CONTAMINAREA SPAȚIULUI EVANGHELIC ȚINE DE LIMBAJ ȘI DE CONȚINUT LUMESC

Nu consider că spațiul evanghelic al blogosferei poate sau ar trebui monopolizat ideologic. Aici lansăm subiecte de discuție care captează mai mult sau mai puțin atenția cititorilor și îi inspiră să comenteze pro sau contra. Că unele teme de dezbatere nu sunt pe placul unora, asta este problema lor. Nu cred că este greșită folosirea cu măsură a unor etichete care definesc mentalitatea cuiva. De asemenea, consider critica presărată cu un dram de zâmbet chiar sănătoasă, deși în cazul unora aceasta este acceptabilă doar pe pielea altora (ca să rămân oarecum în termenii medicali ai unei epiderme groase la plesnit, sensibile la încasat).
Pasiunea cu care ne argumentăm pozițiile vis a vis de ceea ce ne doare pe noi este absolut necesară. Altfel ar însemna că nu prea credem ce spunem.
Ceea ce mă uimește este cât de ușor împart unii invective de genul „mitocan”, „prost”, „idiot” și altele pe care nu îmi permit să le folosesc. Și, acestea, nu în sensul de a descrie o acțiune ci direct la persoană. Apoi, au început să se înmulțească cuvintele vulgare. Au apărut titluri și postări cu interes la anatomie și intimitate care mi se par total dezgustătoare.
Nu subiecte ca „baticul” sau „muzica” contaminează spațiul nostru (așa cum se mai reproșează) ci exprimările murdare la granița cu înjurăturile pe care unii le folosesc. Nu știu la ce sau cine anume (specific) s-a referit fratele Beni Fărăgău atunci când și-a declarat indispoziția abdominală cu privire la blogurile evanghelice, dar dacă a făcut aluzie la trivializarea și vulgarizarea virtualului evanghelic îi dau dreptate și îi împărtășesc starea. Pentru că eu nu sunt hipersensibil, așa cum este probabil dumnealui, la discuțiile mai furtunoase, dar expresiile murdare și subiectele josnice (așa cum am citit azi și în ultimele zile) pe un(ele) blog(uri) mă deranjează. Posibil că trebuie să definim curând ce este „evanghelic” și ce nu!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

26 răspunsuri sa “CONTAMINAREA SPAȚIULUI EVANGHELIC ȚINE DE LIMBAJ ȘI DE CONȚINUT LUMESC”

 1. (…)
  –––––
  Ai dreptate 100%
  Totuși, hai să respectăm înțelepciunea lui Solomon și să nu tragem câinele de urechi…

 2. dar daca unii il trag de coada?
  iar altii il asmut impotriva vecinilor?. 🙂

  • Păi eu de coadă l-am tras… 🙂

   • Exista si un coeficient de risc, frate Ionescu !
    Tragandu-l de coada, se poate intoarce impotriva-ti. Fapt dovedit chiar si aici, pe blog al carui proprietar sunteti !

    Totusi sunteti de admirat pentru asumarea oricaror riscuri. Ma astept sa prindeti cainele si de urechi si sa-i aplicati o terapie de…despuricare ! Cate vreme mai se gasete…DDT…

    Si, totusi sa va asteptati si la ceva inedit. „Chiar si cel mai tantalau caine se-ntoarce si te musca daca il tragi de coada !” spune un vechi proverb romanesc !

    In tot cazul va admir capacitatea de a fi o…gazde virtuala buna, ingaduitoare dar si intransigenta in acelasi timp !

    Cat despre…”contaminare” ea se produce si fara acceptul sau intransigenta dumneavoastra ! „Caci fiecare om da ce are !” sau cum se spune in psihiatrie: „Esti ceea ce mananci !”

  • Aici dau dreptate fratelui Ionescu.Daca-l tragem pe stim noi cine de urechi,apoi sa vezi razbunare fara limite.

 3. Frate Ionescu: Am postat pe Rascumpararea Memoriei. Pentru ca nu fost pe placul lui Alin Cristea , dinsul a intervenit si a amenintat cu boicot pina la 1 Sept daca fratele Croitor nu cenzureaza. Aparent am fost cenzurat si Alin Cristea a postat din nou violundusi angajamentul de a nu posta. Apoi am citi pe blogul Pasi spre Lumina amenintari cu aluzie la puscarie daca fratele Lascau indrazneste sa publice comentariile cititorilor. Din fericire Fratele Lascau a facut dovada ca nu se teme si continua in ciuda amenintarilor sa isi respecte cititori . Postarile mele pe RM au fost foarte decente, limbajul folosit a fost decent si nu am folosit nici un cuvint jignitor la adresa cuiva. Domnul Alin Cristea foloseste tot felul de remarci arogante: Ochelari de cai, se simte dezgustat, blogul Pasi spre Lumina fiind o Mahala si lista continua . Asi vrea sa primesc un copy and paste cu un singur comentariu indecent, verbaj nepotrivit sau idei de extrema!!. Cum se poate ca asa o persoana abraziva care stipuleaza direct pe site ca va pescui greselile postatorilor , greseli care pot duce chiar si la inchisoare sa intimideze pastorul nostru Vasilica Croitor. Daca subt presiunile lui Alin Cristea dinsul se conformeaza de teama la ratings, intrebarea se naste, sub cizma comunista nu cumva ar fii devenit un mare informator? Cum se poate in libertate sa cenzurezi opinii decente dupa prima amenintare a lui Alin Cristea? Ce credibilitatea mai are atacurile lui impotriva tradatorilor? Nu cumva demersul acesta ar fii trebuit scris de persoane cum VICTOR OPRIS care cu adevarat au fost victimizati? Invit pe Vasilica Croitor sa publice comentariile mele cenzurate si sa las cititori sa determine caracterul inofensiv a celor scrise de mine.
  God Bless You!!.
  Citesc cu placere postarile tale de fiecare data!!

 4. Intrebarea mea este ce nu este contaminat de lume atat timp cat biserica este maritata cu lumea…
  Muzica, inchinarea, imbracamintea, limbajul, predicile, stilul de viata si altele, toate au imprumutat cate ceva din lume.
  Cand vom intelege ca datoria noastra nu este sa distram caprele ci sa pazim si hranim turma lucrurile se vor schimba dar pana atunci, va urma…
  Nimic nu este nou sub soare!

  • Ca sa nu fie loc pentru interpretare cand zic ca biserica este maritata cu lumea, intentionat scriu biserica cu ”b” mic ci nu mare pentru ca Biserica lui Hristos ramana fara pata si zbarcitura, Ea ramane credincioasa si supusa lui Hristos in orice vreme pentru ca rabdarea Ei este dusa cu succes pana la capat!
   Si cand ma refer la ce spune Eclesiastul ”nimic nu este rau sub soare” spun ca nu este prima data cand poporul Domnului se confrunta cu problema imprumutului de invataturi, practici de la popoarele pagane.
   Cand omul a schimbat prioritatile si valorile stabilite de Dumnezeu a pus in loc nonvalorile care au dus poporul in ratacire. Ratacirea poporului lui Dumnezeu atrage judecata lui Dumnezeu pentru ca El este un Dumnezeu gelos si ne vreau 100% pentru El si nici macar 99,9% nu ajuta. In acest context Isus ne vorbeste despre o poarta stramta si o cale ingusta pe care sunt putini. Credeti ca Domnul Hristos minte cand zice ca sunt putini pe calea mantuiri? Oricat de mult ne dorim sa latim poarta si calea ca sa intre toti cei pe care ii iubim, nu se poate pentru ca nu tot ce se vede astazi si isi zice evanghelic a intrat prin poarta care este Hristos.

   • CBogdan,
    ma mir ca , desi spui numai adevarul,
    sunt atitia carora nu le place(4)
    este limpede ca isi cunosc deja locul,
    altfel nu se explica reactia;
    (mai este timp, AZI< pentru raz-gindire,
    cine e in Hristos, nu mai are frica.
    Cei care nu si-au schimbat proritatile si valorile, nu
    se tem, ei fiind MIREASA.

   • vechile carari,
    nu ma mir ca este asa… m-as mira sa fie altfel pentru ca daca Domnul Hristos cand invata pe oameni calea vietii a primit atata ostilitate incat a trebuit sa moara, nu ma astept sa fie altfel in cazul meu sau al fratilor mei care raman in Domnul Hristos si care lupta pentru credinta data sfintilor o data pentru todeauna.
    Isus Hristos nu a fost celebru in generatia sa, apostoli nici ei nu au cu ce se lauda, reformatori si sfintii dea lungul secolelor nu au fost faimosi asa ca eu prefer sa raman in Hristos si sa accept suferinta, dispretul si tot ce ofera lumea aceasta si cel Rau celor ce sunt copii lui Dumnezeu.

    Ioan 15:18
    Dacă vă urăşte lumea, ştiţi că pe Mine M-a urât înaintea voastră.
    Ioan 15:19
    Dacă aţi fi din lume, lumea ar iubi ce este al ei; dar, pentru că nu sunteţi din lume şi pentru că Eu v-am ales din mijlocul lumii, de aceea vă urăşte lumea.
    1 Ioan 3:13
    Nu vă miraţi, fraţilor, dacă vă urăşte lumea.
    1 Ioan 4:5
    Ei sunt din lume; de aceea vorbesc ca din lume, şi lumea îi ascultă.

    1 Ioan 2:17
    Şi lumea şi pofta ei trec; dar cine face voia lui Dumnezeu rămâne în veac.

    Romani 8:31-39
    Deci ce vom zice noi în faţa tuturor acestor lucruri? Dacă Dumnezeu este pentru noi, cine va fi împotriva noastră?
    El, care n-a cruţat nici chiar pe Fiul Său, ci L-a dat pentru noi toţi, cum nu ne va da fără plată, împreună cu El, toate lucrurile?
    Cine va ridica pâră împotriva aleşilor lui Dumnezeu? Dumnezeu este Acela care-i socoteşte neprihăniţi!
    Cine-i va osândi? Hristos a murit! Ba mai mult, El a şi înviat, stă la dreapta lui Dumnezeu şi mijloceşte pentru noi!
    Cine ne va despărţi pe noi de dragostea lui Hristos? Necazul, sau strâmtorarea, sau prigonirea, sau foametea, sau lipsa de îmbrăcăminte, sau primejdia, sau sabia?
    După cum este scris: „Din pricina Ta suntem daţi morţii toată ziua; suntem socotiţi ca nişte oi de tăiat.”
    Totuşi, în toate aceste lucruri, noi suntem mai mult decât biruitori, prin Acela care ne-a iubit.
    Căci sunt bine încredinţat că nici moartea, nici viaţa, nici îngerii, nici stăpânirile, nici puterile, nici lucrurile de acum, nici cele viitoare,
    nici înălţimea, nici adâncimea, nicio altă făptură, nu vor fi în stare să ne despartă de dragostea lui Dumnezeu care este în Isus Hristos, Domnul nostru.

    1 Ioan 2:17
    Şi lumea şi pofta ei trec; dar cine face voia lui Dumnezeu rămâne în veac.
    Matei 10:22
    Veţi fi urâţi de toţi, din pricina Numelui Meu; dar cine va răbda până la sfârşit va fi mântuit.

    Este usor sa te raportezi la o astfel de situatie avand in tina invatatura lui Hristos si a apostolilor:
    Fara faima, dispretuiti, batjocoriti, ca niste oi duse la taiere, dati morti toate pentru Hristos…
    Nu va intrebati de ce azi tot mai multe persoane care isi spun spirituale cauta faima si recunoasterea lumii?
    De ce bisericile cauta azi tot mai mult sa fie placute pentru lume dacat sa fie exemple, sare si lumina pentru lume?
    De ce oare in Romania vorbesc, persecutori crestinilor, cei din nainte de 89 vin azi cu atat de mare bucurie in bisericile noastre si nu se simt fustrati?

    Vreti sa distram caprele sau sa pazim si hranim turma? primul lucru este usor al doilea este greu si necesita sacrificii mari, dar pentru Domnul si cu Domnul nimic nu este prea mult sau greu!

 5. Cu riscul să mă ia Alin Cristea din nou în șuturi, dau un sfat tuturor celor ce vor să aibă parte de simțăminte duhovnicești (nu de alt fel) în timp ce blogăresc: cine vrea să n-aibă treabă cu Alin Cristea să facă bine să nu intre în discuție cu el, iar dacă se întâmplă pocinogul și dă Alin Cristea peste voi (din cauza unui comentariu al domniilor voastre), atunci faceți-vă un pustiu de bine bine și nu-i răspundeți. Că dacă îi răspundeți începe meciul… și dă-i și dă-i… Mă tot gândesc la versetul cu postul și rugăciunea care ajută în anumite privințe, după cum învață Evanghelia. În cazul unor blogări însă optimismul meu – să-i zic spiritual – este la pământ…

 6. Contaminarea spaţiului evanghelic este idealul lui satan. Porunca este clară, „Fiţi plini de Duh” (Efeseni 5:18b); In zilele din urmă sunt oameni „Plini de batjocuri” (vezi 2 Petru 3:3). Avem deci două care inspiră: Duhul Sfânt ne inspiră să acţionăm pentru Domnul, Duhul de batjocură ne inspiră cum să acţionăm pentru lumesc, drăcesc.Ce anume inspiră muzica, predicile sau – de ce nu – blogurile ce le accesăm? Dar îmi veţi spune că ne mişcăm undeva între aceste două extreme (duhovnicesc şi lumesc). Atunci, in ce parte înclină muzica, predica, etc? Deci, dacă viaţa mea nu-i la una dintre extreme, atunci spre care extremă se duce?
  Potrivit Scripturii, cine vorbeşte, să spună Cuvintele Lui Dumnezeu. Se roagă cineva înainte de-a scrie vreun mesaj pe blog? Sau poate la acest aspect nu avem nevoie de călăuzirea Duhului Sfânt…
  Poate-avea dreptate Antonie cînd zicea după o noapte de studiu Biblic că darul deosebirii duhurilor este cel mai important dar al Duhului Sfînt.

  • Bun sfat 🙂 (ce zice Shifu)

   Dar nu toate sfaturile se potrivesc pentru oricine… (mai ales dacă nu are de a face cu realitatea) 🙂

   • Chestie de hermeneutică, în ultimă instanță… mai cu seamă că azi e la modă critica răspunsului cititorului. Așadar, Alin Cristea are dreptate în privința potrivirii cu realitatea.

 7. Da, unul din blogurile evanghelice cu multa vorbarie lumeasca este a lui Razvan Cristian. Dupa ce ca-i ratacit in multe lucruri Biblice sa mai umfla si-n pene ca un paun.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hawt Post – 30 iulie 2011 « România Evanghelică - 30 iulie 2011

  […] https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2011/07/30/contaminarea-spatiului-evanghelic-tine-de-limbaj-s… […]

 2. 13 postări în Top 100 WP (31.07.2011) « România Evanghelică - 31 iulie 2011

  […] PĂULIȘ – Betleemul penticostalismului românesc – vezi VIDEO (penticostalismulazi) 4. Contaminarea SpaȚiului Evanghelic Ține De Limbaj Și De ConȚinut Lumesc (popaspentrusuflet) 7. Vineri – Strada (mariuscruceru.ro) 13. Harta Americii (viitoare)? […]

 3. 14 postări în Top 100 WP (31.07.2011) « România Evanghelică - 31 iulie 2011

  […] PĂULIȘ – Betleemul penticostalismului românesc – vezi VIDEO (penticostalismulazi) 5. Contaminarea SpaȚiului Evanghelic Ține De Limbaj Și De ConȚinut Lumesc (popaspentrusuflet) 11. Vineri – Strada (mariuscruceru.ro) 16. Oare mai avem de ce zâmbi? […]

 4. 15 postări în Top 100 WP (31.07.2011) « România Evanghelică - 31 iulie 2011

  […] PĂULIȘ – Betleemul penticostalismului românesc – vezi VIDEO (penticostalismulazi) 3. Contaminarea SpaȚiului Evanghelic Ține De Limbaj Și De ConȚinut Lumesc (popaspentrusuflet) 8. Vineri – Strada (mariuscruceru.ro) 17. De n-ar fi fost Domnul de […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: