DE FAPT, CINE EȘTI

Moise a avut curaj să-L întrebe pe Dumnezeu acest lucru, înainte de marea trimitere a exodului. Mai mult sau mai puțin direct sau politicos, același lucru îl facem și noi în fiecare zi. Vrem să știm cu cine avem de-a face. La prima vedere, s-ar părea că nu este chiar așa de greu să ne prezentăm: suma punctelor noastre de vedere vorbește despre modul nostru de gândire; puterea de conservare (de la o anumită vârstă) a acestor valori și modul în care le trăim noi înșine dovedește dacă sunt sau nu parte din viața noastră, ori doar o chestiune de imagine.

Unul dintre motivele ÎNTEMEIATE pentru care candidatul prezidențial Romney a avut probleme cu baza evanghelică a acestei țări a fost tocmai această inconstanță a sa cu privire la valori esențiale conservatorismului, metamorfoza sa politică având loc (suspicios de… întâmplător) chiar în pragul unor deveniri electorale.

Vorbind de baza evanghelică, trebuie recunoscut că, mai întâi, aceasta nu mai este atât de conservatoare iar, în al doilea rând, atât cât mai este de conservatoare este din ce în ce mai minoritară și deci mai ignorată.

Noi nu am fost chemați să dezvoltăm un sistem religios și nici să îi emanăm teologia. Acestea ne-au fost DATE și noi doar trebuie să le păstrăm, să le conservăm adică. Adevăratul creștin este conservator prin definiție:

 • ”Fraţilor, vă mărturisesc că Evanghelia propovăduită de mine nu este de obârşie omenească; pentru că n-am primit-o, nici n-am învăţat-o de la vreun om, ci prin descoperirea lui Isus Hristos.” Galateni 1:11
 • ”Vă fac cunoscut, fraţilor, Evanghelia pe care v-am propovăduit-o, pe care aţi primit-o, în care aţi rămas şi prin care sunteţi mântuiţi, dacă o ţineţi aşa după cum v-am propovăduit-o; altfel, degeaba aţi crezut.” 1 Corinteni 15:1,2

De fapt, la întrebarea… ”de fapt, cine ești” se poate răspunde prin ceea ce crezi și ceea ce trăiești! Aceea ești chemat să propovăduiești, pentru aceea trebuie să lupți:

 • ”Preaiubiţilor, pe când căutam cu tot dinadinsul să vă scriu despre mântuirea noastră de obşte, m-am văzut silit să vă scriu ca să vă îndemn să luptaţi pentru credinţa care a fost dată sfinţilor o dată pentru totdeauna.” Iuda 3

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

10 răspunsuri sa “DE FAPT, CINE EȘTI”

 1. ai dati prea mult credit acestei „baze evanghelice americane”….

  pina aceasta baza urmeaza tot felul de clowns ca si Osteen, Jakes, Dollar , Warren, Johnson, TBN … aceasta „baza evangelica” nu are prea mult discernamint ….

  Blind as bats

  • Păi nu am spus că NU mai este prea conservativă?…

  • Ca sa sti cine este Dumnezeu trebuie mai intii sa sti cine esti tu inaintea lui Dumnezeu..eu sunt un pacatos care il iubesc pe Dumnezeu nu trebuie sa ai multa scoala si facultatii

  • Se predica prosperitate (in loc de pocainta) si putere (in loc de Isus). De aceea nu ne miram ca 6.4 milione de evangelici si-au dat votul pentru avort, gay marriage, si platforma de stanga a lui Obama.

   Daca priviti teologia predicata in multe biserici mega precum Lakewood Church, vedeti de ce majoritatea evanghelicilor Americani nu sunt crestini nascuti din nou.

   Chestia de vot este doar o simptoma. Diagnosticul este depravarea si absenta nasterii din nou.

 2. Evanghelia pe care trebuia sa o tina corintenii si pe cea care trebuie sa o conservam si noi este expusa in versetele urmatoare, in esenta V3-4. Continuarea de la V 12 arata problema aparuta; cum ca nu ar fi o inviere a mortilor, deaceea cei ce nu-l cunosteau pe Dumnezeu, pacatuiau si influentau negativ pe cei din Biserica.V 34

  Sunt lucruri pe care noi le (sus)tinem (conservam) dar care strica mesajul Evangheliei primite de Pavel prin descoperire.

  „…prin descoperirea lui Isus Hristos.” va rog sa explicati pe scurt asta.

 3. Cu totii ne lovim de aceasta intreabare…..

 4. nu stiu cum se influentează electoratu-n SUA, dar aici, in Romania, e suficient ca un partid sau un oarecare candidat să aibă un post de televiziune si-ntr-o lună ia cinspe procente-n plus. Iar dezbaterile care-pe-care au ca rezultat favorizarea celui mai activ retoric (verbal) conform oarecum cu Proverbe 18:17.

  Conservatorismul de care vorbiţi… Nu-ţeleg ce duşmani are. Ce-au făcut fiii lui Eli cu conservatorismul tatălui lor? Dar fiii lui Samuel? Dar fiii regelui Iosia? Oare aurul curat dacă se murdăreşte trebuie iar trecut prin foc? Nu ştiu. Poate că baza evanghelică electorală americană era subminată de decenii, doar că acum vedem cum incet se prăbuşeşte, ca un copac gol pe dinăuntru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: