, si cautam sa traim cit tine de noi,
dupa CELE SCRISE>
Nu avem voie ca macar o slova sa o schimbam, falsificam;
daca facem asa, vom avea parte cu sfintii in Slava;
dar nu vom mosteni vesnicia daca suntem in aceeasi barca cu lumea, invocind ca si satana , tandretea si blindetea Mielului,
care poate deveni un Foc Mistuitor, pt cei cae nu vor sa asculte.
Minati de fire, nimic nu vom putea face.
Sa ne ajute Dumnezeu Tatal , Fiul si Duhul Sau cel Sfint sa facem TOT ceea ce este scris.
Ma rog asta, pentru orice om care macar citeste aici,
chiar dac am fost si jignita, nu are nicio importanta;
poate ca sunt multi acre doar citesc,ma rog pentru toti cei acre intra sa citeasca.
Asa au fost tratati si frati care fac Lucrarea Domnului in biserica, ludati de Domnul , care fac bucurie adunarilor pe carele pastoresc…..
d-apoi eu…un mic rob netrebnic, miluit prin bunatatea Domnului,
care doar ma straduiesc sa ma tin de invatatura sanatoasa,
bucurindu-ma de unii dintre voi frate Ovidiu M.care cunosc Cuvintul Domnului.
Mila sa ne dea Domnul sa ajungem sa ne putem bucura de pretul nespus de mare care a fost platit de catre Hristos ca sa avem viata vesnica in slava cu El , Isac , Avraam si Iacov.
Sa ne rugam unii pentru altii.
Mda,
s-a strecurat o greseala, pe linga fr Daniel M,(nu Ovidiu M)
ma bucur si de fr Ovidiu si de altii, care cunosc Cuvintul;
mi-e drag sa vad ca Domnul lucreaza , si avem frati si surori dragi,
.cu o atitudine plina de intelepciune, de capacitate duhovniceasca de a aduce argumente spirituale;
nu atitudine mizerabila, care tradeaza, in primul rand realitatea spirituala a celui ce scrie si, in al doilea rand,
caracterul dezgustator si incapacitatea umana de logica, cum s-a intimplat pe ici colo.
Domnul Dumnezeu sa se indure si de ei, aducindu-i la pocainta cit mai e har.
Sora Elisa, eu nu sunt „tare in Scripturi” cum sunt altii. Dar pe calea Domnului nici cel nestiutor nu se rataceste, asa ca…beneficiez si eu de Harul acesta. 🙂
Ovidiu ,
poate exprimarea nu a fost cea mai adecvata, am vrut sa spun, ca te tii de Cuvint,
cautind Adevarul, lucru mai rar in zilele din urma;
deci tare in atitudinea fata de Scriptura, care este plina de seriozitate.
Domnul sa i ajute pe toti cei care vor sa calce pe urmele Mintuitorului.
Da, aici avem o roada a gandirii liberale promovate de ” pastorul ” Chris din Africa de sud, pe care stimatii ” Strajeri ” din Romania l-au ridicat in slavi.
Oameni buni fiti atenti ce ravagii face acest om pe nume Chris la o asa numita ” Conferinta Internationala” !!!
La sfarsit am o intrebare:
au aceste lucruri dea face cu, gandirea liberala ( carismatica ) ? Eu zic ca: da ! Voi ce ziceti ?
Nu este gindire liberala… este sarlatanie de cea mai joasa speta prin care un smecher se foloseste de Biblie ca sa stoarca de bani multimea credula…
Isus a spus: „Dupa roade i-i veti cunoaste!”
Si proorocii lui Baal, din vremea lui Ilie, numai gura a fost de ei! Au avut manifestari de tot felul, gura mare, strigate aiurea, dar rezultat – NESTA!
Frate Remus,
eu nu zic cá e o gándire liberalá…ci o lucrare demonicá.De ce toti „apostolii”ástia (cá pástor e ceva neinsemnat pentru ei) rámán in picioare?Cash Luna,Guillermo Maldonado,Benny Hinn,Cris…toti suflá ,toatá lumea cade jos doar ei rámán in picioare.Intrebare:”in fata cui cade multimea jos?a Lui Isus sau a lor?Incá ceva:Duhul Sfánt nu aruncá ci ridicá;umbra lui Petru vindeca ,ridica bolnavii nu dádea cu ei de scaune…
Atentie acum nu la Cris ci la cei din Románia care au mers cu grámada la el(pastori penticostali)si care fac(sau incearcá cel putin)ca si Cris.Vorbeste cineva de rugul aprins?sau alte intálniri la care merg mii de frati de ai nostrii?Cine ai avertizeazá de pericolul care se aflá in tará la noi deja?
Frate Cristian,
cred cá ar trebui sá atingeti si subiectul acesta putin.