PERICOLUL MIȘCĂRII CARISMATICE

Apărută în mediul evanghelic, mișcarea carismatică s-a extins în mai toate mediile și denominațiile creștine și a devenit în cele din urmă podul ecumenismului modern.

În aparență, valorile carismatice se suprapun celor penticostale. Doar în aparență!

Cei ce mă cunosc știu că sunt născut penticostal, crescut penticostal și ireversibil penticostal. Dar exagerările, infatuările și ereziile acestui curent mă indispun profund.

Pornind de la faptul că biserica pe care o păstoresc crede și practică stăruința pentru botezul cu Duhul Sfânt, vorbirea în alte limbi și darurile spirituale, iată ce am de reproșat carismaticilor (liderilor și celor care-i urmează):

1. Emanciparea experiențelor în detrimentul cunoașterii Scripturilor! Chiar și atunci când se folosesc de Biblie, este doar pentru a glorifica experiența, relația și privilegiile credinței, nu responsabilitățile credinciosului și frica de Domnul!

2. Concentrarea obsesivă a experienței creștine în clișee: „proclam”, „rostesc”, „declar”, „leg”, „dezleg”…

Nu elimin total posibilitatea unor astfel de exprimări, dar nu le pot accepta ca pe niște descântece oarbe – vedem unde se nimeresc!

În mod normal, aceste decretări ar trebui să abordeze situații specifice: mortul cutare, demonizatul cutare, ologul cutare, mutul, orbul ș.a.m.d.

Așa a procedat Domnul și la fel Apostolii! De ce? Pentru că astfel impactul Evangheliei este maxim: atunci când rezultatul este aplicabil, verificabil (vizibil, palpabil) și incontestabil.

Nu mai vorbim de exaltările de identitate: „ești biruitor”, „ești relevant”, „ești special”… sau atenționările cu privire la rostirile credinței șiîmpotrivirea față de realitățile obiective dar care nu ne sunt pe plac.

Repet, accept momente în care aceste clișee sunt dictate de prezența și puterea Duhului Sfânt, dar nu atunci când sunt poezii învățate pe de rost și de cele mai multe ori prost traduse de la mentorii americani, inventatorii de drept și tartorii zicerilor și prezicerilor.

Această teologie a imitării – în cel mai blând caz (adică joaca de-a Dumnezeu) – sau – în cel mai rău caz – îndumnezeirii este o flagrantă răstălmăcire și confuzie între accesul la Cuvântul inspirat și Cel Creator!

3. Senzualizarea relației cu Domnul…

Unele exprimări ale îndrăgostirii sunt de-a dreptul jenante pentru că nu sunt inspirate din cunoașterea de Dumnezeu ci din repertoriul trivial al romantismului revoluționar de tip 60.

Dezgustător…

4. Selectivismul cronic în ce privește doctrinele morale, lipsa de interes aproape totală pentru „amănuntele” comportamentale și încurajarea unor manifestări ieșite din normele minime ale demnității umane (căzutul pe spate mi se pare cel mai grotesc), greu de digerat până și de un penticostal care practică și crede în stăruință!…

Rugăciunile sunt poruncite, muzica este ori gemută ori mugită, predicile sunt axate pe slava și premierea noastră cu derogările de rigoare („relație, nu religie”, „Domnul urăște păcatul dar iubește pe păcătos”, „inima contează, restul nu”, „nu contează ce-ai făcut…”), pe beneficiile noastre pământești și de la bine la mai bine către cele cerești.

Este deja notoriu dezgustul cosmic al carismaticilor față de sărăcie, boală și necaz.

5. Desconsiderarea tuturor formelor și tradițiilor testate în timp și desacralizarea adunărilor bisericii.

Sunt multe altele, nu mi-am propus să le spun eu pe toate și nici pe toate o dată, dar deocamdată atât…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

8 răspunsuri sa “PERICOLUL MIȘCĂRII CARISMATICE”

 1. A republicat asta pe Marius Cruceru și a comentat:
  hmmm! de lecturat!
  dacă o spuneam eu, iar eram acuzat că am un dinte împotriva lucrării Duhului Sfînt …

 2. Pacea Domnului Isus fr. Cristi ! Tot ceea ce spuneti este foarte adevarat si ma bucur sa vad si sa aud frati de—ai nostri in Domnul Isus, care merg inainte cu adevarul Lui Dumnezeu indiferent de imprejurari. Parintii nostrii ne-au lasat o pocainta cu frica de Dumnezeu, dupa scripturi, ma doare si raman uneori socat cand vad fratii nostri cu care am pornit la drumul pocaintei accepta in biserica inchinari lumesti (biserici discoteci) care ne distrug copiii nostri. Este o situatie de urgenta . Bunul Dumnezeu sa va intareasca si sa va de-a putere in lucrare, sa lase calauzire divina peste toti pastorii calauziti de Duhul Sfant. 🙏🙏🙏

Trackbacks/Pingbacks

 1. Pastor Cristian Ionescu – PERICOLUL MIȘCĂRII CARISMATICE | agnus dei - english + romanian blog - 4 ianuarie 2018

  […] CONTINUARE – https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2018/01/04/pericolul-miscarii-carismatice/ […]

 2. Pastor Cristian Ionescu – PERICOLUL MIȘCĂRII CARISMATICE – CrestinTotal.ro - 5 ianuarie 2018

  […] CONTINUARE – https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2018/01/04/pericolul-miscarii-carismatice/ […]

 3. PERICOLUL MIȘCĂRII CARISMATICE – BLOG CREŞTIN viorel 2019 - 29 martie 2019

  […] https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2018/01/04/pericolul-miscarii-carismatice/ […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: