UN COMPROMIS FATAL – CREȘTINUL ȘI INDUSTRIA DIVERTISMENTULUI

Atunci când se pocăiește un artist dintr-un domeniu destul de bine demarcat între religios și secular cum este muzica, trebuie să ne întrebăm dacă își mai poate continua cariera în lume. Divertismentul nu este totuna cu șofatul, strungăria, ingineria sau medicina. Chiar învățământul poate provoca semne serioase de întrebare, mai ales atunci când un creștin trebuie să predea manualul în care este promovat darvinismul sau un mod libertin de evaluare a moralității. Aici, profesorul creștin are de ales: spune ce crede și este în pericolul de a-și pierde serviciul sau se conformează duplicitar. Când este vorba de muzică, publicul vine la concert cu scopul de a fi distrat. Acest public nu vine acolo să asculte ”O, Doamne mare” și nici ”Vrei tu să scapi de păcat, sarcină”. În cel mai fericit caz te tolerează cu o sminteală (fără să aibă vreun impact spiritual; mărturia va fi sufocată de spiritul lumesc al concertului) iar în cel mai rău caz te huiduie. Nu mai aducem în discuție anturajul, îmbrăcămintea, jocul de scenă și multe, multe alte elemente ale performanței artistice.

Același principiu se aplică unui creștin/creștine care face saltul în muzica seculară. Cele două abordări au fost recent exemplificate prin cântărețul Bodo de la Proconsul și Simina Pălincaș. Dar acestea sunt cazuri vizibile și mai ușor de analizat (cel puțin pentru mine). Ce faci cu un muzician care interpretează stilul clasic. Chiar a fi profesor de muzică poate avea unele aplicații în discuția noastră.

Dacă această problemă este atacată în ce-i privește pe artiști, trebuie să ne întrebăm dacă a fi consumatori de divertisment este acceptabil pentru pocăiți. Înțeleg complicațiile pentru care aceste întrebări nu sunt simple iar răspunsurile nu pot fi simpliste. În definitiv, pentru unii este vorba de pâinea de pe masă iar pentru alții de evadarea din realitatea nu tocmai… distractivă. În mod normal, cazurile nominale menționate mai sus nu prezintă un grad prea ridicat de dificultate. Exprimarea acestui gen muzical și prin cuvinte (nu că muzica în sine ar trebui ignorată) clarifică tranșant subiectul. Mai ales efortul dureros al Siminei Pălincaș de a fugi de Dumnezeu în brațele destinului este lamentabil.

Totuși, dacă ajungem să generalizăm libertatea de a alege orice carieră în viața particulară vom deschide un mare borcan cu viermi (cum zic americanii). Armata și poliția, poate spionajul, cinematografia și sportul de performanță așteaptă clarificări. Mai există vreo limită sau, în numele carierei, ne putem permite (aproape) orice?…

Vă ofer spre meditație un cuvânt rostit de Domnul Isus. Cum și dacă cineva dorește să-l aplice acestui subiect este treaba fiecăruia. Dar mai înainte doresc să menționez că sunt foști muzicieni/actori/artiști/sportivi/dansatori, etc. (pe unii îi cunosc personal) care atunci când s-au pocăit au renunțat total la lume, inclusiv la carierele lor.

”Nicio slugă nu poate sluji la doi stăpâni; căci sau va urî pe unul, şi va iubi pe celălalt sau va ţine numai la unul, şi va nesocoti pe celălalt. Nu puteţi sluji lui Dumnezeu şi lui Mamona.” LUCA 16:13

La urma urmei, pocăința înseamnă renunțarea la lume și la lucrurile ei. Veți spune că aici este vorba de bani. Exact!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

79 răspunsuri sa “UN COMPROMIS FATAL – CREȘTINUL ȘI INDUSTRIA DIVERTISMENTULUI”

 1. Armata are atributii de a ucide (pe inamic, dar tot ucidere este),politia are in atributiuni folosirea armelor de foc ,acestea ucid (in legitima aparare,dar ucid), spionajul are in atributii la nivel de top, minciuna (si tatal minciunii este Mamona), artistul de cinema nu cred ca mai este indoiala, minte tot timpul si se da ceea ce nu este, deci minciuna la nivel de excelenta, cit despre sportivii de performanta ma gindesc cu cita „dragoste ” se lupta boxerii si nu numai.
  La capitolul sporturi, cred ca mai putem avea unele „concesii” dar astea sunt clar discutabile.
  Ramine cred o mare minune Asociatia politistilor crestini, nu conteaza tara din care sunt, dar pentru mine este inca o nedumerire cum isi vor face datoria. Se stie in cite imprejurari „delicate” ajunge politistul, mai ales cind trebuie sa actioneze in baruri, in bordeluri, in pietele de droguri, intre cei ce se constituie in grupuri infractionale de criminaalitate organizata si cite altele. Iar daca este noapte si este atacat, ce o sa faca saracul politist, ca fiind chiar crestin, el tot din lume a venit si tot sub regulamentele politiei v-a trebui sa actioneze.Si credeti-ma ca nu prea am vazut politist care sa incaseze o palma si el sa intoarca si celalalt obraz ! Daca face uz de biblie nu cred ca infractorul il va asculta sau poate, daca Domnul vrea sa faca o minune, ce nu este cu putinta la om este cu putinta la Dumnezeu. Nu stiu. Pentru mine este inca un lucru greu de inteles, poate ma ajuta Alin Cristea sau fratele Gabi Bogdan.Oricum, lucru de admirat si de mare bucurie ramine atunci cind o persoana se intoarce la Domnul. Asta sa fie limpede, este din Biblie.

  • Ei bine, am atins un subiect tăios… De ce? Pentru ca mergem la școli pentru a deveni polițiști, doctori, muzicieni, actori, dansatori, ingineri, contractori și…ne întâlnim cu Dumnezeu și trebuie să decidem: cariera ori Dumnezeu? Aș putea însă să vă dau exemple de oameni care deși si-au continuat carierele au reușit să rămână creștini. Actor: Stephen Baldwin; muzicieni: Bodo; și lista ar putea continua… Păstorul bisericii noastre este … un fost polițist. Câțiva ani în urmă după ce s-a întors la Dumnezeu, in casa lui a luat ființă un studiu biblic. După câteva luni garajul ii era neincăpător pentru câți voiau să participe la acest studiu. A fost reclamat de vecini pentru aglomerația de mașini ce s-a produs în jurul casei lui, așa că au rentat un spațiu unde se întâlneau pentru studiu biblic, dupa un timp. La un moment dat când numărul celor ce se adunau a depășit 100-200 de persoane a fost foarte greu să-și țină și slujba de polițist. A devenit păstorul acestei biserici care astăzi numără peste o mie de oameni. După părerea mea transformarea care Cristos o face in momentul mântuirii trebuie să schimbe nu jobul nostru ci caracterul, obiceiurile, vorbirea, trăirea noastră, muncind mai cinstit decât inainte, pentru ca reflectând lumina lui Cristos să-i atragă pe oameni, nu să privească la noi, ca și la niște idoli, ci la Cristos, care merită să fie urmat zi de zi. Iar după ce ne întâlnim cu Isus, și slujbele nostre sunt un impediment in calea unei relatii sincere cu Dumnezeu, da, agreez, trebuie să ne schimbăm locul de muncă ori calificarea. Bineințeles, vrem să fim nu câțiva nu slujbele noastre ci o veșnicie cu Dumnezeu!

   • Daniel.Bodo e cu un picior in lume si cu unul la Domnul.Nu prea merge.In rest ,nu vad nici o problema daca un om e si politist si pastor.

   • Draga frate Daniel Medre,

    Meseriile se impart in doua categorii ca si casatoriile:
    1. Din dragoste;
    2. Din interes.

    Meseriile facute din dragoste nu vor accepta nciodata un compromis, intrucat tine de vocatie, de chemare !
    Mesriile facute din interes, spuneam ca sunt aidoma casatoriilor din interes,. intotdeauna primeaza compromisul ca interes.

