Astăzi, la serviciul de seara, Biserica Elim va sărbători un botez în apă nou-testamental. Bineînțeles, după ce candidații au participat câteva luni la cursurile de pregătire și au fost examinați pentru a fi siguri (și noi și ei) că sunt conștienți de acest act. Neoprotestanții știu (sau ar trebui să știe) de ce nu botezăm copiii mici. Nu putem mărturisi unii în locul altora și ”cine va crede” presupune un anumit nivel de maturitate (să nu mai spunem că nu este biblic). Totuși, pentru că nu avem neapărat o vârstă (minimă) stabilită pentru botez, când este prea devreme? În secvența video de mai jos avem un asemenea caz pe care eu îl consider foarte, foarte, foarte prematur. Drăgălaș, nimic de zis, dar înotul de la încheiere arată foarte grăitor ce a înțeles de fapt copilul.
Cineva spunea la o alta postare ca atat timp cat cineva se intoarce, nu conteaza cine si cum predica Evanghelia, important este ca cineva s-a intors (deocamdata in apa dar cine stie).
Intrebarea este unde incepe batjocorirea Evangheliei si unde se descalifica slujitorii ei, ca sa nu mai spunem ca, desi suntem mantuiti prin Har, cei ce-l primesc trebuie sa se „califice” astfel incat. acesta sa le fie facut parte.
Triste imagini oricum, dar biserica radea, se simtea bine pana la urma asta este si ideea, sa nu fugarim pe nimeni si sa ne simtim bine.
Ai dreptate Vlad si asta e dulceata care ii tine pe oameni legati de scaune nu de Christos Domnul….plus ca asa cum e amintit mai sus in video se vede clar situatia ……..trista…..
” inotul arata ce a inteles copilul”
dar ce-o fi inteles cel cxare l-a botezat?
precis nu stie inca ce este botezul N.T.
Cam mare e gradina;
ar trebui sa mearga la caticheza pastorul in locul lui. 😦
Adevarul e ca mai niciunul din noi nu am stiut ce inseamna botezul cand am facut.o. Am facut.o prin credinta si cu f putina cunostinta a ceea ce inseamna.
In general, se spune asa despre botez:
1. Legamant cu Domnul
2. Marturisire publica
3. Facem ce a facut si Isus
4. Ca sa mergem in cer, etc
Toate 4 sunt niste neadevaruri….Si totusi, suntem mantuiti…Asa si baietelul 🙂
Sau poate… toate sunt adevăruri!
Adevaruri? Erezii mai degraba, desi nu de alea nimicitoare. Dar, na, sunt romanesti, deci sunt „sfinte” pt cine nu stie adevarul. 🙂
Val, asa si baietelul, oare?
Oare la nivelul acesta am ajuns?
Primind mintuirea prin jertfa Domnului Isus, fiind ferm convinsa ca nu am alta iaertare si scapare de pacat, m-am botezat prin credinta ce mi-a dat-o Domnul.
Atit!
dar sa comentez asupra acestui moment UNIC in viata mea;
comparindu-ma cu baietelul care nu are nicio vina, decit ca unii adopta pentru el un program de sotii, mi se pare un sacrilegiu.
si nu invatatura cea multa a facut pe unii sa cada in nebunie;
ci trairea absolut gresita, in care nu se mai respecta nimic.
Ai dreptate Elisa ca nu se poate compara una cu alta ….si sper ca noi cei mari care ne-am botezat am inteles bine botezul …desi eu nu l-am inteles decat mult mai tarziu ….dar asta a fost HARUL BOGAT AL DOMNULUI CARE NU M-A LASAT …..si ma bucur ca a intervenit la timp …..Fiti binecuvantati cu toti!
Val, noi botezam doar pe cei nascuti din nou. Poate un baietel de 9-10 ani sa fie nascut din nou? Nu sunt sigur la punctul asta… este clar ca e nevoie de un „cuget curat inaintea lui Dumnezeu,” care implica un anumit nivel de maturitate.
Da-mi voie sa comentez punctele
#2 Pai botezul este o marturie, nu? „Marturia unui cuget curat…” Nu strica sa fie publica 🙂
#4 Ne botezam pentru ca mergem in cer, nu „ca sa” mergem in cer 🙂
Sunt curious, ce parere ai despre predarea doctrinelor de baza crestine (caticheza) inainte de botez, si verificarea persoanei daca demonstreaza evidenta nasterii din nou? Se practica la biserica under mergi?
Ohoho, Fratele Chris spune ceva nou 🙂
„verificarea persoanei daca demonstreaza evidenta nasterii din nou”
Cornilescu spune
” Faceţi dar roade vrednice de pocăinţa voastră.”….
NLT spune:
Prove by the way you live that you have repented of your sins and turned to God.
Eu am primit credinta de la biblia Cornilescu, si mi s-a spus raspicat ca tre sa fac fapte inainte de botez
Nu inteleg ce spune fratele Chris cu invataturile astea noi… 🙂
Si oare de ce un copil de 9 ani nu ar putea fi nascut din nou?
Cunosc un om care predica de la 7 ani… 🙂
Dacă e vorba de cine știu și eu… s-a botezat la 17 ani!
Chris,
In teorie suna bine–„noi botezam doar pe cei nascuti din nou”. In practica, botezam pe cei care au absolvit caticheza si care nu beau si nu fumeaza. 🙂
Caticheza inainte de botez e si ea o traditie nebiblica–in Biblie toti s.au botezat (fara exceptie) in aceeasi zi cand au crezut. „Caticheza” a avut loc dupa (adica pt restul vietii) 🙂
PS–Bise evanghelice sunt pline de traditii aiurea care n.au nimic de-a face cu Biblia, dar pt ca nu le protesteaza nimeni, au devenit „sfinte”.
pt amanunte, vezi:
Ce nu este botezul in apa:
http://adevaratareforma.wordpress.com/2011/06/16/mantuire-de-puterea-pacatului-maturizare-botezul-in-apa-ce-nu-este/
Ce este botezul in apa:
http://adevaratareforma.wordpress.com/2011/06/17/mantuirea-de-puterea-pacatului-botezul-in-apa-ce-este/
Păi intrebarea era dacă un copil se poate „naște din nou” la 12 ani…Ca se boteaza după 20 de ani… este alta poveste
Ce credeți ? Așa , din experiența …..
Gabi,
Sunt copii de 5 ani botezati cu Duhul Sfant pt ca mantuirea nu e la nivelul intelectului, ci al Duhului. In religie se practica mai mult mantuire intelectuala bazata pe „mine si faptele mele” si nu pe lucrarea lui Cristos.–asta e marea problema. Noi vedem botezul in apa ca si ceva la care ne injugam (si, zic ei, „oamenii trebuie sa stie in ce se baga cand se boteaza”) cand in realitate, botezandu.te, nu te bagi in nimic, ci te scapi de omul vechi prin ingroparea lui, pt a putea trai viata cea noua….Religia zice, mai intai traieste viata cea noua vreo 6-7 luni minimul, si apoi te botezam pt ca esti vrednic….EREZIE cat se poate de mare.:)
Legamantul e facut de Domnul (nu de noi) in Sangele lui, nu in apa botezului; iar asta a avut loc acum 2.000 de ani. Noi cand credem, intram in acest legamant prin credinta, nascandu.ne din nou. Apoi ne facem inmormantarea omului vechi, botezandu.ne 🙂
Val sint de acord..aproape
Am o intrebare, cum se face ca se boteaza o multime, si numai un procentaj destul de mic se pare ca persevereaza…
Pe ce baza sfatuieti pe cineva sa se boteze?
Care este evidenta ca cineva este nascut din nou?
Ca de crezut a crezut si Ted Bundy….
Gabi,
Evidenta e marturisirea omului–ca doar si „traditionalii” spun ca „pe baza marturiei tale si a poruncii Domnului…te botezam…” (in realitate si pe baza „investigarii” noastre… dar aia nu se mai spune 😉 –oare de ce? ). Ideea cu „investigatia”, la romani cel putin, vine si de la colaborarea cu secu–Secu valida candidatii intai, daca sau nu sunt „vrednici” de botez. Dar, cumva, noi oamenii ne simtim obligati sa examinam oameni inainte de botez, lucru neporuncit de Isus. Ar mai fi botezul cu DS penti–astea asa ca si ‘hard evidence’. Dar mai este si ‘soft evidence’: schimbarea infatisarii persoanei, etc care confirma marturisirea acestuia.
Dumnezu nu ne cheama sa fim „securisti” de suflete, ci sa credem pe cuvant…Daca suntem mintiti, Duhul ori ne nescopera, ori ingaduie sa fim „pacaliti”, dupa cum voieste El.
Val, Ioan Botezatoru did not get your memo… 🙂
Val , poate ce-a mai mare erezie promovata in secolul 20 este doctrina nasterii din nou.
Esti declarat nascut din nou datorita faptului ca repeti o rugaciune sau spui ” I receive Jesus in my heart”
Milioane de oameni merg in iad datorita acestei simplificari a acestei doctrine.
In timpurile biblice cine se boteza , era un 99% nascut din nou, de unde stim? Pai pe multi i asteptau moartea( acelasi lucru se intimpla acum in Middle East, India , etc)
Hermeneutics 101.
In prezent , in unele locuri in USA, nu poti fi ales ca senator daca nu esti botezat.
Caticheza dinaintea botezului ( facuta corect) este mai mult ptr. binele noului convertit.
Ca dupa evanghelia moderna( carismatica 🙂 ?) Ted Bundy o fi si el in rai 🙂
Gabi,
Pacat ca Domnul nu a stiut cum va fi in zilele noastre–probabil ar fi adaugat la instructiuni 🙂
I.B. n.a stiut nici el prea multe-doar ca e trimis sa boteze si sa pregateasca calea, desi nu prea stia ce si cum. Noi azi, stim mai multe ca el atunci. 🙂
@ Chris…..daca un lucru (sau lucruri) se practica intr-o biserica nu inseamna din start ca este si corect si biblic….un subiect foarte sensibil….mai ales in ziua de astazi, unde statutul de organizare in multe biserici este chiar mai important decat Biblia.
Val, se pare ca nu a stiut versiunea catolic/modernista/postmodernista de care vorbesti,
la un moment dat, datorita evangheliei predicata de El, din citeva mii a ramas cu 12,
pe unul nici nu la lasat sa-si ingroape mortul,
pe altul l-a trimis la plimbare ca avea prea multi bani..
. Acolo securitate nu la noi,
legalism dom’le, legalism…
Val, dupa postul de la 1:03 parca sustii botezul la gramada, fara discriminare. Oricine poate sa spuna ca crede ca doar nu-l doare gura… Si dracii cred! Am mai discuta problema asta, chestia cu Gigel care se boteaza ca sa se insoare cu o fata din biserica… Daca omul nu are o schimbare radicala in viata lui, poate sa zica ca crede, nu este nascut din nou, si nu foloseste la nimic sa se boteze. Tot ne-nascut din nou iese din apa.
Totusi nu mi-ai raspuns la intrebare, 🙂 cum procedeaza biserica ta, se boteaza oricine, oricand, bazat numai pe faptul ca zice ca crede?
@Gabi: ce fapte te-au pus sa faci inainte de botez? 🙂
@Cornel, pai multe lucruri pe care le facem la biserica nu sunt sepcificate in Biblie. La ce aspecte faceti referinta?
De exemplu, nu scrie sa avem ora de rugaciune in comun, dar facem (bisericile care mai practica). Nu scrie sa avem worship team sau cor, dar avem. Si multe altele… Principial, prin activitatea lor ele sunt Biblice.
O, sa nu uitam ca unii nu pot fara fanfara 🙂
Chris,
Ce garanteaza pana la urma caticheza???? Nimic. Ba, ca s.a facut un curs–atat…Tot pe marturia lui o faci pana la urma…Garantezi tu personal pt cineva??? Si atunci, care e folosul?
Biserica mea boteaza pe cei care au crezut si s.au pocait….dar nu-i tine 6 luni la screening….Cand esti duhovnicesc duhul tau simte cu duhul celuilalt… Pana la urma Chris, noi suntem chemati sa avem discernamant si sa nu credem orice… dar suntem doar oameni.. Eu as spune asa, daca Dumnezeu nu.mi descopera altfel, il cred pe om pe cuvant (in plus, se simte si se vede cand cineva s.a nascut din nou)
Chris,
Zice, „Botezati-i si invatati-i”, nu „Invatati-i si botezati-i (dupa ce v.ati asigurat ca sunt chiar convertiti)”.. Intelegi diferenta? 😉
Gabi,
Nu legalism, se numeste discernamant…e total diferit…Isus nu i-a respins in urma catichezei, ci in urma discernamantului.
Pai caticheza il invata pe posibilul crestin sa-si faca socotelile inainte de drum, parca asa spunea cineva pe undeva, poate il invata ce inseamna „credinta mintuitoare”, ca doar daca trebuie sa astepte pina la urmatorul botez nu ii strica un pic de invatatura, . Crezi ca ar fi bine sa nu__l inveti nimic pina la botez? 🙂
Chris, glumesti? Nici nu cred ca am avut caticheza, la mine nasterea din nou sa „intimplat” mult dupa botez..
M_au botezat dupa reteta lui Val 🙂
Eu sunt curios ce argument biblic ai la „a verifica aceea persoana dacă demonstrează nasterea din nou”….
Cine ne-a chemat pe noi sa verificam dacă cobra este născut din nou sau nu?
Cristos ne-a chemat sa propovaduim, sa facem ucenici si sa-i vitezei pe baza credintei lui ci nu pe baza cercetărilor noastre!
pomul bun nu poate sa faca fapte rele….., mergeti si faceti fapte vrednice …ai veti cunoaste dupa roade,…numai citeca, sa nu mai vorbim de 1 Ioan…..
Depinde ce intelegem prin cuvantul „verificare.” Nicidecum nu facem aluzie la chestii securiste, prejudecati, sau examinari de doctrina- pentru ca nu suntem mantuiti prin doctrina.
Cum spune Val mai sus, este vorba de un discernamant daca viata celui ce depune aceasta marturie se conformeaza credintei pe care o marturiseste.
Botezul in apa nu este pentru pacatosi neconvertiti care spun una dar traiesc alta.
Aveti grija caci muscatura cobrei este fatala.
Vaduva
Asta tot zic si eu, dar e greu cand esti format invers 🙂
Problema mare este ca toti am fost formati sa credem ca noi, cand ne botezam, intram in ceva (de aia trebuie sa ne gandim bine si sa stim daca vom putea face fata….etc). In realitate, botezandu.ne, nu intram in nimic, ci ne dezbracam de ceva–omul vechi. Este o inmormantare (iar mortul dupa 3 zile trebuie ingropat–pe vremea aia, in aceasi zi).
O mai spun o data si inchei subiectul: botezul nu e un legamant, ci o dezbracare, o ingropare–Rom 6. Nu te bagi in nimic cand te botezi; te.ai bagat deja cand ai crezut si te.ai pocait, nascandu.te din nou. Prin botez te scapi de omul vechi ca sa poti trai o viata noua! Te botezi pt ca deja esti bagat in ceva–Imparatie, viata vesnica, etc.
Pricepe cineva????!!!!!
eu pricep. 😀
Frate Ionescu , uitași să vă intreb, tânărul acela care predica la 7 ani si sa botezat la 17, știți cumva pe la ce vârstă s-a născut din nou?
Cunosc un frate care crede ca Duhul Sfint l-a născut din nou încă de cind era foarte mic, deoarece nu-si amintește vârsta … si cunoscându-i roadele nu am de ce sa nu îl cred
C-am de la aceasta varsta se invata inotul crestin.
Copilul a intels ca a dat de apa; si ce fain ca poate sa inoate.
Atit poate la virsta lui;
dar noi ce am inteles?
Vad ca se minimalizeaza orice trece prim bariera blogului;
cineva credea ca pe blogurile crestine e partasie, dar citind a zis”
asta e partasie???????
DA sora Elisa. In bucuria lui copilul a facut ceva ce biblia ne spune ca s-a mai intimplat.
Cind famenul Etiopian s-a umplut de bucurie in urma predicii lui Filip, nu a reactionat extraordinar la vederea apei? Si nu numai ca a dorit sa intre , dar s-a si…botezat, nu? De ce ne minunam de lucruri care s-au mai intimplat?
„…..dar înotul de la încheiere arată foarte grăitor ce a înțeles de fapt copilul.”
Daca inotul este graitor pentru intelegerea sau neintelegerea botezului, atunci ce facem cu adevaratele „intelegeri” sau „neintelegeri” din articol?
De cand botezul se ia pe baza de scoala si examen si inlaturam credinta? Cate luni de scoala si unde a dat examenul famenul etiopian?…..sau Corneliu? unde Biblia spune clar ca au fost botezati TOTI din casa lui….sau temnicerul? unde deasemenea Biblia marturiseste ca TOTI din casa lui au fost botezati. Cand au facut scoala si cine i-a examinat?….in ce a constat examenul? Care este nota minima de „trecere”?
De multe ori ne vedem mai „responsabili” de constiinta oamenilor decat Dumnezeu. Ne place sa fim mai catolici decat papa, dupa cum este un proverb.
MARCU 16:16 „Cine crede si SE VA BOTEZA…….” Biblia e directa ….SE VA BOTEZA nu inseamna ….VA FI BOTEZAT……botezul e act propriu, nu se are in vedere cine il da, ci cine il ia. Cei care ajuta la botez sunt doar martori ai botezului, slujitori, nu responsabili.
Daca scoala si examenul ne da garantia unui suflet pregatit pentru botez, atunci ce facem cand avem exemple de oameni botezati (dupa scoala si examen) dar mai tarziu cazuti? Ne asuman responsabilitatea esecului? Cati pastori ati auziti sa demisioneze dupa ce „oameni scoliti si examinati, gata pentru botez” de ei au picat de la credinta? Sau responsabilitatea este numai inainte de botez si dupa botez, fiecare cu constiinta
lui?
Cred ca cinstit ar fi sa capatam raspunsuri la toate acest intrebari si apoi sa analizam inotul ca fiind crestin sau nu, dupa cum cineva il descria pe blog.
Da frate Corne, lucrurile se limpezesc cind ne calauzim dupa cuvintul scris. Cit despre calauzirea Duhului Sfint, acesta imi spune raspicat ca ceea ce a inteles copilul, este diferit de ceea ce am inteles noi, sau ce vrem sa spunem ca am inteles.
Si totusi in ochii Domnului Isus, copii sunt vazuti mult inaintea noastra. Stau si ma gindesc care este importanta acestui aspect?Fii binecuvintat
Acel unic botez de care vorbeste Pavel in Efeseni 4; 5 e botezul adevarat. Am incredintarea ca nu e vorba nici de botezul in apa nici de botezul cu Duhul Sfant ci este botezul nostru in moartea Domnului, prin credinta.Acel „un singur botez” TREBUIE sa aiba loc INAINTE de botezul in apa respectiv in Duhul Sfant.
Han
corect; nu ne batem joc de momentele sfinte si care nu se vor mai repeta niciodata in viata;
cititi ce spune Monahul de la Rohia, Nicolaie Steinhardt, un ortodox despre minunea si maretia botezului in apa, dupa ce te-ai nascut din nou, dupa ca L-ai intilnit pe Dumnezeu;
sunt multe lucruri in care ortodocsii adevarati, nu cei de duzina, ne dau lectii de ssriozitate si in inchinare si in altele.
Poate pe google se poate gasi.
Relativism, totul este relativ, asa m-am plicitisit de argumentele: „Adevarul e ca mai niciunul din noi nu am stiut ce inseamna botezul cand am facut.o.”(mie mi-au trebuit vreo doi ani de meditatii altora mai mult sau pretul platit a fost enorm)
sau
„Cate luni de scoala si unde a dat examenul famenul etiopian?…..sau Corneliu? unde Biblia spune clar ca au fost botezati TOTI din casa lui….sau temnicerul? unde deasemenea Biblia marturiseste ca TOTI din casa lui au fost botezati. Cand au facut scoala si cine i-a examinat?….in ce a constat examenul? Care este nota minima de “trecere”?”
Daca unii nu au stiut ce fac cand se boteaza, este problema lor, dar sa faci din problema ta personala una generala este dovada unei arogante fara limite.
De aceea foarte multi cocolosesc multe pacate publice pt ca stiu ca undeva acolo inlauntrul lor este ceva ce ii acuza si aparand pe altii se apara pe sine.
Se intampla ca atunci cand este prins un hot in multime, imediat se gasesc vreo cativa „tovarasi” sa-l apere pe bietul care suferea de foame si cu banii furati voia sa manance la Mariott iar cu restul sa-si ia si el o camaruta la acelasi hotel, doar nu poti refuza o masa si un pat cald cuiva. Argumentatii din ce in ce mai stranii.
Copilul acela iti pare famen etiopian? sau Corneliu si toti ai casei inseamna in mod obligatoriu copii? Cine i-a cercetat, ce-i ce aveau Duhul si pe unii ii mai lasau sa creasca(unde era cazul), altii erau deja crescuti. Scoala erau ucenicii Domnului, iar Duhul ii calauzea. Daca ulterior cadeau(nu ca multi predicatori nu ar fi de vina) nu erau de vina cei ce i-au botezat. Iubitorul de pacat este responsabil pentru iubirea sa.
De aici sa scuturam Scriptura ca pe o perna de pene rupta astfel incat sa intre cat mai multe pene in ochii celor ce privesc este cale lunga.
A marturisit ceva copilul acela? A avut o atitudine mai hidoasa ca a fariseilor care veneau la Ioan. iar botezatorul a fost mai circar decat cei cu alba-neagra, un inselator care a inteles sa se veseleasca pe seama lucrurilor frumoase duse spre extrema batjocurii.
Incep sa cred ca pt unii niciun timp oricat de indelungat ar fi acela, nu este de ajuns ca sa invete lucruri simple: Cine-i Dumnezeu si cine suntem noi, ce am facut si ce avem de facut.
O balta in care aruncam cioburile unui pahar nu inseamna un pahar cu apa data unui insetat. Ce sa mai inteleaga cineva din ravaseala de principii care mai de care mai haios si plin de obscurantism pios. Oamenii au nevoie de Apa Vietii, nu de aiurelile noastre.
Adevarul pt unii este atat de relativ incat ma intreb de ce-si mai spun crestini, ce-o fi insemnand pt ei crestin? Raspunsul ar fi probabil, un individ care nici el nu mai stie ce crede.
Altii au murit pt Hristos si pt marturia lor despre El iar noi am scrie pe o discoteca „biserica” doar asa ca sa mai numaram niste „intorsi” la Domnul.
Fr. Val in ” presupuneri profetice” ai dat sah mat din trei mutari …ai reusit sa le inchizi usa ermetic celor mandri – Folosind Noul Testament . Nu-mi place sa ” lingusesc ” pe nimeni , dar la capitolul botez m-ai coplesit…. ”capitulez ” [ ”adevaruri ? Erezii mai de graba…dar na, sunt romanesti, deci sunt sfinte pt cine nu stie adevarul ] Pai , tocmai asta ar fi bine sa ne intereseze cel mai mult aici pe blog – Adevarul- si apoi dif de opinii . La Presupuneri prof. , ai punctat la max despre [Neimpliniri ] ” Sufletul se hraneste cu speranta insa creste numai din impliniri ” Scrie- mi, sau scrie – ne te rog macar alte 4 peste cele clasate [despre ce este sau ce nu este botezul in apa ] – daca-i cunoastere esoterica – ma abtin.
Santrio,
Am pus 2 linkuri la comentariul catre Gabi Bogdan unde gaseste amanunte pe scurt…
Iti mai dau doar una–Dreptul la Cina Domnului prin botez in apa…Nici vorba…Astia te tin cate 1 an pana te boteaza si intre timp te retine de la Cina…De unde au scos.o, numai ei stiu 🙂
@Val……very good comments…..be blessed.
Cornel Ilioi,
Multumesc. Apreciez si eu pozitile tale nedogmatice 🙂
Frate pastor, nu vreti sa ne si spuneti dvstra ce este si ce nu este Botezul?
Trebuie sau nu sa fie marturia unui cuget curat inaintea Domnului?
Poate actiona Duhul sfint asupra unui suflet care nu distinge dreapta de stinga, binele de rau? cind sunt atitia oameni mari car nu o pot face?”
Cine va crede si se va boteza” va fi mintuit)Marcu 16-16)
Este o porunca marea trimitere, sau numai asa…
Va rog sa lamuriti problema , asa cum spune Cuvintul, va rog frumos.
@Val, ma gandeam cat de eronat se poate citi Scriptura atunci cand plecam cu propria noastra imagine despre Dumnezeu si nu facem altceva decat sa decoram inchipuirea noastra cu tot felul de aiureli crezand ca astfel am cunoscut mai bine pe Dumnezeu.
Cam asa este si cu caticheza, cu cercetarea „securistica” din viziunea ta, Filip ca un mare securist s-a urcat in carul famenului la invitatia acestuia si a inceput „de la Scriptura aceasta-adica Isaia”- cam departe in VT si a ajuns pana acolo unde famenul a cerut sa fie botezat-cand a ajuns cu Scriptura la Isus, apoi in mod securistic Filip l-a intrebat daca crede din toata inima.
Poate ne spui cat a durat drumul, 10 min?o ora? trei zile? N-o fi durat vreo trei luni, dar principiul este clar, acela a vrut sa fie invatat, Filip i-a deslusit Scriptura pt o vreme necunoscuta, l-a cercetat in sensul intelegerii si a confirmarii dorintei de a se boteza, dupa care au trecut la actul in sine. Dar si-a „permis” sa-l chestioneze, mult pre securistic ai spune tu.
Despre Corneliu se spune ceva ce nu se spune despre majoritatea dintre noi si anume ca inainte sa i se descopere Dumnezeu, era „cucernic si temator de Dumnezeu „iar rugaciunile si milostenile sale s-au suit pana la Dumnezeu.
Iar cand se vorbeste despre cei din casa lui, nu se refera la familie sau doar la aceasta, a carei componenta oricum n-o cunoastem, daca avea sau nu minori in familie, dar ce stim sigur este ca Petru in casa „a gasit adunati pe multi”, deci erau alti oameni in afara de familie si cel mai important, a ramas la el in casa, Apostolul Petru fiind rugat sa stea pentru cel putin cateva zile, dar nu stim cat de lunga i-a fost sederea.
Fondul lui Corneliu si situatia sa a fost diferita, mi se pare cel putin lipsit de respect ca un astfel de caz sa fie folosit pt a sprijini teoria lipsita de suport ca daca cineva cere sa fie botezat, atunci nu poate fi chestionat, respins sau acceptat.
De aceea botezul este poruncit sa fie un act in care cineva boteaza iar altcineva este botezat, dupa ce cineva marturiseste moartea si invierea Domnului Isus iar altcineva primeste marturisirea.
Acolo unde exista evidente clare ale prezentei Duhului lui Dumnezeu se face botezul direct, iar dupa invatarea-caticheza, acolo unde insa nu avem niciun semn putem chestiona si refuza.
Dupa teoria ta ar cam trebui ca fiecare sa se boteze cand face dus, iar apoi mai vedem.
Val , Le- am citit ……nu gasesc , biblic , nici o vina in felul cum il descri pe blogul tau Botezul in Apa. Totusi , atunci cand ma dau cativa pasi indarat si privesc tot tabloul cu ce scri aici pe blogul fr Cristi I………undeva , ceva , parca nu pusca……..si cred ca NU e vorba de o Piatra unghiulara …….SPER ! ci , mici , mari anacrocizari……….destul cat sa aduca frunzelor din pom un vant strain si sa le schimbe vibratia. Iata cateva nepotriviri : 1. ”De-a lungul Bibliei vedem ca D-zeu este cel ce incheie legamant cu oamenii si nu invers ,si asta pt ca Cel ce o face are ceva de oferit si are si puterea sa-l implineasca ” Pana aici si fr I. Ton e cu noi [stiam ca te lasa rece ]….dar fr Ton nu se opreste aici ci continua si spune cam asa ; Ca daca noi iesim din legamant EL nu se mai obliga sa-L respecte ….. 2. ” Ingropand omul cel vechi pacatul e desbracat de puterea lui asadar deci mantuit/ izbavit de puterea pacatului . Atunci , cunoasterea apofatica l- a absolvit pe acest copilas [pe video clip ] sa inteleaga ce face……? Sa nu mai vb de scufundatorul…. [poate cu diploma in isihastica ortodoxa] 3. De ce este nevoie sa se faca pubilc ,de ce n- au voie sa se impartaseasca la cina cei care sunt nascuti din nou dar n- au apucat sa intre in apa botezului……nu stiu exact , deoarece agreez total cu ce scri pe blogul tau :ca esential este legamantul cel nou in Sangele Lui in urma auzirii Cuvantului si a producerii nasterii din nou din pricina credintei……..Dar daca acesti frati dupa toate acestea ….se impotrivesc cu tot dinadinsul sa intre in apa botezului atunci cand se iveste ocazia si o pot face……atunci cred ca ce-i nu le da cina stiu ei ce fac. Fr G. Bogdan a facut ceva lumina, dar doresc din tot sufletul ca fr Cristi I , sa repare din radacina , tot ce sa deformat cu privire la intelesul Biblic al Botezului Nou Testamental . P.S. Val , inteleg bine si indignarea ta cu aluzie la metodologia securista pasata cu calcaiul [ c. de culte ] atentie marita la lovituri sub centura si fault in careu ! ! !
Pe http://www.elimro.com va fi postat la înregistrări video serviciul de botez de pe 8 Ianuarie.
Am avut un cuvânt despre botez care clarifică puțin subiectul.
Departe de mine de a suplini raspunsul fratelui Cristian. Insa deoarece am 3 copii care au intrat in apa botezului si inca 2 care prin harul Domnului vor intra in legamantul Domnului am cercetat subiectul mai indeaproape. Recunosc ca atunci cand am intrat in apa botezului nu stiam prea mult ce este botezul in sine, „un legamant cu Dumnezeu”, „marturie piblica”, samd.
De-a lungul istoriei putem observa ca atunci cand Dumnezeu a incheiat un legamant cu omul a implementat un semn. Un semn prin care sa-i aminteasca omului ca legamantul este unilateral. Noi intram in legamant…si noi putem iesi din legamant. Am sa dau cateva exemple.
Legamantul incheiat cu Noe a avut ca si semn curcubeul. Legamantul cu Avraam a avut ca semn taierea imprejur,cu Moise a fost Sabatul samd. Legamantul cel nou are ca semn sau unul dintre ele Botezul in apa.Personal cred ca si Cina Domnului si Botezul in Duhul Sfant sint tot semne ale noului legamant.
Acum daca botezul in apa este numai un semn trebuie facut ? Categoric. De ce ? Pentru ca este porunca. Pentru ca si Domnul Isus a facut-o desi nu era necesar.
Este botezul aducator de mantuire ? Botezul in sine nu mantuieste dar este parte din drumul spre mantuire.
Botezul = Pocainta ? Ar trebui…insa de multe ori este doar o facilitate spre casatorie.
De ce noi evanghelisti nu botezam copii prea mici. Fratele Cristi a punctat foarte bine. Este novoie de maturitate pentru a intelege ce se intampla. De ce este nevoie de caticheza ? Pentru a fi convins de maturitatea si seriozitatea candidatului si mai ales de nasterea din nou a celui ce urmeaza sa intre in apa botezului.
@Val
Cina, adica marturisirea mortii si invierii Domnului pt `pacatele noastre este o OBLIGATIE, prin ea marturisim ce credem si anume ca a murit pt noi, ca a facut un nou legamant spre spalarea pacatelor, nu este un DREPT. Atat timp cat ni se porunceste sa facem un lucru, spre pomenirea Sa, este porunca nu drept.
Oriunde te prezinti pt un drept trebuie sa te identifici mai intai, BOTEZUL este identificarea fizica a unei realitati spirituale.
Este cea mai frumoasa OBLIGATIE din viata mea.
Ca sa pot implini aceasta obligatie trebuie mai intai sa fiu parte a acestui NOU LEGAMANT, iar ca sa fiu parte a acestui legamant trebuie sa-l fac in inima si tot OBLIGATORIU dupa porunca sa-l exprim fizic, intocmai ca si cina exprimata fizic prin paine si vin.
De aceea cina nu este pentru cei care inca nu au materializat legamantul inimii lor cu Dumnezeu si prin legamantul fizic, botezul, care asa cum spune Scriptura nu este curatirea de intinaciunile lumesti, aceasta a facut-o sangele Lui, ci este marturia unui cuget curat.
Asa cum dragostea intre barbat si femeie desi exista inainte de casatorie nu se bucura de toate avantajele acesteia, chiar daca in inima lor ce doi sunt promisi unul altuia, pana la consumarea efectiva, fizica si publica a legamantului, nu pot trece la partea de care se pot bucura doar in conditia amintita.
Suport BIBLIC, „oricine mananca in chip nevrednic”, daca El, Domnul Isus a poruncit credinta si botezul, a marturisi moartea si inviere, deci cina, fara a-L asculta in deplinatatea poruncii, pacatuieste si deci ia cina in chip nevrednic.
Chestiunea aceasta neserioasa, ca eu cred si ma voi boteza dar pot, inainte de botez, marturisi moartea si invierea prin cina, este pur si simplu venita din aroganta inimii. Hristos a cerut ascultare si apoi marturisire,noi in smechereala noastra am vrea sa schimbam mereu ordinea.
Deci ai ascultat porunca de a crede si a te boteza? Da, atunci poti marturisi, complet si fara jumatati de masura, moartea si invierea Sa. Nu, atunci mai intai implineste porunca care iti da dreptul sa implinesti o obligatie -credinta si botezul-si apoi marturiseste moarte Sa pt tine-cina.
Cam asta este pacatul bisericii carismatice, crede ca o poate lua chiar inaintea Domnului (INAINTE S-A BOTEZAT SI APOI S-A DAT DREPT JERTFA), iar teologia acestor biserici este tot asa de subreda precum dezordinea spirituala ce le caracterizeaza. Neseriozitate dusa la extrem, nesocotirea Scripturii si invataturilor Duhului date prin Apostoli chiar in problema darurilor Duhului.
Glumitele tale pe baza unor lucruri atat de importante cum sunt Cina Domnului si Botezul, imi arata ignoranta ta in a asculta chiar pe Domnul Isus, iar Duhul este Invatator si Mangaietor care trebuie ascultat adica „obey” nu „listen”, ascultare nu inchipuiri si trairi exotice.
DA , minunat raspuns, [VLAD SI FLORIN N ] si am urmarit chiar in direct predica de duminica la botez .,multumesc fr Cristi. Asa imi marturiseste si cugetul meu. Dar in ce priveste pozitia fr Val despre botez exista o singura divergenta – CATICHEZA- Tot in 1986 la biserica penticostala de pe str. romulus din timisoara pastorita la aceea vreme de fr T. Codreanu [fr. scump , a trecut la Domnul ], – cuno astem un caz concret cand o persoana a fost intrebata printre altele si daca are rude in strainatate ….la care persoana a raspuns sincer ca nu are. Iar interogarea continua….maai ! ! ,sigur nu ai ca noi stim pe cineva cu acelasi nume de fam , care de curand a plecat in germania……? persoana care urma sa fie botezata a raspuns a dat acelasi raspuns…..dupa care i sa spus ; bine ,dar asa sa fie , ca altfel , ne poti face probleme … Raspundeti voi acum ce fel de probleme erau ? ………….. Unii frati odata nedreptatiti Chiar ca sunt mai greu de cucerit decat o cetate intarita ” in special cand sunt jefuiti de cei ce le fagaduiesc slobozenia.
Santrio, te rog sa folosesti cuvinte in coment pe intelesul tuturor. De exemplu ce vrei sa zici prin –cunoastere apofatica–?? Tot asa am gasit in comentul lui pseudo- acidutzu cuvintul –divagatie–?? Ori vreti sa aratati priin acestea cat de literati santeti ??Va rog sa tineti cont de faptul ca Apostolul Pavel putea sa vorbeasca la un nivel de stiinta si intelepciune foarte inalta , NU ?? Dar a folosit el acest fel de vorbire ?? nicidecum , ci a vorbit pe intelesul tuturor. Asa ca luati exemplul dela el. Astept . God bless you.!!!
Se cunoaste bine ca sfintul apostol Pavel avea la vremea aceea trei facultati, insa le-a considerat ca pe un gunoi;
de ce?
din cauza pretului nemaipomenit de mare de a-L cunoaste pe Hristos;
smerenia acestui sfint ar trebui sa ne dea de gindit.
Nici mitraliera cu versete si nici vocabularul elevat nu ajuta
la altceva decit la „imaginea artistica”.
Sarea am auzit ca are un efect benefic. 🙂
@Chris……”cunoastere apofatica” ?…sau ….”cunoastere esoterica” ?
@Chris….intreb pentru ca amandoua expresii exista.
Intr-adevar, cred ca Santrio a gresit terminologia, dansul vrand in contextul textului sa se refere la „Stiinta esoterica” care este definita ca: „stiinta esoterica este stiinta de traditie primordiala, unica la nivelul globului pamintesc, prin care omului pe pamant i-au fost comunicate tainele, secretele, misterele Universului”; nicidecum cunoasterea esoterica care are cu totul alta definitie: „Cunoasterea Esoterica este credinta ca dupa trecerea in nefiinta adica moartea fizica, spiritul ramâne, si nu moare niciodata”.
Val , Cornel Ilioi, Nedogmaticii,
Sa presupunem ca un homosexual( sau unul care este in mijlocul unui divort, pedofil, serial adultere, etc) vine sa fie botezat, si el crede ca dogma crestina ai da voie sa traisca in acel pacat, dar el crede in Domnul Isus si in jertfa …
Oare ce ar face un pastor nedogmatic 🙂 ? L-ar boteza ?
lol gabi
pedofilu` ar trebui impuscat. restu` la un psihiatru, ceva.
treaba pastorului nu-i sa-i caute da vrednicie pa canditati inainte de-a se boteza, ci dupa ce sa boteaza. baiu` ii ca ii cam fix invers.
Gabi,
Acu cauti nod in papura, bre :)..
Dar ca sa fim siguri, il trimitem la tine sa decizi tu :)…e bine asa?
Am si eu o intrebare pt tine: ce faci cu unul care este ilegal in america, are acte false, lucreaza la negru, nu plateste impozite, barfeste, smechereste, etc etc; in schimb, nu bea nu fumeaza, etc…. si vine la tine sa ceara botezul..Ce faci, il botezi? 🙂
De trimis la mine nu are rost, ca nu sint pastor , nici fiu de pastor
Pai daca este pocait nu are cum sa fie ilegal…ca doar a Domnului este pamintul cu tot ce este pe el… Asa ca legea Domnului este mai presus decit legea Americii..
IRS? Chiar vrei sa-ți spun ce crede eu de dânșii? 🙂
Birfa , depinde ce definitie este aplicata, ca drept sa spun inca nu am intilnit o persona cara sa nu birfeasca un pic…
Smechereste …. Pai daca mai smechereste poate ar trebui atentionat ca poate nu a primit credința aceea data sfintilor odată ptr. totdeauna .. Si poate ar fi bine sa se mai gindeasca , sa nu-si mai pună păcat peste păcat
Dacă sa lăsat de fumat si de țigări cold turkey , si marturiseste pe Domnul , asta înseamnă ca ceva miraculos s-a intimplat in viața lui, ce ne mai poate opri sa nu-l botezăm? 🙂
@Gabi…..categoric nu, doar daca este un pastor la fel ca ei. Nu are nimeni in vedere sa treaca peste faptele enumerate in Biblie care sunt definite pacate. In contextul acestui blog tu ai impins la extrema maxima exemplele pentru ca nimeni nu incerca sa strecoare aceste „exemplare” in apa botezului. Discutia era pusa pe seama unor pastori care justificau scoala si examinarea, si eu cred ca exemplele tale nici nu intrau in calcul. Discutia era pusa pe seama interogatoriilor si anchetelor de tip securist, de autoautoritatea unor pastori, justiciari ai Domnului in mintea lor…
Frate Cornel Ilioi, Chris P. Nu cred ca s-a referit la examinarea de tip securist in care pastorul/ cioban respinge sau accepta pe cineva bazat pe dogme legaliste.
Mai repede cred ca un pastor ar trebui sa sa îl învețe pe candidatul la botez ce înseamnă nasterea din nou, semnele si roadele care trebuie sa urmeze aceasta trasformare care este infaptuita de Duhul Sfint fără ajutorul omului … Da aici intram in alte discuții … 🙂
Este tragic sa vezi cum o mulțime de oameni care se boteaza si la care li se promite viața vesnica de către pastori/ ciobani care vor sa aibă cit mai multe animale in staul, fără ca acești oameni sa fi experimentat nasterea din nou.
pastorul/cioban după botez, îi ia in adunare, îi spală pe dinafară, îi mai face prezbiteri sau asistenti (ca doar au memorie buna si au învățat ceva din Biblie), si după aia se mira ca la adunarea generală iasă cu bătaie si scandal
Si totul pe baza unui verset scos din contextul timpului: dacă cineva marturiseste cu gura si crede………
Buna intrebare, frate Gabi. Stiti, eu daca as fi in locul fratelui Cristi, pe unii i-as verifica nu numai inainte de botez, dar si inainte sa scrie pe acest blog 🙂
@Doru……………….si care ar fi dupa tine criteriile „calificatoare” sa scrii” pe acest blog”? ; si care ar fi diferenta dintre „acest blog” si alte bloguri? A verifica inseamna numai „unele lucruri” sau si altele, de genul celor enumerate mai sus de Val….
Si cum ati putea sa verificati pe cineva pe care nu-l cunoasteti si foloseste nume de cod? Care ar fi metoda?
@ Cornel si Daniel- deci sugestia mea s-a vrut a fi una peiorativa, pentru a scoate in evidenta teologia „la liber” promovata de unii…te(ologi) 🙂 Atat. Deci nu e un indemn la verificari, sa stea toti linistiti 😉 Inainte de botez(sau alte lucrari) insa, da 🙂 Ca altfel se strecoara in biserici tot felul de ciudatenii. Nu-mi mai amintiti de dragostea Domnului Isus pentru acestia, pocainta si nevoile lor le sunt recunoscute si de pastori, mai greu cu fariseii moderni si…postmoderni care se folosesc de ei pentru scopuri obscure.
* (te)ologi completi, adica ologi de amandoua picioarele- scuze de greseala 🙂
scuze de greseala- e greu cand conduci….masina 😉
Raspunsul ti-l da Joel Osteen. Parafrazez din interview-urile de la Larry King Live: „I don’t judge them [sinners], God judges them. I can’t judge what’s in their hearts. We love them. All that really matters is what’s in your heart.”
Este clar ca unii pastori ca el practica o credinta inclusiva (ne-dogmatica? 🙂 ).
@Val.Marturia unui cuget curat, inseamna ca prima oara a fost murdar, apoi a fost curatat si prin botez marturiseste lucrurl acesta.
„Dezbracarea” este tot atat de simbolica ca si „legamantul” pentru ca daca botezul in sine ar fi o dezbracare de firea veche in sensul petrecerii ei in acele momente, atunci ar trebui ca toti cei botezati sa fi ajuns la ceea ce de fapt suntem indemnati sa facem in permanenta iar unii nu o fac de loc.
Tu inlocuiesti un termen cu altul, in fapt nefacand altceva decat ce fac cei pe care ii condamni.
Biblia spune simplu, BOTEZUL=MARTURIA UNUI CUGET CURAT, a unei curatiri ce a avut loc prin credinta in Hristos mai devreme si este numit „ICOANA INCHIPUITOARE” ceea ce inseamna ca este un simbol ce urmeaza pocaintei si marturisirii mortii si invierii lui Hristos.
Este expresia fizica a unei relitati interioare petrecute.
Este o ingropare simbolica, fara de ea credinta noastra ramane fara roada ascultarii de porunca Sa.
Simbolul Noului Legamant este sangele(vinul) iar Botezul inseamna dezbracare, inmormantare, inviere, marturie, toate intr-un fel sau altul marturisesc despre NOUL LEGAMANT.
Vlad,
Mai citeste o data ce am scris si ce am spus… Ai inteles pe dos, imi pare….sau poate ma confunzi cu altcineva 🙂
E pacat pt. Ca D-l este tabloul nostru
O întrebare
Care e situaţia unui om care s-a născut din nou, dar a murit înainte de a fi botezat?
Tâlharul de pe cruce nu a mai fost botezat dar a ajuns în rai cu Domnul.
Botezul trebuie împlinit în ascultare de porunca Domnului dar există situații obiective ca cea de mai sus. Aici excepția confirmă regula, nu devine regulă.
Cei care au declarat că nu erau născuţi din nou când s-au botezat trebuie să se boteze din nou?
Petrică Moisuc, referindu-se la un asemenea caz, spunea că acel botez a fost doar o baie.
Nu. Dar trebuie să îl ia în serios.
De ce nu?
Pentru a evita abuzul. Unii de trei, patru ori ar lua-o de la capăt.
Adică i se ia în considerare, chiar dacă n-a fost mărturia unui cuget curat?
Poate la categoria jurământului în pagubă… 🙂
Doar n-o să-l botezăm de câte ori zice el că n-a fost cum trebuie…
Pe copilul ăstă însă, l-aș boteza din nou, mai târziu, cum botezăm ortodocșii, catolicii sau luteranii botezați de copii.