CALVIN, CALVINISMUL ȘI CALVINIȘTII

GATA! M-AM SĂTURAT 🙂 !

Constat cu multã mirare cã onestitatea intelectualã lasã de dorit, chiar în cazul unor oameni eruditi.
Vorbind despre cesationism, este uluitor pentru mine sã observ cu câtã lipsã de scrupule se construieste aceastã teorie, fãrã citate biblice directe, fãrã respect pentru realitate, fãrã nicio deschidere, fie ea mãcar, în sfera experimentalã.
Când vorbim de calvinism, lucrurile stau mai rãu.
În dorinta disperatã de a-si proteja jucãriile, calvinistii recurg la cele mai ridicole tactici:
Ei invocã toatã „opera” lui Calvin, de altfel vastã si amănunțit elaboratã, inclusiv denunțând concluziile prezentate de noi: cã nu sunt cuvintele lui Calvin. Ei stiu cã ceea ce cred, se bazeazã pe scrierile lui Calvin, si stiu foarte bine cã sumarizarea acestui crez de către noi, este corectã. Ceea ce resping dumnealor sunt concluziile: dacã ce spuneti voi e adevãrat, ATUNCI rezultã cã…
Si iatã unde începe supãrarea.
Cã, Calvin n-a zis niciodatã cã: ”nu conteazã cum trãim, cã e irelevant dacã ne pocãim sau nu, cã n-are rost sã mai facem evanghelizare”. Sigur cã n-a zis. Dar calvinismul este, dincolo de tot ce a mai scris Calvin, perceput ca PREDESTINARE. Cam atât este cunoscut și relevant din tot ce înseamnã calvinismul.
O plimbare mai amãnuntitã prin scrierile sale, m-a dus mereu la acelas rezumat. Si dacã asta rãmâne marca ideologiei calviniste, deductiile mele sunt clare si justificate. Uitati-vã la sãrmanul Shifu cum a recunoscut pânã la urmã, mai în glumã mai în serios, mai de silã mai de ciudã, cã el crede cã suntem roboți.
Stimați calviniști, ASTA CREDEȚI VOI!
Parcã-i vãd stupefiați, încãrcându-și degetele cu bãtãturi nervoase:
„Calvin n-a zis cã suntem roboți!”
Shifu de colo, și el cã cicã a fost sarcastic, iar multi iar o sã zicã despre mine cã sunt diletant, trimițându-mã sã mai fac încã odatã liceul.
Da’ uite-asa sunt eu redus, si mã încãpãtânez sã nu pricep altfel, cum nici Mos Ion Roatã nu le prea întelegea cu unirea.
Pãi cum sã mã „luminati” voi, când ziceti cã tot ce suntem si facem a fost programat si se executã întocmai. Cã asa e si cu robotii.
Dar mie calvinistii, securistii (ãi’ cu „securitatea eternã” nu cu „rãscumpãrarea memoriei”), si toti „iștii” nu prea pot sã-mi explice cum e cu sentimentele, cã robotii n-au. Pânã și despre Dumnezeu zice Biblia cã-i pare rãu, cã se rãzgândește, asta asa doar ca sã-l enerveze pe bunul meu prieten Gabi Bogdan (si pe toti ceilalti „robotiști”). Deși, nu cred cã Domnul este prea supãrat pe el cã nu-ntelege și pace, fiindcã tocmai am aflat de la o cunostintã comunã cã este un om de caracter, un frate nobil în credintã, si deosebit de „citit”, plus sclipitor de inteligent.
Dragul meu frate Gabi, dacã nici acum nu ne-mprietenim, nu te mai laud niciodatã 🙂 .
Acum, dacã eu sunt ce sunt si fac ceea ce fac în virtutea unui script predestinat si programat, de ce sunt în scoala lui Dumnezeu, de ce cresc în credintã, de ce sunt pedepsit ( si nu, în cel mai rãu caz, reparat 🙂 ), de ce am pãreri de rãu, de ce am mustrãri de constiintã. Dacã în acest spirit robotic a creat Dumnezeu ființele, atunci tot rãul, crimele, hoțiile, minciunile și stricãciunile au fost proiectate de El în acest Plan?
NU! NU! NU!
Ascultați înțeleptilor!
Noi suntem, toți, opera IUBIRII DIVINE!
Pentru a fi creați, Dumnezeu a uzat de (e crezul meu!), cel mai profund atribut al existenței Sale: AUTOLIMITAREA!
S-a autolimitat prin CREAȚIE. Ca sã existe „finitul”, Dumnezeu a acceptat sã creeze altceva si pe altcineva decât Sine. Le-a fãcut loc prin AUTOLIMITARE.
L-a creat pe Lucifer si îngerii cu voințã: „rãul s-a zãmislit în diavolul” (astept calvinistul care sã zicã, cã pe rãu l-a pus Dumnezeu în robotul Lucifer). Îngerii „si-au pãrãsit locuinta”, urmându-l pe satana (nu spuneti cã i-a programat Dumnezeu sã plece!).
Apoi, prin ÎNȘELAREA omului (de fapt a Evei), se poate dovedi liberul arbitru uman (pe roboți nu îi poți pãcãli 🙂 )
Dumnezeu s-a mai autolimitat prin COMUNICARE.
Ca sã comunice cu noi, s-a coborât la nivelul nostru limitat de percepere.
Apoi, Dumnezeu s-a autolimitat prin CHRISTOS: ÎNTRUPARE, CRESTERE FIZICÃ, ISPITIT, DEVENIND SUBIECTUL ANALIZEI UMANE, VÂNDUT, JUDECAT, CONDAMNAT, PRIN EXPERIENTA MORTII.
Un alt caz al autolimitãrii divine este GRATIA SA! Ne iartã si ne UITÃ pãcatele. Pentru Dumnezeu acesta nu este un exercitiu al memoriei ci al puterii Sale de a se autolimita. Ultimul act al autolimitãrii Sale va avea loc în eternitate când, în virtutea dreptãtii Sale, va împãrti existenta în douã: „înãuntru” si „afarã” (adicã exterior prezentei Sale).
Am prezentat acest atribut divin pentru a justifica posibilitatea teologicã a liberului arbitru, care din punctul de vedere al calvinistilor pare o blasfemie. Dar nu este…
Cred cã atunci când omul se pocãieste, el îsi predã viata lui Dumnezeu si urmeazã, prin cãlãuzirea Duhului Sfânt si înzestrarea omului nou, sã trãiascã o viatã cristicã, programatã în Christos. Cred cã omul care nu se pocãieste si respinge Harul divin, „zace în cel rãu” fiind cãlãuzit prin firea pãmânteascã de pãcat. Cred însã cã cele douã pãrti opuse (Domnul si satana), se contestã reciproc si permanent pe tot parcursul vietii unui om! Este un liber arbitru perpetuu.
Cum am mentionat în postãrile anterioare, MÂNTUIREA este sigurã. Nimic si nimeni nu ne poate smulge din Bratul lui Dumnezeu. Mântuirea este de origine divinã si nu se învecheste, nu se stricã si nu se demodeazã. Deci e sigurã. Este sigurã si pentru cã nu ne-o poate fura sau rãpi cineva. Vã închipuiti rugãciunea unuia „Doamne, asearã a venit satana si în timp ce mã rugam si citeam Biblia, mi-a furat mântuirea.”
Mântuirea este sigurã si deoarece nu ti-o poti pierde ca pe portofel: „Alo, biroul de obiecte pierdute? Da, doresc sã raportez mântuire în vârstã de 35 de ani pierdutã. Da, am cãutat-o peste tot, acasã, la Bisericã, la serviciu… Poftim? Unde? La discotecã? Nu! La bar? Nu, nu… Cinema? Nu dom’le eu nu merg în astfel de locuri, mã jigniti…”
Dar, siguranta mântuirii este CONDITIONATÃ de rãmânerea noastrã în ea. Aici as recomanda calvinistilor sã citeascã de o sutã de ori Ioan 15, da’ mi-e fricã sã nu-si facã semnul crucii…
Închei „lectiunea” temporar. Temã de casã pentru penticostalii si baptistii calvinisti (hehehe, sunt unii si carismatici 🙂 ), dacã suntem roboti predestinati si programati, de ce:
– conteazã dacã botezãm copiii sau adultii
– conteazã dacã pãcãtuim sau nu
– conteazã dacã auzim sau nu Evanghelia: aici am o problemã mare cu voi cei care vã întrebati ce ne facem noi, necalvinistii, cu ãia de n-au auzit niciodatã despre Isus. Las’ cã se descurcã El.
Cât priveste eu, dacã nu cred în calvinism, dar sunt predestinat la cer, nu conteazã. Ajung acolo si fãrã Calvin 🙂 . Mi-e mai milã de voi ãia care, desi calvinisti, nu sunteti predestinati la rai si, cu tot crezul vostru, tot la turnãtorie veti ajunge (nu de-aia de la ”răscumpărarea memoriei). Deh, roboti…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

122 răspunsuri to “CALVIN, CALVINISMUL ȘI CALVINIȘTII”

  1. Unde scrie in Sfanta Scriptura ca autolimitarea e cel mai profund atribut divine? Apoi, Scriptura e descoperirea lui Dumnezeu, dar cu descoperirea asta cu tot, taina existentei lui Dumnezeu ramane cu lucruri pe care nu le pricepem in intregime. Deh, exista lucruri descoperite, iar alea sunt ale noastre, si lucruri necunoscute, iar alea sunt ale lui Dumnezeu, dupa cum tot Scriptura ne zice.

    • Nu Shifu, nu scrie „autolimitare”. Da’ bucurã-te, cã scrie „predestinare” si „Calvinism”…
      La noi, ce înseamnã „pentru putinã vreme mai prejos decât îngerii…”
      Si sunt tone de asemenea versete. Ca si cele în care Dumnezeu are sentimente ca de om.
      Da’ cu rea vointã fatã de tot ce ne dãrâmã castelusul de nisip, atunci nu mai gãsim nimic în Scripturi…
      Cât priveste cum cumintel acum zice ” astea nu le pricepem” cã sunt ale lui Dumnezeu, dar cã esti robot unde scrie în Biblie, iar cu predestinatul de ce vã faceti cã îl pricepeti, ce asta nu-I apartine lui Dumnezeu?

  2. Pai, nu prea pricep predestinarea, dar Scriptura imi spune ca sunt randuit mai dinainte si ales in Cristos inainte de intemeierea lumii. Da, raspunderea mea inaintea lui Dumnezeu de a cauta Imparatia lui nu e cu nimic mai „putina”, dar trebuie sa recunosc ca Scriptura ni le pune inainte pe amandoua, iar din perspectiva lui Dumnezeu, predestinarea mi se pare o confirmare a suveranitatii sale. Nu stiu de unde ideea de robot (in dreptul omului) daca predestinarea e activa si veridica. Dupa caderea lui Adam in pacat, cu totii meritam sa murim. Faptul ca Dumnezeu a ales pe unii pentru viata mi se pare o chestie cu totul deosebita. In ultima instanta, predestinarea e cat se poate de logica de vreme ce noi suntem morti in greseli si pacate. Vointa, ratiunea, sentimentele si trupul nostru sunt toate moarte in pacate. Si atunci, de unde vointa libera? Pur si simplu, nu exista, iar predestinarea e doar o invatatura ce recunoaste caracterul suveran al lui Dumnezeu peste intreaga creatie.

  3. Nu le spun calvinisme. Le spun ce ne spune toata Scriptura, adica: suntem morti in pacat, iar nasterea din nou inseamna actiunea harului asupra noastra datorita bunavointei lui Dumnezeu care ne face sa intelegem Cuvantul Sau. Noi avem datoria sa chemam numele Domnului si sa credem in El, dar asta nu anuleaza cu nimic suveranitatea lui Dumnezeu in creatie si cunoasterea absoluta a vietii noastre de catre El inainte sa ne fi nascut vreunul din noi.

  4. Le spun sa-l caute pe Domnul cata vreme se poate gasi, iar asta inseamna acum, nu maine, nu poimaine. Asta le spun. Dar Evanghelia este si hrana tare, iar hrana tare nu-i pentru nou nascutii in Cristos si cu atat mai putin pentru cei nepocaiti. Dupa ce se pocaiesc am datoria sa ii invat toata Scriptura si tot planul lui Dumnezeu, iar asta inseamna sa stie ca alegerea lui Dumnezeu nu e doar reala, e sigura inainte de intemeierea lumii. Si asta nu-i teorie, e Scriptura cat incape.

    • @ Shifu
      Dacă urmărim termenul ”hrană tare”, se află întotdeauna în contextul neprihănirii.
      Ceea ce spui este că Evanghelia trebuie predicată în etape?!
      Integrarea calvinismului în ”hrana tare” sună a dus cu zăhărelu…
      Pavel spune că noi împărțim drept Cuvântul, că noi nu stricăm Cuvântul și că predicăm tot Cuvântul…

  5. Frate Ionescu , cred ca m-am prins ce incercati da faceti cu mine: ma laudati ca sa mi se „suie la cap” , si in felul asta sa-mi pierd mintuirea din cauza mindriei.Si dupa cum stim, mintuirea nu se poate pierde( sau se poate?) Citit oi fi eu, da inteligent ?!?!?!?Este o evaluare foarte subiectiva, depinde cine o face si nici nu vreau sa fiu inteligent.
    26De pildă, fraţilor, uitaţi-vă la voi cari aţi fost chemaţi: printre voi nu sînt mulţi înţelepţi în felul lumii, nici mulţi puternici, nici mulţi de neam ales.

    27Dar Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii, ca să facă de ruşine pe cele înţelepte. Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii, ca să facă de ruşine pe cele tari.

    28Şi Dumnezeu a ales lucrurile josnice ale lumii, şi lucrurile dispreţuite, ba încă lucrurile cari nu sînt, ca să nimicească pe cele ce sînt;

    29pentruca nimeni să nu se laude înaintea lui Dumnezeu.
    interesant , nu? Am fost alesi pe ce baza? Ca Domnul a vazut ca noi il vom alege?he he he! numai prin gimnastica teologica se poate explica acest verset in acest fel.
    God bless. hopefully you dont have to cancel your service tonight, i see a lot of snow up there!

  6. There are so many holes in your reasoning that i can drive a tank trough them ten times over.This format does not allow me to . But i understand, i used to use the same reasoning few years ago, and i know the holes in the so called palegian theology( with its offsprings semipalegeanism or arminianism). I would rather have my views based on the bible than on a theology invented by a heretic monk and human logic.
    The bible says that the only reason i came to Christ it was because the Father gave me to Him, (John 6)and i was chosen before before the foundation of the world etc.etc. etc.etc. I believe that.
    He also says that if i dont come it is because of me and my harden heart, i believe that , also. Forget logic. It is called a antynomy.
    Frate Ionescu, question#1: what made you receive the gift of salvation? Were you smarter than the average bear? Were you more humble, better in some way? There has to be some quality in yourself that made you choose right instead of left.
    What is your boast over other men?
    We are not that far apart, after few hours i bet we can sing kumbaia.Question #2 If you really believe that man has free will , why do you bother praying for people that refused to repent once? Why dont you respect their free will? I’ll tell you why, for you , deep down in your heart know that the DECISIVE decision is up to God, not up to man , and that is our final hope , isn’t it? That He will overcome the evil in our children heart and eventually give them some of that horrible calvinistic „irresistible grace” ?Am i wrong by assuming this?
    #3 When it comes to the end, where is your confidence, in your power to keep your side of the bargain and God His? Is it 50/50 or 10%you and 90% God? Isnt it 100% God?
    Inca astept un raspuns la postul meu din 10 december, 8:59., A, B OR C.It is multiple choice.

    • Gabi Bogdan,
      fără să-mi retrag aprecierile deoarece sunt dintr-o sursă credibilă, îmi pare rău să-ți spun că tancul tău este de… hârtie…

    • gabi B.
      Iarta-ma ca intru iarasi in „ciorba ta” dar iti promit ca „numai mestec” nitel,nici nu pot s-o gust ,fiind prea …nesarata…si” Piper-ata”..

      Este scris ca;,Cel care vorbeste intii in pricina lui,pare ca are dreptate..dar vine celalalt,si-l ia la cercetare” (Prov.18;17)

      Tu mai acuzat ca scriu pagini,pagini….dar tu ce faci aici. ..???
      Ai afirmat ca ” suferi de ADD”, vrei sa-i imbolnavesti si pe altii. de ADD…???

      Eu ti-am zis ca mai ai de „returnat” un pachetel de „kumbaia” ,dar dece la-i returnat lui fr.Ionescu..?? si nu la cine esti dator..??
      Era prea „fierbinte” si nu la-i mai putut suporta..???

      Eu nu sint un „aplaudac” a lui fr.Ionescu,in schimb il respect foarte mult pentru seriozitatea si fermitatea cu care abordeaza fiecare subiect in parte.
      Observ ,atit eu cit si altii, ce efort intelectual depune,pentru a ‘ trasa” brazde adinci si „carari drepte” in acest „hatis teologic” construit de tot felul de „habarnavuti”.
      Nu este usor si „de apucat” sa citeasca,analizeze si sa raspunda la fiecare comment in parte,conform Bibliei.

      Te rog,opreste-te un pic,mediteaza si posteaza subiecte sau raspunsuri a caror dezbatere duc la „zidire,sfatuire si mingaiere” asa cum ne invata Biblia.

      De multe ori tu, ii deserti lui fr.Ionescu,valize intregi cu Scrieri si Tratate ce apartin unor scriitori de prin sec XV-lea pina in prezent- teorii care in final au cazut -izbindu-se de Biblie(Cuvintul lui Dumnezeu),dar care au intretinut si intretin animozitatile si certurile de partide.

      Tu ii soliciti raspuns „right away”..in caz contrar apelezi la.??? ….si ” tai” cu -troanful kumbaia”.

      I hope,conform intelegerii -stai cu sabia in teaca-caci cu aceasta intentie am scris ce am scris,
      In caz contrar,iti cer anticipat scuze si retrag cele scrise.

      Happy New Year!!

      • Drago, vezi ca ti-s palmele umflate.Si drept sa-ti spun nu ar strica sa mai citesti si tu o carte, poate atunci ” scrierile” tale vor fi mai interesante ….in loc de mitraliera de versete pe care o scoti de cite ori incerci sa postezi ceva :). Si o informatie ptr. tine: crestinatatea nu a fost inventata la Azuza street si nici de penticostalistii romani. Esti cumva Ion Pocaitu? Ca prea aveti aceleasi idei..
        Sanatate si voie buna anul viitor.

  7. Evrei 5:14, „Dar hrana tare este pentru oamenii mari, pentru aceia a căror judecată s’a deprins, prin întrebuinţare, să deosebească binele şi răul.” Versetul din Evrei nu va da dreptate, hrana tare nefiind pentru pruncii in credinta. Nu strica nimeni Cuvantul, iar Evanghelia este vestea buna a manturii. O spui cuiva, iar omul o primeste; de fapt il primeste pe Domnul Isus. Noi ce mai studiem din Scripturi dupa convertire, daca ii spunem totul atunci? Ii spunem esenta, cat poate pricepe atunci, iar asta e suficient pentru mantuire; de aceea, pot pricepe si copiii. Dupa convertire insa incepe sfintirea si cu sfintirea vine intelepciunea in umblarea cu Domnul, intarirea in judecata si posibilitatea deosebirii binelui de rau.

  8. I have a disadvantage, I do not have the smileys on my phone, so if I said something that looks disrespectful, it was not intentional.I don’t want the treatment your computer got above , in the funny cartoon!

  9. Faptul că dumneavoastră, frate Ionescu, nu vă puteți explica cum poate exista în Hristos natura divină și natura umană în același timp asta nu exclude această realitate. Faptul că nu puteți explica nașterea din fecioară asta nu face deloc ca ea să nu existe în realitate. Faptul că nu puteți explica cum poate exista predestinarea fără ca omul să fie robot, asta nu exclude nici predestinarea și nici faptul că omul nu e robot predestinat fiind.

    Spor în studii.

    • Aia e, că nici voi nu înțelegeți teoriile voastre, dar vă prefaceți că sunt simple.
      Noi înțelegem complexitatea subiectului, dar considerăm că Dumnezeu poate acomoda preștiința Sa cu libera voință a omului!
      Asta bineînțeles, având în vedere, că Dumnezeu poate acomoda și ”predestinarea fără robotizare”

    • andrei c. how can i get on your blog? Gabi bogdan.thx.

  10. A fost funny doctrina cu autolimitarea lui Dumnezeu.

  11. Fratilor,
    Eu nu cunosc termenii pe care-i folositi, latinismele in general.Nu am studii teologice.Singura mea lectura in domeniu este Biblia.Deseori simt inferioritate cand vad termenii pe care-i folositi.Totusi, citind si pe unul si pe altul, ma regasesc in spusele fiecaruia, mai mult sau mai putin.Si trec cand de partea unuia cand de partea altuia.Imi raman cateva intrebari la care nu am raspuns:
    1.Ce se ascunde in sspatele cuvantului „Mantuire” pe care-l folositi? viata vesnica, o noua locatie in care sa fim totdeauna cu Domnul, o slujba de preotie? fagaduintele din Apocalipsa, primele capitole;
    2.Temporal, acestea,fagaduintele Lui nespus de mari si scumpe, se primesc in acelasi timp de toti dintre noi, sau la randul cetei lui?
    3.Ce se cunoaste despre Cartea Vietii, lui Dumnezeu? cand a fost scrisa, se opereaza modificari in Ea?, ce categorie de oameni au fost scrisi in ea, ce categorie de oameni au fost exclusi din ea, cum se raporteaza la slobozenia individului,
    4.Daca am fost ascunsi din vesnicii in Hristos, care este posibilitatea noastra de a accesa sau de a respinge acest lucru?
    5.Noi oamenii putem face bine copilului nostru cu forta,pentru il iubim si el nu intelege pe moment, si daca da, oare Domnul Dumnezeu nu poate face la fel cu oricare din noi?
    6.In ce conditii nu reuseste lucrarea in mana Olarului?
    7.Daca primii oameni nu pacatuiau oare vedeam aceste lucruri in aceleasi dimensiuni ,aceeasi logica (predestinarea, Cartea Vietii, numirea si fixarea in Hristos inainte de vesnicii)?
    8.Cine sunt oamenii care formeaza „samanta sarpelui”? (unul din ei a fost Cain);care este mersul lor in istorie,cum sunt raportati la , mantuire?
    9.Cine este totusi,neghina care creste impreuna cu graul,si cine este graul?, acesta diferentiind categorii de oameni?
    Pe mine nu prea ma intereseaza sa folosesc termeni de cesationism sau calvinism,ma intereseaza sa -mi pot limpezi conceptele despre Imparatia lui Dumnezeu in ce priveste accesul si ramanerea.
    Cu deosebita stima.

  12. Ma gindesc la cateva pasaje din scriptura a caror

    posibila interpretare, ce o voi scrie, va rog sa o

    corectati/copletati etc

    Exodul 32:32
    Iartă-le acum păcatul! Dacă nu, atunci, şterge-mă
    din cartea Ta pe care ai scris-o!” 33  Domnul i-a zis lui Moise: „Pe cel ce a păcătuit împotriva Mea, pe acela îl voi şterge din cartea Mea.

    Despre ce carte e vorba? Gasesc in Apocalipsa 13:8 ca de la întemeierea lumii a fost scrisa „cartea
    vieţii Mielului, care a fost junghiat.” din care cineva care „a păcătuit împotriva Mea”, „îl voi şterge din cartea Mea.”

    Cunoastem cu totii ca cei care vor fi lipsiti de viata vesnica, in fond si definitiv, se fac vinovati de faptul ca resping solutia Lui Dumnezeu: ISUS CRISTOS.

    Ioan 16:9  În ce priveşte păcatul: fiindcă ei nu cred în Mine; In ce priveste aceasta Carte a vietii eu gasesc in Biblie ca singura actiune a Lui Dumnezeu este de a sterge din ea. Cunosteti vre-un verset care spune ca El scrie numele cuiva??? Eu cred ca nu pentru ca zice clar ” a fost scrisa de la întemeierea lumii”. A FOST SCRISA…

    Apocalipsa 3:5
    Cel ce va birui, va fi îmbrăcat astfel în haine albe. Nu-i voi şterge nicidecum numele din cartea vieţii, şi voi mărturisi numele lui înaintea Tatălui Meu şi înaintea îngerilor Lui.”

    Concluzia nr. 1 Exista o carte in care sunt scrise nume inca de la intemeierea lumii, nume care insa
    pot fi sterse nu si scrise.

    INSA o serie de versete ni-L descriu pe Dumnezeu
    ca si Cel care nu doreste moartea pacatosului, voi
    cita doar:

    Ezechiel 33:11  „Pe viaţa Mea, zice Domnul
    Dumnezeu, că nu doresc moartea păcătosului, ci să se întoarcă de la calea lui şi să trăiască… Apoi cunoscutul Ioan 3:16 zice „…oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.”

    Sunt forte multe pasaje in scripturi care ne garanteaza ca Dumnezeu nu doreste moartea nimanui, de la inceput voia Lui a fost viata si nu moarte. Dumnezeu nu se contrazice pe Sine. Daca de la intemeierea lumii ar fi scrisa o carte a vietii in
    care apar doar cei mantuiti acesta ar contrazice
    afirmatiile si caracterul Lui Dumnezeu ca doreste
    viata si nu moarte, „Pe viaţa Mea…” Ce ar fi trebuit sa-mi zica Domnul pentru ca sa-L cred ca El este dragoste in natura Sa??? Apoi daca ia trecut doar pe cei mantuiti in carte de ce ii sterge??? Asta ar contrazice atotstiinta Sa, de ce sunt scrisi in carte cei despre care oricum stia ca vor fi stersi??? O ‘logica’ ciudata a unora… ma conduce la:

    Concluzia nr. 2 Dumnezeu este dragoste si TOTI oamenii au fost scrisi in Cartea vietii la intemeierea lumii.

    Aici unii vor sari in sus spunand ca as crede in mintuirea universala a tuturor sau in mai nu stiu
    ce.

    Eu cred ca scriptura face clar ca Dumnezeul Cel
    Drept si Sfant vrea mantuirea tuturor insa tot El a zis ca plata pacatului este moartea. Pentru ca
    numele tau sa ramana scris in Cartea vietii trebuie sa accepti solutia: Isus Cristos. Caderea
    in pacat ne-a deviat de la scopul original a Lui
    Dumnezeu.

    Concluzia nr. 3 Dumnezeu nu va sterge numele din
    Cartea vietii celor ce cred in Fiul Sau

  13. Frate Ionut, tu ai o logica sanatoasa.As putea spune insa ca aceasta balanta intre predestinare si vointa libera este,dupa mine,ceva ce e greu de patruns cu gindirea noastra limitata. Aici la N.Y sunt multe discutii pe tema asta. Am intilnit oameni care sustin cu fermitate teoria calvinista a predestinarii, dar am sesizat un fel de mindrie si aroganta care n-ar trebui sa apartina caracterului unui adevarat crestin.Cand eram in comunism, eram obligati sa participam la alegeri “libere” ,dar de fapt alesii erau numiti mai dinainte de catre conducerea partidului. Noi “ceilalti”eram tratati ca niste animale,care nu aveam dreptul sa decidem. Stim ca spiritul comunist era un spirit satanic.

    Daca Dumnezeu ne spune in Cuvintul Lui sa fim drepti,cinstiti si nepartinitori,cred ca o face pentru-ca asa e caracterul Lui.Daca unii din noi am fost creati fara posibilitatea de a fi mintuiti, atunci de ce exista judecata? Imagineaza-ti ca ar fi o judecata a lupilor,pentru-ca au fost rai si au sfisiat fara mila multe oi.Eu daca as fi unul din ei as spune:Stapane,aceasta era natura mea,si eu nu am avut nici o sansa sa ma schimb,sau sa devin mai bun.

    Frate Ionut,sa spunem tuturor ca Dumnezeu este bun si drept.,ca “atat de mult a iubit lumea……..” Milioane de oameni alearga orbiti spre prapastia
    vesnica a iadului,iar timpul este prea scurt ca sa ni-l pierdem cu teorii care nu duc nicaieri.

    “VESTITI EVANGHELIA LA ORICE FAPTURA”

    Marcu 16-15.
    Rev.S.M -New York.

  14. Doresc un răspuns simplu și clar de la frații nostri cu tendințe spre predestinatie/robotism (Gabi, Shifu) cu privire la acest verset profund!

    Pavel indeamnă pe Timotei să facă mijlociri pentru TOȚI oamenii pentru că Dumnezeu *voiește ca toți oamenii să fie mântuiți*

    Deci nu numai cei aleși special, dar TOȚI!

    • N-aș vrea să fiu în pielea lui Gabi și Shifu…
      Chris,
      Întrebarea ta a fost și clară și simplă. Răspunsurile lor n-au cum să fie…
      Asta dacă vor fi răspunsuri.

    • robotism??? cine a zis robotism?? o am uitat..
      Raspunsul este foarte simplu
      Romani 1:19-24 or so, (scriu numai un verse aici)
      19Fiindcă ce se poate cunoaşte despre Dumnezeu, le este descoperit în ei, căci le -a fost arătat de Dumnezeu.
      Chris , din ce cauza crezi ca Dumnezeu a pus constiinta in om ? a facut universul, plantele , marea, DNA, molecule, milioane de creaturi?Numai asa ca no avut ce face? Le-a facut ca nsuşirile nevăzute ale Lui, puterea Lui vecinică şi dumnezeirea Lui, sa se văda lămurit, C-a nimeni sa nu aiba scuze.Dumnezeu vrea sa i mintuie pe toti , dar .Orice om stie de ajuns ca sa il recunoasca pe Dumnezeu.Darproblema este ca nu este nici unul care să caute cu tot dinadinsul pe Dumnezeu, oamenii nu vor sa vina la lumina, oamenii au iubit mai mult întunerecul decît lumina. Este vina lui Dumnezeu ? NU, NU , NU. Este vina noastra.
      Am incercat sa primesc un raspuns la versetele de la cineva pe blogul acesta , deocamdata nimenea nu sa incumetat:
      37Tot ce-Mi dă Tatăl, va ajunge la Mine; şi pe cel ce vine la Mine, nu -l voi izgoni afară:

      38căci M’am pogorît din cer ca să fac nu voia Mea, ci voia Celui ce M’a trimes.

      39Şi voia Celuice M’a trimes, este să nu pierd nimic din tot ce Mi -a dat El, ci să -l înviez în ziua de apoi
      astept

      • Gabi, cea ce tu a spus sustine positia ne-calvinista (ca sa nu zic arminiana). „ca nimeni sa nu aibe scuze,” „oamenii nu vor sa vina la lumina,” Gabi, cuvintele tale pun accent pe vointa omului de a alege…! Imi pare bine ca agreezi cu versetul care l-am dat mai sus caci Dumnezeu doreste ca toti oamenii sa fie mantuiti. Poate fr Cristi te-a convins la subconstient (is that how you write it in Rom? invat rom pe aceste bloguri).

      • Gabi Bogdan,

        Scuza-ma ca intru in discutia voastra, dar as vrea sa-ti spun citeva ginduri in leg.cu Ioan 6-37. Inainte de a intra in acest subiect,mi-am adus aminte ca multi ani inainte(cca 40)am intrebat-o pe sotia mea, dece fratii ei mai mari nu s-au pocait ? Ea mi-a spus ca inainte de a veni la penticostali ei (parintii) erau”milenisti”si ei nu au insistat ca copii lor sa se intoarca la D-zeu,fiind invatati ca ei o vor face daca sunt „rinduiti”.

        Cindva am studiat si am pregatit o predica din Ev. Ioan 6-37,40.M-am rugat ca D-l sa-mi dea lumina asupra acestor cuvinte care mi se pareau greu de inteles.In biblia mea veche am impartit versetul 37 in doua 1)Tot ce-mi da Tatal va ajunge la Mine 2) si pe cel ce vine la mine,nu-l voi izgoni afara.Prin harul D-lui,atunci am inteles ca El are oameni speciali (care i-au fost „dati”) pe care i-a hotarit mai dinainte,asa cum Biblia ne spune si despre altii:
        Ieremia 1-5 „Mai inainte ca sa te fi intocmit…”
        Ioan 17-12 Ucenicii „Eu am pazit pe aceeia pe care mi I-ai dat si niciunul……”
        F.Ap.9-15 „du-te (Anania) caci (Pavel) este un vas pe care l-am ales…..” etc,etc. Si alti profeti si reformatori pe care El i-a adus in istoria umanitatii, pentru a-si desavirsii planurile Lui.

        Atunci am primit lumina ca partea a 2-a a versetului 37 (Ev.Ioan-„pe cel ce vine la Mine,nu-l voi izgonii afara”) se refera la oricine,care vine la Isus si crede in El.In rugaciunea D-lui Hristos,la Ioan 17-20, El a zis:”Ma rog nunumai pentru ei (cei cu o alegere speciala) ci si ceice vor crede in Mine prin cuvintul lor !”

        Pentru- ca oamenii sunt morti,sau orbi in ce priveste relatia cu Dumnezeu, El i-a spus lui Pavel (F.Ap.26-17,18) „te-am ales din mijlocul norodului acestuia……ca sa le deschizi ochii, ca sa se intoarca dela intunerec la lumina, si de supt puterea Satanei la Dumnezeu.” Cel care a trimis pe Fiul Sau in lumea noastra, din dragoste nemarginita fata de omul cazut,a pregatit oameni cu o chemare speciala,asa cum vedem in pildele spuse de D-l Hristos.Acesti „lucratori „ai Lui, sunt asa de importanti,incat ni se spune (Matei 9-37,38) ” rugati dar pe D-l secerisului sa SCOATA lucratori la secerisul Lui” Ca sa revenim la ideea dela inceput,analizind in continuare si Ioan 6-39,40 din nou se repeta acelas principiu 1) „voia Celui ce M-a trimes este sa nu pierd nimic din tot ce Mi-a dat El….” 2) „voia Tatalui Meu, este ca ORICINE vede pe Fiul si crede in EL,sa aiba viata Vesnica…” Da,oamenii sunt morti in greselile si pacatele lor,dar pe noi dece ne-a chemat D-zeu in slujba Lui?De ce ne-a dat puterea Cuvintului Lui ? De ce ne-a dat Duhul Sfant? Nu ne-a zis El: mergeti in toata lumea, propovad. Evanghelia ……… .inviati pe morti,etc ?

        (Popas Pentru Suflet – Multumesc anticipat pentru postare si MERRY CHRISTMAS! )

      • 37Tot ce-Mi dă Tatăl, va ajunge la Mine; şi pe cel ce vine la Mine, nu -l voi izgoni afară:

        38căci M’am pogorît din cer ca să fac nu voia Mea, ci voia Celui ce M’a trimes.

        39Şi voia Celuice M’a trimes, este să nu pierd nimic din tot ce Mi -a dat El, ci să -l înviez în ziua de apoi.

        40Voia Tatălui meu este ca oricine vede pe Fiul, şi crede în El, să aibă viaţa vecinică; şi Eu îl voi învia în ziua de apoi.„
        Frate Matasaru, dupa cum vad eu versetele acestea, prima actiune luata este de Dumnezeu, care „da” ceva fiului., urmatoarea actiune este a Domnului Isus, care nu respinge pe nimenea care trimis de tatal.
        Hai sa vedem ce zice un alt verset:
        65Şi a adăogat: ,,Tocmai de aceea v’am spus că nimeni nu poate să vină la Mine, dacă nu i -a fost dat de Tatăl Meu.„
        Ce sa intimplat dupa aia? Multi lau parasit. De ce? ca le-a spus ca ” voi nici nu puteti sa veniti la mine daca Tatal nu v-ar fi fi impins de la spate.

        Acuma hai sa ne uitam la citeva versete mai jos

        69Şi noi am crezut, şi am ajuns la cunoştinţa că Tu eşti Hristosul, Sfîntul lui Dumnezeu.„

        70Isus le -a răspuns: ,,Nu v’am ales Eu pe voi cei doisprezece
        Petru se ” lauda” ca „noi am crezut”, „noi am ajuns la cunostinta, ” . Ce zice Domnul? ( my own living translation) , ma Petre, nu stii ce vorbesti, nu te-am ales eu pe tine?
        Asa inteleg eu versetele acestea, ca am fost la o gramada de sezatori de-a lui Calvin.Dar poate sa fiu gresit.
        God Bless You Frate Matasaru.

    • Chris, am si eu un verset intrebare ptr. tine daca ai timp. Romani 9:22
      22Şi ce putem spune, dacă Dumnezeu, fiindcă voia să-Şi arate mînia şi să-Şi descopere puterea, a suferit cu multă răbdare nişte vase ale mîniei, făcute pentru peire;
      Engleza suna mai bine cred
      22What if God, although willing to demonstrate His wrath and to make His power known, endured with much patience vessels of wrath prepared for destruction?23And He did so to make known the riches of His glory upon vessels of mercy, which He prepared beforehand for glory,

      Ce crezi ca inseamna?Ce e interesant e ca si Pavel se intreba, nu face o afirmatie.
      Probabil unele dintre cele mai fascinante versete din biblie.Multe „intinsaturi teologice’ se fac in jurul acestui verset

      • Gabi, I’ll answer in English since it is easier for me. I like your ingenuity, persistence, and knowledge of the word of GOD.

        I confirm your conclusion that Paul is presenting a hypothetical scenario here, and he does not actually claim the statement as absolute truth. But please remember the overall context of this chapter which is often abused to argue the Calvinist position.

        The entire passage deals with Israel’s rejection of Christ. This initial rejection, just like blasphemy against the Holy Spirit in our times turns one into a „vessel of wrath prepared for destruction.” Note, it does not say a vessel created for destruction. I wish I was a theologian to get a more profound grasp on this. Here is a fascinating question: Why the „longsuffering” (NKJV) on the part of God? If these vessels were created for destruction from the beginning of time why is God suffering for them? I’ll tell you why. Because our eternally omniscient, benevolent God wants every one of us to be saved, that’s what Paul tells Timothy.

        According to the Nelson Study System, the original grammatical structure of the first „prepared” in v 22 is different from the second „prepared.” The first is literally „prepared themselves” while the second is „which He prepared.” Again, He did not create them for glory, but „prepared” them in the later scenario. I’d love to see what you guys think about this verse (you Gabi and brother Cristi).

        BTW, how many times did God plead with Israel to remain faithful to Him throughout the OT? Why so many warnings, so much suffering and even anger at times from Him on this most critical issue in the OT? Because He predetermined things? No, but because God wanted them to choose Him without reserve… which applies to us as well.

  15. He he. At least on a week. I even had some multiple choices, to make it easy

  16. Chris, ce am scris este pozitia calvinistica clasica( cel putin cum o inteleg eu)
    Sa ma explic: daca un drogat care nu a mincat si nu a avut droguri de citeva zile este pus in fata unei mese cu o linie de cocaina si o paine, ce crezi ca o sa aleaga? drogul , bineinteles. A fost alegerea lui libera? Yes, ca nu l-a obligat nimenea. Are vreo scuza in fata legii ? Nici vorba.
    Acuma daca i dau o pilula care sa i faca greata cind vede drogul, ce crezi ca o sa aleaga? Painea , bineinteles.Alegere libera ? bineinteles. Inlocuieste drogul cu pacatul, painea cu Mintuitorul, pilula cu Duhul Sfint, cel ce da pilula cu Dumnezeu. Acesta este calvinismul in care si tu crezi, si Fratele Ionescu( asta daca nu a trecut de partea lui Palegius cu totul).Diferenta este ca ca domniile voastre credeti ca voi vedeti pilula( ca aveti ochi buni), voi o ridicati si o bagati in gura si sintetzi vindecati. Eu cred ca inca drogat( mort in pacatelele mele) si inconstient, Doctorul imi da pilula fara sa stiu, ma trezesc, ma uit pe masa si aleg painea, ca acuma nu-mi mai place drogul.Si dupa aia trebuie in fiecare zii , dimineata , sa ma trezesc, sa ma rog de doctor sa-mi mai dea o pilula , ca sa pot sa aleg LIBER painea, ca daca nu incepe sa ma atraga drogul iara, si tot liber, incetul cu incetul incep sa ma apropii de drog.
    Am incercat sa nu fac varza teologica, ci numai varza calita, ca e mai usoara la stomac.

  17. Wow , that was pretty good, Brother Ionescu,dont you think? I am beggining to agree with your relative from Portland

  18. by the way, my mother in law( Marioara Dogar/timisoara) very good old friends with your mother in law . You dont have to post this.

  19. Semantics, but your are technically right!
    And you read what I wrote above and still believe in that „robot” thing you post it earlier?

  20. @ Chris Pruneanu.
    Chris,How i wish your compliments were true!Thank you, anyway .The problem with Romans( first 9 chapters) , it is impossible to disconnect one chapter from the previous one, let alone a verse. But i will give it a try. You said that chapter 9 is about Israel as a nation rejects Christ,but if you read verse 3 and 4
    3Căci aproape să doresc să fiu eu însumi anatema, despărţit de Hristos, pentru fraţii mei, rudele mele trupeşti.4Ei sînt Israeliţi, …..
    Now , he is talking about his own brothers rejecting Christ, not the nation of Israel.
    verse13 spune ca Pe Iacov l-am iubit, iar pe Esau l-am urît., vorbeste de doua persoane individuale, si imediat raspunde la objectia de ” ce Dumnezeu este nedrept” pe care o aud de cite ori vorbesc de subiectul acesta cu „15Căci El a zis lui Moise: ,,Voi avea milă de oricine-Mi va plăcea să am milă; şi Mă voi îndura de oricine-Mi va plăcea să Mă îndur.„.
    Nu spune de orice neam, nu spune de orice tara, spune de orice „ORICINE”
    Si acuma ciocanul care sparge toata teoria armeniana
    16Aşa dar, nu atîrnă nici de cine vrea, nici de cine aleargă, ci de Dumnezeu care are milă..
    Asa ca hai sa vedem,’ nu atirna de ce tara vrea mintuirea, nu atirna de ce tara alearga….”
    Aici se vorbeste de persoane individuale , ( in opinia mea), si mai jos vorbeste de inca o persoana individuala, Faraon.
    Nu ma intelege gresit, nu sint un calvinist, am intilnit si eu unii din aia care dau cu predestinarea in sus si in jos fara sa inteleaga ce inseamna, te sperii de ei. Eu cred ca omul este responsabil 100 de procente daca nu se pocaieste, dar in acelasi timp cred ca numai datorita Lui am venit la credinta nu ca am fost mai destept sa mai bun. God Bless.
    My wife , Dorina said that she knows you ( if you are from LA).
    God Bless

    • Gabi, spune hello la Dorina! Cu ceva timp in urma am facut research pe tema asta, si am gasit mult material care adopta o pozitie de mijloc intre arminieni si calvinisti. Zice ca exista un spectrum intre predesinare/determinism absolut si vointa libera de a alege mantuirea. Ca si cand examinezi culorile din curcubeu- nu exista „up punct exact” de trecere de la o culoare la alta datorita lungimii de unda(wavelenght) case se schimba foarte gradual de la o culoare la alta. Cand o sa ajungem in cer poate vom afla ca amandoua pozitii sunt corecte into anuminta masura… Ar fi funny dupa atata dezbatere, de 500 ani?…

      • That might be the answer, the bible contains both views, that is why we can not be dogmatic. But I still think is safer to believe in the total sovereignty of God, you have nothing to lose. But if you start puting limitation ( or self limitation) on God, and you are wrong, I would watch my back and maybe get out of the house a lot less , for you never know where lightning can strike.(joking).
        If you have the link I would like to read it. Thanks, Gabi the Robot.

  21. @Gabi Bogdan. Nu neaparat trebuie sa fi calvinist,daca sustii pareri calviniste

  22. Nici Calvin nu a fost Calvinist, urmasii lui au inventat calvinismul. My opinion only..

    • mine too….frate Gabi Bogdan! Macar suntem 2 de partea acestei zicale….
      Bine zicea mai jos fr. Matasaru ca unii nu vor sa vada si sa accepte simultan ambele fete ale aceleiasi monede : ” este vreun om care vrea in cer ? ( parca iL aud pe DOMNUL zicind !..) atunci acel om trebuie sa afle ca Eu , din vesnicii – am intocmit (predestinat , daca vrei ) un plan de a primi in vesnicie pe oricine vrea sa se pocaiasca AZI , caci ziua de miine este doar a Mea, nu a voastra…..”….
      eu indraznesc sa cred ca ” planul de mintuire prin Cristos ” este o predestinare facuta de Dumnezeu, si nu un om sau altul…care poate alege sau respinge acest plan.
      Cam asa mi-am structurat eu intr-o minte limitata de om, o explicatie care sa ma incurajeze( privind simultan la ambele fete ale aceleiasi monede) ca sa nu pierd tinta de a ajunge in vesnicia unde DOMNUL zice ca a pregatit o multime de locasuri pentru rascumparatii prin singele Lui… ( sper sa nu ma intrebi vreodata care ar fi acestia ca asa o luam de la capat…) Pace voua !

      • hmmm. problema e ca biblia( cum vad eu cel putin) vorbeste clar de persoane individuale, un plan nu poti sa il predestinezi, un plan poti sa il hotaresti.

        1. Faptele Apostolilor 13:48
        Neamurile se bucurau cînd au auzit lucrul acesta şi preamăreau Cuvîntul Domnului. Şi toţi cei ce erau rînduiţi să capete viaţa vecinică, au crezut.
        Interesant verset , nu? Cei care au fost predestinati, EI INSUSI au crezut. Moneda are doua fete, …

  23. Gabi,ai dreptatre „urmasii lui (Calvin)au inventat
    calvinismul.”Problema e ca oamenii vor sa aiba
    numai o parte a ‘monedei’,dar ele nu se pot se-
    para.Imi place raspunsul pe care Isus l-a dat
    unuia la intrebarea:”D-ne, oare putini sint ceice
    sint pe calea mintuirii?”Raspounsul a fost:”Ne-
    voiti-va(mai exact in greaca:luptati-va pe viata si
    moarte)sa intrati pe usa cea strimta,caci va spun
    ca multi vor cauta sa intre,si nu vor putea.”
    E curios,ce mult s-a schimbat lumea in ultimii
    30,40 de ani.Atunci mergeam noaptea cateva
    ore cu bicicleta,pe drumuri cu gropi,ca sa ne
    intilnim la rugaciune,sa ne bucuram de prezen-
    tza D-lui,sa fim umpluti cu D.Sfant.Acum frati au
    „sezatori de-a lui Calvin”si alte interminabile
    discutii teologice.Nu zic ca e rau sa studiem
    Cuvintul,e chiar f. important,dar avem nevoie si
    de calauzirea D.Sfint,cum spunea candva fr.
    Caraman C.”Biblia este ca o harta, iar D.Sfint
    este busola,care ne arata punctele cardinale,ca
    sa stim unde e N,S,etc,altfel numai cu harta ne
    putem rataci.
    In incheierea raspunsului tau ai spus”s-ar putea sa fiu gresit”ceeace de obicei o spune cineva
    care este sincer,onest,si dornic sa cunoasca a-
    devarul.I-ti doresc succes si SARBATORI
    FERICITE !

  24. Ce a spus fratele Caraman este asa de adevarat, CS Lewis spunea c-am acelasi lucru( inspirati de acelasi Duh, se vede). Problema noastra ( a mea in special), este ca am harta, am busola, da stau cu ele intr-o camera si le tot studiez, le spun la toti ca le am si ca sint foarte bune, dar nu am curajul sa ies afara din camera sa le folosesc afara din camera aia nenorocita si comfortabila unde am impresia ca am tot ce imi trebuie.
    Multe binecuvintari ceresti .

  25. @Cristea
    Nu, ca se sparge ciocanu!

  26. si eu simt nevoia sa ies afara cu ele…

  27. Există un verset foarte interesant in Luca 7, „Fariseii și învățătorii legii au zădărnicit planul lui Dumnezeu” cu privire la ei pentru că au refuzat botezul lui Ioan.

    Cum adică poate un om să schimbe planul lui Dumnezeu cu privire la el? Cum poate omul să schimbe „predestinarea” determinată înainte de începutul lumii?

    Putem să deducem că eternitatea noastra depinde de Dumezeu pentru că are un plan pentru noi, dar noi suntem liberi să alegem să urmăm acest plan și să nu-l zădărnicim!

    • Chris, o sa incerc sa fac un pic de varza teologica.
      Dar o sa aduc in discutie un verset mai complect, din fapte 2:23″ This man was handed over to you by God’s deliberate plan and foreknowledge; and you, with the help of wicked men,[a] put him to death by nailing him to the cross.”
      Aici in versetul acesta se suprapune planul lui Dumnezeu care a fost predestinat ca Domnul Isus sa fie dat in mina multimii.Acuma, daca Dumnezeu a hotarit acest lucru , de ce in continuare Petru i acuza pe evrei de crima? ca vezi doamne, daca Dumnezeu a predestinat lucrul acesta, evrei la judecata ar putea sa aduca „faimoasa apararea robot” a fratelui Ionescu. Aici arminienii cad, si nu mai stiu ce sa zica, si incep sa se bilbiiasca cu logica omeneasca. Raspunsul meu este ca da, Dumnezeu a predestinat si ce a hotarit sa se intimple se va intimpla, si celelale raspuns este tot „da” , omul este responsabil ptr. pacatul sau si respingerea planului lui Dumnezeu.
      Am o intrebare ptr. tine : A fost voia Domnului ca cel mai mare pacat din istoria universului sa se intimple?( ma refer la omorirea fiului lui Dumnezeu)? This is kind of a trick question…

      • Hey Gabi, its not a trick question. Răspunsul e da! Sacrificiul Domnului Isus a fost voia și planul lui Dumnezeu inainte de întemeierea lumii pt că Dumnezeu nu este cuprins de lumea noastră tri-dimensională și de timp.

        Am ajuns la concluzia că Dumnezeu se foloseste de anumiți oameni care sunt pe calea pierzării (romani, evrei, faraon, etc) ca să-Și indeplinească planul Său. Dar aceasta nu suportă predestinarea- pentru ca acești păcătoși să nu se poate justifica inaintea lui Dumnezeu.

        I know, I know că Dumnezeu a împietrit inima faraonului. Dar de la început faraon nu a fost de acord cu exodul evreilor și s-a opus planului divin. Faraon nu a fost *programat* așa. De la început el a ales să se opună lui Dumnezeu, și Dumnezeu S-a folosit de acest om pierdut spre slava Sa.

        Now, tell me what you think about “Fariseii și învățătorii legii au zădărnicit planul (sau predestinarea) lui Dumnezeu” cu privire la ei!

        Gabi, au schimbat predestinarea lor!

        Contradiction in terms?

  28. Chris , in one sense , my question is a trick question, at least the way i put it. But i decided not to explain it , for it can be easily misinterpret it.

  29. @Chris.
    That verse does not contradict the concept of predestination. Acest concept include alegerea omului . Omul nu este robot. Romani 3:11 ne spune ca toti zadarnicim planul lui Dumnezeu ptr.noi. Crezi ca planul lui Dumnezeu a fost ca omul sa cada in pacat? Intr-un sense nu , dar in alt sense yes, romani 9:23 avanseaza opinia ca Dumnezeu a creat totul( pina si vasele create ptr. distrugere) ca sa poata sa-si arate gloria Sa, noua, subiectelor milei lui.
    Noi putem sa schimbam planul lui Dumnezeu cu privire la noi, dar si aceasta impotrivire este posibila numai datorita ca El a permis-o.
    Am pe cineva in familie care peste 45 de ani a zadarnicit planul lui Dumnezeu ptr. el, dar a reusit sa faca aceasta pina intr-o zi, cind Dumnezeu l-a intilnit intr-o biserica mica, a intrat un om si a iesit afara un om complect diferit.Dumnezeu putea sa aleaga sa nu intervina, si persoana aceasta nu ar fi mintuita. TOTI ZADARNICIM PLANUL LUI DDUMNEZEU.
    A fost Solomon inclus in planul lui Dumnezeu? Yes. Dar daca spunem yes, atunci si pacatul lui David a fost inclus in acel plan,,,..
    De acea eu cred ca Dumnezeu a predestinat to ce se intimpla, dar in acelasi timp noi sintem responsabili de alegerile noastre. Logic toate problemele de mai sus nu fac sens, dar biblia le descrie, asa ca eu le cred, pe amindoua.
    Sint doua linii paralele, ( expesia lui Spurgeon cred), care se intilnesc undeva in cer.
    Cit despre faraon, inainte ca el sa se impietreasca Dumnezeu i spune lui Moise categoric”Eu îi voi împetri inima, şi nu va lăsa pe popor să plece”
    Am scris postul asta in viteza, sper sa fie destul de clar

    • „Crezi ca planul lui Dumnezeu a fost ca omul sa cada in pacat?” Gabi, that’s a bold question. Very bold. I read your posts and I KNOW you don’t believe that man was created for sin. God allowed man to fall, that’s a different story.

      I just reread your posts and you seem to be somewhere in between the two parallels you referred to above. I share your position, except I am closer to the position that holds man responsible for his actions (away from predestination).

      It does not make sense for „fariseii si invatatorii legii” din Luca to be predestined for glory only to have them change God’s plan along the way… This is where the absolute-100%-predestination-Calvinists fail to give an adequate answer. They throw out the „who are you to question God” line that Paul uses in the context of man’s attempt to justify himself before God.

      Actually, this whole thing of Calvin vs Arminius is kind of irrelevant except for the fact that we have this new slogans percolating our youth: „you can’t lose your salvation” and „once saved always saved.” I feel sorry for some of these young Romanians, who have left our churches over the years. They don’t even know the debates behind these slogans, and they don’t even know what these phrases really mean…

      Anyways, thx for a good discussion, and thanks to fr Cristi for entertaining us on his blog!

      Merry Christmas!

      • Of course i dont. I was referring to something else. Some make a distinction ( and i agree) between the „permissive will of God”( one that we can oppose) and „the sovereign will of God” ( one that will take place regardless).I believe, because we all sinned , we all are on the way to hell, and we do not want God, we all reject him( Romans 3 deals with this). God in his mercy decides to save some against their will. Is he unjust ? No , it is mercy. Look, when imam Obama decides to pardon some criminals, can the other ones say ” he is unjust”? Nope. This is true grace Chris, so no one can boast. Thats the way i see it, and that is the way i experience it.
        The other side looks at it this way: Obama opens the door to a prison, and the prisoners have the choice to get out or not. Some are smarter and do, some are idiots and wont.
        This doctrine ( like any other doctrine) can be misunderstood by both side of the spectrum and i met some brothers that left the church and used the predestination excuse to live sinnfull lives.( they are called hyper calvinist, as you know). It was a pleasure going back and fourth with you around this subject without having to use the extreme language that shows up in these kind of debates. May God bless you.

    • Gabi, i just finished re-reading the first part of Exodul. Înainte ca Dumnezeu să zică despre faraon ”Eu îi voi împetri inima, şi nu va lăsa pe popor să plece” El a zis „Știu că că împăratul Egiptului n-are să vă lase să plecați decât silit de o mâna puternică”

      Deci faraon s-a opus planului divin de la inceput, APOI Dumnezeu l-a impietrit. Eu consider această împietrire o peadeapsă pt faraon după cum zice Pavel in Rom 1.24 despre păcătoși în general că Dumnezeu „i-a lăsat pradă necurăției.”

      What do you think?

      • Fiindcă Scriptura zice lui Faraon: ,,Te-am ridicat înadins, ca să-Mi arăt în tine puterea Mea, și pentruca Numele Meu să fie vestit în tot pămîntul.„
        18
        Astfel, El are milă de cine vrea și împietrește pe cine vrea.
        19
        Dar îmi vei zice: ,,Atunci de ce mai bagă vină? Căci cine poate sta împotriva voiei Lui?„
        20
        Dar, mai de grabă, cine ești tu, omule, ca să răspunzi împotriva lui Dumnezeu? Nu cumva vasul de lut va zice celui ce l -a făcut: ,,Pentru ce m-ai făcut așa?„
        Chris, in versetele de mai sus , Dumnezeu spune ca El ” la ridicat pe faraon” , asa ca prima alegere a fost a lui Dumnezeu, si din ce cauza l-a ridicat? ca Gloria Lui sa fie vestita.
        in versetu urmator , Pavel anticipeaza intrebarea : ” da din ce cauza la ales pe faraon? ” cu raspunsul ” El face ce vrea si cind vrea” , dupa care mai anticipeaza intrebarea de genul ” asta nu e fair, Dumnezeu nu poate fi capricios, el nu forteaza, ca atunci de ce mai baga de vina” si raspunde cu ( translatare personala moderna) ” it is not your bussines”. Acelasi raspuns i l-a dat lui Iov. Chris, prestiinta in cazul unei fiinte ca Dumnezeu este tot predestinare,din cauza ca Dumnezeu ar fi ” prestiut ” alegerea ta inainte de a te crea, asa ca in momentul in care a ales sa te creeze , ai fost predestinat ptr. iad sau rai. Singurul fel in care prestiinta ar fi logica, ar fi in cazul in care Dumnezeu, daorita unei autolimitari personale( teologie foarte originala , i might say), creaza omul si dupa aia foloseste prestiinta ca sa vada ce va alege. Chestia asta este complect ilogica , but it keeps the arminian camp happy.
        Shi inca ceva, daca Dumnezeu prestie cine o sa fie mintuit, din ce cauza sa mai evanghelizam?#1 Ca si asa aceea persoana va fi mintuita, no matter what i do
        #2 Din ce cauza sa mai evanghelizam pe toata lumea , nu ar fi mai usor sa aflam( sintem penticostali , nu?) care sint aceea care vor primi, si sa mergem numai la aia?
        Vezi, aceleasi dificultati pe care fratele Ionescu le expune cu faimosii lui roboti evanghelisti, le pot intoarce pe partea cealalta si sa expun dilemele arminianismului.
        Citeste mai jos citatul lui Tozer, astept inca raspuns si da la „altii”, cred ca este cea mai buna explicatie pe care am gasit-o pina acum.

  30. @Chris
    Si inca ceva, stii de ” cauza primara” si „cauza secundara”, si ca a doua nu poate sa existe fara prima. Daca Dumnezeu a decis sa il creieze pe x ,prestiind ca x nu o sa se pocaiasca, de ce l-a mai creat? Inseamna ca la predestinat ptr. iad( sau rai) , din cauza ca El a ales (cauza primara)sa il creieze pe om stiind ca omul va alege iad.(alegerea omului find secundara ) .
    In alte cuvinte si conceptul de prestiinta atit de iubita de free willers , este pina la urma tot predestinatie.

    • Prestiinta = Predestinatie? Nu.

      Foreknowledge implies He is aware of the final outcome, just like you flipping to the last page of the novel.

      Predestination has Him deciding the outcome of heaven vs hell, regardless of man’s will to repent or not.

      This is „varza” like you guys called it, it’s not that critical. See my post at 12:07 regarding how romanian american youth is spinning this without understanding the debate.

      Merry Christmas!

      • I like your book illustration , there is one detail you forgot, God wrote the book….
        The characters in the novel have free will, have the ability to decide, but behind that is the writer, that wrote the book. I like it, probably the best illustration so far, never thought of that.It is not perfect ( like all the analogies , but is the closest to reality i heard so far).
        Este logica mea din postul de la 12:18 gresita?

  31. @Chris
    si totusi….prestiinta Creatorului=predestinatie pura!

  32. Gabi, văd că încerci să găsești o poziție de mijloc între cele două paralele, which is OK.

    Uite cum înțeleg eu- Dumnezeu are un grup *rânduiți* pentru viața veșnică. Relevant pentru noi această grupare se numește Biserica lui Christos. Biserica este predestinată să fie mireasa lui Christos. Dar Biblia mă lasă să cred că oricine poate să facă parte din acest grup prin voință liberă, prin acceptarea mântuirii. De aceea noi trebuie să evanghelizăm.

    Please tell me you agree.

    • @ Chris
      A calvinist would not be able to agree to that.
      For us is easy to accept as much of God’s intervention, authority, preknowledge and Plan, provided they would accept that man has a little say and choice in accepting it! It’s all we ask because the Bible states it!
      But they don’t have a lot of room to manuever. If they give in just a little, they lost the argument.

  33. Nope, cant do that. This view is probably the weakest .The one based on foreknowledge is a lot stronger than the one you advanced above. Here is a link with verses that talk about election.
    And than again , look at John 6 37-40, there is a sequence that starts with God ,not with man.37 „All those the Father gives me will come to me,”. Do you see who the „whosoever” are?
    Chris, the problem with this doctrine ,is , that in a sense, takes the DECISIVE decision out of the hands of men, and that is one of the reasons that we dont like it, for we agree that God is sovereign , as long as WE have the final say with our destiny. And i know, mentally you we can say that ,yea we have the final decision, but when we get on our knees before God and pray, really pray, for someone that we love, we never pray for free will, we pray to God, for we know that He has the FINAL DECISION if someone gets saved or not. AND I DARE ANYONE ON THIS BLOG TO DISAGREE WITH MY LAST STATEMENT. How many parents can testify to that truth? Of years and years of trying to convince their children to come to Christ, and hearing the same refusal over and over , no mater of the argument brought forward , until one day , after countless prayers and knockings at God’s door . something happens and they get „fee will”(yea right) , and they come to the cross. On our feet , we talk big, man is free , we are free,and all that, but on our knees we all admit we are powerless , even to kick a addiction to sweets or overeating, even for those we ask for help.I guess the only ability we have is to ask for help and repent( and even that is a gift)
    http://www.albatrus.org/english/theology/predestination/verses_concerning_predestination.htm

    • @ Gabi Bogdan
      The problem is, you are advancing the kind of talk that man would never use in it’s state of desperation. Only when man rejects God, he will say: Leave me alone. I can do without You!”
      And once we are desperate for help, even as we wish freedom from the bondage of sin, we will not say: „see? I am free to choose.” Because our choice without God’s love and power is not enough. But at the same time, His love, Grace, Sacrifice and Power, can be rendered useless without faith, repentance and choice. It’s in the Bible. Look it up. It’s all over the place: GOD and MAN at work together! HE want’s it that way! Even at Christmas, we celebrate The Child: 100% man and 100% God! The two natures working together for the salvation of man!

      • OK, I see , we are talking in circles and avoiding straight answers.I never said that we are not a part of the process,I am talking about the DECISIVE ACTION, you think that is with man, i believe is with God.And i am stressing the word DECISIVE again. I have one big question, do you agree with the statement that A.W. Tozer makes bellow?
        „We pursue God because, and only because, He has first put an urge within us that spurs us to the pursuit. „No man can come to me,” said our Lord, „except the Father which hath sent me draw him,” and it is by this very prevenient drawing that God takes from us every vestige of credit for the act of coming. The impulse to pursue God originates with God, but the out working of that impulse is our following hard after Him; and all the time we are pursuing Him we are already in His hand: „Thy right hand upholdeth me.”
        But please, look at the statement at the end after the dot/comma before you answer, for it seems to me you do not agree with that part.

  34. Gabi, we’ll agree to disagree. Election is very mysterious to our human minds. Those who say they understand it are wrong. Systematic theology is good, but sometimes it makes overgeneralized blanket statements as exemplified by Calvinism and its rigidity.

    If anyone has some time please read this breakdown by EX-Calvinist teologian Steve Jones (I don’t know much about him beyond this paper).

    Here is the link
    http://www.auburn.edu/~allenkc/openhse/calvinism.html

  35. Chris , thank you for the article. I read the first part, Total depravity , this is the point that I believe arminians and Calvinist agree with. And I will just show you 2 examples of how he argues this point to see if you agree with him:
    He takes this vers from Romans
    s Romans 3:10-12: „There is no one righteous, not even one; there is no one who understands, no one who seeks God. All have turned away, they have together become worthless; there is no one who does good, not even one
    And he gives this explanation:
    „This is poetic exaggeration, a common figure of speech not to be read with a slavish literalism
    Do you agree with that?
    # 2 he takes the verse where Job is described as a good man as proof against the same verse above ,forgetting that Job , himself at the end says that he repents ” in sac si cenuse”.
    The reason I picked on this point ( total depravity), is for this is one of the basics of our christian faith where we have to stand , I believe . Do we believe that man is basically good, or we believe that he is bad , but there is some good in him, or man is totally under sin?
    on this point , I believe even the owner of this blog can agree with me , that we are totally depraved, and the only good that the unregenerate man can do , is only by the grace of God in him. Steve Jones, as far as I can tell , is a palegian, which was considered a heresy until the liberal theology of the 19 century came about.
    I appreciated your kindness in this little debate we had, and I will end with Paul’s words „si daca in vreo privinta sinteti

    • Gabi,

      Regarding Rom 3:10-12, I cannot disagree with it because it’s the Word of God, it states that man is BAD BAD BAD. But in order to sustain TULIP, the backbone of Calvinism, one has to support the idea that man is unable to be receptive to God. „All have turned away” I believe refers to unwillingness, not inability.

      THIS right here is the critical boiling point: inability vs. unwillingness.

      I think its unwillingness to seek God. Here’s why. The Bible lets me believe this. Examples of people who were godly, before Christ: Enoh wakled with God 300 years until God „took him,” Abraham was God’s friend, David was a man after His heart. Clearly these people were able and willing to have a relationship with God.

      Gabi, it comes down to humanity’s unwillingness to seek God. It comes down to disobedience (Adam and Eve)- they made a decision do disobey! What can I say about Israel? This sums it all up: Mat 23:37 „I wanted to gather your children together as a hen gathers her chicks under her wings but you were UNWILLING”

      A man cannot be saved if he doesn’t want to be saved. Like fr Cristi said, it’s God and man working together

      Conclusion: Its unwillingness not inability that prevents the sinner from turning to God.

      PS. Regarding God’s Election, again, I don’t believe anyone can grasp it, understand it, explain it…

      happy new year!

      • Excelent!
        Un an nou binecuvântat!

      • Ok, semantics, lets use the word unwilling, so what changes a man from unwilling to willing? his free will? I keep asking this question, no one wants to answer it. Are the christians smarter than the rest? Are you better than the rest? Smarter? More willing? there has to be something there that make you willing to be willing. Your camp thinks that we are unwilling , until we get a little help( whatever that help is and how much it is) and than we , with the ” little good ” we have in us , become willing. I think we are unwilling until God makes us willing and than we come to him. There is a third way , Brother Ton said he came up with it, I am still trying to figure that one out, something about us not getting what Paul said in the Letters. He said is brand new, even though i have evidence that is as old as …… 1963.
        Anyway , as you can tell , I did not argue Tulip, for I do not believe you can put the Gospel in five words.
        God Bless .

  36. de o alt a parere , Dumnezeu va va lumina. 🙂
    Happy new year . Gabi Bogdan.

  37. John MacArthur is one of the most respected theologians of our time, but he is a rigid Calvinist. Now, what’s surprising is that he gives a very very inadequate answer to a question that puts Calvinist theology in an awkward position (hint- it has to do with evangelism). Please watch the first few minutes of this video.

    • Chris , here is a 3 minutes clip, to see how a calvinist looks at prayer

      • E fain clip-ul. Sunt de acord 100%. Zice ca prayer brings to fruition things that would otherwise not happen… In other words, man can change situations, events, the future etc through prayer!!!

        Then he asks”are the calvinists squirming?” 🙂 because he’s making them nervous!

        Then he makes a convenient comment about „folding everything into His causality” without explaining it.

        Clearly he’s not a hyper-calvinist, but why would a regular calvinist believe this prayer principle since it kind of goes against predestination?

      • Chris, again, you try to explain God trough logic, God is so much bigger than our brains. ECLESIASTUL spune He has also set eternity in the human heart; yet[a] no one can fathom what God has done from beginning to end.
        Some things we can not explain , eclesiastul could not. The problem with (some) arminians is that they process everything trough logic, if it does not make sense it must not be biblical. Arminians, no wonder they are called „almost …..christians” 🙂 . Luckily God does not save people based on their theology , so you guys dont have to worry that much 🙂

  38. Chris , what is the inadequate answer there? I listened to the entire clip and I did not see one….

    • ” I feel your pain, my man” that is his answer.

      I mean, come on. I visited MacArthurs church. My wife went there 4 yrs when she was at UCLA, he is a great pastor and he takes on tough issues on Larry King Live, etc. But he acknowledges that unconditional efficacious grace should not be presented during evangelism. They do not fit. Incompatible. Nu merg impreuna.

      There should not be problems like this in our faith…

      • Really? Is that the only thing you do not tell a new convert? Pavel spune nici sa nu vorbim in limbi in toate ocazile , sa nu creada lumea ca sintem nebuni. Tot el vorbeste de laptele spiritual, de frati care nu sint obisnuiti cu bucate tari, nu dati margaritarele voastre in gura porcilor, Sint anumite lucruri care sint ptr. oameni spirituali. Este perfect logic ce Macarthur spune. And trust me , i dont listen to him, he is a cesasionist inversunat. Stiu prin ce treci tu acum, am trecut si eu ptr. 2 ani de zile , reading the bible and all kinds of debates, until i got to the same answer that Macarthur said( never heard it before, but is the best one, and i got to it independently ) I do not know how it works, but i know the bible teaches it, and i believe it( God elects, man is responsible)

  39. @Bogdan
    A basic question….
    How can one know if he/she has been elected by God to be saved without having to wait and see if they remain in the faith until the end?

    • Prietenul meu Gabi Bogdan nu știe, dar susține ce știe. 🙂

    • By testing my faith continually , : do I have religious affections for God? is the fruit of the Spirit present in my life( not the gift), is there spiritual growth in my life?
      Is my conscience sensible to sin? The more I see these things in my life , the more I have assurance that god is working in me.
      forgot one, Do I love my brothers? I fail this one often, specially when „they are not good , but they are loong and unprepared .

      • One more thing…
        If I have to evaluate myself to see if I am in the faith… Where is grace?
        Cause normally after my evaluation, I am not where I need to be!
        So my point is that the passage you use encouraging self evaluation goes against the very principle of Calvinism!
        If everything rests with God!, then that verse should be omitted!

      • „The more I see these things in my life , the more I have assurance…”

        Gabi, how many things do you need to have 100% assurance? The real answer to Ben’s question above is that you cannot know if you are elected based on Piper’s and MacArthur’s schemes. You just cannot. Period. Unless you know the final outcome at the end of time. (the classic calvinist answer here is „He who started this good work in you…” How about we go back to John 15 to show how we have to remain and abide in Him to to be glorified in the end, or else we will be thrown in the fire like Jesus said)

        BTW I have been on desiringgod.com lately, doing a lot of reading, and Piper’s arguments are good, he uses the Mosaic books to infinity… But I also detect quite a bit of arrogance there with his unconditional election privilege…

      • @Ben, that is where grace comes in, everytime you evaluate your self , you see your sins, you repent, you receive grace, you pick yourself up, God reveals more sins in your life and so on, that’s how you get grace. Your life depends on grace. And God prepared the means to receive grace, which are prayer ,fasting , worship etc. This is the way i see what you call Calvinism and i call the doctrine of grace. Let me ask you this: how do you know that you are saved? By the works you do? Of by the grace you receive? Or by your confession of faith?

      • Chris , these are not schemes by Piper, It is christianity from Pavel to the 19 century, with the birth of the modern man . Read the post that Chris Ratiu wrote, he does an excellent job. Unconditional election, is true, i proved it, in a calvinistic system or in a arminian system. For an all knowing God , election exist. You have to be an open theist ( or have a original self limitation theory 🙂 , to not believe in election. The bible speaks of the elect of God in many places, and it means what it says. You can go in a convoluted type af argument, saying that he elected us based on the fact that he foreknew that we elected him before, or something like that. It does not make sense. Of course we do not know if we are elected or not, it is a process , but you are a pentecostal right? How many times you have not heard God promising parent that He will save their children because that is His plan?

    • Multi in ziua de azi afirma ca sint alesi si ca sint mintuiti.De ar sti chit de amar se autoamagesc si doresc si pe altii sa amageasca .Mintuirea multi nici nu stiu ce inseamna si in ce conditii se primeste!Multi cauta imparatia Tatalui ceresc si a domnului Isus dupa cum cauta de lucru ,dar nu doresc sa lucreze si in mod cinstit banul sa-l chistige!!Nu degeaba domnul Isus spune;”,,Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea în fiecare zi, şi să Mă urmeze.

      24Fiindcă oricine va voi să-şi scape viaţa, o va pierde; dar oricine îşi va pierde viaţa pentru Mine, o va mîntui.”Chiti in ziua de azi doresc sa mediteze si pe domnul ISUS CU ADEVARAT SA-L URMEZE?Lepadarea de puterea firii este foarte grea si gasirea placerii in LEGILE DIVINE si m-ai dureroasa fiinca acolo se cere ;sfintire ,neprihanire,dragoste,slujire,evlavie,smerenie sa putem ajunge la desavirshire si toate acestea de fapt sint RODUL DUHULUI SFINT ,care ne pune deasupra Legii si firii pamintesti si ne deschide calea spre desavirshire si sa ajungem la mintuire si imparatie!!!!!Iar domnul Isus astfel ne doreste;24Cei ce sînt ai lui Hristos Isus, şi-au răstignit firea pămîntească împreună cu patimile şi poftele ei.

      25Dacă trăim Duhul, să şi umblăm prin Duhul.

      26Să nu umblăm după o slavă deşartă, întărîtîndu-ne unii pe alţii, şi pizmuindu-ne unii pe alţii.”M-ai mult domnul Isus expune si invitatia;”„Vino după Mine!” Si care este raspunsul daca afirmam si credem ca sintem MINTUITI!??

      • „Si care este raspunsul daca afirmam si credem ca sintem MINTUITI!??”
        „Cercetati-va pe voi insiva” daca traiti prin credinta si umblati in lumina.
        Daca cineva descopera (si sunt multi) ce inseamna aceste afirmatii si le traieste efectiv, este mantuit (viata vesnica plus mostenirea sfintilor)
        Cu har.

  40. Gabi,
    If I have to test myself to see if I’m in the faith as the Word says, and you agree…. then the self evaluation of ones salvation contradicts all your previous pretenses that everything rests with God and not with man! I’m confused!

  41. Gabi, „God elects, man is responsible” is your conclusion.

    That means God decrees, man is responsible. God predestines, man is responsible. God decides, man is responsible.

    Gabi, man needs to have some input in order to bear the responsibility. Man is not a programmed robot (here we go again), or is he?

    • I do not base my faith on my logic, i base it on the bible. The bible CLEARLY teaches both concepts, here is one verse
      26 “Have you not heard?
      Long ago I ordained it.
      In days of old I planned it;
      now I have brought it to pass,
      that you have turned fortified cities
      into piles of stone.”
      Read these words bellow again
      ” now I HAVE brought it to pass,
      that YOU HAVE turned fortified cities.”
      So who did it ? who was responsible for the calamity ?
      I could write 10 pages with these kind on „contradictions”.The best biblical answer i heard( as illogical as you think it is), is Macarthur in the video clip you posted.

  42. Cum putem stii daca suntem mintuiti ?

    Am putea aduce multe dovezi ca si raspuns la aceasta intrebare.Intr-un mod simplu, m-as rezuma la trei.

    1.Sunt convins ca tot timpul Cineva ma vede si deci gindesc, planific,lucrez in asa fel ca sa-I fiu placut (chear daca nu reusesc totdeauna) Este un fel de „teama sfinta” un fel de iubire amestecata cu respect .

    2.Biblia imi este hrana sufletului.I-mi place sa citesc carti bune si sa aflu tot felul de informatii dar nimic nu o poate inlocui.Daca un timp nu o citesc ceva striga in mine, e ca si cand cineva spune „da-mi de mancare ca altfel nu pot supravietui”.
    De-a lungul anilor am realizat ca biblia e o carte vie, uneori D.Sfint mi-a vorbit in inima folosind cuvinte din ea.

    3.O dovada ca cineva este mintuit e ca are o mare dorinta sa petreaca timp in rugaciune, in prezenta Domnului. Poti sa-l cunosti pe cineva s-au sa fi prieten cu cineva daca nu stai de vorba cu el? E un mare har ca putem intra in Sfinta Sfintelor (Evrei 10-19) ,sa petecem timp in prezenta Lui, acolo unde gasim cheia de rezolvare a tuturor problemelor noastre.

    INSUSI DUHUL ADEVERESTE IMPREUNA CU DUHUL NOSTRU CA SUNTEM COPII A LUI D-ZEU (Romani 8-16)

  43. @Chris ( and fr. Ionescu ) look who agrees with me, citat:
    „Cu privire la predestinaţie şi liber arbitru, întotdeauna am afirmat că ambele sunt adevărate; pentru noi par a nu putea exista amândouă, dar Dumnezeu are un mod de a le face pe amândouă să fie adevărate, dar că noi vom vedea care este acest mod numai când vom ajunge dincolo. Acest lucru l-am afirmat în predici şi la cursuri.”
    Poate cineva sa ghiceasca cine a scris acest paragraf??? hint… a facut facultatea la Oxford 🙂

    • Cum ai zis si tu, amândoua sunt in Biblie, numai ca majoritatea cavliniștilor nu vor accepta aceasta niciodata, calitatea omului de liber albitru, de a contribui la acceptarea mântuirii dată de Dumnezeu.

      Și fr Ionescu și eu am zis că Dumnezeu și omul lucrează impreuna, pt că așa ne spune Pavel in Phil 2.12-13 (workout your own salvation…)

      God must be amused (if not upset) at this whole free will vs predestination talk regarding His election… 😉

      • i never said man has free will. I said God keeps man responsible. And in a classic arminian way 🙂 you quote only half of the verse, here is the other half.
        ” for it is God who is at work in you, both to will and to work for His good pleasure.”
        Do how do you work out your salvation? only when God is ay work. Like Tozer said, „God is always previous. Thanks for helping me make my point!! 🙂

  44. Responsabilitate fara free will nu se poate…

    😉 well, we’re both helping each other make our points. In Phil 2.12-13 you see man and God working together. In Romaneste Pavel ne zice sa ducem mantuirea noastra pana la capat. I really don’t see God imposing on or forcing man to workout his salvation. I see God helping you „workout your salvation”

    I was not born in Armenia. 🙂 Fr Cristi was not born in Armenia either 🙂 But I’m sure there are some nice people there…

  45. Ai dreptate, Dumnezeu ne ajuta , noi ne ajutam… cum ajuta un parinte un bebelus de 8 luni sa mearga, cam asa. Il ia de umeri si il poarte prin casa pina invata s mearga, dupa aceea il lasa un pic singur, bebelusul cade, tatal il ridica ,S.A.M.D. Crestinii astia cu idei din Armenia, se uita la bebelus, i explica cum sa mearga, poate i mai pune si ceva filme cu instructiuni, si asteapta pina bebelusul sare jos din pat, si cind vede ca el vrea sa invete sa mearga atunci i da un ajutor, daca vede ca bebelusul cade de prea multe ori sau pierde interesu de a merge, al lasa jos in plata, si se duce in treaba lui. Baieti buni taticii astia cu idei din Armenia, n-am ce zice.

  46. Cele două nu se exclud reciproc. Mă refer la alegerea lui Dumnezeu și la liberul arbitru al nostru. Dumnezeu cunoaște toate lucrurile înainte de a se întâmpla, din veșnicie. Știe chiar și reacția noastră la chemarea Lui. Chemarea lui Dumnezeu este personală, adică fiecare persoană primește chemarea sa, în mod direct. Nimeni nu poate veni la Isus (Iisus), dacă nu este chemat, în mod personal, de Tatăl. (Ioan 6; 44) Dumnezeu știe cine va răspunde pozitiv chemării Sale, încă înainte de întemeierea lumii și din acest motiv oferă această chemare, în mod deosebit și personal, acelor indivizi, împreună cu o chemare generală, adresată întregii umanități. Celor chemați personal, Dumnezeu le dă și darul credinței, prin desfășurarea puterii Lui, în viața lor. (1 Corinteni 12; 9) Pe de altă parte, omul își păstrează liberul arbitru, dar Dumnezeu ne cunoaște toate alegerile dinainte, nu ni le impune. Desigur, omul ar putea respinge alegerea lui Dumnezeu, dar El știe, în cazul fiecărui individ în parte, cine ar respinge această chemare și cine nu. În acest caz, Dumnezeu adresează chemarea personală numai acelora, despre care știe că nu o vor respinge, căci ce sens ar avea să cheme acele persoane despre care știe cu siguranță, încă înainte de întemeierea lumii, că îl vor refuza? Așa a procedat și Isus (Iisus), atunci când și-a chemat ucenicii, aici pe pământ. Nimeni nu l-a refuzat, dar era de așteptat ca unii să o facă, căci chemarea era destul de neobișnuită. Totuși Isus (Iisus) i-a chemat numai pe aceia despre care știa cu siguranță că nu vor refuza chemarea Sa. Respectivele persoane, cei aleși, acceptă chemarea lui Dumnezeu prin voința lor proprie, exprimându-și liberul arbitru dar ”alegerea,” adică selectarea celor la care le va adresa mesajul Său și le va da darul credinței, în mod personal, o face El. Tot acest mecanism se bazează pe preștiința lui Dumnezeu. Preștiința lui Dumnezeu conduce la predestinarea noastră. Preștiința duce la alegerea celor care vor fi mântuiți și criteriul de diferențiere este clar dat de către N.T. ”Noi care mai dinainte am sperat în Hristos.” (Efeseni 1; 12) Noi nu suntem mai buni decât ceilalți, atâta vreme cât trăim în natura noastră umană nici nu am putea să fim, dar noi am sperat în Hristos, încă înainte de întemeierea lumii. Mântuirea ar putea să fie refuzată, dar nu va fi refuzată, datorită ofertei ei excepționale și Dumnezeu știe acest lucru, căci cei aleși și-au dorit mântuirea, încă înainte de întemeierea lumii. În același timp, satana se străduiește să îi înșele chiar și pe cei aleși. (Matei 24; 24) Este acest lucru cu putință? Biblia nu ne dă un răspuns clar, dar folosește condiționalul, în expresia ”dacă ar fi cu putință.” Predestinarea este una dintre cele mai importante și bine demonstrate învățături, conținute de Biblie.

Lasă un comentariu