    Acelasi lucru se aplica si cantaretilor. Este salutara oricare intoarcere a unui cantaret la Domnul.
    Din dragoste, banuiesc !
    Ca sa ma conving insa, trebuie sa vad ca lipseste din viata celui intors Domnul, compromisul. Nu dupa ce te-ai „intors”, odata canti in biserica, sase zile ai concert pe scena, contra-cost !
    O zi esti la…”lauda si-nchinare” sase zile, dupa concerte esti la chermeza cu…trupa din dotare !

    Tot asa se aplica si medicilor (in special celor ginecologi ) Odata ce te-ai predat Domnului, incetezi cu…intreruperile de sarcina…sub motiv ca salvezi viata mamei ! Dar a copilului nenascut inca, cine i-o mai salveaza ?…

    Desi nu face obiectul acestei postari, fie-mi ingaduita inca o…categorie !
    In al treilea rand si pastorilor.
    Nu pot sluji decat daca au chemare. In niciun caz chemare la…bani prea multi decat atat cat sa traiasca din Evanghelie, dupa cum este scris (adica nelacom de castig mai mult sau mai putin marsav…) Nici sa „simta” chemarea la o biserica in care 35% din membri acesteia sunt patroni sau cel putin instariti financialmente.
    Si-apoi, un pastor autentic, ( a nu se confunda cu unul original, adica iesit din comun, inedit) in niciun caz nu face ce i-a fost solicitat unui frate pastor intr-o noapte pe la ora doua cand ii suna telefonul in mod neasteptat, trezindu-l din somn.
    – Frate pastor, va rog sa va rugati pentru mine pentruca maine sunt intr-o situatie intre viata si moarte ! rasuna o voce tremuranda si innabusita de plans. Va rog sa anuntati si biserica sa se roage pentru mine ! mai continua vocea sorei…
    -Bine sora, o linisti pastorul, fii pe pace…
    Pace, dar care pace?
    Pastorul nu mai putea adormi. I se spulberase toata odihna. Patrula prin casa, de colo-colo, fara liniste si cugetand: „Intre viata si moarte…de viata si de moarte” repeta el aproape mecanic…Oare ce-o fi ?
    Pune mana pe telefon si suna la numarul sorei, adica oaia lui din biserica pe care o pastorea.
    – Sora, nu te supara, nu mai pot adormi. Te rog spune-mi pentru ce sa ma rog ? Pentru ce cauza de viata si moarte sa pun biserica sa se roage pentru tine ?
    – Pai, frate pastor, ii raspunde sora cu o voce sovaielnica. Maiine ar fi trebuit sa fiu in Casa Domnului, dar sunt programata pentru…chiuretaj…Si mi-e asa de teama ! Rugati-va pentru mine sa-mi reuseasca…

    Pastorul tranti ingrozit telefonul in furca si se lua cu maiinile de cap rostind tulburat: „Doamne ce era sa fac ! Doamne, ce era sa fac….”

    Cu politistii crestini din asociatiile crestine, ei vor face ce fac copiii Domnului in asemena situatii. Apeleaza la Cuvantul lui Dumnezeu si cauta sa se documenteze ce trebuie sa faca in anumite situatii limita ! Pentru asta ei au un statut special si periodic se desfasoara conferinte eficiente tinute indeobste de oameni pregatiti special in acest sens…

    Dar, nu asta trebuie sa fie grija noastra ci…”Stiind toate aceste lucruri au sa se strice, ce fel de oameni ar trebui sa fim noi, PRINTR-O PURTARE SFANTA SI EVLAVIOASA, ASTEPTAND SI GRABIND VENIREA DOMNULUI !

    Fiecare in dreptul vietii sale, a sufletului sau !

   • Daniel, eu vad ca tu ai probleme cu priceperea.Pai tocmai asta era povestea: sunt joburi care nu sunt compatibile cu cerintele si viata de crestin autentic.
    Tocmai tu vi cu un exemplu excelent.Politistul putea fi cit de bun meserias, cind a luat-o serios cu credinta si canoanele ei, nu a mai facut fata, spui tu. Da ,si a trebuit sa aleaga.
    Eu pentru acest faapt am insirat citeva profesii cu obligatiile lor, obligatii ce nu sunt compatibile cu cerintele si canoanele vietii de crestin. Panimaesh?

 2. Tozer says
  The great god Entertainment amuses his devotees mainly by telling them stories. The love of stories, which is a characteristic of childhood, has taken fast hold of the minds of the retarded saints of our day, so much so that not a few persons manage to make a comfortable living by spinning yarns and serving them up in various disguises to church people.

  What is natural and beautiful in a child may be shocking when it persists into adulthood, and more so when it appears in the sanctuary and seeks to pass for true religion.

  Is it not a strange thing and a wonder that, with the shadow of atomic destruction hanging over the world and with the coming of Christ drawing near, the professed followers of the Lord should be giving themselves up to religious amusements? That in an hour when mature saints are so desperately needed vast numbers of believers should revert to spiritual childhood and clamor for religious toys?

  • The depth and spirituality found in Tozer’s writings is remarkable. I found books by Tozer in my own library, which I didn’t even know I had, and I started reading what this man of God had to say. Like Paul Washer said, every christian must read Tozer.

   • O yeah!
    Paul Washer said if you dont read Tozer, you probably are not a christian.
    The way they have Calvinist, or arminians, or Lutherans, someone should have started the movement „The Tozerites”
    I did not add pentecostals, for in (some of) our circles, just the mention of the word theology or books ,would get you in hot water! 🙂

 3. „Ce faci cu un muzician care interpretează stilul clasic. Chiar a fi profesor de muzică poate avea unele aplicații în discuția noastră.”
  Ce să faci?…Î-l încurajezi şi î-l cinsteşti cât se poate de des cu o masă gustoasă şi câteva cafele bune! Şi-l laşi în pace!… 🙂 🙂

  Apoi:

  1. Ce faci cu un copil, pe care părinţii l-au dat la ore de muzică, şi îndată ce ştie şi el să lege 3 note şi jumătate, părinţii î-l şi prezintă pe scena bisericii ca pe o maimuţă de circ? Comform Bibliei, noi (evanghelicii) nu botezăm copiii, nu dăm Cina Domnului la copii, nu căsătorim copiii şi nu punem la predică copii. În schimb facem circ cu copiii…

  2. Ce faci cu un muzician, care pe lângă psalmi, cântări de laudă şi cântări duhovniceşti, mai cântă şi cântări cu text a la Cântarea Cântărilor…ori cântări de jale sau de joc?

  3. Ce faci cu un muzician, care s-a pocăit, vine la biserică dar cântă acelaşi stil şi gen de muzică ca mai înainte, atât că „noile cântări” se folosesc de text creştin?

  4. Ce faci cu un frate, patron a unei firme de construcţii, care câştigă un contract de a ridica o discotecă, sau un bar de noapte, sau altceva asemănător? (Eventual î-l întrebi dacă nu angajează…în special pe cei veniţi în vizită şi care caută de lucru! 🙂 )

  • Foarte impoptonate fetitele cu rochii de carnaval, popmpoase si cu lucruri de femei adulte, isi prezinta la noi programul in fiecrae duminica; ei sarmanii repeta papagaliceste, pentruca nu stiu ce inseamna nasterea din nou si alte cuvinte pe care le spun in poezii;
   in schimb de mici invata sa se umfle de mindrie(a purtarii hainelor)
   a falei de a fi ascultat de catre o biserica intreaga;
   in loc sa fie invatati semrenia si cuvintul”saracie”, pentru care are trebui sa faca ceva ajutind pe alti copilasi saraci,
   un lucru mai usor de inteles pentru mintea lor si mai folositor.
   Faza cu cintatul la pian dupa ce cunosc trei nota jumate, e chiar penibila.
   Circ, apoi ne miram ca biata Simina a ajuns departe. 😦

 4. Poate fi si filarmonica inclusa in acest subiect? Sunt crestini evanghelici absolventi de Conservator care Vineri au spectacol iar Duminica canta in Biserica…

 5. ORI-ORI!

  Frate Ionescu, va rog sa-mi sa-mi spuneti daca pot gasi undeva studiul dupa Roamani in ordine, am ascultat pe sarite, incepind cu cele de la sfirsit, iar acum nu reusesc sa gasesc prima si a doua predica, si ultima din 27 oct.s-ar putea sa nu fie inca inregistrata?
  multumesc.

 6. Ovidiu Marinca,

  dar ce faci cu un primar crestin care trebuie sa aprobe autorizatia de functionare a unui bordel de prostituate in orasul pe care-l administreaza???

  • Frate Remus, e bună întrebarea d-voastră!
   Dacă fratele primar e creştin adevărat, nu doar cu numele, bănuiesc că va avea puterea de discernământ pentru a spune un NU categoric. Ar spune „Dragi cetăţeni, din motive de convingere creştină sunt nevoit să spun NU cerinţelor d-voastră”.
   Dar dacă domnul primar e un „creştin uns cu toate unsorile”, dar e şi un bun prieten cu pastorul, cu casierul, şi cu…., atunci va aproba autorizaţia de funcţionare a localului fără nici o remuşcare şi fără a fi sancţionat de biserică.

   Cât despre mine pot să vă spun că, deşi lucrez în muzică şi locuiesc în „capitala divertismentului mondial”, nu mi s-a impus niciodată şi nu am fost silit de împrejurări să mă compromit cu păcatul. Este adevărat că, dacă aş fi căutat şi „alte oportunităţi”, aş duce-o cu mult mai bine din punct de vedere financiar, dar am considerat că e prea periculos în a mă expune pe platforma lumii prin oportunităţile pe care le-aşi fi avut. Dar nu-mi pare rău… Mai important este să fiu al Domnului – El să mă cheme pe nume şi eu să-i spun „Iată-mă, Doamne!”

 7. Adevarat ca industria divertismentului si crestinismul este un compromis fatal.Eu vad unul si mai fatal.Compromisul crestinului cu imprumuturile bancare pentru finantarea luxului.No asta da fatalitate. Stie careva un compromis mai fatal ca cel enumerat de mine?

 8. Foarte controversat subiectul.

 9. Multumesc, am gasit.
  Adrian S,
  te cam obsedeaza bancile, parca ar fi singurul pacat care a mai ramas nerezolvat. 🙂

  • Stie Adrian ce vorbeste… Cei care au imprumutat peste puterile lor, si bancarii care le-au facut imprumuturile au prabusit sistemul economic la nivel mondial in ultimii 10 ani. Nu am fi in criza asta economica daca nu ar fi fost lacomia acestora.

   • Chris,

    First of all, I think the idea that we blame the banks for our economic situation is a bit naïve. Sure the banks had a role, as did the governments that forced the banks to give loans that they knew were bad, as did people who clearly borrowed more than they could reasonably expect to pay back, etc. My only point being that the situation is far more complicated than you are suggesting (i.e. lots of blame to go around).

    Adrian,

    As far as borrowing, I think you make very good points, that borrowing and being in debt is not wise or at the very least not optimal, especially when that borrowing is for things that are frivolous and unnecessary. However, I would suggest you’re analysis MAY be based on your observed situation and is not as connected to worldwide reality as you may think.

    Example: I can rent a house for $1500/month or buy it for $1200/month with a loan, because to rent it I have to pay the owner’s payment plus his profit. If you say borrowing is morally wrong, so be it, (but you can’t use your 10% of your salary over 7 years example because it’s still borrowing). If it’s wrong it’s wrong. However, if the argument is about fiscal responsibility, one could argue that $1200/month to buy the house and own it, is a much wiser use of the money than $1500/month to rent it.

    In the U.S. where credit has been easy to get, it has caused (in my opinion) massive inflation, which makes paying cash for something like a house, nearly impossible for most people. I’m talking about people who could reasonably afford a loan for a house.

    While I agree tightening the belt and paying for everything in cash is ideal, it may not feasible for everyone in every situation, so I’m very careful about judging. (Try to get a college degree in the U.S. without a loan, if your parents have any kind of income).

   • Matt, my understanding is that it is the economists’ position that our current situation in the US is a direct result of the „real-estate” bubble. This bubble started in the late 90’s and burst in 2007-2008, and was a direct result of irresponsible loans given by banks based on „stated” income. People who could not afford the loan were given the loan based on lies. This is what got the ball rolling for the markets to crash as mortgage-backed securities fell sharply in 2008. There are other reasons, of course, but the banking industry takes the biggest blame. By far.

   • Chris, criza recenta nu a fost creata de lacomia bancarilor.
    Criza a fost creata de guvern care sa amestecat in sitemul bancar.Aici este un link la un articol aparut astazi in Investors Bussiness Daily.
    Sistemul bazat pe „free market ” fucntioneaza, deoarece este biblic. Cind guvernul intervine,totul se duce la vale.
    http://news.investors.com/Article/589858/201110310805/Housing-Crisis-Obama-Clinton-Subprime.htm

   • Da Gabi, este o combinatie de factori care ne-au adus aici. Dar punctul ultim este banca care a dat imprumutul pe ochi frumosi (minciuni). Iti dau un exemplu, cand mi-am facut loan-ul meu in 2007 (cand a inceput prabusirea), agentul mi-a zis zambind ca eu sunt primul client la care nu trebuie sa minteasca pe documente! Si fiecare isi incasa un profit cu fiecare loan dat, deci exista „incentive” pt a da loan-uri cu gramada… Ca guvernul a ignorat sau chiar a incurajat practica asta, well that’s just another factor… or nail in the economic coffin 😦

   • Matt.You said:Try getting a college degree in US without a loan.Well,the problem with loans is,as you pointed down below,is that they inflate.The tuition cost in the US are a direct result of loans.The price for tuition is artificial.It normaly should be at least 3 times lower.When Ron PAul went to college,his tutiion cost was much lower.There is another problem here.There are not enough jobs in the US that require a college degree or bachelor degree(hop i spelled that right).Most require low level studies.However nobody wants them.Cause they all want to be boyars.There is no shame in living with your parents.

   • Chris,

    It is my understanding that the government forced or perhaps better stated placed very high pressure on banks to give a certain % of subprime loans (as indicated in Gabi’s post). This was supposedly to resolve economic inequalities, and let everyone be able to buy a home….The sad truth is some people should not be able to do so. I agree with Gabi that the first issue is the gov’t interfering in the market. The banks were wrong for going along with it, but I don’t believe were given a lot of choice. The bigger issue that sunk the U.S. economy, however, is the lost sense of personal responsibility. A person who lied on their forms to get a big house has no business blaming the bank for giving them the loan.

   • Adrian I agree the loan model drives up costs, but would add an additional point. Aside from loans the government also offers significant financial aid to students from lower income families. When the government injects money into the supply and doesn’t control the cost they create a mess (which is what is happening in education). By the way, I’m in NO way suggesting they should start controlling the other side as well.

    By the way, didn’t Ron Paul go to college about 40 years ago? Gas was 20cents/gallon then too.  Your point is still valid, though, my university is probably 60-70% more expensive than it was when I went. Recognizing all of this doesn’t change the fact that if I want an education I have to work it out in this environment. Will the bottom fall out of education? I think it will, but should a high school graduate go work at McDonald’s for 20 years waiting for the prices to come down?

    Also I agree that while most jobs don’t require 4 years of training, it seems an awful lot of employers are looking for degrees anyway. It’s probably not too bright to go $80k in debt to get a degree in classical literature, but if you want to become, say, a software engineer (lots of demand) it might not be as bad of an investment.

    No shame in living with your parents? Are you married? 

    Along these lines, it’s amazing to me so many people are out protesting against companies making a profit, but they aren’t marching on Universities which raise tuition rates 20+% per year (for no accountable reason). Oh, yeah, it’s because their professors selling them useless degrees told them the companies are the bad guys.

    Good discussion though!

  • Pai biblia ne spune ca banii sunt sursa tutor relelor.Totodata proverbele sunt antidatorie si antiimprumut.Deutoronumul in mod intentionat a dat cel de-al 7lea an de iertare a datoriilor.Era un fel de impiedicare al imprumutului pe termen lung.Cati saraci ai vazut tu sa-si insele nevestele?Cate fete sunt interesate de baieti saraci?Problemele sunt preponderent la cei bogati sau la cei care se cred bogati.Problema cu bancile e ca ele,prin practicarea dobanzilor mici si termenelor lungi de rambursare,au creat o iluzie de bogatie iar omul s-a apucat sa faca pacate peste pacate.
   Ca sa curvesti,sa preacurvesti,sa fi peste masura de mandru si arogant,trebuie sa detii cea mai tare casa si cea mai tare masina altfel curvele fug de tine.Adica sa ai cu ce sa te dai mare.Bancile le-au finantat pacatele,daca vrei.In mod normal nu ar trebui sa avem atatia pacatosi si atatea probleme. Asa ca,bancile au un rol in distrugerea societatii de azi.

   • afirmatia „Pai biblia ne spune ca banii sunt sursa tutor relelor”-este total falsa si astfel se nasc ereziile.Biblia nu spune asa ceva
    Biblia mea spune „iubirea de bani este radacina tuturor relelor’.sper ca intelegi sensul si nu mai distorsionati adevarul’

   • Pentru mine banii si iubire de banii sunt cam acelasi lucru.Recunosc ca m-am exprimat gresit.Insa imprumuturile bancare au fost folosite pentru satisfacerea placerilor si hai sa recunoastem multe imprumuturi au fost facute din lacomie.

    • Dragă Adrian,
     ce să-i faci, trebuie să învățăm un pic câte un pic să strecurăm o doză (cât de mică) de moderație în exprimarea punctelor noastre de vedere. Argumentele vor fi dumicate la nivel de slovă și nu de spirit. Chestiunea cu împrumuturile este un subiect valid și demn de considerat. Sunt de acord 99% cu tine, mai puțin generalizările.

   • Banii sunt o moneda de schimb,facuta,inventata pt.a usura munca noastra.Pana si Dumnezeu le-a cerut iudeilor care veneam mai departe la Ierusalim sa aduca zeciuielile,sa le transforme in bani,pt a le usura drumul.Adrian.ai vrea sa mergi cu o caruta cu saci de grau pt ai schimba pe o pereche de pantofi?Intelegi sensul -bani?
    Pe cand iubirea de bani este inchinare la idoli,e despartire de Dumnezeu

 10. Biblia spune destul de clar :Nu poti sluji lui Dumnezeu si lui Mamona si Prietenia lumii este vrajmasie cu Dumnezeu.Dumnezeu ne vrea cu gelozie pentru EL, sa ardem pentru El, sa tanjim de dorul Lui nu sa fim lumesti.
  Nicolae Moldoveanu intr-o poezie spunea :
  Doamne vreau si cer sa fiu
  Pentru Tine foc mai viu
  Ca sa ard neincetat
  Dupa cum ma vrei curat.

  Sa nu am nimic firesc
  Nici cand stau, nici cand pasesc
  Nici cand spun si nici cand tac
  Ci sa-Ti fiu intreg pe plac

  Cand ma pregatesc sa cant
  Fa-ma Doamnte-n toate sfant
  Ca prin traiul meu frumos
  Tu sa ai deplin folos

  Tie ruga cand Ti-o indrept
  Da-mi smerenie in piept
  Ca in Duh si-n adevar
  Sa inalt jertfele spre cer.

  Cand rostesc Cuvantul Tau
  Izbaveste-ma de rau
  Sa nu-l spun nimanui
  intr-un fel in care nu-i.

  Doamne vreau si cer sa-mi dai
  Pentru Tine stari de rai
  Ca prin traiul meu frumos
  Tu sa ai deplin folos.

 11. Adrian nu banii iubirea de bani

  • Pai si imprumuturile bancare nu intra la categoria iubirea de bani?
   Vedem in noul testament ca Isus Hristos nu a folosit niciodata violenta exceptie fiind o singura situatie:Vanzatorii din templu care manipulau piata.Azi un aur de la templu valora 10 dinari romani,maine valora 20 dinari romani.Astia erau un fel de bancheri ai vremurilor.Asa ca,pazea la banci.

   • Adrian, banuiesc ca locuiesti in Romania.
    Pai aici cum sa cumparam o casa daca nu prin banca?
    Noi nu avem asa cash la dispozitie cum dispun altii in Romania de ei care au lucrat la negru prin Europa ( sau cei ajutati foarte mult de cei de aici…) si merg inapoi in Romania cu bani grei si isi iau masini si case chiar pe cash!

   • DAca va imprumutati la 10% din salariu si pe o perioada de maxim 7 ani,atunci nu e o problema.Desigur depinde si ce casa doriti.Stiu persoane care s-au imprumutat la banca insa casa lor era modesta,s-au incadrat,au luat imprumut pe termen scurt si au reusit sa-l returneze.Stiu insa cazuri care si-au luat bani pentru BMwuri si pentru conac in ideea de a arata cine sunt ei.Ideea e ca nu toata lumea trebuie sa aiba BMWuri.Nu toata lumea trebuie sa traiasca in conac.Si asta trebuie sa intelegem.Nu putem fi toti boieri si trebuie sa ne smerim.De aceea imi pare ciudat faptul ca atunci cand vine vorba de showbizz care e un pericol mic(dar e un pericol totusi) la adresa crestinilor imediat ne revoltam,dar cand vine vorba de a trai pe datorie(care e sanctionata in Proverbesi Deuteronom) ne facem ca nu-i big deal.Asta deja nu mai conteaza.Ori asta e o problema mult mai grava decat un banal spectacol la o banala television station.

   • Adrian, really? Your salary is big enough that 10% could buy a house?! Sorry, some of us have to live in reality.
    Certainly borrowing lots of money in an attempt to impress others is wrong and foolish. If you are suggesting borrowing money is morally wrong that’s one argument, but you seem to suggest that borrowing money is acceptable under terms that you have defined that happen to fit your situation or some people that you know.

    I was stricly talking about houses, not fancy cars that I would never spend the money on, borrow or otherwise.

  • Pete (si altii) va promit ca am sa urasc cu tarie banii, dar, trimiteti-mi mie banii vostrii , asta asa ca sa nu va tenteze sa va indragostiti de ei. Asa cred ca va pot ajuta sa nu pacatuitit.

 12. Adrian si compania care te plateste pe tine tot de la banca ia banii

  • Da pete,dar nu-i ia sub forma de imprumut.Daca vrei sa faci plati prin banca iar banca sa-ti ia un comision atunci e ok.Insa cand vine vorba de imprumuturi si alte investitii atunci e periculos.Glass steagal is gone.Banking regulation too.Nowbody is safe now.Banks can lend to anyone.Apropo.Sper ca copiii vostrii nu si-au luat vre-un student loan.Nu de alta dar aia e urmatoarea bubble.

   • ei dragule las pe altii grija asta.Sti tu mai bine ca sunt altele mult mai grave decat atat desi ca ai dreptate.Singurul lucru unde m-am imprumutat a fost casa.Ca sa te imprumuti pt masina aia da problema.O sa imi spui acum ca nu-i bine nici pt casa.Eh dar romanashi cum si-au construit case?Hai sa te vad ce raspunzi.

   • Pai parintii mei si-au construit casa timp de 3 ani de zile.Au facut-o fara credit(atunci dobanda era de 30% asa ca nimeni nu indraznea sa se riste)si acum sunt fericiti.Au strans 6 ani pe vremea comunistilor apoi inca 7 ani iar apoi au cumparat un teren cu banii jos(nefiind credit boom preturile erau mici)si au construit casa.Si asta fara sa vanda apartamentul in care locuiam atunci.Insa pentru asta saracul Adrian nu a vazut nici o vacanta multi ani de zile.Iar cand ceream bani de ciocolata sau altceva ni se spunea mie si fratelui ca nu primim findca construim casa.Era rusinos ca sa sti ca ai parinti care lucreaza in Romgaz,au salarii mari si nu vor sa-ti cumpere nimic.Si chiar dupa 4 ani de zile dupa ce casa a fost terminata,am fost pus tot la regim.Nu am primit bani pentru multe lucruri ,ca alti copii care primeau de toate.Primul meu celular l-am avut la varsta de 18 ani,al doilea abia dupa 5 ani iar al treilea dupa 4 ani dupa aceea, nu la 7 ani cum au pustii din zilele noastre.
    Am fost suparat pe parintii mei fiindca mi-au rapit copilaria,nu m-au dus in excursii etc?Da.Recunosc.Insa cand am mers la facultate,in timp ce altii erau prin chirii sau camin,subsemnatul statea fain frumos in apartamentul lui cumparat de parinti(nu am fost pus la regim inca 4 ani pentru nimica).
    Asa ca sunt unii romanashi care pot sa construiasca si fara datorie.Conditionat binenteles ca copiii lor sa traiasca in austeritate o perioada.Daca ma uit inapoi,zic ca a meritat austeritatea.Eu si fratele meu nu trebuie sa ne strofocam sa luam credite ci pornim in viata cu un avantaj deoarece am fost(chiar daca fortati de imprejurari) cumpatati .

   • Adrian, trebuie sa intelegi ca aici de cele mai multe ori nu putem sa mergem la facultati fara student loan si inca cu bursa de $8000 pe an. Si nu oricine ia bursa asa mare ( daca esti top student ). Pai nu am avut parinti bogati sa ne plateasca the college, situatia e diferita aici Adrian. Sigur, ar fi fost superb sa nu avem studen loan, absolut, DAR facultatile aici sunt enorm de scumpe!

   • MServinGadforever, tu stii ca pe vremea lui C Nicolae scolile din Romania erau gratuite?(si obligatoriu primele 10 clase!) Tu stii ca 25% din populatia Romaniei in 1989 aveau studii superioare? Tu stii ca se primeau casele gratuit pentru cei incadrati in munca sau chiar si pentru alte categorii? Tu stii ca healtcare-ul era GRATIS pentru toti?
    In aceste conditii, de ce blamati „vechiul sistem” din Romania? (daca voi primi un raspuns documentat si pertinent, promit o recompensa serioasa) Nu se vor considera ironiile.

   • „Msgod forever.M-am interesat in problema student loanurlor.Dupa cum a zis Gabi mai sus,free market e biblic.Interventia guvernamentala si a federal reserve(cam asta e marele hot aici)este insa daunatoare.In primul rand aceste student loanuri sunt injectie de masa monetara pe piata educatiei.Ori sti bine echilibru intre produse si servicii si preturi.Cand sunt putine produse si servicii si multa masa monetara atunci preturile cresc.Daca nu ar fi existat aceste imprumuturi atunci universitatile ar fi fost fortate sa coboare tuition costs.VOi platiti 8000 dolari tocmai din cauza acestor imprumuturi.Problema in cayul studdentilor vostrii ca si ai nostrii e ca nu exista suficiente joburi pentru colegge graduates in SUA si ca imprumuturile se dau si unora care merg la universitate doar ca sa se distreze.AM urmarit acest trend de cateva luni bune ori cand creditele neperformante se inmultesc(si in cayul asta s+au inmultit)sa va asteptati la un bubble burst.

   • adrian, nu cred ca faci bine incercand sa-ti impui parerea peste tot si toate daca nici macar nu stii despre ce este vorba cu fiecare persoana.Trebuie sa intelegi ca aici sunt clase diferite( ca si in Romania defapt) unii superbogati altii bogati, medii saraci, homelesshi etc. Depinde din ce categorie te tragi.Un sarac nu cred ca isi permite luxul sa se imprumute pt o casa mai mult decat produce. Sa dau un exemplu.Venitul meu oscileaza pe undeva 4000- 10000 lunar (sau chiar 1000 in timpul sarbatorilor) Sotia care lucreaza mai putin are un salar cam de 3000-4000( 3 zile pe saptamana) Casa care am cumparat o (3% dobanda) are o rata lunara de 900 .(avand in vedere ca am „dat” un downpayment ) Acum personal eu cred ca stau binisor cu plata lunara.Sa rentezi o casa de genul acesta cred ca era pe undeva la $1500.Deci obtiunea aceasta a cazut din start.Sa dau banii toti jos … nu aveam decat vreo 30% din valoarea ei.Deci optiunea de dorit a fost sa ma imprumut la banca. Daca parintii tai au reusit sa faca o casa in felul acela fi bucuros.Unii au familii mai numeroase si parintii nu isi permit asa lux.Deci dupa cum vezi, lucrurile difera de la o situatie la alta.Da, de dorit ar fi sa nu te imprumuti dar daca ai cu adevarat nevoie e bine sa te imprumuti.(Dar numai pt ceva care cu adevarat se merita)Deocamdata personal nu stiu daca se poate aplica la fel si in Romania avand in vedere ratele de acolo si salariu raportat la valoarea unei case.
    Dar oricum nu acesta era subiectul nostru si ar fi bine sa ne oprim aici si sa discutam mai la subiect.

 13. Adrian , si piinea pe care o cumperi, tot cu bani ti-o da. 🙂
  este pazita. 🙂
  n-o poti lua pur si simplu.

 14. Avraam era bogat.Prosperitatea lui Isac i-a tulburat pe cei netaiati imprejur.Iosif a fost primul ministru intr-o tara straina,Debora in postura de judecator.Moise un excelent conducator.Husai consilier.Ghedeon,Iefta,sutasul Cornelie in armata.Solomon a fost si un cercetator,om de stiinta.Neemia ,paharnicul imparatului.Iosua si Caleb au fost si spioni.Luca ,doctor.David canta pe langa altele,chiar a instituit slujba de cantaret la templu.Si multe alte slujbe ,pe care noi azi le condamnam.
  Isus,Rascumparatorul meu, statea la masa cu pacatosii si manca si bea impreuna cu ei,mai mergea si la nunti.Ciudat ,sau nu?Ba,mai mult in rugaciunea facuta Tatalui pt noi in Ioan 17,se roaga sa nu ne ia din lume.
  Dragilor lumina trebuie sa straluceasca in intuneric!Unde ar trebui sa fim cap si nu coada?Ne rugam ,si ne mahnim pt ca nu se schimba lucrurile.Ar trebui sa fim in toate structurile,pt a implanta Imparatia lui Dumnezeu cu princiipiile ei,fara a ne compromitem vreodata,pacatuind.

  • V-ați cam poticnit pe când ieșeați din Vechiul Testament… 🙂
   Cu Luca doctorul nu avem probleme.

   • Frate Cristian Ionescu,
    Am aflat de tema subiectului propus spre dezbatere publica in spatiul virtual consacrat blogului dumneavoastra. Dar constat ca fiecare marturiseste ce-l doare si unde-l doare mai tare si in mod subiectiv. Este si asta intr-adevar, o participare corecta la dezbatere, numai ca s-a gresit tema in speta !

    Problema abordata de dumneavoastra viza elementele vitale de manifestare nu numai ale oamenilor cu diferite profesii (aici, cantareti instrumentisti, guristi…) care au intors spatele lumii si au ales in sfarsit Calea Domnului.
    Problema se punea cum va arata noua lor viata, noua lor tarnsformare, comportare.
    Este intr-adevar calea lor Calea Crucii ?
    Intrucat Domnul Isus stabilise deja conditiile spunad :”Cine nu este cu Mine este împotriva Mea şi cine nu adună cu Mine risipeşte».“ (Matei 12, 14-16, 22-30). Sau „oricine pune mana pe plug si se uita inapoi, nu este vrednic de Mine !”
    Aici ar trebui sa ne aratam noi interesul, circumspectia, rezerva, chiar, inainte de a ne deschide cu atata credulitate, naivitate (exploatata pe deplin de oportunisti) atat de larg bratele intru primirea binecuvantata a oilor pierdute care se dovedesc a fi…imbracati in piele de oaie ! Cu multa dragoste si buna credinta le spunem un „Bun venit” de intampinare si apoi ne zgaraiem pe ochi si pe creier…prin comitete cu prelungi dezbateri pe marginea cazului X…, cu dezvinovatiri si disocieri, dreptul la replica si interviuri pe la ziarele de scandal!
    Dar care ziare sau televiziuni nu sunt de scandal atunci cand este vorba de pocaiti ?
    Aduceti-va aminte numai cat s-a scris pe „subiectul Bodo…” sau cat se scrie chiar acum si aici pe „subiectul” Simina
    Palincas !
    Si este numai inceputul discutiilor contradictorii.

    Eu nu contest faptul ca exista si intoarceri reale la Domnul, dar asta nu inseamna sa „ne culcam pe-o ureche”…

    „Dupa roadele lor ii veti cunoaste”, nu-i asa ?

   • da este adevarat,nu am mai gasit o cronica asa de larga a joburilor in NT.ci o expunere a principiilor dumnezeiesti mult mai bogata.Insa ma alatur lui Pavel si-i consider eroi ai credintei,facand parte din norul de martori(Evrei 12:1)

   • Oare Pavel nu trebuia să-și uite meseria? Cine știe la ce se foloseau corturile făcute de el? Erau cumpărate de tot felul de oameni… Doamne, iartă-ne!

    Ceea ce nu-mi place în unele păreri de aici este atitudinea celor care pretind că au răspunsul final și categoric în dreptul altor persoane pe care majoritatea dintre noi nu le cunoaștem. Oare nu ni s-a întâmplat personal niciodată să fim judecați de alții pe nedrept? Nici nu înțeleg ce rost au discuțiile astea când tot ceea ce facem este să dăm cu piatra. Oare am uitat de versetul cu paiul și cu BÂRNA?

    Cea mai mare durere pe care o am este că am crescut în biserici ale căror ocupație importantă era pe cine să pună pe ultima bancă și pentru cât timp, în loc să investească timp pentru a reabilita persoana respectivă. Domnul Isus asta a făcut. Să-mi spuneți dacă nu am dreptate.

   • @fr Aciduzzu, in vremea vremilor din tineretele mele, am fost ceva vreme baterist la o foarte faina formatie de muzica usoara. Desconspir si faptul ca se cistiga bani frumosi cintind la balurile de cite o noapte intreaga pe la sate si mai putin pe la orase. Spun aceste lucruri pentru ca sa intelegi ca eu inteleg bine „gustul” fructului oprit. Basca ,dupa aceasta perioada ingaduie Dumnezeu o situatie si mai plina de „plinatatea eului meu”. Si vreau sa-ti spun ca te poti imbata si cu apa rece, nu este nevoie de alcool. Eu am fost pe acolo. (alcool foloseam doar dupa orele aproximativ 15-16, cantitatile sunt rusinos de a fi amintite, numai BUNUL DUMNEZEU m-am pazit, cred)
    Din aceste puncre de vedere vad si inteleg postarea fratelui pastor Ionescu. Eu o apreciez ca o ALARMA speciaala de felul cum trebuie privita si primita credinta.
    Faptul ca un hartist vrea sa vinda bilete la tombola de la Conventia penticostala, nu inseamna ca face o slujba duhovniceasca si-l putem considera crestin.
    Cu alde Bodo trebuie nitica rabdare, vin ele si testele, si daca vor fi spre biruinta, ne vom bucura, daca ne vor umple de alte simtaminte, ne vom ruga in continuare, tu stii ca la ardeleni mai este o vorba:pofta vine mincind. Si acest individ ca si oricine de pe pamintul acesta, in fiecare secunda are o sansa.Dovada sunt eu.
    Sa fiu iertat, dar mai degraba vad acest articol ca o durere sufleteasca a pastorului trezit de realitati, decit un subiect de blog.
    Dar fratele meu Acidutzzu, daca credinta este numai ce vedem pe forumuri, ori chiar si prin alte locuri mai importante, mai degraba cred ca traim perioada lepadarii de credinta si …sigur ca da, urmeaza venirea Domnului Isus. Fii binecuvintat.

   • @Mihail,

    Dragul meu frate,
    Multumesc pentru completarea…COMPLETA facuta de un om rascumparat de Hristos si care poate marturisi „ad-literma” ce inseamna sa fii…baterist… si apoi…., dar in final cetatean cu sfintii ! Tot dupa roade il cunosti ! Tot as acum a stabilit Domnul isus ! Dupa altoire stapanul asteapta roade, potrivit soiului de altoi ! Sa fii binecuvantat frate Mihail ca ma mai „intremasi” putin !
    (Si eu care credeam ca am ramas singur…)

   • @Mihail,
    CORECTARE:
    „ad-literam…”

 15. Adrian,
  nu te supara , dar nu oricine are parintii la Romgas;
  asa ca nu poti face discutii pe aceste eme;
  majoritatea , nici in Romnaia, nu se pot baga la facut cas.
  Din ce?
  Cind salariile „normale” nu-ti ajung nici un frigider sa cumperi, cind ti e strica.
  Daca ai avut”norocul” ca parintii tai cu salarii mari, munca si chibzuinta sa-ti ofere o casa, multumeste-I Domnului;
  dar nu mai da sfaturi, ca nu folosesc. :))
  In sensul ca „se paote face si o casa” cu un imprumut pe 7 ani….
  majoritatea nu-si permit sa ia imprumuturi.
  Tu vorbresti de o mica parte, care vor”conac”(bine ca nu coniac)si BMW;
  poate sunt multi sarcai care nu-si doresc astea toaate, nu iau cu imprumut, in schimb au alte pacate ascunse. Nu crezi?

  • @Vechile carari.Revin putin ca sa-ti arat de ce sustin ca aceste creditele sunt periculoase.Va fi un post lung.Sper sa ai rabdare sa-l citesti.
   1.Trebuie sa intelegi relatia intre cerere si pret.
   2.Trebuie sa intelegi relatia intre credit si cererea de locuinte.
   3.Trebuie sa intelegi ce se intampla in interiorul unei banci
   4.Trebuie sa intelegi atitudinea gen lume.
   Acuma sa trecem la explicatii.
   1.Daca exista o cerere mare pentru un produs pretul lui va creste pe masura.Cu alte cuvinte Adrian se duce si cumpara o casa de lemn pentru 10000 euro.Cum Adrian a fost primul care a cumparat-o el a luat-o ieftin.Dupa Adrian vine vechile carari si vrea si ea o casa.Din pacate pentru vechile carari a crescut cererea iar cel care vinde casele cere acum 12000 euro.Daca Vechile carari e desteapta si spune nu ,atunci ala cu casa e fortat sa scada pretul.Daca nu,atunci tocmai a crescut pretul pentru urmatoarea persoana .Vine apoi Gabi Bogdan.Pentru Gabi,pretul nu mai e 12000 euro ci creste deja la 14000euro.Dupa Gabi,vine matt si urca si el pretul.Dupa mai multe astfel de persoane,vin bugetarii de care vorbesti tu si cumpara casa cu 30000 euro. Am inteles pana aici?Bun.Trecem la punctul 2.
   2.Creditul nu e altceva deat o infuzie de masa monetara in mana consumatorilor.Desigur,dezvoltatorii imobiliari vad lucrul asta si cu cat creditul e mai usor cu atat cer mai mult pentru casa.Si astfel avem case supraevaluate.Vedem deci cum din cauza unora care isi iau credit ,restul sufera chiar daca nu ar trebui in mod normal sa sufere.De aceea avem preturile care le avem.De aceea,universitatile in SUA csta asa de mult.Din cauza acestor credite.
   3.Trebuie sa intelegi cum sunt remunerati salariatii unei banci.Banca le pune de foarte multe ori targeturi imposibile.Acestia trebuie ca in fiecare zi sa incheie contracte de imprumut in valoare de 75000 euro.Daca le incheie isi iau bonusurile.Daca nu le incheie nu numai ca nu-si iau bonusuri dar sunt si amenintati cu concedierea.Din aceasta cauza ei dau mii de telefoane si te sacaie in fiecare saptamana.In cazul meu,nu exista saptamana sa nu fiu sacait.Pentru ei e inadmisibil ca un tanar sa refuze creditul,chiar daca le-am spus ca nu am nevoie.Imediat acesti functionari au schimbat tactica,au trecut la afirmatii gen iti trebuie o masina si o casa ca lumea pentru a impresiona fetele(stimularea mandriei,arogantei lacomiei) si au incercat sa tickle my fancy.Amu iti dai seama ca obisnuit cu austeritatea,nu am de gand sa ma schimb prea curand.Sa sti ca nu sunt suparat pe ei.Am terminat stinte economice specializarea finante banci(de aia-i urasc asa de mult) si stiu cum sunt invatati sa actioneze.Nu e vina lor,e vina sefilor care-i preseaza si care le dau sporuri in functie de numar de contracte incheiate.
   4.Atitudinea gen lume. Aici trebuie sa imprumut putin din limbajul Cristeaesc evanghelic.BAH asta.Pai tu nu vezi ca nu esti in rand cu lumea?Ia uitate si la asta.HAHAHA.Sarantocul lu papura voda.Ce esti?esti docor?Esti profesor?HAHAHA.Ce fraier.Ceesti?Esti gunoier?Observam deci ca se pun presiuni asupra individului pentru a-l forta sa-si shimbe clasa.Observam ca oamenii sunt judecati din cauza slujbelor lor.In felul asta,pentru a-si depasii conditia,acestia se imprumuta,fara sa-si deaseama ca imprumutul lor genereaza crestei de preturi(dupa cum am aratat mai sus).
   Solutile sunt urmatoarele.
   1.Nu judecati bugetarii sau altii care traiesc din venituri mici si nu va bateti joc de ei.In felul asta ei nu vor fi tentati sa se imprumute ca sa-si depaseasca conditia.
   2.Austerizati-va copiii.Un copil mai mic de 18 ani nu ar trebui sa aiba celular.In felul asta-i fortati si pe producatori sa reduca preturile
   3.Invatati oamenii ca un credit nu face rau doar persoanei care se imprumuta ci tuturor.Chiar daca nu-ti iei credit,din cauza unuia care s-a imprumutat preturile au crescut asa ca automat te-a afectat si pe tine
   4.chiar daca sunt impotriva interventionismului un pic de control al preturilor nu ar strica.Glass steagal repus in drepturi iar imbecilitatile din timpul lui Clinton(ca cica refuzul bancilor de a da credit la unii era pe motive rasiste) trebuie revocate.
   5.Boicotati si voi anumite produse.Folositi piata in favoarea voastra.Doar sunteti consumatori regi.

 16. AdrianS,
  am prieteni care au imprumutat franci elvetieni, ca sa-si faca o casa din lemn, care valora 60.000E;
  dela 2100 rata,a ajuns la 3100lei/luna ;asa ca timp de 30de ani sa dai 36000/an; imi pare o plata mult prea mare fata de cit face casa;
  cam 10miliarde vechi, ce zici?
  ea e medic si lucreaza in nu stiu cite parti, sa faca fata;
  stau f putin impreuna si nu se mai bucura de casa;
  ca el profesor; avind timp mai mult, faca mincare, gospodarie, are grija de baiat-scoala…asta e viata?
  O simpla casa de lemn.
  lucreaza amindoi pt rata, le mai da si parintii 1000lei/luna;dar sunt sufocati pur si simplu.
  Apoi parintii nu vor trai vesnic pe pamint;’se astepata ca oricind banca sa le ia casa; numai ca, acesta casa fiind de lemn, nu au putut gira cu ea, au girat cu a parintilor.
  Acum recunossc ei ca nu L-au ijntrebat pe Domnul.
  Este absolut imposibil sa mai faci cinstit in Romania casa din salarii.
  Mincarea este exagerat de scumpa; mai acumpa ca si in alte tari europene;
  iar veniturile cam 1/5 poate ca in UE, in cazuri fericite.
  La fabricile cu patroni din occident, salariul ete 200E, mai au in finante-banci salarii mari, in rest, bugetarii sa nu-ti mai spun.
  Fii asa dar fericit in casa pe care o ai deja. 🙂
  nu e putin lucru; avind-o si nefiind obligat sa-ti faci rost de una, canalizeaza-ti energia spre combaterea altor pacate mai subtile. 🙂

  • @Vechile carari.Aici nu-i vorba de Romgaz.Sunt companii in Bucuresti care platesc mai bine decat Romgaz.Sa sti ca sunt multe persoane in Romgaz care se imprumuta.Se imprumuta deoarece doar in felul asta pot sa-si faca si casa si totodata sa-si rasfete copiii,lucru care in cazul meu nu s-a intampalt,dupa cum ti-am spus mai sus.
   Problema aici e incalcarea celei de-a zecea porunca si anume:Sa nu ravnesti nimic din ceea ce este a aproapelui tau.Daca esti sarac,atunci stai cu parintii.Avem multi frati in adunarea noastra care locuiesc cu parintii.Insa in momentul in care invidia pune mana pe tine si vrei sa fi ca ala care are conac,atunci incep pacatele.
   Acele pacate subtile de care vorbesti tu(mandria,aroganta,invidia) isi au izvorul datorita easy credit.

   • Adrian S,
    e simplu sa vorbesti fiind deja la adapostul unei case;
    as vrea sa te vad, ce ai face neavind un acoperis, nici tata si nici mama,sau parinti saraci. 😦
    sau o familie cu zece copii;
    atunci as dori sa-ti cunosc judecatile;
    de acolo de unde esti, este foarte simplu sa tragi concluzii. 😦
    citi tineri au azi casa, citi stau in chirie?(100E-300E/luna)
    citi au parinti care au loc in apartamnetul lor de bloc?
    Cite alte sute de pacate ne pindesc in afara de pacatul invidiei si lacomiei?
    Citi zici tu ca isi fac casa, ca sa aiba unde sta linistiti cu familionul, din invidie?
    Eu nu prea cunosc din acestia, sincer iti spun.
    Romgazul ramine o exceptie,ca si Electrica; nu toata lumea sta in Buucresti, unde dunt firme mai seriose;
    dar ,citi fac acolo serviciu?

   • da,e imposibil!In provincie sunt oameni care au 8milioane salar,sunt si cu 6.Acum socotiti va rog,16 mil salar,6smilioane chirie ,2milioane gradinita pt un singur copil,1,5mil pt bise,mai raman6milioane pt intretinere,gaz,lumina,telefon,transport,mancare,medicamente,concedii…eu nu inteleg.Cum au reusit pocaitii sa ajunga sa imprumute bani din banci,nici pe asta n-o inteleg.Sa fi falsificat acte,sa fi mintit???Ce ziceti de ace ste ,,mici’compromisuri”??? dorina ghiurca

   • @Vechile carari.Ti-am explicat care-i situatia cu imprumuturile mai sus.O sa vezi e ce lacomia si invidia sunt sursa prostiilor.Nu mai merg mai departe cu explicatiile aici.Pentru mai mutle lamuriri cititi aceasta explicatie:

    http://mediesanul1234.wordpress.com/2011/11/01/despre-credite-si-prostia-lor/

 17. Adrian ai uitat sa mentionezi citi sinteti in familie

 18. in legatura cu articolul, compromisul l a facut Biserica nu Simina nu Bodo… dar un slujitor bisericesc nu are cum sa vada aceasta stare de fapt

  • Ba are cum să-l vadă!
   Recitiți finalul postării…

  • Frate Isac, un amanunt: biserica Domnului Isus este sfinta.PUNCT. Daca prin unele adunari se mai strecoara si lucrurile lumesti, vinovatiile cred ca se pot identifica in dreptul unor persoane. Nici in gluma nu putem afirma ca BISERICA face compromisuri.Este trupul Domnului Isus in care si noi suntem chemati fiecare ca madulare, deci impreuna, pietre vii si alte lucruri frumoase, sfinte, sfintite de insasi prezenta Domnului Isus. Nu crezi?
   Tocmai in aceste directii ce trebuiesc clarificate, scrie fr pastor Ionescu aceste frumoase indemnuri la meditatii, ba chiar si la cearta uneori, dar frateasca, in dragoste.Fii binecuvintat

 19. A nu se confunda creditele la nivel de viata in Romania, cu cele din North America. Aici totul este pe credit, si intr-adevar a-ti plati creditul la o casa este mai avantajos decat a plati chirie. De condamnat creditele luate pentru vacante, nunti, masini scumpe, barci, atv-uri, skyjeturi, snowmobile… Acestia isi merita osanda, si din nefericire se dau si pocaiti!

 20. Mihail
  Te citez dintr-o postare de mai sus:”…stii ca pe vremea lui C Nicolae scolile din Romania erau gratuite?(si obligatoriu primele 10 clase!) Tu stii ca 25% din populatia Romaniei in 1989 aveau studii superioare? Tu stii ca se primeau casele gratuit pentru cei incadrati in munca sau chiar si pentru alte categorii? Tu stii ca healtcare-ul era GRATIS pentru toti?”
  In aceste conditii, de ce blamati “vechiul sistem” din Romania?” De pe ce planeta veniti? Nu din Romania? Ma intreb de ce ati mai plecat de acolo daca era asa de bine? Sistemul era asa de bine calculat ca sa nu te lase sa mori de foame, dar nici de trait nu era…

  • Daniel, am o rugaminte.Daca cifrele sau cele mentionate de mine nu sunt adevarate, te rog demonstreaza cu argumente.
   Vin din Romania unde, datorita faptului ca daca aveai carte aveai parte (ce conteaza cit) eu m-am trudit la tinerete si am facut scoli cit tot neamul tau si sa stii ca mi-a fost de folos. De exemplu un otelar prin anii 1985 avea peste 5ooo lei, cind dollarul era 11 lei la schimb. Ei afla ca cu acesti bani se traia foarte bine, chiar erau de intrecut.
   Am avut in comuna muncitori siderurgisti care, dupa orele 15,oo nu serveau balconul sau crisma, aveau terenuri si le munceau (30 arii de gradina) in dec 1989 s-a aflat ca aveu 5-6 sute de mii la CEC. O casa la oras nu depasea 50-60 mii lei.
   Te-as ruga frumos sa intrebi pe fr pastor Lascau cit a platit la scoala cind s-a pregatit inginer, darsumedenia de doctori pe care ii avem prin biserici, dar cei de la Microsoft, dar cei de la Boeing, dar…nu cred ca este cazul.De data aceasta chiar cred ca ai inteles la ce ma refer.NU POLITICA.Nu fac apologia sistemului socialist, comparam sec niste numere.OK ?(am vreo 10 ani si pe aici, cred ca pot compara destul de realist fenomenul scolar, fara sa-ti spun ce se invata in liceul american)
   Prietene, vreau sa-ti spun ceva: au fost si oameni gospodari(si sunt si acuma) si au fost din cei invatati sa li se toarne in troaca sau blid si asteapta si acuma sa le dea guvernul.Problemele nu sunt de unde venim, ci daca suntem vrednici sau nu.Dumnezeu sa stii ca si in Romania acelor vremuri a binecuvintat miinile harnice, nu numai in america. Eu nu vorbesc de politica, vorbesc de modul in care fiecare stie sau nu sa-si administreze viata.Ce, tu nu ai auzit de neispraviti romani care isi pierd case in america? Sigur, nu putem compara sistemele financiare ale primei tari din lume(s-ar parea ca a fost) cu nime’ndrum, Romania.
   N-as vrea sa spun o vorba cu pacat, dar ar fi bine sa vorbesti cu fr Aciduzzu, poate trebuie sa ai si tu pe cineva sa te astepte „acasa”. Eu mi-am lasat loc de buna-ziua, asa ca , nu politica este discutia, vorbim despre niste adevaruri cifrice.Si atit.

  • PS. Fr Daniel, asa ca sa avem si putin umor, sa ne descretim fruntile: eu nu am plecat atunci, eu am plecat de prea multa democratie in 2000. (sigur, cred ca o sa intelegi gluma, am plecat dupa ce m-am pensionat si am venit sa concurez diaspora cu pensia mea,Poate asa o sa contribui si eu la numarul deplin)Ma rog Domnului sa nu iei nimic personal din postarea mea, este doar o „insiruire de vorbe”, dar daca este adevarat?…? .Fii binecuvintat

   • Mihail,
    ai dreptate, si acum unii o duc f.greu; uita-te la bugetarii care fac 800lei/luna:iarna incalzirea poate fi peste 5000lei, minarea pentru o persoana 4000lei, alte consumuri, telefon, curent, impozit…
    Mai au oamenii si copiii la scoala, care trebuie sa consume si fructe, si sa-si cumpere carti.
    Nu sunt nima-ndrum, nu sunt lenesi, dar sistemul e de groaza.
    Pe vremea lui Ceausescu am dus-o mult mai bine.
    Acum gasesti de toate in magazine, dart banii sunt bine paziti in banci. 🙂

 21. da, are cum sa vada. simina este o victima

 22. Mari si Florin,
  nu e bine sa ne ducem la extreme; rolul bisericii este sa te reabiliteze atunci cind cazi; numai ca acum nimeni nu se mai ingrijeste sa te puna un pic pe ultima banca, ca sa te trezeseti(tu sau eu, oricare am fi aceia)
  Este bine sa ne scoatem birna, nu sa tacem si sa nu mai spunem nimic fratelui cu paiul; apoi, dupa ce ne-am scos birna, vedem foarte clar si-l ajutam si pe el, nu?. 🙂
  „A da cu pietre „se invoca foarte des; a da cu pietre , este pilda pentru necredinciosii care erau in pacate, dar desi nu se intorceau la Dumnezeu, ii vedeau numai pe ceilalti.
  Te og citeste dupa concordanta, daca vrei, toate textele cu judecata, pe care TREBUIE sa o facem, sa ne curatam, sa dam afara raul,sa nu ajungem la Marea Judecata, ianinte de a ne fi judecat singuri, ca acolo va fi prea tirziu si in zadar.
  si fii bucuros( eu asa sunt, dupa zece minute, o ora; la inceput ma burzuluiesc poate)cind esti atentionat, gindindu-te ca Domnul o face pentruca te iubeste, prin frati.
  Prin fratii nostri o face, altadata prin pacatosi, alta data chiar printro magarita. 🙂
  Sa ne ajute Domnul sa luam aminte si sa ne mustram la timp si ne-la-timp, ca sa fim gasiti buni la sfirsitul zilelelor. pina atunci suntem in lupta si in alergare; nimeni nu-i desavirsit, aceia au plecat deja ACASA.

Trackbacks/Pingbacks

 1. 15 postări în Top 100 WP (31.10.2011) « Romania Evanghelica - 31 octombrie 2011

  […] înapoi? Degeaba… (mariuscruceru.ro) 8. Simina Palincas la Vocea Romaniei (meisternik) 11. Un Compromis Fatal – CreȘtinul Și Industria Divertismentului (popaspentrusuflet) 18. DEZBATERE: Biserica penticostală o alternativă pentru oameni? […]

 2. 17 postări în Top 100 WP (31.10.2011) « Romania Evanghelica - 31 octombrie 2011

  […] De ce dăm ceasurile înapoi? Degeaba… (mariuscruceru.ro) 9. Un Compromis Fatal – CreȘtinul Și Industria Divertismentului (popaspentrusuflet) 15. DEZBATERE: Biserica penticostală o alternativă pentru oameni? […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: